Ko se sukobio? Ja se samo zahebavam,belfy wrote:i ako se sukobimo na jednoj temi onda ces ici na svaku da mi potrazis gresku? mislim da cu ti onda biti tezak zadatak. evo, covjek se ispravio, a kako ces ti? to sto si pokusao da ga podrzis bez da ga opomenes kada grijesi nije dobro. onda si samo saucesnik u gresci.fatamorgana wrote:
Postoji samo jedan Adam .... onaj mitološki.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- fatamorgana
#3751 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
belfy
#3752 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
dok sam ja smtrno ozbiljan...naravno. samo ne stavljam te smajlije na kraju da me ne otkriju.
- pirmin
#3753 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Niti ateist, niti agnostik, vise neka vrsta free spirit-vjernika svjetonazor baziram na ucenjima
klasicne/tradicionalne astrologije.
klasicne/tradicionalne astrologije.
- dustaban
#3754 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dakle da ponovim pitanje:
Sto bi ste vi uradili da ste bili umjesto Abrahama/Ibrahima ?!
EDIT
Pitanje sam prebacio na PDF religija i od njega napravio anketu.
Sto bi ste vi uradili da ste bili umjesto Abrahama/Ibrahima ?!
EDIT
Pitanje sam prebacio na PDF religija i od njega napravio anketu.
-
Bujrum majstore
#3755 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
JooooooooJ sestro!!!kerima1 wrote:Ma procitao si ti to sve,samo sa kojeg nika pitanje je.Bujrum majstore wrote:Joooj, kako da procitam ovih 150 strana al, ono, odjednom?
Hvala i ateistima i teistima, samo da ga procepim.
Kunem se i Allahom, i djetetom, i Sotonom, i Isusom, i Darth Vaderom i crnom rakijom da nisam,
novi sam!
'naci, Boze!!!!
-
kerima1
#3756 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma ne vjerujem ti,a nisam ti ja sestra.Bujrum majstore wrote:JooooooooJ sestro!!!kerima1 wrote:Ma procitao si ti to sve,samo sa kojeg nika pitanje je.Bujrum majstore wrote:Joooj, kako da procitam ovih 150 strana al, ono, odjednom?
Hvala i ateistima i teistima, samo da ga procepim.
Kunem se i Allahom, i djetetom, i Sotonom, i Isusom, i Darth Vaderom i crnom rakijom da nisam,
novi sam!
'naci, Boze!!!!
-
Bujrum majstore
#3757 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
"Sestro" je sleng, naravno da mi nisi sestra.kerima1 wrote: Ma ne vjerujem ti,a nisam ti ja sestra.
A ti stvarno mislis da sam ja neki stariji clan foruma koji je napravio novi account i sad nesto hoce?
- JoeBonaWho
#3758 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ateisti baziraju svoj pogled na svijet na osnovu zastarjele staro-grcke materijalisticke filozofije, u smislu ako nesto ne mogu dodirnuti i vidjeti onda to ne postoji. Medjutim, moderna fizika je promijenila ovaj pogled na svijet i otvorila vrata za meta-fiziku, naravno ne pod tim imenom, vec kao kvantna mehanika.
Staro-grcki pogled na svijet bio je logican, naucno potvrdjen u klasicnoj fizici. Principi odredjenosti potvrdzivali su cinjenicu da identicni uzroci daju identicne rezultate. Ovo se itekako ocitovalo na razumjevanje strukture materije kao razdvojene prirode cestice i vala, razdvojene prirode mase i energije.
Ali onda su dosli tipovi kao Ajnstajn, Plank i Hajzenberg i okrenuli ustaljeni "cvrsti" pogled na svijet u svijet egozoticnog. Cestice koje su predstavljane kao ping-pong loptice odjednom su dobile prosirene i zamagljene okvire nejasnih granica u koje se vise ne moze pokazati prstom, stavise cestice su postali valovi. Kvantna mehanika cak vodi u pravcu potpuno bizarnog zakljucka da valovi zapravo predstvljaju nesto sto je potpuno nematerijalno...informaciju.
Da li je moguce da je materijalisticki svijet zaista nematerijalan, a zapravo egzotican po svojoj prirodi? Prije stotinjak godina svako ko bi sugerisao da je materijalni svijet izraz kondenzovane energije bio bi oznacen kao mistik u naucnim krugovima. Pa ipak o tome sam citao u knjizi Gravitation dok sam studirao generalnu teoriju - knjigu nisu napisali mistici vec vodeci fizicari Viler, Misner i Torn! Meta-fizika i fizika pod jednim kisobranom, kako?
Tesko je za povjerovati, ali pod na kojim stojimo je zapravo prazan prostor! Slikovito prikazano, ako bi povecali nukleus atoma na sferu precnika oko 10 cm, elektronski oblak bi bio udaljen oko 7.5 km...to je mnogo praznog prostora izmedju! Zeljezni predmet je zapravo 99.9999999999999 % prazan prostor, koji se cini cvrstim zbog potpuno nematerijalne, etericne sile. Nemojte naravno pokusavati da udarite glavom o neki "prazni" zeljezni predmet, etericne sile izmedju atoma mogu se itekako osjetiti stvarnim! Mozda ce vam zvucati neobicno, ali nikada nista niste dodirnuli u zivotu, razlog zasto stojimo na podu je etericna elektro-magnetna sila. Nematerijalnu silu mozete osjetiti ako uzmete stolicu i ispruzite ruke ispred. Osjetit cete kako nesto "vuce" stolicu prema dole. Ali ko ili sta vuce stolicu dole? Odgovor je gravitacija. Sta proizvodi gravitaciju? Gravitoni naravno. Sta su gravitoni? Na ovo pitanje trenutno nema odgovora. Neko ce reci, gravitacija je geometrija prostora...super, sta je prazan prostor, kakva je njegova struktura, cvrsta, etericna?
Kada je kvantna fizika dosla na scenu odgovorila je na neka pitanja i dokazala nam da nasa "cvrsta" stvarnost ne postoji...hah! Cak i onaj djelic od 0.000000000001 koji se cinio da je cvrsta materija zapravo nije! Na pitanje od cega su napravljeni kvarkovi fizicari vam nece moci odgovoriti sa sigurnoscu. Od energetskih niti? Sta je energija, nesto cvrsto ili etericno? Od cega su fotoni napravljeni? Fizicar ce vam reci da su ovo teska pitanja, posebno ona koja pocinju sa zasto i sta (zasto postoji gravitacija i masa, sta je energija). Na lagana pitanja kako nesto radi uvijek ima "materijalni" odgovor. Meta-fizika gura u diskusiju pitanja zasto i sta.
Kvantna fizika polako mijenja jos jedan "utvrdjeni" pogled baziran na materijalizmu, da svaki fizicki dogadjaj ima svoj fizicki uzrok koji mu prethodi. Ajnstajn je mislio da je napravio gresku kada su njegove jednacine ukazale na sirenje svemira. Posto se ovo nije poklapalo sa tadasnjom tezom o statickom svemiru, Ajnstajn je promijenio jednacine i uklopio ih u staticki svemir, jer sirenje svemira nije bilo moguce....to bi znacilo da je svemir imao pocetak! Veliki prasak ukazuje na cinjenicu da nas svemir nije zatvoren sistem, zatvoren prema etericnom. Svemir nemoze biti zatvoren posto je za njegov pocetak bio potreban nematerijalni, etericni akt. Zovite to kako hocete, veliki prasak, kreacija, potencijalno polje (za one kojima smeta rijec Bog). Ateisti bi trebali razmisliti da je etericno proizvelo fizicki svijet, svemir i sve u njemu je proizvod meta-fizickog. Eto to su moja dva feninga.
Staro-grcki pogled na svijet bio je logican, naucno potvrdjen u klasicnoj fizici. Principi odredjenosti potvrdzivali su cinjenicu da identicni uzroci daju identicne rezultate. Ovo se itekako ocitovalo na razumjevanje strukture materije kao razdvojene prirode cestice i vala, razdvojene prirode mase i energije.
Ali onda su dosli tipovi kao Ajnstajn, Plank i Hajzenberg i okrenuli ustaljeni "cvrsti" pogled na svijet u svijet egozoticnog. Cestice koje su predstavljane kao ping-pong loptice odjednom su dobile prosirene i zamagljene okvire nejasnih granica u koje se vise ne moze pokazati prstom, stavise cestice su postali valovi. Kvantna mehanika cak vodi u pravcu potpuno bizarnog zakljucka da valovi zapravo predstvljaju nesto sto je potpuno nematerijalno...informaciju.
Da li je moguce da je materijalisticki svijet zaista nematerijalan, a zapravo egzotican po svojoj prirodi? Prije stotinjak godina svako ko bi sugerisao da je materijalni svijet izraz kondenzovane energije bio bi oznacen kao mistik u naucnim krugovima. Pa ipak o tome sam citao u knjizi Gravitation dok sam studirao generalnu teoriju - knjigu nisu napisali mistici vec vodeci fizicari Viler, Misner i Torn! Meta-fizika i fizika pod jednim kisobranom, kako?
Tesko je za povjerovati, ali pod na kojim stojimo je zapravo prazan prostor! Slikovito prikazano, ako bi povecali nukleus atoma na sferu precnika oko 10 cm, elektronski oblak bi bio udaljen oko 7.5 km...to je mnogo praznog prostora izmedju! Zeljezni predmet je zapravo 99.9999999999999 % prazan prostor, koji se cini cvrstim zbog potpuno nematerijalne, etericne sile. Nemojte naravno pokusavati da udarite glavom o neki "prazni" zeljezni predmet, etericne sile izmedju atoma mogu se itekako osjetiti stvarnim! Mozda ce vam zvucati neobicno, ali nikada nista niste dodirnuli u zivotu, razlog zasto stojimo na podu je etericna elektro-magnetna sila. Nematerijalnu silu mozete osjetiti ako uzmete stolicu i ispruzite ruke ispred. Osjetit cete kako nesto "vuce" stolicu prema dole. Ali ko ili sta vuce stolicu dole? Odgovor je gravitacija. Sta proizvodi gravitaciju? Gravitoni naravno. Sta su gravitoni? Na ovo pitanje trenutno nema odgovora. Neko ce reci, gravitacija je geometrija prostora...super, sta je prazan prostor, kakva je njegova struktura, cvrsta, etericna?
Kada je kvantna fizika dosla na scenu odgovorila je na neka pitanja i dokazala nam da nasa "cvrsta" stvarnost ne postoji...hah! Cak i onaj djelic od 0.000000000001 koji se cinio da je cvrsta materija zapravo nije! Na pitanje od cega su napravljeni kvarkovi fizicari vam nece moci odgovoriti sa sigurnoscu. Od energetskih niti? Sta je energija, nesto cvrsto ili etericno? Od cega su fotoni napravljeni? Fizicar ce vam reci da su ovo teska pitanja, posebno ona koja pocinju sa zasto i sta (zasto postoji gravitacija i masa, sta je energija). Na lagana pitanja kako nesto radi uvijek ima "materijalni" odgovor. Meta-fizika gura u diskusiju pitanja zasto i sta.
Kvantna fizika polako mijenja jos jedan "utvrdjeni" pogled baziran na materijalizmu, da svaki fizicki dogadjaj ima svoj fizicki uzrok koji mu prethodi. Ajnstajn je mislio da je napravio gresku kada su njegove jednacine ukazale na sirenje svemira. Posto se ovo nije poklapalo sa tadasnjom tezom o statickom svemiru, Ajnstajn je promijenio jednacine i uklopio ih u staticki svemir, jer sirenje svemira nije bilo moguce....to bi znacilo da je svemir imao pocetak! Veliki prasak ukazuje na cinjenicu da nas svemir nije zatvoren sistem, zatvoren prema etericnom. Svemir nemoze biti zatvoren posto je za njegov pocetak bio potreban nematerijalni, etericni akt. Zovite to kako hocete, veliki prasak, kreacija, potencijalno polje (za one kojima smeta rijec Bog). Ateisti bi trebali razmisliti da je etericno proizvelo fizicki svijet, svemir i sve u njemu je proizvod meta-fizickog. Eto to su moja dva feninga.
- NIN
#3759 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mislio sam da si kvalitetniji um.JoeBonaWho wrote:Ateisti baziraju svoj pogled na svijet na osnovu zastarjele staro-grcke materijalisticke filozofije, u smislu ako nesto ne mogu dodirnuti i vidjeti onda to ne postoji. Medjutim, moderna fizika je promijenila ovaj pogled na svijet i otvorila vrata za meta-fiziku, naravno ne pod tim imenom, vec kao kvantna mehanika.
Steta!
- JoeBonaWho
#3760 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Na prvoj stranici ove teme, JoseMujica je napisao:NIN wrote:Mislio sam da si kvalitetniji um.JoeBonaWho wrote:Ateisti baziraju svoj pogled na svijet na osnovu zastarjele staro-grcke materijalisticke filozofije, u smislu ako nesto ne mogu dodirnuti i vidjeti onda to ne postoji. Medjutim, moderna fizika je promijenila ovaj pogled na svijet i otvorila vrata za meta-fiziku, naravno ne pod tim imenom, vec kao kvantna mehanika.
Steta!
"ako ti je smiješna moja konstatacija....molim da mi pokažete boga? Ako postoji igdje izvan vaše imaginacije ja samo želim da vidim to čudo...jel pošteno?
evo pozivam i putem foruma tog boga da se ukaže...ne tražim ni da me spasi (možda od ovih bogobojaznih
Meni je zao sto nisi dao misljenje o ovom misljenju. Umjesto sazaljevanja, definisi nam um?
Mozda nisam bio jasan o definiciji meta-fizike, pa neka to uradi fizicar Sean Carroll:
What comes to mind when you hear the word “metaphysics”? Forget the ancient philosophers and ivory tower professors pontificating on irrelevant abstractions. The truth is, while metaphysics is among the oldest strands of philosophical thought—an inquiry into the very nature of reality—metaphysics is also on the cutting edge of today’s scientific discoveries.
Physicist and Great Courses professor Sean Carroll explains the relationship between metaphysics and science this way: “Philosophers are very good at uncovering inconsistencies or mistakes in the kinds of causal heuristic understanding that scientists are often willing to accept. So for a physicist like me, philosophers can be very helpful in explaining what the problems are in our current versions of quantum mechanics, or in the origin of the arrow of time, or the nature of probability, or what counts as an ‘explanation.’”
Metaphysics, then, is an applied philosophy, a tool for thinking through concerns in a wide range of other disciplines, including
psychology,
neuroscience,
theology,
artificial intelligence,
relativity, and
quantum mechanics.
- sinuhe
#3761 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa dobro, uvijek je bilo onih koji su fine-tuning univerzuma pravdali bogom.
-
5 0 5
#3762 Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Čestitam buraz. Ovo je daleko najbolja definicija za ateiste koju sam odavno pročitao. Nema se stvarno šta ni dodati ni oduzeti. Svaka je na mjestu. Ovu treba na svaki udžbenik (tamo gdje je stajala titina slika) zalijepiti.tromedja wrote:Da ja pokusam!![]()
Ateisti su najveca govna na planeti. Ljudi bez skurpula, ljudi bez imalo razumjevanja, ljudi koji neznaju ni gdje su .
Kako sam osoba koja ima preko 50 godina , osoba koja je bila Titov pionir. osoba u cijem je je selu bio jedan milicioner i 10 dousnika ,
.....mrzi me pisati jer u BiH politickoj sceni i onaj sto klanja namaze je po potrebi "ateist"
- drug_profi
#3763 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
u sta je sprco tolike godine
...s mobilnog...
...s mobilnog...
- lua
#3764 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sad i ja kontam... Mada vjerovatno pod ateisti misli ujedno i na "crvene zle komunjare" što su porokale više ljudi od Hitlera.drugi profil wrote:u sta je sprco tolike godine
...s mobilnog...
- reis1
#3765 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Na teistickom moralno-etickom ponasanju!Mihael24 wrote:Pojam Ateizam svima je poznat i svi znamo sematiku toga pojma. Medjutim, mene bi zanimalo iskljucivo slijedece: na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor? Drugacije receno: da li mi stvarno znamo sto je ateizam?
Na cemu ATEISTI baziraju svoje moralno-eticko ponasanje? Sto je smisao zivota u ateizmu, a sto put na kojem se to postize?
Da li je hedonisticki nacin zivota jedini put u ateizmu, ili postoje i drugi putevi i smisao, naravno ovdje se izuzima budisticka opcija ateizma. Ili zasto bi ateizam uopce trazio smisao u zivotu, ako na koncu sve zavrsava sa bioloskom smrcu?
Jednom rijecju: da li je nihilizam, adekvatna filozofija ateizma i na koji ga nacin mogu obrazloziti? Je li ateizam besciljni i besmisleni nacin zivota? Tako ga je bar definirao matematicar i logicar.J. Lennox!
Zelio bih da se ozbiljno osvrnemo na ovu temu i u dostojnom dijalogu osvijetlimo ateisticki svjetonazor, ako je to uopce moguce.
- drug_profi
#3766 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Imam i ja skoro pedeset ali sam svakako dosta sirih pogleda nego prije. Valjda shvatis da nisi ti mjera svijetu.
...s mobilnog...
...s mobilnog...
-
hladan.preminger
- drug_profi
#3768 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jasno je da je to velika, organizovana, naoruzana grupa opasnih ludaka.
...s mobilnog...
...s mobilnog...
-
5 0 5
#3769 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sve go ateist-špijun.drugi profil wrote:Jasno je da je to velika, organizovana, naoruzana grupa opasnih ludaka.
-
hladan.preminger
#3770 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
drugi profil wrote:Jasno je da je to velika, organizovana, naoruzana grupa opasnih ludaka.
...s mobilnog...
Inspired by Islam..............
- JoeBonaWho
#3771 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A ovi krscanski ludaci, cime su oni inspirisani, ljubavi za Isusom, ocem i svetim duhom? Je... li vam smajlije...hladan.preminger wrote:drugi profil wrote:Jasno je da je to velika, organizovana, naoruzana grupa opasnih ludaka.
...s mobilnog...
http://mindprod.com/politics/iraqdubabi ... UBABIESPIX
http://mindprod.com/politics/iraqwarpix.html#IRAQWARPIX

-
5 0 5
#3772 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nisu to kršćani. To su ateisti-špijuni/petokolonaši. Isti kao i oni što otkidaju glave novinarima.JoeBonaWho wrote:A ovi krscanski ludaci, cime su oni inspirisani, ljubavi za Isusom, ocem i svetim duhom? Je... li vam smajlije...hladan.preminger wrote:drugi profil wrote:Jasno je da je to velika, organizovana, naoruzana grupa opasnih ludaka.
...s mobilnog...
- drug_profi
#3773 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I? Onda nista. Sve Ok?JoeBonaWho wrote:A ovi krscanski ludaci, cime su oni inspirisani, ljubavi za Isusom, ocem i svetim duhom? Je... li vam smajlije...hladan.preminger wrote:drugi profil wrote:Jasno je da je to velika, organizovana, naoruzana grupa opasnih ludaka.
...s mobilnog...
...s mobilnog...
-
hladan.preminger
#3774 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
JoeBonaWho wrote:A ovi krscanski ludaci, cime su oni inspirisani, ljubavi za Isusom, ocem i svetim duhom? Je... li vam smajlije...hladan.preminger wrote:
Ista govna, insprisana memoarima psihičkih bolesnika sa Arabijskog poluotoka.
- Dozer
#3775 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A u cemu bi to bila neka stvarna razlika izmedju ekstrema sa islamskim, katolickim, pravoslavnim ili jevrejskim predznakom?
Za jednog ateistu - to je sve jedno te isto smece. Zadrto i zadojeno na identican nacin, ali ga samo svaki drugacije naziva.
A govno je, kao sto svi znamo, govno. Moze biti u malo razlicitim agregatnim stanjima, ali svako smrdi.
P.S. Ovdje ne kazem da su svi muslimani, katolici, pravoslavci ili jevreji apriori govna, nego da su to svi oni koji imaju i trun bilo kakvog radikalizma prema bilo kome, a zasnovanog na toj nekoj vjeri.
Za jednog ateistu - to je sve jedno te isto smece. Zadrto i zadojeno na identican nacin, ali ga samo svaki drugacije naziva.
A govno je, kao sto svi znamo, govno. Moze biti u malo razlicitim agregatnim stanjima, ali svako smrdi.
P.S. Ovdje ne kazem da su svi muslimani, katolici, pravoslavci ili jevreji apriori govna, nego da su to svi oni koji imaju i trun bilo kakvog radikalizma prema bilo kome, a zasnovanog na toj nekoj vjeri.