Mercedes-Benz nova A-klasa
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ifas
#401 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Al da **be rak raka C6 je za ta sva auta izmislio komfor udobnost, ergonomiju i prestiz. Jedino se Mercedes moze poredit sa njim u 100 grama a ova audi i bendzo ... natovari kupusa i vozi
- Dabba
#402 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Ih kako. Ovako: 1/2 litre malo jače rak'jetine u što kraćem roku popiti i ima da C6 (i ne samo C6!!!) bude 1/2 puta iznad visoke klase. I obavezno uz brlju zapjevati http://www.youtube.com/watch?v=8WRn-VjZj80goran16v wrote:Upravo tako (sliku upotpunjuju sirina i medjuosovinski razmak) i kako onda C6 moze biti iznad te klase, odnosno na 1/2 puta do visoke klase...?Dabba wrote:Evo vam konkretnih podataka. Ta njemačka trojka i C6 su po dimenzijama "u par milimetara gore-dole".
A6 4927 mm http://www.pkwradar.de/audi/a6/2008/a6- ... o-dpf-666/
C6 4908 mm http://www.pkwradar.de/citroen/c6/2005/ ... atik-2116/
BMW 530 4899 mm http://www.pkwradar.de/bmw/5er-reihe/20 ... -dpf-1359/
Mercedes E 4868 mm http://www.pkwradar.de/mercedes/e-klass ... -dpf-5506/
ifas wrote:Al da **be rak raka C6 je za ta sva auta izmislio komfor udobnost, ergonomiju i prestiz. Jedino se Mercedes moze poredit sa njim u 100 grama a ova audi i bendzo ... natovari kupusa i vozi
Jutar dobar svima. Hebem ti Formulu 1. Neplanirano se sat vremena prije trke probudih, pa malo harletam, (kako onaj "stručnjak" reče) po bespućima forumske zbiljnosti... Malo blebećem, i tako to...
- ElRe
- johntra
#404 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Pa zar nismo apsolvirali da ne moraju dimenzije značiti pripadnost klasi?
Zar se to najbolje ne vidi na Superbu i Octaviji, koji po dimenzijama komotno mogu ići u klasu iznad, a ipak nisu...da. C6 jeste visoka srednja klasa, ali se lako uvijek može napraviti previd i staviti ga u klasu iznad...
Zar se to najbolje ne vidi na Superbu i Octaviji, koji po dimenzijama komotno mogu ići u klasu iznad, a ipak nisu...da. C6 jeste visoka srednja klasa, ali se lako uvijek može napraviti previd i staviti ga u klasu iznad...
- Dabba
-
goran16v
#406 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Pa ne bih se slozio... Tako bi bilo kad bi se jedina dimenzija bitna za klasu bila ukupna duzina. Kad pogledas dimenzije Superba i Octavie, a pogotovo Octavie vidjeces da oni i po dimenzijama spadaju u klasu gdje su jer je njihova sirina i medjuosovinski razmak u skladu s njihovom klasom, a ukupna duzina, koja i jeste razlog iluzije da su klasa vise, otpada na iskljucivo na gepek - a to nije razlog da promociju klasu vise.johntra wrote:Pa zar nismo apsolvirali da ne moraju dimenzije značiti pripadnost klasi?
C segment
m-o razmak: Octavia: 2578mm, Focus: 2648mm, Astra: 2614mm, Bravo: 2600mm, Megane: 2641mm, 308: 2610mm
sirina: Octavia: 1769 mm, Focus: 1823mm, Astra :1753mm, Bravo:1792mm, Megane: 1808mm, 308: 1815mm
duzina: Octavia 4569mm, Focus: 4534mm, Astra: 4419mm, Bravo: 4336mm, Megane: 4295mm: 308: 4276mm
Dimenzije za Astru, Focusa i Megane su date za hathcback modele jer su sedani tj Fuelnce jos duzi tj. duzinom jos blizi Octaviji. Vidis da Octavia najamanje medjuosovinsko rastojanje, tj, najtjesnija unutra, pogotovo nazad, a da je, izuzev Astre, uz to jos i najuza i da nema teorije da dimenzijama moze ici klasu vise.
D segment:
m-o razmak: Superb: 2761mm, 508: 2817mm, Insignia:2737mm, Laguna 2756mm, Mondeo IV: 2850mm
sirina: Superb: 1817mm, 508: 1853mm, Insignia: 1856mm, Laguna: 1811mm, Mondeo IV: 1886mm
duzina: Super: 4838mm, 508: 4792mm , Insignia: 4830mm, Laguna: 4695mm, Mondeo IV: 4844mm
Vidis da je i sa Superbom slicna stvar, s tim da je jedino Laguna po svim dimenzijama nesto manja, Insignia ima kraci medjuosovinski razmak, ali da je Mondeo Mk IV (do 2012) zato po svim "mjerama" veci i da Superb ne odskace od klase. I mene je ranije vizuelni utisak zavarao da je zguram u E segment.
Ranije imas podatke za E segment, pa kad sve uporedis vodjeces da Octaviji i Superbu ipak fali cm za klasu iznad.
Sto se tice C6, argumenti koji se ticu odubnosti, osjecaja unutra i u voznji vjerovatno stoje, ali oni nisu bitni za odredjivanje klase. Zbog oblika se moze steci iluzija da je C6 veci od vise srednje klase i da se napravi previd pa da se ugura u visoku klasu, ali u stvarnosti tj po dimenzijama nimalo, a te bi finese neko ko je kao expert i ljubitelj Citroena treba znati.
- ElRe
- ifas
#408 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
dobro hajd eto nije c6 visoka klasa, superb jest.goran16v wrote: Sto se tice C6, argumenti koji se ticu odubnosti, osjecaja unutra i u voznji vjerovatno stoje, ali oni nisu bitni za odredjivanje klase. Zbog oblika se moze steci iluzija da je C6 veci od vise srednje klase i da se napravi previd pa da se ugura u visoku klasu, ali u stvarnosti tj po dimenzijama nimalo, a te bi finese neko ko je kao expert i ljubitelj Citroena treba znati.
ja bi mogao razumjeti kad se neko isprsi nekim konkretnim autom ko emko svojom a6-com, ili nekim MB-om ... ali da covjek gura skodurinu u svaku pricu ne mogu ...
-
goran16v
#409 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
To je vec tvoj problem, a i niko te ne tjera...ifas wrote: dobro hajd eto nije c6 visoka klasa, superb jest.
ja bi mogao razumjeti kad se neko isprsi nekim konkretnim autom ko emko svojom a6-com, ili nekim MB-om ... ali da covjek gura skodurinu u svaku pricu ne mogu ...
-
emko1234
#410 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
ne moze se nikakav previd napravit.
kad c6 stane pored jednog a8 il s klase il sedmice il xj-a, tacno se vidi da je to auto manje i da nije u toj ligi.
jbg, to je isto ko da stavis megana i clia jednog do drugog. veliki su i jedan i drugi. pogotovo novi clio, al vidi se razlika.
meni je iskreno smijesno poredit c6 i jednu s klasu. to je bas neuporedivo. i po cijeni i po svemu ostalom.
kad c6 stane pored jednog a8 il s klase il sedmice il xj-a, tacno se vidi da je to auto manje i da nije u toj ligi.
jbg, to je isto ko da stavis megana i clia jednog do drugog. veliki su i jedan i drugi. pogotovo novi clio, al vidi se razlika.
meni je iskreno smijesno poredit c6 i jednu s klasu. to je bas neuporedivo. i po cijeni i po svemu ostalom.
- ifas
#411 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
goran16v wrote:To je vec tvoj problem, a i niko te ne tjera...ifas wrote: dobro hajd eto nije c6 visoka klasa, superb jest.
popusti je malo ureknut ces je pa ce ti je kakav pajdo poplasit ... raskopat je na palama za dijelova
-
goran16v
#412 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Sta's trazena roba k'o i svaki pravi auto...ifas wrote:goran16v wrote:To je vec tvoj problem, a i niko te ne tjera...ifas wrote: dobro hajd eto nije c6 visoka klasa, superb jest.
popusti je malo ureknut ces je pa ce ti je kakav pajdo poplasit ... raskopat je na palama za dijelova
- ifas
#413 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
isto kao sto je i meni smjesno poredit jednog C6 sa Superbom.emko1234 wrote:ne moze se nikakav previd napravit.
- ifas
#414 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
if that is what helps you sleep at nightgoran16v wrote:
Sta's trazena roba k'o i svaki pravi auto...
- ElRe
#415 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Danas u SAT+ citam test novog A180 CDI, kad tamo Renoov 1.5 dCi motor sa 110 KS. Znaci Lodgy i A klasa imaju isti motor. Mislim, nista strasno to je sigurno jedan od najboljih manjih dizelasa, ali da je ovo neko rekao da ce se desiti prije 2 god svi bi rekli da je lud.
-
emko1234
#416 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
znaci mercedes vise nije premium jer ima isti motor ko dacia.ElRe wrote:Danas u SAT+ citam test novog A180 CDI, kad tamo Renoov 1.5 dCi motor sa 110 KS. Znaci Lodgy i A klasa imaju isti motor. Mislim, nista strasno to je sigurno jedan od najboljih manjih dizelasa, ali da je ovo neko rekao da ce se desiti prije 2 god svi bi rekli da je lud.
ovo je vasa prica za audija i vw. barem motori ostaju u istoj grupaciji. a ne mozes u jednom audiju od 50k + dobit motoro iz gellya
- Chemist
#417 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
emko1234 wrote:znaci mercedes vise nije premium jer ima isti motor ko dacia.ElRe wrote:Danas u SAT+ citam test novog A180 CDI, kad tamo Renoov 1.5 dCi motor sa 110 KS. Znaci Lodgy i A klasa imaju isti motor. Mislim, nista strasno to je sigurno jedan od najboljih manjih dizelasa, ali da je ovo neko rekao da ce se desiti prije 2 god svi bi rekli da je lud.
ovo je vasa prica za audija i vw. barem motori ostaju u istoj grupaciji. a ne mozes u jednom audiju od 50k + dobit motoro iz gellya
Pa nije gelly, al jeste skoda i seat, i vw, pa haman i scania
Zanimljiva teorija, medjutim ako si malo gledao tehnikalije za novi model, vidio bi da je u modelu A180 CDI sa automatikom u pitanju genuine mercedes proizvod, a da ne pricam o A200 CDI i svim benzincima...
-
Mr.Fundamental
#418 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Ma pusti šta google teoretičari mudruju o autima u koje nikad nisu sjeli. Nedavno sam čuo za udruženje proizvođača dijelova za auta koji broje 450 kompanija, a čine 63% udjela u proizvodnji. E sad skontaj koliko ima ovih malih u ostalih 37% - vjerovatno par hiljada. Prema tome jasno je koliko dijelova u autu jednog proizvođača možeš naći i kod drugih. Ko sudi o markama na taj način je totalno neupućen u svijet autoindustrije, i ne treba mu nikakav značaj davati.emko1234 wrote:znaci mercedes vise nije premium jer ima isti motor ko dacia.ElRe wrote:Danas u SAT+ citam test novog A180 CDI, kad tamo Renoov 1.5 dCi motor sa 110 KS. Znaci Lodgy i A klasa imaju isti motor. Mislim, nista strasno to je sigurno jedan od najboljih manjih dizelasa, ali da je ovo neko rekao da ce se desiti prije 2 god svi bi rekli da je lud.
-
goran16v
#419 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Vjerovatno je to tako, ali svaki proizvodjac komponenti ima razlicite nove kvalitete tako da bez obzira sto na komponenti pise isto ime proizvodjaca kvalitete bitno varira u zavisnosti od toga u koji brend se ugradjuje.Mr.Fundamental wrote: Ma pusti šta google teoretičari mudruju o autima u koje nikad nisu sjeli. Nedavno sam čuo za udruženje proizvođača dijelova za auta koji broje 450 kompanija, a čine 63% udjela u proizvodnji. E sad skontaj koliko ima ovih malih u ostalih 37% - vjerovatno par hiljada. Prema tome jasno je koliko dijelova u autu jednog proizvođača možeš naći i kod drugih. Ko sudi o markama na taj način je totalno neupućen u svijet autoindustrije, i ne treba mu nikakav značaj davati.
- ElRe
#420 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Sto se mene tice premium je, i Mercedes je rodonacelnik premium segmenta. Nego sam samo htio da kazem da je taj Reno motor jednako kvalitetan kao i Mercedesov.emko1234 wrote: znaci mercedes vise nije premium jer ima isti motor ko dacia.
- Udri Miću po-
#421 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Gdje ce bolan Renolov motor biti kvalitetan poput Mercedesovog,sta ti je? ccc
-
emko1234
#422 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
pricas gluposti. jedini motor koji audi dijeli s ostatkom grupacije je dizel od 143ks, mozda 2 najslabija benzinca i 3.0tdi koji ide jos u phaetona i u touarega. al sve i da dijeli sve zivo, opet je jedna skoda izmislila sve za daciu, da ne pricam o volkswagenu i seatu.Chemist wrote:emko1234 wrote:znaci mercedes vise nije premium jer ima isti motor ko dacia.ElRe wrote:Danas u SAT+ citam test novog A180 CDI, kad tamo Renoov 1.5 dCi motor sa 110 KS. Znaci Lodgy i A klasa imaju isti motor. Mislim, nista strasno to je sigurno jedan od najboljih manjih dizelasa, ali da je ovo neko rekao da ce se desiti prije 2 god svi bi rekli da je lud.
Pa nije gelly, al jeste skoda i seat, i vw, pa haman i scania
Zanimljiva teorija, medjutim ako si malo gledao tehnikalije za novi model, vidio bi da je u modelu A180 CDI sa automatikom u pitanju genuine mercedes proizvod, a da ne pricam o A200 CDI i svim benzincima...
i pusti mi se genuine teorije. motor je orginalno renoov. dakle moja drugarica koja ima clia 1.5dci sa 105ks dijeli isti motor s a klasom koja sigurno kosta ko 2 nova ta klia. i ssta cemo sad?
nece se prodavat a klasa zato sto ima renoov motor?
to je vasa glupa prica. poenta moje je da ljude zaboli Kurac lijepi, i ko ima para kupice je isto kosto ce neko dat za skodu 31.5k km, za golfa s istim motorom 37k km i za a3 51k km. ko ima para kupuje. jebe ga se sto su prekidaci za zmigavce isti na oktaviji i trici.
isto kosto bi i mene bolio ud jel renoo ima mercedesov motor, il mercedes renoov kad bi zelio i kupovao to auto.
dakle da parfraziram jos jednom, prica o manjoj vrijednosti audija naspram MB i BMW-a, zato sto dijeli neka rjesenja s bracom iz koncerna je zvanicno postala smijesna od momenta kad je auto za koje kazete da je bolje od a3 i bmw-a keca pocelo da stavlja renoov motor u sebe.
- Udri Miću po-
#423 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
@emko
U drugom tvom pasusu bih se slozio sa tobom,ali u prvom ne bih nikako. Moje licno misljenje,na koje imam pravo je da bih bio lud,kada bih izbrojao cifru novca za novu generaciju Mercedesa A klase a znam da je u njemu Renaultov motor.
Nekako mi to dvoje zvuci nespojivo.
I ako je Mercedes sto se tice dizajna sa ovom novom A klasom napravio pravi bum,nikako ne mogu da svarim tu spoznaju o motoru koji ga pokrece(mislim na osnovne verzije)
U drugom tvom pasusu bih se slozio sa tobom,ali u prvom ne bih nikako. Moje licno misljenje,na koje imam pravo je da bih bio lud,kada bih izbrojao cifru novca za novu generaciju Mercedesa A klase a znam da je u njemu Renaultov motor.
Nekako mi to dvoje zvuci nespojivo.
I ako je Mercedes sto se tice dizajna sa ovom novom A klasom napravio pravi bum,nikako ne mogu da svarim tu spoznaju o motoru koji ga pokrece(mislim na osnovne verzije)
- ElRe
#424 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Pa Mini (BMW) je pokretao prvo Toyotim 1.4 D4D motor, a kasnije PSA 1.6 HDI. A prvi motor je bio 1.6 Chrysler motor.
BMW 116i pokrece motor razvijen u saradnju BMW/PSA i proizvodi se u PSA fabrici.
Da imam 25000 eura bez ikakavih problema bih uzeo A 180 CDI sa Reno motorom, meni to nista ne smeta.
BMW 116i pokrece motor razvijen u saradnju BMW/PSA i proizvodi se u PSA fabrici.
Da imam 25000 eura bez ikakavih problema bih uzeo A 180 CDI sa Reno motorom, meni to nista ne smeta.
-
goran16v
#425 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa
Tacno, samo sto se nikad nije desilo, bar koliko ja znam, da se u BMW-u sa tim motorom lanac razvuce i to za 20k KM, a u P-308 1,6 THP je to bio slucaj, i to je razlika kad neko kaze "isti je to motor"...ElRe wrote: BMW 116i pokrece motor razvijen u saradnju BMW/PSA i proizvodi se u PSA fabrici.