Ivan Šušnjar - imenovan generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post Reply
BHCluster

#401 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by BHCluster »

piupiu wrote:
BHCluster wrote:
piupiu wrote:
Koji je izvor ovih citata?

Pa valjda njegov portal. :-)
Zasto kolutanje ocima? Zasto se to podrazumijeva? Cemu bahatost u komunikaciji? :roll:
Danas imamo nesto sto se zove GOOGLE i jednostavno ako zelis izvor necega laHko mozes saznati.
madner

#402 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by madner »

Mislim da je ovo napredni model. T1000 takoreci. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#403 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by _BataZiv_0809 »

Ako si nesto naveo bez izvora, bezobrano je upucivati na google, kada ti se zatrazi :roll:
Hafis

#404 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by Hafis »

Mislim da se radi o tipu N.O.J. BMC6 multislice Fortex TL

Image
BHCluster

#405 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by BHCluster »

_BataZiv_0809 wrote:Ako si nesto naveo bez izvora, bezobrano je upucivati na google, kada ti se zatrazi :roll:
Gdje ti je izvor za ovaj zakljucak?
BHCluster

#406 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by BHCluster »

Hafis wrote:Mislim da se radi o tipu N.O.J. BMC6 multislice Fortex TL

Image
Doture imas opciju " Direktan link" za ovu fotku. :lol:
piupiu

#407 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by piupiu »

stafi wrote: pa hajde, podijeli sa nama svoje zaključke o liku i djelu dotičnog.
Pravo da ti kazem, donedavno nisam ni znala ko je Susnjar, niti sam kad zavirila na taj Poskok, niti me je sve to zajedno zanimalo.

A, sad, evo, procitavsi i slovom i brojem jednu citavu kolumnu, mogu reci da malo bolje razumijem njegov argument. On lamentira nad 'odrodjenjem' Bosnjaka od svog autohtonog (slavenskog) porijekla (pardon, podrijetla) i kulture, koje se, po njegovom misljenju, u Albaniji, na primjer, nije desilo. Pa, kaze, na primjer, kako Bosnjaci biraju turska i arapska imena radije nego svoja slavenska, sto u Albaniji kod ondasnjih muslimana opet nije slucaj.

Lamentira i nad 'otimanjem' prava na narodnost Bosnjak od katolika i pravoslavaca, i prisvajanja istog kao ekskluzivno 'vlasnistvo' muslimana. Ne govori, doduse, da li bi se bez tog otimanja bosanski Srbi i Hrvati odrekli svog 'srbovanja' i 'hrvatisanja' i prikolonili Bosnjastvu koje on, kao ponosni BiH patriota, bastini (tako sam kaze u kolumni). Ne ulazi ni u razloge 'ekspresnog' razvoja bosnjackog identiteta (govori se o periodu od rata), dakle nema pomena o cinjenici da je taj 'expresni' razvoj sa preizrazenom tursko-islamskom komponentom (nad kojom se on zgraza) sustinski rezultat samoodbrane.

Lamentira nad cinjenicom da Bosnjaci danas slave turskog okupatora, po kojem i ulice nose ime, uprskos tome sto je taj okupator, da parafraziram, maltretirao autohtoni bosnjacki narod kroz vijekove. S ovim se donekle i sama slazem i smatram to identificiranje s Turcima jednom identitetskom papazjanijom. Primjer - masovno sunecenje djecaka u sultanskim odorama u Bosni u 21.om stoljecu mi je ono ... :shock: ... al', hajd', ako moze Noc vjestica, moze i to.

No, sve je to jedno vrlo povrsno pojednostavljenje price o identitetu, jer je u Bosni identitet Potura ili Poturice ili domaceg Turcina zapravo imao prvenstveno klasnu, ekonomsku i politicku dimenziju ... i ona se u ovim novim odnosima (gdje se Hrvati osjecaju majoriziranim od strane Bosnjaka) zapravo historijski replicira iz mitoloske/mitomanske perspektive, iako se sustinski radi o odnosu centra i periferije. Drugim rijecima, da je Herceg-Bosna kojim slucajem u Hrvatskoj, Susnjar bi imao problem sa Purgerima i Zagrebom, kao sto ga danas ima sa Bosnjacima i Sarajevom.

Moj problem s ovom kolumnom je druge prirode. Izraz Poturica mene nikada nije licno pogadjao, jer se ne identifikujem s njim, kao sto se ne identificiram sa Turskom i Turcima, vec se smatram Slavenkom i Balkankom, ali me pogadja namjera da me neko nipodastava i o meni govori kao kakav fundamentalista o "prljavom, losem i nemoralnom" Jevrejinu koji je ubio Isusa. Jer otprilike tako Susnjar govori o Poturi - kao o "nesoju" koji je ubio authtonog Bosnjaka - Slavena, Ilira, stalijevecbio i ... krscanina! Stara dobra schema ... Antemurale Christianitatis. :-)

S dijelom njegovih opservacija se slazem, no cinjenica je da su doticne opservacije vise pitanje postavaljanja 'nacionalisticke protuteze', dakle, izrecene su kao "anti-protivni" :D identitetski stav o Bosnjastvu i kome/cemu Bosna pripada, a ko ju je zapravo izdao, otprilike kao mitoloski odgovor na mit.

U svakom slucaju, u Bosni svako svakoga kritikuje i kaki mu se i piski na povijest i identitet, jer ne znamo ni kulturnije, ni pametnije, ni bolje. Eto, to mislim o Susnjarovoj kolumni. A o njemu ne mislim nista. Ni bolji, ni gori od vecine gradjana BiH u danasnjem vaktu. Sustinski, sva ta prica o srednjovjekovnom i religijskom i nacionalnom otimanju za pravi i jos praviji identitet je meni, kao nekome ko s obje noge zivi u 21.om stoljecu, totalno atavisticna i zastarjela.

Je l' dovoljno?
Kitrona

#408 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by Kitrona »

ultima_palabra wrote:
madner wrote:Muhahahaha, koja ironija.

:D
Fakat, zapitaš se jesu li svi ovakvi ili nama šalju samo najteže slučajeve :D

Možda i ovaj ode za kakvog kulturnog atašea.

Sa njim bar znas sta misli a sa ovima sto cudotvornom transformacijom postaju Hrvati. I takav sigurno bolji od onih koji prema potrebi postaju Bosnjaci ili Hrvati vec kako se ukaze koje mjesto u diplomaciji.
piupiu

#409 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by piupiu »

BHCluster wrote:
piupiu wrote:
BHCluster wrote:

Pa valjda njegov portal. :-)
Zasto kolutanje ocima? Zasto se to podrazumijeva? Cemu bahatost u komunikaciji? :roll:
Danas imamo nesto sto se zove GOOGLE i jednostavno ako zelis izvor necega laHko mozes saznati.
Vidis, pod imenom Susnjar nije izlazilo. Te ja upitah za izvor. Danas imamo i nesto sto su standardi digitalne komunikacije, kao citiranje izvora. Kao sto rekoh, nema potrebe za bahatoscu u komunikaciji. :wink:
Kitrona

#410 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by Kitrona »

piupiu wrote:Drugim rijecima, da je Herceg-Bosna kojim slucajem u Hrvatskoj, Susnjar bi imao problem sa Purgerima i Zagrebom, kao sto ga danas ima sa Bosnjacima i Sarajevom.
Susnjar i ima taj problem. Izrazito je kritican do Hrvatske i posebno zagrebackog mentaliteta kojeg je podrugljivo nazvao "perecijanima" a Hrvatsku - perecijom. Kritican je i do Tudjmana, nazvao ga je - diletantom.
Hafis

#411 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by Hafis »

Nego, u maloj stanci između postova i prije dolaska ''dugog'' i ekipe, da raspravimo malo oko naslova teme.

Unatoč tomu što sam nedavno javno pohvalio našeg @BH lustera za uvjerljivo ostvaren najveći napredak u samoopismenjavanju odraslih osoba, ipak mu moram uputiti određene zamjerke. Naime, više je nego neophodno potrebno obratiti pozornost na ispravan naslov teme. Svima nam se dogode stanoviti i rutinski propusti tijekom tipkanja svakodnevnih postova, ali naslov teme mora biti besprijekoran. Tu nema trte-mrte.

I da vidimo:
Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu.
Koristiš dativ u rečenici koja nema veze s tim padežom :? Sad bih te sve prutom po dlanu...

Jednostavno rečenica nema smisla. Znači idemo:
Ivan Šušnjar - imenovani generalni konzul naše zemlje u Chikagu

Ili ipak ostavi u dativu, ali nećeš dobiti ništa...jedino ako mu nećeš uputiti čestitku na ovom imenovanju (što bi bilo lijepo od tebe, jer kako bi se drugačije opismenio da ne roncaš ovdje po takvim ljudima)...znači:
Ivanu Šušnjaru - imenovanom generalnom konzulu naše zemlje u Chikagu.

Jesi li skontao gdje si pogriješio?...ili treba još nekih možda malo jednostavnijih primjera
BHCluster

#412 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by BHCluster »

piupiu wrote: Vidis, pod imenom Susnjar nije izlazilo. Te ja upitah za izvor. Danas imamo i nesto sto su standardi digitalne komunikacije, kao citiranje izvora. Kao sto rekoh, nema potrebe za bahatoscu u komunikaciji. :wink:
Iskreno izvinjenje. :kiss:

Da objasnim u ovakvim slucajevima jednostavno uradim sljedece.

Image
Dobijem ovako nesto
Image
Hafis

#413 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by Hafis »

piupiu wrote:
stafi wrote: pa hajde, podijeli sa nama svoje zaključke o liku i djelu dotičnog.
Pravo da ti kazem, donedavno nisam ni znala ko je Susnjar, niti sam kad zavirila na taj Poskok, niti me je sve to zajedno zanimalo.

A, sad, evo, procitavsi i slovom i brojem jednu citavu kolumnu, mogu reci da malo bolje razumijem njegov argument. On lamentira nad 'odrodjenjem' Bosnjaka od svog autohtonog (slavenskog) porijekla (pardon, podrijetla) i kulture, koje se, po njegovom misljenju, u Albaniji, na primjer, nije desilo. Pa, kaze, na primjer, kako Bosnjaci biraju turska i arapska imena radije nego svoja slavenska, sto u Albaniji kod ondasnjih muslimana opet nije slucaj.

Lamentira i nad 'otimanjem' prava na narodnost Bosnjak od katolika i pravoslavaca, i prisvajanja istog kao ekskluzivno 'vlasnistvo' muslimana. Ne govori, doduse, da li bi se bez tog otimanja bosanski Srbi i Hrvati odrekli svog 'srbovanja' i 'hrvatisanja' i prikolonili Bosnjastvu koje on, kao ponosni BiH patriota, bastini (tako sam kaze u kolumni). Ne ulazi ni u razloge 'ekspresnog' razvoja bosnjackog identiteta (govori se o periodu od rata), dakle nema pomena o cinjenici da je taj 'expresni' razvoj sa preizrazenom tursko-islamskom komponentom (nad kojom se on zgraza) sustinski rezultat samoodbrane.

Lamentira nad cinjenicom da Bosnjaci danas slave turskog okupatora, po kojem i ulice nose ime, uprskos tome sto je taj okupator, da parafraziram, maltretirao autohtoni bosnjacki narod kroz vijekove. S ovim se donekle i sama slazem i smatram to identificiranje s Turcima jednom identitetskom papazjanijom. Primjer - masovno sunecenje djecaka u sultanskim odorama u Bosni u 21.om stoljecu mi je ono ... :shock: ... al', hajd', ako moze Noc vjestica, moze i to.

No, sve je to jedno vrlo povrsno pojednostavljenje price o identitetu, jer je u Bosni identitet Potura ili Poturice ili domaceg Turcina zapravo imao prvenstveno klasnu, ekonomsku i politicku dimenziju ... i ona se u ovim novim odnosima (gdje se Hrvati osjecaju majoriziranim od strane Bosnjaka) zapravo historijski replicira iz mitoloske/mitomanske perspektive, iako se sustinski radi o odnosu centra i periferije. Drugim rijecima, da je Herceg-Bosna kojim slucajem u Hrvatskoj, Susnjar bi imao problem sa Purgerima i Zagrebom, kao sto ga danas ima sa Bosnjacima i Sarajevom.

Moj problem s ovom kolumnom je druge prirode. Izraz Poturica mene nikada nije licno pogadjao, jer se ne identifikujem s njim, kao sto se ne identificiram sa Turskom i Turcima, vec se smatram Slavenkom i Balkankom, ali me pogadja namjera da me neko nipodastava i o meni govori kao kakav fundamentalista o "prljavom, losem i nemoralnom" Jevrejinu koji je ubio Isusa. Jer otprilike tako Susnjar govori o Poturi - kao o "nesoju" koji je ubio authtonog Bosnjaka - Slavena, Ilira, stalijevecbio i ... krscanina! Stara dobra schema ... Antemurale Christianitatis. :-)

S dijelom njegovih opservacija se slazem, no cinjenica je da su doticne opservacije vise pitanje postavaljanja 'nacionalisticke protuteze', dakle, izrecene su kao "anti-protivni" :D identitetski stav o Bosnjastvu i kome/cemu Bosna pripada, a ko ju je zapravo izdao, otprilike kao mitoloski odgovor na mit.

U svakom slucaju, u Bosni svako svakoga kritikuje i kaki mu se i piski na povijest i identitet, jer ne znamo ni kulturnije, ni pametnije, ni bolje. Eto, to mislim o Susnjarovoj kolumni. A o njemu ne mislim nista. Ni bolji, ni gori od vecine gradjana BiH u danasnjem vaktu. Sustinski, sva ta prica o srednjovjekovnom i religijskom i nacionalnom otimanju za pravi i jos praviji identitet je meni, kao nekome ko s obje noge zivi u 21.om stoljecu, totalno atavisticna i zastarjela.

Je l' dovoljno?
Ja samo znam ako mi netko slučajno dirne u Sultana Mehmeda Fatiha II da će biti svašta :)
BHCluster

#414 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by BHCluster »

Pa izgleda da su Hrvati vise opsjednuti Turcima nego Bosnjaci.
Hafis

#415 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by Hafis »

Jesmo, slična nam je vjera, imena, drmamo istu kuhinju i recepte, isti folklor, nazivamo ulice i kulturne centre po njima....jednom riječju, kako bi rekla njegova uzoritost kardinal Puljić: od iste smo majke...ne znaš tko je Hrvat a tko Turčin
BHCluster

#416 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by BHCluster »

Hafis wrote:Jesmo, slična nam je vjera, imena, drmamo istu kuhinju i recepte, isti folklor, nazivamo ulice i kulturne centre po njima....jednom riječju, kako bi rekla njegova uzoritost kardinal Puljić: od iste smo majke...ne znaš tko je Hrvat a tko Turčin
Sve sto si naveo ide u korist onome sto sam napisao, jednostavno previse opsjednut Turcima.
Hafis

#417 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by Hafis »

A jebo te, ove logike :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#418 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by _BataZiv_0809 »

Hafise bilo bi zanimljivo cuti tvoj osvrt na post od piupiu.
BHCluster

#419 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by BHCluster »

Hafis wrote:A jebo te, ove logike :lol:
Navede sve te stvari pa tvoj nik itd... To sve a Turaka na ovim prostorima nema koliko dugo? Pa ko zivi ovdje u proslosti?
Hafis

#420 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by Hafis »

_BataZiv_0809 wrote:Hafise bilo bi zanimljivo cuti tvoj osvrt na post od piupiu.
Dobar...jedan od boljih postova kako postoji ovaj forum.
Svaka čast curi :thumbup:
Hafis

#421 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by Hafis »

BHCluster wrote:
Hafis wrote:A jebo te, ove logike :lol:
Navede sve te stvari pa tvoj nik itd... To sve a Turaka na ovim prostorima nema koliko dugo? Pa ko zivi ovdje u proslosti?
Onaj koji u Goraždu gradi kulturne centre po imenu turskih sultana...onaj što kaže da mu je babo ostavio Bosnu u amanet Turskoj i koji svako malo putuje tamo...u stvari ima toga...
Ali eto, u pravu si što god kažeš...mrsko mi se s tobom heklati.
Vego, pitaj u uredništvu možeš li ispraviti naslov ove teme, bruka brate, još te ja baš ono momački pohvalio neki dan...kec ti je iz pravopisa k'o Hum :)
piupiu

#422 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by piupiu »

Hafis wrote:
Ja samo znam ako mi netko slučajno dirne u Sultana Mehmeda Fatiha II da će biti svašta :)
Znas ti onu narodnu ... snijeg paaaaadeeeee na behaaaar na voceeeeeeeee ... ljubi, brate, koga h'os ... samo nemoj onog Eugena, on nam je spalio Sebilj. :twisted: :D :kiss:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#423 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by _BataZiv_0809 »

Hafis wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Hafise bilo bi zanimljivo cuti tvoj osvrt na post od piupiu.
Dobar...jedan od boljih postova kako postoji ovaj forum.
Svaka čast curi :thumbup:
piupiu je vrh, ako ne i jedini forumas/ica na cije postove stavljam bjanko potpis :D
Hafis

#424 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by Hafis »

piupiu wrote:
Hafis wrote:
Znas ti onu narodnu ... snijeg paaaaadeeeee na behaaaar na voceeeeeeeee ... ljubi, brate, koga h'os ... samo nemoj onog Eugena, on nam je spalio Sebilj. :twisted: :D :kiss:
Da ga je bog'do ne samo spalio, već i da je ostao zauvijek u Sarajevu. Sad bi bili Njemačka, ne bi nas handrile ove novovjerničke seljačine.
seln

#425 Re: Ivan Šušnjar - imenovanom generalnim konzulom naše zemlje u Chicagu

Post by seln »

Kitrona wrote:
seln wrote: Sto ste udarali, udarali ste.

Kako znaš? Vidovita Džemila bacila kašike?
Vrlo jednostavno... sad druga strana nije goloruka. :wink:
Post Reply