Ne slažem se ni ja u tome da će Palestincima biti bolje zbog Hamasovog maskriranja omladine na rave party-u.Chmoljo wrote: ↑31/10/2023 10:44
ne, nego vi pišete iz vizure cjelokupnog odnosa.
opet kažem, ako je sve isto, što je u posljednje tri sedmice ova tema toliko aktivna?
pa niko ne spori da se dešava to što se dešava. niko ne spori i da je Hamas više valjao trenutnoj Izraelskoj vladi nego bilo kome. niko ne spori da se na Zapadnoj obali bez Hamasa dešava segregacija, otimačina i puzajuće etniko čišćenje.
no sada je to i na Zapadnoj obali mnogo otvorenije i konkretnije.
ja ne pišem iz ugla lijepih želja, nego pišem o tome da prestanu da se pune šleperi mrtve djece. rješenje jeste dvije države, ali na ovaj način ga neće dobiti, nego samo pružiti izgovor Izraelu da ta ideja ostane lijepa želja.
realnije je da će Palestinci završiti na Sinaju. nažalost.
još bih i razumio da se ratuje, pa da ljudi ginu za slobodu, i podnose tu žrtvu. to mi je itekako jasno i razumljivo. ali ovdje se gine uzalud. nikakvog otpora i rata. ovo je samo stvaranje nemogućih uslova da ljudi dignu ruke i kažu bježaćemo gdje god.
niko sretniji od mene da nisam u pravu.
Hamas je to uradio iz vlastitih ideoloških razloga, a sa njima imaju najmanje veze mrtvi civili u Gazi.
No, ralno gledajući, koliko su Ameri ispalili krsterći raketa po Avganistanu ili Iraku, gađajući "zabunom" ljude na svadbama ili sličnim događajima, pa koga boli kurac?