Dobro, javlja se nagon za opstankom, to sam rekao x puta već, ali opet taj nagon ne isključuje strah, opet ne objašnjava tačnu strukturu straha.drugi profil wrote:Zna se tacno heboga ti. Izvjesnost smrti ili povrede pali sve mehanizme samoodrzanja. Nema tu nikakve filozofije. Praiskonski najpriitivniji nagon za opstankom. Nista vise.S4mpion wrote:
To može biti jedan od njegovih strahova, a od čega su tačno sastavljeni strahovi pojedinca kad mu kamion presječe put, to možemo samo nagađat.
...debelim prstima s male tastature...
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- S4mpion
#3951 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
sour cherry
#3952 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa dobro,jasno je.Bori se čovjek da preživi.Možeš ti analizirati strah,ali opet se svodi na isto,borbu za preživljavanje
- S4mpion
#3953 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Uz borbu za preživljavanje, javlja se i strah, e sad, šta se sve ugradilo u taj strah, kojih stvari se tačno plašimo, a kojih ne... to je misterija koja se ne može otkriti.
-
belfy
#3954 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
kojih se stvari tacno plasimo, a kojih ne je misterija koja se ne moze otkriti? jah...
- drug_profi
#3955 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
De hajmo logiku potraziti.S4mpion wrote:Uz borbu za preživljavanje, javlja se i strah, e sad, šta se sve ugradilo u taj strah, kojih stvari se tačno plašimo, a kojih ne... to je misterija koja se ne može otkriti.
Ako se bojis smrti, valjda se bojis kraja postojanja jer svi ipak vise vole zivjeti nego umrijeti. Narocito jer je smrt povezana i sa patnjom, fizickom boli i sl. Zatim ocuvanje potomstva. Roditelj se mnogo vise cuva situacija u kojima moze zijaniti nego osoba koja jos nije napravila potomstvo. Sve su to normalne, EVOLUTIVNE karakteristike proizasle iz prirodne selekcije jer vrste koje su ih imale, su i opstale dovoljno dugo da podignu novu generaciju.
Ptica Dodo nije imala strah od smrti jer nije imala prirodnog neprijatelja.
Ako imas nesto poslije smrti, strah od smrti je suvisan. Bio bi mozda jednak strahu od ispita, od zubara i sl. Dodje, prodje i idemo dalje. Da vjerujem u prezivljavanje svijesti poslije smrti fizickog oklopa, ne vidim ni jedan razlog zasto bih se bojao smrti. Mozda bi cak pogonjen istrazivackim duhom kojeg svaki covjek ima tezio da sto prije pocnem to putovanje. To je cak prilicno ocigledno u starim kulturama gdje su se prilikom sahrana pokojnici ispracali na put, sa hranom, vodom, psima, konjima, oruzjem, novcem...
Meni cak takvo poimanje zagrobnog zivota ima vise smisla od modernih verzija. Jednostavno jer su lisene agende koja ide uz moderne religije, njenu hijerarhiju, banalne propise i prijetnje. Da ne pominjem knige koje su kao "od boga".
Tada covjek nije trebao posrednika za svoju duhovnost.
-
L u c i f e r
- S4mpion
#3957 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kraj postojanja je širok pojam, zašto se bojati kraja postojanja? Razloga može biti milion, ti si naveo neke, porodica.drugi profil wrote: De hajmo logiku potraziti.
Ako se bojis smrti, valjda se bojis kraja postojanja jer svi ipak vise vole zivjeti nego umrijeti. Narocito jer je smrt povezana i sa patnjom, fizickom boli i sl. Zatim ocuvanje potomstva. Roditelj se mnogo vise cuva situacija u kojima moze zijaniti nego osoba koja jos nije napravila potomstvo. Sve su to normalne, EVOLUTIVNE karakteristike proizasle iz prirodne selekcije jer vrste koje su ih imale, su i opstale dovoljno dugo da podignu novu generaciju.
Ptica Dodo nije imala strah od smrti jer nije imala prirodnog neprijatelja.
Ako imas nesto poslije smrti, strah od smrti je suvisan. Bio bi mozda jednak strahu od ispita, od zubara i sl. Dodje, prodje i idemo dalje. Da vjerujem u prezivljavanje svijesti poslije smrti fizickog oklopa, ne vidim ni jedan razlog zasto bih se bojao smrti. Mozda bi cak pogonjen istrazivackim duhom kojeg svaki covjek ima tezio da sto prije pocnem to putovanje. To je cak prilicno ocigledno u starim kulturama gdje su se prilikom sahrana pokojnici ispracali na put, sa hranom, vodom, psima, konjima, oruzjem, novcem...
Meni cak takvo poimanje zagrobnog zivota ima vise smisla od modernih verzija. Jednostavno jer su lisene agende koja ide uz moderne religije, njenu hijerarhiju, banalne propise i prijetnje. Da ne pominjem knige koje su kao "od boga".
Tada covjek nije trebao posrednika za svoju duhovnost.
Što se tiče onog poslije smrti, ako te čeka sud u kojem se odlučuje tvoja vječna sudbina onda itekako imaš razlog da se plašiš tog nepoznatog ishoda.
- drug_profi
#3958 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dzaba sam pisao kad nisi nista shvatio...S4mpion wrote:
Kraj postojanja je širok pojam, zašto se bojati kraja postojanja? Razloga može biti milion, ti si naveo neke, porodica.
Što se tiče onog poslije smrti, ako te čeka sud u kojem se odlučuje tvoja vječna sudbina onda itekako imaš razlog da se plašiš tog nepoznatog ishoda.
Ali hajmo malo onda o tome sto ti shvatas.
Sud gdje te ceka vjecna sudbina. Plasis se tog suda. Zasto jbt? Evo ja kao cafir ga se nemam zasto plasiti, sve kad bi se ispostavilo da ga ima. Zasto ga se ti plasis? Sta si to uradio pa se bojis? I koga se to bojis? Nije li taj sudija doborstivi i milostivi kojeg obozavate, ne zato sto ga se plasite i zato sto ima F dijagnozu, nego zato sto je sav nekako fin i dobar?
A evo da ti kazem sta logika govori o tome zasto se ja nemam razlog aplasiti. Ako se ispostavi da postoje dimenzije koje su mi nepoznate i da na kraju stvarno zapadnem pred nesto sto bi odgovaralo opisima iz vasih knjiga.
Od mene zla na svijetu nije bilo, samo dobro, gdje sam mogao. Nisam vjerovao jer mi on nije dao da vjerujem. U mnogocemu sam bio bolji covjek od raznoraznih hadzija. Ako je njegova presuda vatra, onda mi je tamo i mjesto, jer je ocigledno da je sudija narcisoidni i sadisticki shizofrenik i suprotno od njega moze biti samo dobro. Odnosno nije ni vrag toliko crn koliko ga konkurencija prikazuje.
Last edited by drug_profi on 05/09/2014 23:50, edited 1 time in total.
-
Bujrum majstore
#3959 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Haj opet, Tita ti.drugi profil wrote:Dzaba sam pisao kad nisi nista shvatio...S4mpion wrote:
Kraj postojanja je širok pojam, zašto se bojati kraja postojanja? Razloga može biti milion, ti si naveo neke, porodica.
- vatrogasac
#3960 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovo sa islamom nema veze ni u jednoj riječi ili slici. Ako ne vjeruješ meni konsultuj Muhammeda Ikbala.L u c i f e r wrote:
-
Bujrum majstore
#3961 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jesam ja stvorio krme, molekule koje u odredjenom jedinjenju cine alkohol i jos ponesto?vatrogasac wrote:Ovo sa islamom nema veze ni u jednoj riječi ili slici. Ako ne vjeruješ meni konsultuj Muhammeda Ikbala.L u c i f e r wrote:
- vatrogasac
#3962 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bujrum majstore wrote: Jesam ja stvorio krme, molekule koje u odredjenom jedinjenju cine alkohol i jos ponesto?
Ni jedan od ta dva grijeha ne izvode iz islama.
Pitaju te o vinu i kocki. Reci: "Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veca od koristi"...(Prijevod znacenja, El-Bekare, 219.)
-
Bujrum majstore
#3963 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
O cemu ti pricas, kakvo izvodjenje iz Islama, jesi ti razumio sta je poenta onog stripa?vatrogasac wrote:Bujrum majstore wrote: Jesam ja stvorio krme, molekule koje u odredjenom jedinjenju cine alkohol i jos ponesto?
Pitaju te o vinu i kocki. Reci: "Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veca od koristi"...(Prijevod znacenja, El-Bekare, 219.)
- vatrogasac
#3964 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mislim da jesam što potvrđuje moje pisanje o grijehu i Mizanu.Bujrum majstore wrote:O cemu ti pricas, kakvo izvodjenje iz Islama, jesi ti razumio sta je poenta onog stripa?vatrogasac wrote:Bujrum majstore wrote: Jesam ja stvorio krme, molekule koje u odredjenom jedinjenju cine alkohol i jos ponesto?
- drug_profi
#3965 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
E jebg. Mi pijemo, a oni pijani.... 
-
Bujrum majstore
#3966 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja tebe stvarno ne razumijem, halali.vatrogasac wrote:
Mislim da jesam što potvrđuje moje pisanje o grijehu i Mizanu.
Kako si ti razumio poentu onog stripa?
- vatrogasac
#3967 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne mogu strip uzeti ni malo ozbiljno, a ni kao ukusnu ili neukusnu šalu jer nema veze sa islamom. Zašto? Da li će u džennetu biti i griješnika ili samo onih čistih od grijeha (never, never)?Bujrum majstore wrote:Ja tebe stvarno ne razumijem, halali.vatrogasac wrote:
-
Bujrum majstore
#3968 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nisi ti razumio strip.vatrogasac wrote:Ne mogu strip uzeti ni malo ozbiljno, a ni kao ukusnu ili neukusnu šalu jer nema veze sa islamom. Zašto? Da li će u džennetu biti i griješnika ili samo onih čistih od grijeha (never, never)?Bujrum majstore wrote:Ja tebe stvarno ne razumijem, halali.vatrogasac wrote:
- S4mpion
#3969 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nećemo.drugi profil wrote:Dzaba sam pisao kad nisi nista shvatio...S4mpion wrote:
Ali hajmo...
- vatrogasac
#3970 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mogu ga razumjeti da su akteri drugi, ali ne nešto što ima veze sa islamom jer smo na temi o onome na čemu ateisti baziraju svoj svjetonazor.Bujrum majstore wrote: Nisi ti razumio strip.
-
Bujrum majstore
#3971 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vjeruj da si sve promasio.vatrogasac wrote:Mogu ga razumjeti da su akteri drugi, ali ne nešto što ima veze sa islamom jer smo na temi o onome na čemu ateisti baziraju svoj svjetonazor.Bujrum majstore wrote: Nisi ti razumio strip.
Dobit ce objasnjenje uskoro, tu su kolege koje su dosta sire ruke,
ja pisem 2-3 recenice i kapak.
- drug_profi
#3972 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A sto ne bi? Upravo ti potenciras taj strah od suda. Daj sad da malo o tome pricamo.S4mpion wrote:Nećemo.drugi profil wrote:Dzaba sam pisao kad nisi nista shvatio...S4mpion wrote:
Ali hajmo...
- vatrogasac
#3973 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma znam...većina ateističkih komentara počinju ovako.Bujrum majstore wrote: Vjeruj da si sve promasio.
Lopov-eliminator wrote: Janjicar, uopšte ne shvataš u čemu je stvar.
-
Bujrum majstore
#3974 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nije istina jer ovo je mozda moj prvi post koji je tako poceo a ti si evo, nasao dva i to samo jedan je moj.vatrogasac wrote:Ma znam...većina ateističkih komentara počinju ovako.Bujrum majstore wrote: Vjeruj da si sve promasio.
Lopov-eliminator wrote: Janjicar, uopšte ne shvataš u čemu je stvar.
Koliko vjerskih pocinje da mi ateisti pojma nemamo ni o cemu?
- vatrogasac
#3975 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nisam ja nikada napisao da nemate pojma samo ovakvi stripovi koje vi crtate, stvaraju mišljenje da ste mnogo toga u religiji pogrešno shvatili. Zar ne?Bujrum majstore wrote: Koliko vjerskih pocinje da mi ateisti pojma nemamo ni o cemu?