Svjedočenje (šehadet) i njegovi uvjeti
Prvi uslov Šehâdeta – Znanje
Drugi uslov Šehâdeta – Uvjerenje
Treći uslov Šehâdeta – Prihvatanje
Četvrti uslov Šehâdeta – Pokornost
Peti uslov Šehâdeta – Istinitost
Šesti uslov Šehâdeta – Iskrenost
Sedmi uslov Šehâdeta – Ljubav
Sedmi uslov Šehâdeta – Ljubav
Autor: Hâfidh bin Ahmad el-Hakamî
Izvor: Ma’âridž-ul-Qabûl (1/338)
Sedmi uslov je ljubav prema Šehâdetu i njegovim zahtjevima i naznakama i onome što je propisao onima koji ga izgovaraju, rade prema njemu, drže se njegovih uslova i mrze ono što je u suprotnosti sa njim. Allâh تعالى je rekao:
وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَتَّخِذُ مِنْ دُونِ اللَّهِ أَنْدَادًا يُحِبُّونَهُمْ كَحُبِّ اللَّهِ ۖ وَالَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّهِ
”Ima ljudi koji umjesto Allâha kumire prihvaćaju; vole ih kao što se Allâh voli! Ali oni koji vjeruju, još više Allâha vole!” 2:165
Allâh عز وجل nam govori da Njegovi robovi koji vjeruju Allâha više vole, jer oni ne dijele ljubav prema Njemu sa nekim drugim, za razliku od mnogobožaca koji kažu da imaju ljubav prema Njemu kao i prema drugim bogovima koje Mu pripisuju ravnima. Dokaz da rob zaista voli svoga Gospodara je da on stavlja Njegovu ljubav i mržnju ispred svega ostaloga, pa makar to bilo u suprotnosti sa njegovom strašću. U to takođe spada da on voli i mrzi ono što Allâh i Njegov poslanik صلى الله عليه وسلم vole i mrze, i slijedi Njegovoga poslanika صلى الله عليه وسلم i ravna se prema njemu.
Sva ova obilježja čine uslove za ljubav. Nemoguće je da ljubav postoji ako neki od uslova nisu prisutni. Allâh تبارك وتعالى je rekao:
أَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَٰهَهُ هَوَاهُ أَفَأَنْتَ تَكُونُ عَلَيْهِ وَكِيلًا
”Kaži ti Meni, hoćeš li ti biti čuvar onome koji je strast svoju za boga svoga uzeo?” 25:43
Ma pusti ih sestro neka oni uzivaju u svom nevjerovanju
Da li vjernik mora voljeti Boga?
- MyTao
#402 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Nekima bi najbolje bilo da probaju skontati sta je to ljubav, pa onda da pisu na ovoj temi... Nemoze se na silu voljeti.
-
ehli
#403 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Ako čovjek vjeruje da postoji Bog i u isto vrijeme vjeruje da je taj bog zao i nepravedan, naravno da ne može voljeti takvog nesavršenog boga.
Ako još smatra da postoje ljudi koji su bolji od tog boga, dolazi do zaključka da je nešto nesavršeno stvorilo nešto savršeno.
A to je nemoguće.
Još ako sebe lično smatra boljim od tog boga u kojeg vjeruje. Postavlja se pitanje ko je tu stvorio bog čovjeka ili čovjek boga. Ove sumnje su znaci nepotpunog vjerovanja u Boga.
Čovjek koji vjeruje u Boga koji je savršen, Najmilostiviji, Najpravedniji,.... ako sve najbolje misli o Njemu onda je prirodno da takvog Boga voli više od svega na svijetu i da mu pokornost takvom Bogu pričinjava zadovoljstvo. Na stranu to što ljudi u trci za dunjalukom zaborave na svog Stvoritelja pa pogriješe.Takvi smo stvoreni da griješimo i da se kajemo, a kad se pokajemo Bogu to pričinjava veliko zadovoljstvo i On onda hvali tog svog roba pred melekima, koji nikad ne griješe. Tad je ponosan i veoma, veoma sretan. Nikada mu ne dosadi ljudsko griješenje i nikada mu ne dosadi opraštanje, dok mi ljudi nakon nekoliko grešaka čovjeku okrenemo leđa i kažemo: E nećeš mene više
To je Bog s kojim su vjernici zadovoljni, Bog kojeg nije teško voljeti.
Ako još smatra da postoje ljudi koji su bolji od tog boga, dolazi do zaključka da je nešto nesavršeno stvorilo nešto savršeno.
A to je nemoguće.
Još ako sebe lično smatra boljim od tog boga u kojeg vjeruje. Postavlja se pitanje ko je tu stvorio bog čovjeka ili čovjek boga. Ove sumnje su znaci nepotpunog vjerovanja u Boga.
Čovjek koji vjeruje u Boga koji je savršen, Najmilostiviji, Najpravedniji,.... ako sve najbolje misli o Njemu onda je prirodno da takvog Boga voli više od svega na svijetu i da mu pokornost takvom Bogu pričinjava zadovoljstvo. Na stranu to što ljudi u trci za dunjalukom zaborave na svog Stvoritelja pa pogriješe.Takvi smo stvoreni da griješimo i da se kajemo, a kad se pokajemo Bogu to pričinjava veliko zadovoljstvo i On onda hvali tog svog roba pred melekima, koji nikad ne griješe. Tad je ponosan i veoma, veoma sretan. Nikada mu ne dosadi ljudsko griješenje i nikada mu ne dosadi opraštanje, dok mi ljudi nakon nekoliko grešaka čovjeku okrenemo leđa i kažemo: E nećeš mene više
To je Bog s kojim su vjernici zadovoljni, Bog kojeg nije teško voljeti.
- MJAU - da
#404 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
ehli wrote:Hvala na ovakvim riječima![]()
Otvori novi profil slobodno i piši kao vjernik vidjet ćeš da ćeš biti sretniji.
Ako si tragalac za istinom naći ćeš Istinu, a ako si tu da kontriraš naći ćeš kontru.
Samo naprijed svi imamo pravo da razmišljamo kako hoćemo.
Iskreno, najiskrenije... ja se divim ljudima koji su vjernici, pri tome mislim na ove (nemojte pogrešno shvatiti izraz) slijepe vjernike, dakle, što fakat vjeruju sve što stoji u vjerskim knjigama. Tim ljudima je puno lakše i jednostavnije naći smisaou ovog života, pa pogledajte kako se lakše nose sa nedaćama, poput smrti voljene osobe. Šta teže ima od gubitka djeteta, a oni kažu Božija volja...
Ateistima je puno teže pronaći smisao (govorim u svoje ime) i činjenica je da je svaka religija izmišljena da bi neki dominirali nad drugima, sve je stvar materijalne prirode. To je realnost, hoće ko vjerovati ili ne.
- dustaban
#405 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Potpuno se slazem sa tobom.MJAU - da wrote: Iskreno, najiskrenije... ja se divim ljudima koji su vjernici, pri tome mislim na ove (nemojte pogrešno shvatiti izraz) slijepe vjernike, dakle, što fakat vjeruju sve što stoji u vjerskim knjigama. Tim ljudima je puno lakše i jednostavnije naći smisaou ovog života, pa pogledajte kako se lakše nose sa nedaćama, poput smrti voljene osobe. Šta teže ima od gubitka djeteta, a oni kažu Božija volja...
Ateistima je puno teže pronaći smisao (govorim u svoje ime) i činjenica je da je svaka religija izmišljena da bi neki dominirali nad drugima, sve je stvar materijalne prirode. To je realnost, hoće ko vjerovati ili ne.
Ali... zar smo zaboravili na pojam "bezbrizno djetinjstvo" - doba kad smo uzivali u nasem mikro svijetu VJERUJUCI u sve one lijepe price i bajke. Medjutim... ODRASTI SE MORA.
Tad shvatimo, ako smo uopce razvili sposobnost shvacanja, da covjek ne postoji radi djetinjeg uzivanja vec radi OBAVEZE da svojoj djeci omogucimo bezbrizan zivot... koliko god to iziskivalo nase brige.
Vjernicka bezbriznost je upravo uporediva sa djecijom. Pred oci mi iskacu oni monasi u pecinama koji se samo mole bogu, svako vece spokojno lijezu sa osmjehom na licu i tako isto umiru, tiho i sretno. Oni svoju srecu obezbjedjuju i time sto se potpuno izoluju od ostalih ljudi i time sebe sacuvaju od bola i patnje koju bi im mogli nanijeti bezobrazluci nedobronamjernih ili gubici dragih ljudi. Oni su dakle uistinu sretni.
ALI CEMU ONI SLUZE ?! Ko osim njih uziva u njihovoj sreci?!
Takvo samozivo ponasanje, bez obzira sto se radi o vrhunskoj duhovnosti, za mene se malo razlikuje od prepustanja opijantima!
- truts
#406 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
@ehli
Moram da pitam: šta ti smatraš pod savršenstvom?
I kako to da Bog može biti sretan i ponosan? Zar to nisu ljudske osobine? Luči mu se hormon sreće u organizmu nekakvom ili šta? Kada bi postojalo nešto što je svemoguće, sveznajuće, zadnje što bi mu pripisao su osjećanja. To nešto, taj svemogući, ne može posjedovati osjećanja, a kako vidim religije mu stalno njih pripisuju.
Moram da pitam: šta ti smatraš pod savršenstvom?
I kako to da Bog može biti sretan i ponosan? Zar to nisu ljudske osobine? Luči mu se hormon sreće u organizmu nekakvom ili šta? Kada bi postojalo nešto što je svemoguće, sveznajuće, zadnje što bi mu pripisao su osjećanja. To nešto, taj svemogući, ne može posjedovati osjećanja, a kako vidim religije mu stalno njih pripisuju.
- Nadzornik
#407 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Pravi vjernik zeli odnos na ravnopravnoj osnovi.
Ako voli Bog mene i ja njega volim tj. ako mi u zivotu ide dobro,hvala Boze ako mi krene naopako,hebem ti Boga...
Izvinite me sto psujem,ja samo kazem onako kako cujem.
Ako voli Bog mene i ja njega volim tj. ako mi u zivotu ide dobro,hvala Boze ako mi krene naopako,hebem ti Boga...
Izvinite me sto psujem,ja samo kazem onako kako cujem.
- aurora313
#408 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?
Bravo. Donesose mi skoro negdje podebelu knjigu o ljubavi koju je pisao nekakav indijski guru. Par stotina strana o necemu sto je iskusio samo u svojoj masti i nista vise.MyTao wrote:Nekima bi najbolje bilo da probaju skontati sta je to ljubav, pa onda da pisu na ovoj temi... Nemoze se na silu voljeti.
Bog se ne moze 'ljubiti' a ako je tako, onda se tu vise radi o 'stokholskom sindromu' koji potice iz straha. Kod kriscana je to nesto drugacije nego kao kod muslimana, gdje je strah od boga vise naznacen. Kao, jeste da te on voli i oprasta, ali nikad ne znas jesi li i kada presao onu tanku 'crvenu liniju' gdje je putokaz za pakao/dzehenem.