Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
So What!

#3751 Re: Gras all about

Post by So What! »

Projekt izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice koštat će 46 miliona KM
Image

Izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice sa svim pratećim sadržajem, stajalištima, semaforizacijom, električnom mrežom, prema glavnom projektu Instituta IPSA, koji je dostavljen Ministarstvu saobraćaja KS, trebala bi koštati 46 miliona KM, saznaje Klix.ba.

Naime, predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i Općine Ilidža u oktobru prošle godine potpisali su sporazum o realizaciji projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica, nakon čega je angažiran projektant IPSA Instituta Sarajevo. Navedeni projekt je završen, prošao je internu reviziju, a sada ide i na eksternu reviziju.

Kako se navodi u projektu, ova tramvajska pruga imat će 11 moderno uređenih i opremljenih stanica. Tramvaj će saobraćati od kružnog toka na Ilidži do administrativne granice s RS-om kod Hrasnice.

Inače, ideja o pravljenju ove pruge javila se još 1986. godine, no do danas nije mogla biti realizovana.

Ministarstvo saobraćaja je 2015. ponovo pokrenulo razgovore o pruzi, no za takvo nešto je trebalo uraditi glavni projekt.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta potvrdio nam je informaciju o tome da je glavni projekt za gradnju pruge završen, kazavši da će, po okončanju eksterne revizije, organizirati sastanak s predstavnicima Općine Ilidža kako bi zajednički pogledati ovaj projekt i dogovorili naredne korake.
Klix
Tesla Edison

#3752 Re: Gras all about

Post by Tesla Edison »

vauvau

#3753 Re: Gras all about

Post by vauvau »

TESLA_EDISON wrote:Bagra opet na (ne)djelu
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /190327141
To su sigurno oni što su ih banovali.
Tesla Edison

#3754 Re: Gras all about

Post by Tesla Edison »

vauvau wrote:
TESLA_EDISON wrote:Bagra opet na (ne)djelu
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /190327141
To su sigurno oni što su ih banovali.
:lol: :lol: :lol:

Tempusera malo prenijelo :D
Stari kenjac

#3755 Re: Gras all about

Post by Stari kenjac »

Ubise nas! Njih dvojica, a ja i babo sami! 8)
The 51st State

#3757 Re: Gras all about

Post by The 51st State »

https://youtu.be/AildKqRb8PM

Evo za gratite nabavite da se ne vadite vise.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3758 Re: Gras all about

Post by konektovan »

Ako nije aprilska sala, navodno kupuje se 20 potpuno novih trolejbusa...i to ove godine.
vjeshalica

#3759 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

Hahahaha
Cuj novih!!!!!
Pa znate li vi koliko košta NOV TROLEJBUS?
Pitajte uvazenog Dresdenera78
Sve struĆnjaci
insaneinthebrain

#3760 Re: Gras all about

Post by insaneinthebrain »

Jesi to se klonirala vjeshalice :mrgreen:
Thorgerson

#3761 Re: Gras all about

Post by Thorgerson »

vjeshalica wrote:Hahahaha
Cuj novih!!!!!
Sve struĆnjaci
Ne vidim sta je to tolika frka da se kupi 20 trolejbusa?

Negdje sam citao da zglobni trolejbus kosta oko milion KM. Oni solo koštaju manje.

Evo neka je to 20 miliona. Zar je to neka cifra u budzetu od gotovo milijardu? To je smijesan iznos.
vjeshalica

#3762 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

Thorgerson wrote:
Cuj novih!!!!!
Sve struĆnjaci

Negdje sam citao da zglobni trolejbus kosta oko milion KM. Oni solo koštaju manje.

Evo neka je to 20 miliona. Zar je to neka cifra u budzetu od gotovo milijardu? To je smijesan iznos.
Jeste cifra jer Gras nema kapacitete ni ljudske ni tehnicke da odrzava vozilo od milion maraka, a dati tako skupu igracku korisnicima koji devastiraju polovno do neprepoznatljivosti je ravno jedenju govana
Kužiš?
Razmišljaj malo...a za 20 miliona maraka možeš obnoviti komplet vozni park solidnim polovnjacima.
Ineko je napisao da su vozila došla već kao polovna
Dakle...novinari,Forto i stvarnost nemaju veze jedno sa drugim

Da ste 1% pročitali onoga sto je uvaženi Dresdener pisao shvatili bi kompletnu situaciju...odnosno sustinu
konektovan

#3763 Re: Gras all about

Post by konektovan »

Da ne palamudiš više vješalice, evo, crno na belo....

Sarajevska vlada kupuje 20 novih trolej ... /190405030
Porodice Foht

#3764 Re: Gras all about

Post by Porodice Foht »

Thorgerson wrote:
Cuj novih!!!!!
Sve struĆnjaci

Mene su iznenadili ovom objavom iako se lova moze naci, to garant.
Pravo je pitanje je li to najbolji nacin da se u firmi s tolikim dugovanjima sredjivanje stanja pocne kupovinom skupih trolejbusa. Zbunjen sam kao ova ikonica sto ce sad doci iza tacke. :?
Tesla Edison

#3765 Re: Gras all about

Post by Tesla Edison »

Vlada prvo treba tražiti od Grasa garancije da će trole biti održavane. Dakle po jedan zaštitar minimalno u svakom novom trolejbusu (svakako imaju radnika viška), ugraditi videonadzor i GSM-om povezati sa dispečerskim centrom te obezbjediti rezervne dijelove najmanje 5 godina.

Ako to ne urade, onda će te trole imati sudbinu Škoda 21tr i biće izrezane u staro željezo u roku od godine.

Ako su nove trole, onda su vjerovatno ovakvo nešto:

Image
vjeshalica

#3766 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

konektovan wrote:Da ne palamudiš više vješalice, evo, crno na belo....

Evo javno cu ti ponuditi, bilo sta, pice rucak sta god hoces povedi koga jos hoces, na moj racun, ako Gras kupi ti 20 NOVIH TROLEJBUSA ,tj.da nisu polovni
Pa da vidimo hoces li imati dovoljno obraza da jos jednom kazes da neko palamudi
MAN-lion's coach

#3767 Re: Gras all about

Post by MAN-lion's coach »

Novi trolejbusi se rade po narudžbi, baš kao i minibusi koji su kupovani, ISUZU i dr., to nije sa nekog lagera novih vozila.

To će biti polovna vozila. Kao što ste već pisali, GRAS nema kapaciteta za nova vozila, u smislu redovnog tehničkog opsluživanja. :)

Očito se neko nije dobro izrazio kad je iznio podatak o novim vozilima. Čak i tvrdnja da nisu mijenjani od 1983.je čista glupost.

U GRAS je stigao otpis vozila iz Solingena (MAN-ovi) zglobni i solo nekad poslije rata, i to najveći broj, koji su isključivo pravljeni za njih i to godišta 1984-1987, i kupovni polovnjaci iz St.Gallena i Ženeve, koji su od 1987-1992 godišta.
To su vozila koja su još uvijek u funkciji. I izuzetno su dobrog stanja, i ne treba ih porediti za dizelašima autobusima ni u kojem kontekstu.
konektovan

#3768 Re: Gras all about

Post by konektovan »

vjeshalica wrote:
konektovan wrote:Da ne palamudiš više vješalice, evo, crno na belo....

Evo javno cu ti ponuditi, bilo sta, pice rucak sta god hoces povedi koga jos hoces, na moj racun, ako Gras kupi ti 20 NOVIH TROLEJBUSA ,tj.da nisu polovni
Pa da vidimo hoces li imati dovoljno obraza da jos jednom kazes da neko palamudi
Draga vješalice, nisam ja ovo izmislio, ako si procitala text spominje se vlada kao kupac. Je li se neko izrazio kako treba ili ne treba, to nije do mene. Novca ima, samo je pitanje da li ce se isti usmjeravati na prioritete ili ne, u tome je sva poenta. Ja bi volio da se kupe bilo kakva vozila, polovna, svejedno je, samo da su novija i u boljem stanju od postojecih. Ne slazem se sa tvojim mišljenjem da treba kupovati polovnjake, jer je isplatnije, novo vozilo nema alternativu...
konektovan

#3769 Re: Gras all about

Post by konektovan »

MAN-lion's coach wrote:Novi trolejbusi se rade po narudžbi, baš kao i minibusi koji su kupovani, ISUZU i dr., to nije sa nekog lagera novih vozila.

To će biti polovna vozila. Kao što ste već pisali, GRAS nema kapaciteta za nova vozila, u smislu redovnog tehničkog opsluživanja. :)

Očito se neko nije dobro izrazio kad je iznio podatak o novim vozilima. Čak i tvrdnja da nisu mijenjani od 1983.je čista glupost.

U GRAS je stigao otpis vozila iz Solingena (MAN-ovi) zglobni i solo nekad poslije rata, i to najveći broj, koji su isključivo pravljeni za njih i to godišta 1984-1987, i kupovni polovnjaci iz St.Gallena i Ženeve, koji su od 1987-1992 godišta.
To su vozila koja su još uvijek u funkciji. I izuzetno su dobrog stanja, i ne treba ih porediti za dizelašima autobusima ni u kojem kontekstu.
Man trolejbusi su sve, ali nisu u dobrom stanju...
MAN-lion's coach

#3770 Re: Gras all about

TESLA_EDISON wrote:Vlada prvo treba tražiti od Grasa garancije da će trole biti održavane. Dakle po jedan zaštitar minimalno u svakom novom trolejbusu (svakako imaju radnika viška), ugraditi videonadzor i GSM-om povezati sa dispečerskim centrom te obezbjediti rezervne dijelove najmanje 5 godina.

Ako to ne urade, onda će te trole imati sudbinu Škoda 21tr i biće izrezane u staro željezo u roku od godine.

Ako su nove trole, onda su vjerovatno ovakvo nešto:

Image
Te garancije GRAS ne može dati, iz iskustva dosadašnjeg. Vozila iz St.Gallena su ugovorno bila u vrsti garancije, mislim 3 mjeseca, da moraju raditi, pa su krenula isključivanja i rashod u brzom postupku. Isto kao i vozila iz Ženeve, sad ne znam tačno, ali nije svih 9 u funkciji jer se "mora" napraviti "žrtva".
P308

#3771 Re: Gras all about

Post by P308 »

Ja se nekako nadam da ce stvarno doci nova vozila :D
MAN-lion's coach

#3772 Re: Gras all about

konektovan wrote:
MAN-lion's coach wrote:Novi trolejbusi se rade po narudžbi, baš kao i minibusi koji su kupovani, ISUZU i dr., to nije sa nekog lagera novih vozila.

Na šta misliš? :)
Ostalo je MAN-ova solo, mislim samo još jedan raspali zglobnjak, i ostalo su NAW HESS BGT iz St.Gallena i NAW HESS BBC iz Ženeve.
Ovo što pomenuh da su u dobrom stanju, govorim kad su tek došli iz Švicarske. Znači vozila su pa skoro nova! Ovdje su se raspala. Da me pogrešno ne shvatiš. :) Dakle, kao polovna su ekstra stanje imali. Ženevski su sišli sa linija i došli u Sarajevo. Nigdje nisu stajali.
U Švici dakle vozali po uređenim stazama namjenski za trolejbuske linije i imali bogovsko održavanje.
trambusek88

#3773 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Ima problem što ne možeš naći polovan trolejbus ispod 20 godina star. Nema svaki grad u EU trolejbus i ne prodaju se baš na svakom ćošku ko autobusi.

Vozni park GRAS-ovih trolejbusa je prastar. Svi su stari između 27-33 godine. 612 je nakuco 35, ali on je završio svoje tamo u februaru.

Vozni park se obnavlja trolejbusima starim 21-22 godine, 7 komada je u Bosanskoj Gradišci.

Ne treba vući paralelu sa Škodama 21tr, jer to su bili trolejbusi iz probne serije. Nigdje nisu poživjeli, a kamo da požive u GRAS-u... (mislim na prvu seriju, naši su bili 6 i 7 mislim.)
Sa nekim prosječnim održavanjem trebalo bi da većina tih vozila potraje bar 20-tak godina.
Treba odmah obezbjediti dijelove za redovni servis za 5 godina, i da se sve vanredne kvarove i veće zahvate zove ovlašteni serviser.

E sad imamo problem što veliki broj srednjoškolaca koristi trole, pa bi obavezno trebalo tražiti videonadzor u tim vozilima, i ugledati se malo na Beograd pa ubaciti takozvana antivandal sjedišta.
Nije ni to bitno toliko koliko je bitno da se vozila mehanički što bolje održavaju, i to što možemo biti mirni godinama sa tim vozilima. Naravno kad se kupuju nova vozila treba da u cijenu uđe i obuka osoblja, i alati za održavanje.

Tipujem na Solaris pod vlastitom ili pod Škodinom značkom.

Dok sam pisao bilo je nekoliko postova...

Iz Ženeve su svih 9 u funkciji, već 4 godine. To su izuzetno dobra vozila. Bilo je perioda kad su neki ležali čekajući dijelove (zadnji ležao 631), dakle nije tačno da je neki žrtvovan i rashodovan.
Ovima iz St. Gallena se rasklimala konstrukcija.
Last edited by trambusek88 on 05/04/2019 16:58, edited 1 time in total.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3774 Re: Gras all about

Post by sime_cipol »

MAN-lion's coach wrote:
konektovan wrote:

Na šta misliš? :)
Ostalo je MAN-ova solo, mislim samo još jedan raspali zglobnjak, i ostalo su NAW HESS BGT iz St.Gallena i NAW HESS BBC iz Ženeve.
Ovo što pomenuh da su u dobrom stanju, govorim kad su tek došli iz Švicarske. Znači vozila su pa skoro nova! Ovdje su se raspala. Da me pogrešno ne shvatiš. :) Dakle, kao polovna su ekstra stanje imali. Ženevski su sišli sa linija i došli u Sarajevo. Nigdje nisu stajali.
U Švici dakle vozali po uređenim stazama namjenski za trolejbuske linije i imali bogovsko održavanje.
'ta ce svicarci, mi im kroz noge probacivali :D
konektovan

#3775 Re: Gras all about

Post by konektovan »

Ja kont'o da je solaris neka firma iz zapadne evrope, kad ono Poljaci.. :mrgreen: :thumbup:
Post Reply