Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Norm

#3851 Re: Satovi

Post by Norm »

pepermint31 wrote:Norm, možeš li mi pojasniti značenje broja rubina u automatskim modelima. Više rubina u automatik mehanizmu ne znači bolji rad mehanizma? Zamalo sam uzeo model Raymonda Weila Meastra modela koji je u sebi imao automatic mehanizam sa 50 rubina što me je i privlačilo. Negdje sam pročitao da se neki rubini kod mehanizma stavljaju samo radi dekoracije.
Kao prvo da razjasnimo pojam rubina/rubisa, to nisu oni rubini, drago kamenje, nego industrijski napravljeni 'stakleni lezajevi' u koje ulijezu osovinice zupcanika radi lakseg rada i dugotrajnosti tih osovinica kao i radi lakseg podmazivanja...Rubisi su se uglavnom stavljali na 'opterecenije' osovinice i zupcanike koji su morali imati 'meksi' okretni momenat, lakse se vrtiti, stvarati manji otpor i samim tim povecati autonomiju i trajanje mehanizma...eh sad neki su se proizvodjaci dosjetili da prosjecnom kupcu sata broj rubisa znaci mogucnost lakse prodaje po vecoj cijeni i poceli su uvaljivati te 'rubise' tamo i gdje ima i gdje nema smisla...
Tako naprimjer danas vecina proizvodjaca stavlja broj rubisa na sam mehanizam za automatsko navijanje jednak broju rubisa u samom mehanizmu koji radi i pokazuje vrijeme, te dodjemo do broja 50 rubisa...znaci u nekom prosjecnom automatic mehanizmu iz ETA-ine porodice 21 rubis je sasvim dovoljan za ekstra tacan i kvalitetan mehanizam ali ako se doda jos 20 rubisa, a kako ih uspiju uvaliti u mehanizam za navijanje neznam, onda imas sat sa 40 rubisa...samo sto je 20 visak...
Takodje imate rubise za osovinice i 'poklopce' tih rubisa koji se takodje broje kao rubis, tako da na jednoj osovini mozete imati brojem 4 rubisa a ustvari u praksi su to dva rubisa...za navijace 15-17 rubisa je sasvim dovoljno za 50-60 godina solidnog rada recimo UT6498...za automatike 21-25 rubisa, sve preko toga je... :wink:
Naravno za PREMIUM brendove sa 'milion' komplikacija podrazumjeva se veci broj rubisa...ali ako je sat sa 50 rubisa 80-100 EUR :run:
pepermint31

#3852 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

Hvala vam na detaljnom objašnjenju!
pepermint31

#3853 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

Image

Image

Image

Jučer mi je došla Eterna Kontiki Valjoux 7750. Inače sat se više ne proizvodi sa ovim mehanizmom i Eterna ima novi kronograf sa svojim in house calibre 39 mehanizmom tako da me je ovaj izasao trećinu orginalne cijene na rasprodaji. Mislio sam uzeti verziju od čelika ali je samo ova verzija bila dostupna. Dobra strana je ta da je za gotovo 100 grama lakši od čelične verzije i teži 112 grama što za kronograf nije loše. Vidjećemo kako će se ova pvd boja držati.
BlackCaviar

#3854 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Norme, kako si ga lijepo sredio, fakat se vidi da uzivas u tome, zato si garant i radio 2 mjeseca, da sto duze traje :) jesi li ikad sredio onaj sat sto si sklapao, Unitas je bio u njemu, krenuo si ga dekorirati

@pepermint. Lijepa Eterna pravo. Preporucio bih ti knjigu od Josipa Ivankovica - "Osnove urarstva" drugo izdanje. Tu imas sve stvari objasnjene na tenane. Imam je u pdfu ako budes zainteresovan, mogu ti je uploadat.
shin

#3855 Re: Satovi

Post by shin »

Uploadaj, i meni bi dobro došla.
pepermint31

#3856 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

I meni bi bila lijepo ljetno štivo i ako možeš, uploadaj.
Norm

#3857 Re: Satovi

Post by Norm »

BlackCaviar wrote:Norme, kako si ga lijepo sredio, fakat se vidi da uzivas u tome, zato si garant i radio 2 mjeseca, da sto duze traje :) jesi li ikad sredio onaj sat sto si sklapao, Unitas je bio u njemu, krenuo si ga dekorirati

@pepermint. Lijepa Eterna pravo. Preporucio bih ti knjigu od Josipa Ivankovica - "Osnove urarstva" drugo izdanje. Tu imas sve stvari objasnjene na tenane. Imam je u pdfu ako budes zainteresovan, mogu ti je uploadat.
Hvala drug. Zavrsio sam dva, mislio sam da sam postavio slike... :?
Radim trenutno na jos jednom, u planu imam i jednu molniu ubaciti u celicno kuciste, restauriram jos jednog landerona...
Ako postavis tu knjigu daj i meni link...covjek uci dok je ziv... ;-)

@pepermint...u zdravlju i veselju... :thumbup:
iceman ze

#3858 Re: Satovi

Post by iceman ze »

I ja se prikavljujem za knjigu... :bih:
BlackCaviar

#3859 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Imate svi PP. Bilo je malo problema s uploadom, pa sam pronašao link odakle sam ja skinuo.
pepermint31

#3860 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

Norm wrote:
BlackCaviar wrote:Norme, kako si ga lijepo sredio, fakat se vidi da uzivas u tome, zato si garant i radio 2 mjeseca, da sto duze traje :) jesi li ikad sredio onaj sat sto si sklapao, Unitas je bio u njemu, krenuo si ga dekorirati

Hvala. U zdravlju i veselju ali i u švorc stanju. :) Ma uvijek kad mi se nekad ukaže prilika i kad uštedim nešto para sa strane, uzmem sebi sat. Neko mjenja top modele mobilnih telefona a ja još koristim stariji telefon, stariji auto ali za novi sat se nadje neka para. :)
pepermint31

#3861 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

BlackCaviar wrote:Imate svi PP. Bilo je malo problema s uploadom, pa sam pronašao link odakle sam ja skinuo.
Zahvaljujem!
Norm

#3862 Re: Satovi

Post by Norm »

pepermint31 wrote:
Norm wrote:

Hvala. U zdravlju i veselju ali i u švorc stanju. :) Ma uvijek kad mi se nekad ukaže prilika i kad uštedim nešto para sa strane, uzmem sebi sat. Neko mjenja top modele mobilnih telefona a ja još koristim stariji telefon, stariji auto ali za novi sat se nadje neka para. :)
ma shvatam, samo ja sam otisao u drugu krajnost, sve ode na alat i pribor... 8)
iceman ze

#3863 Re: Satovi

Post by iceman ze »

Kaze meni drug kako je demode sat nositi pored telefona. Usli mi u Sud i svima uzeli na ulazu telefone. Stojimo u holu, kad prilazi mi cca 7-8 ljudi da me pita koliko je sati..... :-) :lol:
pepermint31

#3864 Re: Satovi

Post by pepermint31 »

iceman ze wrote:Kaze meni drug kako je demode sat nositi pored telefona. Usli mi u Sud i svima uzeli na ulazu telefone. Stojimo u holu, kad prilazi mi cca 7-8 ljudi da me pita koliko je sati..... :-) :lol:
Mene ljeti na bazenu često pitaju koliko je sati pošto malo ljudi nosi sat u vodu a mobiteli im u torbama. Ma ja nikad ne bi trošio tolike pare na top mobitel kojeg će brzo progutati tehnologija dok vrhunski sat traje cijeli život a i drži cijenu.
shin

#3865 Re: Satovi

Post by shin »

pepermint31 wrote:Image

Image

Image

Jučer mi je došla Eterna Kontiki Valjoux 7750. Inače sat se više ne proizvodi sa ovim mehanizmom i Eterna ima novi kronograf sa svojim in house calibre 39 mehanizmom tako da me je ovaj izasao trećinu orginalne cijene na rasprodaji. Mislio sam uzeti verziju od čelika ali je samo ova verzija bila dostupna. Dobra strana je ta da je za gotovo 100 grama lakši od čelične verzije i teži 112 grama što za kronograf nije loše. Vidjećemo kako će se ova pvd boja držati.

Super Eterna, samo je čuvaj od štokova i stakla.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3866 Re: Satovi

Post by mali_milojica »

pepermint31 wrote:
iceman ze wrote:Kaze meni drug kako je demode sat nositi pored telefona. Usli mi u Sud i svima uzeli na ulazu telefone. Stojimo u holu, kad prilazi mi cca 7-8 ljudi da me pita koliko je sati..... :-) :lol:
Mene ljeti na bazenu često pitaju koliko je sati pošto malo ljudi nosi sat u vodu a mobiteli im u torbama. Ma ja nikad ne bi trošio tolike pare na top mobitel kojeg će brzo progutati tehnologija dok vrhunski sat traje cijeli život a i drži cijenu.
Slazem se sa obojicom.
Dodao bih i jednu svoju konstataciju. Sat je najbolji i najljepsi nakit koji jedan muskarac moze nositi.
shin

#3867 Re: Satovi

Post by shin »

Prije bih rekao jedini muški nakit za nošnju.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3868 Re: Satovi

Post by mali_milojica »

shin wrote:Prije bih rekao jedini muški nakit za nošnju.
Slazem se.
Uz vjencani prsten.
Nista vise :D
iceman ze

#3869 Re: Satovi

Post by iceman ze »

Da li ima neko pravilo za nosenje sata na lijevoj ruci ili je to stvar licnog odnosa i koja je dominantnija ruka?
problemnatravunu

#3870 Re: Satovi

Post by problemnatravunu »

iceman ze wrote:Da li ima neko pravilo za nosenje sata na lijevoj ruci ili je to stvar licnog odnosa i koja je dominantnija ruka?
Mislim da iskljucivo ima veze sa onim iznad
shin

#3871 Re: Satovi

Post by shin »

iceman ze wrote:Da li ima neko pravilo za nosenje sata na lijevoj ruci ili je to stvar licnog odnosa i koja je dominantnija ruka?

Nosiš sat na ruci koju manje koristiš, da ga sačuvaš.
mayab

#3872 Re: Satovi

Post by mayab »

I da te manje ometa........
spreca

#3873 Re: Satovi

Post by spreca »

predvidjen je uglavnom za lijevu ruku........rijetki nose na desnoj(npr.Putin ako vam to nesto znaci :mrgreen: ) osim invalidi u lijevu ruku
iceman ze

#3874 Re: Satovi

Post by iceman ze »

spreca wrote:predvidjen je uglavnom za lijevu ruku........rijetki nose na desnoj(npr.Putin ako vam to nesto znaci :mrgreen: ) osim invalidi u lijevu ruku
Koji sat Putin koristi?
spreca

#3875 Re: Satovi

Post by spreca »

iceman ze wrote:
spreca wrote:predvidjen je uglavnom za lijevu ruku........rijetki nose na desnoj(npr.Putin ako vam to nesto znaci :mrgreen: ) osim invalidi u lijevu ruku
Koji sat Putin koristi?
Raketa :lol: :lol: :lol: ....salim se od kud znam
Post Reply