NOVE CIJENE GORIVA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

drug_profi

#38701 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by drug_profi »

neki wrote: 01/05/2026 21:59
drug_profi wrote: 01/05/2026 21:47
neki wrote: 01/05/2026 21:20 već 20 godina slušam kako narod previše troši, kako svi žive na kredit, kako se plata potroši do 10og u mjesecu pa onda kukumajko, kako će sve doći na naplatu...
i prođoše decenije a naplate nema a troši se sve više.
hoćemo li progutati knedlu i priznati da se ovdje nikad nije bolje živjelo?
Valjda je logično da se standard vremenom podiže. Valjda je to prirodan proces ako zemlja živi u miru.
Valjda je jasno da se mora danas živjeti bolje nego prije 40 godina. Jednostavno mora.
Po kuknjavi većine našeg naroda (uključujući i većinu na forumu) reklo bi se da se ovdje nikad gore nije živjelo..
Niej se nikad lako živjelo, ali između tih tegoba ima neka gradacija.
Mi trenutno živimo od jedne plate zadnjih 8 godina. Meni jeste teško sastaviti sa tim cijeli mjesec i moram stalno vaditi lovu iz šteka i gledati koji luksuz mi nije potreban.
Ali prije recimo 20 godina, nema šanse da bih mogao i 10 dana sa jednom platom, jer smo se i sa dvije patili.
Pa ja i dalje imam danas neke projekte, neki cement, neki beton, neke stvari koje i ne moraju da se rade, više su moja želja da se nešto napravi i unaprijedi, da ostane i moj trag na očevini.
Da nam nije stalne ove ratne slutnje, ovdje bi bilo rajsko mjesto za živjet...
neki

#38702 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by neki »

pa jbg i u zlatno doba amerike tamo je običan čovjek radio 3 posla da bi imao kuću, vozio nov auto i svakih 10 godina išao u evropu na godišnji.
Samo je kod nas mokri san raditi od 8 do14 u državnoj službi, petkom kofol na džumu pa kući i imati godišnji od 32 radna dana, naravno svaki produženi vikend u šoping u Split pa jebat mater EU zbog granične kontrole i povrata poreza..
A onda na forum i kukat kako je puter 6 maraka a tikvica 10
zippoo87

#38703 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by zippoo87 »

neki wrote: 01/05/2026 22:16 pa jbg i u zlatno doba amerike tamo je običan čovjek radio 3 posla da bi imao kuću, vozio nov auto i svakih 10 godina išao u evropu na godišnji.
Samo je kod nas mokri san raditi od 8 do14 u državnoj službi, petkom kofol na džumu pa kući i imati godišnji od 32 radna dana, naravno svaki produženi vikend u šoping u Split pa jebat mater EU zbog granične kontrole i povrata poreza..
U procentima,ovo radi 5% ljudi. Ostali kubure a mnogo ih je sto nikada mora nisu ni vidjeli. Vecina ne moze priustiti a nekima to nije ni lajfstajl.
Ali napretkom raznoraznih tehnologija i dolaskom uredjaja na nase trziste,logicno je da ce se popraviti kvalitet zivota...pa evo najobicnija klima ,koju sada ima svaki stan,dize kvalitet zivota ljeti za 300%. Znaju svi kakve su temperature bile u stanovima prije klima. :lol:
I mnogi drugi uredjaji.

Ali ono sto kod nas ne napreduje...to je evolucija zivota...dakle kod nas ne postoji ona nit da se covjek rodi,pa uci i skoluje,pa onda radi normalno odredjen period i na kraju uziva u starosti u penziji. Kod nas se ta nit stalno prekida sada,sto ratovima,sto politickom i ekonomskom stagnacijom,sto stalnim psiholoskim pritiskom o novim ratovima,novim sranjima,itd itd. Ovdje kod nas ti nista nije sigurno...koliko god neko ulagao u sebe,obrazovao se,edukovao,ucio na dnevnoj bazi...male su sanse da ce vidjeti prosperitet,jer o njemu skolovanom,uvijek je nadredjeni neki stranacki uhljup ili gazda bez srednje skole sa zaledjinom stranke,koji ekploatise radnike vise nego crne robove prije 300 godina. Dakle,ovdje ti nikada ne znas na cemu si i ne mozes imati plan puta i razvoja,kao sto moze imati neki svabo,holandjanin,britanac ili amerikanac.
drug_profi

#38704 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by drug_profi »

neki wrote: 01/05/2026 22:16 pa jbg i u zlatno doba amerike tamo je običan čovjek radio 3 posla da bi imao kuću, vozio nov auto i svakih 10 godina išao u evropu na godišnji.
Dobro, radim i ja honorarno po ugovoru od djelu.
Moj jedan zet radi dva posla jer imaju kredit za stan od 2100 mjesecno prvih 10 godina. Moja kcer ima menadzersku platu i radi 12-13 sati dnevno analize trzista.
Drugi zet pored redovnog posla drži i privatne časove. Sestra radi i za poslodavca i kao freelancer i sl.
Ovo današnje doba je donijelo internet, smanjilo svijet, povećalo potražnju za svim i svačim, i onaj ko je spreman da radi, a ima šta ponuditi, može i zaraditi.
nauticamid

#38705 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by nauticamid »

zippoo87 wrote: 01/05/2026 22:24
U procentima,ovo radi 5% ljudi. Ostali kubure a mnogo ih je sto nikada mora nisu ni vidjeli. Vecina ne moze priustiti a nekima to nije ni lajfstajl.
Ali napretkom raznoraznih tehnologija i dolaskom uredjaja na nase trziste,logicno je da ce se popraviti kvalitet zivota...pa evo najobicnija klima ,koju sada ima svaki stan,dize kvalitet zivota ljeti za 300%. Znaju svi kakve su temperature bile u stanovima prije klima. :lol:
I mnogi drugi uredjaji.

Ali ono sto kod nas ne napreduje...to je evolucija zivota...dakle kod nas ne postoji ona nit da se covjek rodi,pa uci i skoluje,pa onda radi normalno odredjen period i na kraju uziva u starosti u penziji. Kod nas se ta nit stalno prekida sada,sto ratovima,sto politickom i ekonomskom stagnacijom,sto stalnim psiholoskim pritiskom o novim ratovima,novim sranjima,itd itd. Ovdje kod nas ti nista nije sigurno...koliko god neko ulagao u sebe,obrazovao se,edukovao,ucio na dnevnoj bazi...male su sanse da ce vidjeti prosperitet,jer o njemu skolovanom,uvijek je nadredjeni neki stranacki uhljup ili gazda bez srednje skole sa zaledjinom stranke,koji ekploatise radnike vise nego crne robove prije 300 godina. Dakle,ovdje ti nikada ne znas na cemu si i ne mozes imati plan puta i razvoja,kao sto moze imati neki svabo,holandjanin,britanac ili amerikanac.
Prije svega, ovdje nase firme nemaju neki razvojni put, uopsteno ni unutar firme. Kad zaposle radnika na neko radni mjesto, taj covjek ma koliko znao, naucio u tom nekom odredjenom periodu, on nece napredovati. Ako bude srece i zdravlja, on ce na tom radnom mjestu zaraditi penziju.

Ali zato stranke vode politiku razvojnog puta tih firmi, pa kako navodis, ti polupismeni stranacki uhljupi napreduju olako jer ih ta stranka gura i pokusavaju maltretirati te radnike koji posteno rade. Nekoga uspiju izmaltretirati, nekoga ne.

Mene samo cudi da kod nas nema slucajeva gdje je radnik ubio svog nadredjenog ili nadredjene, s obzirom sta se sve desava po nasim firmama.
zippoo87

#38706 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by zippoo87 »

nauticamid wrote: 01/05/2026 23:27
zippoo87 wrote: 01/05/2026 22:24
I mnogi drugi uredjaji.

Prije svega, ovdje nase firme nemaju neki razvojni put, uopsteno ni unutar firme. Kad zaposle radnika na neko radni mjesto, taj covjek ma koliko znao, naucio u tom nekom odredjenom periodu, on nece napredovati. Ako bude srece i zdravlja, on ce na tom radnom mjestu zaraditi penziju.

Ali zato stranke vode politiku razvojnog puta tih firmi, pa kako navodis, ti polupismeni stranacki uhljupi napreduju olako jer ih ta stranka gura i pokusavaju maltretirati te radnike koji posteno rade. Nekoga uspiju izmaltretirati, nekoga ne.

Mene samo cudi da kod nas nema slucajeva gdje je radnik ubio svog nadredjenog ili nadredjene, s obzirom sta se sve desava po nasim firmama.
:thumbup:

Upravo...jer su sve nase firme ili privatne pa tu vlada ono muz/gazda/zena/djeca a ispod je rodbina a u javnim firmama je nepotizam i korupcija,gdje se postavljaju odani a nesposobni ljudi,jer oni i nisu tu da razvijaju firmu,nego da stave potpis na nastimani tender,pa ako zaplate,da nije kriv vodja stranke. A usput i oni taj "rizik" dobro naplate...sto uzimaju i rasprodaju sve sto mogu.
Najveci problem i stagnacija nasih privatnih firmi je sto su sve te firme "d.j.l" u realnosti,iako su d.o.o. a to znaci da je gazda Bog i da on "najbolje zna" i tu nema prostora ni za koga drugog,da na neki nacin prosiri vidike firmi i gazdi. I zato sve nase firme i kada krenu u neki razvitak,vrlo brzo udare u zid ,jer inteligencija pojedinca je uvijek ogranicena a puno bi bolje mogle napredovati,da unutar firme ima prostora za sirenje vidika i kriticko razmisljanje. ALi nazalost,ovi manje pametni ove vise pametne uvijek gledaju kao konkurenciju i problem i gledaju da ih istjeraju iz firmi,jer se boje za svoje dupe. Ja sam ovo sve svojim ocima gledao godinama i dozivljavao sve i imao i probleme tako sa tim krezubim rodjacima,koji odmah gledaju da te naguze i otjeraju. Nazalost,gazde boli K,sve dok firma posluje dobro,oni se puno ne zamaraju time ko krade u firmi,ko laze,ko podmece,ko hljaga...to je sve jedna velika pijaca i selendra u svakoj firmi. Vecinom ruljci ovo i rade ali nije pravilo,ima karijerista i govana svugdje. Sto b nesto preko tudjih ledja...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#38707 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by konektovan »

Dobro, dokle su cijene goriva? :zoka:
zippoo87

#38708 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by zippoo87 »

konektovan wrote: 02/05/2026 00:01 Dobro, dokle su cijene goriva? :zoka:
Vidi na haplikaciji :lol:
Malo se oticlo u off,necemo vise :D
semirsar

#38709 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by semirsar »

zippoo87 wrote: 02/05/2026 00:12
konektovan wrote: 02/05/2026 00:01 Dobro, dokle su cijene goriva? :zoka:
Vidi na haplikaciji :lol:
Malo se oticlo u off,necemo vise :D
pomislih, jadan on ost'o bRez konekcije a rezerva krehnula, rekoh dokle smo dosli da se na forumu trazi info dje ima najjeftinije...
a vidim, ti si ga skuzio odma'... on ga to suknu, 'nako suptilno, za off... a jes' namazan . :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#38710 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by konektovan »

Sinoc cojk dodje na pumpu, nasuo za cvaju..6 litara cijelih stade..malo majku mu. :mrgreen:
nepass1

#38711 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by nepass1 »

drug_profi wrote: 01/05/2026 22:24
Moj jedan zet radi dva posla jer imaju kredit za stan od 2100 mjesecno prvih 10 godina. Moja kcer ima menadzersku platu i radi 12-13 sati dnevno analize trzista.
Drugi zet pored redovnog posla drži i privatne časove. Sestra radi i za poslodavca i kao freelancer i sl.
Ovo današnje doba je donijelo internet, smanjilo svijet, povećalo potražnju za svim i svačim, i onaj ko je spreman da radi, a ima šta ponuditi, može i zaraditi.
Ja ne kontam ljude kao tvog zeta. Je li bolje imati tu ratu 1200km 20g, raditi jedan posao, provesti vrijeme sa porodicom, odgajati djecu, imati neki hobby nego sljakati dva posla ili 12-13h
Kontam ako nemas dovoljno za egzistenciju pa moras, radio sam i ja od 8 do 23h ali ubijati sebe da bi placao ratu 2k, ili isao na more tri puta ili vozao auto od 100k itd ne kontam
no_sekirli

#38712 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by no_sekirli »

Zivot je prekratak da bi se proveo rintajuci 12-14 sati na 2-3 posla i mjeriti dobar zivot prema kvadratima u svom vlasnistvu.

Treba malo i zivjeti.

Btw., pojeftinila corba. Ima i ispod 3,40.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#38713 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by izvrsni direktor »

nepass1 wrote: 02/05/2026 07:25
drug_profi wrote: 01/05/2026 22:24
Ja ne kontam ljude kao tvog zeta. Je li bolje imati tu ratu 1200km 20g, raditi jedan posao, provesti vrijeme sa porodicom, odgajati djecu, imati neki hobby nego sljakati dva posla ili 12-13h
Kontam ako nemas dovoljno za egzistenciju pa moras, radio sam i ja od 8 do 23h ali ubijati sebe da bi placao ratu 2k, ili isao na more tri puta ili vozao auto od 100k itd ne kontam
Jbg, neko voli da crnci dok je mlad i zdrav, a kasnije laganije i ubire plodove rada. A neko drug voli da uziva dok je mlad i zdrav. I uvijek jedni ne kontaju druge.
Btw i ja spadam u ovu drugu grupu :D ali nemas sta "ne kontati" one koji rade drugacije, razumijem i taj nacin rezonovanja
nepass1

#38714 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by nepass1 »

Ja sam sretniji sa svoje 2,5 milje i kad odem po dijete u pola 3, pa se druzimo, onda mi ostane vremena i za hobije i sport i zenu nego da imam 5k i radim do 19h.
Mislim imam i ja hipoteku, ali prilagodio, uspijem i zastekati para za crne dane...
bumerangss

#38715 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by bumerangss »

nepass1 wrote: 02/05/2026 08:24 Ja sam sretniji sa svoje 2,5 milje i kad odem po dijete u pola 3, pa se druzimo, onda mi ostane vremena i za hobije i sport i zenu nego da imam 5k i radim do 19h.
Mislim imam i ja hipoteku, ali prilagodio, uspijem i zastekati para za crne dane...
Pametno :thumbup:
Ne razumijem ove sto kao treba svaki dan uciti, napredovati, usavrsavati se, jednom straznicom na 5 stolica, samo daj daj daj... nekretnine vikendice stanovi i proleti život za cas i docekas starost i bolest i svi pa i rođeno dijete te napusti, cast rijetkim izuzetcima, i svojom imovinom zavadis svoju djecu koja se ne mogu dogovoriti kako da podijele tvoju imovinu a ako i ti to prije smrti raspodjelis uvijek jedno smatra da je nepravedno dobio manje tj da je bio bolji evlad pa zaslužio više :-)

I sta opet cemo istruhnuti i za grob se nece znati. Dolaze od bajrama do bajrama na mezar prvi potomci pa manje unuci, vec pola praunuka ne zna ni gdje si ukopan...
Evo ko od nas zna i kad je otisao na grob-mezar kako god, svog pra djeda a pogotovo pra pra djeda? Kako se zvao? Niko ! Možda 2% nas da to zna
Džamija i mezarje bili na mjestu skenderije, na mjestu Jatovog nebodera "vatre" u Ferhadiji, prešernov park kod pozorišta... i jos desetine grobalja mezaristana u užem dijelu Sarajeva. Sve prekopano kao da te ljude prije 300 500 godina ni Bog nije dao.
Tako ce biti i sa nama ali niko o tome ne misli. Svi grabe kupuju, zgrču kao da ce živiti 100 godina a prosjek je 74 i to zahvaljujuci onima koji prekucaju pa dožive 85 90 a vecina ce nas preseliti u 60-tim neki 50-tim pa i ranije i zato je prosjecna starost 70 do 75
Isto kao prosjecna plata sto je 1800-2000 zahvaljujuci manjini politicarima doktorima inžinjerima koji imaju platu po 3 4 5 6000 a sto nas 85% prima platu između 1027 i 1500 to nije bitno :mrgreen:
breuer

#38716 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by breuer »

ja neki dan na aplikaciji Pokopa našao mezar pranene na Barama, otišao obić, što kažeš ni unuk, moj otac nikad nije znao gdje je :(
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#38717 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote: 01/05/2026 17:12 Nie gorivo skupo, rece bata u koloni na gp-u.. :lol:
Dosao prosli cetvrtak. Nikoga na granici :thumbup:
nepass1 wrote: 02/05/2026 08:24 Ja sam sretniji sa svoje 2,5 milje i kad odem po dijete u pola 3, pa se druzimo, onda mi ostane vremena i za hobije i sport i zenu nego da imam 5k i radim do 19h.
Plus izdajes nekretine koliko sam upratio, sto mnogi sto rmbace nemaju, odnosno rmbace da bi ih otplatili.
Tananarive

#38718 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Tananarive »

emigrazione wrote: 01/05/2026 19:12 Nikada u historiji covjecanstva u ovome dijelu planete se nije bolje zivjelo, Josipe Broze naserem ti se u usta i tebi i tvom samoupravljanju..hvala
Ali je Josip zato kvalitetno zatiro uje, čede i balje. šteta samo što nije sve uspio, pa sad mogu da kese škrnjke na njega.
SvjetlosnaGodina

#38719 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by SvjetlosnaGodina »

Sere se puno na taj sistem, a pola gradova ne bi ceste imalo a kamoli nesto vise :-)
drug_profi

#38720 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by drug_profi »

Ljudi ne kontaju iz čega je JBT počeo praviti državu, pa to porede sa današnjim vremenima.
Stanovi, ceste, fabrike, pruge.... niklo samo...
nepass1

#38721 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by nepass1 »

_BataZiv_0809 wrote: 02/05/2026 09:29
konektovan wrote: 01/05/2026 17:12 Nie gorivo skupo, rece bata u koloni na gp-u.. :lol:
Dosao prosli cetvrtak. Nikoga na granici :thumbup:
Plus izdajes nekretine koliko sam upratio, sto mnogi sto rmbace nemaju, odnosno rmbace da bi ih otplatili.
Hrmbacim i ja da otplatim, ali nema sanse da bih hrmbacio 14h dnevno da mogu ratu od 2k otplacivati.
Ne mislim ja ovdje konkretno na zeta, nego opcenito taj mindset isto kao sto ne razumijem da ces radije zivjeti od kladare ili mamine penzije, cekati da ti ko cigaru ponudi i zovne kafu...
neki

#38722 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by neki »

drug_profi wrote: 02/05/2026 10:59 Ljudi ne kontaju iz čega je JBT počeo praviti državu, pa to porede sa današnjim vremenima.
Stanovi, ceste, fabrike, pruge.... niklo samo...
Iz istog iz čega je i Konrad Adenauer pravio Njemačku, i pored toga još morao plaćati ratne reparacije od kojih je, između ostalog, i JBT gradio svoju.
Pa gdje smo bili mi 1980? Otprilike tamo gdje je Njemačka bila 20 godina prije..
Post Reply