Kao prvo da razjasnimo pojam rubina/rubisa, to nisu oni rubini, drago kamenje, nego industrijski napravljeni 'stakleni lezajevi' u koje ulijezu osovinice zupcanika radi lakseg rada i dugotrajnosti tih osovinica kao i radi lakseg podmazivanja...Rubisi su se uglavnom stavljali na 'opterecenije' osovinice i zupcanike koji su morali imati 'meksi' okretni momenat, lakse se vrtiti, stvarati manji otpor i samim tim povecati autonomiju i trajanje mehanizma...eh sad neki su se proizvodjaci dosjetili da prosjecnom kupcu sata broj rubisa znaci mogucnost lakse prodaje po vecoj cijeni i poceli su uvaljivati te 'rubise' tamo i gdje ima i gdje nema smisla...pepermint31 wrote:Norm, možeš li mi pojasniti značenje broja rubina u automatskim modelima. Više rubina u automatik mehanizmu ne znači bolji rad mehanizma? Zamalo sam uzeo model Raymonda Weila Meastra modela koji je u sebi imao automatic mehanizam sa 50 rubina što me je i privlačilo. Negdje sam pročitao da se neki rubini kod mehanizma stavljaju samo radi dekoracije.
Tako naprimjer danas vecina proizvodjaca stavlja broj rubisa na sam mehanizam za automatsko navijanje jednak broju rubisa u samom mehanizmu koji radi i pokazuje vrijeme, te dodjemo do broja 50 rubisa...znaci u nekom prosjecnom automatic mehanizmu iz ETA-ine porodice 21 rubis je sasvim dovoljan za ekstra tacan i kvalitetan mehanizam ali ako se doda jos 20 rubisa, a kako ih uspiju uvaliti u mehanizam za navijanje neznam, onda imas sat sa 40 rubisa...samo sto je 20 visak...
Takodje imate rubise za osovinice i 'poklopce' tih rubisa koji se takodje broje kao rubis, tako da na jednoj osovini mozete imati brojem 4 rubisa a ustvari u praksi su to dva rubisa...za navijace 15-17 rubisa je sasvim dovoljno za 50-60 godina solidnog rada recimo UT6498...za automatike 21-25 rubisa, sve preko toga je...
Naravno za PREMIUM brendove sa 'milion' komplikacija podrazumjeva se veci broj rubisa...ali ako je sat sa 50 rubisa 80-100 EUR