palestinka wrote:Suelureac wrote:E znate šta bi meni bilo nekulturno sa ženom npr. Sada je vrijeme iftara, ona hoće da se iftari i ja sjednem isto jedem s njom i sada alkohol il svinjetina na stolu. Jedino kada to ne bih radio. Ipak je to iftar.
Naravno, ali to čak nema veze s religijom i vjeróm. Osnovno poštovanje drugog, onog što je toj osobi bitno, civilizacijska tekovina. A mislio si na
sehur
?
netom poslije rata radio u firmi,u sarajevu, vlasnici srbi, pravoslavci, bilo nas 8-9 radnika,
svaki dan, ali bas svaki dan direktorica i njen pomocnik bi poceli i zavrsili s flasom štoka, mezili bi prsutom, svinjskim naravno i sirom,
nekako od dolaska kod njih, mene zapalo da im ja uzimam flasu i parce prsute i sira,mozda ono "novi kolacic". doslo je novih radnika kasnije, ali...
...ramazan... skontali odmah na jutarnjoj kafi da postim, uredno su to jutro dobili flasu prsut i sir, kao i naredna, tek nakon 4-5dana pitali su me da li mi predstavlja problem sto ja u vrijeme ramazana njima "to" donosim.
sebe sam tada smatrao "novopecenim" muslimanom,pomalo nadobudnim, i prije nego je poceo ramazan, upitao sam se da li postoji neki religijski problem da ja njima "to" uzimam i donosim, a ja da postim.
malo sam taj "problem" istrazivao, nije bilo bas lako tada pronaci kvalitetne odgovore,
ipak dosao sam do zakljucka da to meni ne cini stetu, tj mom postu.
par puta bi ostali duze na poslu, pa bih ja iftario kod njih u kancelariji, takav raspored prostorija bio... oni cugaju, meze... pa bi se i zezali da se ja iftarim stokom

a ja bih njih pozivao da poste

pa barem da nesto izbace jedan dan: kafu, stok, cigarete...ipak kad sam im objasnio sta je post i koji je znacaj za muslimana postaca imali su drugaciji stav, i cak su htjeli da me "oslobode" obaveze da im ja kupujem "to".
ubijedio sam ih da to meni nije problem, pa je ostalo kako jeste,
ipak su oni par stvari promijenili, u moju korist

i postovali su cinjenicu da sam takav kakav sam
tako da "Suelureac" da li ces ti pred zenu koju si ozenio da s njom provedes zivot "u dobru i zlu" i koju si prihvatio kao takvu kakva jeste, da li ces ti u vrijeme iftara iznijeti da jedes svinjetinu i pijes alkohol, to ne govori nista o tvojoj zeni, vec o tebi, kakav si ti covjek i koja je tvoja pozicija u tom braku,
njoj neces umanjiti njen post, neces njoj naskoditi na taj nacin, osim sebi, jer gledano sa strane to je bezvezan gest.
islam njoj dozvoljava i da se u nuzdi iftari i tom svinjetinom
@palestinka
opet neki pokusaj duhovitosti?
na tvome mjestu ja bih odustao od toga, na 3 mjesta covjek pise iftar, a ti u pricu ubacujes sehur, fkt ne kontam sta pokusavas?