damirc_sa wrote: ↑27/07/2019 10:27
Pozdrav, imao bih jedno pitanje.
Naime, zivim u zgradi u Sarajevu na zadnjem spratu i prljetos nakon obilnih kisa poceo je da prokisnjava krov. Kada sam obavjestio predsjednika kucnog savjeta i upravitelja oni su mi rekli kako cijeli haustor ima dugovanja od nekoliko hiljada maraka i oni ne mogu izvrsiti intervenciju.
Zelio bih naglasiti da ja redovno izmirujem svoje obaveze prema upravitelju i prema njima nemam nikakvog duga. To sto drugi stanari ne placaja ja na to ne mogu uticati.
Interesuje me da li postoji neka zakonska osnova po kojoj oni moraju sanirati dio krova gdje meni u stanu prokisnjava, jer boli briga komsije ispod mene njih to ne zanima pa valjda i ne placaju odrzavanje.
Kako i na koji nacin ja mogu traziti intervenciju upravitelja i da li je moguce da oni istu izvrse.
Hvala
Sve ti je objasnjeno u dole kopiranom dijelu zakona.
Znaci upravnik mora izvrsiti bez obzira da li ima sredstava na racunu.
Obzirom da je bio obavjesten prijavi ga inspekciji i pozovi se na ove clanove zakona.
UPRAVITELJI IMAJU I OBAVEZE. ZAKONOM NIJE PROPISANO SAMO DA DOBIJAJU 17 POSTO NEGO I DA PLACAJU KAZNE ZA NERAD.
ZAKON
O UPRAVLJANJU ZAJEDNIČKIM DIJELOVIMA ZGRADE
("Sl. novine Kantona Sarajevo", br. 19/2017 i 17/2018 - ispr.)
Odjeljak G. Hitna popravka
Član 37
(Hitna popravka)
1.
.....
(2) Hitnom popravkom smatra se poduzimanje radova na zajedničkim dijelovima zgrade, u slučaju:
.....
d) prokišnjavanja, odnosno prodora vode i drugih atmosferskih padavina u zgradu,
Član 38
(Obaveze upravnika kod hitne popravke)
(1) Radovima hitne popravke upravnik pristupa po osnovu praćenja stanja zgrade, po prijemu informacije o potrebi hitne popravke od strane nadležne inspekcije, predstavnika etažnih vlasnika, etažnog vlasnika, sredstava javnog informisanja ili na drugi način i o tome odmah obavještava predstavnika etažnih vlasnika.
(2) Kada upravnik dobije informaciju o potrebi hitne popravke, dužan je po hitnom postupku postaviti odgovarajuće upozorenje na opasnost i osigurati zonu opasnosti.
(3) Radove hitne popravke upravnik izvršava bez odlaganja angažujući raspoložive ljudske i materijalne resurse.
(4) Radovima hitne popravke definisane članom 37. stav (2) alineja c), n) i o) upravnik pristupa po osnovu praćenja stanja zgrade i utvrđivanje potrebe ovih hitnih radova isključiva su odgovornost upravnika.
(5) Upravnik je dužan izvršiti hitnu popravku iz člana 37. stav (2) ovog zakona i ako na podračunu zgrade, odnosno na transakcijskom računu upravnika prema analitičkoj kartici za zgradu, ne postoje obezbijeđena sredstva, za taj iznos će ispostaviti račun etažnim vlasnicima, a naplatu će izvršiti prioritetno po obezbijeđenju sredstava od strane etažnih vlasnika.
(6) Troškove hitne popravke upravnik će naplatiti prema odredbama zakona koji reguliše oblast izvršnog postupka.
Član 70
(Prekršaj upravnika)
(1
) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 KM do 10.000,00 KM kaznit će se za prekršaj upravnik ako:
.....
......
g) ne izvrši hitnu popravku na način propisan u članu 38. ovog zakona,