SDP

Post Reply
Akibh

#3876 Re: SDP

Post by Akibh »

Optimus Prime wrote:
Slazem se da ce se sve ove prijeko potrebne ne popularne mjere obiti SDP-u o ledja, ali se nadam da reforme nece stati.
........ Siguran sam da ce glasaci 2014 prepoznati dobre namjere.
Kakvo smece od posta.
Trenutno razmisljam kako predeverati ovu zimu, platit racune, kako se ugrijati, obuci i obuti djecu a ti si siguran sta ce biti 2014.
Gdje ti zivis?
Optimus Prime

#3877 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

convict wrote:Plin uvozi Energoinvest pa ga prodaje BH Gasu pa oni Sarajevogasu pa oni Toplanama Sarajevo koje ga troše za grijanje. Znači, od 4 karike u ovom lancu bar 2 su viška. To su 2 bespotrebna upravna i nadzorna odbora, 2 seta direktora, 2 administracije itd.

Da je SDP postavio sposobne umjesto podobnih, našao bi se neko pametan da prvo napravi racionalizaciju ovih troškova gdje prostora za uštedu ima toliko da bi se glat moglo amortizovati poskupljenje energenta na koje realno nije moguće uticati. Al' da su babi muda...
Prva konstruktivna kritika koju sam cuo zadnjih par sedmica. :thumbup:
Ako ovdje postoji mogucnost rezanja troskova, bez naglog otpustanja jednog ogromnog broja ljudi ja sam za.
seln

#3878 Re: SDP

Post by seln »

VjecitiStudent wrote:Za ova poskupljenja, fakat ne znam sto se palite.
Dug Toplana nije od juce, evo vijest od prije godinu dana:
Salkić je podsjetio da su “Toplane” dužne oko 52 miliona KM “Sarajevogasu”, koji, opet, “BH Gasu” duguje nešto ispod 15 miliona KM.

http://www.energis.ba/?lang=bh&n1=4&n2=22&n3=0&c=88
A mora se priznati da su Haretovi ovo majstorski odigrali.
Zlajini bekani ko bekani, opet su se zavalili.
Ili i nisu, cetiri godine dobre fotelje i nije tako los 'deal'.
NIje istina! Dugove je napravio SDP od dolaska na vlast!

Vjeciti, znam da je situacija za govana, ali neko jednom mora poceti sa gorkim lijekovima. Sad, sto se to zalomilo SDP-u...bolje i njima, nego npr. SBB-u
VjecitiStudent

#3879 Re: SDP

Post by VjecitiStudent »

seln wrote: NIje istina! Dugove je napravio SDP od dolaska na vlast!

Vjeciti, znam da je situacija za govana, ali neko jednom mora poceti sa gorkim lijekovima. Sad, sto se to zalomilo SDP-u...bolje i njima, nego npr. SBB-u
Slazem se.
Ali kamo srece da je ovo pravi gorki lijek koji lijeci, jer nikakvih garancija nema da ta preduzeca nece nastaviti 'business as usual'.
Last edited by VjecitiStudent on 09/11/2011 16:47, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#3880 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

Akibh wrote:
Optimus Prime wrote:
Slazem se da ce se sve ove prijeko potrebne ne popularne mjere obiti SDP-u o ledja, ali se nadam da reforme nece stati.
Kakvo smece od posta.
Trenutno razmisljam kako predeverati ovu zimu, platit racune, kako se ugrijati, obuci i obuti djecu a ti si siguran sta ce biti 2014.
Gdje ti zivis?
Koliko god da je tuzno, mi ne smijemo zivjeti iznad svojih mogucnosti. To sto su nam sadasnje mogucnosti i vise nego mizerne je najmanje zasluga SDP-a. Dakle da se i tvoja djeca za nekih 10 godina nebi nasla u istoj ili goroj situaciji nego ti danas, reforme su neophodne.
Last edited by Optimus Prime on 09/11/2011 16:48, edited 1 time in total.
oldschool

#3881 Re: SDP

Post by oldschool »

A socijalista, države za čovjeka-čitaj bekana :mrgreen: , kako će ih sviju Fahro sad porobiti, šta ćemo tek očekivati od tog ublehaša. Koliko nadzornih odbora, bespotrebno zaposlenih, ministarstava, samo se primaju novi radnici, KCUS ima viška radnika a svake godine prime po 100, savjetnika. Ali je ovaj narod podoban za sve vrste eksperimenata, ti katarzu neće doživjeti ni na nakon 10000000%, bujrum, bogatite se i rasprodajte što još možete, pa da bankrotira sve i da se negdje drugo iselite, jedino se tako možemo riješiti nadripolitičara, kvazi-intelektualaca. Ojha, udri na veselje. :mrgreen:
jasko_ba

#3882 Re: SDP

Post by jasko_ba »

krajnje je vrijeme je da se ukine sdp, nema ovo vise smisla :-?
hocemo koaliciji sbb-hdz-snsd-nasa stranka!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3883 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

Akibh wrote:Kakvo smece od posta.
Gdje ti zivis?
U Ameriki živi, a nama uređuje preko interneta :D
Akibh

#3884 Re: SDP

Post by Akibh »

Optimus Prime wrote:
Akibh wrote:
Optimus Prime wrote:
Kakvo smece od posta.
Gdje ti zivis?
Koliko god da je tuzno, mi ne smijemo zivjeti iznad svojih mogucnosti. To sto su nam sadasnje mogucnosti i vise nego mizerne je najmanje zasluga SDP-a. Dakle da se i tvoja djeca za nekih 10 godina nebi nasla u istoj ili goroj situaciji nego ti danas, reforme su neophodne.
O tome ti i govorim.
Ako ti ovu pljacku nazivas reformama, onda...
convict

#3885 Re: SDP

Post by convict »

Optimus Prime wrote:
convict wrote:Plin uvozi Energoinvest pa ga prodaje BH Gasu pa oni Sarajevogasu pa oni Toplanama Sarajevo koje ga troše za grijanje. Znači, od 4 karike u ovom lancu bar 2 su viška. To su 2 bespotrebna upravna i nadzorna odbora, 2 seta direktora, 2 administracije itd.

Da je SDP postavio sposobne umjesto podobnih, našao bi se neko pametan da prvo napravi racionalizaciju ovih troškova gdje prostora za uštedu ima toliko da bi se glat moglo amortizovati poskupljenje energenta na koje realno nije moguće uticati. Al' da su babi muda...
Ako ovdje postoji mogucnost rezanja troskova, bez naglog otpustanja jednog ogromnog broja ljudi ja sam za.
Nema napretka bez rezanja administracije i birokratije i otpuštanja ne smiju biti tabu tema. U svim silnim opštinama, kantonima, vladama, raznim agencijama, te pogotovo u javnim preduzećima ima bar nekoliko hiljada uposlenih viška. Ovima podijeliti otkaze, a pare koje se tu uštede preusmjeriti u realni sektor, građevinu, proizvodnju, poljoprivredu i tu stvarati radna mjesta.

Možda ovo zvuči malo radikalno, ali rak se ne liječi aspirinom nego se uključuje kemoterapija.
nosara

#3886 Re: SDP

Post by nosara »

Optimus Prime wrote:
Akibh wrote:
Optimus Prime wrote:
Kakvo smece od posta.
Gdje ti zivis?
:lol:

Jebo te, koji bot... :-)
popajic

#3887 Re: SDP

Post by popajic »

Akibh wrote:
Optimus Prime wrote:
O tome ti i govorim.
Ma jok , imali smo 20 god. necuveno dobre reforme , a ovih 8 mjeseci se pocelo sa pljackanjem drzave :-)
oldschool

#3888 Re: SDP

Post by oldschool »

convict wrote:
Optimus Prime wrote:

Nema napretka bez rezanja administracije i birokratije i otpuštanja ne smiju biti tabu tema. U svim silnim opštinama, kantonima, vladama, raznim agencijama, te pogotovo u javnim preduzećima ima bar nekoliko hiljada uposlenih viška. Ovima podijeliti otkaze, a pare koje se tu uštede preusmjeriti u realni sektor, građevinu, proizvodnju, poljoprivredu i tu stvarati radna mjesta.

Možda ovo zvuči malo radikalno, ali rak se ne liječi aspirinom nego se uključuje kemoterapija.
Krenuti od vrha, sve tri razine vlasti, ima najmanje 10000 viška uposlenih. Onima koji rade skresati plate kao u Grčkoj, najmanje za trećinu, minimalno, a političarima za 7 puta, nek bude plata 700 KM, što će to više biti luksuzno zanimanje, pa se neće više ublehaši prijavljivati. Doći će neko kome nisu u interesu pare, sve moguće poreze, doprinose koje mi plaćamo skroz pojede administracija. Što će po državnim preduzećima 8 šaltera, toliko ljudi prima platu a rade samo dvoje, pa pola sata pauze drugo dovoje i sve tako, ali kad to narod puši, neka, dabogda sve poskupilo 90000%, bilo nam stanje gore nego u Etiopiji. :mrgreen: Garantujem da će doživjeti debakl na sljedećim izborima, nešto kao SBiH a dovešće nam Fahru na vlast, još kad nas taj ojadi, ne preostaje nam ništa drugo nego opšta disolucija. :mrgreen:
Optimus Prime

#3889 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

convict wrote:
Optimus Prime wrote:

Ja bih prije rekao jedno 100.000. Od toga jedno 70.000 dovedeno od strane SDA-SBiH-HDZ, po babama i stricevima:D

Slazem se i siguran sam da ce do toga doci za vrijeme ovog mandata. Barem u jednoj odredjenoj mjeri. Nazalost, sve nagle mjere vode do politickog samoubistva i mi moramo shvatiti sta je realno. Vidis i sam kako ljudi nervozno reaguju kada se povuku neminovni i potrebni potezi da se drzavne finansije dovedu u red.
oldschool

#3890 Re: SDP

Post by oldschool »

Optimus Prime wrote:Ja bih prije rekao jedno 100.000. Od toga jedno 70.000 dovedeno od strane SDA-SBiH-HDZ, po babama i stricevima:D

Slazem se i siguran sam da ce do toga doci za vrijeme ovog mandata. Barem u jednoj odredjenoj mjeri. Nazalost, sve nagle mjere vode do politickog samoubistva i mi moramo shvatiti sta je realno. Vidis i sam kako ljudi nervozno reaguju kada se povuku neminovni i potrebni potezi da se drzavne finansije dovedu u red.

Mi možemo bez vlasti, imaš mnoštvo teroija gdje je dokazano da vlast uopšte ne treba, birokratija sve obavlja, nemamo ni sada državnu vlast, sve ide, sve ih poskidati. :mrgreen:
Akibh

#3891 Re: SDP

Post by Akibh »

popajic wrote:
Akibh wrote:
Optimus Prime wrote:
O tome ti i govorim.
Ma jok , imali smo 20 god. necuveno dobre reforme , a ovih 8 mjeseci se pocelo sa pljackanjem drzave :-)
Reformist,
Izasli smo svi na izbore da skinemo papke i da nam bude bolje, a ja 13 mjeseci poslije kontam kako da uopste prezivim ovu zimu...
johnny_blazze

#3892 Re: SDP

Post by johnny_blazze »

neminovan i potreban je potez otpustiti nepotrebne uposlenike vlade, ova poskupljenja i jesu tu da bi im namirili njihove povecane plate, da je bar ovo poskupljenje hoce dovesti do poboljsanje usluga i infrastrukture gasa i vodovoda, jedino ce se poboljsat infrastruktura stanova i vikendica guzonja...i opet po ko zna koji put pokazuju da su svi isti ali u bobu...nema veze ni hare,ni zlaja,ni bakir nece ovo u grob ponjeti ;)
oldschool

#3893 Re: SDP

Post by oldschool »

Akibh wrote:Reformist,
Izasli smo svi na izbore da skinemo papke i da nam bude bolje, a ja 13 mjeseci poslije kontam kako da uopste prezivim ovu zimu...
Reformist,
Izasli smo svi na izbore da skinemo papke i da nam bude bolje, a ja 13 mjeseci poslije kontam kako da uopste prezivim ovu zimu...[/quote]

Ljudi nisu mogli ni prije grijanje plaćati, šta tek sada, tjeraju penziće da prodaju džaba stanove, jer nema šanse da prežive s ovim režijama.
Alfons Kauders

#3894 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:
KatarinaKosaca wrote: Dakle, o vlasti smije da se drzne da piše samo onaj ko je za njih glasao. I da priloži dokaz, ako je moguće :roll:
stani, a gdje sam to rekao... ah da...

nigdje... :D ko i obicno... :D
Kao i obično braneći nebranjivo si u predhodnom postu sasvim jasno provukao subliminarnu poruku, koja nije plaho poučna ni pametna, ali dosta jasna.
Alfons Kauders wrote:
Opet novi standardi, kažem ja, šampioni ste u duplim aršinima
ko mi? tuzlaci?
Ne, nego vi koji ste objektivni :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: , humoristični, šaljivi i niste ni za jednu stranku :lol: :lol: :lol:
"branite neodbranjivo" je postala haman pravo "in" mantra na forumu... :D samo bi volio da mi bilo ko koje koristi usput objasni samo jednu sitnicu :D

koja je alternativa toj neodbranjivoj opciji?

znam da niko, ali fakat niko nece biti u stanju da ponudi bilo kakav odgovor koji ne ukljucuje dalje nabijanje dugova i zaduzivanje... :D koje je haman sasvim prihvatljivo... :D
oldschool

#3895 Re: SDP

Post by oldschool »

johnny_blazze wrote:neminovan i potreban je potez otpustiti nepotrebne uposlenike vlade, ova poskupljenja i jesu tu da bi im namirili njihove povecane plate, da je bar ovo poskupljenje hoce dovesti do poboljsanje usluga i infrastrukture gasa i vodovoda, jedino ce se poboljsat infrastruktura stanova i vikendica guzonja...i opet po ko zna koji put pokazuju da su svi isti ali u bobu...nema veze ni hare,ni zlaja,ni bakir nece ovo u grob ponjeti ;)
Tek sada skontali, nijedan nije u politici da šta dobro učini, koja budala misli da su altruisti. Kad meni vrli političari kažu:''Jarane, ja sam zaradio za četiri pokoljenja, zaboli me za narod, da sve sad propadne.'' Prođe neko vrijeme i smije se, ko je koga osudio i kaže: ''škola je za budale, vlast za lopove.'' :D
adnan_hz

#3896 Re: SDP

Post by adnan_hz »

sta sad trebam svaki mjesec posudjivati pare da bih platio sve racune??? ne pita se niko sta ce ljudi jesti kao da jedem plin i vodu.
convict

#3897 Re: SDP

Post by convict »

Optimus Prime wrote:
convict wrote:

Ja bih prije rekao jedno 100.000. Od toga jedno 70.000 dovedeno od strane SDA-SBiH-HDZ, po babama i stricevima:D

Kao što vidiš ja sam prvi za radikalne poteze, ali ovo danas nit' je bilo neminovno nit' potrebno nit' će dovesti u red državne finansije. Prvo neka ugrade vodomjere i kalorimetre u svaki stan pa da znamo bar šta plaćamo, ovako moramo plaćati vodu skuplje kada komšija s prizemlja otvori sezonu pranja tepiha ili mu je pokvaren kotlić ili grijanje moramo plaćati skuplje zato što trećina korisnika ne plaća pa su odlučili da oderu poštene koji plaćaju.
Optimus Prime

#3898 Re: SDP

Post by Optimus Prime »

convict wrote:
Kao što vidiš ja sam prvi za radikalne poteze, ali ovo danas nit' je bilo neminovno nit' potrebno nit' će dovesti u red državne finansije. Prvo neka ugrade vodomjere i kalorimetre u svaki stan pa da znamo bar šta plaćamo, ovako moramo plaćati vodu skuplje kada komšija s prizemlja otvori sezonu pranja tepiha ili mu je pokvaren kotlić ili grijanje moramo plaćati skuplje zato što trećina korisnika ne plaća pa su odlučili da oderu poštene koji plaćaju.
Pa ni Rim nije napravljen za jedan dan!

Predlazes li da povuku ovu odluku? Ono 100 miliona manje ili vise dugova za koju godinu, ne smeta?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3899 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:"branite neodbranjivo" je postala haman pravo "in" mantra na forumu... :D samo bi volio da mi bilo ko koje koristi usput objasni samo jednu sitnicu :D
Uvijek i samo na tvoj nik. Što li? :roll:
Alfons Kauders wrote:koja je alternativa toj neodbranjivoj opciji?

Ako pitaš šta je alternativa tvom guslanju iz kojeg frcaju emocije, a nedostaje ratio, onda svakako objektivnost i malo istine.
Ako pitaš šta je alternativa SDP-u, po meni, bilo koja stranka na političkom tržištu Federacije. Gore je nemoguće da naprave
nosara

#3900 Re: SDP

Post by nosara »

Optimus Prime wrote:
convict wrote:
Pa ni Rim nije napravljen za jedan dan!

Predlazes li da povuku ovu odluku? Ono 100 miliona manje ili vise dugova za koju godinu, ne smeta?
Ti bas provociras...
Post Reply