Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
aldera

#3851 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

intro wrote:Ok ako je tako, zašto mi ne bi ustupili u kontakt i sklopili posao, vidim da imaš dobre argumente i baviš se time. To sam i tražio ovdje u forumu
Javite se u Private Massages, ako ništa, mogu Vas posavjetovati... u mom poslu je svakako 60% potrošeno vrijeme na savjetovanje investitora koji svakako na kraju urade po "svom" :lol: .
Uglavnom regija Sarajevo, ako je dalje, mogu vidjeti pokriva li ko od kolega...
Mahalac

#3852 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Mahalac »

GREE klime/invertori.

Gdje ih ima i ko ih prodaje, cijene iskustva?

Ja sam na moru imao jednu u apartmanu i osjetno se primjeti da je mashina izuzetno kvalitetna, tiha ucinkovita i dizajnom prelijepa.

S tim da mene sad interesuje inverter/grijanje!
aldera

#3853 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

rovac13 wrote:
aldera wrote: Kada bi sebi radio grijanje, sigurno ne u svaku sobu puhalicu... pravi komfor izgleda potpuno drugačije...
Tu toplota ide gore, propuh, onda ako u svaku sobu posebno, ili fancoil iz donje zone ako već mora na puhanje, i obavezno zlatom obloženi plafon da se ne gubi toplota...
Ovo je sad skretanje sa teme .....zasto ???

O cemu vi sad pricate......fancoil .......koliko kosta ta investicija........i ja bi rado postavio dizalicu topline i razveo podno grijanje........konfor je tad puno bolji........ali meni su trazili 15 000 KM za toplotnu pumpu zrak voda.........plus ostali trosak oko razvodjenja po kuci .

A sad se vratite u stvarnost........ovdje je rijec o dali je bolje u sprat kuce postaviti jednu veeeeeeliku klimu koja mora duvat jako da bi donekle pokrila prostor........ili vise manjih koje mogu duvat malo neprimijetno jer su svuda rasporedjene.......i da sve skupa kosta oko 3000 KM

Ljudi koji su dosli traziti savjet ovdje....vjerovatno nemaju para za bacanje.
15.000 KM za toplotnu pumpu zrak voda je ok, mada uvijek ima sezonskih ponuda, trenutno ima jedna od BOSCH-a (Buderus), 16 kW sa spremnikom tople vode sve za 10.701,79 KM
▶ Logatherm WPL 16 AR - Reverzibilna
toplinska pumpa zrak/voda, 16 kW,
trofazna
▶ Antivibracijske podloške WPL 7-16
▶ AT 300 međuspremnik cilindrični,
stojeći, 3 bar, 300 l

Ova ponuda je stvarnost.

Da se vratimo u tehničku stvarnost...
Veeeelika klima koja duva i pokriva prostor ne smatram pod komforom. Za objasniti ostalima, to vam je kao prije a i u dosta slučajeva danas, na jednom mjestu je centralno zagrijavanje (peć u kući na drva ili nešto drugo), blizu peći grije, sve dalje od peći slabije. Slikovito da objasnim. U blizini klimi je 1-2°C toplije. Ali kroz cirkulaciju zraka, koja je veća nego kod centralne peći, zrak doputuje i do ostatka sobe :lol: :lol: .
Nedostatak je i veliki propuh u kući, velika količina prašine koja cirkuliše u zraku (za alergičare kvalitet boravka ravan nuli)...
Zagovornici ovakvih uređaja razumljivo zaobilaze sve ove nedostatke.
Prvenstveno vidjeti kakvi su toplotni gubitci, i da li uopšte na -10°C i niže uopšte takva jedna ili dvije klime mogu pokriti te gubitke. Neadekvatan odabir stvara kondenz na zidovima, narušava građevinsku strukturu, da ne pričamo o zdravstvenim problemima stvaranjem gljivica po zidovima...
aldera

#3854 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

rovac13 wrote:
aldera wrote: To što je kapacitet +7 oko 9kW i na -15 6kW, nema veze sa radom na maloj snazi i pravljenja odličnog COP-a...
Ovo nebi smio reci neko ko ima iskustva sa inverterima........jel vi imate iskustva sa grijanjem ili imate iskustva prvenstveno sa inverterima........ne kontam zasto ljudi navodite na krivo.......jel se zezate ili ..........jedna te ista klima kad radi na 80% snage i ostvaruje cop 4........ta ista klima ako radi na 10-20% snage ima cop 7 ili cop 8.........ako imate vise klima potrosnja je manja.

Najmanje racune koje sam ja vidio za grijanje ima covjek koji je u kuci postavio 6 komada toshiba daisekai vrhunskih klima.........s tim sto je investicija diskutabilna jer je to skupo.......u njegovom slucaju nije jer on radi za toshibu i strucnjak je upravo za ovu oblast.
COP 7 ili 8 !!! na 10-20% snage :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Neću ovdje objašnjavati da je to ludilo... Ne tvrdite takve stvari, navodite na totalno pogrešne stvari...

Bitan je COP na vanjskoj temperaturi 7°C...
Ne postoji uređaj (možda onaj koji radi na kombinaciji freon od zlata, za šta treba oko 2-3 kg zlata) sa ovakvim tehničkim karakteristikama. Naprotiv, da ima ovakve karakteristike, već bi kod sebe ugradio :lol: .
Postavlja se i pitanje da li Vi poznajete invertere, to je ništa drugo nego kompresor za promjenjivom brzinom, fuzzy-logikom, gdje proizvođači softverom pokušavaju nadmudriti jedni druge (ovaj COP 4, onaj 4,2, treći 4,3)... Da slikovito predstavim...
Najmanje račune sam ja vidio za grijanje kod čovjeka sa grafitnom termo izolacijom debljine 25 cm...
Kontrolisanom ventilacijom...
Troslojnim portalnim prozorima...
Toplinska pumpa geotermija...
A stručnjak je... postavio 6 komada takvih... da je stručnjak postavio bi bar kasete u plafon, multisplit, estetika bi bila :thumbup: ...
Ali u BiH su svi stručnjaci...
Javim se pomalo na forum da bar ispravim ove krupne greške :run: ...
intro

#3855 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by intro »

Ma to su gluposti ako se radi po svom, na kraju ispada sve skuplje, jer nije urađeno kako treba, pa zato meni treba neko se bavi time i ima iskustva da se uradi kako treba. Regija je Tuzlanski kanton, tačnije jezero Modrac.
rovac13

#3856 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

aldera wrote: COP 7 ili 8 !!! na 10-20% snage :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Neću ovdje objašnjavati da je to ludilo... Ne tvrdite takve stvari, navodite na totalno pogrešne stvari...
Japanci su se potrudili da objasne svoje uredjaje u detalje.
Vidim da ste duboko upuceni u njih.

Evo ja cu pocet sa konkretnim podacima......ocekujem i od vas isto.......da ne zavrsi prica samo na tome da vi imate dugogodisnje iskustvo sa svim i svacim ......dajte malo konkretnih podataka i dokaza o tomesto pricate.

Evo o cemu sam ja pricao.

Image

Klima koja radi malom snagom ima extra veliki cop......ovo su deklarisani podaci......pod istim uslovima mozete naci za sve japanske invertere.

COP koji smo prije imali (+7) za odredjeni uredjaj ne znaci nista.....katastrofa.

Znate li sta je Pdesign heat.......znate li da sve sto je veci pdesign cop je manji.......pitam se zasto.......sve sto je potrebna veca kolicina toplote uredjaj ce ostvariti manji cop.

Ocekujem neki dokaz gdje cu vidjet da vise istih klima trosi vise struje u istom prostoru.
rovac13

#3857 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

aldera wrote: 15.000 KM za toplotnu pumpu zrak voda je ok, mada uvijek ima sezonskih ponuda, trenutno ima jedna od BOSCH-a (Buderus), 16 kW sa spremnikom tople vode sve za 10.701,79 KM
▶ Logatherm WPL 16 AR - Reverzibilna
toplinska pumpa zrak/voda, 16 kW,
trofazna
▶ Antivibracijske podloške WPL 7-16
▶ AT 300 međuspremnik cilindrični,
stojeći, 3 bar, 300 l

Ova ponuda je stvarnost.
Tema je bila da li da covjek kupi fh50ve za 3000 i kusur KM......ili nesto drugo......moj odgovor je bio da je bolja opcija vise manjih klima.......radi konfora,male potrosnje,bolje pokrivenosti,manje kolicine buke......

A vidite li o cemu vi pricate......saberite se.......otisli ste sa teme daleko.

Sad sam se sjetio.......ti si cini mi se onaj sto je prije nove godine dosao na forum i predlagao ugradnju grijanja na pelet za 200m2 koje naplatite 28 000 KM :D

Razumijem da je to kvalitetno da je dobro,projekat sve lijepo natenane........ali na forumu vam ne dolaze ljudi koji toliko placaju za grijanje .......to mozete ici ovim politicarima radit. :lol:
rovac13

#3858 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Sjecam se i tad da sam ti jos tad zalijepio tabelu toshibe gdje se vidi da klima ima bolji cop pod manjim opterecenjem......i ti jos uvijek ljude navodis na pogresno :-D

Image

Na tabeli se vidi da ako ti treba 4,20 kw toplote jedan ovaj uredja ce trositi 1,70kw struje za tu toplotu (crvenom bojom)

A ako stavis dva takva uredjaja.........oni ce trosit 1,12kw (oba po 0,56kw).....a izbacivat toplote 4,66 kw (oba po 2,33kw).....zelenom bojom obiljezeno

Znaci dva uredjaja trose skoro 600w MANJE a izbacuju skoro pola kw VISE toplote.

Ako ti ovo nije vec jednom jasno......onda ne znam sta vise da uradim da ti pomognem :D
aldera

#3859 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

rovac13 wrote:
aldera wrote: COP 7 ili 8 !!! na 10-20% snage :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Evo ja cu pocet sa konkretnim podacima......ocekujem i od vas isto.......da ne zavrsi prica samo na tome da vi imate dugogodisnje iskustvo sa svim i svacim ......dajte malo konkretnih podataka i dokaza o tomesto pricate.

Klima koja radi malom snagom ima extra veliki cop......ovo su deklarisani podaci......pod istim uslovima mozete naci za sve japanske invertere.

COP koji smo prije imali (+7) za odredjeni uredjaj ne znaci nista.....katastrofa.

Znate li sta je Pdesign heat.......znate li da sve sto je veci pdesign cop je manji.......pitam se zasto.......sve sto je potrebna veca kolicina toplote uredjaj ce ostvariti manji cop.

Ocekujem neki dokaz gdje cu vidjet da vise istih klima trosi vise struje u istom prostoru.
buraz, da te ne uvrijedim, ali nisu japanci izmislili točak, i koliko ja vidim po ovom dijagramu, napravljen je da se usaglasi sa EU odredbom 626/2011.

Kad već mašeš sa tim podacima, ne vidim za koju klimatsku zonu važe podaci, nekako mi liči da je zona za Španiju..., imaju 3 zone za evropu Španija, dio Engleske, južna Italija, pa srednja Evropa i ostali... mi smo u ovoj trećoj zoni... Sarajeva što se tiče, Mostar, Široki i većina Hercegovine može sa dijagramom Španije proći...

Izgleda da ovim samoproglašenim stručnjacima treba prepustiti ovdje glavnu riječ...
1. Trebali bi te postaviti za vrhunskog savjetnika grijanja...
2. Trebali bi svi koji koriste 5 kW za grijanje uzeti 20 kW i više da bi se skoro mufte grijali...
3. Objašnjavati osnove pojmove termodinamike nemam vremena...
4. Struja za ventilator vanjski i unutrašnji je izgleda božije davanje...
rovac13 wrote: Tema je bila da li da covjek kupi fh50ve za 3000 i kusur KM......ili nesto drugo......moj odgovor je bio da je bolja opcija vise manjih klima.......radi konfora,male potrosnje,bolje pokrivenosti,manje kolicine buke......

A vidite li o cemu vi pricate......saberite se.......otisli ste sa teme daleko.

Sad sam se sjetio.......ti si cini mi se onaj sto je prije nove godine dosao na forum i predlagao ugradnju grijanja na pelet za 200m2 koje naplatite 28 000 KM :D

Razumijem da je to kvalitetno da je dobro,projekat sve lijepo natenane........ali na forumu vam ne dolaze ljudi koji toliko placaju za grijanje .......to mozete ici ovim politicarima radit. :lol:
Izgleda da konfor različito definišemo...
Ja sam sabran, i s obje noge na podu, još nisam poletio...

Ja, onaj realni, koji sve sračuna, do zadnjeg šarafa, zato je tolika cijena...
Ali izgleda su i švabe glupe, kod njih samo peć na pelet 8.000 do 12.000 € (20 kW), neka su Bosanci bistri, a i ja nisam noramalan raspravljati se sa ovakvim likovima...
rovac13

#3860 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

aldera wrote: ja nisam noramalan raspravljati se sa ovakvim likovima...
Ako se vratis par postova unazad......sjetices se da si ti mene citirao......i rekao kako je to pogresno i naopako.......jer ti imas dugogodisje iskustvo sa svime na svijetu osim sa nuklernim postrojenjem ili sta vec.........i onda si ljudima iznio sve pogresne podatke........za sto sam ti izbacio dokaz........ocekivao sam i od tebe isto......ali nista.

Mene sto se tice nemamo o cemu raspravljat.
rovac13

#3861 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kod svaba pec na pelet 8000€ a plata 3000€...........u bosni pec na pelet 5000KM a plata 500 KM.........znam ja da bi najbolje bilo u bosni naplatit pec na pelet kao kod svabe :-D :-D :-D
aldera

#3862 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

Mahalac wrote:GREE klime/invertori.

Gdje ih ima i ko ih prodaje, cijene iskustva?

Ja sam na moru imao jednu u apartmanu i osjetno se primjeti da je mashina izuzetno kvalitetna, tiha ucinkovita i dizajnom prelijepa.

S tim da mene sad interesuje inverter/grijanje!
Sve su sa grijanje/hlađenje (kućne serije)...

odnos cijene/dobivenog je najbolji definitivno, kompresor je ok, elektronika, design je stvar ukusa.
Dosta ugrađeno prošle godine, investitori tražili najnižu cijenu. Primjer od prošle godine:

AZI-WO50VA/I snaga hlađenje/grijanje 5280 5800 SEER/SCOP 5,6 / 3,8 298 / 940 / 200 413,00 KM
AZI-WO50VA/O snaga hlađenje/grijanje (1260-6600) (1120-6800) A+ / A dimenzije V/Š/D700 / 955 / 396 Cijena: 767,00 KM

UKUPNA VPC: 1.180,00 KM

evo sam i uporedio sa kolegom klimom rovac13 koji vjeruje u fh50ve, stvarno je bolja u poređenju sa ovom od GREE. Investicijski gledajući, uporedba potrošnje nekih 800.00 KM zemnog gasa godišnje za grijanje, trebat će ti 30 godina da stigneš investiciju za fh50ve koja košta duplo više...
aldera

#3863 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

rovac13 wrote:Kod svaba pec na pelet 8000€ a plata 3000€...........u bosni pec na pelet 5000KM a plata 500 KM.........znam ja da bi najbolje bilo u bosni naplatit pec na pelet kao kod svabe :-D :-D :-D
Preporučit ću te švabama, ima čoek kod nas, usitni ti klime pa još 4 puta manje trošiš :lol:
rovac13

#3864 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

aldera wrote: Kad već mašeš sa tim podacima, ne vidim za koju klimatsku zonu važe podaci, nekako mi liči da je zona za Španiju..., imaju 3 zone za evropu Španija, dio Engleske, južna Italija, pa srednja Evropa i ostali...
Tabela je za srednju zonu........s tim ima veze samo ono u vrhu scop i pdesign.........ono dole nema veze sa zonama.

Dole imas deklarisane podatke na +7 ,+2 , -2, -7.........kad se racuna scop to je prosjek za cijelu sezonu i za koju kolicinu toplote (pdesign) onda se uzima u obzir koja je zona......pa se racuna koliko dana ce otprilike biti koja od ovih temperatura vani.
rovac13

#3865 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

aldera wrote:
rovac13 wrote:Kod svaba pec na pelet 8000€ a plata 3000€...........u bosni pec na pelet 5000KM a plata 500 KM.........znam ja da bi najbolje bilo u bosni naplatit pec na pelet kao kod svabe :-D :-D :-D
Preporučit ću te švabama, ima čoek kod nas, usitni ti klime pa još 4 puta manje trošiš :lol:
Meni ovo ne treba u zivotu.........ne zivim od toga.......ali mi bude zao kad neko ubjedjuje ljude u sve naopako........jos uvijek cekam neki dokaz :lol: .

Posto vidim da ti tesko pada ......pa ne mozes nastavit dalje normalno :-D
aldera

#3866 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

rovac13 wrote:
aldera wrote:
Meni ovo ne treba u zivotu.........ne zivim od toga.......ali mi bude zao kad neko ubjedjuje ljude u sve naopako........jos uvijek cekam neki dokaz :lol: .

Posto vidim da ti tesko pada ......pa ne mozes nastavit dalje normalno :-D
Ne pada teško, nego nema potrebe da dokazujem da je tako, izgleda da nisi skontao zbog čega je tako...
Mogu dalje normalno, ali pametnjakovića koji se u sve razumiju zahvaljujući internetu, i vlastitom uređaju, nemam komentara...
Najbolja mi je priča sa (grijemo jednu zgradu) 60 korisnika, iste odlazne temperature, iste temperature u stanovima, sve se nadzire, i 60 različitih mišljenja, nikome nije potaman, ovome vruće, onome hladno, trećem skupo, (prosjek 500,00 - 600,00 KM za nekih 60 kvadrata godišnje) izvinjavam se, jeste za 10 ljudi...

Ne kontam u šta to ubjedjum ljude :shock:

Inverterska tehnika uglavnom služi da smanji snagu kada je potrošnja manja. Problem je generalni što se ne radi prema projektu, nema plana, i da ne pričamo dalje. Ispravno bi bilo odrediti toplotne gubitke, recimo da treba 8 kW na -15°C. Opcija je recimo da se rasporedi prema tome uređaj koji će moći da to postigne, i normalno da će tu biti najlošiji, ali -15°C učestvuje u grejnom periodu jedva 2%. Ostalo je niže, i tu dolazi do smanjenja snage automatski (ukoliko je sve ispravno projektovano).
Da nepričamo o Zubadan-Tehnici kompresora i međuubrizgavanjem freona u kompresor, gdje se na -15°C dobiva 60°C polazne temperature... koji su 40% efikasniji od prijašnjih sistema, nema dogrijavanja, nema bivalentne tačke...
DA NE TRUNIM DALJE...
Zbog toga se i ugrađuje multi split, jedna vanjska, više unutrašnjih, jer se dešava da preko 50% rada taj sistem radi na snazi manjoj od 40%...
JA SAM TVRDIO DA JE BOLJE MULTISPLIT, a ne cirkus od 4 solo jedinice... možda plafon 2 iz pogonske sigurnosti...
A već kod 4 ili 6 jedinica, ipak je isplativije površinsko grijanje sa toplotnom pumpom, gdje i zagrijavanje tople vode 3-5 puta manje košta...
ALI GENERALNO, SVAKI INVESTITOR IMA SVOJE ŽELJE; RAZLIČITE OSJEĆAJE UGODNOSTI;
rovac13

#3867 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Kad bi svi stali na loptu i pisali o svemu polako onda bi ljudi mogli da usput skontaju puno stvari.....i da izaberu pravu stvar za sebe.......a ovo prepucavanje nevodi ni cemu i ne koristi nikome.

Upravo ova tabela govori puno .
Slazem se ja kad bi sebi kupovao klimu gledao bi koliko ta klima ima kapacitet na -15.
I prema tome se ravnao koliko mi je dovoljno.
A u ovoj tabeli pise koliko taj uredjaj moze izbacit na -15(operating limit je -15.....a tu pise koliki je kapacitet na op limit)......i ti podaci imaju za sve japanske uredjaje danas.

Image

Prema tome covjek ima pravo da bira......imas opciju da izaberes mits fh50ve za 3200KM koja ima 5,2 kw na -15........ako je neko dosao napravio proracun da imas gubitke 5kw na -15.......to znaci da bi ta klima vjerovatno stigla to ugrijat i na -15.......ali bi morala radit skoro na maximumu i duvat 700 ili 800 m3/h.......to je kao da sjedis na motoru heh.......a u drugim prostorijama bi temp bila malo niza nego u toj gdje je klima.

A s druge strane imas opciju da biras dvije tri klime po 1000KM.......pa sa ulozenih 2000KM imas kapacitet 6kw ukupno na -15.......ili sa 3 klime ili 3000 KM imas ukupan kapacitet 9 kw na -15.........eh u tom slucaju imas viska snage.......pa ti klime rade lijepo smanjenom snagom.......i sa boljim cop om.

Konfor invertera se ne moze porediti sa konforom koji pravi podno ili radijatorsko grijanje........klima tu zaostaje radi duvanja,defrosta,buke itd.......ali kad je u pitanju koliko para kosta investicija,i koliko to grijanje trosi,onda je bestby.......a drzava nam je poznata po tome da smo svi "bogati" ........a uz fino rasporedjene uredjaje po prostoru konfor bude puno bolji......zato sto u svakoj sobi imas klimu koja duva 300m3/h sto skoro i ne cujes i ne primijetis......i ista temp u svakoj sobi.........nije toliko skupo .......a racuni smijesni........ove zime sam potrosio 200 KM na grijanje 85m2........klime su spojene na mjerac .

Na ovom teskom vremenu ovo je dobra opcija.........a za one koji imaju love.......za njih ima opcija koliko hoces.
bokivr

#3868 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:

Image

Rovac,
zeleo bih da cujem i tvoje misljenje vezano za zagrevanje
prostora kojeg sam naveo na skici i to bas sa FH35VE ili FH50VE.
154 strana
Pozz
aldera

#3869 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

Da napišem nešto i konstruktivno ovdje, a ne da se prepiremo može li auto za koje proizvođač kaže da troši 8 litara na 100 km, potrošiti 6 litara... (može i manje, samo ne treba držati upaljen motor)...
I da ne čitam dalje bosanske tvrdnje kako može još duplo manje...

Pošto ste svi zapeli za ovu MSZ FH 35 VE, onda da malo o njoj se napiše:
Glavni distributer je firma OTUS, na web OTUS.BA ima dosta informacija i tako dalje...
Na svom prospektu dostavili su prilično realne podatke, naime radi se o MSZ-GH35VE opseg rada do -15°C.

Ako se uzme u obzir da jedan srednje izolovan stan oko 60 kvadrata potroši oko 5.000 kWh godišnje, sa prosječnim toplotnim gubitkom na -15°C oko 55-60 W po kvadratu, može se dobiti sljedeće:

MSZ-FH35VE bi kombinovanim radom, malo -15, malo -10, malo -5, i puno više 0, +5 +10... postigao neki COP godišnji oko 5 (za regiju Sarajevo bi malo ipak smanjio iskustveno)...
Izraženo u KM za narodne mase, jer Bosance ne interesuje ništa ovo, nego koliko bi to bilo na godišnjem nivou u KM. Odgovor je, za to bi trebalo nekih 1.000 kWh struje. Ne isplati se na dvotarifno brojilo, jer grijanje većinom treba kada je skupa tarifa, tako da je računica u srednjoj tarifi. Cijena srednje tarife sa PDV-om za Federaciju/EP BiH iznosi 0,1575 KM.
Godišnji račun bi znači iznosio zaokruženo 160,00 KM. Za region Sarajevo bi ipak računao sa COP 4, i nekih 200,00 KM. Ovo vrijedi za temperaturu u sobi od 21°C.
Ako mi ne valja računica, slobodno dopunite 8-)

A za uporedbu, ova računica odgovora godišnjem računu za zemni gas od oko 600,00 KM.
Ukoliko neko troši 1.200,00 KM, u ovom slučaju bi potrošio maksimalno 400,00 KM Struje (na godišnjem nivou)...
bokivr

#3870 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

malo sam pogledao dijagram MSZ-FH35VE...
uzet ću u obzir (jer nema proračuna gubitaka toplote) da je ukupna površina za grijanje kritične površine 45 kvadrata. Kritična, jer je kompletnom dužinom sjever. Ostava se znači ne grije, i ona utiče kao veliki negrijani dio, pa hodnik, donekle bolje jer je u unutrašnjosti. Potkrovlje 10 cm, i 20 je srednja žalost, minimum 30 cm za ovakvu vrstu grijanja (vazdušno, sva toplota ode naravno gore).
Uzet ću i prozore neku srednju žalost U = 1,6 W/m2K, i eto 10 cm stiropora, sa recimo nekim srednjim termo blokom, i donji dio stana se recimo ne grije, naslonjen na zemlju, teško da će na minus 5 sa nekih 3.000 W pokriti to sve...
Ako već kupuješ, onda toplo preporučujem FH50VE...
DA SKRATIM, NA -5°C UZ NAVEDENE USLOVE VEĆ DESETAK POSTO FALI; DA NE GOVORIMO O -10°C, ILI MALO KOMOTNIJU TEMPERATURU.
OBAVEZNO GH50VE...[/quote]

Hvala na preporuci,
evo malo detaljnijih podataka.
Stolarija je PVC petokomorni profil,ja sam na trecem spratu porodicne kuce sprat ispod mene se ne greje. Kuca je omalterisana i okrecena i na takvu se lepi jos 10cm stiropora.
Ukupna povrsina grejanja dnevni boravak plus trpezarija je 45m2.
Stim sto bi vrata iz hodnika koji se zagreva sa dve 25 ce bila otvorena,kaporam da bi odredjena kolicina toplog vazduha dolazila iz hodnika u dnevni boravak.
Stavio si mi rebus,znas? :)
Recimo @piplica korisnik koji ima fh35ve kaze da greje bez problema 40m2 i to sa slabije izolovanim prostorom....
Aldera sta ti mislis koliko w po m2 je potrebno za tako izolovan prostor?
Jel imas ti iskustva sa ovim klimama?
Hvala.[/quote]

Ovako, kada čujem da je PVC petokomorni profil, čujem onu trgovačku :shock: a staklo, kakvo je staklo, 2 sloja, 2 sloja, punjenje, proizvođač...
Ništa mi to ne znači, i dalje ću uzeti velikodušno za kompletan prozor U = 1,6 W/m2K... Temperaturne mostove ne poznajem, nemam detaljan građevinski projekat. Ako je višespratnica, znači ima dobre temeljne zidove, dobre prenosnike toplote. Sprat ispod se ne grije, dodati 25% na gubitke toplote. Ako se i iznad ne grije, dodati još min. 35% gubitaka. To iz hodnika da nadomjesti ostavu, tako da to ne računaj...
Sa tim nekim parametrima, iskustveno, između -10 i -15°C, ako ostaneš ispod 100 W/m2K :izet: .
Tvrdnju za slabije izolovanim prostorom može dati samo kvalitetan proračun i projekat gubitaka toplote.
I jako bitno, tih 100 W/m2K uz uslov da se fasada uradi kvalitetno (šta sve termovizija kaže o kvalitetu radova, čudo jedno :lol: ). Prozori naravno da se ugrade kako treba, a ne da pospješuju prenos toplote, i još milion sitnica...
DIJAGNOZA: KAO REČENO, NE GINE TI JAČA KLIMA AKO HOĆEŠ DA SI NA SIGURNOJ STRANI :thumbup:[/quote]

Aldera,
svaka cast tebi druze na ovako opsirnim informacijama,cenim i postujem sve sto si napisao !
Hvala jos jednom
:) ali sticem utisak da me ti uopste ne slusas...
Kao prvo prozori su ugradjeni jos pre 8 god.
Drugo ja u mom gradu na jugu Srbije u Vranju imam tih -10C tj -15C svega par sati u toku godine i to u toku noci(tvoja procena koliko sam ja shvatio se upravo zasniva na tih -10C...),nemam tih ledenih dana tokom celog dana.
Mene najvise interesuje temperatura oko -7C jer je to neki min preko dana koji je u mojim krajevima.
Tako da investiram uredjaj koji je skuplji i vise trosi za par dana
u toku godine mislim da se def ne isplati..
PVC je petokomorni,duplo vakum staklo Veka profil...
Mene konkretno interesuje dali svim ovim sto sam ovde naveo stiropor,vuna polozaj sprata....
mogu da zagrejem klimom FH35VE na temp od -7C,ako ne mogu sta da poboljsam tj pojacam?
Lepo si reko 10-20cm vune je malo stavi 30cm,sta jos da pojacam tj izolujem a da smanjim toplotne gubitke?
Ili jednostavno to je to druze neces imati problema sa 35 com ili jos bolje ako orijentaciono mozes da mi kazes (posto vidim da se razumes)
koliko w po m2 za sve ovo sto sam ti naveo...
Negde sam procitao da je 100w po m2 srednje izolovan prostor.
Hvala jos jednom.
Zelim da saznam ne zelim da ovo preraste u raspravu i dokazivanje.
rovac13

#3871 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Boki.......vidio sam svojim ocima kako fh25ve grije puno m2 bez problema........a u sirokom covjek ima problem sa fh50ve na 30ak m2......jedva grije puno trosi i non stop zamrzava klima,svakih 39min........tesko je odgovorit tebi precizno.......na daljinu......previse je komplikovano........kad bi nasao nekog da ti izracuna toplotne gubitke onda bi mogao dobit preciznije odgovore.
rovac13

#3872 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Uglavnom ako se kupuje jedna klima bolje je uzet vecu ......da radi manjim opterecenjem....a jos bolje je vise manjih.......otprilike
aldera

#3873 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by aldera »

bokivr wrote:
Aldera,
svaka cast tebi druze na ovako opsirnim informacijama,cenim i postujem sve sto si napisao !
Hvala jos jednom
Drugo ja u mom gradu na jugu Srbije u Vranju imam tih -10C tj -15C svega par sati u toku godine i to u toku noci(tvoja procena koliko sam ja shvatio se upravo zasniva na tih -10C...),nemam tih ledenih dana tokom celog dana.
Mene najvise interesuje temperatura oko -7C jer je to neki min preko dana koji je u mojim krajevima.
Mene konkretno interesuje dali svim ovim sto sam ovde naveo stiropor,vuna polozaj sprata....
mogu da zagrejem klimom FH35VE na temp od -7C,ako ne mogu sta da poboljsam tj pojacam?
Lepo si reko 10-20cm vune je malo stavi 30cm,sta jos da pojacam tj izolujem a da smanjim toplotne gubitke?
Ili jednostavno to je to druze neces imati problema sa 35 com ili jos bolje ako orijentaciono mozes da mi kazes (posto vidim da se razumes)
Hvala jos jednom.
Nisam sociolog ni društvene nauke :lol:
U tehnici je moj svijet, može biti i da slabo slušam :roll:
Znači jug Srbije, Vranje 480 метара надморске висине и има средњу јануарску температуру 3 °C :shock:
onda može FH35VE bez problema...
ne znam vjetar kakav je, i to, ali ako već stavljaš izolaciju na tavan, napravi kako treba, najviše U 0,20 W/m2K
Na materijalu piše karatkeristika vune, u zavisnosti od lambde (deklaracija proizvoda koji upotrijebiš):
λ 0,040 ca. 20,0 cm debljina vune
λ 0,035 ca. 17,5 cm debljina vune
λ 0,032 ca. 16,0 cm debljina vune
λ 0,025 ca. 12,5 cm debljina vune
ukratko, što lošija vrijednost (veća lambda), deblje postaviti... ne smije povući vlagu, inače ništa od izolacije... mora krov idealno da drži vodu...
w po m2 fali podataka, ne znači mi puno kvadratura, daj mi dimenzije sobe, prozora, ovaj svetlarnik, koliko je zimi temperatura, je li zatvoren, čime, šta je ispod stana, garaža, stan (grije se, ne grije se), zemlja...
šta je sa fasadom na jugu i zapadu, i tamo je hladno, ne samo sjever i istok...

Sad o FH35VE, na -10 bez problema 3,6 kW, na 10 cm stiropora, ta klimatska zona, odgovarajuća izolacija tavana, druže debelo si ispod 80W po m2 (ako je još ispod tebe sve u redu).

Za ove ostale sobe, 15 kvadrata sa GH25VE, 3,0 kW na -10°C, odlično, može bez razmišljanja, s tim da hodnik gori... :lol:
Jedino kupatilo, neki konvektorčić/radijatorčić (400W), ako ne stigne do kupatila toplota, nije baš lijepo kupati se u maziji...

Na raspolaganju ti je skoro 10kW na -10°C, smrznuti se nećeš i na -20... može samo da teško osvojiš 20 ili 19 °C u sobama... a to je zanemarivo...

Ako budeš "dobro" grijao, 2.500 do 3.000 kWh struje na godinu be bi trebao da pređeš...
bokivr

#3874 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

rovac13 wrote:Boki.......vidio sam svojim ocima kako fh25ve grije puno m2 bez problema........a u sirokom covjek ima problem sa fh50ve na 30ak m2......jedva grije puno trosi i non stop zamrzava klima,svakih 39min........tesko je odgovorit tebi precizno.......na daljinu......previse je komplikovano........kad bi nasao nekog da ti izracuna toplotne gubitke onda bi mogao dobit preciznije odgovore.
Hvala Rovac,

nekako se plasim te FH50VE da ce puno da trosi,gotovo sam siguran da ce bez problema da greje i ovako neizolovan prostor
a ne kad tek budem odradio izolaciju spoljnu i polozio vunu na potkrovlju.
Recimo da bih pre investirao za razliku u ceni izmedju 35ce i 50ke u izolaciju nego u samoj klimi,
mislim da bi mi se ta izolacija vremenom vise isplatila...
bokivr

#3875 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bokivr »

aldera wrote:
bokivr wrote:
Aldera,
Hvala jos jednom
Hvala jos jednom.
Nisam sociolog ni društvene nauke :lol:
U tehnici je moj svijet, može biti i da slabo slušam :roll:
Znači jug Srbije, Vranje 480 метара надморске висине и има средњу јануарску температуру 3 °C :shock:
onda može FH35VE bez problema...
ne znam vjetar kakav je, i to, ali ako već stavljaš izolaciju na tavan, napravi kako treba, najviše U 0,20 W/m2K
Na materijalu piše karatkeristika vune, u zavisnosti od lambde (deklaracija proizvoda koji upotrijebiš):
λ 0,040 ca. 20,0 cm debljina vune
λ 0,035 ca. 17,5 cm debljina vune
λ 0,032 ca. 16,0 cm debljina vune
λ 0,025 ca. 12,5 cm debljina vune
ukratko, što lošija vrijednost (veća lambda), deblje postaviti... ne smije povući vlagu, inače ništa od izolacije... mora krov idealno da drži vodu...
w po m2 fali podataka, ne znači mi puno kvadratura, daj mi dimenzije sobe, prozora, ovaj svetlarnik, koliko je zimi temperatura, je li zatvoren, čime, šta je ispod stana, garaža, stan (grije se, ne grije se), zemlja...
šta je sa fasadom na jugu i zapadu, i tamo je hladno, ne samo sjever i istok...

Sad o FH35VE, na -10 bez problema 3,6 kW, na 10 cm stiropora, ta klimatska zona, odgovarajuća izolacija tavana, druže debelo si ispod 80W po m2 (ako je još ispod tebe sve u redu).

Za ove ostale sobe, 15 kvadrata sa GH25VE, 3,0 kW na -10°C, odlično, može bez razmišljanja, s tim da hodnik gori... :lol:
Jedino kupatilo, neki konvektorčić/radijatorčić (400W), ako ne stigne do kupatila toplota, nije baš lijepo kupati se u maziji...

Na raspolaganju ti je skoro 10kW na -10°C, smrznuti se nećeš i na -20... može samo da teško osvojiš 20 ili 19 °C u sobama... a to je zanemarivo...

Ako budeš "dobro" grijao, 2.500 do 3.000 kWh struje na godinu be bi trebao da pređeš...

E tako Aldera :)
vidis kako mozes ti da se udubis u konkretnom primeru i da se posvetis problematici :)
Hvala ti na tome.
Hvala i svim ljudima ovde na forumu jer sam puno toga naucio od vas i vasih primera,
da nije ovog foruma jos uvek bih vukao kofe drveta na 3 sprat moje kuce:-)
E sad ovako,ispod mene je istih dimenzija sprat u kom niko ne stanuje(porodicna kuca je u pitanju)
svetlarnik je izolovan vuna 5cm i knauf ploca (znaci nije malterisan vec vuna i knauf ploca).
Zatvoren je od potkrovlja isto knauf zidom 5cm vuna u zid vrata su 5 komorni PVC Veka profil.
Tako da sam svetlarnik maksimalno izolovao od potkrovlja.
Vetar je jak severni - jako je hladan.
Fasada na jugu - zid sa fasadnom ciglom a na zapadu (kao i na istoku i severu) ce isto ici 10cm stiropora,
u nekim delovima na zapadu npr gde je dnevni boravak tu je isto fasadna cigla.
Prozori su veliki i u svim sobama su 140x140 plus bakonska vrata 80x210.
Nadam se da sam ti dao iole priblizne podatke.
Hvala jos jednom sto si se posvetio mom problemu. :thumbup:
Image
Last edited by bokivr on 14/04/2015 20:29, edited 1 time in total.
Post Reply