convict wrote:Optimus Prime wrote:convict wrote:Plin uvozi Energoinvest pa ga prodaje BH Gasu pa oni Sarajevogasu pa oni Toplanama Sarajevo koje ga troše za grijanje. Znači, od 4 karike u ovom lancu bar 2 su viška. To su 2 bespotrebna upravna i nadzorna odbora, 2 seta direktora, 2 administracije itd.
Da je SDP postavio sposobne umjesto podobnih, našao bi se neko pametan da prvo napravi racionalizaciju ovih troškova gdje prostora za uštedu ima toliko da bi se glat moglo amortizovati poskupljenje energenta na koje realno nije moguće uticati. Al' da su babi muda...
Prva konstruktivna kritika koju sam cuo zadnjih par sedmica.
Ako ovdje postoji mogucnost rezanja troskova, bez naglog otpustanja jednog ogromnog broja ljudi ja sam za.
Nema napretka bez rezanja administracije i birokratije i otpuštanja ne smiju biti tabu tema. U svim silnim opštinama, kantonima, vladama, raznim agencijama, te pogotovo u javnim preduzećima ima bar nekoliko hiljada uposlenih viška. Ovima podijeliti otkaze, a pare koje se tu uštede preusmjeriti u realni sektor, građevinu, proizvodnju, poljoprivredu i tu stvarati radna mjesta.
Možda ovo zvuči malo radikalno, ali rak se ne liječi aspirinom nego se uključuje kemoterapija.
Krenuti od vrha, sve tri razine vlasti, ima najmanje 10000 viška uposlenih. Onima koji rade skresati plate kao u Grčkoj, najmanje za trećinu, minimalno, a političarima za 7 puta, nek bude plata 700 KM, što će to više biti luksuzno zanimanje, pa se neće više ublehaši prijavljivati. Doći će neko kome nisu u interesu pare, sve moguće poreze, doprinose koje mi plaćamo skroz pojede administracija. Što će po državnim preduzećima 8 šaltera, toliko ljudi prima platu a rade samo dvoje, pa pola sata pauze drugo dovoje i sve tako, ali kad to narod puši, neka, dabogda sve poskupilo 90000%, bilo nam stanje gore nego u Etiopiji.

Garantujem da će doživjeti debakl na sljedećim izborima, nešto kao SBiH a dovešće nam Fahru na vlast, još kad nas taj ojadi, ne preostaje nam ništa drugo nego opšta disolucija.