Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
Bujrum majstore
#3976 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pustit cu nekoga od kolega da ti pojasni poentu stripa pa onda mozemo nastaviti. 
- vatrogasac
#3977 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I mene zanima šta je zajedničko sa islamom mada može neko reći da je to bar ovo četvoro....Bog, Adem, Hava, grijeh, ali nisu sigurno u ovakvom kontekstu.Bujrum majstore wrote:Pustit cu nekoga od kolega da ti pojasni poentu stripa pa onda mozemo nastaviti.
-
Bujrum majstore
#3978 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ljudi, pomagajte. 
- vatrogasac
#3979 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bujrum majstore wrote:Ljudi, pomagajte.
Majstoreeee.....Bujrum majstore wrote: Jesam ja stvorio krme, molekule koje u odredjenom jedinjenju cine alkohol i jos ponesto?
-
Bujrum majstore
#3980 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sad bi i to trebalo znaciti da sam rekao da pojma nemas?vatrogasac wrote:Bujrum majstore wrote:Ljudi, pomagajte.Majstoreeee.....Bujrum majstore wrote: Jesam ja stvorio krme, molekule koje u odredjenom jedinjenju cine alkohol i jos ponesto?
Stvarno sve vidis kao uvredu, tipicni si vjernik, tu ti kapu skidam.
- vatrogasac
#3981 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Krme i alkohol kao grijeh su tvoja poenta stripa. Nije moja.Bujrum majstore wrote:Sad bi i to trebalo znaciti da sam rekao da pojma nemas?vatrogasac wrote:Bujrum majstore wrote:Ljudi, pomagajte.Majstoreeee.....Bujrum majstore wrote: Jesam ja stvorio krme, molekule koje u odredjenom jedinjenju cine alkohol i jos ponesto?
Stvarno sve vidis kao uvredu, tipicni si vjernik, tu ti kapu skidam.
-
Lopov-eliminator
#3982 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vidim da me citiraš na ovoj temi, što me nisi tamo citirao? Zvuči izlizano ali stvarno ti i takvi poput tebe ni ne probavaju shvatiti šta znači biti ateista. Trebao si uzeti sve a ne samo ono što tebi odgovara. U pitanju je bilo to da je tip kojem sam replicirao tražio ''stav ateizma'', nije ateizam neka religija ili organizacija da ima neki zvanični, unificirani stav, sve sam lijepo objasnio ali si ti to uredno izostavio.vatrogasac wrote:Ma znam...većina ateističkih komentara počinju ovako.Lopov-eliminator wrote: Janjicar, uopšte ne shvataš u čemu je stvar.
Također, izostavit ćeš komentare vjernika koji ateiste nazivaju štetočinama a ateizam bolešću.
Nemoj da pričam o tvojim komentarima, kao kada si se ispalio kad si prethodno pokušao progurati teze da je komunizam = ateizam i ateizam = antiteizam, gdje si skontao da si se našao u ćorsokaku i još napao postavljača određenih pitanja što traži odgovor od tebe u maniru ''gdje piše da ti moram odgovoriti''.
vatrogasac, nisi fer.
- vatrogasac
#3983 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ubijedi me da nije ateizam na ovom forumu antiteizam. U skoro svakom komentaru su 'argumenti' PROTIV Boga i religije kao navodno nižeg oblika poimanja svijeta i stvarnosti. Šta se tu ima odgovarati?Lopov-eliminator wrote:Vidim da me citiraš na ovoj temi, što me nisi tamo citirao? Zvuči izlizano ali stvarno ti i takvi poput tebe ni ne probavaju shvatiti šta znači biti ateista. Trebao si uzeti sve a ne samo ono što tebi odgovara. U pitanju je bilo to da je tip kojem sam replicirao tražio ''stav ateizma'', nije ateizam neka religija ili organizacija da ima neki zvanični, unificirani stav, sve sam lijepo objasnio ali si ti to uredno izostavio.vatrogasac wrote:Ma znam...većina ateističkih komentara počinju ovako.Lopov-eliminator wrote: Janjicar, uopšte ne shvataš u čemu je stvar.
Također, izostavit ćeš komentare vjernika koji ateiste nazivaju štetočinama a ateizam bolešću.
Nemoj da pričam o tvojim komentarima, kao kada si se ispalio kad si prethodno pokušao progurati teze da je komunizam = ateizam i ateizam = antiteizam, gdje si skontao da si se našao u ćorsokaku i još napao postavljača određenih pitanja što traži odgovor od tebe u maniru ''gdje piše da ti moram odgovoriti''.
vatrogasac, nisi fer.
A marksistički komunizam je bio antiteistički i kao ideja i u praksi.
-
Bujrum majstore
#3984 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako ce ti biti lakse, svjetonazor ateista i antiteista je isti.
Ja ateiste vidim kao pasivne antiteiste tj. ako ateista diskutuje sa vjernikom on automatski postaje antiteista,
osim ako suti i ne progovara.
A poenta stripa je vezena za ideju Boga i grijeh kao takav, nit je za Islam, nit za Krscanstvo nego uopste za
Boga i grijeh.
Krme i alkohol sam ti izdojio da vidis da ima veze i sa Islamom jer su to grijehovi po Islamu a nisu po Krscanstvu.
I nisam ih ja stvorio, dakako.
Ja ateiste vidim kao pasivne antiteiste tj. ako ateista diskutuje sa vjernikom on automatski postaje antiteista,
A poenta stripa je vezena za ideju Boga i grijeh kao takav, nit je za Islam, nit za Krscanstvo nego uopste za
Boga i grijeh.
Krme i alkohol sam ti izdojio da vidis da ima veze i sa Islamom jer su to grijehovi po Islamu a nisu po Krscanstvu.
- vatrogasac
#3985 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Koji su to komentari ateista ili pasivnih antiteista? Na temi Ateizam ili na temi Ateizam, mudre misli i tekstovi? Treba li da ih citiram pa da te uvjerim da su u 98% antiteistički. A da ne govorim o tome da veliki broj onih koji se deklarišu kao ateisti razdvajaju pojmove ateizam i antiteizam. I meni lično to je isto, ali evo par komentara iznad mi kažu da nije tako.Bujrum majstore wrote:Ako ce ti biti lakse, svjetonazor ateista i antiteista je isti.
Boga i grijeh.
Nisi bio pažljiv što si dokazao daljim pisanjem kada sam rekao da se ovaj strip ni na koji način ne može povezati sa islamom jer ili daje antropomorfističko viđenje Boga ili doživljaj čovjeka kao meleka/anđela što isto nije po islamu da ne redam dalje moguće poente gdje bi došli do tewbe/pokajanja za učinjeni grijeh.
-
Bujrum majstore
#3986 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa ja ti upravo rekoh da je svaki ateista ustvari antiteista kad diskutuje sa vjernikom, nema potrebe da mi citiras komentare, mislio sam da si razumio sta sam gore rekao.vatrogasac wrote:Koji su to komentari ateista ili pasivnih antiteista? Na temi Ateizam ili na temi Ateizam, mudre misli i tekstovi? Treba li da ih citiram pa da te uvjerim da su u 98% antiteistički. A da ne govorim o tome da veliki broj onih koji se deklarišu kao ateisti razdvajaju pojmove ateizam i antiteizam. I meni lično to je isto, ali evo par komentara iznad mi kažu da nije tako.Bujrum majstore wrote:Ako ce ti biti lakse, svjetonazor ateista i antiteista je isti.
Boga i grijeh.
Nisi bio pažljiv što si dokazao daljim pisanjem kada sam rekao da se ovaj strip ni na koji način ne može povezati sa islamom jer ili daje antropomorfističko viđenje Boga ili doživljaj čovjeka kao meleka/anđela što isto nije po islamu da ne redam dalje moguće poente.
Ni mi ateisti (antiteisti) ne definisemo sve isto, valjda.
A ovo u vezi stripa zaista, al zaista nisi razumio, mozda ni ne mozes pa ni kroz salu zamisliti dvosmjeru komunikaciju
sa Bogom.
- vatrogasac
#3987 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A ja ti kažem u šta si se i sam prije pola sata mogao uvjeriti da su me ubjeđivali ovdje da je ateizam neutralan stav spram vjere. Ateista ne zna za Boga i ne raspravlja o Bogu itd.Bujrum majstore wrote: Pa ja ti upravo rekoh da je svaki ateista ustvari antiteista kad diskutuje sa vjernikom, nema potrebe da mi citiras komentare, mislio sam da si razumio sta sam gore rekao.
Ni mi ateisti (antiteisti) ne definisemo sve isto, valjda.![]()
A ovo u vezi stripa zaista, al zaista nisi razumio, mozda ni ne mozes pa ni kroz salu zamisliti dvosmjeru komunikaciju
sa Bogom.
Mogu se ja postaviti u tvoju perspektivu i nije to neki problem, ali kažem ti da musliman ovdje ne vidi nikakve povezanosti sa islamom. Rekoh....da su drugi akteri onda možda.
- drug_profi
#3988 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jbg ateista postaje antiteista kad prica sa vjernikom koji mu natura svoj svjetonazor. Ili da suti i klima glavom.
Radi lakseg razumjevanja - npr.kao kad bih ja tebi dosao za stol i poceo ti govoriti da ti je vjera glupost normalno da bi ti tad poceo braniti svoju filozofiju kako god znas i postao anti-ateista ako vec nisi.
Tako isto svaki ateista cim se ukljuci na ovu temu mora izraziti antiteisticki stav jer neutralnost spram ideje bozanstva se naziva agnosticizam.
Da pokusam sa stripom: covjek ti ilustruje da je sve sto je islam ili svaka druga vjera proglasila grijehom dosla od izvora -stvoritelja. Znaci ili nisu grijeh ili vas zajebava. Trece nema.
@sampione hajmo malo o strahu od strasnog suda. Cega se bojis?
----------------------------------
...debelim prstima s male tastature...
Radi lakseg razumjevanja - npr.kao kad bih ja tebi dosao za stol i poceo ti govoriti da ti je vjera glupost normalno da bi ti tad poceo braniti svoju filozofiju kako god znas i postao anti-ateista ako vec nisi.
Tako isto svaki ateista cim se ukljuci na ovu temu mora izraziti antiteisticki stav jer neutralnost spram ideje bozanstva se naziva agnosticizam.
Da pokusam sa stripom: covjek ti ilustruje da je sve sto je islam ili svaka druga vjera proglasila grijehom dosla od izvora -stvoritelja. Znaci ili nisu grijeh ili vas zajebava. Trece nema.
Last edited by drug_profi on 06/09/2014 08:25, edited 1 time in total.
-
nemezis
#3989 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zar nije ovaj ajet zamijenjen novim?vatrogasac wrote:Bujrum majstore wrote: Jesam ja stvorio krme, molekule koje u odredjenom jedinjenju cine alkohol i jos ponesto?
Ni jedan od ta dva grijeha ne izvode iz islama.
Pitaju te o vinu i kocki. Reci: "Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veca od koristi"...(Prijevod znacenja, El-Bekare, 219.)
-
nemezis
#3990 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pojam antiteista su izmislili vjernici da bi opet mogli napadati ateiste čim nesto kažu protiv religije. Religija ima pravo kritikovati one koji ne vjeruju u boga, prijetiti im vječnom vatrom, reci da su na pogrešnom putu, a ateista nema pravo ništa reći, odmah je antiteista. Slično kao homofob princip.
- nasa
#3991 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
moze biti da smo izmislili i pojam ateistinemezis wrote:Pojam antiteista su izmislili vjernici da bi opet mogli napadati ateiste čim nesto kažu protiv religije. Religija ima pravo kritikovati one koji ne vjeruju u boga, prijetiti im vječnom vatrom, reci da su na pogrešnom putu, a ateista nema pravo ništa reći, odmah je antiteista. Slično kao homofob princip.
Salu na stranu, ne stoji ti ovo ....
-
nemezis
#3992 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Niste, imate vi pojam "nevjernici". Ovo gore možda ne stoji u nekom akademskom smislu jer je neko kreirao definiciju antiteista drugacije ali isto je i za homofob. Nije zgodno kada vjerski/gej lobi kaže da si antiteist/homofob bez obzira jesi li. Oba pojma se koriste u negativnom kontekstu. Bitno je sam koliko su pomenuti lobiji jaki a kod nas vjerski očito jeste.nasa wrote:moze biti da smo izmislili i pojam ateistinemezis wrote:Pojam antiteista su izmislili vjernici da bi opet mogli napadati ateiste čim nesto kažu protiv religije. Religija ima pravo kritikovati one koji ne vjeruju u boga, prijetiti im vječnom vatrom, reci da su na pogrešnom putu, a ateista nema pravo ništa reći, odmah je antiteista. Slično kao homofob princip.![]()
Salu na stranu, ne stoji ti ovo ....
- vatrogasac
#3993 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne razumijem ko natura nekome ovdje vjeru pa je prinuđen braniti se kontra argumentima. Ja koristim Android i ne idem na temu iPhone i ne ubjeđujem ljude tamo da im je iOS glupost, ali ako dođu na temu Android da me ubjeđuje kako mi je izbor loš pričom koja ne stoji, onda reagujem. Tako i na Religiji. Znam ja da u užem smislu je svaki ateista i antiteista i to govorim još od teme Ateizam, ali me se ubjeđuje u suprotno. Atesti žele reći kako nisu ni u kakvoj misiji u ovoj priči, ali djelujući itekako se demantuju. Čak i oni koji za sebe tvrde da su agnostici znaju biti vrlo aktivni i u toj priči pokazati sa kakvim stereotipima žive i deveraju.drugi profil wrote:Jbg ateista postaje antiteista kad prica sa vjernikom koji mu natura svoj svjetonazor. Ili da suti i klima glavom.
O stripu. Ako znaš kako je Iblis postao šejtanom i koja priča o grijehu je tada vođena onda i dalje se ovaj strip ne može povezati sa islamom jer Bog je čovjeku postavljajući ga namjesnikom na zemlji učinio grijehom stvari koje mu štete kako pojedincu ili zajednici znajući da čovjek neće sve zabrane ispoštovati, ali da će među ljudima biti i ljudi koji će se svojim dobrom izdići iznad meleka.
"Na Zemlji ću, doista, Ja postaviti namjesnika!" Meleki rekoše: "Gospodaru naš, a ko će biti taj namjesnik?" Reče Allah: "Imat će potomke koji će nered na Zemlji činiti, zavidjeti jedni drugima te jedni druge ubijati." "Oni upitaše:" Gospodaru naš: " 'Zar ćeš na njoj postaviti onoga ko će na njoj nered činiti i krv prolijevati?! A mi Te slavimo, zahvaljujući Ti, i, kako Tebi dolikuje, veličamo!' On odgovori: 'Ja znam ono što ne znate vi!'
- vatrogasac
#3994 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
To je mislim drugi ajet u postepenom zabranjivanju alkohola i kocke i govori dosta ilustrativno nagovještujući da će ljudi neke grijehe pravdati, ali im Bog ovim ajetom odgovara da zna za to, ali zabranjuje zbog veće štete.nemezis wrote:Zar nije ovaj ajet zamijenjen novim?vatrogasac wrote:Bujrum majstore wrote: Jesam ja stvorio krme, molekule koje u odredjenom jedinjenju cine alkohol i jos ponesto?
Ni jedan od ta dva grijeha ne izvode iz islama.
Pitaju te o vinu i kocki. Reci: "Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veca od koristi"...(Prijevod znacenja, El-Bekare, 219.)
- S4mpion
#3995 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Još jedan:vatrogasac wrote:Ma znam...većina ateističkih komentara počinju ovako.Bujrum majstore wrote: Vjeruj da si sve promasio.
Lopov-eliminator wrote: Janjicar, uopšte ne shvataš u čemu je stvar.
Stvarno fascinantno.drugi profil wrote: Dzaba sam pisao kad nisi nista shvatio...
Ali hajmo...
- S4mpion
#3996 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma ne bojim se, samo mi se ne sluša tvoje istresanje.drugi profil wrote: @sampione hajmo malo o strahu od strasnog suda. Cega se bojis?
- zlokruhovic
#3997 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vidim priča se o pojmu antiteizam u kak to je neštoi negativno jer vernici misle da je osim ateizma i antiteizam takođe religija.
Prvi antieteista je Christopher Hitchens koji je sam sebe tako nazvao posle rušenja tornjeva u New Yorku , a ja se vodim njegovim objašnjenjima po tome pitanju pa i sam sebe isto nazivam(antiteista).
Kako postoji antifašizam , tako postoji i antiteizam , jer se protiv tiranskih ideologija treba boriti.
Za mene monoteizam nije nikakva duhovna priča , jer koga briga za konteplacije,žmurenja,klečanja i govorenjea"mmmmm..." dok opseda neki zamišljeni duh pojedince?!
I mene opsedaju duhovi i verovatno konaktiram sa njima , al' nikome o tome ne pričam jer mi je neprijatno s'obziorm da će ljudi pomisliti da sam lud.
Poenta je u ideološkoj matrici tzv.duhovnosti , a to je hriščanstvo i islam.
Sama koncepcija monoteizma je neprihvatljiva i jako loša , pa sam zato protiv nje i uvereni antiteista kao što sam i uvereni antifašista.
Prvi antieteista je Christopher Hitchens koji je sam sebe tako nazvao posle rušenja tornjeva u New Yorku , a ja se vodim njegovim objašnjenjima po tome pitanju pa i sam sebe isto nazivam(antiteista).
Kako postoji antifašizam , tako postoji i antiteizam , jer se protiv tiranskih ideologija treba boriti.
Za mene monoteizam nije nikakva duhovna priča , jer koga briga za konteplacije,žmurenja,klečanja i govorenjea"mmmmm..." dok opseda neki zamišljeni duh pojedince?!
I mene opsedaju duhovi i verovatno konaktiram sa njima , al' nikome o tome ne pričam jer mi je neprijatno s'obziorm da će ljudi pomisliti da sam lud.
Poenta je u ideološkoj matrici tzv.duhovnosti , a to je hriščanstvo i islam.
Sama koncepcija monoteizma je neprihvatljiva i jako loša , pa sam zato protiv nje i uvereni antiteista kao što sam i uvereni antifašista.
- MJAU - da
#3998 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
hajde Šampione, ja fkt bih voljela da pročitam tvoje mišljenje o tome.S4mpion wrote:Ma ne bojim se, samo mi se ne sluša tvoje istresanje.drugi profil wrote: @sampione hajmo malo o strahu od strasnog suda. Cega se bojis?
- vatrogasac
#3999 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Što ovo nisi napisao na početku priče nego nam mjesecima bez veze trošiš vrijeme.zlokruhovic wrote: I mene opsedaju duhovi i verovatno konaktiram sa njima , al' nikome o tome ne pričam jer mi je neprijatno s'obziorm da će ljudi pomisliti da sam lud.![]()
Misliš li da je Muhammed a.s. bio lud kao što je pričao njegov amidža Abdul-Uzza koji ni sam nije vjerovao u tu svoju priču zato što je poznavao bratića nego mu trebala kao propaganda protiv islama?
Pitaj Solženjicina šta je sve preživio od ideologije koja je imala ateistički ili antiteistički atribut. Možeš i Orwela. Kineze poslije kineske kulturne revolucije baš i ne možeš. Haman nije ništa preživjelo. Ostali o tome da pričaju samo oni koji su zlo činili. To me sve i dalje ne čini slabijim antifašistom od tebe.zlokruhovic wrote: Sama koncepcija monoteizma je neprihvatljiva i jako loša , pa sam zato protiv nje i uvereni antiteista kao što sam i uvereni antifašista.
- vatrogasac
#4000 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da li ti nekada sjedneš i popričaš sama sa sobom pa ti bude jednostavno neprijatno zbog nekih postupaka? Ja kada se preispitujem bude mi neprijatno što nisam neke stvari drugačije, a bude me zbog toga stid i Boga. Što reče Goethe, to je vrlo individualno.MJAU - da wrote: hajde Šampione, ja fkt bih voljela da pročitam tvoje mišljenje o tome.
Iz straha Ti svi robuju
da u Vatri ne zaglave
spasom od nje očekuju
velku sreću da pribave,
il' Džennete da nasele
u dvorcima da stanuju
i u njima se vesele,
selsebilom naslađuju.
Ja od Vatre ne strahujem
niti o Džennetu snujem
svog Voljenog ja ne želim
ničim da nadomješćujem !