Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#3876 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

hrle1976 wrote:
Cracked wrote:jel ima kakvi prici za ove jeftine Ryanair letove i slicne za Sarajevo? Hocel biti kakvih smanjivanja poreza taksi da i mi, fukara iz sarajeva, malo letimo i evrope vidimo?

Kakav Ryanair, pa jos malo i bice banovani da lete... Letovi sa ovim ko fol nekim nisko-cijenim kompanijama mogu biti skuplji nego sa regularnim/drzavnim.

Kolega moj je uzeo let sa Wizzom do Madrida (povratna karta), sve fino sve jeftino, na dan kad su tebali da lete nazad zbog vremenske neprilike avion nije mogao da sleti. Jedva je dobio mjesto za sutrasnji let ali posto ove kompanije ne lete svaki dan na istim relacijama on je samo mogao dobiti let do Poljske. Sam je morao da financira dodatnu kartu, za jednu noc smjestaj i transport iz Poljske do Ceske. Od 140 i kusur eura ispala karta na kraju nepunih 500€
U slucaju vremenskih neprilika ili neprilika koje nisu uzrokovane greskom avio kompanije, one te nisu duzne smjestiti u hotel i sl.
On je kupio kartu, i znao usao je u ugovor sa kompanijom, kompanija bi ga smjestila na prvi moguci let bez problema, ali on nije oito htio cekati. Kompanija ima svoj red letenja, i trebao se malo raspitati o tome, jer valjda zna da moze doci do problema. Ja kada kupujem kartu uvijek gledam sljedece:
1. Vrijeme izmedju konekcija da bi torbe dsle na vrijeme
2. Frekvenciju letova, tj. da li ima vse letova izmedju dva grada u slucaju mog kasnjenja ili drugih neprilika
3. Tip aviona, tj. kakav je raspored sjedista da znam sta da biram.

Jbg, ti si taj koji kupuje kartu i ulazi u poslovni ugovor sa komanijom, kompanija nije socijalna ustanova.
drndalo

#3877 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Cracked wrote:jel ima kakvi prici za ove jeftine Ryanair letove i slicne za Sarajevo? Hocel biti kakvih smanjivanja poreza taksi da i mi, fukara iz sarajeva, malo letimo i evrope vidimo?
I ima samo prica nas "fukare"... Iduci korak iza price malo kasni...
lajkujMe

#3878 Re: Avio kompanije all about

Post by lajkujMe »

Iskreno i da dodju svi ovi low budget airlines daju ti povratnu kartu za 30 km, + razne njihove dadzbine koje pisu malim slovima i nek te izadje 50 km karta, onda dodje BUM kad ti Aerodrom Sarajevo uzme 150 km taksi :D

Sve dok Sa aerodrom ne promjeni misljenje o tim nerealnim taksama nece biti jeftinih letova odavde :D
hrle1976

#3879 Re: Avio kompanije all about

Post by hrle1976 »

jefferson wrote:
hrle1976 wrote:

Kakav Ryanair, pa jos malo i bice banovani da lete... Letovi sa ovim ko fol nekim nisko-cijenim kompanijama mogu biti skuplji nego sa regularnim/drzavnim.

Kolega moj je uzeo let sa Wizzom do Madrida (povratna karta), sve fino sve jeftino, na dan kad su tebali da lete nazad zbog vremenske neprilike avion nije mogao da sleti. Jedva je dobio mjesto za sutrasnji let ali posto ove kompanije ne lete svaki dan na istim relacijama on je samo mogao dobiti let do Poljske. Sam je morao da financira dodatnu kartu, za jednu noc smjestaj i transport iz Poljske do Ceske. Od 140 i kusur eura ispala karta na kraju nepunih 500€
U slucaju vremenskih neprilika ili neprilika koje nisu uzrokovane greskom avio kompanije, one te nisu duzne smjestiti u hotel i sl.
On je kupio kartu, i znao usao je u ugovor sa kompanijom, kompanija bi ga smjestila na prvi moguci let bez problema, ali on nije oito htio cekati. Kompanija ima svoj red letenja, i trebao se malo raspitati o tome, jer valjda zna da moze doci do problema. Ja kada kupujem kartu uvijek gledam sljedece:
1. Vrijeme izmedju konekcija da bi torbe dsle na vrijeme
2. Frekvenciju letova, tj. da li ima vse letova izmedju dva grada u slucaju mog kasnjenja ili drugih neprilika
3. Tip aviona, tj. kakav je raspored sjedista da znam sta da biram.

Jbg, ti si taj koji kupuje kartu i ulazi u poslovni ugovor sa komanijom, kompanija nije socijalna ustanova.
Ni trgovina po zakonu nije duzna da uzme artikal nazad kad ga proda jer osoba skonda da mu nepase, pa opet je zamjena ili povrat novca moguc kao dio servisa trgovine. Naravno da kompanija nije socialna ustanova ali kome je stalo do servisa i zadovoljnih musterija taj ce se pobrinuti. A to uopste nije rijec kod kompanija poput WizzAir, Ryanair i ostalih kompanija sa koje kakvim ljevim imenima. Sto se tice hotela i otkazanih letova zbog vremena ja sam imao do sada imao izgleda SUPER srecu po tom pitanju. Tri puta mi je placen hotel. A jednom (TAP) sam cak i dobio 400€ da sebi kupim novu kartu (ako zelim i kod druge kompanije) 170€ za smjestaj jer su prebukirali avion.
luckylaka

#3880 Re: Avio kompanije all about

Post by luckylaka »

Zna li neko koliko ce biti avionska karta St.Louis-Rio de Janeiro junu-julu 2014 :D tj najeftinija karta Usa-Brazil
jefferson

#3881 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

Ni trgovina po zakonu nije duzna da uzme artikal nazad kad ga proda jer osoba skonda da mu nepase, pa opet je zamjena ili povrat novca moguc kao dio servisa trgovine. Naravno da kompanija nije socialna ustanova ali kome je stalo do servisa i zadovoljnih musterija taj ce se pobrinuti. A to uopste nije rijec kod kompanija poput WizzAir, Ryanair i ostalih kompanija sa koje kakvim ljevim imenima. Sto se tice hotela i otkazanih letova zbog vremena ja sam imao do sada imao izgleda SUPER srecu po tom pitanju. Tri puta mi je placen hotel. A jednom (TAP) sam cak i dobio 400€ da sebi kupim novu kartu (ako zelim i kod druge kompanije) 170€ za smjestaj jer su prebukirali avion.
To je zato sto je njihova greska.
Kada je nevrjeme, fino nadjes sebi dobar bar, i popijes sta se ima popiti!
Eto jos da dozivim da mi kompanija plati spavanje jer snijeg pada ili je magla pregusta!
Inace trgovina se ne suocava sa milionskim gubicima zbog goriva i sl.
bambina78

#3882 Re: Avio kompanije all about

Post by bambina78 »

Ryanair, Wizz, Easyjet su odlicne kompanije ko zeli da se prebaci po njihovim uslovima za vrlo malo novca :thumbup: Naravno, treba znati njihova pravila da se ne bi npr. zbog nemanja boarding passa placalo dodatnih 50 eura, ali ko pazi i zna sta ga ocekuje, sigurno ce biti zadovoljan uslugom. Opet, problem je sto su Sarajevu najblizi aerodromi Zadar, Zagreb, Beograd...

Ovi sto blate ove kompanije, pretpostavljam da nikad nisu koristili njihove usluge.
drndalo

#3883 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

lajkujMe wrote:
Iskreno i da dodju svi ovi low budget airlines daju ti povratnu kartu za 30 km, + razne njihove dadzbine koje pisu malim slovima i nek te izadje 50 km karta, onda dodje BUM kad ti Aerodrom Sarajevo uzme 150 km taksi :D

Sve dok Sa aerodrom ne promjeni misljenje o tim nerealnim taksama nece biti jeftinih letova odavde :D
Aerodrom Sarajevo ne uzima 150 KM taxi... Kod vecine kompanija u tim "taxama" se nalazi i doplata za gorivo, koja ide opet njima, a ne aerodromima...
rudy81

#3884 Re: Avio kompanije all about

Post by rudy81 »

bambina78 wrote:Ryanair, Wizz, Easyjet su odlicne kompanije ko zeli da se prebaci po njihovim uslovima za vrlo malo novca :thumbup: Naravno, treba znati njihova pravila da se ne bi npr. zbog nemanja boarding passa placalo dodatnih 50 eura, ali ko pazi i zna sta ga ocekuje, sigurno ce biti zadovoljan uslugom. Opet, problem je sto su Sarajevu najblizi aerodromi Zadar, Zagreb, Beograd...

Ovi sto blate ove kompanije, pretpostavljam da nikad nisu koristili njihove usluge.
prije svega, ne treba ni puno ocekivati od ovakvih kompanija.
ne mozes ocekivati da ce ti obezbijediti prenociste, hranu, itd. ako fulis let ili je odgodjen a koji kosta 20-30 eur. s druge strane ovo je izvrsna opcija prije svega za mlade, za vikend putnike, i sl. gdje je prioritet da se prebcis u kratkom roku od tacek A do tacke B i uz sto manje troskove. ovaj tip putnika ne nosi veliki prtljag sa sobom tako da nisu ni u opasnosti da plate dodatne troskove za extra torbe.
ja sam licno proputovala europu s easyjetom za smijesne pare... sreca pa sam u to vrijeme zivjela u gradu odakle su bile "pokrivene" mnoge destinacije
hrle1976

#3885 Re: Avio kompanije all about

Post by hrle1976 »

jefferson wrote:
Eto jos da dozivim da mi kompanija plati spavanje jer snijeg pada ili je magla pregusta!

Ja sam sa SAS-om, ANA-om i Air New Zealandom dobio dzaba smjestaj doduse nije prica bila o najjefrinijoj varijanti avio-karte ali nije ni biznis klasa bila.
jefferson

#3886 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

hrle1976 wrote:
jefferson wrote:

Ja sam sa SAS-om, ANA-om i Air New Zealandom dobio dzaba smjestaj doduse nije prica bila o najjefrinijoj varijanti avio-karte ali nije ni biznis klasa bila.
Pa moze kompanija izaci u susret recimo kupcima sa visim statusom. Meni se desilo par puta da dobijam pogodnosti neke jer puno putujem. Ali akda imas masovna otkazivanja letova zbog nevremena ili necega sto je izvan kontrole aviokompanije, mozda ti se posreci, ali ja obicno odmah ganjam gdje ima cosak da se mogu izvruti u horizontalu :D
hrle1976

#3887 Re: Avio kompanije all about

Post by hrle1976 »

jefferson wrote:

Pa moze kompanija izaci u susret recimo kupcima sa visim statusom. Meni se desilo par puta da dobijam pogodnosti neke jer puno putujem. Ali akda imas masovna otkazivanja letova zbog nevremena ili necega sto je izvan kontrole aviokompanije, mozda ti se posreci, ali ja obicno odmah ganjam gdje ima cosak da se mogu izvruti u horizontalu :D
[/quote]

Nije da nisam imao prilika da nocim po aerodromima :D Zadnja takva avantura je bila kad je Island malo jace prno... sletio na "zadnjim" avionom na Frankfurt aerodorm kad hopla onda tabla sa departures, otkazano, otkazano, otkazano... sve od reda haj reko neki dim tamo vamo proce to brzo, i tako se ija zabio u cosak, pijm cajeve, limunde, jedi, kafenisi, citaj novine - sva sreca wc nije daleko bio - prvi put sam u zivotu procitao 80% u jednoj novini - pa nako i predevera jednu noc do sutradan, dok nisam vidio kako putnicima postavljaju vojnicke krevete u po terminala :mrgreen: buka uzbuna svi panice, jedni hoce li ikako vise otici sa aerodorma, ovi vamo neki iz Indije Pakistana poceli sofre da vade i uljepsavaju cosak. :mrgreen: Tih dana u hotelima nije sobe bilo te kad je sef zvanicno otkazao putovanje za Kanadu onda sam se nekako prosverco do CZ. Tad sam prvi put u zivotu vidio njemce jako ne organizovane... aerodorm licio na izbjeglicnki camp centar Mogdish. Onaj haos i kaos nebi nikome pozelio - dobro ima par osoba kojim bi :lol:
jefferson

#3888 Re: Avio kompanije all about

Post by jefferson »

hrle1976 wrote:
jefferson wrote:

Nije da nisam imao prilika da nocim po aerodromima :D Zadnja takva avantura je bila kad je Island malo jace prno... sletio na "zadnjim" avionom na Frankfurt aerodorm kad hopla onda tabla sa departures, otkazano, otkazano, otkazano... sve od reda haj reko neki dim tamo vamo proce to brzo, i tako se ija zabio u cosak, pijm cajeve, limunde, jedi, kafenisi, citaj novine - sva sreca wc nije daleko bio - prvi put sam u zivotu procitao 80% u jednoj novini - pa nako i predevera jednu noc do sutradan, dok nisam vidio kako putnicima postavljaju vojnicke krevete u po terminala :mrgreen: buka uzbuna svi panice, jedni hoce li ikako vise otici sa aerodorma, ovi vamo neki iz Indije Pakistana poceli sofre da vade i uljepsavaju cosak. :mrgreen: Tih dana u hotelima nije sobe bilo te kad je sef zvanicno otkazao putovanje za Kanadu onda sam se nekako prosverco do CZ. Tad sam prvi put u zivotu vidio njemce jako ne organizovane... aerodorm licio na izbjeglicnki camp centar Mogdish. Onaj haos i kaos nebi nikome pozelio - dobro ima par osoba kojim bi :lol:[/quote]

Ja sam u milanu prenocio zbog snijega u sarajevu. Neki se iz nisa nasli, ne znam kako su uspjeli onoliko rakije sa sobom imat (tad nije bilo onih zabrana oko tkucine). Elem bil je duga i nezaboravna noc :D
akcija007

#3889 Re: Avio kompanije all about

Post by akcija007 »

Da li nam Pegasus dolazi od iduce godine s letovima Istanbul Sarajevo Istanbul ?

Niko nista nije pricao o ovome, ali kad odem na Aerodrom Sarajevo red letenja, redovni letovi od 04.02.2013. godine se skoro svaki dan pojavljuje Pegasus i u dolasku i u odlasku iz/za IST i konkretno za dan ponedjeljak pise da vrijedi od 04.02. do 25.03. dakle nije carter neki da sam na dan 04.02. vrijedi 25.03. je posljednji ponedjeljak u zimskom redu letenja . Petkom i subotom Pegasus ne lete iz/za SA. Dolasci u SA su u 14:25h, a povratak nazad je u 15:05h.

Sta vi mislite da li ovo znaci da i Pegasus pocinje letiti na redovnoj liniji iz/za IST? Na njihovoj web stranice nista ne pise niti se moze kupiti karta , samo da od februara pocinju letovi za Beograd i iz/za BG se karta moze kupovati.
Timotije

#3890 Re: Avio kompanije all about

Post by Timotije »

luckylaka wrote:Zna li neko koliko ce biti avionska karta St.Louis-Rio de Janeiro junu-julu 2014 :D tj najeftinija karta Usa-Brazil
Mogu te nazalost samo izvijestiti o cijenama za Rigu i Vilnius, te su vec u ladici ;-) :D .
hrle1976

#3891 Re: Avio kompanije all about

Post by hrle1976 »

Timotije wrote:
luckylaka wrote:Zna li neko koliko ce biti avionska karta St.Louis-Rio de Janeiro junu-julu 2014 :D tj najeftinija karta Usa-Brazil
Mogu te nazalost samo izvijestiti o cijenama za Rigu i Vilnius, te su vec u ladici ;-) :D .

cca. $2.500
drndalo

#3892 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

akcija007 wrote:Da li nam Pegasus dolazi od iduce godine s letovima Istanbul Sarajevo Istanbul ?

Niko nista nije pricao o ovome, ali kad odem na Aerodrom Sarajevo red letenja, redovni letovi od 04.02.2013. godine se skoro svaki dan pojavljuje Pegasus i u dolasku i u odlasku iz/za IST i konkretno za dan ponedjeljak pise da vrijedi od 04.02. do 25.03. dakle nije carter neki da sam na dan 04.02. vrijedi 25.03. je posljednji ponedjeljak u zimskom redu letenja . Petkom i subotom Pegasus ne lete iz/za SA. Dolasci u SA su u 14:25h, a povratak nazad je u 15:05h.

Sta vi mislite da li ovo znaci da i Pegasus pocinje letiti na redovnoj liniji iz/za IST? Na njihovoj web stranice nista ne pise niti se moze kupiti karta , samo da od februara pocinju letovi za Beograd i iz/za BG se karta moze kupovati.
Hm, ne bi to bilo lose da se pojavi dodatna konkurencija... Opet mi nije jasno zasto bi letili npr. utorkom, a ne petkom/subotom, po mom iskustvu, potraznja za danima koji se mogu ukljuciti u produzeni vikend bude veca od nekog "osrednjeg" radnog dana... Za 25.03 si u pravu kao prelom zimski/ljetni red letenja, pa nam ovaj raspored zasad vise skriva nego otkriva... :? Opet, ako otvaraju liniju pocetkom februara, meni je malo neozbiljno da je vec namaju u prodaji na svom web-u, kad Beograd imaju... Doduse, mozda su sa SJJ dogovorili, pa ovi vec stavili, a npr. nasa Direkcija jos nije zavrsila sve papire, pa se to jos ne pusta u prodaju...? Hm, vise pitanja imam nego odgovora... Doduse, Pegasus mahom leti na SAW aerodrom sa Azijske strane, a ne na IST...
iceman ze

#3893 Re: Avio kompanije all about

Post by iceman ze »

Rezervisao sam let preko turisticke agencije. Dobio sam itinerer leta, vide se neki detalji leta kao sto su broj, datum, vrijeme i sl. Da li trebam nazvati aviokompaniju, da provjerim jel sve ok? Ovo mi je prvi put da ja rezervisem, tako da imam dilemu. Thx.
drndalo

#3894 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

Rezervisao ili kupio ? Ako si kupio, nemas sta vise da talasas... Koja je kompanija u pitanju ? Na web-u mozes pretrazivati svoj itinerer po najmanje 2 osnova, kompanije koje rade preko Amadeusa imaju www.checkmytrip.net koji se najlakse provjerava preko "reservation code-a" koji uvijek ima 6 znakova, bilo kakvu mjesavinu 6 slova/brojeva (primjer: YR7HG1), i svoje prezime sa itinerera, i ako je sve OK, izbaci ti sve podatke koje ima iz sistema, vremena, datumi, avioni, klase, obroci, te oznacava promjene ako do njih dodje, tipa zamjena aviona A319 sa Q400, zbog koje je vrijeme polijetanja npr. pomjereno 20 min. ranije...

Turkish npr. ne radi preko amadeusa, ali se na njihovoj web-strani, sa njihovim dobijenim kodom, na isti nacin moze provjeriti status... Naravno, mozes nazvati i kompaniju pa provjeriti, kao i agenciju koja je rezervisala/prodala kartu...
iceman ze

#3895 Re: Avio kompanije all about

Post by iceman ze »

drndalo,

hvala na infu, sve sam provjerio kako si i napisao. Sve je ok, oko rezervacije i leta. Kartu sam platio, kada sam i rezervisao. Pozz :thumbup:
luckylaka

#3896 Re: Avio kompanije all about

Post by luckylaka »

hrle1976 wrote:
Timotije wrote:

cca. $2.500
Cega bolan 2500 pa ja sad imam za $1200 (ustvari nemam ali sam nasao).Valja i za Rigu i Vilnuis,salji agenciju
Target2010

#3897 Re: Avio kompanije all about

Post by Target2010 »

cca. $2.500[/quote]
Cega bolan 2500 pa ja sad imam za $1200 (ustvari nemam ali sam nasao).Valja i za Rigu i Vilnuis,salji agenciju[/quote]

i ja nadjoh za ca. 1200 $ sa Unajtedom preko Hjustona ;-)
luckylaka

#3898 Re: Avio kompanije all about

Post by luckylaka »

Target2010 wrote:cca. $2.500
Cega bolan 2500 pa ja sad imam za $1200 (ustvari nemam ali sam nasao).Valja i za Rigu i Vilnuis,salji agenciju[/quote]

i ja nadjoh za ca. 1200 $ sa Unajtedom preko Hjustona ;-)[/quote]
Dobra opcija samo iz kojega grada
hrle1976

#3899 Re: Avio kompanije all about

Post by hrle1976 »

luckylaka wrote:
Target2010 wrote:cca. $2.500
Cega bolan 2500 pa ja sad imam za $1200 (ustvari nemam ali sam nasao).Valja i za Rigu i Vilnuis,salji agenciju
i ja nadjoh za ca. 1200 $ sa Unajtedom preko Hjustona ;-)[/quote]
Dobra opcija samo iz kojega grada[/quote]

Da unaprijed 1,5 god mozes kupiti je malo sasavo, a sto se tice cijena ja sam morao za svjetskog prvenstva poslovno ici u JAR karta je kostala 35% skuplje nego normalno, a firma je kupila 7 mjeseci prije jer se vec termin za sastanak znao. Tako da iz STL 99% ide avion preko D.C. za Brazil Sao Paolo, a ako onda npr. moras jos dadati za neki drugi grad u Brazilu npr. onaj u Amazonu. Ispod 2.500$ zaboravi.
drndalo

#3900 Re: Avio kompanije all about

Post by drndalo »

iceman ze wrote:drndalo,

hvala na infu, sve sam provjerio kako si i napisao. Sve je ok, oko rezervacije i leta. Kartu sam platio, kada sam i rezervisao. Pozz :thumbup:
Nema na cemu, drago mi je da sam mogao pomoci...
Post Reply