OldMayor wrote:VCorp wrote:Živeći posvuda po svijetu zbog karaktera mog posla od Ljubljane, Berlina, Londona, do kraćih naseljavanja u Tokiju i Hong Kongu, pa i u Sarajevu jedno vrijeme mogu samo reći da ko misli da je to grad grdno se vara. Današnje Sarajevo je sramota moje države i prije poslovne partnere, kolege odvedem u Mostar nego tamo. Prije pet godina sam živio u Sarajevu šest mjeseci i nagledao se šaniranja i napadanja na ljude u popišanim i prljavim tramvajima, pasa lutalica, klošara svakakve vrste, sramote od policije, pucnjava do toga da moram svaki put prijateljima u posjeti govoriti da ne idu sami navečer hodati. Svaka čast ko može tamo živjeti, ali gledajući to iz pozicije oca dva dječaka nema šanse da bih tamo živio s familijom. Niti mi paše Sarajevo kao '' grad '' niti mi paše generalno mentalitet i ponašanje ljudi.
Nadam se da će se našem glavnom gradu vratiti stari sjaj jer ovo je ogromna tuga, zamislite vi samo kada nama dolaze visoki državni zvaničnici zemalja tipa Njemačka, SAD, VB i vide na šta nam liči glavni grad. Mogu samo zamisliti koji im se film vrti u glavi kakav je tek ostatak države i rečenica '' gdje smo mi došli ulagati ''.
Sad ces bit obiljezen ko enemy no. 1
Ma o cemu pricati, eto mi se zadovoljavamo kruznim tokom i parkom (koji je doniran). Ej, pa jbt kruzni tok ja vani gdje god sam bio po naseljima ih imas na desetine - halo, to je normalno. Mislim i meni je normalno drago kad vidim da nesto naprave, ali ne znam, ja se ne mogu zadovoljiti s tim, kad znam da se moze puno, puno bolje.
Nase ljude su toliko dotukli, da kad ti drvo zasadi i asfaltira 700m puta da svrsavas od srece.
Ja kad god sam otisao vani, na put, kod prijatelja, iskreno uvijek se sjebem kad se vratim nazad. A mogu i reci koji su to gradovi, Oslo, Helsinski, Malmo, Amsterdam, Minhen...tu sam boravio koji dan vise, i ne bas cisto turistcki ono samo da te vode na top mjesta. Jednostavno ljudi vode brigu o gradovima, zasadjena drveca, parkovi uredjeni, ograde, aleje, arhitektura novih zgrada moderna i prelijepa itd...
Uostalom evo ne mora se dalje ici od Zagreba, oni su ispred nas 100 godina.
Evo ajmo uzeti samo turisti kada dodju sta vide. Dakle, ovo su prvi utisci. Ja ih barem pamtim svaki. Gdje god sam bio, najvise i najbolje pamtim upravo te nek prve stvari koje sam vidio izlazeci sa aerodroma, voza itd.
Dakle:
- Dodje avionom, odmah na izlazu sa aerodroma ga cekaju zaraslo zelenilo i neuredjen put, bez trotoara. Zatim, ako krene kroz Dobrinju, rasrhndan put KATASTROFALAN - makadam je mila majka. Izresetane zgrade, ko da je tek rat stao.
Ako krene prema Stupu, opet i tu ima sta vidjeti. Sa desne strane onaj red ne znam ni sta je ono, barake, garaze, uglavnom fuj. Sa lijeve strane isto tako djungla.
- Dodje busem/vozom, zeljeznicka stanica zapela u 85'-oj. Kao i autobuska. Tu je naravno i onaj kursluz kafana, trafika, cevabdzinica i hrpa cigana, prosjaka.
- Dolazi automobilom sa sjeverozapada (ne do bog nedjeljom, ne do bog) prolazis kroz Rajlovac, mislim o cemu govoriti niz kucetina, nista ni sa cim. Naravno uredjen trotoar, seataliste, drvo to je pojam da vidis dok se vozis. Jedino sto vidis jesu te kucetine od po 3-4 sprata gdje se prodaje od igle do lokomotive.
- Zapadni prilaz je jedino meni onako ok, ali opet turisti rijetko dolaze tim putem. Imas dvije trake, picis, ograda pored i odmah ulazis u grad.
- Ulaz sa istoka bi se mogao bas srediti, ali opet koliko turista dolazi iz tog pravca. Meni je ekstra, cisto jer se vozis kroz divljinu i onda se odjednom otvori grad, ne znam onako stavljam sebe u poziciju da prvi put dolazim, to bi me nekako bas dojmilo.
I onda kao slag na tortu, ako krene da proseta gradom, na ljeto, krljanac na kvadrat. Ja sam odustao. I uopste vise ne setam ferhadijom, ni carsijom. Pa jbt krkani bastom zauzeli pola grada, nit mozes proci, nit mozes kolica provuci, a mjesta ima, ali djaba moraju krkani baste postaviti.