Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pepeljara

#3901 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by pepeljara »

mirsek wrote: 21/11/2019 00:08
damirc_sa wrote: 27/07/2019 10:27 Pozdrav, imao bih jedno pitanje.

Naime, zivim u zgradi u Sarajevu na zadnjem spratu i prljetos nakon obilnih kisa poceo je da prokisnjava krov. Kada sam obavjestio predsjednika kucnog savjeta i upravitelja oni su mi rekli kako cijeli haustor ima dugovanja od nekoliko hiljada maraka i oni ne mogu izvrsiti intervenciju.
Zelio bih naglasiti da ja redovno izmirujem svoje obaveze prema upravitelju i prema njima nemam nikakvog duga. To sto drugi stanari ne placaja ja na to ne mogu uticati.

Interesuje me da li postoji neka zakonska osnova po kojoj oni moraju sanirati dio krova gdje meni u stanu prokisnjava, jer boli briga komsije ispod mene njih to ne zanima pa valjda i ne placaju odrzavanje.

Kako i na koji nacin ja mogu traziti intervenciju upravitelja i da li je moguce da oni istu izvrse.

Hvala
Posto je to skupa investicija, mozete podici kredit kod upravitelja na rate da placate renoviranje ili da trazis hitnu sanaciju jer su ugrozene strujne instalacije od kojih moze planuti zgrada.
Ali napismeno od strane PVe da trazite da vam se dostavi. Nista rekla kazala u hodniku.

Trazite od njega da utvrdi da nisu ugrozene instalacije :)
Dino79

#3902 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Dino79 »

damirc_sa wrote: 27/07/2019 10:27 Pozdrav, imao bih jedno pitanje.

Naime, zivim u zgradi u Sarajevu na zadnjem spratu i prljetos nakon obilnih kisa poceo je da prokisnjava krov. Kada sam obavjestio predsjednika kucnog savjeta i upravitelja oni su mi rekli kako cijeli haustor ima dugovanja od nekoliko hiljada maraka i oni ne mogu izvrsiti intervenciju.
Zelio bih naglasiti da ja redovno izmirujem svoje obaveze prema upravitelju i prema njima nemam nikakvog duga. To sto drugi stanari ne placaja ja na to ne mogu uticati.

Interesuje me da li postoji neka zakonska osnova po kojoj oni moraju sanirati dio krova gdje meni u stanu prokisnjava, jer boli briga komsije ispod mene njih to ne zanima pa valjda i ne placaju odrzavanje.

Kako i na koji nacin ja mogu traziti intervenciju upravitelja i da li je moguce da oni istu izvrse.

Hvala

Sve ti je objasnjeno u dole kopiranom dijelu zakona.
Znaci upravnik mora izvrsiti bez obzira da li ima sredstava na racunu.
Obzirom da je bio obavjesten prijavi ga inspekciji i pozovi se na ove clanove zakona.
UPRAVITELJI IMAJU I OBAVEZE. ZAKONOM NIJE PROPISANO SAMO DA DOBIJAJU 17 POSTO NEGO I DA PLACAJU KAZNE ZA NERAD.

ZAKON
O UPRAVLJANJU ZAJEDNIČKIM DIJELOVIMA ZGRADE
("Sl. novine Kantona Sarajevo", br. 19/2017 i 17/2018 - ispr.)

Odjeljak G. Hitna popravka

Član 37

(Hitna popravka)
1.
.....
(2) Hitnom popravkom smatra se poduzimanje radova na zajedničkim dijelovima zgrade, u slučaju:
.....
d) prokišnjavanja, odnosno prodora vode i drugih atmosferskih padavina u zgradu,

Član 38

(Obaveze upravnika kod hitne popravke)

(1) Radovima hitne popravke upravnik pristupa po osnovu praćenja stanja zgrade, po prijemu informacije o potrebi hitne popravke od strane nadležne inspekcije, predstavnika etažnih vlasnika, etažnog vlasnika, sredstava javnog informisanja ili na drugi način i o tome odmah obavještava predstavnika etažnih vlasnika.

(2) Kada upravnik dobije informaciju o potrebi hitne popravke, dužan je po hitnom postupku postaviti odgovarajuće upozorenje na opasnost i osigurati zonu opasnosti.

(3) Radove hitne popravke upravnik izvršava bez odlaganja angažujući raspoložive ljudske i materijalne resurse.

(4) Radovima hitne popravke definisane članom 37. stav (2) alineja c), n) i o) upravnik pristupa po osnovu praćenja stanja zgrade i utvrđivanje potrebe ovih hitnih radova isključiva su odgovornost upravnika.

(5) Upravnik je dužan izvršiti hitnu popravku iz člana 37. stav (2) ovog zakona i ako na podračunu zgrade, odnosno na transakcijskom računu upravnika prema analitičkoj kartici za zgradu, ne postoje obezbijeđena sredstva, za taj iznos će ispostaviti račun etažnim vlasnicima, a naplatu će izvršiti prioritetno po obezbijeđenju sredstava od strane etažnih vlasnika.

(6) Troškove hitne popravke upravnik će naplatiti prema odredbama zakona koji reguliše oblast izvršnog postupka.

Član 70

(Prekršaj upravnika)

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 KM do 10.000,00 KM kaznit će se za prekršaj upravnik ako:
.....
......
g) ne izvrši hitnu popravku na način propisan u članu 38. ovog zakona,
O'zone
Globalni moderator

#3903 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by O'zone »

O'zone wrote: 21/11/2019 00:01 Može li se od upravitelja zahtijevati na uvid stanje računa zgrade i troškovnik održavanja do tog trenutka za tekuću godinu ako nisi predstavnik stanara nego samo vlasnik stambene jedinice?

Dok je eko-ing bio svaki mjesec su lijepili na oglasni tablu stanje od kako je preuzeo Sarajevostan nikad niti jedan izvještaj nije zaljepljen.
Bump
mirsek

#3904 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mirsek »

O'zone wrote: 25/11/2019 14:06
O'zone wrote: 21/11/2019 00:01 Može li se od upravitelja zahtijevati na uvid stanje računa zgrade i troškovnik održavanja do tog trenutka za tekuću godinu ako nisi predstavnik stanara nego samo vlasnik stambene jedinice?

Dok je eko-ing bio svaki mjesec su lijepili na oglasni tablu stanje od kako je preuzeo Sarajevostan nikad niti jedan izvještaj nije zaljepljen.
Bump
Mislim da upravitelj to treba dostavljati PEV-u svake godine a moze se i vanredno traziti, mislim da opet ide preko PEV-a.
Moze se nazvati i probati traziti kao obicni stanar, vrijedi pokusati.
O'zone
Globalni moderator

#3905 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by O'zone »

mirsek wrote: 25/11/2019 14:12

Bump
Mislim da upravitelj to treba dostavljati PEV-u svake godine a moze se i vanredno traziti, mislim da opet ide preko PEV-a.
Moze se nazvati i probati traziti kao obicni stanar, vrijedi pokusati.
Komplikovana situacija. Mislim da upravitelj i dostavlja ali direktno na ruke PEV-u koji zbog svojih interesa ne želi da podjeli to sa ostatkom stanara
damirc_sa

#3906 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by damirc_sa »

Uspio sam rijesiti. Naime, kada sam procitao Zakon do detalja i pismeno ih obavjestio i pozvao se na određene clanove zakona, automatski u roku manjem od 7 dana su dosli i sanirali krov.
Dino79

#3907 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Dino79 »

damirc_sa wrote: 26/11/2019 13:07 Uspio sam rijesiti. Naime, kada sam procitao Zakon do detalja i pismeno ih obavjestio i pozvao se na određene clanove zakona, automatski u roku manjem od 7 dana su dosli i sanirali krov.
Samo treba citati
coek

#3908 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by coek »

Gdje nema redovno objavljenog mjesečnog prometa, tu se skoro sigurno radi o muljazi. Kod mene je npr. HETIG, ali i ostali su u pet deka.
shandrprcSA

#3909 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by shandrprcSA »

pa ne smiju zbog zastite licnih podataka
funeral blues

#3910 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by funeral blues »

Ima li neko iskustva sa prinudnim upraviteljima? Da li je ikad zazivjela ta zakonska odredba u praksi? Volio bih da ga dobijemo po sluzbenoj duznosti, ali da ne bude samo na papiru, vec da nesto i rade.
Bellica

#3911 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

funeral blues wrote: 01/12/2019 21:20 Ima li neko iskustva sa prinudnim upraviteljima? Da li je ikad zazivjela ta zakonska odredba u praksi? Volio bih da ga dobijemo po sluzbenoj duznosti, ali da ne bude samo na papiru, vec da nesto i rade.
funeral blues wrote: 01/12/2019 21:20 Ima li neko iskustva sa prinudnim upraviteljima? Da li je ikad zazivjela ta zakonska odredba u praksi? Volio bih da ga dobijemo po sluzbenoj duznosti, ali da ne bude samo na papiru, vec da nesto i rade.
Nemoj to nikako, znaci nikako! To je lista ljudi (cast pojedincima) koji su tu da primaju naknadu, a da dodju, urade nesto...jok. Mnogi se cak ni na telefon ne javljaju. Na tu listu vise ne moze svako, shvatili valjda da je fino ne raditi nista, a uzimati pare...prinudni pev je jako dobro zamisljena, ali lose realizovana ideja, bez ikakvog nadzora, kontrole...znaci, prinudni pev-ni slucajno. Pitaj nekog ko zivi u zgradi s prinudnim pa ce ti sve ovo moje napisano potvrditi.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3912 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Chmoljo »

shandrprcSA wrote: 29/11/2019 06:55 pa ne smiju zbog zastite licnih podataka
kakve zaštite ličnih podataka? može se napisati ukupno naplaćeno, ili stanari staviti pod šifre. promet zgrade, odnosno troškovi nisu, naravno lični podaci.

jebla ih zaštita ličnih podataka, samo uhljupima valjala. nikome više.
davno zaživjelo. zar zgrada nikako nema upravitelja?

@Bellice, nije pisao za PEVa već za upravitelja.
O'zone
Globalni moderator

#3913 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by O'zone »

Zvao danas upravitelja da prijavim kvar ( crkla brava na haustorskim vratima) pitaju me jesam li predstavnik, reko nisam, e onda ništa gospodine.
Kvar treba da prijavi predstavnik obavijestite njega. Pa rekoh obavijestio sam i tražio da zamjeni bravu a i sam predstavnik izlazi i ulazi na ta vrata 5 puta dnevno ali mi je odgovorio da nema smisla da mjenja bravu kad će je opet neko pokvariti.
I ova meni opet da ne može ništa bez predstavnika te da je obaveza predstavnika odnosno da on mora obavijestiti o kvaru. Pa rekoh evo vidite da neće, kaže mora....Mora klinac

E sad izvinite na mom lošem francuskom ali koji kur.c sad da radim? Pročitao zakon, brava spada u redovno održavanje. Pročitao odluku o prijavljivanju kvarova, redovno održavanje može prijaviti samo predstavnik.
Kontao se uhvatiti za hitno održavanje gdje može i etažni vlasnik prijaviti ako je ugrožena sigurnost imovine i osoba - što po meni i jeste.

Koristili se pozvati na to?
funeral blues

#3914 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by funeral blues »

Bellica wrote: 05/12/2019 23:25
Nemoj to nikako, znaci nikako! To je lista ljudi (cast pojedincima) koji su tu da primaju naknadu, a da dodju, urade nesto...jok. Mnogi se cak ni na telefon ne javljaju. Na tu listu vise ne moze svako, shvatili valjda da je fino ne raditi nista, a uzimati pare...prinudni pev je jako dobro zamisljena, ali lose realizovana ideja, bez ikakvog nadzora, kontrole...znaci, prinudni pev-ni slucajno. Pitaj nekog ko zivi u zgradi s prinudnim pa ce ti sve ovo moje napisano potvrditi.

9 godina sam u zgradi i nema upravitelja, a nije mi poznati da ima ni PEV. Ja povremeno organizujem neke akcije, uradjena nova ulazna vrata i interfon, ali ne zelim vise da se nerviram. Da mi je nekako da to predje u odnos stanar-drzava, a ne ovako.
funeral blues

#3915 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by funeral blues »

Chmoljo wrote: 05/12/2019 23:35
shandrprcSA wrote: 29/11/2019 06:55 pa ne smiju zbog zastite licnih podataka
kakve zaštite ličnih podataka? može se napisati ukupno naplaćeno, ili stanari staviti pod šifre. promet zgrade, odnosno troškovi nisu, naravno lični podaci.

jebla ih zaštita ličnih podataka, samo uhljupima valjala. nikome više.
davno zaživjelo. zar zgrada nikako nema upravitelja?

@Bellice, nije pisao za PEVa već za upravitelja.
Nisam znao da je zazivjelo. Molim te ako imas neki prijedlog, pomagaj :)
mirsek

#3916 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mirsek »

O'zone wrote: 09/12/2019 17:48 Zvao danas upravitelja da prijavim kvar ( crkla brava na haustorskim vratima) pitaju me jesam li predstavnik, reko nisam, e onda ništa gospodine.
Kvar treba da prijavi predstavnik obavijestite njega. Pa rekoh obavijestio sam i tražio da zamjeni bravu a i sam predstavnik izlazi i ulazi na ta vrata 5 puta dnevno ali mi je odgovorio da nema smisla da mjenja bravu kad će je opet neko pokvariti.
I ova meni opet da ne može ništa bez predstavnika te da je obaveza predstavnika odnosno da on mora obavijestiti o kvaru. Pa rekoh evo vidite da neće, kaže mora....Mora klinac

E sad izvinite na mom lošem francuskom ali koji kur.c sad da radim? Pročitao zakon, brava spada u redovno održavanje. Pročitao odluku o prijavljivanju kvarova, redovno održavanje može prijaviti samo predstavnik.
Kontao se uhvatiti za hitno održavanje gdje može i etažni vlasnik prijaviti ako je ugrožena sigurnost imovine i osoba - što po meni i jeste.

Koristili se pozvati na to?
Smijenite predstavnika, prosta vecina mescini da treba.
Sumnjam da to moze proci kao hitna intervencija.
mirsek

#3917 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mirsek »

Bellica wrote: 05/12/2019 23:25
Pa prinudni ide automatski ako se u odredjenom roku ne prijavi izabrani predstavnik.
_Reds_

#3918 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by _Reds_ »

Bump
Da li se ovo mora objaviti.

Nikada u svojoj zgradi nisam vidio izvještaj, niti znam gdje te pare idu? Jesu li oni dužni to objaviti ?
Chmoljo

#3919 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Chmoljo »

funeral blues wrote: 09/12/2019 21:36

9 godina sam u zgradi i nema upravitelja, a nije mi poznati da ima ni PEV. Ja povremeno organizujem neke akcije, uradjena nova ulazna vrata i interfon, ali ne zelim vise da se nerviram. Da mi je nekako da to predje u odnos stanar-drzava, a ne ovako.
Nazovi ministarstvo prijavi i reci da želite prinudnog upravitelja odnosno da ga zgrada nikako nema. Nadležno je ministarstvo prostornog.

Kolika je zgrada? Koliko stanova, koliko spratova?

I pev ćete svakako prinidnog dobiti, ali ovo što bellica piše je u pravu. Treba luda sreća da ti dođe neko odgovoran za peva. U suprotnom će samo uzimati novac. Nema direktne veze pojedinačnog stanara, tu je pev kao nkihov predstavnik. Nađite nekoga ko jeste spreman da nešto radi ako ti već nećeš. Ako je manja zgrada, manke ljudi i nerviranja ali manje i novca. Jbg.
Chmoljo

#3920 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Chmoljo »

_Reds_ wrote: 10/12/2019 07:58

Bump
Da li se ovo mora objaviti.

Nikada u svojoj zgradi nisam vidio izvještaj, niti znam gdje te pare idu? Jesu li oni dužni to objaviti ?
Jesu, zakonom su obavezni kvartalno.

Član 54. stav 1 tačka f zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrade.
funeral blues

#3921 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by funeral blues »

Chmoljo wrote: 10/12/2019 10:53
funeral blues wrote: 09/12/2019 21:36

Nazovi ministarstvo prijavi i reci da želite prinudnog upravitelja odnosno da ga zgrada nikako nema. Nadležno je ministarstvo prostornog.

Kolika je zgrada? Koliko stanova, koliko spratova?

I pev ćete svakako prinidnog dobiti, ali ovo što bellica piše je u pravu. Treba luda sreća da ti dođe neko odgovoran za peva. U suprotnom će samo uzimati novac. Nema direktne veze pojedinačnog stanara, tu je pev kao nkihov predstavnik. Nađite nekoga ko jeste spreman da nešto radi ako ti već nećeš. Ako je manja zgrada, manke ljudi i nerviranja ali manje i novca. Jbg.
Zgrada ima 8 stanova (3+3+2 po spratovima). Ja fakat nemam vise zelje da se peglam, jer ljudi sve to dozivljavaju kao da meni poklanjaju pare, a ne zeni koja cisti. Najbolje bi bilo da radi neko ko nema nikakve veze s nama, pa makar radio i sa 50% kapaciteta. Cisto poslovno. U svakom slucaju, nazvacu Ministarstvo, pa da vidimo da li "šestorka" šta poduzima :)
tap3ah75

#3922 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by tap3ah75 »

Možemo li PEV i ja npr. ili bilo ko drugi otići u Bingo i kupiti 5 lopata za snijeg kad budu na akciji (platiti naravno) i onda račun odnijeti upravitelju da nam vrati lovu u kešu.
predstavnik

#3923 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by predstavnik »

Zna li iko dokle je stiglo procesuiranje kriminalca Rusmira Lopcalije iz Ekoinga?
Chmoljo

#3924 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Chmoljo »

tap3ah75 wrote: 10/12/2019 23:44 Možemo li PEV i ja npr. ili bilo ko drugi otići u Bingo i kupiti 5 lopata za snijeg kad budu na akciji (platiti naravno) i onda račun odnijeti upravitelju da nam vrati lovu u kešu.
Mislim da upravitelji to rade, ali naravno treba račun, i trebate prvo sa njima provjeriti hoće li.
Chmoljo

#3925 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Chmoljo »

predstavnik wrote: 12/12/2019 13:58 Zna li iko dokle je stiglo procesuiranje kriminalca Rusmira Lopcalije iz Ekoinga?
:lol:
Post Reply