Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- JavierBosnia
#39951 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma nek si ga roki pretekao, sljedeci put ako ne bude htio ostaviti prostora, samo se poravnaj vrata uz vrata i izguraj govno sa ceste
Ako imas malo jace auto slobodno deri 4-5 auta kakva kolona ko jos gleda ta pravila
Ako imas malo jace auto slobodno deri 4-5 auta kakva kolona ko jos gleda ta pravila
-
nemezis
#39952 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ti očekuješ da tebi neko pravi mjesto tako što uspori dok ga ti pretičeš?!Ateista wrote: ↑29/08/2022 16:20Ako vidim da ne stvara prostor svirnem i onda svi skontaju i uspore, procijenim prije toga dacima dovoljno prostora da se malo duze zadrzim u drugoj traci nego inace.
Ja fakat ne kontam jeli se svi prave ili to niko drugi fakat ne radi? Sta idu 3-4 auta ispred tebe bez razmaka, guslati za njima jer ih ne mozes sve zajedno preteci, a ne mozes ni jedno po jedno?
-
BadBoy
#39953 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovaj ateista je primjer vozaca koji stvara najvise sranja na nasim cestama. Sporaci mozda nerviraju ali ovakvi kao ateista pune crne hronike.
A ne zna zakon:
Član 61
Vozač ne smije vozilom početi da pretiče ili obilazi:
1) kolonu vozila;
2) ako je vozač koji se kreće iza njega počeo da pretiče;
3) ako je vozač koji je ispred njega na istoj saobraćajnoj traci dao znak da namjerava da pretekne ili obiđe vozilo koje je ispred njegovog vozila, ili da obiđe drugu prepreku na putu;
4) ako saobraćajna traka kojom namjerava da izvrši preticanje nije slobodna na dovoljnom rastojanju tako da bi, vodeći računa o razlici između brzine kretanja svog vozila za vrijeme preticanja i brzine kretanja vozila drugih učesnika u saobraćaju koje namjerava da pretekne, preticanjem ugrozio bezbjednost saobraćaja, ili omeo saobraćaj iz suprotnog smjera;
5) ako poslije izvršenog preticanja ili obilaženja ne bi ponovo mogao da zauzme položaj na saobraćajnoj traci kojom se kretao prije preticanja ili obilaženja, i to bez ometanja ili ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju, osim kad za preticanje ili obilaženje koristi saobraćajnu traku koja je zabranjena za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera;
6) saobraćajnom trakom koja je namijenjena za prinudno zaustavljanje vozila;
7) neposredno ispred tunela i u tunelu koji po smjeru kretanja ima samo jednu saobraćajnu traku.
A ne zna zakon:
Član 61
1) kolonu vozila;
3) ako je vozač koji je ispred njega na istoj saobraćajnoj traci dao znak da namjerava da pretekne ili obiđe vozilo koje je ispred njegovog vozila, ili da obiđe drugu prepreku na putu;
4) ako saobraćajna traka kojom namjerava da izvrši preticanje nije slobodna na dovoljnom rastojanju tako da bi, vodeći računa o razlici između brzine kretanja svog vozila za vrijeme preticanja i brzine kretanja vozila drugih učesnika u saobraćaju koje namjerava da pretekne, preticanjem ugrozio bezbjednost saobraćaja, ili omeo saobraćaj iz suprotnog smjera;
5) ako poslije izvršenog preticanja ili obilaženja ne bi ponovo mogao da zauzme položaj na saobraćajnoj traci kojom se kretao prije preticanja ili obilaženja, i to bez ometanja ili ugrožavanja ostalih učesnika u saobraćaju, osim kad za preticanje ili obilaženje koristi saobraćajnu traku koja je zabranjena za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera;
7) neposredno ispred tunela i u tunelu koji po smjeru kretanja ima samo jednu saobraćajnu traku.
- kabal1337
#39954 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
pa logicno, isto dodje kao da ti oduzme prvenstvo. Kazem ja agresivan vozac
-
soha96
#39955 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nemezis wrote: ↑29/08/2022 17:53Ti očekuješ da tebi neko pravi mjesto tako što uspori dok ga ti pretičeš?!Ateista wrote: ↑29/08/2022 16:20
Ako vidim da ne stvara prostor svirnem i onda svi skontaju i uspore, procijenim prije toga dacima dovoljno prostora da se malo duze zadrzim u drugoj traci nego inace.
Ja fakat ne kontam jeli se svi prave ili to niko drugi fakat ne radi? Sta idu 3-4 auta ispred tebe bez razmaka, guslati za njima jer ih ne mozes sve zajedno preteci, a ne mozes ni jedno po jedno?
Strasno. Zamisli vozis u koloni i u pola frke pogledas lijevo a lik ceka da ti usporis da se ubaci ili da ga pokupi neki sleper. A moze i tebe izgurati u panici ako mu neko naleti.
-
kakaljin
#39956 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma bolje je da ga sleper pokupi ili izgura auto nego da taj popusti samo gas i dozvoli da se ubaci ispred
- Ateista
#39957 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da, ako vec nije drzao odstojanje...nemezis wrote: ↑29/08/2022 17:53Ti očekuješ da tebi neko pravi mjesto tako što uspori dok ga ti pretičeš?!Ateista wrote: ↑29/08/2022 16:20
Ako vidim da ne stvara prostor svirnem i onda svi skontaju i uspore, procijenim prije toga dacima dovoljno prostora da se malo duze zadrzim u drugoj traci nego inace.
-
artur morgan
#39958 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@BadBoy
Krse sve te odredbe zakona od strane vozaca na cesti.
Krse sve te odredbe zakona od strane vozaca na cesti.
-
mahalas505
#39959 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Neki se ne bi slozili sa ovom tvojom izjavom, zar ne:
Ovo pisem zbog toga sto sam nedavno isao dionicom Foca - Sarajevo, i to je malo reci uzas kako se vozi. Ja stvarno ne znam kako ljudi uspiju preteci 50 auta i to na dozvoljen nacin da toj dionici. Mislim mozda ima 10 dionica sa isprekidanom linijom i to neke imaju 100m. I onda ova vecina sto hoce da preteknu dodju ti maltene 5m od gepeka, i onda cekaju neku sansu da preteknu, a vamo govore o nekom odstojanju da se treba odrzavati.kloniran wrote: ↑07/08/2022 10:33 Ovo ti je kad papak napiše svoju verziju priče i kad navede priču na svoj mlin, a priča je sve samo ne takva, jel tako sivi peugeot 308, T64-A-01x.
Papak ne kaže da je nekoliko puta preticao kolonu, što je zabranjeno, još u krivinama.
Ja sam bio onaj kojeg si zgurao s ceste svojim divljačkim ponašanjem i nisi preticao jedno vozilo i nije bilo prostora da uposte pretices, i nije bilo na tjentistu nego par stotina metara prije Broda u Foci jer si nakon svog divljackog ponasanja skrenuo i stao na Neskovic pumpi.
- vjeshalica
#39960 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sta fali jaro, ja prosle sedmice frajer u Mtel komercijali stuko tandem sa drvima,mene, kamion i jos jednog pola niz krivinu prema Trnovu sa Rogoja. Pravi psihopata.
Nije se mogao strpiti da se lik skloni sa tandemom, a sklonio se na prvom prosirenju. Kasnije je odletio u pickicu materinu, da bi se opet pojavio u okolini Trnova sa preticanjem i krenuo u isto, a u susret dvojica biciklista iz suprotnog smjera.
Nema kamere mi u autu nazalost.
Namlati po krivinama pa skrene negdje u guzicu beli do trafike ili nekog kurca pa se dalje vrati u utrku. Radar je nista koliko je preticanje pojava koja se mora vise kaznjavat od brzine.
Nije se mogao strpiti da se lik skloni sa tandemom, a sklonio se na prvom prosirenju. Kasnije je odletio u pickicu materinu, da bi se opet pojavio u okolini Trnova sa preticanjem i krenuo u isto, a u susret dvojica biciklista iz suprotnog smjera.
Nema kamere mi u autu nazalost.
Namlati po krivinama pa skrene negdje u guzicu beli do trafike ili nekog kurca pa se dalje vrati u utrku. Radar je nista koliko je preticanje pojava koja se mora vise kaznjavat od brzine.
-
BadBoy
#39961 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U njegovoj glavi nikad on nije kriv, nije on nikad nikog doveo u opasnost, drugi su njega.mahalas505 wrote: ↑29/08/2022 21:06Neki se ne bi slozili sa ovom tvojom izjavom, zar ne:
Ovo pisem zbog toga sto sam nedavno isao dionicom Foca - Sarajevo, i to je malo reci uzas kako se vozi. Ja stvarno ne znam kako ljudi uspiju preteci 50 auta i to na dozvoljen nacin da toj dionici. Mislim mozda ima 10 dionica sa isprekidanom linijom i to neke imaju 100m. I onda ova vecina sto hoce da preteknu dodju ti maltene 5m od gepeka, i onda cekaju neku sansu da preteknu, a vamo govore o nekom odstojanju da se treba odrzavati.kloniran wrote: ↑07/08/2022 10:33 Ovo ti je kad papak napiše svoju verziju priče i kad navede priču na svoj mlin, a priča je sve samo ne takva, jel tako sivi peugeot 308, T64-A-01x.
Papak ne kaže da je nekoliko puta preticao kolonu, što je zabranjeno, još u krivinama.
Ja sam bio onaj kojeg si zgurao s ceste svojim divljačkim ponašanjem i nisi preticao jedno vozilo i nije bilo prostora da uposte pretices, i nije bilo na tjentistu nego par stotina metara prije Broda u Foci jer si nakon svog divljackog ponasanja skrenuo i stao na Neskovic pumpi.
- Dozer
#39962 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa, ako on nece da pretice sporaca ispred sebe, onda je i on uzrocnik kolone. I da, svako kada ga se pretice duzan je da uspori i propusti brze vozilo, uioliko nema dovoljno prostora ispred njega.Naslovnica wrote: ↑29/08/2022 14:32Znači jarane, koliko sam shvatio, ti svjesno krećeš u preticanje iako nemaš mjesto gdje ćeš se vratiti misleći da je neko dužan da usporava da bi se ti uvalio?!Ateista wrote: ↑29/08/2022 13:06
Prostora je bilo jako malo, medjutim to je vise postalo standardno da se ne drzi distanca, ali do sad kad god krenem da preteknem nekog ko ne drzi distancu, taj uspori i ostavi prostora, ili u najgorem slucaju kad mu malo svirnem skonta i uspori. Kad bih cekao svaki put da ovi ispred drze distancu, malo koga bih mogao preteci jer vozaci vecinom ne drze istu. U ovom slucaju, ovaj lik ni nakon sviranja nije htio da ostavi prostora vec je nastavio voziti, dok nisam krenuo lagano skretati na desnu stranu.
Slazem se to za "dijete u autu", ako nisam siguran u svoju voznju ne bih tako vozio ni da sam sam, i zbog sebe i zbog drugih, posto jesam siguran, nemam problem voziti isto i kad vozim dijete, te u ovom slucaju dvoje, i svoje i tudje.
Slazem se i za ostalo navedeno.![]()
![]()
![]()
![]()
A ukoliko ispred njega nema dovoljno orostora u koji moze stati drugo vozilo, to znaci da ne drzi dovoljno rastojanje.
Ja sam nekad davno tako lika nabio u podzid desno, gore na Bradini, 200m prije novog kruznog toka, iz pravca Konjica. Tada je na tom pravcu bila isprekidana. Preticem ga, lik vozi 40, Felacio 1.3 kod mene, nas 4 u autu, dosao uporedo s njim, a kloc po gasu (G2, naravno), i nesto se kezi. Uredno ga trznem desno, a on u bijegu cijelom desnom stranom.po zidu. Otpade mu zadnja karambolka, struganje, koci, batrga se s volanom.... i ostade na cesti.
Ili, prije par godina na onoj cesti izmedju Pluzina i granice. Stignem kloca u Passatu, vozi 40-50. Kako ga stigoh, dize ga na 70-80 na svakom pravcu od 50m, a onda na okuci 30-40. Polomi se on po cesti samo da ga ne preteknem, 2-3x umalo ne izleti iz krivine. Ocito ne zna voziti, a ne zna ni cestu. Prodjem ga na prvom pravcu nakon brane i mosta, nije znao da je tu duzi pravac. I onda kloc opet uspori na svojih 40-50. Nenadjebivo.....
- Ateista
#39963 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Haj ne lupaj, nikakvu crnu hroniku ne punim niti sam ikad ikog ugrozio.BadBoy wrote: ↑29/08/2022 18:09 Ovaj ateista je primjer vozaca koji stvara najvise sranja na nasim cestama. Sporaci mozda nerviraju ali ovakvi kao ateista pune crne hronike.
A ne zna zakon:
Član 61
1) kolonu vozila;
Svi nesto moralisu a malo ko u potpunosti postuje sve propise, mo meni nije problem stati iza toga, drugi sute.
Stvar je vrlo jednostavna, kad bi ljudi samo bili vise kolegijalni sve bi bilo bolje, ali ne, nekima je ispod casti da ga neko pretekne pa ce ubrzavati, nece ostaviti prostor za preticanje i slicno, a poslije drugi krivi.
- Ateista
#39964 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno da ne bi, napravio glupost i nece da prizna, naravno da ce svaliti na drugog.mahalas505 wrote: ↑29/08/2022 21:06Neki se ne bi slozili sa ovom tvojom izjavom, zar ne:
Kad sam rekao 50 auta, mislio sam na kompletan put, isao sam dosta dalje od foce, ali i na tom dijeku puta ima sasvim dovoljno pravaca za preticanje, mozda ne za 50 auta, nisam brojao ali ima dosta, ko zna i ima auto sa dovoljno snage.
-
mahalas505
- Dozer
#39966 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Imam svoj ritam voznje, a to je cesto 10-20 preko ogranicenja. Tako vozim vec 32 godine, i nikad nisam imao nikakav problem po tom pitanju. Tu i tamo neka kaznica, i to je to.
Ali, i s takvom voznjom sam najcesce najbrzi na cesti.
Preticem sve sto nije u mom ritmu, i sta jw problem?
Ali, nikad nikoga nisam ugrozio, imao udes, napravio sranje da je neko drugi morao nesto drasticno raditi. Cak ni kad sam relaciju Sa-Bl preko Dervente i bez ijednog km autoputa vozio za 2.45h (a to je 290 km). I to X puta (morao, tako posao zahtijevao).
Ako me neko stigne, uredno malo pustim gas i pustim ga da prodje. Cesto dam i desni zmigavac ako vidim da ima prostora i da mu auto moze povuci, pa da prodje i na nekoj kracoj dionici.
Sta je i tu problem?
Shvatite da su na cesti najveci problem upravo sporaci. Stvaraju kolone, dizu nervozu drugima, i to onda kreira uslove u kojima ljudi prave sranja.
Trkaci i kamikaze su problem za sebe, alu nije svako ko pretice ni trkac ni kamikaza. To mozda tako izgleda u mozgovima sporaca, ali u realnosti to nije to.
Ali, i s takvom voznjom sam najcesce najbrzi na cesti.
Preticem sve sto nije u mom ritmu, i sta jw problem?
Ali, nikad nikoga nisam ugrozio, imao udes, napravio sranje da je neko drugi morao nesto drasticno raditi. Cak ni kad sam relaciju Sa-Bl preko Dervente i bez ijednog km autoputa vozio za 2.45h (a to je 290 km). I to X puta (morao, tako posao zahtijevao).
Ako me neko stigne, uredno malo pustim gas i pustim ga da prodje. Cesto dam i desni zmigavac ako vidim da ima prostora i da mu auto moze povuci, pa da prodje i na nekoj kracoj dionici.
Sta je i tu problem?
Shvatite da su na cesti najveci problem upravo sporaci. Stvaraju kolone, dizu nervozu drugima, i to onda kreira uslove u kojima ljudi prave sranja.
Trkaci i kamikaze su problem za sebe, alu nije svako ko pretice ni trkac ni kamikaza. To mozda tako izgleda u mozgovima sporaca, ali u realnosti to nije to.
-
Spit_fire
#39967 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zlatno pravila "Uzornog vozaca iz BiH":
NE MOZE SE MENI DESIT JA SAM ISKUSAN I ZNAM AUTO I PUT..
..samo pazi kad se desi da to ne bude prvi i zadnji put
NE MOZE SE MENI DESIT JA SAM ISKUSAN I ZNAM AUTO I PUT..
..samo pazi kad se desi da to ne bude prvi i zadnji put
- Dozer
#39968 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kad hocu da preticem, to pocinjem s 4-5m. Pridjem na to. Ostalo je razmak 9-10m.mahalas505 wrote: ↑29/08/2022 22:48A drzis li ti dovoljno rastojanje kad hoces nekog da preteknes? Mozda hoce neko i tebe da pretekne, ima neko brzi i od tebe.
Ako vidim da je neko iza mene vec krenuo u preticanje, i ako vidim da nece moci proci i mene i onoga ispred mene, vratim se i pustim gas da moze uci iapred mene. Sta je problem?
Ali, za ovo treba biti svjestan kompletne situacije na cesti. I ispred, i iza sebe. Bar 50% danasnjih vozaca nemaju pojma sta se desava iza njih, i ovo odgovorno tvrdim jer to vidim.
-
mahalas505
#39969 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije nikakav problem, vjerovatno se pouzdas u dobre reflekse da mozes zakociti ako auto, koje je 10m ispred tebe, naglo zakoci. Pogotovo ako znamo kod 80km/h, to je 22m/s, a sigurno ne mozes reagovati brze od sekunde, plus vrijeme kocenja.Dozer wrote: ↑29/08/2022 22:57Kad hocu da preticem, to pocinjem s 4-5m. Pridjem na to. Ostalo je razmak 9-10m.mahalas505 wrote: ↑29/08/2022 22:48
A drzis li ti dovoljno rastojanje kad hoces nekog da preteknes? Mozda hoce neko i tebe da pretekne, ima neko brzi i od tebe.
Ako vidim da je neko iza mene vec krenuo u preticanje, i ako vidim da nece moci proci i mene i onoga ispred mene, vratim se i pustim gas da moze uci iapred mene. Sta je problem?
Ali, za ovo treba biti svjestan kompletne situacije na cesti. I ispred, i iza sebe. Bar 50% danasnjih vozaca nemaju pojma sta se desava iza njih, i ovo odgovorno tvrdim jer to vidim.
- Dozer
#39970 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A koliki bi to razmak onda trebao biti, po tebi...?
Kako rekoh, vec 32 godine vozim tako, bez ikakvog udesa koji sam ja skrivio. Zabili su se 3x u mene, uvijek oni 100% krivi, ali ja nikad nikoga.
Kako rekoh, vec 32 godine vozim tako, bez ikakvog udesa koji sam ja skrivio. Zabili su se 3x u mene, uvijek oni 100% krivi, ali ja nikad nikoga.
-
mahalas505
#39971 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma vile te nosaju
Jesi pitao te sto su se zabili u tebe, sto nisu drzali odstojanje
-
BadBoy
#39972 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moralisat ćemo sve dok praviš sranja po cesti. Tako ti je. Kad ja budem pravio slična sranja, slobodno i ti meni morališi.Ateista wrote: ↑29/08/2022 22:33Haj ne lupaj, nikakvu crnu hroniku ne punim niti sam ikad ikog ugrozio.BadBoy wrote: ↑29/08/2022 18:09 Ovaj ateista je primjer vozaca koji stvara najvise sranja na nasim cestama. Sporaci mozda nerviraju ali ovakvi kao ateista pune crne hronike.
A ne zna zakon:
Član 61
1) kolonu vozila;
Svi nesto moralisu a malo ko u potpunosti postuje sve propise, mo meni nije problem stati iza toga, drugi sute.
Stvar je vrlo jednostavna, kad bi ljudi samo bili vise kolegijalni sve bi bilo bolje, ali ne, nekima je ispod casti da ga neko pretekne pa ce ubrzavati, nece ostaviti prostor za preticanje i slicno, a poslije drugi krivi.
- Dozer
#39973 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Onda mora da ima gomila tih vilamahalas505 wrote: ↑29/08/2022 23:24Ma vile te nosaju. U dosta EU drzava se prakticira pravilo 2 sekunde. Ukoliko se nadovezemo na tu brzinu gore onda bi trebalo biti otprilike 44m, naravno uz famoznu zavisno od uslova na putu.
Jesi pitao te sto su se zabili u tebe, sto nisu drzali odstojanje?
Postajem vjernik namah
A samo se jedan zabio u gepek, u gradu. Trkac. Nije kloc vidio kolonu zaustavljenih auta na semaforu.
Druga dvojica su bocno. Sve u gradu.
-
Naslovnica
#39974 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dozer wrote: ↑29/08/2022 22:30Pa, ako on nece da pretice sporaca ispred sebe, onda je i on uzrocnik kolone. I da, svako kada ga se pretice duzan je da uspori i propusti brze vozilo, uioliko nema dovoljno prostora ispred njega.Naslovnica wrote: ↑29/08/2022 14:32
Znači jarane, koliko sam shvatio, ti svjesno krećeš u preticanje iako nemaš mjesto gdje ćeš se vratiti misleći da je neko dužan da usporava da bi se ti uvalio?!
![]()
![]()
![]()
A ukoliko ispred njega nema dovoljno orostora u koji moze stati drugo vozilo, to znaci da ne drzi dovoljno rastojanje.
Ja sam nekad davno tako lika nabio u podzid desno, gore na Bradini, 200m prije novog kruznog toka, iz pravca Konjica. Tada je na tom pravcu bila isprekidana. Preticem ga, lik vozi 40, Felacio 1.3 kod mene, nas 4 u autu, dosao uporedo s njim, a kloc po gasu (G2, naravno), i nesto se kezi. Uredno ga trznem desno, a on u bijegu cijelom desnom stranom.po zidu. Otpade mu zadnja karambolka, struganje, koci, batrga se s volanom.... i ostade na cesti.
Ili, prije par godina na onoj cesti izmedju Pluzina i granice. Stignem kloca u Passatu, vozi 40-50. Kako ga stigoh, dize ga na 70-80 na svakom pravcu od 50m, a onda na okuci 30-40. Polomi se on po cesti samo da ga ne preteknem, 2-3x umalo ne izleti iz krivine. Ocito ne zna voziti, a ne zna ni cestu. Prodjem ga na prvom pravcu nakon brane i mosta, nije znao da je tu duzi pravac. I onda kloc opet uspori na svojih 40-50. Nenadjebivo.....
Niko nije dužan da ti usporava kada ti pretičeš, osim ako si pod rotacijom.
Ako nema dovoljno mjesta to znači da ljudi ne drže razmak, ali isto tako to znači da nisi smio otpočeti preticanje.
Ja ti nikada neću ubrzati kada pretičeš, ali neću ni usporiti, osim ako ne uletiš u makazice.
Ja fakat ne mogu da vjerujem šta pojedinci ovdje pišu.
-
veselinovic
#39975 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Član 60
(1) Vozač kojem je dat znak za preticanje s njegove lijeve strane dužan je da pomjeri vozilo
ka desnoj ivici kolovoza.
(2) Vozač ne smije da povećava brzinu kretanja vozila dok ga drugo vozilo pretiče.
(3) Ako zbog nedovoljne širine kolovoza ili njegovog stanja preticanje nije moguće bez
ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja, vozač vozila koje se kreće sporije od vozila koja se
kreću neposredno iza njega dužan je da pomjeri svoje vozilo što više udesno, a ako to nije
dovoljno, čim to bude moguće, da zaustavi svoje vozilo na pogodnom mjestu da bi propustio
brža vozila.
(1) Vozač kojem je dat znak za preticanje s njegove lijeve strane dužan je da pomjeri vozilo
ka desnoj ivici kolovoza.
(2) Vozač ne smije da povećava brzinu kretanja vozila dok ga drugo vozilo pretiče.
(3) Ako zbog nedovoljne širine kolovoza ili njegovog stanja preticanje nije moguće bez
ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja, vozač vozila koje se kreće sporije od vozila koja se
kreću neposredno iza njega dužan je da pomjeri svoje vozilo što više udesno, a ako to nije
dovoljno, čim to bude moguće, da zaustavi svoje vozilo na pogodnom mjestu da bi propustio
brža vozila.