Satovi
Moderator: anex
-
nide veze
#3826 Re: Satovi
gdje se kod nas moze regularno kupiti seiko skx 009 ili orient mako, da se ne mora peglati sa narucivanjem....carine...porezi....ali da su normalne cijene, jer vidio sam na piku lik prodaje polovan skx 009 za 600KM, van svake pameti....iako su im cijene skocile bar za 100-tinjak dolara zadnjih dana jer se kao prestaju proizvoditi....
-
shin
#3827 Re: Satovi
Naruciti nov sa ebaya ili iz hrvatske, izadje ispod 200eur. Kod nas ga nema, a i ako se gdje ukaze cijena je nenormalna kao kod tog lika sa pika.
Mada po meni ganjaj reissue kornjače, koja dominira,

Mada po meni ganjaj reissue kornjače, koja dominira,

-
pepermint31
#3828 Re: Satovi
I ja razmišljam da li da uzmem Seiko Divera SKZ271K2. Ovaj je automatik sa 7S36 mehanizmom, 23 rubina. Je li to dobar mehanizam? Trebao bi biti bolji od njihovih standardnih automatika iz serije 5.

-
shin
#3829 Re: Satovi
7S36 i 7S26 su bukvalno isti mehanizmi, i oba se modela ugrađuju u sve Seiko 5 modele. I sadašnji 4R38 je modifikovani 7S36.
Ja bih ti preporučio SKX007, SKX007, i ova reizdanja kornjače. Bolji su satovi, a i drže cijenu.
Ja bih ti preporučio SKX007, SKX007, i ova reizdanja kornjače. Bolji su satovi, a i drže cijenu.
-
pepermint31
#3830 Re: Satovi
Hvala na savjetu! Ma ipak sam odlučio skupiti još koju kintu i uzeti nekog kapitalca. Neki dan sam naletio na Eterna Kontiki Valjoux 7750. Svidja mi se pravo.

-
kolegione
#3831 Re: Satovi
Kako kupiti SKX007 u Sarejevu, i ako je to ipak nemoguce onda odakle naruciti.shin wrote:7S36 i 7S26 su bukvalno isti mehanizmi, i oba se modela ugrađuju u sve Seiko 5 modele. I sadašnji 4R38 je modifikovani 7S36.
Gledao sam na ebay-u cijena jako varira pa me zanima koja je fer cijena ...
-
pepermint31
#3832 Re: Satovi

Evo slika Edox hydrosub pod vodom sa nedavnog ljetovanja.
-
pepermint31
#3833 Re: Satovi
Jako ga je teško naći po online trgovinama a jedino ebay i ostaje. Shin, Kakav je model Seiko baby tuna? Mogu se naći jako povoljno. Što se tiče onog Eterna Kontiki modela on je rasprodan ali sam naručio jedinu preostalu verziju koja ima gumenu narukvicu a sat je Ion Plated. Kakva je ustvari ta ionizacija čelika gdje se dobija crna boja preko i postoji li mogućnost skidanja te iste pri potencijalnim ogrebotinama? Možda se malo kockam jer mi je to kapitalac za ovu godinu. Stavim slike kad dodje.kolegione wrote:Kako kupiti SKX007 u Sarejevu, i ako je to ipak nemoguce onda odakle naruciti.shin wrote:7S36 i 7S26 su bukvalno isti mehanizmi, i oba se modela ugrađuju u sve Seiko 5 modele. I sadašnji 4R38 je modifikovani 7S36.
Gledao sam na ebay-u cijena jako varira pa me zanima koja je fer cijena ...
-
shin
#3834 Re: Satovi
Baby tuna je dobar sat vidio sam ga uzivo. Taj premaz se guli lagano kao svaki premaz, imao sam ja Sinna sa tegimentovanim pvd premazom i skidao se veoma lako. Ti pogotovo spadaju jel ga dohvatis od nesta pogotovo staklo.
- iceman ze
#3835 Re: Satovi
Nedavno sam bio kod jednog sajdzije....kod mene je SKX 007J1....uglavnom kaze covjek nista bez svicarskih satova.....gledam i nije mi jasno ipak je ovo medju najprodavanijim Seiko modelima i ako imam pravo reci i da ima neku vrstu kultnog statusa.
- BlackCaviar
#3836 Re: Satovi
Hebga, svako ima svoje. Isto kad naši majstori za auta kažu "ništa bez švabe"
-
pepermint31
#3837 Re: Satovi
Pa dobro, kod nas je prije rata a i poslije jedan od najpopularnijih automatik satova je bio seiko 5. Znam da mi je stari uvijek nosio taj sat a i moji stričevi. Mislim da je pogotovo dosta gastbajtera koji su otišli u inostranstvo se vraćali sa tim satovima jer su bili barem pet puta jeftiniji od ostalih, pogotovo Švicarskih automatika. Ja vjerujem da je jedan prosječan Švicarski automatik sat koštao kao jedna mjesečna gastbajterska plata u to vrijeme.
Isto tako, popularna linija mehaničkih satova od Citizena je isto bila popularna ali su oni bili malo skuplji od seika. Što se tiče Seika 5, ne mogu reći baš da su kvalitetni, govorim o onim osnovnim modelima. Moj stari ih je promjenio par a i ja sam imao jedan koji mi se pokvario. Fazon je taj što možda i ne vrijedi popravke jer bi te možda kupovina novog izašla jeftinije od popravke.
Dakako, Seiko ima odlične automatike u malo skupljim midelima kod premier modela a da ne govorim o Grand Seiko satu.
Isto tako, popularna linija mehaničkih satova od Citizena je isto bila popularna ali su oni bili malo skuplji od seika. Što se tiče Seika 5, ne mogu reći baš da su kvalitetni, govorim o onim osnovnim modelima. Moj stari ih je promjenio par a i ja sam imao jedan koji mi se pokvario. Fazon je taj što možda i ne vrijedi popravke jer bi te možda kupovina novog izašla jeftinije od popravke.
Dakako, Seiko ima odlične automatike u malo skupljim midelima kod premier modela a da ne govorim o Grand Seiko satu.
-
shin
#3838 Re: Satovi
Seiko je sila, ja se ospem kad vidim ljude da kupe fossila ili festinu umjesto seika.
Evo i moga kapitalca,

Seiko 6139-6005 Pogue prvi automatik nošen u svemiru, dobio je ime po kapetanu William Pogue-u koji ga je nosio na Skylab 4 misiji 1974 godine. Ovaj moj je mlađi dvije godine (1976).

Evo i moga kapitalca,

Seiko 6139-6005 Pogue prvi automatik nošen u svemiru, dobio je ime po kapetanu William Pogue-u koji ga je nosio na Skylab 4 misiji 1974 godine. Ovaj moj je mlađi dvije godine (1976).

- iceman ze
#3839 Re: Satovi
Lijep Vintage Seiko sa zanimljivom istorijom.
-
pepermint31
#3840 Re: Satovi
Predobar Seiko! Malo je poznata činjenica da je Seiko jedan od prvih satova nošen u svemiru a ne samo Omege i mislim da je drugi sat od Nase bio Bulova model.
- Norm
#3841 Re: Satovi
Seiko 5 jedini 'jeftini' model rucnog sata koji uz normalnu eksplataciju moze da radi 25-30 godina bez servisa, a nakon toga samo malo ciscenje i podmazivanje i jos toliko...nekvalitetni-ne bih rekao, a izgled...pa o ukusima se ne raspravlja, samo jos jedna cinjenica da taj jeftini model ima celicno kuciste
...
Naravno o ovim skupljim verzijama nema potrebe nista reci...
Za mene, SEIKO je
@shin
pazi ga sve su rjedji i jako tesko je doci do ispravnog centralnog chronograph zupcanika...
Za mene, SEIKO je
@shin
-
shin
#3842 Re: Satovi
Znam, držim pušten chrono vazda i ne resetujem ga preko 10 sec pređenih (kako Spencer Klein kaže).
Omega Speedmaster je jedini certifikovani sat od NASA-e. Pogue je prošvercan u čizmi.
Omega Speedmaster je jedini certifikovani sat od NASA-e. Pogue je prošvercan u čizmi.
Interestingly, over twenty years after the Spacelab D1 mission, it came to light that Sinn was in fact not the first automatic chronograph worn in space – that honor goes to a cheap, mass produced, ‘70s Seiko. The discovery occurred in 2007 when an eagle-eyed timepiece enthusiast spotted a 6139-6002 on the wrist of Colonel Pogue, an astronaut on a NASA mission dubbed Skylab 4. After an investigation and correspondence with the retired astronaut, suspicions were confirmed, forever changing the history of timepieces and the Space Program.
In 1973, Colonel William Pogue brought his Seiko 6139 Automatic Chronograph on board the Skylab 4 mission as part of his personal kit. He had purchased the watch from the PX at Ellington AFB, and although the watch wasn’t Flight-Approved by NASA, he was allowed to bring it on the flight.
http://blog.dreamchrono.com/2013/11/seiko-6139-pogue/Although the 6139 was never formally approved for mission use, Pogue stated that his operated flawlessly during his time in space. While he never performed an EVA Spacewalk with the Seiko on his wrist (he used a NASA approved Speedmaster Professional for that task), he did use the Seiko to time engine burns. As his story goes, he had been training with the Seiko for six months to a year before the mission launched, as he hadn’t been issued his Speedmaster until late in the process, and had grown familiar with the Seiko, so brought it along without seeking official approval from the NASA brass.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#3843 Re: Satovi
A Sturmanskie
?
-
shin
#3844 Re: Satovi
Uh zaboravio sam, Sturmanskie je prvi sat u svemiru. Nosio ga je Yuri Gagarin
Mada nigdje nisam spomenuo da je neki drugi u pitanju.
Evo kratak spisak gdje ko šta:
- Prvi sat u svemiru - Sturmanskie - Yuri Gagarin - 1961
- Prvi sat nošen u otvorenom svemiru (EWA) - Strela - Alexey Leonov - 1965
- Prvi sat na mjesecu - Omega Speedmaster Moonwatch - Buzz Aldrin - 1969
- Prvi automatik u svemiru - Seiko 6139-6002 - William Pogue - 1974
- Prvi quartz sat u svemiru/na mjesecu - Bulova - Dave Scott - 1971
Bilo je još prvih ali kao nacije, ovo su neki kratki landmarci.
Mada nigdje nisam spomenuo da je neki drugi u pitanju.
Evo kratak spisak gdje ko šta:
- Prvi sat u svemiru - Sturmanskie - Yuri Gagarin - 1961
- Prvi sat nošen u otvorenom svemiru (EWA) - Strela - Alexey Leonov - 1965
- Prvi sat na mjesecu - Omega Speedmaster Moonwatch - Buzz Aldrin - 1969
- Prvi automatik u svemiru - Seiko 6139-6002 - William Pogue - 1974
- Prvi quartz sat u svemiru/na mjesecu - Bulova - Dave Scott - 1971
Bilo je još prvih ali kao nacije, ovo su neki kratki landmarci.
-
pepermint31
#3845 Re: Satovi
Norm wrote:Seiko 5 jedini 'jeftini' model rucnog sata koji uz normalnu eksplataciju moze da radi 25-30 godina bez servisa, a nakon toga samo malo ciscenje i podmazivanje i jos toliko...nekvalitetni-ne bih rekao, a izgled...pa o ukusima se ne raspravlja, samo jos jedna cinjenica da taj jeftini model ima celicno kuciste...
Za mene, SEIKO je![]()
![]()
![]()
@shinpazi ga sve su rjedji i jako tesko je doci do ispravnog centralnog chronograph zupcanika...
Vjeruj da ima modela seika 5 a pogotovo onih najjeftinijih koji se rade u Maleziji a koji nisu kvalitetni kao iste verzije koje su napravljene u Japanu. Mislim da je ta tema davno prožvakana. Ja ne kažem da je Seiko 5 loš sat, dapače ali u toj najjeftinijoj kategoriji ima loših verzija Seiko 5 automatik satova. Ja sam svoj Seiko 5 kupio za negdje oko 80 dolara preko ovlaštene trgovine online pa mi je trajao par godina i pokvario se. Nisam htjeo da ga servisiram i vjerovatno sam ga izgubio negdje u ladici, ne znam ni gdje mi je. Možda nije u pitanju velik kvar ali me je razočarao a misleći kako sam ga i platio jeftino da i nije baš kvalitetan, nisam ga odnijeo na servis.
- Norm
#3846 Re: Satovi
nisam bogat ali volim satove...jos jedna restauracija, landeron 51...
kuciste prije...

Dial prije...

mehanizam, ciscenje...

Dial poslije ciscenja...

Kuciste nakon restauracije i pozlate...

Pravljenje pushera koji je nedostajao, 5 feninga je samo zbog uporedbe velicine...
iz ovoga komada...

dobio ovo...

I na kraju...

kuciste prije...

Dial prije...

mehanizam, ciscenje...

Dial poslije ciscenja...

Kuciste nakon restauracije i pozlate...

Pravljenje pushera koji je nedostajao, 5 feninga je samo zbog uporedbe velicine...
iz ovoga komada...

dobio ovo...

I na kraju...

-
pepermint31
#3847 Re: Satovi
Super si ga restaurirao! Ja da imam više vremena volio bi naučiti više o dijelovima sata, da budem u stanju rastaviti, očistiti i sastaviti sat nazad. Eto mi projekta kad odem u mirovinu a valjda ću do tada skupiti puno satova za servisiranje. 
- Norm
#3848 Re: Satovi
Hvala, sve se moze nauciti sa neta i sa stranih foruma, ali najbitnije je, ako mislite ozbiljnije uci u horologiju, poceti skupljati alat...ponavljam se ali sam ja vecinu svoje kolekcije morao dati za alat...ali mene rad sa satovima jednostavno smiruje...i sto je sat stariji izazov je veci...ovaj projekat je trajao skoro dva mjeseca...pepermint31 wrote:Super si ga restaurirao! Ja da imam više vremena volio bi naučiti više o dijelovima sata, da budem u stanju rastaviti, očistiti i sastaviti sat nazad. Eto mi projekta kad odem u mirovinu a valjda ću do tada skupiti puno satova za servisiranje.
-
pepermint31
#3849 Re: Satovi
Norm, možeš li mi pojasniti značenje broja rubina u automatskim modelima. Više rubina u automatik mehanizmu ne znači bolji rad mehanizma? Zamalo sam uzeo model Raymonda Weila Meastra modela koji je u sebi imao automatic mehanizam sa 50 rubina što me je i privlačilo. Negdje sam pročitao da se neki rubini kod mehanizma stavljaju samo radi dekoracije.
-
shin
#3850 Re: Satovi
Rubini se stavljaju gdje osovine dolaze u dodir sa mesinganim platama, tako se poništava trenje i trošenje samog tijela mehanizma. Nakon što su proizvođaći krenuli varati sa dodavanjem rubisa gdje ne treba tj kititi svuda po kalibru uveden je standard šta je rubis i gdje se sve može korisiti da bi imalo smisla.