"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Osmi Socrates

#3951 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Nije Jugoslavija bila afrička zemlja da se hvali porastom pismenosti. Uostalom, komunisti bilo gdje se hvale samo sa tim, jer ni sa čim drugo nemaju.

Opismenio se narod. Nije konkurentan ni sa čim drugim, al' ko ga jebe. Tito jeb'o Sofiju Loren i Pikaso mu radio džabe.
detroit-mercy

#3952 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

Osmi Socrates wrote: 01/09/2023 16:50 Nije Jugoslavija bila afrička zemlja da se hvali porastom pismenosti. Uostalom, komunisti bilo gdje se hvale samo sa tim, jer ni sa čim drugo nemaju.

Opismenio se narod. Nije konkurentan ni sa čim drugim, al' ko ga jebe. Tito jeb'o Sofiju Loren i Pikaso mu radio džabe.
Nije da smo nesto i bili bolji, ono sto je za pohvalit treb pohvaliti, a kakvi su bili otpori opismenjavanju, pricali su mi stariji iz familije.
Na kraju, pismenost stvara konkurentnost, ne mozes biti nepismen i konkurentan.
stvo.
Prosvjetna politika Kraljevine Jugoslavije dovela je do toga da je 1941. godine u
Bosni i Hercegovini bilo nepismeno oko 75% stanovništva. Ovu nepovoljnu sliku još
više će pogoršati Drugi svjetski rat, tako da je Bosna i Hercegovina poslije završetka
rata bila suočena sa ogromnim razmjerama nepismenog stanovništva.1 Ništa bolja
situacija nije bila ni na području sjeveroistočne Bosne. Obrazovanje je bila privilegija
samo malog broja stanovništva i to uglavnom onih iz bogatijih porodica.2 Još u toku
Drugog svjetskog rata na ovom području škole je pohađalo svega 19.000 učenika, a na
6.000 stanovnika dolazio je samo jedan učitelj. Nepismenost je naročito bila izražena
kod žena3, a o tome najbolje govori podatak da je nepismenost ženske populacije u
Bosni i Hercegovini 1939. godine iznosila 87,65%, dok je postotak nepismenosti kod
muške populacije bio manji u odnosu na žensku populaciju i iznosio je 56,46%.
Nepismenost je posebno bila izražena na selu, prije svega zbog nepostojanja škola, ali i
zbog patrijarhalnih odnosa i interesa vlasti.4
detroit-mercy

#3953 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

I jos da dodam, kod muslimanskog stanovnistva, ovi brojevi su bili jos nepovoljniji
Osmi Socrates

#3954 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Hajd' eto, da im dam jedan bod za opismenjivanje. Ti si me ubjedio jer si dijasporaš. Ne navijaš bezveze samo da bi navijao. :lol:
moimoi

#3955 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

Osmi Socrates wrote: 01/09/2023 16:50 Nije Jugoslavija bila afrička zemlja da se hvali porastom pismenosti. Uostalom, komunisti bilo gdje se hvale samo sa tim, jer ni sa čim drugo nemaju.

A kako bi postao konkurentan? De mi daj primjer drzave koja je zivjela hiljadama godina u siromastvu, koju je jahao svako ko je stigao, a koja je zatim za 20-30 godina RADOM postala konkurencija najjacim drzavama svijeta?!
detroit-mercy

#3956 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

moimoi wrote: 01/09/2023 17:38

A kako bi postao konkurentan? De mi daj primjer drzave koja je zivjela hiljadama godina u siromastvu, koju je jahao svako ko je stigao, a koja je zatim za 20-30 godina RADOM postala konkurencija najjacim drzavama svijeta?!
Imas masu azijskih drzava ali na drugu stranu treba pogledati na one koji su jahali hiljadama godina, poput Spanije ili Portugala, koji i nisu bas neka pljacka :mrgreen:.
Osmi Socrates

#3957 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Tito je imao jedinstvenu šansu. Prihvatali su ga na Zapadu iako je bio diktator. Mogao je liberalizirati ekonomiju, postati dio zapadnog tržišta. Mogao je to uraditi daleko prije nego Kina, recimo. Za tako malu državu, nije bilo potrebno više od decenije da procvjeta pod stranim ulaganjima, povoljnim kreditima i sposobnim ekonomistima. Ali, Tito je umislio da je svjetski vođa. Četvrta vojna sila. Mračni Zapad. I ostale abnormalnosti. A Amer mu održava balončić dolarima.

Daću ti primjer takve wannabe svjetske sile koja se nikad nije približila Zapadu - Rusija. Gomila gluposti kroz istoriju i danas su druga najjača vojna sila u Ukrajini.
madner

#3958 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by madner »

Osmi Socrates wrote: 01/09/2023 16:38
madner wrote: 01/09/2023 16:31 Uglavnom tacno se vidi kada je odgoj razlog za negativan stav, pocnu se iznositi negativne stvari koje su se cule o komunistickim sistemima u dijaspori. Naravno nemaju dodirne tacke sa sistemom pa to ispadne smjesno.

Eto, tebe dobro odgojili, pa navijaš za Ruse u Ukrajini. Ljubi dedo moralnu vertikalu.

Nikakve to veze nema sa odgojem. Ja ne mogu biti različitiji od mojih roditelja. I ja nisam ništa čuo u dijaspori. Odveli me roditelji u Kanadu 1997. Sa dijasporom (našom) se i ne družim. Niko nije moj automatski.
Navijam za UA, to sto sam realan pa ekipa ne konta razliku je do njih.

Ima itekako, nisam ni rekao da je od nase dijaspore nego su to tacke koje navode ljudi iz istocnog bloka. A to nema veze sa bivsim sistemom. Koji je imao svoje aferime, ali ne iste kao ovi pod SSSRa sapom.
moimoi

#3959 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

Osmi Socrates wrote: 01/09/2023 17:51

Tito je imao jedinstvenu šansu. Prihvatali su ga na Zapadu iako je bio diktator. Mogao je liberalizirati ekonomiju, postati dio zapadnog tržišta. Mogao je to uraditi daleko prije nego Kina, recimo. Za tako malu državu, nije bilo potrebno više od decenije da procvjeta pod stranim ulaganjima, povoljnim kreditima i sposobnim ekonomistima. Ali, Tito je umislio da je svjetski vođa. Četvrta vojna sila. Mračni Zapad. I ostale abnormalnosti. A Amer mu održava balončić dolarima.

Daću ti primjer takve wannabe svjetske sile koja se nikad nije približila Zapadu - Rusija. Gomila gluposti kroz istoriju i danas su druga najjača vojna sila u Ukrajini.
Je li ti stvarno mislis da je iskljucivo i samo Tito odlucivao? Je li stvarno mislis da su proruske struje nedavno na nasem podrucju?
Tito kao Tito je uvijek vise naginjao zapadu, ali je znao smiriti i plesati sa vukovima kojima je Rusija majka. Znao je da bi drugacije doslo do sukoba, kao sto je uostalom i doslo.
Kod nas imas tri struje. Sve sto se danas desava si imao i prije Tita. Apsolutno SVE. Kako danas zele podijeliti BiH tako su je zeljeli i prije Juge.
moimoi

#3960 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

detroit-mercy wrote: 01/09/2023 17:48

Imas masu azijskih drzava ali na drugu stranu treba pogledati na one koji su jahali hiljadama godina, poput Spanije ili Portugala, koji i nisu bas neka pljacka :mrgreen:.
Nemamo mi (a ni niko u Evropi) mentalitet azijata. To su posebni ljudi.
detroit-mercy

#3961 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by detroit-mercy »

moimoi wrote: 01/09/2023 18:24
detroit-mercy wrote: 01/09/2023 17:48
Zar treba imati mentalitet azijata da bi bio uspijesan :mrgreen: a vala i nisu toliko posebni koliko ih mi smatramo :skoljka:.
moimoi

#3962 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moimoi »

detroit-mercy wrote: 01/09/2023 18:33
Zar treba imati mentalitet azijata da bi bio uspijesan :mrgreen: a vala i nisu toliko posebni koliko ih mi smatramo :skoljka:.
Red, rad i disciplina. Ljudi ba izvrse harakiri ako skontaju da su kasnili 20min na poslu :D
Osmi Socrates

#3963 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Koliko sam ja imao priliku vidjeti, to su pretjerivanja oko radnih navika Azijata. Uostalom, nije samo rad, rad, rad, i disciplina jedini preduslov za uspješno poslovanje.

Ali, ako spominješ mentalitet, već zalaziš u zonu gdje ćeš čitave narode proglasiti lijenim. Mene su juče zbog toga napali, a nikad to nisam rekao. :lol:
madner

#3964 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by madner »

Gluplji su uvijek vise morali raditi da prezive.
toska

#3965 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by toska »

madner wrote: 01/09/2023 21:27 Gluplji su uvijek vise morali raditi da prezive.
čini se da ovo ponavljaš?

to je loš zaključak i nezdrav stav, uglavnom i netačan.

kome je lakše na poslu, građevinskom radniku ili šefu gradilišta?
konobaru ili vlasniku, doktoru ili tehničaru?
ovi primjeri su karikiranje i samo pojednostavljenje, ne govore nužno o nečijoj pameti.

doduše, istina je da će inteligentniji za isti posao raditi manje, ok ako ciljaš na to.

pojasni ako ti nije mrsko.
John Cleese

#3966 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by John Cleese »

detroit-mercy wrote: 01/09/2023 17:48 Imas masu azijskih drzava ali na drugu stranu treba pogledati na one koji su jahali hiljadama godina, poput Spanije ili Portugala, koji i nisu bas neka pljacka :mrgreen:.
Nisu ni svi Azijati isti, ogroman je to kontinent nastanjen brojnim etnickim grupama iznimno raznolike kulture i mentaliteta - rekao bih da je takva generalizacija posve neumjesna i ako mislis iskljucivo na stanovnistvo istocne i jugoistocne Azije, pa cak i ako mislis iskljucivo na Japance :D
John Cleese

#3967 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by John Cleese »

detroit-mercy wrote: 01/09/2023 18:33 Zar treba imati mentalitet azijata da bi bio uspijesan :mrgreen:
Ne, naravno - treba samo biti nedovoljno pismen :D
goredole

#3968 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by goredole »

zaista je naivno ako mislis da je tito bio (jedini) shot caller u jugi.
Osmi Socrates

#3969 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Eto, sad ćemo ga opravdavati zato što nije bio jedini koji je donosio odluke.

Kad kažem Tito, mislim čitava komunistička banda zajedno. Neću ih valjda sve po imenu navoditi.

Al' eto, nije on jadan (jedini) kriv. Još gore. Nije sigurno bolje.
madner

#3970 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by madner »

toska wrote: 01/09/2023 22:42
madner wrote: 01/09/2023 21:27 Gluplji su uvijek vise morali raditi da prezive.
čini se da ovo ponavljaš?

to je loš zaključak i nezdrav stav, uglavnom i netačan.

kome je lakše na poslu, građevinskom radniku ili šefu gradilišta?
konobaru ili vlasniku, doktoru ili tehničaru?
ovi primjeri su karikiranje i samo pojednostavljenje, ne govore nužno o nečijoj pameti.

doduše, istina je da će inteligentniji za isti posao raditi manje, ok ako ciljaš na to.

pojasni ako ti nije mrsko.
Govorim opcenito, da bi covjek prezivio morao je vrsiti neki rad. Sto si inteligentniji moras biti manje vrijedan i obrnuto. Tako da narod koji je vrijedan nije nuzno bolji od ovog sto nije. :D
goredole

#3971 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by goredole »

Osmi Socrates wrote: 02/09/2023 00:19 Eto, sad ćemo ga opravdavati zato što nije bio jedini koji je donosio odluke.

Kad kažem Tito, mislim čitava komunistička banda zajedno. Neću ih valjda sve po imenu navoditi.

realno, je li stvarno mislis da je jugoslavija koja je de facto vecim dijelom izasla iz feudalizma nepunih 20 godina poslije II svj.rata bila intektualno, kapacitetima i logistikom sposobna i dorasla da bude parlamentarna demokratija?
Osmi Socrates

#3972 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

goredole wrote: 02/09/2023 00:26
Osmi Socrates wrote: 02/09/2023 00:19 Eto, sad ćemo ga opravdavati zato što nije bio jedini koji je donosio odluke.

realno, je li stvarno mislis da je jugoslavija koja je de facto vecim dijelom izasla iz feudalizma nepunih 20 godina poslije II svj.rata bila intektualno, kapacitetima i logistikom sposobna i dorasla da bude parlamentarna demokratija?
Nisam ja nigdje napisao da je trebala biti parlamentarna demokratija. Ali, mogla je ekonomiju liberalizirati i privući strana ulaganja, na ovaj ili onaj način. Šta su Kinezi uradili bez ikakve demokratije i sa zemljom koja je bila zaostalija u svakom pogledu od Jugoslavije?

Mislim i da pretjerujete sa tim "feudalizam". Jugoslavija je prije Drugog Svjetskog Rata imala parlament, političke stranke, političke dijaloge. Cvetković - Maček dogovor je bio politički dijalog. Svakako ne pozitivan dijalog, ali je neki dijalog. I na kraju čitav sistem nije funkcionirao, ali to je bio slučaj sa dosta evropskih država.

Ako ćete tako argumentirati, onda skoro nijedna evropska država nakon Drugog Svjetskog Rata nije bila spremna za parlamentarnu demokratiju, iz različitih razloga. Drugi Svjetski Rat je izjednačio većinu Evrope.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#3973 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by teskeredzic_22 »

Spoiler
Show

Kakva gomila šrota.

Tito je bio komunista , ideološki , u srcu , komunisti nikada nisu htjeli postati dio kapitalističkog zapada.
Barem pola tog kapitala sa zapada koji je posuđivao novce Titu (radi vlastitog strateškog interesa , pokušaja vrbovanja i naravno kamata) je nastao ili na robovlasništvu ili kolonijalizmu.u pojedinim afričkim zemljama je i dan-danas fizička glad..savremeno kapitalističko tržište postoji koliko...eto nek bude 150 godina.

Troje djece je Tito izgubio na porođaju prije nego što se rodio sin Žarko , djeca su umirala kao pljeva u to doba kakvi su bili uslovi na selu a kako su se te bajne monarhije koje su zidale vodovode i toplice po Ilidži ili Bledu odnosile prema seljacima najbolje govori taj procenat smrtnosti.

Svaka marka koja je posuđena od zapada vrijedi jer smo dobili život dostojan čovjeka jedan jedini put u našoj istoriji.

Da Bogda im nikad ne vratili te pare.
Osmi Socrates

#3974 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Bla bla bla robovlasništvo, kolonijalizam, pizda materina.

Kmečanje i prolivanje krokodilskih suza nad narodima, za koje tebe iskreno zaboli kurac.

Ideološka dijareja.
konoplja

#3975 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by konoplja »

Nisu ljudi bili spremni za komunizam, ali biće, biće vrime za komunizam kad umjetna inteligencija krene da raspoređuje resurse i vodi ekonomiju. :mrgreen:
Post Reply