Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Laplace

#37876 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ateista wrote: 24/02/2022 10:49
Laplace wrote: 24/02/2022 07:45

About štedna goriva, prošle godine sam iskoristio priliku kad sam bio sam na cesti da probam to kretanje bez gasa ili na laganom (minimalnom) gasu i uz to na board computeteru pratim potrošnju. Nije nimalo manja (prema tom istom board computeru) nego kod normalnog kretanja. To o manjoj potrošnji pri kretanju bez gasa je vjerovatno još samo jedan urbani mit.

Doduše, kad krenem oštro trenutna potrošnja poprilično skoči (preko 30 l/100 km) ali se to brzo poravna na prosječnoj potrošnji. Normalno kretanje i kretanje bez gasa se ne razlikuju po potrošnji, bar ne kod mene.
Ja nisam to isprobavao, ali jesam generalno znao testirati razliku kod vecih i manjih obrtaja kod ravnomjerne voznje i zakljucak je slican da nema velike razlike u potrosnji. Mislim da moderna vozila koja imaju elektronsku kontrolu ubrizgavanja, zavisno od opterecenja motora kontrolisu koliko goriva ce ubrizgati, pa ako vozis na jako niskim obrtajima ili bez gasa on ce svejedno ubrizgati vise da to nadoknadi i bice skicno kao da si u vecim obrtajima.
I meni na višim obrtajima na dužem putu ne samo da potrošnja nije veća nego zna biti i manja. Vjerovatno zato što je pogođen omjer obrataja i opterećenja.
Ateista

#37877 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 24/02/2022 10:58
Ateista wrote: 24/02/2022 10:49

Ja nisam to isprobavao, ali jesam generalno znao testirati razliku kod vecih i manjih obrtaja kod ravnomjerne voznje i zakljucak je slican da nema velike razlike u potrosnji. Mislim da moderna vozila koja imaju elektronsku kontrolu ubrizgavanja, zavisno od opterecenja motora kontrolisu koliko goriva ce ubrizgati, pa ako vozis na jako niskim obrtajima ili bez gasa on ce svejedno ubrizgati vise da to nadoknadi i bice skicno kao da si u vecim obrtajima.
I meni na višim obrtajima na dužem putu ne samo da potrošnja nije veća nego zna biti i manja. Vjerovatno zato što je pogođen omjer obrataja i opterećenja.
Da, moze i to biti, ako nadjes optimalne obrtaje da bude i manja potrosnja nego na nizim gdje se motor pati.
soha96

#37878 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by soha96 »

Danas par situacija haha, prvo se na Malti ukljuci nekakav u fordu. Pijan ko majka u pola 11 ujutro. Leti desno lijevo, ulijece na pola u tudje trake, umalo udari u nekog mercedesa. Lijevi zmigavac mu sve vrijeme upaljen, cudi me da se nije negdje skrsio koliko je bio pijan.

Kod novog Binga debil umalo udari u policiju, iskljucuje se preko pune da skrene prema GRAS-u, naravno svi cekamo ko debili dok on pravi prekrsaj i poce skretanje a nailazi policija u tom pravcu, nekako ih debil nije vidio. Naglo smota prema kruznom da ga ne bi kaznili i predje u suprotnu traku i zamalo ih udari. :lol:

Idem poslije prema boljakovom od elektrotehnicke skole i od semafora neka guzva, mic po mic. Neki debil sa prosirenja kod zelenog mosta hoce da se ukljuci na pravac ovamo i hladno stade na sred ulice. Blokirao lola suprotan smjer, napravila se kolona do boljakovog 2 minute on stoji i ceka da se neko pomakne i pusti ga da se ukljuci ali i ovamo se niko ne mice, mozda su dole smecari bili ili sta vec. :lol:

Na otoci standardno kod skretanja za Dom Zdravlja debili zakrce onaj prolaz ne moze niko proci iz pravca DZ niti suprotno.
zdruzdjo

#37879 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Kod elektrotehničke škole prije pješačkog semafora u buca potoku, "sudar". Neki pežov kucnuo G4 odozada . Steta na oba auta moooozda 10km. I to zato sto je golfu pukao okvir za tablicu na jednom mjestu. Znaci nisu ni prljavstinu zgulili sa auta. I cekaju ljudi policiju. Napravili guzvu opstu. Bukvalno bih pucao kazne u stotinama km za te likove koji policiju cekaju zbog par maraka stete i prave kolaps saobracaja. Onaj ko je zvao policiju bi dobro platio.
Zatim kod prije ulaska u kruzni na cengic vili(pijaca kvadrant), policija(jedinica za podrsku) na sred trake zaustavila nekakve "dzankoze" u nekom ohrndanom audiju i blokirali saobracaj. Jedan stoji pored vozaca koji sjedi u autu(vide mu se lisice), a drugi policajac drzi drugog u policijskom autu. Znaci kolaps opti zbog debila civila i debila drotova.
black_adrian
Vozim: vjetar

#37880 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by black_adrian »

Nemoj zezati, udes i ljudi zvali policiju, koja pojava...

I ja bih zvao, šta znam je li unutra popucalo sve il nije. Ti prišao na metar i vidio da je šteta 10KM, jesi jesi.
kakaljin

#37881 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

zdruzdjo wrote: 24/02/2022 17:50 Kod elektrotehničke škole prije pješačkog semafora u buca potoku, "sudar". Neki pežov kucnuo G4 odozada . Steta na oba auta moooozda 10km. I to zato sto je golfu pukao okvir za tablicu na jednom mjestu. Znaci nisu ni prljavstinu zgulili sa auta. I cekaju ljudi policiju. Napravili guzvu opstu. Bukvalno bih pucao kazne u stotinama km za te likove koji policiju cekaju zbog par maraka stete i prave kolaps saobracaja. Onaj ko je zvao policiju bi dobro platio.
Zatim kod prije ulaska u kruzni na cengic vili(pijaca kvadrant), policija(jedinica za podrsku) na sred trake zaustavila nekakve "dzankoze" u nekom ohrndanom audiju i blokirali saobracaj. Jedan stoji pored vozaca koji sjedi u autu(vide mu se lisice), a drugi policajac drzi drugog u policijskom autu. Znaci kolaps opti zbog debila civila i debila drotova.
Treba zakonom uvesti da ako se auta mogu pomjerati i nema povredjenih da se sve zavrsava sa euro zapisnikom i osiguranjem bez zvanja policije.

A ako policija dodje da kazne onoga koji je zvao policiju
drug_profi

#37882 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Europsko se lijepo zavrsi. Kad si kriv izbjegnes kaznu, ako jos imas kasko ili zastitu bonusa, zaboli te q.
Najgori su oni koji se kofrce nisu krivi a bubne te otpozada ili ti uleti u traku.
E takvim i treba zvati policiju.
Laplace

#37883 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Neki dan vozim kroz Vogošću kad vidim iza vozilo hitne pod rotacijama. Sklonih se na autobusko stajalište da ih propustim hitnu i odmah upalim lijevi pokazivač smjera da vozačima iza dam znak da sam samo stao da propustim vozilo hitne i da se odmah uključujem. Vraga ćeš! Idioti nisu skontali (vjerovatno nisu ni gledali), nego se prilijepili za vozilo hitne i morao sam propustiti petnaestak vozila. Tehnički, nisu nikakav propis prekršili ali su bili izuzetno nekorektni, naročito zato što je bar prvih desetak moralo moći vidjeti sve što sam radio.
dzejkej

#37884 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by dzejkej »

Stanem da propustim vozilo koje se ukljucuje (primjer iz SCC ulaze u traku prema Alti ili idu prema SCC), ono odmah iza mene na sirenu.
Ako si stao na zuto jer je ispred toliko vozila da ces zakrciti raskrsnicu i napraviti vecu guzvu, ono na sirenu.
Stanes jer znas da ce se pjesacima uplatiti zeleno u sekundi kada stupis na zebru (ima nekoliko semafora gdje moras dobro paziti), ono na sirenu.
Sve nadrkano.

Mene licno najvise nervira kad sporo vozi a ne mozes nigdje preteci. Pogledas, ono je glavu nakrivilo, prica na telefon i gusla lagano.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#37885 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Romeo 80 »

zdruzdjo wrote: 24/02/2022 17:50 Kod elektrotehničke škole prije pješačkog semafora u buca potoku, "sudar". Neki pežov kucnuo G4 odozada . Steta na oba auta moooozda 10km. I to zato sto je golfu pukao okvir za tablicu na jednom mjestu. Znaci nisu ni prljavstinu zgulili sa auta. I cekaju ljudi policiju. Napravili guzvu opstu. Bukvalno bih pucao kazne u stotinama km za te likove koji policiju cekaju zbog par maraka stete i prave kolaps saobracaja. Onaj ko je zvao policiju bi dobro platio.
Razumijem sve ali jedno je teorija, a drugo praksa. Juce sam imao lagani susret "trece vrste" u kruznom toku na Stupu. Iskljucujem se sa kruznog i hocu na autoput. U unutrasnjoj sam traci i moram prikociti, jer ima auta u vanjskoj. Lik mi se instalira u gepek, kaze klizavo :roll:
Nije bilo problema, priznao je krivnju, ali da si vidio auta isto bi rekao 10 KM stete ima. Prava istina je da moram mijenjati karambolku, parking senzore i brava gepeka je pomjerena, pa mi zeza centralnu bravu.
Htio sam da popunimo izvjestaj, ali se lik boji zbog polise, i nudi mi 100 KM :-) tako da sam morao zvati policiju.

I sta sad, ja bih jos morao kaznu platiti zbog toga?!

Ps: na kraju smo ipak popunili izvjestaj, jer policija nije htjela da se bakce oko toga, a cista je situacija bila.
drug_profi

#37886 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Cuj boji se zbog polise?
:-) :lol:
Pa trebo si mu reci nista jarane, evo ja cu sve popraviti i tvoje i moje auto i platim ti jos i registraciju.
Naslovnica

#37887 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Ja sam jučer odradio tehnički i osiguranje, dodao 20KM za osiguranje bonusa.
drug_profi

#37888 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Naslovnica wrote: 25/02/2022 08:54 Ja sam jučer odradio tehnički i osiguranje, dodao 20KM za osiguranje bonusa.
Pa da, sitnica. Nek ti u 10 godina zatreba jednom, isplati se.
Ateista

#37889 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Naslovnica wrote: 25/02/2022 08:54 Ja sam jučer odradio tehnički i osiguranje, dodao 20KM za osiguranje bonusa.
Jeli to znaci da ako skrivis udes da ti se nece povecati cijena osiguranja iduce godine?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#37890 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Romeo 80 »

drug_profi wrote: 25/02/2022 08:53 Cuj boji se zbog polise?
:-) :lol:
Pa trebo si mu reci nista jarane, evo ja cu sve popraviti i tvoje i moje auto i platim ti jos i registraciju.
Tako nekako ispada :lol:
Naslovnica

#37891 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Ateista wrote: 25/02/2022 09:01
Jeli to znaci da ako skrivis udes da ti se nece povecati cijena osiguranja iduce godine?
Tako nekako mi objasniše.
Haj znaj osiguranjima šta zaista misle.
Elem, već dugo sam kod njih, nemam udesa, valjda vidjeli da sam OK pa mi ponudili (ili su to tek uveli).
kakaljin

#37892 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Romeo 80 wrote: 25/02/2022 08:48
Razumijem sve ali jedno je teorija, a drugo praksa. Juce sam imao lagani susret "trece vrste" u kruznom toku na Stupu. Iskljucujem se sa kruznog i hocu na autoput. U unutrasnjoj sam traci i moram prikociti, jer ima auta u vanjskoj. Lik mi se instalira u gepek, kaze klizavo :roll:
Nije bilo problema, priznao je krivnju, ali da si vidio auta isto bi rekao 10 KM stete ima. Prava istina je da moram mijenjati karambolku, parking senzore i brava gepeka je pomjerena, pa mi zeza centralnu bravu.
Htio sam da popunimo izvjestaj, ali se lik boji zbog polise, i nudi mi 100 KM :-) tako da sam morao zvati policiju.

Ps: na kraju smo ipak popunili izvjestaj, jer policija nije htjela da se bakce oko toga, a cista je situacija bila.

Trebao si ga pitati sto uopste vozi ako se boji police.

Nisam mislio striktno, a i kad si zvao policiju nije on htio da popuni zapisnik tako da si imao i razlog zvati jer si mu jos izasao u susret
zdruzdjo

#37893 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

black_adrian wrote: 24/02/2022 21:49 Nemoj zezati, udes i ljudi zvali policiju, koja pojava...

I ja bih zvao, šta znam je li unutra popucalo sve il nije. Ti prišao na metar i vidio da je šteta 10KM, jesi jesi.
Znao sam tacno da ce se naci neko ko ce ovako komentarisati. :sax:
Naravno da je moglo svasta popucati i polomiti se.
Ali.....
Znaci nema povrijedjenih, nema stete koja se mjeri u hiljadama maraka, nema ostecenja drugih vozila sa strane nevezanih za ovu dvojicu, nema stete na okolnim stvarima(saobracajni znakovi, neka ograda, semafor..) i zna se uopsteno da je onaj ko je udario odozada, kriv zbog nedrzanja sigurnog odstojanja. Pogotovo jer je kolona i krece se metar po metar brzinom od 1km/h. Garant je bilo kuckanje na telefon, ovaj sa golfom zakocio, ovaj iza nije gledao dok se snasao da zakoci....eto ga. Bas sam posmatrao tu kolonu koji su isli mic-po-mic zbog toga. Jedno 80% vozaca je bilo sa telefonom u sakama.
Znaci popuni se euro zapisnik, ides u osiguranje i sta dalje da se pametuje. Nisam ni rekao da se mahne rukom i kaze "ma nista, vozi ba".
zdruzdjo

#37894 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Romeo 80 wrote: 25/02/2022 08:48

Da ti pravo kazem, znas sto bi me licno spolovilo boljelo i za njega i za njegov strah za policu i za tih 100km.
Dao bih mu opcije: Izvjestaj, nesto veca cifra(barem 3-4 puta veca) ili policija.
S tim kad bi dosla policija ODMAH bih rekao da sam trazio ali on nije htio da popunjava izvjestaj.
U sustini, ti ne mozes biti na gubitku jer nisi kriv. Auto ces popraviti o trosku osiguranja. To sto ce on popusiti policu za sljedece registracije ce ga doci daleko vise nego da ti je dao puno vecu cifru. Ja i ne kazem da treba reci: ma nista, haj' vozi. Ali kad si kriv, kriv si. Zna se,spucao nekoga s guza, cisto ko suza ko je kriv.
Ateista

#37895 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Naslovnica wrote: 25/02/2022 09:06
Ateista wrote: 25/02/2022 09:01

Tako nekako mi objasniše.
Haj znaj osiguranjima šta zaista misle.
Elem, već dugo sam kod njih, nemam udesa, valjda vidjeli da sam OK pa mi ponudili (ili su to tek uveli).
Nisam nikad do sad cuo za to, zvuci kao dobra stvar, pogotovo sto su me sad zaklali sa registracijom zbog udesa prije par godina (valjda taj lik nesto na sudu ganjao da izvuce vece pare pa mi yek sad povecali) zbog udesa za koji objektivno nisam bio kriv, ali posto me debil udario malo sa strane u zadnji dio, ispalo da sam ja kriv.
drug_profi

#37896 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

kod manjih šteta postoji i opcija otkupa. Otprilike ovako su mi objasnili da to funkcioniše: ako je isplaćena odšteta niska, npr 300 maraka (tipa ogrebana karambolka na autu) da ne bi sebi rušili bonus imate pravo otkupiti štetu za 50% isplaćene odštete.
Pa onda umjesto da vam ide 65% cijene polise, ostaće vam 50%, a tih 150-200 maraka je otprilike razlika koju bi ste platili tokom 3 godine bez udesa koliko bi vam trebalo da se vratite na 50%.
Sad jel to kome interesantno, to je druga stvar.
zdruzdjo

#37897 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Ateista wrote: 25/02/2022 10:51
......... ali posto me debil udario malo sa strane u zadnji dio, ispalo da sam ja kriv.
Pa jesi ikad dobio ikakvu presudu, neku kaznu da platis, .........ista???
I na osnovu cega si ti "kriv". Znaci hladno da ides na sud i da tuzis nekoga.
zdruzdjo

#37898 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

drug_profi wrote: 25/02/2022 10:58 kod manjih šteta postoji i opcija otkupa. Otprilike ovako su mi objasnili da to funkcioniše: ako je isplaćena odšteta niska, npr 300 maraka (tipa ogrebana karambolka na autu) da ne bi sebi rušili bonus imate pravo otkupiti štetu za 50% isplaćene odštete.
Pa onda umjesto da vam ide 65% cijene polise, ostaće vam 50%, a tih 150-200 maraka je otprilike razlika koju bi ste platili tokom 3 godine bez udesa koliko bi vam trebalo da se vratite na 50%.

Cekaj cekaj.
Jel mi kazes da cak i ako nisi kriv, gubis policu???
Totalno mi nelogicno, Ili nisam dobro shvatio
drug_profi

#37899 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

zdruzdjo wrote: 25/02/2022 11:42
drug_profi wrote: 25/02/2022 10:58 kod manjih šteta postoji i opcija otkupa. Otprilike ovako su mi objasnili da to funkcioniše: ako je isplaćena odšteta niska, npr 300 maraka (tipa ogrebana karambolka na autu) da ne bi sebi rušili bonus imate pravo otkupiti štetu za 50% isplaćene odštete.

Cekaj cekaj.
Jel mi kazes da cak i ako nisi kriv, gubis policu???
Totalno mi nelogicno, Ili nisam dobro shvatio
Nisi shvatio.
mozes otkupiti stetu kad si kriv
zdruzdjo

#37900 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

drug_profi wrote: 25/02/2022 11:47
Nisi shvatio.
mozes otkupiti stetu kad si kriv
:thumbup:
Post Reply