Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#401 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by uglavnomja »

Naslovnica wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ima kako da nema, uredno i neradno na budžetu, unutar radne brigade "Parka" od čak tri stotine zaposlenih.
Uglavnom ih viđam da sjede, piju i jedu u Veneri, ili u granapu nešto kupuju, s guza na guz, gledaju kako da im prođe vrijeme...
Eko policija je ubleha, samo takva. Lijepo zamišljeno, ali realizacija 0 poena.

problem je u nasem mentalitetu :D (sto bi rekla ona neka kokos iz teme pored, kauc surferica, ne vezem se, parkiram na 2 mjesta i pricam na tel, tako svi rade ... :roll: )

samo lijepi strah i kazne mogu natjerati na red.

ono EKO u rijeci eko-policajac ponistava drota, eko znaci smetljar, jelde, niko i nista ... prebiti smetljara ili mu prijetiti familiji nije isto kao to uraditi pravom drotu.
da ne pricam da nikome ne pada na pamet da mu da llicnu kartu.
zato ovi eko ganjaju samo bezopasne

zena od 80+ godina izbacila smece u 7 h, ssat ranije od predvidjenog roka, nesto pobrkala sate i ... hop ... uhvate je strasni eko policajci. zzena zamalo nije umrla od sramote, morala na sud, ... nikad u zivotu nije imala posla sa zakonom ... kazna najmanji problem.
VjecitiStudent

#402 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by VjecitiStudent »

Hajvan wrote:Na poslovima održavanja zelenih površina, čistoće gradskih ulica i odvozu smeća, u super prljavom Sarajevu i četiri puta većoj i čistoj Barceloni radi skoro isti broj zaposlenih - oko 1200.
:shock:
1200!
A nemamo jednog, jedinog parka da pristojno izgleda.
bach

#403 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by bach »

U glavnom gradu BiH sve je manje koncerata pop i rok muzičara. Naročito se rijetko održavaju koncerti u klubovima i manjim dvoranama.

Tekst u rubrici Šta drugi pišu preuzimamo s portala Slobodnaevropa.org

U Sarajevu rijetko nastupaju i muzičari koji su rođeni u tom gradu, poput Dine Merlina, Harija Mata Harija, Tife i drugih.

Uzroke kroničnog nedostatka koncerata u Sarajevu mnogi vide u ekonomskoj krizi u medijima koji diktiraju ukus publike.

Legendarni rok muzičar Mladen Vojičić Tifa nedavno je održao koncert u sarajevskom klubu City Pub. Bio je to njegov prvi klupski koncert u rodnom gradu nakon rata. Tifa već neko vrijeme odbija davati izjave za medije, tako da smo bili uskraćeni za njegov komentar.

Vlasnik pomenutog kluba, Senad Hasanović Ćupo, kaže kako je to bio pun pogodak, jer se sarajevska publika zaželjela takvih događaja.

„Atmosfera je bila perfektna. To je bio neki pik našeg dosadašnjeg rada.Tifa je bio pun pogodak za ove ljude. Dao je sve od sebe, kao što je uvijek i davao“, kaže Hasanović.

Estradni menadžer Faruk Drina smatra kako je u BiH dugi niz godina prisutna ekonomska kriza, zbog koje je ponuda koncerata svedena na minimum.
„Za jednu metropolu kao što je Sarajevo i koja ima pola miliona stanovnika, to je smiješno. Dešavaju se incidenti, kao što su koncerti u Zetri, koja je najveća dvorana u BiH. Održavaju se dva do tri godišnje. Beograd i Zagreb imaju sedmično toliko koncerata. Sve je uslovljeno ekonomskom krizom. Trenutačno imate dva do tri imena koja mogu napuniti Zetru ili Skenderiju“, navodi Drina.

Drina također dodaje kako mediji u velikoj mjeri diktiraju popularnost pojedinih pjevača.

„Rezultati aktivnosti Pinka, Granda, pa i OBN-a diktiraju što će se slušati. Dijaspora je također posebna priča, koja je pod udarom pomenutih medija i DM-a i BN-a. Hayat se tu nekako probija, ali ne može izaći na kraj s konkurencijom. Ti mediji diktraju ukus publike“, naglašava Drina.

Sudbinu Sarajeva dijele i drugi bosanskohercegovački gradovi. U Banjaluci, usljed najezde izvođača iz Srbije, rijetko ili gotovo nikako nastupaju muzičari iz tog grada. Banjalučka pjevačica Maja Tatić o tome kaže:

„Uvijek je kod nas bilo – interesantnija je komšijina krava, nego tvoja. Možda je ružno rečeno, ali tako je. Nisi nekako tražen u svojoj sredini. Nije to samo kod nas, nego je to prisutno svugdje u svijetu.“

Bosanskohercegovačka muziča pop rok scena posljednjih godina uveliko stagnira. Moguće je izdvojiti tek nekoliko imena koja su koncertno aktivna u BiH i regiji, kaže pjevačica i kantautorica Maya Sar.

„Meni je žao što ne postoji šira scena, što ne postoji više konkurencije na tom planu. To je uzrkovano raznim faktorima, kao što je nedostatak izdavača i medija, koji bi određenu vrstu muzike i izvođače profilirali kroz muzičke emisije“, ocjenjuje Maya Sar.
Ukus publike, odnos prema domaćim izvođačima i nedostatak koncertnih dvorana, neki su od uzroka sve manjeg broja koncerata pop i rok muzičara u Sarajevu, mišljenja je muzički kritičar Amir Misirlić.

„Nije više do kvaliteta ljudi koji se bave muzikom u Sarajevu i kvaliteta njihovih pjesama. To je pitanje našeg odnosa prema njima i našeg vlastitog ukusa koji je nije izgrađen i definiran. Ne vidim neku perspektivu kada su u pitanju koncerti u Sarajevu. Tu imamo još jedan momenat, a to je da nemamo puno prostora koji bi mogli da pokriju razliku između klupskih svirki i stadiona“, smatra Misirlić.

Primjera radi, u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski ili u beogradskom Sava centru, u jednom tjednu održava se i po nekoliko koncerata različitih izvođača. Sarajevski klubovi, dvorane i stadioni svedeni su na tek nekoliko koncerata godišnje.

Radiosarajevo.ba
stakasa

#404 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by stakasa »

OldMayor wrote:
VCorp wrote:Živeći posvuda po svijetu zbog karaktera mog posla od Ljubljane, Berlina, Londona, do kraćih naseljavanja u Tokiju i Hong Kongu, pa i u Sarajevu jedno vrijeme mogu samo reći da ko misli da je to grad grdno se vara. Današnje Sarajevo je sramota moje države i prije poslovne partnere, kolege odvedem u Mostar nego tamo. Prije pet godina sam živio u Sarajevu šest mjeseci i nagledao se šaniranja i napadanja na ljude u popišanim i prljavim tramvajima, pasa lutalica, klošara svakakve vrste, sramote od policije, pucnjava do toga da moram svaki put prijateljima u posjeti govoriti da ne idu sami navečer hodati. Svaka čast ko može tamo živjeti, ali gledajući to iz pozicije oca dva dječaka nema šanse da bih tamo živio s familijom. Niti mi paše Sarajevo kao '' grad '' niti mi paše generalno mentalitet i ponašanje ljudi.

Nadam se da će se našem glavnom gradu vratiti stari sjaj jer ovo je ogromna tuga, zamislite vi samo kada nama dolaze visoki državni zvaničnici zemalja tipa Njemačka, SAD, VB i vide na šta nam liči glavni grad. Mogu samo zamisliti koji im se film vrti u glavi kakav je tek ostatak države i rečenica '' gdje smo mi došli ulagati ''.
Sad ces bit obiljezen ko enemy no. 1

Ma o cemu pricati, eto mi se zadovoljavamo kruznim tokom i parkom (koji je doniran). Ej, pa jbt kruzni tok ja vani gdje god sam bio po naseljima ih imas na desetine - halo, to je normalno. Mislim i meni je normalno drago kad vidim da nesto naprave, ali ne znam, ja se ne mogu zadovoljiti s tim, kad znam da se moze puno, puno bolje.

Nase ljude su toliko dotukli, da kad ti drvo zasadi i asfaltira 700m puta da svrsavas od srece.

Ja kad god sam otisao vani, na put, kod prijatelja, iskreno uvijek se sjebem kad se vratim nazad. A mogu i reci koji su to gradovi, Oslo, Helsinski, Malmo, Amsterdam, Minhen...tu sam boravio koji dan vise, i ne bas cisto turistcki ono samo da te vode na top mjesta. Jednostavno ljudi vode brigu o gradovima, zasadjena drveca, parkovi uredjeni, ograde, aleje, arhitektura novih zgrada moderna i prelijepa itd...

Uostalom evo ne mora se dalje ici od Zagreba, oni su ispred nas 100 godina.

Evo ajmo uzeti samo turisti kada dodju sta vide. Dakle, ovo su prvi utisci. Ja ih barem pamtim svaki. Gdje god sam bio, najvise i najbolje pamtim upravo te nek prve stvari koje sam vidio izlazeci sa aerodroma, voza itd.

Dakle:
- Dodje avionom, odmah na izlazu sa aerodroma ga cekaju zaraslo zelenilo i neuredjen put, bez trotoara. Zatim, ako krene kroz Dobrinju, rasrhndan put KATASTROFALAN - makadam je mila majka. Izresetane zgrade, ko da je tek rat stao. :roll:

Ako krene prema Stupu, opet i tu ima sta vidjeti. Sa desne strane onaj red ne znam ni sta je ono, barake, garaze, uglavnom fuj. Sa lijeve strane isto tako djungla.

- Dodje busem/vozom, zeljeznicka stanica zapela u 85'-oj. Kao i autobuska. Tu je naravno i onaj kursluz kafana, trafika, cevabdzinica i hrpa cigana, prosjaka.

- Dolazi automobilom sa sjeverozapada (ne do bog nedjeljom, ne do bog) prolazis kroz Rajlovac, mislim o cemu govoriti niz kucetina, nista ni sa cim. Naravno uredjen trotoar, seataliste, drvo to je pojam da vidis dok se vozis. Jedino sto vidis jesu te kucetine od po 3-4 sprata gdje se prodaje od igle do lokomotive.

- Zapadni prilaz je jedino meni onako ok, ali opet turisti rijetko dolaze tim putem. Imas dvije trake, picis, ograda pored i odmah ulazis u grad.

- Ulaz sa istoka bi se mogao bas srediti, ali opet koliko turista dolazi iz tog pravca. Meni je ekstra, cisto jer se vozis kroz divljinu i onda se odjednom otvori grad, ne znam onako stavljam sebe u poziciju da prvi put dolazim, to bi me nekako bas dojmilo.

I onda kao slag na tortu, ako krene da proseta gradom, na ljeto, krljanac na kvadrat. Ja sam odustao. I uopste vise ne setam ferhadijom, ni carsijom. Pa jbt krkani bastom zauzeli pola grada, nit mozes proci, nit mozes kolica provuci, a mjesta ima, ali djaba moraju krkani baste postaviti.
Previse ocekujete od glavnog grada siromasne drzave. Polako, doce to na svoje. Kakvo god da je, Sarajevo ima izrazeniji gradski puls od gorespomenutog Osla. Nije Sarajevo bas toliko lose
VCorp

#405 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by VCorp »

stakasa wrote: Previse ocekujete od glavnog grada siromasne drzave. Polako, doce to na svoje. Kakvo god da je, Sarajevo ima izrazeniji gradski puls od gorespomenutog Osla. Nije Sarajevo bas toliko lose
Gradski puls veći od Osla ? :lol: U Oslu se opera napuni svaki dan, kulturni događaji su na svjetskom nivou a kod nas i Zemaljski muzej zatvoren a dalje da ne pričamo. :lol:
stakasa

#406 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by stakasa »

VCorp wrote:
stakasa wrote: Previse ocekujete od glavnog grada siromasne drzave. Polako, doce to na svoje. Kakvo god da je, Sarajevo ima izrazeniji gradski puls od gorespomenutog Osla. Nije Sarajevo bas toliko lose
Gradski puls veći od Osla ? :lol: U Oslu se opera napuni svaki dan, kulturni događaji su na svjetskom nivou a kod nas i Zemaljski muzej zatvoren a dalje da ne pričamo. :lol:
Sterilan i dosadan grad
VCorp

#407 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by VCorp »

stakasa wrote:
VCorp wrote:
Sterilan i dosadan grad
Kako god okreneš to je za razliku od Sarajeva GRAD. Ako je vrhunac kulture u Sarajevu SFF s dovođenjem nekakvih poluzvijeda i nadanjem da će ista takva nagovoriti neku veću da dođe onda je to malo komično.
stakasa

#408 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by stakasa »

Grad je i spontani izlazak u kojem se ubijes od dosade. Opcija produzenog vikenda za nekog Njemca ili Engleza - ljepse ce mu biti u Sarajevu nego u Oslu.
sinuhe

#409 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by sinuhe »

Sigurno da je tako. Ali nijedan grad ne postoji radi turista, cak ni Bec ili Pariz.
stakasa

#410 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by stakasa »

sinuhe wrote:Sigurno da je tako. Ali nijedan grad ne postoji radi turista, cak ni Bec ili Pariz.
Doduse to stoji
uglavnomja

#411 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by uglavnomja »

stakasa wrote:Grad je i spontani izlazak u kojem se ubijes od dosade. Opcija produzenog vikenda za nekog Njemca ili Engleza - ljepse ce mu biti u Sarajevu nego u Oslu.
to stoji :D

a i najmanje 5 puta jeftinje :izet:

ali s druge strane, u oslu ga nece zaskociti 50 prosjaka, nece preskakati preko pascadi na plocniku, nece cuvati novcanik od lopova, nece mu biti obijen auto zbog torbe od laptopa ...rahat ce prelaziti preko pjesackog, imace vode polsije ponoci, javni saobracaj u sekundu tacan ...
kox

#412 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by kox »

VCorp wrote:
stakasa wrote:
VCorp wrote:
Sterilan i dosadan grad
Kako god okreneš to je za razliku od Sarajeva GRAD. Ako je vrhunac kulture u Sarajevu SFF s dovođenjem nekakvih poluzvijeda i nadanjem da će ista takva nagovoriti neku veću da dođe onda je to malo komično.
Želiš više kulturnih dešavanja, bolji noćni život i šta sve ne ali ti se SFF kao najveći takav dogadjaj u ovom dijelu Evrope i period kada grad zaista živi svodi na 'dovođenje nekakvih poluzvijezda' :-) Mislim, meni su npr. Bred i Andjelina truba, ali samo njihovo pojavljivanje je ogroman uspjeh i promocija kakvu Sarajevo teško može platiti novcem. Zemaljski muzej je zatvoren prvenstveno zbog nesposobnosti menadžmenta, Historijski muzej sa stotinu puta manje atraktivnom zbirkom radi, bori se i uspijeva da opstane pa čak i obnovi dijelove zgrade. Sigurno nikome nije sjajno ali nije rješenje ni da vd direktor koji ne zna šta je mail zakuca daske na nacionalni spomenik i očekuje da neko dodje i iskešira par miliona 'nako.
Čistoća grada i kultura ponašanja uopšte nije bila mnogo bolja prije rata tj. koliko mogu procijeniti bila je ista ako ne i gora (od rodjenja živim na istoj adresi i uporedjujem isto naselje). Ovdje štošta može biti bolje, prvenstveno zapuštena infrastruktura, gradski saobraćaj itd. ali od beskonačnog crnjačenja, pljuvanja svega redom i trubljenja o boljoj prošlosti, što je ovdje nacionalni sport, nikome neće biti bolje. (u ovoj zadnjoj rečenici ne mislim direktno na tebe, govorim uopšteno)
Shon Phon

#413 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Shon Phon »

Prije nekoliko dana sam pitao koliko vi pokusavate da popravite situaciju u gradu ukazivanjem nadleznim na realne probleme. Nakon vise od dva mjeseca mailova, poziva, zalbi i sl. ja sam dobio satisfakciju u rjesavanju problema sa parkiranim autima na trgu ispred Narodnog pozorista. Naravno, bio sam sokiran kad sam prvi put vidio sasvim uredno parkirane aute na trgu, a broj im se iz dana u dan povecavao, da bi na koncu postao klasicni parking. Prvo sam prilikom svakog svog prolaska pozivao MUP Centar da dodju i popisu parkirana vozila, a onda sam krenuo sa mailovima nadleznim institucijama, da bi nesto kasnije u te mailove ukljucio i medije, koji definitivno moraju vrsiti veci pritisak kada su lose stvari u pitanju, te svakodnevno pricati ili pisati o njima. Inace, jedini odgovor sam dobio od Ministarstva saobracaja Kantona Sarajevo, gdje se pozivaju da to nije njihova nadleznost, vec MUP-a. U kasnijim pozivima MUP-u sam saznao da oni nemaju nadleznost da popisuju ta vozila, obzirom da ne postoji znak zabrane parkiranja?! Te da je poslan zahtjev Ministarstvu da se postavi znak koji bi omogucio popisivanje parkiranih vozila. Konacno, prije nekoliko dana sam prosao, bilo je parkirano samo 4-5 vozila koja je policija popisivala, obzirom da je postavljen znak pjesacka zona. Dakle, stvari se mogu rjesavati, nazalost kod nas je za sve put dug i tezak i toliko je stvari koje bi covjek promjenio da grad normalno izgleda i funkcionise, ali mora imati i podrsku sa druge strane.
Hajvan

#414 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Hajvan »

Svaka čast! :thumbup:

A svugdje je put dug i težak, samo što sa strane gledano (iz perspektive promatrača) to izgleda brzo, lagano i podrazumjevajuće. ;)
uglavnomja

#415 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by uglavnomja »

Shon Phon wrote:Prije nekoliko dana sam pitao koliko vi pokusavate da popravite situaciju u gradu ukazivanjem nadleznim na realne probleme. Nakon vise od dva mjeseca mailova, poziva, zalbi i sl. ja sam dobio satisfakciju u rjesavanju problema sa parkiranim autima na trgu ispred Narodnog pozorista. Naravno, bio sam sokiran kad sam prvi put vidio sasvim uredno parkirane aute na trgu, a broj im se iz dana u dan povecavao, da bi na koncu postao klasicni parking. Prvo sam prilikom svakog svog prolaska pozivao MUP Centar da dodju i popisu parkirana vozila, a onda sam krenuo sa mailovima nadleznim institucijama, da bi nesto kasnije u te mailove ukljucio i medije, koji definitivno moraju vrsiti veci pritisak kada su lose stvari u pitanju, te svakodnevno pricati ili pisati o njima. Inace, jedini odgovor sam dobio od Ministarstva saobracaja Kantona Sarajevo, gdje se pozivaju da to nije njihova nadleznost, vec MUP-a. U kasnijim pozivima MUP-u sam saznao da oni nemaju nadleznost da popisuju ta vozila, obzirom da ne postoji znak zabrane parkiranja?! Te da je poslan zahtjev Ministarstvu da se postavi znak koji bi omogucio popisivanje parkiranih vozila. Konacno, prije nekoliko dana sam prosao, bilo je parkirano samo 4-5 vozila koja je policija popisivala, obzirom da je postavljen znak pjesacka zona. Dakle, stvari se mogu rjesavati, nazalost kod nas je za sve put dug i tezak i toliko je stvari koje bi covjek promjenio da grad normalno izgleda i funkcionise, ali mora imati i podrsku sa druge strane.

:roll:
haos1

#416 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by haos1 »

limeni wrote:porediti bih i njemacku je smijesno..ljudi su uvijek bili razvijeniji od nas sto puta a to ima druge razloge..da ne govorimo o marshallovom planu i kreditima bez kojih bi njemci pokrepali od gladi dzaba koliko god radni narod bili 1945-1955..
a bosna i hercegovina nije dobivala stranu pomoc? sta bi? isto sto i sada sa ovim kreditima od mmfa. nista.

i da, prosjaci, prosjaci svuda.
limeni

#417 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by limeni »

haos1 wrote:
limeni wrote:porediti bih i njemacku je smijesno..ljudi su uvijek bili razvijeniji od nas sto puta a to ima druge razloge..da ne govorimo o marshallovom planu i kreditima bez kojih bi njemci pokrepali od gladi dzaba koliko god radni narod bili 1945-1955..
a bosna i hercegovina nije dobivala stranu pomoc? sta bi? isto sto i sada sa ovim kreditima od mmfa. nista.

i da, prosjaci, prosjaci svuda.
a za sto si kupio oruzje da se branis od srpskog i hrvatskog agresora?znas li ti koliko kosta samo jedan dan rata, koliko treba municije i hrane vojsci?znas li ti kako je sarajevo i sva druga mjesta u bih izgledalo 1996. godine?
mani mi se suplje price druze.
supercali

#418 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by supercali »

rat kosta isto onoliko koliko kostaju vile na poljinama trzni centri bbi i shidi
da ne nabrajamo vrijednost privatnih firmi kuca vila stanova po citavoj bih a i vani
vozne parkove ni ne pomisljam da pomenem jer se izmjenjalo boga pitaj koliko auta

eto koliko kosta rat protiv agresora
uglavnomja

#419 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by uglavnomja »

supercali wrote:rat kosta isto onoliko koliko kostaju vile na poljinama trzni centri bbi i shidi
da ne nabrajamo vrijednost privatnih firmi kuca vila stanova po citavoj bih a i vani
vozne parkove ni ne pomisljam da pomenem jer se izmjenjalo boga pitaj koliko auta

eto koliko kosta rat protiv agresora
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

i jos jednom

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

milijarde donacija su dosle poslije rata!!! milijarde.
kuce su obnovljene donacijama koje nemaju veze sa ovim gore milijardama.
samo u srebrenicu je doslo toliko para da je mogla postati drzava za sebe.

poj'la maca pare :zzzz:
za razliku od njemacke 46., kad su pare date u obnovu, razvoj, investiranje ... ali kod bosnje daj u moj dzep, a narod ... neka pase travu i pusi jeftine price o skupom ratovanju
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#420 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by mk ultra »

http://de.wikipedia.org/wiki/Reichsautobahn
hitler je digao njemačku na noge, ne ulaganja sa strane

šta će bošnjak kome je jedini cilj u životu da zajebe sve živo i proda i mater ako može

realno naše obrazovne institucije su nastale sa jugoslavijom, šta ti sad očekuješ da budemo pametni kao drugi narodi sa dugogodišnjom historijom nauke, obrazovanja i kulture
rat je odveo mnoge pametne ljude iz ovog grada, a doveo svašta, i normalnih ljudi koji su primorani napustili svoje, i većinom ološ čiji su preci bili "papci" i prije 100 godina, a i on je papak danas...
Hajvan

#421 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Hajvan »

mk ultra wrote:http://de.wikipedia.org/wiki/Reichsautobahn
hitler je digao njemačku na noge, ne ulaganja sa strane

šta će bošnjak kome je jedini cilj u životu da zajebe sve živo i proda i mater ako može

realno naše obrazovne institucije su nastale sa jugoslavijom, šta ti sad očekuješ da budemo pametni kao drugi narodi sa dugogodišnjom historijom nauke, obrazovanja i kulture
rat je odveo mnoge pametne ljude iz ovog grada, a doveo svašta, i normalnih ljudi koji su primorani napustili svoje, i većinom ološ čiji su preci bili "papci" i prije 100 godina, a i on je papak danas...

http://bs.wikipedia.org/wiki/Gazi_Husrev-begova_medresa
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#422 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by mk ultra »

ja se nadam da nisi troll

ispravit ću se, ne obrazovne nego naučne institucije
limeni

#423 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by limeni »

vi bi da citav dan sjedite u kladionici, pa malo iz supljeg u prazno i udri pa kafi a da budete razvijeni kao njemacka..
eh ne ide to tako drugari, politicari nisu sa marsa pali nego su to ljudi iz naseg naroda i slika su drustva.
njemacka ima totalno drugaciju istoriju, narod ima radne navike i mentalitet..
pitam jednog svaba koji je bio na odmoru ovdje o zivotnim planovima i on kaze nesto u fazonu "zelja mi je da se usavrsim, da budem od koristi sebi i drustvu".
pitam jarana sta on misli u zivotu kaze "ma samo telekom ili posta da se uljebim" sto znaci u prevodu da ne radim nista a plata stize.
eh to vam je razlika izmedju cistoce na ulicima, reda i mira u saobracaju i ulici, planske gradnje i unistavaja izgleda grada.
mi nemamo radne navike, kod mene u komsiluku ima dva covjeka koji pokupe smece po ulici dok je ostalima valjda ponizenje. u svaba ti svaka zena radi kod nas nece iz kuce, zapuste se i fizicki pa sa 50 godina ne mogu maknuti dok svabica izgleda kao da joj je 40.
mi ne mozemo da se poredimo sa svabama, englezima, svedjanima...nama bi trebali uzor biti prvo cesi, slovenci..jer su ti napredovali podobro dok se nas razvoj broji u promilama.
ima tu i drugih stvari jer politika je kurva amerama je bilo u interesu podici svabe (dobro lako je svabe dici) dok smo mi ostavljeni nako sa dejtonskim sporazumom i proruskim separatistima i nikome nije u interesu puno uloziti u vukojebinu sa 3 miliona ljudi i takvim okruzenjem..ali dobro slovenija je vec u eu, hrvati usli, znaci ima i za nas nade..valjda..
stakasa

#424 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by stakasa »

limeni wrote:vi bi da citav dan sjedite u kladionici, pa malo iz supljeg u prazno i udri pa kafi a da budete razvijeni kao njemacka..
eh ne ide to tako drugari, politicari nisu sa marsa pali nego su to ljudi iz naseg naroda i slika su drustva.
njemacka ima totalno drugaciju istoriju, narod ima radne navike i mentalitet..
pitam jednog svaba koji je bio na odmoru ovdje o zivotnim planovima i on kaze nesto u fazonu "zelja mi je da se usavrsim, da budem od koristi sebi i drustvu".
pitam jarana sta on misli u zivotu kaze "ma samo telekom ili posta da se uljebim" sto znaci u prevodu da ne radim nista a plata stize.
eh to vam je razlika izmedju cistoce na ulicima, reda i mira u saobracaju i ulici, planske gradnje i unistavaja izgleda grada.
mi nemamo radne navike, kod mene u komsiluku ima dva covjeka koji pokupe smece po ulici dok je ostalima valjda ponizenje. u svaba ti svaka zena radi kod nas nece iz kuce, zapuste se i fizicki pa sa 50 godina ne mogu maknuti dok svabica izgleda kao da joj je 40.
mi ne mozemo da se poredimo sa svabama, englezima, svedjanima...nama bi trebali uzor biti prvo cesi, slovenci..jer su ti napredovali podobro dok se nas razvoj broji u promilama.
ima tu i drugih stvari jer politika je kurva amerama je bilo u interesu podici svabe (dobro lako je svabe dici) dok smo mi ostavljeni nako sa dejtonskim sporazumom i proruskim separatistima i nikome nije u interesu puno uloziti u vukojebinu sa 3 miliona ljudi i takvim okruzenjem..ali dobro slovenija je vec u eu, hrvati usli, znaci ima i za nas nade..valjda..
Bas u Njemackoj ima tovar zena koje ne rade nego su kuci s djecom
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#425 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Domaci izdajnik »

limeni wrote:pitam jednog svaba koji je bio na odmoru ovdje o zivotnim planovima i on kaze nesto u fazonu "zelja mi je da se usavrsim, da budem od koristi sebi i drustvu".
Švabo inače živi u banana državi u kojoj se ne cijeni rad, trud i zalaganje i u kojoj radnik u privatnom sektoru nema nikakvih prava i ne može da preživi od svoje plate (ako je dobije)...... :-)
Post Reply