Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post Reply
mO k3

#3751 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by mO k3 »

prog321 wrote:Nije do ljudi nego do glupog zakona koji nema smisla.
Rekoh već u Srbiji su shvatili da namjeru ne možeš izmjeriti bez video nadzora jer je ljudska psiha očigledna.
Ako se neko potrudi da plati putovanje iz daljine, dodje vlastitoj kući i čeka na popis onda je sigurno šta.će reći o namjeri.
Legalno je kako god okreneš.
Druge zemlje svjesno zatvore oči, ali kod nas velikosrpski element pravi halabuku. :-D
:thumbup:
Problem se pravi oko Bosnjacke dijaspore.... to ne mogu da razumijem , sta ne mogu da razumijem jos ove bosnjacke cetnike
512MB

#3752 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by 512MB »

Bodkin wrote: Pa mogu zivit u Danskoj 50 godina a da imam
Mozes. Ali sta je tvoje misljenje, koliko nasih ljudi ima nakon 20 godina jos bh pasos?
Ogromna masa ljudi. Ja bih rekao da 90% ljudi koji se nisu rodili na zapadu imaju drzavljanstvo BiH.
prog321

#3753 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by prog321 »

Ako ti je želja i imaš imovinu možeš se popisat na deset mjesta bilo gdje u svijetu. Naravno moraš plaćati i lokalne poreze u svakoj zemlji.
Namjeru je nemoguće izmjeriti.
Ipak je veoma mali procenat ljudi u svijetu koji bi uzeli životno vrijeme da obave te popise. Zato se i kaže popisuješ se samo tamo gdje te srce vuče :-D
Last edited by prog321 on 14/04/2016 10:07, edited 1 time in total.
512MB

#3754 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by 512MB »

_BataZiv_0809 wrote:
512MB wrote: Ee kad bi to bilo tako jednostavno. Moj stari zivi preko ljeta u svojoj kuci na Korculi, preko zime u svom stanu u Salzburgu a izmedju tog 3-4 mjeseca u svojoj kuci u Banja Luci. Dje se on smije popisat? :) Tacno, gdje god hoce. I masa ljudi iz dijaspore tako...
Smije se popisati na sva tri mjesta, ali je pitanje gdje je on rezidentan.
Pa to je zakonski definirano, eno cyprus je postavio dokument. Na 99% nas iz dijaspore odgovara definicija "privremeno odsutna lica" i oni ulaze u stalno stanovnistvo. Kao sto prog123 kaze nemozes mjeriti namjeru ljudi hoceli ili nece u bliskoj/daljnoj buducnosti zivjeti u BiH. Mora se postovati njihova "namjera" u tom momentu popisa. Ko zna mozda vec sutra promjeni misljenje, al i to je legalno. Vjerovatno je sa razlogom tako neprecizno definirano, al isto tako je i na zapadu, ovi su samo preuzeli.
cyprus

#3755 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by cyprus »

512MB wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
512MB wrote: Ee kad bi to bilo tako jednostavno. Moj stari zivi preko ljeta u svojoj kuci na Korculi, preko zime u svom stanu u Salzburgu a izmedju tog 3-4 mjeseca u svojoj kuci u Banja Luci. Dje se on smije popisat? :) Tacno, gdje god hoce. I masa ljudi iz dijaspore tako...
Smije se popisati na sva tri mjesta, ali je pitanje gdje je on rezidentan.
Pa to je zakonski definirano, eno cyprus je postavio dokument. Na 99% nas iz dijaspore odgovara definicija "privremeno odsutna lica" i oni ulaze u stalno stanovnistvo. Kao sto prog123 kaze nemozes mjeriti namjeru ljudi hoceli ili nece u bliskoj/daljnoj buducnosti zivjeti u BiH. Mora se postovati njihova "namjera" u tom momentu popisa. Ko zna mozda vec sutra promjeni misljenje, al i to je legalno. Vjerovatno je sa razlogom tako neprecizno definirano, al isto tako je i na zapadu, ovi su samo preuzeli.
Dobro, znate li vi čitat? :mrgreen: Još se čovjek poziva na ovo što sam ja postavio :mrgreen:

Image

U ukupno stanovništvo ulaze oni ljudi kojima je uobičajeno mjesto stanovanja u BiH :-D
Last edited by cyprus on 14/04/2016 10:14, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3756 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by _BataZiv_0809 »

512MB wrote: Pa to je zakonski definirano, eno cyprus je postavio dokument. Na 99% nas iz dijaspore odgovara definicija "privremeno odsutna lica" i oni ulaze u stalno stanovnistvo. Kao sto prog123 kaze nemozes mjeriti namjeru ljudi hoceli ili nece u bliskoj/daljnoj buducnosti zivjeti u BiH. Mora se postovati njihova "namjera". Vjerovatno je sa razlogom tako neprecizno definirano, al isto tako je i na zapadu, ovi su samo preuzeli.
Procitaj opet :D

Svi mi znamo gdje zivimo, a gdje smo na odmoru ;-) Ne treba se sad praviti nevjest.

Od popisa je napravljeno politicko pitanje, a on je po svojoj prirodi i esenciji tehnicko pitanje i dokument za dugorocno planiranje.
LBVIEW

#3757 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
LBVIEW wrote:
Bodkin wrote:
Jarane nemoj svega ti o statistici. Nisi shvatio ni gdje je onaj gore gresku napravio. A i realno ne znas o cemu pricas. Uzimati forum kao reprezentativan skup drzave je retardirano. Ako nisi skontao poentu mogu posta, ja ti sigurno necu objasnjavati. Jebiga, to se placa
Ja bih ovdje dao repliku:"drzimo se zadanog scope-a". :D
Da si u diskusiji s kolegom-forumasem spomenuo kako forum nije reprezentativan skup gradana BIH ne bi bilo ni potrebno replicirati.No,ti si,na zadanim premisama nastavio, i u pricu ubacio postotak pristupa internetu jednih i drugih,a to je,priznaces,retardirano. :D Onda sam ja upozorio,potpuno besplatno,za razliku od tebe sto naplacujes prosvjecivanje :mrgreen: ,da je to "racun bez krcmara",a ti meni,ni krivom ni duznom,kako sam retardiran. :(
A o statisticki reprezentativnom uzorku,"normalnoj"distribuciji i onim drugim,standard deviation,variance,regression,na nekoj drugoj temi kasnije-bas neki dan upisah online course u reziji
jednig od onih univerziteta preko okeana,mozda je tvoj? :mrgreen:
Nisam nikome rekao da je retardniran nego da je takvo razmisljanje retardirano. Velika razlika.
Dakle on je uzeo forum kao reprezentativan uzorak. Isto je kao reci da svi u bih imaju internet jer svi na forumu internet. A ni tvoja racunica ne valja jer ne mozes uzeti 50% dostupnosti interneta i reci ok, svi i ljudi su na forumu i sad cemo izvlaciti postotke. Mozda je cijela sarajevska opstina novi grad na forumu, a niko iz BL( sto ej realno jel ) :D

Realno, nema sanse da je moj. Toga nema online 8-) ali ako si upisao nes na coursera.com, tamo ima vrhunski online kurs o statistici sa Duke-a ja mislim ili neke druge top skole :thumbup: ne znam jesu poceli naplacivati
Ma jasno je to u vezi reprezentativnog uzorka,samo sam se ja zakacio za onu tvoju observaciju o procentima dostupnosti interneta,jer ti je to bila jedina opaska na pocetku.Dakle,drzeci se zadanog scope-a,bazirajuci se na pogresnoj premisi,izvukoh zakljucak-mogao si odmah pomenuti pitanje reprezentativnosti uzorka,a ti o procentima dostupnosti interneta i tvrdnji kako je onaj kod Bosanaca veci,sto sve i da jest,a to ti ne mozes znati,opet povlaci pitanje reprezentativnosti. :D
A statistiku kontam malo iz hobija obnoviti,nista ozbiljno.
Nekad sam je puno vise koristio u poslu,samo daleko je to od ovih drustvenih nauka gdje u u puno vecoj mjeri treba voditi racuna o "correlation does not imply causation".
512MB

#3758 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by 512MB »

@cyprus: Nemoj selektivno uzimat informacije kako ti pase :)

Ok da vidimo:

1. stalni stanovnici su lica koja su prije referentnog datuma najmanje 12 mjeseci neprekidno zivjela u svom uobic. mjestu stanovanja => rodio se tamo, pohadjao skolu, odrastao, zivio na mom uobic. mjestu stanovanja dok nisam otisao na privremeni rad/skolovanje => check

2. stalni stanovnici su lica koja su u posljednji 12 mjeseci prije ref. datuma popisa dosla u mjesto svog uobic. mjesta stanovanja sa namjerom da odtanu najmanje jednu godinu => bio, imao namjeru ostat godinu => check

3. lica koja su u trenutku popisa odsutna ili ce biti odsutna iz svog. uobic. mjesta stanovanja krace od godinu dana smatraju se "privremeno odsutnim licima" i ulaze u ukupan broj rezidentnog stanovnistva => namjeravam biti odsutan krace od godinu => check

I ko moze reci da nesmijem bit rezudentan?
Last edited by 512MB on 14/04/2016 10:38, edited 1 time in total.
Bodkin

#3759 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote:
Bodkin wrote:
Mozes. Ali sta je tvoje misljenje, koliko nasih ljudi ima nakon 20 godina jos bh pasos?
Ama drzavljanstvo je nebitno za popis, sto se oko toga toliko zahmetis.

Moze zivjet 100 godina u Njemackoj i imati nas pasos. Moze biti u drzavi koja ima sporazum o dvojnom drzavljanstvu sa BiH. Popis se tim ne bavi, nego cinjenicom gdje neko zapravo zivi i ima namjeru da zivi. A ne gdje se odmara i gdje ima nekretninu.
Nebitno za popis, pricamo o drzavljanima bih. Da li je moguce biti drzavljanin bih ako zivis u danskoj 20 godina i imas danski pasos
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3760 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote:
Nebitno za popis, pricamo o drzavljanima bih. Da li je moguce biti drzavljanin bih ako zivis u danskoj 20 godina i imas danski pasos
Moze, ako imamo sporazum o dvojnom drzavljanstvu sa njima.

Mislim da se moja rodbina koja je gore morala odreci naseg pasosa.
Opetja033

#3761 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Opetja033 »

Bodkin wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Bodkin wrote:
Ama drzavljanstvo je nebitno za popis, sto se oko toga toliko zahmetis.

Moze zivjet 100 godina u Njemackoj i imati nas pasos. Moze biti u drzavi koja ima sporazum o dvojnom drzavljanstvu sa BiH. Popis se tim ne bavi, nego cinjenicom gdje neko zapravo zivi i ima namjeru da zivi. A ne gdje se odmara i gdje ima nekretninu.
Zavisi sve da li imas potpisan ugovor sa tom drzavom. To nije nista cudno, imas bruku zemalja na svijetu gdje potomci iseljenika imaju pravo na dvojno drzavljanstvo a da nikada nisu nogom krocili u tu zemlju.
Bodkin

#3762 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Ma jasno je to u vezi reprezentativnog uzorka,samo sam se ja zakacio za onu tvoju observaciju o procentima dostupnosti interneta,jer ti je to bila jedina opaska na pocetku.Dakle,drzeci se zadanog scope-a,bazirajuci se na pogresnoj premisi,izvukoh zakljucak-mogao si odmah pomenuti pitanje reprezentativnosti uzorka,a ti o procentima dostupnosti interneta i tvrdnji kako je onaj kod Bosanaca veci,sto sve i da jest,a to ti ne mozes znati,opet povlaci pitanje reprezentativnosti. :D
A statistiku kontam malo iz hobija obnoviti,nista ozbiljno.
Nekad sam je puno vise koristio u poslu,samo daleko je to od ovih drustvenih nauka gdje u u puno vecoj mjeri treba voditi racuna o "correlation does not imply causation".
Otapanje leda i rast naseg GDP-a vjerovatno imaju pozitivnu korelaciju sto ne znaci da nam je otapanje leda pomoglo u ekonomiji :)
Ai pitaj haznadara, on ima tezu da je porast nacionalizma uzrok rasta ekonomije u nekim zemljama iako je korelacija vjerovatno blizu 0 :lol:
Bodkin

#3763 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote:
Bodkin wrote:

A sta ako nemaju? Evo plastican primjer jeboga, skandinavske zemlje
seln

#3764 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by seln »

Connaisseur Karlin wrote:
Bodkin wrote:
512MB wrote:Cuj ovog specijalca, ti bi da zivis u danskoj a da si bosnjak il bosanac :lol:
Bosnjak moze biti ali drzavljanin bih nikako. Nema svrhe odgovarati. Vjeciti kompleksi sto su vani pa bi da svi prihvate njihovo nakaradno gledanje svijeta
Meni su Bosnajci ovako objasnili razloge iz koji su se potpisali u upisali na popisu 2013 godine:
-imam dvojno drzavljanstvo
-imam imovinu
-povecati broj Bosanjaka,narocio na teritoriji RS

:D
Vi stvarno ne kontate cinjenicu da neko moze zivjeti u Danskoj, a biti samo i jedino drzavljanin BiH?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3765 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote:
Onda mogu biti drzavljani samo jedne od tih drzava. Izmedju danskog i bh pasosa malo ko ima dilemu :D
madner

#3766 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by madner »

Nacionalizam i drustveni napredak naravno da imaju pozitivnu korelaciju. Potreban je odredjen nivo svjesti da je drustveno i nacionalno pozitivno i dobro, pa da drzavni sluzbenik treba raditi za drzavu i da je to duznost itd... Onda to dovodit od uredjenije drzave gdje je manje korupcije i lakse se posluje. Ne zbog ispoljavanja nacionalizma, nego zbog svijesti o drustvu.
Zato je i komunizam imao pozitivan odjek na drzavu, stavljao je tu svijest na prvo mjesto.

No Bosnjacki nacionalizam ne radi nista pozitivno po tom pitanju, jer nije vezan za Bosnu nego za narod. Tako da je skroz ok utajiti porez, raditi na crno i slicno, dok je covjek pravi Bosnjak i ne jede svinjetinu.
Bodkin

#3767 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote:
Bodkin wrote:
Onda mogu biti drzavljani samo jedne od tih drzava. Izmedju danskog i bh pasosa malo ko ima dilemu :D
Naravno. O tome i pricam. Ne pricam o expatima koji pola zivota rade u drugim drzavama sa domacim pasosem
daddy-kool

#3768 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by daddy-kool »

madner wrote:Nacionalizam i drustveni napredak naravno da imaju pozitivnu korelaciju. Potreban je odredjen nivo svjesti da je drustveno i nacionalno pozitivno i dobro, pa da drzavni sluzbenik treba raditi za drzavu i da je to duznost itd... Onda to dovodit od uredjenije drzave gdje je manje korupcije i lakse se posluje. Ne zbog ispoljavanja nacionalizma, nego zbog svijesti o drustvu.
Zato je i komunizam imao pozitivan odjek na drzavu, stavljao je tu svijest na prvo mjesto.

No Bosnjacki nacionalizam ne radi nista pozitivno po tom pitanju, jer nije vezan za Bosnu nego za narod. Tako da je skroz ok utajiti porez, raditi na crno i slicno, dok je covjek pravi Bosnjak i ne jede svinjetinu.
:thumbup:
Tačno tako.
Bodkin

#3769 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Bodkin »

madner wrote:Nacionalizam i drustveni napredak naravno da imaju pozitivnu korelaciju. Potreban je odredjen nivo svjesti da je drustveno i nacionalno pozitivno i dobro, pa da drzavni sluzbenik treba raditi za drzavu i da je to duznost itd... Onda to dovodit od uredjenije drzave gdje je manje korupcije i lakse se posluje. Ne zbog ispoljavanja nacionalizma, nego zbog svijesti o drustvu.

Sta mislis na koji je haznadar nacionalizam mislio :)
Opetja033

#3770 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Opetja033 »

Bodkin wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Bodkin wrote:

Sa Svedskom imamo potpisan ugovor o dvojnom drzavljanstvu.
madner

#3771 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by madner »

Bodkin wrote:

Sta mislis na koji je haznadar nacionalizam mislio :)
Svi misle na prvi, a rade na drugom.
prog321

#3772 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by prog321 »

Ne moras imati potpisan medjudrzavni sporazum o dvojnom drzavljanstvu da bi ga imao.
Dovoljno je da jedna od drzava na zahtjeva ukidanje drugog. :-D
seln

#3773 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by seln »

Zacudan mi je ovoliki trud pojedinih forumasa da isprave (preprave) preporuku EU...
biva, ako se popise tih 120.000, nece nam popis biti valjan...a bilo bi jazuk, jer nam je sve ostalo u drzavi pod konac.
Za neke forumase znam da jednostavno pisaju uz vjetar, bez obzira o cemu se radi.
A neki bezbeli ne zele da im se sjebu posteno steceni plodovi genocida.
Bodkin

#3774 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Bodkin »

Opetja033 wrote:
Bodkin wrote:
Sa Svedskom imamo potpisan ugovor o dvojnom drzavljanstvu.
Danska, norveska, finska?
Sta je sa austrijim, njemackom i svicom? Tamo je najvise dijaspore
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3775 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by _BataZiv_0809 »

seln wrote:Zacudan mi je ovoliki trud pojedinih forumasa da isprave (preprave) preporuku EU...
biva, ako se popise tih 120.000, nece nam popis biti valjan...a bilo bi jazuk, jer nam je sve ostalo u drzavi pod konac.
Za neke forumase znam da jednostavno pisaju uz vjetar, bez obzira o cemu se radi.
A neki bezbeli ne zele da im se sjebu posteno steceni plodovi genocida.
Aferim :-)
Post Reply