Mercedes-Benz nova A-klasa

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ifas

#401 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by ifas »

Al da **be rak raka C6 je za ta sva auta izmislio komfor udobnost, ergonomiju i prestiz. Jedino se Mercedes moze poredit sa njim u 100 grama a ova audi i bendzo ... natovari kupusa i vozi
Dabba

#402 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by Dabba »

goran16v wrote:
Dabba wrote:Evo vam konkretnih podataka. Ta njemačka trojka i C6 su po dimenzijama "u par milimetara gore-dole".
A6 4927 mm http://www.pkwradar.de/audi/a6/2008/a6- ... o-dpf-666/
C6 4908 mm http://www.pkwradar.de/citroen/c6/2005/ ... atik-2116/
BMW 530 4899 mm http://www.pkwradar.de/bmw/5er-reihe/20 ... -dpf-1359/
Mercedes E 4868 mm http://www.pkwradar.de/mercedes/e-klass ... -dpf-5506/
Upravo tako (sliku upotpunjuju sirina i medjuosovinski razmak) i kako onda C6 moze biti iznad te klase, odnosno na 1/2 puta do visoke klase...?
Ih kako. Ovako: 1/2 litre malo jače rak'jetine u što kraćem roku popiti i ima da C6 (i ne samo C6!!!) bude 1/2 puta iznad visoke klase. I obavezno uz brlju zapjevati http://www.youtube.com/watch?v=8WRn-VjZj80
ifas wrote:Al da **be rak raka C6 je za ta sva auta izmislio komfor udobnost, ergonomiju i prestiz. Jedino se Mercedes moze poredit sa njim u 100 grama a ova audi i bendzo ... natovari kupusa i vozi
:thumbup: Još ako su diZlo, kUravan i par komada sitna dEca pozadi sa kupus, keta mange look je potpun :lol: E, (h)eto, jeb'la vas njemačka premijum trojka. :shock: :run:

Jutar dobar svima. Hebem ti Formulu 1. Neplanirano se sat vremena prije trke probudih, pa malo harletam, (kako onaj "stručnjak" reče) po bespućima forumske zbiljnosti... Malo blebećem, i tako to... ;-)
ElRe

#403 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by ElRe »

Najljepsi njemacki kompakt :wink:

Image
Image
johntra

#404 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by johntra »

Pa zar nismo apsolvirali da ne moraju dimenzije značiti pripadnost klasi?
Zar se to najbolje ne vidi na Superbu i Octaviji, koji po dimenzijama komotno mogu ići u klasu iznad, a ipak nisu...da. C6 jeste visoka srednja klasa, ali se lako uvijek može napraviti previd i staviti ga u klasu iznad...
Dabba

#405 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by Dabba »

ElRe wrote:Najljepsi njemacki kompakt :wink:

Image
Image
Ma kakvi. Ovo je najljepši njemački kompakt. ;-)
Image
Image :thumbup:
goran16v

#406 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by goran16v »

johntra wrote:Pa zar nismo apsolvirali da ne moraju dimenzije značiti pripadnost klasi?
Zar se to najbolje ne vidi na Superbu i Octaviji, koji po dimenzijama komotno mogu ići u klasu iznad, a ipak nisu...da. C6 jeste visoka srednja klasa, ali se lako uvijek može napraviti previd i staviti ga u klasu iznad...
Pa ne bih se slozio... Tako bi bilo kad bi se jedina dimenzija bitna za klasu bila ukupna duzina. Kad pogledas dimenzije Superba i Octavie, a pogotovo Octavie vidjeces da oni i po dimenzijama spadaju u klasu gdje su jer je njihova sirina i medjuosovinski razmak u skladu s njihovom klasom, a ukupna duzina, koja i jeste razlog iluzije da su klasa vise, otpada na iskljucivo na gepek - a to nije razlog da promociju klasu vise.
C segment
m-o razmak: Octavia: 2578mm, Focus: 2648mm, Astra: 2614mm, Bravo: 2600mm, Megane: 2641mm, 308: 2610mm
sirina: Octavia: 1769 mm, Focus: 1823mm, Astra :1753mm, Bravo:1792mm, Megane: 1808mm, 308: 1815mm
duzina: Octavia 4569mm, Focus: 4534mm, Astra: 4419mm, Bravo: 4336mm, Megane: 4295mm: 308: 4276mm
Dimenzije za Astru, Focusa i Megane su date za hathcback modele jer su sedani tj Fuelnce jos duzi tj. duzinom jos blizi Octaviji. Vidis da Octavia najamanje medjuosovinsko rastojanje, tj, najtjesnija unutra, pogotovo nazad, a da je, izuzev Astre, uz to jos i najuza i da nema teorije da dimenzijama moze ici klasu vise.

D segment:
m-o razmak: Superb: 2761mm, 508: 2817mm, Insignia:2737mm, Laguna 2756mm, Mondeo IV: 2850mm
sirina: Superb: 1817mm, 508: 1853mm, Insignia: 1856mm, Laguna: 1811mm, Mondeo IV: 1886mm
duzina: Super: 4838mm, 508: 4792mm , Insignia: 4830mm, Laguna: 4695mm, Mondeo IV: 4844mm
Vidis da je i sa Superbom slicna stvar, s tim da je jedino Laguna po svim dimenzijama nesto manja, Insignia ima kraci medjuosovinski razmak, ali da je Mondeo Mk IV (do 2012) zato po svim "mjerama" veci i da Superb ne odskace od klase. I mene je ranije vizuelni utisak zavarao da je zguram u E segment.

Ranije imas podatke za E segment, pa kad sve uporedis vodjeces da Octaviji i Superbu ipak fali cm za klasu iznad.

Sto se tice C6, argumenti koji se ticu odubnosti, osjecaja unutra i u voznji vjerovatno stoje, ali oni nisu bitni za odredjivanje klase. Zbog oblika se moze steci iluzija da je C6 veci od vise srednje klase i da se napravi previd pa da se ugura u visoku klasu, ali u stvarnosti tj po dimenzijama nimalo, a te bi finese neko ko je kao expert i ljubitelj Citroena treba znati.
ElRe

#407 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by ElRe »

ifas

#408 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by ifas »

goran16v wrote: Sto se tice C6, argumenti koji se ticu odubnosti, osjecaja unutra i u voznji vjerovatno stoje, ali oni nisu bitni za odredjivanje klase. Zbog oblika se moze steci iluzija da je C6 veci od vise srednje klase i da se napravi previd pa da se ugura u visoku klasu, ali u stvarnosti tj po dimenzijama nimalo, a te bi finese neko ko je kao expert i ljubitelj Citroena treba znati.
dobro hajd eto nije c6 visoka klasa, superb jest.

ja bi mogao razumjeti kad se neko isprsi nekim konkretnim autom ko emko svojom a6-com, ili nekim MB-om ... ali da covjek gura skodurinu u svaku pricu ne mogu ...
goran16v

#409 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by goran16v »

ifas wrote: dobro hajd eto nije c6 visoka klasa, superb jest.

ja bi mogao razumjeti kad se neko isprsi nekim konkretnim autom ko emko svojom a6-com, ili nekim MB-om ... ali da covjek gura skodurinu u svaku pricu ne mogu ...
To je vec tvoj problem, a i niko te ne tjera...
emko1234

#410 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by emko1234 »

ne moze se nikakav previd napravit.
kad c6 stane pored jednog a8 il s klase il sedmice il xj-a, tacno se vidi da je to auto manje i da nije u toj ligi.
jbg, to je isto ko da stavis megana i clia jednog do drugog. veliki su i jedan i drugi. pogotovo novi clio, al vidi se razlika.
meni je iskreno smijesno poredit c6 i jednu s klasu. to je bas neuporedivo. i po cijeni i po svemu ostalom.
ifas

#411 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by ifas »

goran16v wrote:

popusti je malo ureknut ces je pa ce ti je kakav pajdo poplasit ... raskopat je na palama za dijelova
goran16v

#412 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by goran16v »

ifas wrote:
goran16v wrote:

popusti je malo ureknut ces je pa ce ti je kakav pajdo poplasit ... raskopat je na palama za dijelova
Sta's trazena roba k'o i svaki pravi auto...
ifas

#413 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by ifas »

emko1234 wrote:ne moze se nikakav previd napravit.
kad c6 stane pored jednog a8 il s klase il sedmice il xj-a, tacno se vidi da je to auto manje i da nije u toj ligi.
jbg, to je isto ko da stavis megana i clia jednog do drugog. veliki su i jedan i drugi. pogotovo novi clio, al vidi se razlika.
meni je iskreno smijesno poredit c6 i jednu s klasu. to je bas neuporedivo. i po cijeni i po svemu ostalom.
isto kao sto je i meni smjesno poredit jednog C6 sa Superbom.
ifas

#414 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by ifas »

goran16v wrote:
Sta's trazena roba k'o i svaki pravi auto...
if that is what helps you sleep at night :)
ElRe

#415 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by ElRe »

Danas u SAT+ citam test novog A180 CDI, kad tamo Renoov 1.5 dCi motor sa 110 KS. Znaci Lodgy i A klasa imaju isti motor. Mislim, nista strasno to je sigurno jedan od najboljih manjih dizelasa, ali da je ovo neko rekao da ce se desiti prije 2 god svi bi rekli da je lud.
emko1234

#416 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by emko1234 »

ElRe wrote:Danas u SAT+ citam test novog A180 CDI, kad tamo Renoov 1.5 dCi motor sa 110 KS. Znaci Lodgy i A klasa imaju isti motor. Mislim, nista strasno to je sigurno jedan od najboljih manjih dizelasa, ali da je ovo neko rekao da ce se desiti prije 2 god svi bi rekli da je lud.
znaci mercedes vise nije premium jer ima isti motor ko dacia.
ovo je vasa prica za audija i vw. barem motori ostaju u istoj grupaciji. a ne mozes u jednom audiju od 50k + dobit motoro iz gellya
Chemist

#417 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by Chemist »

emko1234 wrote:
ElRe wrote:Danas u SAT+ citam test novog A180 CDI, kad tamo Renoov 1.5 dCi motor sa 110 KS. Znaci Lodgy i A klasa imaju isti motor. Mislim, nista strasno to je sigurno jedan od najboljih manjih dizelasa, ali da je ovo neko rekao da ce se desiti prije 2 god svi bi rekli da je lud.
ovo je vasa prica za audija i vw. barem motori ostaju u istoj grupaciji. a ne mozes u jednom audiju od 50k + dobit motoro iz gellya

Pa nije gelly, al jeste skoda i seat, i vw, pa haman i scania

Zanimljiva teorija, medjutim ako si malo gledao tehnikalije za novi model, vidio bi da je u modelu A180 CDI sa automatikom u pitanju genuine mercedes proizvod, a da ne pricam o A200 CDI i svim benzincima...
Mr.Fundamental

#418 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by Mr.Fundamental »

emko1234 wrote:
Ma pusti šta google teoretičari mudruju o autima u koje nikad nisu sjeli. Nedavno sam čuo za udruženje proizvođača dijelova za auta koji broje 450 kompanija, a čine 63% udjela u proizvodnji. E sad skontaj koliko ima ovih malih u ostalih 37% - vjerovatno par hiljada. Prema tome jasno je koliko dijelova u autu jednog proizvođača možeš naći i kod drugih. Ko sudi o markama na taj način je totalno neupućen u svijet autoindustrije, i ne treba mu nikakav značaj davati.
goran16v

#419 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by goran16v »

Mr.Fundamental wrote: Ma pusti šta google teoretičari mudruju o autima u koje nikad nisu sjeli. Nedavno sam čuo za udruženje proizvođača dijelova za auta koji broje 450 kompanija, a čine 63% udjela u proizvodnji. E sad skontaj koliko ima ovih malih u ostalih 37% - vjerovatno par hiljada. Prema tome jasno je koliko dijelova u autu jednog proizvođača možeš naći i kod drugih. Ko sudi o markama na taj način je totalno neupućen u svijet autoindustrije, i ne treba mu nikakav značaj davati.
Vjerovatno je to tako, ali svaki proizvodjac komponenti ima razlicite nove kvalitete tako da bez obzira sto na komponenti pise isto ime proizvodjaca kvalitete bitno varira u zavisnosti od toga u koji brend se ugradjuje.
ElRe

#420 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by ElRe »

emko1234 wrote: znaci mercedes vise nije premium jer ima isti motor ko dacia.
Sto se mene tice premium je, i Mercedes je rodonacelnik premium segmenta. Nego sam samo htio da kazem da je taj Reno motor jednako kvalitetan kao i Mercedesov.
Udri Miću po-

#421 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by Udri Miću po- »

Gdje ce bolan Renolov motor biti kvalitetan poput Mercedesovog,sta ti je? ccc
emko1234

#422 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by emko1234 »

Chemist wrote:
emko1234 wrote:

Pa nije gelly, al jeste skoda i seat, i vw, pa haman i scania

Zanimljiva teorija, medjutim ako si malo gledao tehnikalije za novi model, vidio bi da je u modelu A180 CDI sa automatikom u pitanju genuine mercedes proizvod, a da ne pricam o A200 CDI i svim benzincima...
pricas gluposti. jedini motor koji audi dijeli s ostatkom grupacije je dizel od 143ks, mozda 2 najslabija benzinca i 3.0tdi koji ide jos u phaetona i u touarega. al sve i da dijeli sve zivo, opet je jedna skoda izmislila sve za daciu, da ne pricam o volkswagenu i seatu.
i pusti mi se genuine teorije. motor je orginalno renoov. dakle moja drugarica koja ima clia 1.5dci sa 105ks dijeli isti motor s a klasom koja sigurno kosta ko 2 nova ta klia. i ssta cemo sad?
nece se prodavat a klasa zato sto ima renoov motor?
to je vasa glupa prica. poenta moje je da ljude zaboli Kurac lijepi, i ko ima para kupice je isto kosto ce neko dat za skodu 31.5k km, za golfa s istim motorom 37k km i za a3 51k km. ko ima para kupuje. jebe ga se sto su prekidaci za zmigavce isti na oktaviji i trici.
isto kosto bi i mene bolio ud jel renoo ima mercedesov motor, il mercedes renoov kad bi zelio i kupovao to auto.

dakle da parfraziram jos jednom, prica o manjoj vrijednosti audija naspram MB i BMW-a, zato sto dijeli neka rjesenja s bracom iz koncerna je zvanicno postala smijesna od momenta kad je auto za koje kazete da je bolje od a3 i bmw-a keca pocelo da stavlja renoov motor u sebe.
Udri Miću po-

#423 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by Udri Miću po- »

@emko
U drugom tvom pasusu bih se slozio sa tobom,ali u prvom ne bih nikako. Moje licno misljenje,na koje imam pravo je da bih bio lud,kada bih izbrojao cifru novca za novu generaciju Mercedesa A klase a znam da je u njemu Renaultov motor.
Nekako mi to dvoje zvuci nespojivo.
I ako je Mercedes sto se tice dizajna sa ovom novom A klasom napravio pravi bum,nikako ne mogu da svarim tu spoznaju o motoru koji ga pokrece(mislim na osnovne verzije)
ElRe

#424 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by ElRe »

Pa Mini (BMW) je pokretao prvo Toyotim 1.4 D4D motor, a kasnije PSA 1.6 HDI. A prvi motor je bio 1.6 Chrysler motor.
BMW 116i pokrece motor razvijen u saradnju BMW/PSA i proizvodi se u PSA fabrici.

Da imam 25000 eura bez ikakavih problema bih uzeo A 180 CDI sa Reno motorom, meni to nista ne smeta.
goran16v

#425 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by goran16v »

ElRe wrote: BMW 116i pokrece motor razvijen u saradnju BMW/PSA i proizvodi se u PSA fabrici.
Tacno, samo sto se nikad nije desilo, bar koliko ja znam, da se u BMW-u sa tim motorom lanac razvuce i to za 20k KM, a u P-308 1,6 THP je to bio slucaj, i to je razlika kad neko kaze "isti je to motor"...
Post Reply