Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ateista

#39901 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 24/08/2022 20:00 Podvojene ličnosti za volanom... Vozi strpljivo 20 do 30 km/h ispod ograničenja a onda iznenada komandu preuzima druga ličnost (valjda iz druge polovine mozga) i nagazi ga do daske na 50 do 60 iznad.
Zavrsio sa fb i instagramom na mobitelu pa moze nagaziti. :D
omega369

#39902 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by omega369 »

Ma bilo proslo...nije bitno vise. Izvinjavam se vama
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#39903 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Leon16v »

Izvinjavamo se i mi tebi
vjeshalica

#39904 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

Zaboravih napisati

Fala Bogu da su ispred pekare Bistrik prilikom rekonstrukcije one raskrsnice izdigli ono ostrvo, nema vise parkiranja,jos da samo izdignu kod Careve dzamije da stokadija se obuzda...
darius_maximus

#39905 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by darius_maximus »

Imam jedno svježe, što često zaboravim...

Kada postoje dvije trake i lijeva može pravo i lijevo.
Prvi auto na semaforu stoji, nije žmigavac upaljen, kontaš pravo će, staneš i ti.
Upali se zeleno, on počne skretati lijevo i onda upali žmigavac.
Tačno bih ga zapalio, istog trenutka.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#39906 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

vjeshalica wrote: 27/08/2022 14:50 Zaboravih napisati

Fala Bogu da su ispred pekare Bistrik prilikom rekonstrukcije one raskrsnice izdigli ono ostrvo, nema vise parkiranja,jos da samo izdignu kod Careve dzamije da stokadija se obuzda...
samo su jos gore napravili
sad ce po trotoarima okolo bit haos,nece se moci proci nikako kad stanu jednim tockom na trotoar svi na minut da kupe po kiflu...
kloniran

#39907 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

Ateista wrote: 07/08/2022 16:18
kloniran wrote: 07/08/2022 10:33

Ovo ti je kad papak napiše svoju verziju priče i kad navede priču na svoj mlin, a priča je sve samo ne takva, jel tako sivi peugeot 308, T64-A-01x.
Papak ne kaže da je nekoliko puta preticao kolonu, što je zabranjeno, još u krivinama.

Ja sam bio onaj kojeg si zgurao s ceste svojim divljačkim ponašanjem i nisi preticao jedno vozilo i nije bilo prostora da uposte pretices, i nije bilo na tjentistu nego par stotina metara prije Broda u Foci jer si nakon svog divljackog ponasanja skrenuo i stao na Neskovic pumpi.

Ja tebe uopste nisam vidio dok nismo dosli u koliziju, a prije toga sam 9 sati proveo u komadu u raznim kolonama.
Jos su tri automobila su bili negdje u koloni iza mene, koje si isto pretekao.

Ti ne kontaš mentalni sklop, kako ćeš kad svog nemaš, kad si idiot koji ne može da se strpi pet minuta do raskrsnice a brodu, nego moraš da pretičeš i ugroževaš živote i svojih saputnika, od kojih je jedno bilo čini mi se i bebica i svih ostalih u saobraćaju, a ugrozio si i zivot mog djeteta.

Eto mi svi koje si pretekao smo papci i nismo htjeli da rizikujemo život pretičući labudicu koja je prevozila kamion i cisternu na prikolici i to na mjestu gdje se malo auto jedva može mimoići sa kamionom, samo si ti najpametniji u saobraćaju.

Zahvali se svojim saputnicima i tom djetetu u autu, da si bio ne bi imao prilike da piskaras po forumu.
Sreca tvoja pa nisam nosio kameru na ovaj put, da svi vide kolika si papcina.

Ja ti sa onakvom vožnjom želim samo kakvog šticara u susret, i nadam se da nećeš nikoga sa sobom povesti.
Da, ja sam vozio sivi peugeot, i drago mi je da si se javio, nadao sam se da ces vidjeti ovo da ti mogu reci koliku si glupost uradio i koliki si iskompleksirani papak ispao, rekao bih ti jos svasta ali ne zelim.zbog tebe ban da dobijem.

Lazes da sam preticao kolonu i u krivinama, kolona je vise od dva vozila a na tim dijelovima nije bilo prostora za vise od toga, preticao sam jedno po jedno auto, ponegdje mozda i dva, i sve na dijelovima gdje je isprekidana linija i gdje je preticanje dozvoljeno. Labudica se nije mogla mimoici sa autima samo na nekim krivinama, na vecem dijelu ceste se normalno mimoilazila i mogla se i preteci na nekoliko mjesta. To sto ti ostali niste htjeli da preticete je vasa stvar i vase pravo, ali moje je pravo da preticem gdje je to dozvoljeno.

Najveci problem i jeste sto me nisi vidio, to znaci da si jedan od onih koji samo gleda pravo i me prati saobracaj oko sebe. Zakonski se mora drzati odstojanje i da si ga drzao ili sa si bar usporio kad sam te poceo preticati, sto bi svako normalan uradio, ne bi bilo problema. Ja sam te vec bio prosao i trazio prostor da se vratim kad je naletilo auto iz suprotnog smjera, ili nisi sposoban za voznju ako ne vidis auto koje te pretice ili si kompleksas koji ima problem sa tim kad ga neko pretice. Jedino sto sam mogao je krenuti na desnu stranu, bolje nego da zbog tebe imam frontalni sudar.
Da, u autu je bilo dvoje djece, nije bila beba ali nema veze, i jos dvoke odraslih pored mene, mogao si biti kriv za smrt ukupno 5 ljudi zbog svoje gluposti.
Nadam se da ces jednog dana shvatiti sta si uradio i da ces ubuduce drzati odstojanje, pratiti malo bolje sta se desava oko tebe, ili jos bolje prestati da vozis jer to ocito nike za tebe ako jisi u stanju da pratis saobracaj oko sebe.

Vidi ljudino, nemam potrebe da se sa takvim likovima raspravljam, ne vrijedi i nema smisla.
Rastojanje je bilo sasvim dovoljno za brzinu kojom se vozilo, jer nismo imali udes, a ja sam zakočio i pustio te da se ubaciš, kontaš? Ili je to za tebe viša matematika?

Žao mi je što nisi udario onog BMW-a ispred mene kojeg si isto pokušao preći ali ti je došlo auto iz suprotnog smjera, a dlaka je falila. Fin neki čio bio u njemu 3 sa 3 :mrgreen:

Eto sam si priznao da si preticao kolonu, jer je iza mene bio audi karavan crne boje sa njemačkim tablama, koji je vozio iza mene, a obojica smo stali i nije bilo udesa, što znači dovoljno rastojanje za datu brzinu kretanja kolone.

Zašto bi non stop gledao iza sebe i u suprotnu traku, i gdje pise da sam duzan ostaviti prostor da bi se ti mogao uvaliti nakon nedozovljenog preticanja. Nigdje ne pise drzati rastojanje od toliko i toliko metara između dva vozila.

Ja sam obavezan gledati ispred sebe i drzati sigurno odstojanje, i pratiti auto iza sebe, a nisam obavezan gledati budalu 5 auta iza sebe i misliti sta ce on raditi iducih 5 minuta.

A tebi nek je na obraz, radi 30 sekundi sto ces prije negdje doci ugrozio si troje djece i ko zna koga jos.
A sto je najzalosnije tako si i uradio nakon preticanja si skrenuo na Neskovic pumpu. Logika 0 bodova.

Ljudino savjetujem ti da lijecis komplekse dok ti je vrijeme, ubit ces nekog neduznog zbog svojih frustracija.

A za mene ti ne brini, ja imam dovoljno staza za volanom da mi ne moze neki "Scumaher" za volanom predavati o vožnji.

Ovim se rasprava zavrsava, nema logike raspravljati sa osobom koja pretice kolone sa dvoje djece u autu.
Ateista

#39908 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

kloniran wrote: 29/08/2022 10:32
Ateista wrote: 07/08/2022 16:18

Da, ja sam vozio sivi peugeot, i drago mi je da si se javio, nadao sam se da ces vidjeti ovo da ti mogu reci koliku si glupost uradio i koliki si iskompleksirani papak ispao, rekao bih ti jos svasta ali ne zelim.zbog tebe ban da dobijem.

Lazes da sam preticao kolonu i u krivinama, kolona je vise od dva vozila a na tim dijelovima nije bilo prostora za vise od toga, preticao sam jedno po jedno auto, ponegdje mozda i dva, i sve na dijelovima gdje je isprekidana linija i gdje je preticanje dozvoljeno. Labudica se nije mogla mimoici sa autima samo na nekim krivinama, na vecem dijelu ceste se normalno mimoilazila i mogla se i preteci na nekoliko mjesta. To sto ti ostali niste htjeli da preticete je vasa stvar i vase pravo, ali moje je pravo da preticem gdje je to dozvoljeno.

Najveci problem i jeste sto me nisi vidio, to znaci da si jedan od onih koji samo gleda pravo i me prati saobracaj oko sebe. Zakonski se mora drzati odstojanje i da si ga drzao ili sa si bar usporio kad sam te poceo preticati, sto bi svako normalan uradio, ne bi bilo problema. Ja sam te vec bio prosao i trazio prostor da se vratim kad je naletilo auto iz suprotnog smjera, ili nisi sposoban za voznju ako ne vidis auto koje te pretice ili si kompleksas koji ima problem sa tim kad ga neko pretice. Jedino sto sam mogao je krenuti na desnu stranu, bolje nego da zbog tebe imam frontalni sudar.
Da, u autu je bilo dvoje djece, nije bila beba ali nema veze, i jos dvoke odraslih pored mene, mogao si biti kriv za smrt ukupno 5 ljudi zbog svoje gluposti.
Nadam se da ces jednog dana shvatiti sta si uradio i da ces ubuduce drzati odstojanje, pratiti malo bolje sta se desava oko tebe, ili jos bolje prestati da vozis jer to ocito nike za tebe ako jisi u stanju da pratis saobracaj oko sebe.

Vidi ljudino, nemam potrebe da se sa takvim likovima raspravljam, ne vrijedi i nema smisla.
Rastojanje je bilo sasvim dovoljno za brzinu kojom se vozilo, jer nismo imali udes, a ja sam zakočio i pustio te da se ubaciš, kontaš? Ili je to za tebe viša matematika?

Žao mi je što nisi udario onog BMW-a ispred mene kojeg si isto pokušao preći ali ti je došlo auto iz suprotnog smjera, a dlaka je falila. Fin neki čio bio u njemu 3 sa 3 :mrgreen:

Eto sam si priznao da si preticao kolonu, jer je iza mene bio audi karavan crne boje sa njemačkim tablama, koji je vozio iza mene, a obojica smo stali i nije bilo udesa, što znači dovoljno rastojanje za datu brzinu kretanja kolone.

Zašto bi non stop gledao iza sebe i u suprotnu traku, i gdje pise da sam duzan ostaviti prostor da bi se ti mogao uvaliti nakon nedozovljenog preticanja. Nigdje ne pise drzati rastojanje od toliko i toliko metara između dva vozila.

Ja sam obavezan gledati ispred sebe i drzati sigurno odstojanje, i pratiti auto iza sebe, a nisam obavezan gledati budalu 5 auta iza sebe i misliti sta ce on raditi iducih 5 minuta.

A tebi nek je na obraz, radi 30 sekundi sto ces prije negdje doci ugrozio si troje djece i ko zna koga jos.
A sto je najzalosnije tako si i uradio nakon preticanja si skrenuo na Neskovic pumpu. Logika 0 bodova.

Ljudino savjetujem ti da lijecis komplekse dok ti je vrijeme, ubit ces nekog neduznog zbog svojih frustracija.

A za mene ti ne brini, ja imam dovoljno staza za volanom da mi ne moze neki "Scumaher" za volanom predavati o vožnji.

Ovim se rasprava zavrsava, nema logike raspravljati sa osobom koja pretice kolone sa dvoje djece u autu.
Napisao si nekoliko netacnih stvari:

Rastojanje nije bilo dovoljno, jer da je bilo dovoljno samo bih se vratio u traku izmedju tebe i tog bmw-a.
Propisno odstojanje ne znaci samo da ti bezbjedno vozis iza nekog nego izmedju ostalog i za to da ako te neko pretekne da ima gdje da se vrati. Razumijem da malo ko drzi to odstojanje, ali onda bar treba pratiti desavanje okolo i vidjeti kad te neko pretice.
Pises kontradiktorno, prvo si govorio da me nisi vidio a sad da si vidio da preticem kolonu, odluci se...
Vec ti je vise puta receno, kolona je vise od dva vozila, ja se iskreno ne mogu tacno sjetiti da li sam tad pretekao jos jedno vozilo zajedno sa tobom ili samo tebe, mislim da sam samo tebe ali nije ni bitno, i da sam jos jedno to nije kolona. Bmw-a ispred nisam namjeravao preteci, vec se vratiti u traku, sto si mi ti onemogucio.
Dalje, preticanje ni po cemu nije bilo nedozvoljeno, nisam pretekao vise od dva vozila i bila je isprekidana linija, te u momentu pocetka preticanja cista situacija bez vozila iz suprotnog smjera. Sve i da sam prekrsio neki propis (sam priznajem da to znam uraditi, uglavnom ogranicenje brzine) to nije tvoj problem i tvoja stvar, tvoje je da ostavis prostora kad te neko pretice da to moze bezbjedno uraditi. Ako mislis da neko pravi prekrsaj, zovi policiju, snimaj kamerom, sta god, ali ovakve stvari vise nemoj raditi, to ti je moj najiskreniji savjet, jer je umjesto mene mogao biti taj kockasti tip od 3m koji bi ko zna kako reagovao na to. Nije tvoje da procjenjujes da li je to logicno ili ne, zasto sam poslije skrenuo na pumpu i slicno.
Ni ja ne mislim da ces ti shvatiti koliku si glupost uradio i da si ti taj koji je ugrozio zivote tri djeteta, ali nadam se da ce bar drugi vidjeti i malo obratiti paznju na slicne situacije, jer nisi jedini koji to radi.
mali_balon

#39909 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mali_balon »

Po ko zna koji put.....ide mi na nerve mentalitet zapreznih kola u 90% vozaca i ne savjesnost ili nepoznavanje gabarita vozila koliko god da je.....
Staylezz

#39910 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Staylezz »

Ateista wrote: 29/08/2022 10:50 Napisao si nekoliko netacnih stvari:

Rastojanje nije bilo dovoljno, jer da je bilo dovoljno samo bih se vratio u traku izmedju tebe i tog bmw-a.
Propisno odstojanje ne znaci samo da ti bezbjedno vozis iza nekog nego izmedju ostalog i za to da ako te neko pretekne da ima gdje da se vrati. Razumijem da malo ko drzi to odstojanje, ali onda bar treba pratiti desavanje okolo i vidjeti kad te neko pretice.
Pises kontradiktorno, prvo si govorio da me nisi vidio a sad da si vidio da preticem kolonu, odluci se...
Vec ti je vise puta receno, kolona je vise od dva vozila, ja se iskreno ne mogu tacno sjetiti da li sam tad pretekao jos jedno vozilo zajedno sa tobom ili samo tebe, mislim da sam samo tebe ali nije ni bitno, i da sam jos jedno to nije kolona. Bmw-a ispred nisam namjeravao preteci, vec se vratiti u traku, sto si mi ti onemogucio.
Dalje, preticanje ni po cemu nije bilo nedozvoljeno, nisam pretekao vise od dva vozila i bila je isprekidana linija, te u momentu pocetka preticanja cista situacija bez vozila iz suprotnog smjera. Sve i da sam prekrsio neki propis (sam priznajem da to znam uraditi, uglavnom ogranicenje brzine) to nije tvoj problem i tvoja stvar, tvoje je da ostavis prostora kad te neko pretice da to moze bezbjedno uraditi. Ako mislis da neko pravi prekrsaj, zovi policiju, snimaj kamerom, sta god, ali ovakve stvari vise nemoj raditi, to ti je moj najiskreniji savjet, jer je umjesto mene mogao biti taj kockasti tip od 3m koji bi ko zna kako reagovao na to. Nije tvoje da procjenjujes da li je to logicno ili ne, zasto sam poslije skrenuo na pumpu i slicno.
Ni ja ne mislim da ces ti shvatiti koliku si glupost uradio i da si ti taj koji je ugrozio zivote tri djeteta, ali nadam se da ce bar drugi vidjeti i malo obratiti paznju na slicne situacije, jer nisi jedini koji to radi.
Nisam upucen u cijelu situaciju, samo bih da napisem nesto vezano za boldirani dio teksta.

Duznost vozaca koji primjeti da ga drugo vozilo pretice jeste da se pomjeri prema desnoj ivici kolovoza i da ne povecava brzinu kretanja. O svemu ostalom treba da razmislja onaj koji se odlucio na preticanje.

Naravno da je u vecini situacija bolje i malo usporiti jer ima ekstrema koji bi te radije izgurao sa ceste umjesto da odustane od preticanja u tom trenutku.
kloniran

#39911 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kloniran »

Vidi druze, vidim da si najpametniji i necu dalje da raspravljam.

Za kockaste glavice ne brini, s njima se ja lakse dogovorim nego satakvim ko ti :wink:

U onakvim situacijama se ne glumi sumaher i ne pretice se, a ti radi od zivota sta hoces.

Moj ti je savjet da sljedeci put kad sjednes za volan razmislis koga vozis u autu, nista vise.

A to kako drugi voze nije tvoj problem, i nije od tih drugih obaveza da tvoj i zivot zivot tvojih saputnika sacuvaju.
A također nije tvoje da određuješ kako će ko voziti i kolika će odstojanja držati.

Jednom kad to usvojiš biće ti lakše i manje ćeš biti frustriran. :wink:
kakaljin

#39912 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

kloniran wrote: 29/08/2022 11:43 Vidi druze, vidim da si najpametniji i necu dalje da raspravljam.

Za kockaste glavice ne brini, s njima se ja lakse dogovorim nego satakvim ko ti :wink:

U onakvim situacijama se ne glumi sumaher i ne pretice se, a ti radi od zivota sta hoces.

Moj ti je savjet da sljedeci put kad sjednes za volan razmislis koga vozis u autu, nista vise.

A to kako drugi voze nije tvoj problem, i nije od tih drugih obaveza da tvoj i zivot zivot tvojih saputnika sacuvaju.
A također nije tvoje da određuješ kako će ko voziti i kolika će odstojanja držati.

Mnogi vozaci u BiH vole da zasmetaju nekome ako je taj neko brzi od njih i isto tako ima vozaca koji misle da voze bolje od sumahera pa naprave belaj.
Isto tako mnogi vozaci ne obracaju paznju na desavanja u saobracaju i onda tom ne paznjom naprave belaj. Bilo koji vozac za volanom mora biti skoncentrisan na desavanja u saobracaju i da moze na vrijeme reagovati u datoj situaciji.

Niko od nas nema pravo da usporava nekoga ili da ubrzava nekoga vise od dozvoljene brzine. Za sve prekrsaje i ugrozavanja tu je policija i propisane kazne zakonom.

Zato u saobracaju postoji saobracajna kultura i saobracajna kolegijalnost i kad bi se svi drzali toga puno lakse bi bilo voziti i ne bi bilo potrebe za mnogim preticanjima i ubrzanjima.
Dozer

#39913 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dozer »

Nisam ni ja upucen u situaciju, ali cini mi se da ovdje ipak nije bilo dovoljno prostora za ubacivanje nazad u traku onoga koji je preticao. Jer da jeste, ovaj drugi ne bi morao kociti. Neka logika....

S druge strane, mene nervira to "dijete u autu". Ja, i...? Sta ako je dijete u autu? To znaci da se mora voziti 30 ispod ogranicenja, da se nigdje ne smije preticati, i...sta jos...?

O cemu se baljezga ba...?

Cinjenica je da 90% vozaca na nasim cestama ne znaju voziti, a to ne znaci samo okretanje volana, pritiskanje papucica i saltanje mjenjaca.

Voznja podrazumijeva malo vise stvari, a medju njima su i pracenje saobracaja 360 stepeni oko sebe, a ne samo ispred sebe. Izmedju ostalog, nazad treba gledati i radi budala, ali i radi toga sto se mogu desiti nepredvidjene situacije koje onda mogu odozada uticati i na nas ispred (otkazivanje kocnica, pucanje gume, itd.). A, izmedju ostalog, i preticanje.

Voznja takodjer podrazumijeva i odredjenu kulturu, ali i bebjednost u saobracaju, a to, izmedju ostalog, znaci:
- da se ne daje gas kada te neko pretice (ovo je i kaznjivo),
- da propustis brzeg od sebe ako vidis da zeli da te pretekne, a ne da na okukama vozis 20-30 ispod ogranicenja, a onda na 200m pravca pun gas samo kako te ne bi pretekao taj iza tebe, pa onda pred okukom opet na kocnicu i 20-30 ispod ogranicenja (ovo mi je vrhunac papanluka na cesti),
- ako vidis da je iza tebe kolona, a ti prvi, i pri tome iz bilo kojeg razloga ne mozes voziti brze (ne znas, ne smijes, nisi sposoban), onda treba da stanes i propustis kolonu, a ne da maltretiras gomilu ljudi iza sebe
- ako si drugi u koloni, onda treba da pretices onoga koji je prvi i koji je stvorio kolonu. Ako to ne radis, onda si isti debil kao i onaj prvi, jer na taj nacin i ti direktno utices na stvaranje kolone i guzve u saboracaju. Ovime se onda neko iza na neki nacin prisijava da pretice kolonu, jer je ocito da su ipsred njega bahili, koji se pri tome nabiju jedan drugom u guzicu.

itd. itd.
Voznja po kisi/mokroj cesti je poseban ugodjaj, i tek se tu vidi sva nesposobnost i neznanje vozaca... odron.
Logovan

#39914 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Logovan »

vjeshalica wrote: 27/08/2022 14:50 Zaboravih napisati

:thumbup: Ne vidim razloga da se ljudi žale. Ostrvo je, znaš odmah da ne smiješ.
Negdje pročitah komentar kako se izgubilo par parking mjesta, stvorio se problem, bla, bla. Kontam o čemu priča, ono uopšte nije bio parking, šta je sa tobom. To što imamo velikih problema sa parkingom to je druga priča, ne znači da ostrvo treba biti parking. :-)
Ateista

#39915 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

kakaljin wrote: 29/08/2022 11:59
kloniran wrote: 29/08/2022 11:43 Vidi druze, vidim da si najpametniji i necu dalje da raspravljam.

Mnogi vozaci u BiH vole da zasmetaju nekome ako je taj neko brzi od njih i isto tako ima vozaca koji misle da voze bolje od sumahera pa naprave belaj.
Isto tako mnogi vozaci ne obracaju paznju na desavanja u saobracaju i onda tom ne paznjom naprave belaj. Bilo koji vozac za volanom mora biti skoncentrisan na desavanja u saobracaju i da moze na vrijeme reagovati u datoj situaciji.

Niko od nas nema pravo da usporava nekoga ili da ubrzava nekoga vise od dozvoljene brzine. Za sve prekrsaje i ugrozavanja tu je policija i propisane kazne zakonom.

Zato u saobracaju postoji saobracajna kultura i saobracajna kolegijalnost i kad bi se svi drzali toga puno lakse bi bilo voziti i ne bi bilo potrebe za mnogim preticanjima i ubrzanjima.
:thumbup:
On je ocito jedan od onih koji ne prati saobracaj i boli gaza desavanja okolo. Ne bih rekao bas da je namjerno htio smetatati.
Ateista

#39916 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Tvoja je zakonska obaveza da drzis odstojanje. Ako to vec ne radis, kao sto mnogi ne rade, red je da usporis i oslobodis mjesto onome ko te pretice, cak i da nije dozvoljeno preticati, pogotovo kad jeste kao sto je bilo. Da si drzao propisano odstojanje, problema ne bi bilo i ne bi morao da ostavljas prostor.

Isti dan sam pred sarajevom imao situaciju da me lik potpuno bespotrebno pretekne, prvo sto je vec bila kolona pred gradom koju je nemoguce preteci a drugo sto nisam ja taj koji je pravio kolonu, pretekao me jer mu je zasmetalo tosto sam ja nekoliko minuta prije pojave kolone njega pretekao, pa je htio da mi vrati, jos na punoj. I pored svega toga, usoorio sam i ostavio mu prostora da se vrati, nisam mislio kako ne treba tu da pretice i da ne trebam da mu osyavljam prostor i slicne stvari.

Kao sto kakaljin rece, kada bi svi vise mislili na kolegijalnost prema drugima, svima bi nam lakse bilo.
NediM17

#39917 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

A onda se selimo na temu ZOBS kad predati vozacku. :-)
Ateista

#39918 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Dozer wrote: 29/08/2022 12:01 Nisam ni ja upucen u situaciju, ali cini mi se da ovdje ipak nije bilo dovoljno prostora za ubacivanje nazad u traku onoga koji je preticao. Jer da jeste, ovaj drugi ne bi morao kociti. Neka logika....

S druge strane, mene nervira to "dijete u autu". Ja, i...? Sta ako je dijete u autu? To znaci da se mora voziti 30 ispod ogranicenja, da se nigdje ne smije preticati, i...sta jos...?

Cinjenica je da 90% vozaca na nasim cestama ne znaju voziti, a to ne znaci samo okretanje volana, pritiskanje papucica i saltanje mjenjaca.

Voznja podrazumijeva malo vise stvari, a medju njima su i pracenje saobracaja 360 stepeni oko sebe, a ne samo ispred sebe. Izmedju ostalog, nazad treba gledati i radi budala, ali i radi toga sto se mogu desiti nepredvidjene situacije koje onda mogu odozada uticati i na nas ispred (otkazivanje kocnica, pucanje gume, itd.). A, izmedju ostalog, i preticanje.

Voznja takodjer podrazumijeva i odredjenu kulturu, ali i bebjednost u saobracaju, a to, izmedju ostalog, znaci:
- da propustis brzeg od sebe ako vidis da zeli da te pretekne, a ne da na okukama vozis 20-30 ispod ogranicenja, a onda na 200m pravca pun gas samo kako te ne bi pretekao taj iza tebe, pa onda pred okukom opet na kocnicu i 20-30 ispod ogranicenja (ovo mi je vrhunac papanluka na cesti),
- ako vidis da je iza tebe kolona, a ti prvi, i pri tome iz bilo kojeg razloga ne mozes voziti brze (ne znas, ne smijes, nisi sposoban), onda treba da stanes i propustis kolonu, a ne da maltretiras gomilu ljudi iza sebe
- ako si drugi u koloni, onda treba da pretices onoga koji je prvi i koji je stvorio kolonu. Ako to ne radis, onda si isti debil kao i onaj prvi, jer na taj nacin i ti direktno utices na stvaranje kolone i guzve u saboracaju. Ovime se onda neko iza na neki nacin prisijava da pretice kolonu, jer je ocito da su ipsred njega bahili, koji se pri tome nabiju jedan drugom u guzicu.

itd. itd.
Voznja po kisi/mokroj cesti je poseban ugodjaj, i tek se tu vidi sva nesposobnost i neznanje vozaca... odron.
Prostora je bilo jako malo, medjutim to je vise postalo standardno da se ne drzi distanca, ali do sad kad god krenem da preteknem nekog ko ne drzi distancu, taj uspori i ostavi prostora, ili u najgorem slucaju kad mu malo svirnem skonta i uspori. Kad bih cekao svaki put da ovi ispred drze distancu, malo koga bih mogao preteci jer vozaci vecinom ne drze istu. U ovom slucaju, ovaj lik ni nakon sviranja nije htio da ostavi prostora vec je nastavio voziti, dok nisam krenuo lagano skretati na desnu stranu.
Slazem se to za "dijete u autu", ako nisam siguran u svoju voznju ne bih tako vozio ni da sam sam, i zbog sebe i zbog drugih, posto jesam siguran, nemam problem voziti isto i kad vozim dijete, te u ovom slucaju dvoje, i svoje i tudje.
Slazem se i za ostalo navedeno. :thumbup:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#39919 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by bitanga_sa_otesa »

Dozer wrote: 29/08/2022 12:01 Nisam ni ja upucen u situaciju, ali cini mi se da ovdje ipak nije bilo dovoljno prostora za ubacivanje nazad u traku onoga koji je preticao. Jer da jeste, ovaj drugi ne bi morao kociti. Neka logika....

itd. itd.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
dzabe ti je sve to pisat hadaljima,jer su oni ''upravu'' staeeee,džetise zuri?? kreni sat ranije ...
EasyMan

#39920 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by EasyMan »

Najmanje 10 puta mi se desilo u zadnjih mjesec dana da ubrzavaju kad preticem valjda ne vide sta li. Nedavno lik pegla clia prema Jablanici, dva puta mi smeta da preteknem kamion ispred njega, krene pa stane. Na kraju pretice kamion ja za njim i tako jedno 150 metara lik vozi u lijevoj traci ne da mi da ga preteknem iako smo kamion davno prosli. Na kraju mu se bukvalno zalijepim na gepek i ode nekako jedva desno. Naravno i dalje drzi gas bolesnik i kako ga preticem lik se nageo na volan i govori nesto kao mrs :lol:
Preteknem ga, malo prikocim i jebem sve sto postoji u retrovizor, on uspori i ostade jedno 50 metara iza mene.
Samo me zanima sta se desilo u njegovoj glavi?? Kakav je to mentalni sklop i je li svjestan da me je mogao ubiti? Da je naislo auto izgurao bih ga sa ceste. Kad sam ga preticao ranije sam krenuo desno motati namjerno da ga natjeram da uspori. Sto je najgore nazad mu autosjedalica djecija, ne znam je li bilo dijete. Noviji clio crvene boje.
drug_profi

#39921 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

evo jucer, vozim se ja svojih 60 od Čvile prema gradu. U srednjoj sam traci, i ispred na semaforu dole u daljini vidim da je moja traka slobodna- Očekujem da će uskoro zeleno da se otvori. Desno od mene golf i dodaje gas i prestorjava se ispred mene i najednom oduzima gas i usporava, iako se upravo tad otvara zeleno, ispred nas nekih 100 metara. Ja idem desno pritiscem pedalu i hocu da prodjem ispred, a on ubrzava.
E hos me klinac jebat, stisnem i prodjem.
Mislim fakat... koji ti je? Imas mal kurac? Sta je problem?
NediM17

#39922 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Sjo tebe, pa ne mere opelcina ispred gnojfa nikako. :mrgreen:
Naslovnica

#39923 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Ateista wrote: 29/08/2022 13:06

itd. itd.
Prostora je bilo jako malo, medjutim to je vise postalo standardno da se ne drzi distanca, ali do sad kad god krenem da preteknem nekog ko ne drzi distancu, taj uspori i ostavi prostora, ili u najgorem slucaju kad mu malo svirnem skonta i uspori. Kad bih cekao svaki put da ovi ispred drze distancu, malo koga bih mogao preteci jer vozaci vecinom ne drze istu. U ovom slucaju, ovaj lik ni nakon sviranja nije htio da ostavi prostora vec je nastavio voziti, dok nisam krenuo lagano skretati na desnu stranu.
Slazem se to za "dijete u autu", ako nisam siguran u svoju voznju ne bih tako vozio ni da sam sam, i zbog sebe i zbog drugih, posto jesam siguran, nemam problem voziti isto i kad vozim dijete, te u ovom slucaju dvoje, i svoje i tudje.
Slazem se i za ostalo navedeno. :thumbup:
Znači jarane, koliko sam shvatio, ti svjesno krećeš u preticanje iako nemaš mjesto gdje ćeš se vratiti misleći da je neko dužan da usporava da bi se ti uvalio?!
:-) :-) :-)
NediM17

#39924 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ateista a u Boga se uzda. :lol:
Laplace

#39925 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

NediM17 wrote: 29/08/2022 14:37 Ateista a u Boga se uzda. :lol:
Zadnja vremena došla. A moja komšinica sinu dala ime Isa pa vi vidite.
Post Reply