malo sam pogledao dijagram MSZ-FH35VE...
uzet ću u obzir (jer nema proračuna gubitaka toplote) da je ukupna površina za grijanje kritične površine 45 kvadrata. Kritična, jer je kompletnom dužinom sjever. Ostava se znači ne grije, i ona utiče kao veliki negrijani dio, pa hodnik, donekle bolje jer je u unutrašnjosti. Potkrovlje 10 cm, i 20 je srednja žalost, minimum 30 cm za ovakvu vrstu grijanja (vazdušno, sva toplota ode naravno gore).
Uzet ću i prozore neku srednju žalost U = 1,6 W/m2K, i eto 10 cm stiropora, sa recimo nekim srednjim termo blokom, i donji dio stana se recimo ne grije, naslonjen na zemlju, teško da će na minus 5 sa nekih 3.000 W pokriti to sve...
Ako već kupuješ, onda toplo preporučujem FH50VE...
DA SKRATIM, NA -5°C UZ NAVEDENE USLOVE VEĆ DESETAK POSTO FALI; DA NE GOVORIMO O -10°C, ILI MALO KOMOTNIJU TEMPERATURU.
OBAVEZNO GH50VE...[/quote]
Hvala na preporuci,
evo malo detaljnijih podataka.
Stolarija je PVC petokomorni profil,ja sam na trecem spratu porodicne kuce sprat ispod mene se ne greje. Kuca je omalterisana i okrecena i na takvu se lepi jos 10cm stiropora.
Ukupna povrsina grejanja dnevni boravak plus trpezarija je 45m2.
Stim sto bi vrata iz hodnika koji se zagreva sa dve 25 ce bila otvorena,kaporam da bi odredjena kolicina toplog vazduha dolazila iz hodnika u dnevni boravak.
Stavio si mi rebus,znas?
Recimo @piplica korisnik koji ima fh35ve kaze da greje bez problema 40m2 i to sa slabije izolovanim prostorom....
Aldera sta ti mislis koliko w po m2 je potrebno za tako izolovan prostor?
Jel imas ti iskustva sa ovim klimama?
Hvala.[/quote]
Ovako, kada čujem da je PVC petokomorni profil, čujem onu trgovačku

a staklo, kakvo je staklo, 2 sloja, 2 sloja, punjenje, proizvođač...
Ništa mi to ne znači, i dalje ću uzeti velikodušno za kompletan prozor U = 1,6 W/m2K... Temperaturne mostove ne poznajem, nemam detaljan građevinski projekat. Ako je višespratnica, znači ima dobre temeljne zidove, dobre prenosnike toplote. Sprat ispod se ne grije, dodati 25% na gubitke toplote. Ako se i iznad ne grije, dodati još min. 35% gubitaka. To iz hodnika da nadomjesti ostavu, tako da to ne računaj...
Sa tim nekim parametrima, iskustveno, između -10 i -15°C, ako ostaneš ispod 100 W/m2K

.
Tvrdnju za slabije izolovanim prostorom može dati samo kvalitetan proračun i projekat gubitaka toplote.
I jako bitno, tih 100 W/m2K uz uslov da se fasada uradi kvalitetno (šta sve termovizija kaže o kvalitetu radova, čudo jedno

). Prozori naravno da se ugrade kako treba, a ne da pospješuju prenos toplote, i još milion sitnica...
DIJAGNOZA: KAO REČENO, NE GINE TI JAČA KLIMA AKO HOĆEŠ DA SI NA SIGURNOJ STRANI

[/quote]
Aldera,
svaka cast tebi druze na ovako opsirnim informacijama,cenim i postujem sve sto si napisao !
Hvala jos jednom

ali sticem utisak da me ti uopste ne slusas...
Kao prvo prozori su ugradjeni jos pre 8 god.
Drugo ja u mom gradu na jugu Srbije u Vranju imam tih -10C tj -15C svega par sati u toku godine i to u toku noci(tvoja procena koliko sam ja shvatio se upravo zasniva na tih -10C...),nemam tih ledenih dana tokom celog dana.
Mene najvise interesuje temperatura oko -7C jer je to neki min preko dana koji je u mojim krajevima.
Tako da investiram uredjaj koji je skuplji i vise trosi za par dana
u toku godine mislim da se def ne isplati..
PVC je petokomorni,duplo vakum staklo Veka profil...
Mene konkretno interesuje dali svim ovim sto sam ovde naveo stiropor,vuna polozaj sprata....
mogu da zagrejem klimom FH35VE na temp od -7C,ako ne mogu sta da poboljsam tj pojacam?
Lepo si reko 10-20cm vune je malo stavi 30cm,sta jos da pojacam tj izolujem a da smanjim toplotne gubitke?
Ili jednostavno to je to druze neces imati problema sa 35 com ili jos bolje ako orijentaciono mozes da mi kazes (posto vidim da se razumes)
koliko w po m2 za sve ovo sto sam ti naveo...
Negde sam procitao da je 100w po m2 srednje izolovan prostor.
Hvala jos jednom.
Zelim da saznam ne zelim da ovo preraste u raspravu i dokazivanje.