Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
TLOP
#38626 Re: Pitamo Mehanicare ?
kod mene se tako culo struganje i lupkanje i bio je zamajac u pitanju, majstor tako reko
Dobra ta cijena, za ovog mog bilo sve to 1100 bez ruku
Dobra ta cijena, za ovog mog bilo sve to 1100 bez ruku
- emotivac
#38627 Re: Pitamo Mehanicare ?
Stari mjenjao neki dan set kvacila na golfu 4, to lupkanje mu se počelo čuti prije 7 godina, a neki dan zamjenuo set kvačila
Navodno je se čuo druk ležaj.. A auto je sasvim normalno išlo samo to lupkanje... Uglavnom to je to, set kvačilo za zamjenu
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#38628 Re: Pitamo Mehanicare ?
Al ga stari čuva
Tako je i moj kupio drugo auto kad je krenuo u penziju, rekao mu čovjek kvačilo pri kraju i stvarno jest bilo.. vozio ga bez problema još 4 godine
- Optimist
#38629 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vozio ga 4 godine i za to vrijeme presao 7 hiljada. 
- black_adrian
-
Riki1996
#38631 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pa jest jeftino 530 km, po internetu sam citao da je Lukov set dobar, kao u ovoj trgovini imaju popust pa je sad ta cijena
-
DonieBrasco
#38632 Re: Pitamo Mehanicare ?

Sta je ovaj plavi cep pored ovog za gorivo ?
-
NediM17
- vjeshalica
#38634 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pise ti na njemu
-
AtillaS
#38635 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kad ti se pripiša tu ga uštekaš i isprazniš.
- emotivac
#38636 Re: Pitamo Mehanicare ?
Cuva ga amanblack_adrian wrote: ↑11/12/2021 15:01Al ga stari čuva![]()
Tako je i moj kupio drugo auto kad je krenuo u penziju, rekao mu čovjek kvačilo pri kraju i stvarno jest bilo.. vozio ga bez problema još 4 godine![]()
Al' u tih 7 godina je presao vise od 70 000km i mogao je jos, al' eto dosadilo mu slusat taj zvuk
-
laik1981
#38637 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima li ko da se razumije u struju oko auta? Interesuje me sta pretvara napon od 12v u napon u 5v? Da li to radi sam ecu motora ili nesto drugo? Imam nekih problema sa autom koji se desavaju vec par dana. Kada se malo ugrije pocne da trokira, tj. da sa zadrskom prima gas. Nekad je toliko radikalno da papucica gasa uopste ne reaguje nekih 3-4 sekunde. Teze i upali ujutro. E sad ja sam malo cacko i otkrio da kad skinem konektor sa senzora temperature rashladne tecnosti auto prodise i ne trokira sekunde, pa sam mislio da je do tog termoprekidaca. Zamijenio sam i njega i termostat ali problem je i dalje ostao prisutan. Dijagnostika ne pokazuje nikakvu gresku osim posle raskopcavanja senzora. Kada se obrise greska se vise ne vraca, ali auto tesko prima gas. Provjerio sam napon na konektoru senzora temperature i nemam nikako napon, a nasao sam na netu da bi napon trebao biti 5v na tom konektoru. Indikator temperature u autu radi, na dijagnostici ocitava temperaturu i pokazuje ispravne vrijednosti, ventilator hladnjaka se pali kad treba.
Danas cu provjeriti i ostalu 5v instalaciju, cisto da vidim ima li je na ostalim senzorima na kojima bi trebala biti. Ne kontam kako ecu prima podatke sa tog senzora ako na konektoru nema napona koji bi trebao biti. Inace radi se o astri h, motor z16xep.
Zamijenio sam usput i filter goriva, kao i benzinsku pumpu jer sam prvo pomislio na njih. Majstor htjeo da mijenja injektore, ali sam odustao jer nije bas jeftina opcija, a onda sam otkrio da auto dobro prima gas posle skidanja konektora sa ovog senzora temperature, a da je do injektora valjda ni tad ne bi primao gas..
Btw. u Sarajevu nema normalnog majstora za Opel, a opela mali milon. Sve monteri novih dijelova. Ja sumnjam na ecu motora jer uvijek mi je prva pomisao ono najskuplje i sto je najteze popraviti i pronaci
Bilo kakva pomoc ili savjet od nekog ko se razumije je dobrodosla..
I zaboravih napomenuti da auto ima ugradjen sekvent plin. Sto je najludje na plinu radi savrseno. Nema trokiranja, prima gas savrseno, cak i lakse upali direktno na plin nego na benzin. Dok se nije pojavio ovaj problem auto palilo na pola kljuca..
Danas cu provjeriti i ostalu 5v instalaciju, cisto da vidim ima li je na ostalim senzorima na kojima bi trebala biti. Ne kontam kako ecu prima podatke sa tog senzora ako na konektoru nema napona koji bi trebao biti. Inace radi se o astri h, motor z16xep.
Zamijenio sam usput i filter goriva, kao i benzinsku pumpu jer sam prvo pomislio na njih. Majstor htjeo da mijenja injektore, ali sam odustao jer nije bas jeftina opcija, a onda sam otkrio da auto dobro prima gas posle skidanja konektora sa ovog senzora temperature, a da je do injektora valjda ni tad ne bi primao gas..
Btw. u Sarajevu nema normalnog majstora za Opel, a opela mali milon. Sve monteri novih dijelova. Ja sumnjam na ecu motora jer uvijek mi je prva pomisao ono najskuplje i sto je najteze popraviti i pronaci
I zaboravih napomenuti da auto ima ugradjen sekvent plin. Sto je najludje na plinu radi savrseno. Nema trokiranja, prima gas savrseno, cak i lakse upali direktno na plin nego na benzin. Dok se nije pojavio ovaj problem auto palilo na pola kljuca..
- black_adrian
#38638 Re: Pitamo Mehanicare ?
Eh da si u Bihaću il da ti je usput preporučio bih ti Adema za Opel, doktor. A za Sarajevo ne znam ni ja.
-
laik1981
#38639 Re: Pitamo Mehanicare ?
Cuo sam da i u Zenici ima dobar majstor, ali kod njega se auto treba ostaviti par dana sto trenutno nije opcija jer mi auto bas treba. Izvlaci me sto na plin vozim bez ikakvih problema.black_adrian wrote: ↑14/12/2021 10:40 Eh da si u Bihaću il da ti je usput preporučio bih ti Adema za Opel, doktor. A za Sarajevo ne znam ni ja.
- vjeshalica
#38640 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vjerovatno ti struja slusuje u putu do tih senzora konektora...haha cuj majstora on bi odma izjebo injektore
-
laik1981
#38641 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma ko iz topa kaze ako ti radi dobro na plin, a ne radi na benzin onda je pumpa, filter ili injektori. Na prvu i djeluje kao logicno, bar meni laiku, ali me skidanje konektora sa ovog senzora zbunilo i zbog toga pretpostavljam da nije do njih. Bez tog senzora auto prima gas savrseno, samo sto mu tad digne malo obrtaje jerm mu vjerovatno ukljuci saug. Par dana trazio rjesenje na netu i nacisto pobudalio. Internet je zlo bilo da se traze savjeti o zdravlju ljudi bilo o zdravlju autavjeshalica wrote: ↑14/12/2021 10:48 Vjerovatno ti struja slusuje u putu do tih senzora konektora...haha cuj majstora on bi odma izjebo injektore
- vjeshalica
#38642 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da bi sensor ili razvod do njega ako nije dobar davao neke pogresne informacije na ecu o toploti motora pa zato bi mrljao smjesu pretpostavljam zato imas mozda jaku smjesu ili nikakvu na bencin ako nema napona na konektoru a trebalo bi da bude onda vjerovatno da slusuje negdje struja,sumnjam da su injektorilaik1981 wrote: ↑14/12/2021 10:55Ma ko iz topa kaze ako ti radi dobro na plin, a ne radi na benzin onda je pumpa, filter ili injektori. Na prvu i djeluje kao logicno, bar meni laiku, ali me skidanje konektora sa ovog senzora zbunilo i zbog toga pretpostavljam da nije do njih. Bez tog senzora auto prima gas savrseno, samo sto mu tad digne malo obrtaje jerm mu vjerovatno ukljuci saug. Par dana trazio rjesenje na netu i nacisto pobudalio. Internet je zlo bilo da se traze savjeti o zdravlju ljudi bilo o zdravlju autavjeshalica wrote: ↑14/12/2021 10:48 Vjerovatno ti struja slusuje u putu do tih senzora konektora...haha cuj majstora on bi odma izjebo injektore![]()
Ovi majstori inace krenu od najskupljeg najneizvjesnijeg popravka pa nadalje.....
-
laik1981
#38643 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ipak ima napon od nekih 5,3v. Izgleda da juce nisam bas dobro mogao prici onim metalnim kontaktima u konektoru. Uglavnom napona ima ali nesto brljavi. Smjesa na benzin je maksimalno siromasna. Vjerovatno brljavi ili senzor ili sam kompjuter, a mozda je i nesto trece. Ono sto je cudno da ne prijavljuje nikakve greske na dijagnostici i sto na plin radi dobro, a na dijagnostici pokazuje normalne temperature.vjeshalica wrote: ↑14/12/2021 11:13Da bi sensor ili razvod do njega ako nije dobar davao neke pogresne informacije na ecu o toploti motora pa zato bi mrljao smjesu pretpostavljam zato imas mozda jaku smjesu ili nikakvu na bencin ako nema napona na konektoru a trebalo bi da bude onda vjerovatno da slusuje negdje struja,sumnjam da su injektorilaik1981 wrote: ↑14/12/2021 10:55
Ma ko iz topa kaze ako ti radi dobro na plin, a ne radi na benzin onda je pumpa, filter ili injektori. Na prvu i djeluje kao logicno, bar meni laiku, ali me skidanje konektora sa ovog senzora zbunilo i zbog toga pretpostavljam da nije do njih. Bez tog senzora auto prima gas savrseno, samo sto mu tad digne malo obrtaje jerm mu vjerovatno ukljuci saug. Par dana trazio rjesenje na netu i nacisto pobudalio. Internet je zlo bilo da se traze savjeti o zdravlju ljudi bilo o zdravlju auta![]()
Ovi majstori inace krenu od najskupljeg najneizvjesnijeg popravka pa nadalje.....
Imam jos nesto sto sam jutros primjetio. Kad dam kontakt zacuje se neko zujanje koje dolazi iz motorica na klapni gasa. Zujanje se cuje par sekundi onda nesto zacvrci i zujanje prestane. To cvrcanje je kao da se desi neki kratak spoj. Moracu uzeti kakav kontakt sprej pa naprskati malo sve konektore. Provjericu usput i releje od klapne gasa i pumpe za gorivo, odvuci auto i kod plinadzije neka provjeri spojeve gdje je uzimao struju za plin, da nema tu nekog kurslusa. Probacu gdje naci i ovaj konektor za termoprekidac, mozda su kontakti na njemu losi. Uglavnom kad iskopcam konektor auto prima gas najnormalnije, pa cu krenuti od toga.
Ako je neko imao slicnih problema neka se javi..
A majstori su prica za sebe, pogotovo ovi izvikani. Ono ostavi auto 5-6 dana pa ce mijenjati dijelove dok ne dodje do problema. I na kraju racun da ti se zanebesa..
-
splinter
#38644 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na kraju ćeš opet pomoć potražiti kod mehaničara. Nema druge.laik1981 wrote: ↑14/12/2021 12:47Ipak ima napon od nekih 5,3v. Izgleda da juce nisam bas dobro mogao prici onim metalnim kontaktima u konektoru. Uglavnom napona ima ali nesto brljavi. Smjesa na benzin je maksimalno siromasna. Vjerovatno brljavi ili senzor ili sam kompjuter, a mozda je i nesto trece. Ono sto je cudno da ne prijavljuje nikakve greske na dijagnostici i sto na plin radi dobro, a na dijagnostici pokazuje normalne temperature.vjeshalica wrote: ↑14/12/2021 11:13
Da bi sensor ili razvod do njega ako nije dobar davao neke pogresne informacije na ecu o toploti motora pa zato bi mrljao smjesu pretpostavljam zato imas mozda jaku smjesu ili nikakvu na bencin ako nema napona na konektoru a trebalo bi da bude onda vjerovatno da slusuje negdje struja,sumnjam da su injektori
Imam jos nesto sto sam jutros primjetio. Kad dam kontakt zacuje se neko zujanje koje dolazi iz motorica na klapni gasa. Zujanje se cuje par sekundi onda nesto zacvrci i zujanje prestane. To cvrcanje je kao da se desi neki kratak spoj. Moracu uzeti kakav kontakt sprej pa naprskati malo sve konektore. Provjericu usput i releje od klapne gasa i pumpe za gorivo, odvuci auto i kod plinadzije neka provjeri spojeve gdje je uzimao struju za plin, da nema tu nekog kurslusa. Probacu gdje naci i ovaj konektor za termoprekidac, mozda su kontakti na njemu losi. Uglavnom kad iskopcam konektor auto prima gas najnormalnije, pa cu krenuti od toga.
A majstori su prica za sebe, pogotovo ovi izvikani. Ono ostavi auto 5-6 dana pa ce mijenjati dijelove dok ne dodje do problema. I na kraju racun da ti se zanebesa..
Jbg svi bi da vozaju auta, a niko marke da uloži u popravke. Žao mi je
Ti su me senzori nekad davno ilzluđivali, te prebogata smješa, te čok senzor, te senzor papučice gasa itd.
Mislim da ti senzori kad odu, neko vrijeme rade po stitstemu malo radi malo ne radi dok ne odlijepi skroz. Vjerovatno utiče vanjska temperatura, vlažnost zraka, padavine, izolacija, režim vožnje i radna temperatura itd i onda se stvari pogoršaju. Puno sreće i živaca.
PS : da nisi negdje nasuo kakvo smeće od goriva pa da sad auto ne iskašljava?
- vjeshalica
#38645 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mescini da mu konektor jebe sistem...cim radi dobro bez konektora,a sa konektorom sere, neka se tu veza gubi,vjerovatno je neka budalastina u pitanju sitnica...
-
splinter
#38646 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moguće. Samo kažem da imam traume od tih puljki. Daleko im lijepa kuća bila.vjeshalica wrote: ↑14/12/2021 13:09 Mescini da mu konektor jebe sistem...cim radi dobro bez konektora,a sa konektorom sere, neka se tu veza gubi,vjerovatno je neka budalastina u pitanju sitnica...
- basicm
#38647 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja bih rekao da kad iskljucis konektor auto ide na rezervnu mapu za rad bez podataka. Nesto drugo je tu, a dijagnostika bi mogla reci sta.
- vjeshalica
- vjeshalica
#38649 Re: Pitamo Mehanicare ?
Budaljenje senzora je veliki shit...u crno zaviti moze...naizgled bezazleno al jebe u mozaksplinter wrote: ↑14/12/2021 13:10Moguće. Samo kažem da imam traume od tih puljki. Daleko im lijepa kuća bila.vjeshalica wrote: ↑14/12/2021 13:09 Mescini da mu konektor jebe sistem...cim radi dobro bez konektora,a sa konektorom sere, neka se tu veza gubi,vjerovatno je neka budalastina u pitanju sitnica...
-
laik1981
#38650 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma brate naulagao sam se vise nego sto sam i trebao i nije meni problem majstor ali da je strucan, posten i da zavrsi posao na vrijeme, a ne da ostavim auto i da me zavlaci po 15 dana, a takva je praksa kod svih ovih poznatijih. Ispred radnje im po 15 auta i svi cekaju danima kad je nesto malo komplikovanije. Onako s vrata ti bubne kvar od milju maraka bez da je i pogledao kako treba. Pokusavaju uvaliti neke aditive od 70KM kao probno rjesenje. Odmah te izuje za 70KM znajuci da ti to nece pomoci. Ljude zavijaju u crno sa cijenama, a na kraju i ne naprave kako treba.splinter wrote: ↑14/12/2021 13:06Na kraju ćeš opet pomoć potražiti kod mehaničara. Nema druge.laik1981 wrote: ↑14/12/2021 12:47
Ipak ima napon od nekih 5,3v. Izgleda da juce nisam bas dobro mogao prici onim metalnim kontaktima u konektoru. Uglavnom napona ima ali nesto brljavi. Smjesa na benzin je maksimalno siromasna. Vjerovatno brljavi ili senzor ili sam kompjuter, a mozda je i nesto trece. Ono sto je cudno da ne prijavljuje nikakve greske na dijagnostici i sto na plin radi dobro, a na dijagnostici pokazuje normalne temperature.
Jbg svi bi da vozaju auta, a niko marke da uloži u popravke. Žao mi je![]()
Ti su me senzori nekad davno ilzluđivali, te prebogata smješa, te čok senzor, te senzor papučice gasa itd.
Mislim da ti senzori kad odu, neko vrijeme rade po stitstemu malo radi malo ne radi dok ne odlijepi skroz. Vjerovatno utiče vanjska temperatura, vlažnost zraka, padavine, izolacija, režim vožnje i radna temperatura itd i onda se stvari pogoršaju. Puno sreće i živaca.
PS : da nisi negdje nasuo kakvo smeće od goriva pa da sad auto ne iskašljava?
Zato sam i konto da sam provjerim bar ove banalne stvari koje mogu. Cisto da vidim da nije neka glupost, los kontakt, los provodnik i slicno. A ti senzori su cudo ako nisu orginalni, a orginalni novi kostaju da ti se zanebesa. Mogu i ja mijenjati jedno po jedno dok ne dodjem do kvara. Parkiram pred motoreks ili pred kakav otpad i odvrci zavrci
Pored svega toga opel je teska zajebancija. Od sad samo golf, majstora na svakom cosku..