Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
malsal

#401 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by malsal »

savethis wrote:
DJ Babo wrote:svaka racionalna rasprava s vjernikom je corav posao (barem s ovom forumskom 'ulemom') :lol: :lol:

iz svih silnih postova na ovom podforumu ja mogu izvuci zakljucak da VJERNIKA NE ZANIMA ISTINA, NITI JE ON TRAZI, nego samo da potvrdi, ili eventualno opravda, svoje vjerovanje...

vecina ovih argumenata koji su ovdje dati i ovih pripovjetki o tome sta je rekao ovaj ili onaj ahbab su uvreda za inteligenciju, ali avaj, za vjeru nije potrebna inteligencija :-D

Hajde se ti osami i vidi lično sam sa sobom da raščistiš! Imaš li ti ispred sebe ikakav dokaz bez da se kolebaš u njegovu istinitost da si nastao slučajno i da Bog ne postoji!?

Nemaš! Zašto? Zato što ti to Allah nije dao!
Meni je Allah Uzvišeni dao dokaze - okolo mene i u meni!

lp
-----

------
I ti si nevjernik sto se tice cirka 1200 bozanstava, ja sam samo za jednog boga dalje od tebe odmako.
bambina78

#402 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by bambina78 »

savethis wrote: Eto si mene uhvatio na ''krivoj nozi'' i sada ja nemam odgovor kao ni učitelj u osmom razredu da odgovori ovom učeniku!

lp
Ma bez brige, nije to nista strasno :thumbup: Nego bude ovakvih stvari kad se pokusava nauka vezati za vjerovanje, ali to ne ide, jer to nije kompatibilno. Nauka trazi cvrste dokaze i podlozna je svim vrstama sumnji i propitivanja, dok za vjerovanje ti ne treba nikakav dokaz, a i na svako propitivanje samo kazes: ja tako osjecam i meni je moj zivot bolji sa mojom vjerom, i kraj price, zacepio si usta svima :thumbup: Ali na ovaj nacin, naucna dostignuca pripisivati bilo kojoj religiji je smjesno za bilo kojeg iole obrazovanog insana, cak i ako je on najveci vjernik u svom srcu.
cackalica83

#403 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

nastavljamo dalje sa brojcanim cudima u Kuranu, gle cudi niko mi se nije usudio osporiti ovo jos

toliko tih matematicki cuda ima u Kuranu da im se nezna broj, ovo su dokazi za ljude koji hoce da razmisle

1 primjer

Na dva mjesta u Kuranu je spomenut Grom, u dva razlicita ajeta, sta je specijalno sa tim, pa upravo ova dva ajeta imaj isti broj rijeci i slova

19 rijeci, 84 slova
Image

2. primjer Poglavlje Zeljezo je na 57 mjestu u Kuranu

sta je interesantno sa ovim 57, pa Zeljezo ima 57 isotopa, medju tri stabila isotopa, 56, 57, 58

http://www.tracesciences.com/fe.htm
Iron Isotopes are mainly used in nutritional studies, with Fe-57 and Fe-58 being the two most commonly used Fe isotopes

Poglavlje zeljezo je 57 sura u Kuranu ima 29 ajeta]

ako multipliciramo to dobijemo
57 x 29 =1653pa cak i kad sumiramo sve od 1 do 29 dobijemo istu cifru
(1+2+3+......+28+29)=1653

sura Hadzdz, 22 poglavlje u kuranu
jedina rijec Hadzdz spomenuta u 27 ajetu te sure ima 14 rijeci

27 x 14 = 378
ili
(1+2+3+....+26+27)= 378
odr0n

#404 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

I nastavljaš sa nebulozama, da li znaš su numerologija i parapsihologija na istom nivou kao astrologija, Džemile, horoskop, odnosno u pitanju je pseudonauka. [ pseudo- (from Greek ψευδής "lying, false") ]
jasko_ba

#405 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by jasko_ba »

One man show :D
Image
savethis

#406 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by savethis »

bambina78 wrote:
savethis wrote: Eto si mene uhvatio na ''krivoj nozi'' i sada ja nemam odgovor kao ni učitelj u osmom razredu da odgovori ovom učeniku!

lp
Ma bez brige, nije to nista strasno :thumbup: .
Samo si ovim komentarom (a i tim dijelom citata) potvrdio ono što sam već napisao; da ti ne želiš doći do odgovora već želiš raspravljati!

Vjerovatno nisi vidio da sam nakon četiri minute editovao post na prethodnoj stranici sa ovim:

Prijevod značenja ajeta; upućeno od Allaha Uzvišenog Resullahu:
“Reci: ‘Ovo je put moj, ja pozivam k Allahu, imajući jasne dokaze (s oštroumnošću), ja, i svaki onaj koji me slijedi, i neka je hvaljen Allah, ja Njemu nikoga ne smatram ravnim.’” (Jusuf, 108)
Last edited by savethis on 04/04/2013 14:52, edited 1 time in total.
savethis

#407 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by savethis »

malsal wrote: ------
I ti si nevjernik sto se tice cirka 1200 bozanstava, ja sam samo za jednog boga dalje od tebe odmako.

Ovi ljudi koji obožavaju druga božanstva mimo Allaha; za ta božanstva Allah nije dao nikakav dokaz! Jedino čime se ti ljudi mogu pravdati, što je naravno nevalidan razlog, jeste da su na tome zatekli svoju familiju ili pretke. Pa ih oni slijede u tome.

Ako si čuo za Allaha i Muhammeda neka je nad njim Allahov mir, onda je do tebe došao ispravan dokaz!
Razum ti je Allah dao, i njime ne možeš zaključiti da je nešto što je stvoreno stvoritelj! Osim ako ne gaziš svjesno protiv svoje prirodne fitre ili pak razuma!

edit: možeš ti obožavati vanzemaljce ili kojekakve prirodne zakone, ali za to nemaš dokaza osim pretpostavke. Evo ti i opis:

Većina njih slijedi samo pretpostavke; ali pretpostavke nimalo nisu od koristi Istini; Allah uistinu dobro zna ono što oni rade. (10:36)
malsal

#408 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by malsal »

savethis wrote:
malsal wrote: ------

Ovi ljudi koji obožavaju druga božanstva mimo Allaha; za ta božanstva Allah nije dao nikakav dokaz! Jedino čime se ti ljudi mogu pravdati, što je naravno nevalidan razlog, jeste da su na tome zatekli svoju familiju ili pretke. Pa ih oni slijede u tome.

Ako si čuo za Allaha i Muhammeda neka je nad njim Allahov mir, onda je do tebe došao ispravan dokaz!
Razum ti je Allah dao, i njime ne možeš zaključiti da je nešto što je stvoreno stvoritelj! Osim ako ne gaziš svjesno protiv svoje prirodne fitre ili pak razuma!

edit: možeš ti obožavati vanzemaljce ili kojekakve prirodne zakone, ali za to nemaš dokaza osim pretpostavke. Evo ti i opis:

Većina njih slijedi samo pretpostavke; ali pretpostavke nimalo nisu od koristi Istini; Allah uistinu dobro zna ono što oni rade. (10:36)
----
Ma jasta nego cuo, i za jos neku ekipu tipa Isus, Buda, Joseph Smith, Zoroaster,Mojsije, Siva, Brahma, Ganesha,Tor, Zeus,Deonis, Posejdon...
Izgleda da ja gazim preko necega, ali definitivno ne protiv svoje prirode ili razuma.
A za dokaze...izgleda da se ne mozemo slozit sta je dokaz i ko sta treba da dokaze.
Ali hajde, vrjeme ce pokazat...ja sam za sad zadovoljan sto mi ne leti glava s ramena jer odbijam razmisljat ko i ti, ali da sam na nekom drugom mjestu letita bi brate letila...
harač

#409 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

cackalica83 wrote:nastavljamo dalje sa brojcanim cudima u Kuranu
rasprava je postala besmislena nakon što si pobjegao kad si pozvan da pobijš nepobitne dokaze istinitosti biblije, na osnovu biblijske numerologije, što nepobitno ukazuje i na plagijatorski rad muhameda. bit će da ti aramejski i nije drugi strani jezik :D
5 0 5

#410 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

savethis wrote:
pa 99% onoga sto je cackalica ovdje zalijepio se bazira samo na predpostavkama i spekulacijama.

pogledaj moja pitanja njemu, par stranica unazad. bog kaze "sve zivo", ovaj to pretpostavlja, da je bog mislio samo na ovozemaljski zivot. bog opise proces oplodnje, izostavi bitne dijelove tog procesa, ovaj na to kaze, nije on to izostavio jer negdje drugo spominje zensku zutu tecnost... da se ne ponavljam. ako ti zelis vidjeti dokaz, vidjet ces ga u svemu. bez obzira kojeg boga izaberes (ili naslijedis). pitanje je, a sta ako su kontraverze dokaz obicnog sarlatanstva a nikako postojanje (tog odredjenog) boga? tvoji dokazi su za mene bezvrijedni ako ih ne mozes staviti na test. tvrdnja da mene bog nije preodredio da vidim te dokaze su pateticne koliko i ponudjeni "dokazi".
savethis

#411 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by savethis »

malsal wrote:Ali hajde, vrjeme ce pokazat...ja sam za sad zadovoljan sto mi ne leti glava s ramena jer odbijam razmisljat ko i ti, ali da sam na nekom drugom mjestu letita bi brate letila...

Da ti pouzdano nešto kažem!
Na ovom svijetu se stalno vodi borba između onoga što valja i onoga što nevalja. Između istine i neistine! Dobra i lošeg!

Slijedbenici neistine se bore sa neistinom ili pak miješaju istinu i neistinu tj. spletkare! To im je oružje!

Tu vijest da nekome leti glava sa ramena radi drugačijeg slijeđenja ili razmišljanja tek onako samo zato što razmišlja drugačije ti je, pouzdano da znaš, možeš i da provjeriš kod ljudi koji nastoje da slijede istinu, ti je ništa drugo do propaganda. Propaganda da istinu prikaže nečim što ona to nije od strane onih ljudi koji slijede neisitinu.
5 0 5

#412 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

savethis wrote:
malsal wrote:Ali hajde, vrjeme ce pokazat...ja sam za sad zadovoljan sto mi ne leti glava s ramena jer odbijam razmisljat ko i ti, ali da sam na nekom drugom mjestu letita bi brate letila...

Na ovom svijetu se stalno vodi borba između onoga što valja i onoga što nevalja. Između istine i neistine! Dobra i lošeg!

Slijedbenici neistine se bore sa neistinom ili pak miješaju istinu i neistinu tj. spletkare! To im je oružje!

Tu vijest da nekome leti glava sa ramena radi drugačijeg slijeđenja ili razmišljanja tek onako samo zato što razmišlja drugačije ti je, pouzdano da znaš, možeš i da provjeriš kod ljudi koji nastoje da slijede istinu, ti je ništa drugo do propaganda. Propaganda da istinu prikaže nečim što ona to nije od strane onih ljudi koji slijede neisitinu.
1 istina je komplikovana.

2 1.1494515#.UVsCHr_ntUQ
malsal

#413 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by malsal »

savethis wrote:

------
Iran, Pakistan, Somalija, Saudiska Arabija, Katar i Jemen - drzave gdje je moguce dobit smrtnu kaznu za odbacivanje Islama. U Tunisu i Egiptu u zadnje vrjeme hapse ateiste, ali to nije samo religija nego politika tako da necemo cjepidlacit...
cackalica83

#414 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

harač wrote:
cackalica83 wrote:nastavljamo dalje sa brojcanim cudima u Kuranu
rasprava je postala besmislena nakon što si pobjegao kad si pozvan da pobijš nepobitne dokaze istinitosti biblije, na osnovu biblijske numerologije, što nepobitno ukazuje i na plagijatorski rad muhameda. bit će da ti aramejski i nije drugi strani jezik :D
pljuni me u poadva oka ako si ti uospte pogledao onaj video sto si mi postirao, ti si ga samo postirao da bi kontrirao a ne da bi razumski argumentovao.

da vjerujes da postoji u bibliji nekakva numerologija, onda bi fino pokazao gdje i kako mi da to testiramo dase uvjerimo, ali jok :-)
klixo

#415 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by klixo »

malsal wrote:
savethis wrote:

------
Iran, Pakistan, Somalija, Saudiska Arabija, Katar i Jemen - drzave gdje je moguce dobit smrtnu kaznu za odbacivanje Islama. U Tunisu i Egiptu u zadnje vrjeme hapse ateiste, ali to nije samo religija nego politika tako da necemo cjepidlacit...
Zasto sudis po drzavama ? U Islamu nema prisile ! To sto rade ove drzave je kontradiktorno slovu Kur'ana.Zato ih je Bog i kaznio.
bambina78

#416 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by bambina78 »

klixo wrote: Zasto sudis po drzavama ? U Islamu nema prisile ! To sto rade ove drzave je kontradiktorno slovu Kur'ana.Zato ih je Bog i kaznio.
Bog ih je kaznio jer se ne bave naukom, kao i sve ostale drzave na planeti koje ne furaju nauku :thumbup:
cackalica83

#417 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

bambina78 wrote:
klixo wrote: Zasto sudis po drzavama ? U Islamu nema prisile ! To sto rade ove drzave je kontradiktorno slovu Kur'ana.Zato ih je Bog i kaznio.
Bog ih je kaznio jer se ne bave naukom, kao i sve ostale drzave na planeti koje ne furaju nauku :thumbup:
kad je islamska drzava bila u svom zlatnom dobu i bavili se naukom da su bili voditelji covjcenstva u nauci

mnoge stvari sto danas imamo potice iz te civilizacije
savethis

#418 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by savethis »

505sCrtom wrote:
savethis wrote:
pa 99% onoga sto je cackalica ovdje zalijepio se bazira samo na predpostavkama i spekulacijama.

pogledaj moja pitanja njemu, par stranica unazad. bog kaze "sve zivo", ovaj to pretpostavlja, da je bog mislio samo na ovozemaljski zivot. bog opise proces oplodnje, izostavi bitne dijelove tog procesa, ovaj na to kaze, nije on to izostavio jer negdje drugo spominje zensku zutu tecnost... da se ne ponavljam. ako ti zelis vidjeti dokaz, vidjet ces ga u svemu. bez obzira kojeg boga izaberes (ili naslijedis). pitanje je, a sta ako su kontraverze dokaz obicnog sarlatanstva a nikako postojanje (tog odredjenog) boga? tvoji dokazi su za mene bezvrijedni ako ih ne mozes staviti na test. tvrdnja da mene bog nije preodredio da vidim te dokaze su pateticne koliko i ponudjeni "dokazi".
Samo ću se malo osvrnuti jer odustajem trošiti energiju na forumu.

Lično ja ne poznajem detaljno arapski jezik; lupam ako kažem jer ne znam tačno taj podatak brojčano da arapski ima 1 milion riječi a bosanski 200 hiljada; uglavnom razlika je velika!

Znači da je araspki jezik znatno precizan kada nešto opisuje! (zato i kažemo prijevod značenja ajeta ili Kitaba)

Kur'an je Objava, a praksa Kur'ana od strane Muhammeda neka je nad njim Allahov mir i spas, je sunnet. Sunnet je također Objava. Objavu je Allah Uzvišeni obavezao čuvati, tako da je dostupna i nama kao prije nas ljudima.

Konkretno mene, to konkretno pitanje o tome ,,sve živo,, trenutno nije baš jasno kada se uzima u obzir i svijet džinna. Ali smatram da poznajem ljude koji mi mogu dati razumski prihvatljiv odgovor. Na um mi trenutno dolazi misao da u vazduhu postoji H. E sad, lično ti ja to ne mogu odgovoriti sad, ALI to ne znači da neko drugi ne zna!
Koji su hemijski elementi u džinnima, koja je njihova ovisnost o vodi i dr.

Mi smo stvoreni od zemlje, ali bez vode bi bili kao tako reći gomila zemlje.

Što se tiče preodređenja, eeee, itekako je i tebe Allah predodredio, samo što ti ili drugi to poriču TJ. neće da priznaju te dokaze. Čak i kada se uvjere neki, opet zanegiraju Istinu. Zato i kažemo kafiri - oni koji pokrivaju istinu; ili je poriču!
odr0n

#419 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by odr0n »

cackalica83 wrote:
bambina78 wrote:
kad je islamska drzava bila u svom zlatnom dobu i bavili se naukom da su bili voditelji covjcenstva u nauci

mnoge stvari sto danas imamo potice iz te civilizacije
Naravno, ali nemaš potrebe ti to naglašavati jer da je ostalo to doba, ti i slični tebi bi završili u tamnici.
malsal

#420 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by malsal »

Tu vijest da nekome leti glava sa ramena radi drugačijeg slijeđenja ili razmišljanja tek onako samo zato što razmišlja drugačije ti je, pouzdano da znaš, možeš i da provjeriš kod ljudi koji nastoje da slijede istinu, ti je ništa drugo do propaganda. Propaganda da istinu prikaže nečim što ona to nije od strane onih ljudi koji slijede neisitinu.[/quote]
------
Iran, Pakistan, Somalija, Saudiska Arabija, Katar i Jemen - drzave gdje je moguce dobit smrtnu kaznu za odbacivanje Islama. U Tunisu i Egiptu u zadnje vrjeme hapse ateiste, ali to nije samo religija nego politika tako da necemo cjepidlacit...[/quote]
Zasto sudis po drzavama ? U Islamu nema prisile ! To sto rade ove drzave je kontradiktorno slovu Kur'ana.Zato ih je Bog i kaznio.[/quote]
----
Pa po cemu cu sudit ako ne po praksi ?
Je'l se komunizmu sudi po teoriji ili po praksi ?
Cuj u religiji nema prisile - reci to zenama u Afganistanu i Iranu, kriscanima u Egiptu,muslimanima u Bosni...religija je puna prisile, krvi i ognja, glava koje lete i lomaca sto se pale, manjina sto se tlace....cuj u religiji nema prisile. Trebas imat dobro selektivan pogled na svjet da tako sta rec...
cackalica83

#421 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

Cuj u religiji nema prisile - reci to zenama u Afganistanu i Iranu, kriscanima u Egiptu,muslimanima u Bosni...religija je puna prisile, krvi i ognja, glava koje lete i lomaca sto se pale, manjina sto se tlace....cuj u religiji nema prisile. Trebas imat dobro selektivan pogled na svjet da tako sta rec...
Allah je jasan po tom pitanju:

"Nema prisile u vjeru, Pravi put se jasno razlikuje od zablude! (Kuran)

da su muslimani nagonili u vjeru krscane i zidove onda nebi ostao ni jedan krscanin u arapskom svijetu a ima ih samo u egiptu 10 miliona krscana.
malsal

#422 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by malsal »

cackalica83 wrote:
Allah je jasan po tom pitanju:

da su muslimani nagonili u vjeru krscane i zidove onda nebi ostao ni jedan krscanin u arapskom svijetu a ima ih samo u egiptu 10 miliona krscana.
-----
Neko od nas dvoje zivi u alternativnom svjetu gdje nema prislie u religiji, i gdje se religije sire sa "dobar dan, da li ste culi za ovo super bozanstvo"
Zato se kriscanstvo prosirilo na latinsku ameriku i islam do evrope....
5 0 5

#423 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by 5 0 5 »

cackalica83 wrote: Allah je jasan po tom pitanju:

nemoj biti bezobrazan. gdje su onda ateisti u iranu, bangladesu, pakistanu? je li moguce da tamo niko ne zapitkuje boziju objavu? ili je vise vjerovatno da kad se (javno) zapitaju, iduci korak je obavezno grana obljiznjeg drveta ili prosut mozak na glavnom trgu. cuj nema prisile.

http://www.cirp.org/news/morningherald01-27-01/
nemezis

#424 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nemezis »

@cackalica:

1. Zašto je za željezo bitan broj 57 ako je podjednako korišten i izotop 58, gdje je taj broj?
2. Kakve veze sada ima rezultat 57x29?
3. Saberi ponovo sve brojeve od 1 do 29 pa pogledaj šta si napisao.
cackalica83

#425 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by cackalica83 »

kad bi ljudi iscitavali ovu fantasticnu knjigu i vidjeli sva cuda u njoj shvatili bi da ima Bog i da je to njegova knjiga
Image

Allah kaze u Kuranu:

2:2.Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali;
3.onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio od onoga što im Mi budemo davali;
4.i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali.
5.Njima će Gospodar njihov na Pravi put ukazati i oni ce ono što žele ostvariti.
6.Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati.
7.Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema.

jedna interesantna stvar sa ovom drugom surom jeste,

(2:143:4) wasaṭan (of the) middle way
143. I tako smo vas učinili zajednicom srednjom, da budete svjedoci protiv ljudi i bude Poslanik protiv vas svjedok
وَكَذَٰلِكَ جَعَلْنَاكُمْ أُمَّةً وَسَطًا لِتَكُونُوا شُهَدَاءَ عَلَى النَّاسِ
rijec wasatan znaci sredina

ovaj ajet je pod brojem 143 tacno na sredini sure koje ima ima 286 ajeta.
Post Reply