Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dozer wrote:Tako da. To je ok i shvatljivo. Ali sam strah od same smrti, kao prestanka ovog zivota koji zivimo, za vjernike ipak ne bio trebao i smio postojati.
Strah od smrti je dosta širok pojam, smrt donosi mnoge stvari, jedna od njih je i taj sud, a vjernik se plaši suda kojeg smrt donosi, ujedno i smrti.
Neko se plaši da za mjesec dana ne umre, pa nastoji učiniti što više dobrih djela dok je vrijeme i sl.
S4mpion wrote:
Pazi, ne možeš nikada prodrijeti toliko duboko u čovjekove strahove da bi saznao od čega su tačno protkani, baš nikada. Možeš reći "ja se uplašio ovoga, ja se uplašio onoga, ovo me nije uplašilo", ali u suštini ne možeš znati šta se sve ugradilo u tvoj strah.
Šta ako se plaši suda? Je li zadovoljio kriterije za Džennet? Neizvjesnost? To je sasvim normalan strah za vjernika.
Iz ugla vjernika to je opravdan strah al jednim dijelom.
Svaki vjernik je dosta siguran da radi kako treba i nada se happy endu tako da opet ima trunka nesigurnosti, ne u tome kako radi nego kome ili cemu radi.
Zato se i zove vjera, moze se poljuljati vrlo lako na momenat, cak i podsvjesno.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hmm, dobar vjernik nikad ne može 100% znati valjanost njegove vjere, dobar vjernik se uvijek preispituje i uvijek ima strah od krivog puta, jer ga tako malo dijeli od nevjerstva, zato se plaši suda.
Evo jedno pitanje:
Zašto bi se neko plašio sudara?
Radi krvi, rana, invaliditeta? Stete na autu?
Vjeruj mi, smrt je zadnja stvar koje se ljudi boje u kontekstu sudara. Neuporedivo se vise boje same krvi, a onda i svega ostalog. I sve je to prije straha od smrti.
Krv, rane, invaliditet - dosta podsjeća na smrt.
Zanemarujes instiktivni strah od smrti radi nagona za samoodrzanjem koji je ugradjen u nas a koji se samo ratiom moze suzbijati.
Vjernik nadom u nagradu.
Ateista prihvatanjem kraja iz kojeg vise nema nista. I mene je kao vecinu strah samo da smrt ne bude prerano, prije nego djeci vise ne budem potreban. Nakon toga gasi sve. Svakako sam vec presit budalastina koje me okruzuju.
S4mpion wrote:
Pazi, ne možeš nikada prodrijeti toliko duboko u čovjekove strahove da bi saznao od čega su tačno protkani, baš nikada. Možeš reći "ja se uplašio ovoga, ja se uplašio onoga, ovo me nije uplašilo", ali u suštini ne možeš znati šta se sve ugradilo u tvoj strah.
Šta ako se plaši suda? Je li zadovoljio kriterije za Džennet? Neizvjesnost? To je sasvim normalan strah za vjernika.
Iz ugla vjernika to je opravdan strah al jednim dijelom.
Svaki vjernik je dosta siguran da radi kako treba i nada se happy endu tako da opet ima trunka nesigurnosti, ne u tome kako radi nego kome ili cemu radi.
Zato se i zove vjera, moze se poljuljati vrlo lako na momenat, cak i podsvjesno.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hmm, dobar vjernik nikad ne može 100% znati valjanost njegove vjere, dobar vjernik se uvijek preispituje i uvijek ima strah od krivog puta, jer ga tako malo dijeli od nevjerstva, zato se plaši suda.
Ne znam, neka ti vjernici svih vjera i religija kazu svoje misljenje i tome dal su na pravom ili krivom putu i koliko su dobri ili losi vjernici, ja nisam kompetentan da tu dajem ama bas nikakvo misljenje, to je za mene dogma.
drugi profil wrote:
Zanemarujes instiktivni strah od smrti radi nagona za samoodrzanjem koji je ugradjen u nas a koji se samo ratiom moze suzbijati.
Vjernik nadom u nagradu.
Ateista prihvatanjem kraja iz kojeg vise nema nista. I mene je kao vecinu strah samo da smrt ne bude prerano, prije nego djeci vise ne budem potreban. Nakon toga gasi sve. Svakako sam vec presit budalastina koje me okruzuju.
drugi profil wrote:
Vjernik nadom u nagradu.
...debelim prstima s male tastature...
Ova depresija se može naći i kod drugih ateista kao što je Niče ili Šopenhauer ili....
Dozer wrote:Tako da. To je ok i shvatljivo. Ali sam strah od same smrti, kao prestanka ovog zivota koji zivimo, za vjernike ipak ne bio trebao i smio postojati.
Strah od smrti je dosta širok pojam, smrt donosi mnoge stvari, jedna od njih je i taj sud, a vjernik se plaši suda kojeg smrt donosi, ujedno i smrti.
Neko se plaši da za mjesec dana ne umre, pa nastoji učiniti što više dobrih djela dok je vrijeme i sl.
Dakle, vjernik se ne boji smrti kao takve (nema te više) nego se boji posljedice te smrti, a to je Božiji sud. I nemoj mi reći da je drugačije.
drugi profil wrote:
Vjernik nadom u nagradu.
...debelim prstima s male tastature...
Ova depresija se može naći i kod drugih ateista kao što je Niče ili Šopenhauer ili....
Depresija dapace nema veze sa svjetonazorom. A depresija je pretjerana rijec za ono sto svako normalan osjeca prema svijetu koji ga okruzuje u ovoj usranoj zemlji. Ovdje samo ludaci zive i oni koji ce to tek da postanu.
MJAU - da wrote:ma daj, nemoj tako. Okreni se oko sebe, usrana je zbog ljudi, a vidi kako je lijepa... nema čega nema..
Pa zemlju i cine ljudi. A kod nas, uglavnom od zl aoca i gore matere. Bitno je u sta se vjeruje, kako se ko zove, s kim spava....
Ma mrs u pm.
Asteroid ako igdje drugo na planeti udari bice kosmicka nepravda...
S4mpion wrote:
Dakle, vjernik se ne boji smrti kao takve (nema te više) nego se boji posljedice te smrti, a to je Božiji sud. I nemoj mi reći da je drugačije.
To može biti jedan od njegovih strahova, a od čega su tačno sastavljeni strahovi pojedinca kad mu kamion presječe put, to možemo samo nagađat.
S4mpion wrote:
To može biti jedan od njegovih strahova, a od čega su tačno sastavljeni strahovi pojedinca kad mu kamion presječe put, to možemo samo nagađat.
Zna se tacno heboga ti. Izvjesnost smrti ili povrede pali sve mehanizme samoodrzanja. Nema tu nikakve filozofije. Praiskonski najpriitivniji nagon za opstankom. Nista vise.
Vala...ovdje bi se mogao napraviti i kakav poligon za nuklearne probe. Naravno, nikoga, sto ukljucuje svu ljudski sitnu i krupnu stoku, ne pustiti da ode.
Kad malo bolje razmislim, drustvo u kojem je ovakvo pitanje normativ, o kojem se redovno raspreda, pitanje koje je nesto sasvim normalno, moze biti samo pokazatelj nepismenosti, neskolovanosti i ignorantnosti takvog drustva.
Zaostalost vecinski muslimanskih zemalja u svakom pogledu, kao i zemalja u kojima se u bilo kojoj mjeri primjenjuje šerijat je ultimativni i neborivi dokaz da kuran a time i i islam danas svijetu ne donose nista dobro na globalnom planu.
NIN wrote:Kad malo bolje razmislim, drustvo u kojem je ovakvo pitanje normativ, o kojem se redovno raspreda, pitanje koje je nesto sasvim normalno, moze biti samo pokazatelj nepismenosti, neskolovanosti i ignorantnosti takvog drustva.
Mi smo sekularno drustvo!
Il se kaze sekundarno?
Mjesam ta 2 pojma stalno...
hladan.preminger wrote:Zaostalost vecinski muslimanskih zemalja u svakom pogledu, kao i zemalja u kojima se u bilo kojoj mjeri primjenjuje šerijat je ultimativni i neborivi dokaz da kuran a time i i islam danas svijetu ne donose nista dobro na globalnom planu.
Sve ostalo je prazna prica.
Ovo mislim vazi za sve drzave i drustva koja su podcinjena religiji i njezinom "tumacenju" mada su zemlje sa serijatom maltene zadnje takve drzave na planeti.
hladan.preminger wrote:Zaostalost vecinski muslimanskih zemalja u svakom pogledu, kao i zemalja u kojima se u bilo kojoj mjeri primjenjuje šerijat je ultimativni i neborivi dokaz da kuran a time i i islam danas svijetu ne donose nista dobro na globalnom planu.
Sve ostalo je prazna prica.
Ovo mislim vazi za sve drzave i drustva koja su podcinjena religiji i njezinom "tumacenju" mada su zemlje sa serijatom maltene zadnje takve drzave na planeti.