Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- S4mpion
#3776 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Definitivno mogu potvrditi da je jedan određeni broj ateista(ne mislim na sve, nipošto) podložan uticajima terorističkih organizacija. Velika većina islamskog svijeta se protivi terorizmu, ali ukoliko 97 muslimana zauzima stav da u islamu nema mjesta terorizmu, a 3 ih kaže da je ubijanje nevinih civila dozvoljeno po islamu, postoje ateisti koji će stati na stranu terorista i prihvatiti njihovu definiciju islama, jednostavno, nekim ateistima(ali ne samo ateistima) je draži stav terorista nego ogromne većine islamskog svijeta.
Nekoliko postova iznad su izneseni neki članci uz komentare, gdje se jasno vidi da su pisci istih stali na stranu terorista, jedna stvar je sigurna, ko islam posmatra kao religiju koja propagira terorizam, neka zna da on i teroristi imaju zajedničke stavove, slični su veoma.
Nekoliko postova iznad su izneseni neki članci uz komentare, gdje se jasno vidi da su pisci istih stali na stranu terorista, jedna stvar je sigurna, ko islam posmatra kao religiju koja propagira terorizam, neka zna da on i teroristi imaju zajedničke stavove, slični su veoma.
- Dozer
#3777 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Slazem se. Zato i jesam napisao "ekstremi".
Ali, ako pogledamo domacu vjersku scenu, mislim da cemo se sloziti kako se vehabizam, a medju njima ima i te kakvih ekstrema, pa bi se cak moglo reci da su ekstremni sami po sebi radi svojih tumacenja islama, u principu cak i podrzava od strane krovne vjerske institucije, tj. islamske zajednice.
Ali, ako pogledamo domacu vjersku scenu, mislim da cemo se sloziti kako se vehabizam, a medju njima ima i te kakvih ekstrema, pa bi se cak moglo reci da su ekstremni sami po sebi radi svojih tumacenja islama, u principu cak i podrzava od strane krovne vjerske institucije, tj. islamske zajednice.
-
hladan.preminger
#3778 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
S4mpion wrote:Definitivno mogu potvrditi da je jedan određeni broj ateista(ne mislim na sve, nipošto) podložan uticajima terorističkih organizacija. Velika većina islamskog svijeta se protivi terorizmu, ali ukoliko 97 muslimana zauzima stav da u islamu nema mjesta terorizmu, a 3 ih kaže da je ubijanje nevinih civila dozvoljeno po islamu, postoje ateisti koji će stati na stranu terorista i prihvatiti njihovu definiciju islama, jednostavno, nekim ateistima(ali ne samo ateistima) je draži stav terorista nego ogromne većine islamskog svijeta.
Islam pored terorizma, promovise fašizam, robovlasništvo, pedofiliju, ugnjetavanje žena i tako dalje i tako blize. To je vidljivo u svih sredinama gdje se on pokuša nametnuti kao dominantan i jedini ispravan pogled na svijet.
Izuzetak su mjesta gdje su pored riječi ili brojčane nadmoći potrebna i muda. Npr. Izrael.
- S4mpion
#3779 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne znam na osnovu čega to misliš, vjerovatno imaš neki razlog. Ja, lično, ne vjerujem u to da IZ BiH podržava vehabije, kad se desio verbalni napad vehabija na djevojke zbog njihovog oblačenja, IZ BiH je to osudila, kad se desio napad na američku ambasadu, takođe IZ BiH je osudila taj čin i samim tim se ogradila od onog što su vehabije učinile.Dozer wrote:Slazem se. Zato i jesam napisao "ekstremi".
Ne kažem ja da ekstrema nema, ima ih svugdje, u svakoj grupi, samo kažem da je pogrešno donositi sud o stotinu ljudi na osnovu one trojice, koji su ekstremi među njima.
- S4mpion
#3780 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Šta da ti kažem, teroristi iz ISIL-a dijele tvoj stav. I oni islamom pravdaju terorizam.hladan.preminger wrote:S4mpion wrote:Definitivno mogu potvrditi da je jedan određeni broj ateista(ne mislim na sve, nipošto) podložan uticajima terorističkih organizacija. Velika većina islamskog svijeta se protivi terorizmu, ali ukoliko 97 muslimana zauzima stav da u islamu nema mjesta terorizmu, a 3 ih kaže da je ubijanje nevinih civila dozvoljeno po islamu, postoje ateisti koji će stati na stranu terorista i prihvatiti njihovu definiciju islama, jednostavno, nekim ateistima(ali ne samo ateistima) je draži stav terorista nego ogromne većine islamskog svijeta.
Islam pored terorizma, promovise fašizam...
-
5 0 5
#3781 Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Šampinjone, osuđuje IZ danas, ali su isto tako juče otvorenog dlana uzimali saudijske pare i brzinski otvarali džamije, tj. centre za ispiranje mozga saudijskom varkinom. Pare su potrošene, a kukavičije jaje se u međuvremenu izleglo. Pa sad treba osuđivati. Osuđujem evo i ja, ali šta napraviti kad ti neki balavac, koji je pustio ono malo bradice, nameće svoj pogled na vjeru. Pa onda, ne samo na vjeru onima koji vjeruju, nego svima. Kako se obući, koji film gledati, kada i kakvu izložbu otvoriti, s kim se družiti i sl. Jeste, za odsjecanje glave treba imati cojones. Ali kad dobiju priliku, ne treba im puno. Nek' samo jedan zakolje majku, dovoljno je, za ovo naše društvo. No, poslije jebanja, nema kajanja. Jel' tako?S4mpion wrote: Ne znam na osnovu čega to misliš, vjerovatno imaš neki razlog. Ja, lično, ne vjerujem u to da IZ BiH podržava vehabije, kad se desio verbalni napad vehabija na djevojke zbog njihovog oblačenja, IZ BiH je to osudila, kad se desio napad na američku ambasadu, takođe IZ BiH je osudila taj čin i samim tim se ogradila od onog što su vehabije učinile.
Ne kažem ja da ekstrema nema, ima ih svugdje, u svakoj grupi, samo kažem da je pogrešno donositi sud o stotinu ljudi na osnovu one trojice, koji su ekstremi među njima.
- S4mpion
#3782 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa taj mali balavac s bradicom, koji ljudima nameće svoje svjetonazore, tebi diktira pogled na islam i religiju, zbog njega ti islam posmatraš kao religiju koja propagira terorizam, a sve zato što ne želiš da gledaš muslimane koji nikome ništa ne nameću, draže ti je slušati stavove jednog ekstremiste nego 100 normalnih vjernika, ali tvoj je izbor da svoj pogled na islam dijeliš sa balavcem, koji je pustio bradu. Tvoja stvar.5 0 5 wrote:Šampinjone, osuđuje IZ danas, ali su isto tako juče otvorenog dlana uzimali saudijske pare i brzinski otvarali džamije, tj. centre za ispiranje mozga saudijskom varkinom. Pare su potrošene, a kukavičije jaje se u međuvremenu izleglo. Pa sad treba osuđivati. Osuđujem evo i ja, ali šta napraviti kad ti neki balavac, koji je pustio ono malo bradice, nameće svoj pogled na vjeru. Pa onda, ne samo na vjeru onima koji vjeruju, nego svima. Kako se obući, koji film gledati, kada i kakvu izložbu otvoriti, s kim se družiti i sl. Jeste, za odsjecanje glave treba imati cojones. Ali kad dobiju priliku, ne treba im puno. Nek' samo jedan zakolje majku, dovoljno je, za ovo naše društvo. No, poslije jebanja, nema kajanja. Jel' tako?S4mpion wrote: Ne znam na osnovu čega to misliš, vjerovatno imaš neki razlog. Ja, lično, ne vjerujem u to da IZ BiH podržava vehabije, kad se desio verbalni napad vehabija na djevojke zbog njihovog oblačenja, IZ BiH je to osudila, kad se desio napad na američku ambasadu, takođe IZ BiH je osudila taj čin i samim tim se ogradila od onog što su vehabije učinile.
- Dozer
#3783 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@S4mpione
Naravno da osudjuju, moraju. Inace, kapak zapadnjackim podrskama koje IZ dobija kroz raznorazne projekte od raznoranzih stranih organizacija.
Primjer toga ti je, recimo, donacija koju su dobili od Soros fondacije prije 2-3 godine, za stampanje udzbenika vjeronauke (nevjerovanto,a? Soros, jevrej, dao pare IZ za stampanje udzbenika za OŠ...). I sta IZ uradi? Hladno, i namjerno, prekrsi ugovornu obavezu po kojoj je samo trebalo da nagdje na pocetku ili kraju udzbenika ubaci logo donatora ili napise da je to izdanje podrzano od te organizacije. Ti dokuci razloge za tako nesto...
A zasto IZ, ako je vec protiv tog i takvog predstavljanja i prakticiranja islama u BiH, ne osudjuje to stalno, i ne samo osudjuje, nego se i aktivno ne bori protiv toga?
Nece, naravno. Ipak i dalje stize lova iz SA, KW, TR i sl., i dalje se tim parama gradje bezbrojne dzamije (koje su, btw, totalno nepotrebne i suvisne, ali bitno je sto bolje i jace zapisati teritoriju, zar ne?), pa bi jedna takva borba bila kontraproduktivna za tu interesnu organizaciju zvanu IZ.
Naravno da osudjuju, moraju. Inace, kapak zapadnjackim podrskama koje IZ dobija kroz raznorazne projekte od raznoranzih stranih organizacija.
Primjer toga ti je, recimo, donacija koju su dobili od Soros fondacije prije 2-3 godine, za stampanje udzbenika vjeronauke (nevjerovanto,a? Soros, jevrej, dao pare IZ za stampanje udzbenika za OŠ...). I sta IZ uradi? Hladno, i namjerno, prekrsi ugovornu obavezu po kojoj je samo trebalo da nagdje na pocetku ili kraju udzbenika ubaci logo donatora ili napise da je to izdanje podrzano od te organizacije. Ti dokuci razloge za tako nesto...
A zasto IZ, ako je vec protiv tog i takvog predstavljanja i prakticiranja islama u BiH, ne osudjuje to stalno, i ne samo osudjuje, nego se i aktivno ne bori protiv toga?
Nece, naravno. Ipak i dalje stize lova iz SA, KW, TR i sl., i dalje se tim parama gradje bezbrojne dzamije (koje su, btw, totalno nepotrebne i suvisne, ali bitno je sto bolje i jace zapisati teritoriju, zar ne?), pa bi jedna takva borba bila kontraproduktivna za tu interesnu organizaciju zvanu IZ.
- zlokruhovic
#3784 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Normalni muslimani nisu normalni zbog islama već zbog odmaka od njega u mnogo čemu , tako su i hrišćani takođe postali dobrim delom normalni kad su se odmakli od hrišćanstva i te bolesne doktrine u mnogim crtama.S4mpion wrote:
Pa taj mali balavac s bradicom, koji ljudima nameće svoje svjetonazore, tebi diktira pogled na islam i religiju, zbog njega ti islam posmatraš kao religiju koja propagira terorizam, a sve zato što ne želiš da gledaš muslimane koji nikome ništa ne nameću, draže ti je slušati stavove jednog ekstremiste nego 100 normalnih vjernika, ali tvoj je izbor da svoj pogled na islam dijeliš sa balavcem, koji je pustio bradu. Tvoja stvar.
Pravoslavni ziloti i ti muslimani sa bradicom su pravi vernici i njihova svest je upravo onakva kako to monoteizam pretpostavlja da treba biti.
-
hladan.preminger
#3785 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jesi ti tup malo, ha?S4mpion wrote: Šta da ti kažem, teroristi iz ISIL-a dijele tvoj stav. I oni islamom pravdaju terorizam.
Gdje ja to pravdam bilo kakav oblik nasilja? Bilo čim na bilo koji način?!
Ti moroni ne samo da pravdaju već direktno čine zlodjela inspirisani pustrinjskim pričama IV.
- S4mpion
#3786 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne bih sad ulazio u teorije zavjere i puno granao priču budući da smo pričali o vehabijama, ima i IZ svojih nedostataka, ali jednostavno, na osnovu njihovog stava, ne mogu nikako reći da podržavaju vehabizam. Dužnost svakog muslimana je da poštuje tuđu vjeru i da svoju nikome ne nameće, drugim riječima, ako neko želi biti vehabija, niko nema pravo da mu to zabrani, jer to je njegova vjera.
- S4mpion
#3787 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I ti i ISIL islam vezujete za terorizam, stavovi su vam jednaki.hladan.preminger wrote:Jesi ti tup malo, ha?S4mpion wrote: Šta da ti kažem, teroristi iz ISIL-a dijele tvoj stav. I oni islamom pravdaju terorizam.
Ti moroni ne samo da pravdaju već direktno čine zlodjela inspirisani pustrinjskim pričama IV.
A budući da ti je kultura na nivou petogodišnjeg djeteta, završt ćemo ovaj razgovor tačkom .
- zlokruhovic
#3788 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jel dužnost svakog muslimana da govori neistine i da vrši propagandu neistinama??S4mpion wrote:Ne bih sad ulazio u teorije zavjere i puno granao priču budući da smo pričali o vehabijama, ima i IZ svojih nedostataka, ali jednostavno, na osnovu njihovog stava, ne mogu nikako reći da podržavaju vehabizam. Dužnost svakog muslimana je da poštuje tuđu vjeru i da svoju nikome ne nameće, drugim riječima, ako neko želi biti vehabija, niko nema pravo da mu to zabrani, jer to je njegova vjera.
Islam prvo ne poštuje hrišćanstvo jer ga u kuranu direktno negira tj.negira božansku prirodu Hrista.
Nepoštovanje je prvenstveno u tome što se u svome glavnom božanskom delu bavi nekom drugom tuđom religijom negirajući je da bi se svoje verovanje potvrđivalo , a to nema nijedna religija sem islama tj.ima i kiod hrišćana i Jevreja ali su svi oni nestali(mnogobošci) upravo tim "poštovanjem".
Ako islam poštuje druge religije kako je moguće da muslimani hoće osvojiti druge pripadnike religija nazivajući ih nevernicima??, i kad ih osvoje oni bivaju ljudima drugog reda ili robovi??
Islam poštuje druge religije onoliko koliko se islamu i muslimanima sviđa i odgovara , a to je obično sranje i hipokrizija da bi sebe šatro predstavljali kao tolerantne i kroz taj princip privukli sebi nove vernike koji nemaju izbora s'obzirom da su pokoreni.
Kako je moguće da se u islamu kažnjava prelazak sa islama npr.hrišćanstvo smrću ako se već poštuje hrišćanastvo kako ti kažeš?? , kako je to povezivo molim te objasni mi??
-
hladan.preminger
#3789 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bolje i kultura(iako nije tako), nego znanje i inteligecija.S4mpion wrote:I ti i ISIL islam vezujete za terorizam, stavovi su vam jednaki.hladan.preminger wrote:Jesi ti tup malo, ha?S4mpion wrote: Šta da ti kažem, teroristi iz ISIL-a dijele tvoj stav. I oni islamom pravdaju terorizam.
A budući da ti je kultura na nivou petogodišnjeg djeteta, završt ćemo ovaj razgovor tačkom .
-
hladan.preminger
#3790 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Islam i tolerancija.zlokruhovic wrote:
Jel dužnost svakog muslimana da govori neistine i da vrši propagandu neistinama??
Islam prvo ne poštuje hrišćanstvo jer ga u kuranu direktno negira tj.negira božansku prirodu Hrista.
Nepoštovanje je prvenstveno u tome što se u svome glavnom božanskom delu bavi nekom drugom tuđom religijom negirajući je da bi se svoje verovanje potvrđivalo , a to nema nijedna religija sem islama tj.ima i kiod hrišćana i Jevreja ali su svi oni nestali(mnogobošci) upravo tim "poštovanjem".
Ako islam poštuje druge religije kako je moguće da muslimani hoće osvojiti druge pripadnike religija nazivajući ih nevernicima??, i kad ih osvoje oni bivaju ljudima drugog reda ili robovi??
Islam poštuje druge religije onoliko koliko se islamu i muslimanima sviđa i odgovara , a to je obično sranje i hipokrizija da bi sebe šatro predstavljali kao tolerantne i kroz taj princip privukli sebi nove vernike koji nemaju izbora s'obzirom da su pokoreni.
Kako je moguće da se u islamu kažnjava prelazak sa islama npr.hrišćanstvo smrću ako se već poštuje hrišćanastvo kako ti kažeš?? , kako je to povezivo molim te objasni mi??
- drug_profi
#3791 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Islam kakav je bio u ex yu jeste neka sekularizirana eurpeizirana i savremenija verzija i kao takav je mogao da se uklopi u moderan svijet. Medjutim danas new wave islam je apsolutno radikalizovan
Stara varijanta nema nove pristalice. Mladi novaci odmah podvrcu pantole, mrze jevreje i srbe, tesko vare hrvate... i naravno ateiste....
...s mobilnog...
Stara varijanta nema nove pristalice. Mladi novaci odmah podvrcu pantole, mrze jevreje i srbe, tesko vare hrvate... i naravno ateiste....
...s mobilnog...
-
5 0 5
#3792 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Buraz, koliko ja vidim oni najviše mrze muslimane. Gdje si ti vidio, kod nas, da je vehbiaj napao kakvog kršćanina, prijetio ili šta slično?drugi profil wrote:Islam kakav je bio u ex yu jeste neka sekularizirana eurpeizirana i savremenija verzija i kao takav je mogao da se uklopi u moderan svijet. Medjutim danas new wave islam je apsolutno radikalizovan
...s mobilnog...
-
maksuma
#3793 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Na empatiji, simpatiji i čovjekoljublju! Na tome da im moral ne diktira strah od toga da će ih Svevišnji kazniti ako ne poštuju slijed pravila nego da im postupke diktira altruizam i poštivanje drugog
- NIN
#3794 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
...svjetonazor, sta je to? Zar ga moram imati da bih bio dobar covjek?
-
nema me tamo
#3795 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
NIN wrote:...svjetonazor, sta je to? Zar ga moram imati da bih bio dobar covjek?
I dodat da ima preko 1000 religija u svijetu trenutno..
Npr ljudi iz prašume koji zive odvojeno vjeruju da je bog vjeverica..
A vjeruju to istom jacinom kao što ekstremisti vjeruju u Allaha.
Šanse da Allah, Isus ustvari postoje su 1 na prema " bog " zna koliko.
Mislim realnost samo..
A ako je naredno pitanje u šta ja vjerujem?
Iskreno ne znam sta da vam odgovorim..
Ovo je katastrofa koliko malo znamo o planeti i svemiru.
Mišljenja sam da smo bitni isto koliko i mravi.
- cLo
#3796 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mi smo toliko ograničeni i znanjem i osjetilima da bi se vjerovatno svako od nas smrz'o od sramote da se u procentima prikaže sav naš hendikep. Pomisli samo koliko životinje imaju bolje razvijena osjetila, toliko da mogu predvidjeti tj. osjetiti mnoga dešavanja u prirodi koja su nama poznata tek kada se dogode.nema me tamo wrote: Ovo je katastrofa koliko malo znamo o planeti i svemiru.
Mravi su bitniji. Šta smo mi kao ljudi stvarno doprinijeli ovoj planeti osim što smo je doveli na rub postojanja? Planeta bi procvjetala našim nestankom. Kako čovjek može misliti da je bitan kada je najveće zlo od kada je Zemlje? I u pravu su vjernici što se mole, i trebaju da se mole, koliko zla činimo mislim da smo najomraženiji kod tog njihovog boga. A oni neka fantaziraju da bitni i bitniji i bogu draži od svih ostalih. Mravi su za nas izmislili pamet, koliko reda i discipline, a svi mravi će u pakao, jer se ne mole i jer im nije objavljena knjiga kako da se ponašajunema me tamo wrote:Mišljenja sam da smo bitni isto koliko i mravi.
-
Bujrum majstore
#3797 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Grijesis, debelo grijesis!cLo wrote: Mravi su za nas izmislili pamet, koliko reda i discipline, a svi mravi će u pakao, jer se ne mole i jer im nije objavljena knjiga kako da se ponašaju
Imaju oni svoje knjige i mole se po vazdan al je to sve premalo za nas da vidimo!
Kako mozes biti slijep pored ociju?
- S4mpion
#3798 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I religija sadrži altruizam, možda je čak i nastao od iste.maksuma wrote:Na empatiji, simpatiji i čovjekoljublju! Na tome da im moral ne diktira strah od toga da će ih Svevišnji kazniti ako ne poštuju slijed pravila nego da im postupke diktira altruizam i poštivanje drugog
Što se tiče straha, ruku na srce, pakao bi nastao da ne postoji izvršna vlast, strah od pištolja, pendreka i rešetki.
- lua
#3799 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A možda je i religija nastala iz altruizma...
- vatrogasac
#3800 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
„A tebe smo (Muhammede) samo kao milost svjetovima poslali“ (El-Enbija’, 107.)lua wrote:A možda je i religija nastala iz altruizma...