Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#38026 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Matijevic_Vlado »

vjeshalica wrote: 23/03/2022 10:03 Zivotom ne mogu da vjerujem sta se pise.
Sto bi gubavi rekao "osjecam susramlje".
Laplace

#38027 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

avijon wrote: 23/03/2022 10:05
Laplace wrote: 23/03/2022 08:28

Čekaj, a odakle ljudima ideja da saobraćajni znakovi ne vrijede kad radi semafor?

Mislim, jasno je meni da je semafor "jači" od saobraćajnog znaka. Ali, da znak naprosto ne vrijedi - pa čemu onda znak? Zašto, na primjer, znak "izlazak na put sa prvenstvom prelaza" ne bi važio ako semafor radi? Ili, zašto znak pružanja puta sa prvenstvom prolaza ne vrijedi ako je za dva vozila čije se putanje sijeku zeleno svjetlo? Time se, što reče kolega iznad, preskače (prioritetniji) saobraćajni znak i odmah skače na pravilo desne strane (najmanji prioritet, tj. pravilo koje se zadnje primjenjuje).
Auuu druze :skoljka: da se nije platila vozacka mozda bi i ti znao odakle
Previše pretpostavljaš, druže. Znam šta su prioriteti ali nigdje ne piše da saobraćajni znak prestaje postojati kao radi semafor.

Ukratko: Ako je meni i vozaču koji je na putu sa prvenstvom prolaza zeleno svjetlo, da li je on i dalje na putu sa prvenstvom prolaza? On meni dolazi sa lijeve strane ali je na glavnom putu.
avijon

#38028 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by avijon »

Nemoj vise pisat najbolje ti je
laik1981

#38029 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laik1981 »

@Laplace
:-)
Trebas brate ponovo proci kroz osnove saobracajnih pravila.. Za svoje dobro..

Ako ne trolas :mrgreen:
drug_profi

#38030 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

drug_profi wrote: 23/03/2022 09:59 Evo recimo da bus dolazi na raskršće sa ulice Bjelave, a vozač čijim očima gledamo dolazi uz Džidžikovac.

Image

Evo malo da vježbate, nije zgoreg.
vidite da li bi ste uspjeli proći testove na polaganju.

http://spesdriver.com/ba/test/category/ ... kategoriju
Evo da se samocitiram druze @Laplace

I da kazem da bih ja pao na testovima jer sam imao 85% tacnih tj. 17 od 20.
Peruzzi

#38031 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Peruzzi »

Hahaha, ovo je bolje od stand upa. Ismijao sam se :kiss:
Peruzzi

#38032 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Peruzzi »

avijon wrote: 23/03/2022 13:33 Nemoj vise pisat najbolje ti je
Pao sam na pod od smijanja. Budalo :lol:
Ateista

#38033 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 23/03/2022 08:28
Ateista wrote: 22/03/2022 13:36 Vezano za onu raspravu oko semafora na vrhu dzidzikovca, ko ima prednost, prica mi kolega da je neki dan imao udes tu, isao odozgo i sudario sa vozilom koje je doslo odozdo, policija potvrdila da je ovaj odozdo kriv i da znak ne vazi kad ima semafor, eto da ne moram ja isprobavati kako su mi neki savjetovali. :D
Čekaj, a odakle ljudima ideja da saobraćajni znakovi ne vrijede kad radi semafor?

Mislim, jasno je meni da je semafor "jači" od saobraćajnog znaka. Ali, da znak naprosto ne vrijedi - pa čemu onda znak? Zašto, na primjer, znak "izlazak na put sa prvenstvom prelaza" ne bi važio ako semafor radi? Ili, zašto znak pružanja puta sa prvenstvom prolaza ne vrijedi ako je za dva vozila čije se putanje sijeku zeleno svjetlo? Time se, što reče kolega iznad, preskače (prioritetniji) saobraćajni znak i odmah skače na pravilo desne strane (najmanji prioritet, tj. pravilo koje se zadnje primjenjuje).
Koliko ja znam, nigdje direktno ne pise da ne vazi znak kak radi semafor, vec je na drugi nacin to indirektno receno jer se semafor i znak trokut ili stop odnose na istu stvar i kad se odnose na isto onda se gleda semafor koji je stariji. Da ne bude zabune, ovo se odnosi na trokut i stop kad su sami, kao i znak prava prvenstva, situacija koju je stavio @drug_profi je kombinacija znaka prava prvenstva sa dodatnim znakom koji definise kuda se prostire ulica sa pravom prcenstva, sa druge strane bi morao biti trokut ili stop sa dodatnim znakom ali drugacije okrenutim u skladu sa datom situacijom. U tim slucajevima se ne odnose na isto i znak vazi jer definise koji smjer ima prednost na jednom pravcu dok je i jednim i drugim zeleno, znaci semafor i znak tu nisu u koliziji nego je znak dodatak.
Da nema tog znaka, onda bi vazilo pravilo nemijenjanja pravca, ni tu znak ne ponistava sva pravila desne strane i nemijenjanja pravca, nego ponistava one sa kojim je u koliziji, kao.sto semafor ponistava znakove sa kojim je u koliziji.
Ateista

#38034 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 23/03/2022 14:07
drug_profi wrote: 23/03/2022 09:59 Evo recimo da bus dolazi na raskršće sa ulice Bjelave, a vozač čijim očima gledamo dolazi uz Džidžikovac.

Image

Evo malo da vježbate, nije zgoreg.
vidite da li bi ste uspjeli proći testove na polaganju.

http://spesdriver.com/ba/test/category/ ... kategoriju

Nemam vremena prolaziti kroz sva pitanja, jeli ovo znaci da ovdje autobus ima prednost?
Ako je tako, to znaci da semafor ponistava sve znakove prvenstva prolaza, volio bih vidjeti po kojem clanu zakona ako neko zna, jer ga ja do sad nisam vidio.
avijon

#38035 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by avijon »

Pa ne vidi se zakon kad se preko koverte polaze :-)
ado_n

#38036 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ado_n »

Ateista wrote: 23/03/2022 16:17

Nemam vremena prolaziti kroz sva pitanja, jeli ovo znaci da ovdje autobus ima prednost?
Ako je tako, to znaci da semafor ponistava sve znakove prvenstva prolaza, volio bih vidjeti po kojem clanu zakona ako neko zna, jer ga ja do sad nisam vidio.
Naravno da bus ima pravo prvenstva prolaza, gdje su neki ovdje polagali da mi je znati.
Razlog je taj što i bus ima pred sobom isto znak prvenstva prolaza kao i auto što skreće lijevo,a valjda nam je svima jasno da ako se nalaziš u ulici sa pravom prvenstva to isto pravo prvenstva ima i vozilo nasuprot tebe i da ako hoćeš lijevo da skrećeš moraš čekati.
Ko god nije kupio vozačku trebao bi znati da semafor poništava saobraćajne znakove .
Ako nema semafora onda gledaj znakove a ako nema njih onda pravilo desne strane
kakaljin

#38037 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

ado_n wrote: 23/03/2022 16:55

Naravno da bus ima pravo prvenstva prolaza, gdje su neki ovdje polagali da mi je znati.
Razlog je taj što i bus ima pred sobom isto znak prvenstva prolaza kao i auto što skreće lijevo,a valjda nam je svima jasno da ako se nalaziš u ulici sa pravom prvenstva to isto pravo prvenstva ima i vozilo nasuprot tebe i da ako hoćeš lijevo da skrećeš moraš čekati.
Ko god nije kupio vozačku trebao bi znati da semafor poništava saobraćajne znakove .
Ako nema semafora onda gledaj znakove a ako nema njih onda pravilo desne strane
Koliko vidim auto ima znak prvenstvo prolaza i znak kuda ide pravac ceste sa pravom prvenstva, a da iznad semafora gdje je bus ima trokut da izlazis na ulicu sa pravom prvenstva. Auto ne skrece lijevo jer je to pravac koji je znakom definisan, a ako auto hoce pravo onda ustvari skrece sa ulice koja ima zadani pravac prvenstva. Au o ostalom ovako ja nigdje u gradu nisam vidio da ovako stoji sa semaforom. Ako negdje ima neka neko kaze
vjeshalica

#38038 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

U slucaju ako semafor radi, autobus ima prvenstvo prolaza jer zadrzava pravac, ili zargonski dolazi ti u desno rame/ruku kad zauzmes takav polozaj u raskrsnici.
Probaj u Svrakinom skrenuti ulijevo uzbrdo kad je otvoreno zeleno,i nek te zgromi trolejbus pa javi kako si prosao sa policijom. ;)
Procitaj Zakon.
vjeshalica

#38039 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

namiami wrote: 23/03/2022 17:00
ado_n wrote: 23/03/2022 16:55 Razlog je taj što i bus ima pred sobom isto znak prvenstva prolaza kao i auto što skreće lijevo
deder nam daj tu sliku gdje je ispred busa znak da se nalazi na cesti s pravom prvenstva :D
Nema ga. Vidis da lupa. Jasno se vidi dopunska tabla kojom je obiljezen dio puta na kojem znak prvenstva vrijedi, i gdje je sporedni dio. Ako gledamo znakove naravno. Autobus se nalazi na sporednom dijelu puta ako gledamo znakove.
Ne mogu da vjerujem zivotom sta se pise.
Last edited by vjeshalica on 23/03/2022 17:06, edited 1 time in total.
nepass1

#38040 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

Danas debil taxista blokira raskrsnicu kod careve dzamije, sao preko mosta a tamo crveno. I naravno jebem mu sta stignem, ne moze se proci od njega. Pocinje debil granati meni. Lik ne konta sta je uradio
kakaljin

#38041 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

vjeshalica wrote: 23/03/2022 17:03

U slucaju ako semafor radi, autobus ima prvenstvo prolaza jer zadrzava pravac, ili zargonski dolazi ti u desno rame/ruku kad zauzmes takav polozaj u raskrsnici.
Probaj u Svrakinom skrenuti ulijevo uzbrdo kad je otvoreno zeleno,i nek te zgromi trolejbus pa javi kako si prosao sa policijom. ;)
Procitaj Zakon.
Kako bus zadrzava pravac ako ima znak sa strane auta da je ustvari pravac od auta ide na lijevo. Fiktivno zadrzava bus pravac ali znak mu ukida taj fiktivni pravac
vjeshalica

#38042 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

kakaljin wrote: 23/03/2022 17:06
Kako bus zadrzava pravac ako ima znak sa strane auta da je ustvari pravac od auta ide na lijevo. Fiktivno zadrzava bus pravac ali znak mu ukida taj fiktivni pravac
Pa vidis ispred autobusa da mu je zelena strelica oznacila da on u toj teoretskoj situaciji ide pravo, a mi kao vozac skrecemo ulijevo.
Hoces reci da on nema pravo da ide pravo ili?
Napisala sam lijepo da u slucaju KAD SEMAFOR RADI autobus zadrzava pravac kretanja i mi ga kao vozac auta koji skrece ulijevo moramo pustiti. Sto ne citas sta se pise?

Znak ispod znaka prvenstva prolaza OZNACAVA DIO PUTA GDJE ON VRIJEDI POBLIZE

Procitajte pravilnik o saobracajnim znakovima ne proljevajte se vise
Last edited by vjeshalica on 23/03/2022 17:11, edited 1 time in total.
ado_n

#38043 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ado_n »

namiami wrote: 23/03/2022 17:00
ado_n wrote: 23/03/2022 16:55 Razlog je taj što i bus ima pred sobom isto znak prvenstva prolaza kao i auto što skreće lijevo
deder nam daj tu sliku gdje je ispred busa znak da se nalazi na cesti s pravom prvenstva :D
Da se ne raspravljam dalje,pa ću ukratko.
Slika.nije baš najjasnije pa se ne može sa sigurnošću utvrditi koji je tačan znak.
Ako je to onaj što ti i kakaljin tvrdite onda idiota što je sastavljao ova pitanja treba poslati ponovno da polaže.
Ovdje je stvar jasna,i bus i auto se nalaze u ulici sa pravom prvenstva,sa tim da auto što skreće lijevo mora sačekati.
Znači redoslijed bi bio: bus, auto što skreće lijevo pa na kraju auto što nailazi sa desne strane
vjeshalica

#38044 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

ado_n wrote: 23/03/2022 17:10
Slika.nije baš najjasnije pa se ne može sa sigurnošću utvrditi koji je tačan znak.
Ako je to onaj što ti i kakaljin tvrdite onda idiota što je sastavljao ova pitanja treba poslati ponovno da polaže.
Ovdje je stvar jasna,i bus i auto se nalaze u ulici sa pravom prvenstva,sa tim da auto što skreće lijevo mora sačekati.
Znači redoslijed bi bio: bus, auto što skreće lijevo pa na kraju auto što nailazi sa desne strane
Jasna je slika, ti ne poznajes pravila. Donja tabla je poblize objasnila na kojem dijelu puta vrijedi znak prvenstva prolaza!
U slucaju da semafor radi, vozac pusta autobus,i prolazi ulijevo, a vozilo desno ide zadnje jer mu zasigurno nije prolaz otvoren semaforom.

Ako semafor ne radi,tada mi idemo prvi, autobus,pa auto sa desne strane. Jer autu sa desne strane se autobus nalazi na njegovoj desnoj strani.
ado_n

#38045 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ado_n »

namiami wrote: 23/03/2022 17:11
ado_n wrote: 23/03/2022 17:10 Slika.nije baš najjasnije pa se ne može sa sigurnošću utvrditi koji je tačan znak.
:shock: :shock: :shock:
Možeš ti postavljati smajlije koliko hoćeš ali i sami odgovor na pitanje ti govori da sam u pravu.
A odgovor na pitanje je da auto što skreće lijevo mora propustiti bus a iz razloga što skreće lijevo.
Znak na koji bus nailazi ne može biti nailazak na put sa pravom prvenstva.
Znak nailazak na put sa pravom prvenstva ima auto koje dolazi sa desne strane i auta nasuprot njega.
shandrprcSA

#38046 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by shandrprcSA »

ado_n wrote: 23/03/2022 17:18
namiami wrote: 23/03/2022 17:11

:shock: :shock: :shock:
Možeš ti postavljati smajlije koliko hoćeš ali i sami odgovor na pitanje ti govori da sam u pravu.
A odgovor na pitanje je da auto što skreće lijevo mora propustiti bus a iz razloga što skreće lijevo.
Znak na koji bus nailazi ne može biti nailazak na put sa pravom prvenstva.
Znak nailazak na put sa pravom prvenstva ima auto koje dolazi sa desne strane i auta nasuprot njega.
Image
ado_n

#38047 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ado_n »

vjeshalica wrote: 23/03/2022 17:14
ado_n wrote: 23/03/2022 17:10
Jasna je slika, ti ne poznajes pravila. Donja tabla je poblize objasnila na kojem dijelu puta vrijedi znak prvenstva prolaza!
U slucaju da semafor radi, vozac pusta autobus,i prolazi ulijevo, a vozilo desno ide zadnje jer mu zasigurno nije prolaz otvoren semaforom.

Ako semafor ne radi,tada mi idemo prvi, autobus,pa auto sa desne strane. Jer autu sa desne strane se autobus nalazi na njegovoj desnoj strani.
Pusti se pravila desne strane na mjestima gdje imaš semafor ili saobraćajne znakove.
Kad ti kažem,prvo bus,onda auto što skreće lijevo pa onda auto što se nalazi desno.
Šta je vama ljudi,ne mogu skontati da se moramo raspravljati oko ovakvih najosnovnijih stvari.
Ah ja,vi ste sarajlije,oni isti što se još raspravljaju o vožnji u kružnom
vjeshalica

#38048 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

ado_n wrote: 23/03/2022 17:18 A odgovor na pitanje je da auto što skreće lijevo mora propustiti bus a iz razloga što skreće lijevo.
Ako semafor radi, mi moramo propustiti autobus.
Ako semafor ne radi, nećemo ga pustiti.
vjeshalica

#38049 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

ado_n wrote: 23/03/2022 17:26
vjeshalica wrote: 23/03/2022 17:14

Pusti se pravila desne strane na mjestima gdje imaš semafor ili saobraćajne znakove.
Kad ti kažem,prvo bus,onda auto što skreće lijevo pa onda auto što se nalazi desno.
Šta je vama ljudi,ne mogu skontati da se moramo raspravljati oko ovakvih najosnovnijih stvari.
Ah ja,vi ste sarajlije,oni isti što se još raspravljaju o vožnji u kružnom
:lol: :lol: :lol:
Auto koje je sa desne strane, ono će da pusti autobus prvo, u slucaju da semafor ne radi.
Ko je tebi vozačku dao, i gdje si polagao, u Šikuljama donjim?
ado_n

#38050 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ado_n »

vjeshalica wrote: 23/03/2022 17:27
ado_n wrote: 23/03/2022 17:18 A odgovor na pitanje je da auto što skreće lijevo mora propustiti bus a iz razloga što skreće lijevo.
Ako semafor radi, mi moramo propustiti autobus.
Ako semafor ne radi, nećemo ga pustiti.
U oba slučaja ga moraš pustiti jer trebaš znati da ako je autu zeleno svjetlo, zeleno je i busu.
Ako auto ima pred sobom znak prvenstva prolaza,taj znak mora biti i pred busom.
Jedini razlog zašto ga moraš sačekati je taj što skrećeš ulijevo
Post Reply