Svjetski bošnjački kongres

Locked
fatamorgana

#401 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by fatamorgana »

Samir_01 wrote:
Amy-Mia wrote:pa cijelo vrijeme ti govorimo da današnji (alijini) bošnjaci nemaju veze sa nekadašnjim (tvrtkovim) bošnjacima. u tome i jeste fazon.
Imaju itekako, i jedni i drugi su bili Bosnjaci i borili su se za svoju domovinu Bosnu. Religija ne mijenja apsolutno nista.
Pa ako ne mijenja "apsolutno ništa" što su je onda promijenili, :D
agnostic_front

#402 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by agnostic_front »

Amy-Mia wrote:
Intermission wrote:Zastava sa ljiljanima je simbol pro-bosanske politike i borbe u zadnjem ratu. Koju su plebiscitarno prihvatili upravo - Bosnjaci kao nosioci te politike, kao i svi ostali koji su djelili ista uvjerenja. Stoga Bosnjaci imaju historijsko pravo na tu zastavu, a i drugi koji je simpatisu pokazuju da dijele ista pro-bosanska uvjerenja.
odluči se... jedno ili drugo
i jedno i drugo. jel problem?
ako je problem, nađi član u zakonu koji kaže da je to problem.
Samir_01

#403 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Samir_01 »

fatamorgana wrote:
Samir_01 wrote:
Amy-Mia wrote:pa cijelo vrijeme ti govorimo da današnji (alijini) bošnjaci nemaju veze sa nekadašnjim (tvrtkovim) bošnjacima. u tome i jeste fazon.
Imaju itekako, i jedni i drugi su bili Bosnjaci i borili su se za svoju domovinu Bosnu. Religija ne mijenja apsolutno nista.
U tome je i poenta, bitno je boriti se za Bosnu i smatrati Bosnu svojom domovinom. Sutra da predjemo na Budizam mi cemo ostati Bosnjaci i boricemo se za Bosnu.
cindrlimindrli

#404 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by cindrlimindrli »

Ejmi, Bosnjaci su uglavnom muslimani, veoma mali broj se deklarise ateistima, a zasto ti je to uopste bitno?
K'o biva ako su muslimani nemaju prava da svojataju zastavu pod kojom su nakon toliko godina tlacenja ginuli za svoju, a ne tudju zemlju?
Platformas

#405 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Platformas »

Samo da što više medija objavi ovo, pa ko će se normalan izjasnit ko Bošnjak kad vidi ko mu je sad zvanično glavni.
Džamijiski miševi samo.

Ovo je ustvari bio sabor IZ.
Samir_01

#406 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Samir_01 »

dustaban wrote:Medjutim vi se na to ne osvrcete, vama je FALSIFIKAT postao legalno sredstvo!
Sta je falsifikat?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#407 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by sabina1 »

dustaban wrote:

Imamo mi knjige i danas, ali evo neko maloprije rece da je TVRTKO BIO BOSNJAK :shock:
Ne sporim da jeste ali, ponavljam po stoti put, bosnjak1440 nema veze sa pojmom bosnjak1993. Ako cete Tvrtka smatrati bosnjakom, budite posteni pa recite Tvrtko je bosnjak1440!

Medjutim vi se na to ne osvrcete, vama je FALSIFIKAT postao legalno sredstvo!
A kako drugačije "opravdati"silne gluposti ? Ova priča je temelj naše mizerne današnjice. Kako postave ovaj događaj , tako zapisničari našeg životarenja postavljaju i ostale događaje. A kako ? Pa falsifikatom. Zbog sebe...ovaj nas...
Moj aplauz Vama na komentaru.
Last edited by sabina1 on 30/12/2012 00:30, edited 2 times in total.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#408 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Hajmo ovako, nisu li se Srbi i Hrvati i do '93 mogli izjasnjavati kao Bosnjaci, Bosnjanji, Bosnje. Bosanci...?
Jesu, a nisu. Izabrali su da se izjasnjavaju kao Srbi i Hrvati. Tako je od osnivanja Jugoslavije. Austro-Ugarska je malo slozenija i necu o tome. Za vrijme te iste Jugoslavije muslimani su se mogli izjasnjavati svakako samo ne kao Bosnjaci.
I sad kada se muslimani mogu izjasnjavati kako zele nadju se neki koji im to osporavaju i toboze optuzjuju da je to razlog pa se katolici i pravoslavci tako ne izjasnjavaju. Ma hajte, molim vas. Pa ti isti su vec izabrali kako da se izjasnjavaju.
Isti je slucaj i sa zastavom sa ljiljanima. Oni je nisu htjeli, mi Bosnjaci je uzeli i sta sada, je li to i oni hoce istu tu zastavu i ko im brani ? Ma hoce, al' u qurcu.
Ovima sto optuzuju Bosnjake zbog vracanja vjekovnom nazivu i zastavi, mogu samo da porucim- napisite zalbe, presavije list i pravac niz ili uz Savu, gdje se vise osjecate ugodno.
Al' druge muke njih muce, al' tesko im da priznaju. :D
Samir_01

#409 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Samir_01 »

Platformas wrote:Samo da što više medija objavi ovo, pa ko će se normalan izjasnit ko Bošnjak kad vidi ko mu je sad zvanično glavni.
Džamijiski miševi samo.

Po cemu su ovi "zvanicno glavni" ??

Ovo je privatno udruzenje i mene ko Bosnjaka muslimana ne predstavlja.

Tvoj je problem sto samo trazis izgovor da se ne izjasnis ko Bosnjak.
vs84sa

#410 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by vs84sa »

Platformas wrote:Samo da što više medija objavi ovo, pa ko će se normalan izjasnit ko Bošnjak kad vidi ko mu je sad zvanično glavni.
Džamijiski miševi samo.

:thumbup:
Intermission

#411 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Intermission »

fatamorgana wrote:
Samir_01 wrote:
ovo pored toga sto je maliciozno, je i jedan od razloga zasto kao simbol nije polumjesec i zvijezda i zasto mnogo toga. Ja poticem iz Bosnjacke muslimanske porodice, religiju dozivljavam na kulturoloskoj osnovi, jer u biti mozda sam najblizi necemu sto bi se moglo nazvati agnostikom. Kada bih i promijenio religiju, kada bih promijenio drzavljanstvo ja bi i dalje bio BOSNJAK. i to je poenta svega.
dustaban

#412 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by dustaban »

agnostic_front wrote:
Amy-Mia wrote:
Intermission wrote:Zastava sa ljiljanima je simbol pro-bosanske politike i borbe u zadnjem ratu. Koju su plebiscitarno prihvatili upravo - Bosnjaci kao nosioci te politike, kao i svi ostali koji su djelili ista uvjerenja. Stoga Bosnjaci imaju historijsko pravo na tu zastavu, a i drugi koji je simpatisu pokazuju da dijele ista pro-bosanska uvjerenja.
odluči se... jedno ili drugo
i jedno i drugo. jel problem?
ako je problem, nađi član u zakonu koji kaže da je to problem.
Mozda nije problem u zakonu, ali jeste u tvojoj glavi!

Ne znam jesi li isao u skolu, da te podsjetim:

ako je
LJILJANI = Bosnjaci + Ostali

i ako je:
Ostali > 0

Onda slijedi:
LJILJANI ≠ Bosnjaci
cindrlimindrli

#413 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by cindrlimindrli »

tvsabina wrote:
dustaban wrote:

Imamo mi knjige i danas, ali evo neko maloprije rece da je TVRTKO BIO BOSNJAK :shock:
Ne sporim da jeste ali, ponavljam po stoti put, bosnjak1440 nema veze sa pojmom bosnjak1993. Ako cete Tvrtka smatrati bosnjakom, budite posteni pa recite Tvrtko je bosnjak1440!

A kako drugačije "opravdati"silne gluposti ? Ova priča je temelj naše mizerne današnjice. Kako postave ovu temu , tako zapisničari našeg životarenja postavljaju i ostale teme. A kako ? Pa falsifikatom. Zbog sebe...ovaj nas...
Falsifikat? Hajde?
Bosnjo danas nije sto i Bosnjo 1440? A ti boga konstrukcija, a kao Hrvat danas je original onaj iz 1440? Svi Srbi k'o da ih je sam Lazar sa Milicom pravio? A tek Svabe, Italijani...argumenti su vam k'o crtani film, smijesno.
fatamorgana

#414 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by fatamorgana »

Samir_01 wrote: U tome je i poenta, bitno je boriti se za Bosnu i smatrati Bosnu svojom domovinom. Sutra da predjemo na Budizam mi cemo ostati Bosnjaci i boricemo se za Bosnu.
Oćel' to Cerke preć' na budizam, :D
Samir_01

#415 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Samir_01 »

cindrlimindrli wrote:
tvsabina wrote:
dustaban wrote:

A kako drugačije "opravdati"silne gluposti ? Ova priča je temelj naše mizerne današnjice. Kako postave ovu temu , tako zapisničari našeg životarenja postavljaju i ostale teme. A kako ? Pa falsifikatom. Zbog sebe...ovaj nas...
Falsifikat? Hajde?
Bosnjo danas nije sto i Bosnjo 1440? A ti boga konstrukcija, a kao Hrvat danas je original onaj iz 1440? Svi Srbi k'o da ih je sam Lazar sa Milicom pravio? A tek Svabe, Italijani...argumenti su vam k'o crtani film, smijesno.
Ma pusti ih neka laju... nebitni su. Preziveli su Bosnjaci i gore...
cyprus

#416 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by cyprus »

Samir_01 wrote:U tome je i poenta, bitno je boriti se za Bosnu i smatrati Bosnu svojom domovinom. Sutra da predjemo na Budizam mi cemo ostati Bosnjaci i boricemo se za Bosnu.
Ali postoje Bošnjaci čija domovina nije Bosna... Zašto bi se oni borili za Bosnu? Veoma je opasno tretirati Bosnu kao domovinu svih Bošnjaka...
Last edited by cyprus on 30/12/2012 00:40, edited 1 time in total.
darius_maximus

#417 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by darius_maximus »

Intermission wrote:Od sve argumentacije najsmjesnija mi je ta o "uzurpaciji" Bosnjastva od strane bosanskih muslimana.
O tome je izlisno i razmisljati, jer su se bosanski katolici i pravoslaci davno samoidentifikovali kao Srbi i Hrvati i svaka prica o "integralnom Bosnjastvu" bi podrazumijevala "preodgoj" Srba i Hrvata sto je - fasizam. Bosnjaci to ne zagovaraju ali ovi tzv "bosanci" itekako.
Uzmimo prijmer iz blize proslosti - Adil Zulfikarpasic je ciljano osnovao Bosnjacko muslimansku organizaciju, sa nekim intimnim planom da se osnuje i Bosnjacko pravoslavna/katolicka. To se ispostavilo smijesno skoro kao i zagovaranje nekog integralnog "bosanstva". Ali evo jedno pitanje za promisljanje. Zasto zagovornici bosanstva vjeruju da ce veliki broj Srba i Hrvata prihvatiti bosanstvo kada su plebiscitarno i jednoglasno odbili bosanski jezik. Po gradaciji nekoj - etnicko/nacionalno izjasnjavanje je mnogo vaznije od jezika, a i taj integrativni minimum je prima facie odbacen. Izjasnjavanje i jacanje Bosnjackog nacionalnog ideniteta je odvojena kategorija od pro-bosanskog politickog djelovanja. I upravo zahvaljujuci Bosnjackom pro-bosanskom opredjeljenju, skupa sa pripadnicima drugih konstitutivnih naroda koji djele ista uvjerenja i skupa sa ostalim "ostalima" BiH i opstaje, jer cinjenica je da upravo jedna substantivna vecina pripadnika ostalih konstitutivnih naroda i ne dijeli isti sentiment.
Generalno uvijek ce biti zamjerki i ja imam zamjerku sto je to morao da bude Ceric?
Ali opet - a zasto pobogu niko drugi to nije uradio? Onda i ne krivim Cerica,nego mu dajem uslovnu podrsku.
Recimo to ovako, princip jednog naroda/jedne države je super kada imas jedan naroda a hoces da imas jednu drzavu, što je danas prava rijetkost, tih nekoliko naroda koji postoje su uglavnom u nametnutim kraljevinama i sl. Bosna kao šarolika država ne može krenuti tim putem, pa bi bilo pametno suptilno stvoriti okruženje u kojem se niko ne bi osjećao drugačijim, a integralno bosanstvo, kako ga ti zoves je jedini način za to... Ne vidim nijednu budućnost u kojoj će pumpanje tri nacionalna identiteta steroidima u jednoj državi donijeti išta dobro...

Problem, da ga tako nazovemo, i jeste što Bošnjaci ne zagovaraju "preodgoj" Srba i Hrvata, jer Bošnjaci na trenuntke ni sami ne znaju šta zagovaraju... Prvo su Bošnjaci ljudi svih vjeroispovjesti, da bi se desio SBK koji je blago "islamski" obojen... Eh sada, ako kažeš nešto protiv kongresa, ispade da se stidiš svoje vjere, jezika, šta ti ja znam, dok je istina ta da ne mislim da se, ako se već hoće ujedinjenje i "ostalih" Bošnjaka može za prvu osobu izabrati bivši reis... Time su Bošnjaci automatski odbili sve one koji bi i pomislili da se izjasne Bošnjacima, a nisu muslimani...
Kažeš odbijen je naziv za jezik, što je manje bitno... Pa sve su to elementi neke nacije, sem kod Amerikanaca, koliko znam, ali oni su specifični po tom pitanju... Ali asimiliraju se ljudi lako u nešto što predstavlja zajedništvo i mislim da bi se vremenom moglo doći do tačke u kojoj možemo govoriti o jednoj naciji (etnička pripadnost nebitna)...
Pričaš o Bošnjačkom pro-bosankom opredjeljenju, a ja ne vidim šta je ovdje pro-bosansko... Ovo je čisto islamizacija Bošnjaka i zastave, ako je to pro-bosansko... Ovi ostali pripadnici konstitutivnih naroda su čisto Jugosloveni, oni pamte vremena kada se nije skaklo za vratove, nego fino živjelo, ne dijele oni haman ništa sa Bošnjacima koji su danas sjedili na SBK...
Da li ovo baš koristi Bosni kao državi, a ne Bošnjacima, ako i to, ostaje da se vidi...
agnostic_front

#418 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by agnostic_front »

dustaban wrote:
Mozda nije problem u zakonu, ali jeste u tvojoj glavi!

Ne znam jesi li isao u skolu, da te podsjetim:

ako je
LJILJANI = Bosnjaci + Ostali

i ako je:
Ostali > 0

Onda slijedi:
LJILJANI ≠ Bosnjaci
Jest, problem je u mojoj glavi, i dok ne shvatiš da ti, niti bilo ko drugi nema pravo da ispravlja taj problem u mojoj glavi, jer je taj problem u mojoj glavi moj izbor, neće nam biti bolje.

Ako FK Sarajevo na svoj grb stavi ljiljan, a ja navijam za Želju, kako da je sad ostanem ravnodušan na zloupotrebu ljiljana od strane FK Sarajevo?
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#419 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

cyprus wrote:
Samir_01 wrote:U tome je i poenta, bitno je boriti se za Bosnu i smatrati Bosnu svojom domovinom. Sutra da predjemo na Budizam mi cemo ostati Bosnjaci i boricemo se za Bosnu.
Ali postoje Bošnjaci čija država nije Bosna... Zašto bi se oni borili za Bosnu?
Iz istog razloga kao i oni kojima je Bosna drzava a bore se za neke druge.
Samir_01

#420 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Samir_01 »

cyprus wrote:
Ali postoje Bošnjaci čija domovina nije Bosna... Zašto bi se oni borili za Bosnu? Veoma je opasno tretirati Bosnu kao domovinu svih Bošnjaka...
Postoje i Italijani kojima domovina nije Italija. Logicno je da je Bosna na prvom mjestu za sve Bosnjake, sta ti nije jasno?
Last edited by Samir_01 on 30/12/2012 00:44, edited 1 time in total.
cyprus

#421 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by cyprus »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
cyprus wrote:
Ali postoje Bošnjaci čija država nije Bosna... Zašto bi se oni borili za Bosnu?
Iz istog razloga kao i oni kojima je Bosna drzava a bore se za neke druge.
Pa baš na to i ciljam... Jel se to Bošnjaci sami stavljaju u istu ravan sa njima, tj. legitimiziraju njihovu borbu?
Last edited by cyprus on 30/12/2012 00:46, edited 2 times in total.
Nebitan32

#422 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Nebitan32 »

Man of steel wrote:
ušće wrote:Da su Bošnjaci izabrali kameni točak od Mlina/vodenice družebrižnici bi našli razlog za osporavanje ...Odakle nekom pravo da osporava nečiji izbor u bilo čemu ili bole mi odgovorite šta je to što bi nam vi od srca preporučili kao zaštitini znak ,da bar znamo da se ne zeznemo ponovno nekad
-Ili možda da prvo vas upitamo imamo li pravo na izbor :vjere ,kulture, načina organizovanja obilježja ...prava na život ....
Vidiš da samo traže razlog i povod kako bi se pljuvalo po Bošnjacima i muslimanima.

Kriju se iza navodne multikulturalnosti i Bosanstva pa to pljuvanje često ne izgleda otvoreno kao kod onih deklarisanih mrzitelja koji bi nas ponovo trpali u jame i tretirali kao Kurde.

Ovi su malo perfidniji i lukaviji, ali budi siguran da veliki broj njih jednostavno mrzi sve ono što se veže za Bošnjake.

Moram reći da većina njih toga nije ni svjesna jer su jednostavno odrasli,odgojeni i indoktrinirani putem medija da razmišljaju na taj način.

To je sustina negativnih upisa na ovoj temi (s velikom dozom islamofobije i sovinizma a koju odobrava moderacija). Radi se u jugoslovenima(koji se danas kriju pod plastom bosanstva). A kao sto sam pisao i ranije, jugosloveni su samo nedovrseni Srbi. A ima i odredeni dio Hrvata i Srba koji su tu pod nekim fancu nadimcima. Te osobe nisu Bosnjaci ali imaju taj neki umobolni nagon da odreduju nama sta cemo ciniti i kako cemo se ponasati. Bolesno. Ne trebate se obazirati niti replicirati na te upise. To je gubljenje vremena.

Za nas je dobro da se uspotavljaju nacionalne institucije i udruzenja. Institucije i udruzenja ce davati smjernice, kreirati nacionalne ideoligije, davati upute, braniti nacionalne interese, raditi na ocuvanju tradicije, raditi na obrazovanju itd... To je nesto neophodno jer mi kao narod moramo imati cvrste institucije. To je ono sto ce garantirati vremensku opstojnost. Ne mozemo se oslanjati na ljude, to jeste pojedince. Tako je bilo do sada i zato smo prosli kako smo prosli.
metronom

#423 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by metronom »

A sto se sekiraju ovi dusebriznici :D
Da nije Ceric predsjednik, problem bi bio u zastavi. Da nije problem u zastavi, bio bi u Tunji. Da nije problem u Tunji, bio bi u Ganicu. Da nije problem u Ganicu, opet bi se nasao neki drugi problem. A problem je naravno to sto Bosnjaci zele da konacno dovrse proces svoje narodne identifikacije. Smetaju Bosnjaci mnogima. Ruse im koncepcije i iluzije.

Vjerovali ili ne, Bosnjaci kao narod imaju neraskidivu vezu sa Islamom. Mozda mnoge to boli, ali tako je. Prebolite to. Ako vam to smeta, izjasnite se kako god zelite. Niko vas ne tjera. Isto kao sto niko ne tjera nemuslimane iz Bosnjaka. Vjera je danas potpuno odvojeno pitanje. Ali Islam ce historijski ostati uvijek vezan za Bosnjake. Kod Srba i Hrvata veza sa pravoslavljem i katolicizmom nije vise upitna. Nece ni za Bosnjake biti upitna, samo treba da prodje vremena. Procesi narodne identifikacije trebaju duge vremenske periode i aktivan angazman nevladinih organizacija i intelektualaca. Izaci ce to na dobro.

Ovako ostre kritike, posebno od onih koji su se vec ranije distancirali od Bosnjaka, svakako govore kako se radi prava stvar. Samo naprijed!
cyprus

#424 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by cyprus »

Samir_01 wrote:
cyprus wrote:
Postoje i Italijani kojima domovina nije Italija. Logicno je da je Bosna na prvom mjestu za sve Bosnjake, sta ti nije jasno?
Naravno da postoje... Zato ne vidim razloga zašto bi se švicarski ili francuski Italijan borio za Italiju, niti zašto bi švicarskom ili francuskom Italijanu na prvom mjestu bila Italija...
Last edited by cyprus on 30/12/2012 00:48, edited 3 times in total.
Amy-Mia

#425 Re: Svjetski bošnjački kongres

Post by Amy-Mia »

Za nas je dobro da se uspotavljaju nacionalne institucije i udruzenja.
kakve nacionalne institucije i udruženja ? to su vjerska udruženja.
Last edited by Amy-Mia on 30/12/2012 00:46, edited 1 time in total.
Locked