Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
yoda82

#3901 Re: Satovi

Post by yoda82 »

shin wrote:Ima seika za 200KM i to da biraš, automat ili quartz.
Dobro, oni što sam ja gledao su bilo iznad 1.000 KM :D . Samo jedan je bio oko 400 KM. Do mene.
rida1976

#3902 Satovi

Post by rida1976 »

Jesu li skupi ovi u Alti(CityTime) kad je Citizen u pitanju? Ima li neka druga shema za citizen ili samo City T?

Image

Image

Ovako nesto me zanima
pepermint31

#3903 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

Jučer sam koristio kronograf kao štopericu na Eterni automatiku i sad kad probam da resetiram sekundaru ona se ne vrati na prvobitni položaj kod 12 sati neko stoji na 5 sekundi. Tražio sam informacije za ovaj problem online kod Valjoux kronografa ali nisam našao ništa detaljno. Sat mi je tačan, brza izmedju 1 do 3 sekunde dnevno zavisno od upotrebe. Samo kad koristim kronograf, nece da resetira na 12 sati početnu poziciju nego stoji na 5 sekundi ili minuta položaju. Sat se više ne prodaje a ne zelim da ga vratim nazad prodavcu. Razmišljam da ga pošaljem nazad Eterni na servis kao dio garancije jer ga imam tek 3 sedmice. Norm, Shin i ostali, da li vam se to dešavalo kod kronograf satova i šta je u biti problem? Hvala unaprijed.
Norm

#3904 Re: Satovi

Post by Norm »

...desava se kod chronographa, ja sam imao dva slucaja, prvi je labav onaj centar na sekundari pa on ustvari resetuje ali sekundara ima 'lufta' pa se ne vrati na 0...drugi slucaj je do podesavanja polugice za reset, ali ovo je sve za koristene satove...taj novi 7750 ne bi trebao da ima ijedan od ovih simptoma, kazem ne bi trebao ali ocito da neki problem postoji...ne vjerujem da je nesto ozbiljnije od ova dva razloga ali ako je pod garancijom, posalji im ga i neka ga 'nakarikaju' kako treba...
Savjetujem strpljenje...
pepermint31

#3905 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

Hvala na odgovoru!
Norm

#3906 Re: Satovi

Post by Norm »

netom zavrsen, Landeron 248, servis, poliranje kucista...

Prije...
Image
Image
Image
Image
Image

Servis...
Image

Kuciste i dial nakon ciscenja...
Image
Image
Image

Krajnji rezultat...
Image
Image
Image
Image
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3907 Re: Satovi

Post by mali_milojica »

Kod mene je drug,doduse na bezveznom kvarcnom satu rijesio tako da kad je kazaljka od sekundarice ostala na polozaju 3 sec,izvukao krunicu i onda gornjim dugmetom gdje se starta stoperica pritiskom doveo sekundaricu na pravi pocetni polozaj i ponovo pritisnuo krunicu. Od tada je radila ok. Pokusaj nista te ne kosta.
shin

#3908 Re: Satovi

Post by shin »

Ne igraj se i ne pokušavaj ovaj savjer jer je navedeni korekcija kazaljki nakon zamjene baterije.

7750 je napravljen sa sve legne na svoje mjesto, nema štimanja chronographa. Ili je kazaljka proklizala (malo vjerovatno), ili je povukla snagu sa glavnog tocka. Imas garanciju, tazi servis ili zamjenu.
mali_milojica

#3909 Re: Satovi

Post by mali_milojica »

shin wrote:Ne igraj se i ne pokušavaj ovaj savjer jer je navedeni korekcija kazaljki nakon zamjene baterije.

7750 je napravljen sa sve legne na svoje mjesto, nema štimanja chronographa. Ili je kazaljka proklizala (malo vjerovatno), ili je povukla snagu sa glavnog tocka. Imas garanciju, tazi servis ili zamjenu.
Izvinjavam se,nisam namjerno rekao,samo sam pokusao pomoci,ali hvala i na ispravci :thumbup:
rida1976

#3910 Re: Satovi

Post by rida1976 »

Najbolje da vas par sto se medjusobno dopisujete na ovoj temi otvorite sami neki svoj forum i tamo nastavite

Sent from my iPhone using Tapa
BlackCaviar

#3911 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Norme, jesu mu super ti veliki pusheri. Cesto se pitam sto su ih prije pravili onako tanke... Napatis se dok navijes sat. Mislim, znam da je udobnost i minimalizam vladao u vecini slucajev, ali npr na onoj mojoj Doxi bas je tanko, ne znam dal bi ga mogao navijati dido danas.
Norm

#3912 Re: Satovi

Post by Norm »

BlackCaviar wrote:Norme, jesu mu super ti veliki pusheri. Cesto se pitam sto su ih prije pravili onako tanke... Napatis se dok navijes sat. Mislim, znam da je udobnost i minimalizam vladao u vecini slucajev, ali npr na onoj mojoj Doxi bas je tanko, ne znam dal bi ga mogao navijati dido danas.
Pozdrav drug, Doxa je pravo star sat, i to je u to vrijeme bio prepoznatljiv dizajn...tanko kuciste, mala krunica, tanki lugovi...ovo je malo noviji sat, sa celicnim kucistem tako da je i dizajn nesto drugaciji...
sve_ovo_ja

#3913 Re: Satovi

Post by sve_ovo_ja »

rida1976 wrote:Jesu li skupi ovi u Alti(CityTime) kad je Citizen u pitanju? Ima li neka druga shema za citizen ili samo City T?

Image

Image

Ovako nesto me zanima
Pozdrav svima (BlackCaviar, shin, Norm, pepermint31 od ovih glavnih baja na temi) :)
Registrovah se samo zbog ove teme, koju pratim već duže vrijeme, ali mi se mrsko bilo nakaniti za registraciju.

Što se tiče Citizena, ja sam nedavno uzeo sebi ovaj model (naručivao preko neta), i to je model koji nema za Europsko tržište, samo se u Americi prodaje (iako ima recimo London kao grad da se odabere i prima Njemački radiosignal).
http://pokit.org/get/?b7fd35787595901af ... 270e63.jpg
http://pokit.org/get/?51be52f96cb287190 ... 0518f1.jpg
http://pokit.org/get/?f3124d538270ae4d3 ... 13d392.jpg

Sad zasad sam oduševljen satom, i nadam se da će tako i ostati. :)

Koliko upratih u Sarajevu jedino u ALTI ima neka manja radnjica sa par modela i to je sve, baš tanak izbor. U Beogradu ima ovlašteni Citizenov prodavač, koliko se sjećam BOMAR je to bio: http://bomar.rs/citizen-satovi, i imaju mnogo veći izbor i garanciju 5 godina na satove. Sad im je i neki popust na Eco drive modele, pa pogledaj isplati li ti se.
P.s: Pogledaj za koje tržište su namijenjeni ovi modeli koje si naveo, http://www.citizenwatch.de/en-US/Products/Promaster
ti je za Europsko i mislim da većinu možeš naći u Beogradu ili negdje drugo u okolini.

LP.
mayab

#3914 Re: Satovi

Post by mayab »

Gdje u BiH kupiti smartwatch Motorola Moto 360 2nd generation?
Zna li iko?
rida1976

#3915 Re: Satovi

Post by rida1976 »

sve_ovo_ja wrote:
rida1976 wrote:Jesu li skupi ovi u Alti(CityTime) kad je Citizen u pitanju? Ima li neka druga shema za citizen ili samo City T?

Image

Image

Ovako nesto me zanima
Pozdrav svima (BlackCaviar, shin, Norm, pepermint31 od ovih glavnih baja na temi) :)
Registrovah se samo zbog ove teme, koju pratim već duže vrijeme, ali mi se mrsko bilo nakaniti za registraciju.

Što se tiče Citizena, ja sam nedavno uzeo sebi ovaj model (naručivao preko neta), i to je model koji nema za Europsko tržište, samo se u Americi prodaje (iako ima recimo London kao grad da se odabere i prima Njemački radiosignal).
http://pokit.org/get/?b7fd35787595901af ... 270e63.jpg
http://pokit.org/get/?51be52f96cb287190 ... 0518f1.jpg
http://pokit.org/get/?f3124d538270ae4d3 ... 13d392.jpg

Sad zasad sam oduševljen satom, i nadam se da će tako i ostati. :)

Koliko upratih u Sarajevu jedino u ALTI ima neka manja radnjica sa par modela i to je sve, baš tanak izbor. U Beogradu ima ovlašteni Citizenov prodavač, koliko se sjećam BOMAR je to bio: http://bomar.rs/citizen-satovi, i imaju mnogo veći izbor i garanciju 5 godina na satove. Sad im je i neki popust na Eco drive modele, pa pogledaj isplati li ti se.
P.s: Pogledaj za koje tržište su namijenjeni ovi modeli koje si naveo, http://www.citizenwatch.de/en-US/Products/Promaster
ti je za Europsko i mislim da većinu možeš naći u Beogradu ili negdje drugo u okolini.

LP.
Lijep je i tvoj. Gdje si narucio? Daj link tacan?

Sent from my iPhone using Tapa
mali_milojica

#3916 Re: Satovi

Post by mali_milojica »

mali_milojica wrote:Raja,u procesu sam kupovine sata. Planiram potrositi nekih 1200-1300 KM.
Pored ove Bulove
Image
Za oko mi je zapao i ovaj Seiko
Image
Skoro da sam izbor sveo na ova dva sata,pa sta bi ste preporucili. Cijena je tu negdje.
Hvala.
Kupio Bulovu. Uhvatio snizenje od 20% plus jos ispregovarao 100 KM za kes.
Isao sam i u Importane. Jos uvijek imaju ovaj Seiko (mislim da se prodaje 4-5 godina) cijena 1570 KM i max popust je 10% za kes. Rekoh hvala lijepo i dovidjenja. Ne kontam,drzis jednu stvar,prodajes je toliko vremena i ne odstupas od cijene ni mm. :-)
Better Man

#3917 Re: Satovi

Post by Better Man »

Vjerovatno im novac nije problem, čim ne spuštaju cijenu tom Seiku nakon toliko godina bezuspješne prodaje istog.
BlackCaviar

#3918 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

[quote="sve_ovo_ja"][/quote]

Pozdrav i tebi i dobrodošao na temu :bih:

Milojica, uživaj u satu i nek si uzeo Bulovu kad već ti gore ne žele pare. Prije 5-6 godina sam onako razgledao kod njih satove i vidio Seiko Spork, cijena haman 750 KM ako se sjećam dobro.. Je li im taj Seiko bio na metalnoj narukvici ili kožnoj ko na slici?
mali_milojica

#3919 Re: Satovi

Post by mali_milojica »

BlackCaviar wrote:
sve_ovo_ja wrote:
Pozdrav i tebi i dobrodošao na temu :bih:

Milojica, uživaj u satu i nek si uzeo Bulovu kad već ti gore ne žele pare. Prije 5-6 godina sam onako razgledao kod njih satove i vidio Seiko Spork, cijena haman 750 KM ako se sjećam dobro.. Je li im taj Seiko bio na metalnoj narukvici ili kožnoj ko na slici?
Sat je stvarno dobar. Potpuno isti kao na slici. Kozna narukvica. Ali cijena i nikakva zelja za prodajom i naravno dobra cijena Bulove je prevagnula na njenu stranu.
pepermint31

#3920 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

Cijena tog Seika je suluda ako se ima u obziru da je sat kvarcni. Za tu cijenu vani uzmeš dobar automatik.
BlackCaviar

#3921 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

A dobro, ne treba sad ni podcjenjivati kvarcne satove kao što to mi volimo raditi, iako možda po nama "nemaju dušu". Treba imati na umu da najjeftiniji kvarcni sat od par dolara radi na frekvenciji od 32 768 Hz, a ovi malo skuplji idu čak i do 4 194 812 Hz što je dosta više od uobičajena 4 Hz mehaničkih satova. A mora se priznati da je teško i zamisliti nešto što vam stoji na ruci i vibrira tom frekvencijom :kiss:
shin

#3922 Re: Satovi

Post by shin »

Guglati Seiko 9F kalibar, vrh quartzne tehnologije.

http://www.timelessluxwatches.com/revie ... f-movement

Image

U usporedbi sa kmetovskim quartznim kalibrima.

Image
Ali_G

#3923 Re: Satovi

Post by Ali_G »

Pa nije vala ni taj automatik za 600€ neki majstorluk.

Sent from my iPhone using Tapatalk
pepermint31

#3924 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

Ma dobro, najprecizniji su kvarcni satovi ali opet da li dati tolike pare za kvarcni sat? Vjetovatno se isplati onima koji ga nose svaki dan a taj Bulova precisionist od Milojice bi trebao biti +/- 20 sekundi godišnje kako već Bulova tvrdi. Ja imam oficinu del tiempo sto je eto malo poznata marka sa Japanskim automatikom unutra pa mi brza do 20 sekundi dnevno.

Grand Seiko je opet Grand Seiko i vjerovatno je cijena tog kvarcnog modela od Seika ista kao recimo dobrog Breitling automatika što bi bilo oko 4000 eura. Ali opet, moj Casio G Shock atomic solar od 100 dolara je precizan u stotinku a to mi je najdraži sat upravo zbog preciznosti. Citizen Eco Drive je isto tako jako precizan a dugotrajnost mu je do 15 god, kad ti rikne baterija pošalješ ga nazad Citizenu i oni ti za 30 dolara ugrade novu bateriju i pichi dalje. Baš mi je jedan prijatelj to uradio ove godine.
mali_milojica

#3925 Re: Satovi

Post by mali_milojica »

Mene je isto kod Bulove privuklo sto tvrde da je preciznost +/- 10 sec godisnje. Neka bude minuta,ja sam zadovoljan.
Sat izgleda lijepo,nije prevelik (kuciste je 46.5 mm) jedino sto sat ima visoko kuciste,vjerovatno zbog komplikovanosti mehanizma.
I fazon mi je sto chronograph moze mjeriti 1/1000 dio sekunde.
Isto mi se svidza sto sekundarica klizi,nema ona gruba pomjeranja,step by step.
Post Reply