wolf07 wrote:Čak i da je Alija ostavio stranku ili državu svom sinu do sad se to moglo hiljadu puta okrenuti jer je čovjek umro još 2003! Dakle, prošlo je od Alijine smrti do danas skoro punih 12 godina! Bilo je sijaset nekakvih unutrastranačkih, lokalnih i općih izbora. Jbg, ipak ovo nije Sjev.Korejama koliko pojedini to pokušavali prikazati baš tako. Država BiH, sa svim svojim dobrim i lošim stranama (a uvijek prvo vidimo ono loše), je u velikoj mjeri u političkom smislu i Alijino djelo. Kakva je - takva je, vjerujem da bi bila puno bolja da je on imao više vlasti u njoj nego što objektivno jeste, ali trebalo je zadovoljiti i apetite HDZ-a i SDS-a. Pa opet, bez obzira na sve to, BiH je do danas duže živjela nakon Alijine smrti nego Titova Jugoslavija nakon njegove smrti! Zapitate li se ikadu kako je moguće takvo šta? Kad je Tito umro trebalo je par godina da oni koji su rasturili njegovo djelo počnu dizati glave, s druge strane Alija je za života muku mučio s otvorenim neprijateljima države u Predsjedništvu, parlamentu, vladi...
Ali na stranu sve to, stvarno bih volio čuti kako i čime se pravda ta teorija "zlatnih kašika" kad se zna da da to nije Alijina izjava, naprotiv! Valjda je elementarna ljudska obaveza da se prema riječima drugih ljudi odnosimo ovako ili onako tek ako znamo da je taj neko te riječi zaista i izgovorio! Ne, ovdje je bitno da neko svoj animozitet prema Aliji hrani nepostojećom izjavom jer se takva izjava uklapa u njegovu percepciju toga šta je i ko je Alija Izetbegović. Da nije žalosno bilo bi smiješno, jer ja zaista ne znam ni za jedan sličan slučaj u svijetu politike!
Alija je ogledalo politike SDA i zbog toga sva negativnost prema njemu. A znamo sta je SDA. Ne znam sto se cudis. On je stvorio kopile zvano SDA.