novi Hyundai i30
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#376 Re: novi Hyundai i30
jesi siguran za japan na domicilnom trzistu?
Charade 88 1.0 td
Charade 88 1.0 td
-
moke071
#377 Re: novi Hyundai i30
Na svaki veliki sajam automobila, ekipa dolazi sa gomilom uzoraka materijala interijera pa "matchiraju".goran16v wrote:Mislim da u danasnje vrijeme nema kopiranja na tom nivou, a pogotovo nema kopiranja tehnologije, tehnologija se prodaje i prenosi, tehnologija ima cijenu, a prodaje i prenosa nema dok je vlasnik ne aminuje.moke071 wrote: Drugo, kopiranje tehnologije (koja je već testirana/ispravljana u pred-produkcij te u produkciji) je mnogo jeftinije nego ulaganje u R&D pa testiranje i ispravljanje prije i tokom životnog ciklusa modela na tržištu.
Ja lično ne bih stimulirao ovakav vid poslovanja jer šteti inovativnosti koja ima veliku vrjednost pa makar bila nešto skuplja i sa par grešaka više u toku životnog ciklusa modela a i ne volim kopije.
Slažem se da kopija nije adekvatan termin u smislu patentiranih rješenja, no s licencom ili ne poenta je da nema ništa inovativno što bilo čim dobrinosi nekakvom razvoju ili bar ne da značajno napravi realnu tržišnu konkurentnost.
-
moke071
#378 Re: novi Hyundai i30
Ja iskreno ne znam niti jednu originalnu funkcionalnost koja izađe iz tog lab-a a da napravi spomena vrjednu razliku u odnosu na konkureciju...kontam marketinški bi to svakako bilo naduvano van svih proporcija pa bi mi ostalo?drndalo wrote:Men'se cini da je Kemo obnevidio od Golfitisa, pa zaboravio da i Korejanci odavno imaju svoje R&D odjele, od koih su neki bas u Evropi... Ili su oni tu samo da kradu ideje od Nijemaca, hakiraju im kompjutere i tako to...?
- Bakir1
#379 Re: novi Hyundai i30
moke071 wrote:
Na svaki veliki sajam automobila, ekipa dolazi sa gomilom uzoraka materijala interijera pa "matchiraju".
Slažem se da kopija nije adekvatan termin u smislu patentiranih rješenja, no s licencom ili ne poenta je da nema ništa inovativno što bilo čim dobrinosi nekakvom razvoju ili bar ne da značajno napravi realnu tržišnu konkurentnost.
-
juzna_strana
#380 Re: novi Hyundai i30
Jos se ja obradovah,rek'o sad ce iskustva,ovo ono kad corakRevolver wrote:a najbolje je što smo šupljirali 15 stranica kada je model tek izašao i sada čovjek nakon par mjeseci otvara ponovo temu da vidi ima li ko šta reći iz iskustva o dotičnom modelu a ovaj mu odgovara toliko šupljom pričom da šuplja ne može biti![]()
- johntra
#381 Re: novi Hyundai i30
post koji bi bio relevantan da je pisan 1996 godine, a ne sada, jer Hyundai sada ima jedan od najvećih i najjačih R&D centara u Evropi i sve što pravi, pravi sam...a imaju dosta inovacija koje koriste...dizajn im je sada isto indivudalan, mada mi je malo previše kućni, a ponuda motora je isto ok...samo se sad raji ne sviđa što su digli cijenu...kao Škoda može to uraditi, ali otkud Hyundaiju obraz da za i40 traži 40 milja?...uuuuu...moke071 wrote:Ono što mene generalno kod koreanaca smeta je činjenica da proizvode relativno kvalitetne tehnološke i dizajnerske kopije sa jeftinom radnom snagom a na tržištu su oko 5% samo jeftiniji od originala!
Prvo, kopija dizajna sama po sebi sa sobom vuče određene atribute koji joj ne idu u prilog, nema tu komponentu originalnosti koja dura kroz vrijeme i čini model atraktivnim za kupovinu i kada je polovan.
Drugo, kopiranje tehnologije (koja je već testirana/ispravljana u pred-produkcij te u produkciji) je mnogo jeftinije nego ulaganje u R&D pa testiranje i ispravljanje prije i tokom životnog ciklusa modela na tržištu.
Ja lično ne bih stimulirao ovakav vid poslovanja jer šteti inovativnosti koja ima veliku vrjednost pa makar bila nešto skuplja i sa par grešaka više u toku životnog ciklusa modela a i ne volim kopije.
- johntra
#382 Re: novi Hyundai i30
vožnja ti nije problem, jer imaju dva u Hyundaiju na Pofalićima koja se koriste za testove...dizel 1,6 i benzinac, nisam siguran koji...helem, ovaj dizel je skoro full i imaju testovi njegovi na klixu već...vozio sam ga i meni se ne sviđa ofirna turbo rupa, mada kasnije grabi ko zec, i činjenica da je izolacija na većim brzinama truba...naravno, nećeš ga voziti non stop po autoputu, tako da te to ne treba odbijati...ostalo sve ima prolaznu ocjenu, od komfora, načina vožnje, ležanja na cesti i kvaliteta materijala u enterijeru...dobar je auto, nema šta...juzna_strana wrote:Proslo je dosta vremena od diskusije o ovom automobilu,
zivo me zanima jel' neko vozio,kupio,generalno kakva su iskustva ?
Meni djeluje pravo dobar,nazalost nisam ga imao prilike voziti.
-
Revolver
#383 Re: novi Hyundai i30
ma i ja isto tako, ali izgleda da previše očekujemo od ovog foruma (svaka čast pojedincima) @johntra hvala na korisnom postu.juzna_strana wrote:Jos se ja obradovah,rek'o sad ce iskustva,ovo ono kad corakRevolver wrote:a najbolje je što smo šupljirali 15 stranica kada je model tek izašao i sada čovjek nakon par mjeseci otvara ponovo temu da vidi ima li ko šta reći iz iskustva o dotičnom modelu a ovaj mu odgovara toliko šupljom pričom da šuplja ne može biti![]()
![]()
![]()
-
Gasho
#384 Re: novi Hyundai i30
Evo, moje iskustvo vezano za Hyundai i30, a malo i o stalnom prepucavanju u komparaciji sa vw modelima.
Vozio sam testni model i30 sa 136KS. Nije bas najbolji model za ocjenu jer se radi o opremom nakrcanom modelu cija cijena daleko premasuje pristupacnu, ali govori koliko je Hyundai otisao daleko kada je u pitanju kvalitet vozila. To je sasvim ozbiljan automobil, sjajnih voznih osobina, odlicne kvalitete izrade enterijera. Panoramski krov, kamera sa displejem ugradjenim u retrovizor za voznju unazad. Svi mogicu prikljucci, bluetooth, dvozonska klima, elektronska rucna, hill asist... Dopadljivi kolor displej putnog kompjutera popracen modernim animacijama i zvukovima u radu. Osvjetljenje komanti i kontrolne table kakvog se ne bi posramio ni BMW. Da se razumijemo, BMW serije 3 iz 2005. god koji sam imao priliku voziti po unutrasnjoj kvaliteti izrade po nicemu nije bolji od novog Hyundai-a i30. To odgovorno tvrdim!!! Sjajan osjecaj ga je bio voziti iako je imao malo tvrdji ovjes tako da putnici na straznjoj klupi su malo osjetili neravnine.
Po mom misljenju pravi primjer modernog automobila kakv bi danas trebao igrati na trzistu. Ne moze se porediti sa premijum klasama, ali ostala konkurencija nimalo ne prednjaci. Sta je prednost famoznog Golfa? To sto ima vecu ponudu motora, sareniju paletu opreme. VW je kao fabrika za sada mocnija korporacija. Hyundai nema pandana GTI-ju. Nema mjenjace poput DSG-a i sl. Medjutim obicni TDI ili FSI Golfovi po nicemu ne prednjace nad Hyundaijem i30. Dapace, nesto me je strasno naljutilo kod VW-a.
Stric mi je godinama vozio Peugeot 406. Zamjenio ga je prije godinu Passatom CC. Po svakom mjerilu je to kudi kamo ekskluzivnije vozilo. Ne mogu vam opisati zaprepastenje kad sam usao u Passat CC sa gomilom svemirske opreme i kucnuo po plastici koja je istovjetna onoj u Skodi Octaviji ili Fabiji. Tvrda plasticetina samo fino oblikovana sa lijepom teksturom. To na slici izgleda super, ali kad udjes u auto i pipnes.. ajme meni majko! Auto zveci kao velika plasticna igracka. Za njega je kvaliteta plastike u puno starijem Peugeotu 406 vasionski brod. E to me ljuti, a vjerujem i mnoge druge. Prodaju Passate i Golfove po velikim cijenama kao predvodnike klase, a guraju plasticne materijale kao u prava "narodna kola". Ok, ima VW ogranak sa dobrom zavrsnom obradom i nosi 4 prstena na maski, ali ovdje ne pricamo o Audiju. U tom smislu kada gledam na Hyundai, on je po pristupu u zavrsnoj obradi vec premasio Golfa. Nek se ljuti ko sta hoce, ali to je tako.
Vozio sam testni model i30 sa 136KS. Nije bas najbolji model za ocjenu jer se radi o opremom nakrcanom modelu cija cijena daleko premasuje pristupacnu, ali govori koliko je Hyundai otisao daleko kada je u pitanju kvalitet vozila. To je sasvim ozbiljan automobil, sjajnih voznih osobina, odlicne kvalitete izrade enterijera. Panoramski krov, kamera sa displejem ugradjenim u retrovizor za voznju unazad. Svi mogicu prikljucci, bluetooth, dvozonska klima, elektronska rucna, hill asist... Dopadljivi kolor displej putnog kompjutera popracen modernim animacijama i zvukovima u radu. Osvjetljenje komanti i kontrolne table kakvog se ne bi posramio ni BMW. Da se razumijemo, BMW serije 3 iz 2005. god koji sam imao priliku voziti po unutrasnjoj kvaliteti izrade po nicemu nije bolji od novog Hyundai-a i30. To odgovorno tvrdim!!! Sjajan osjecaj ga je bio voziti iako je imao malo tvrdji ovjes tako da putnici na straznjoj klupi su malo osjetili neravnine.
Po mom misljenju pravi primjer modernog automobila kakv bi danas trebao igrati na trzistu. Ne moze se porediti sa premijum klasama, ali ostala konkurencija nimalo ne prednjaci. Sta je prednost famoznog Golfa? To sto ima vecu ponudu motora, sareniju paletu opreme. VW je kao fabrika za sada mocnija korporacija. Hyundai nema pandana GTI-ju. Nema mjenjace poput DSG-a i sl. Medjutim obicni TDI ili FSI Golfovi po nicemu ne prednjace nad Hyundaijem i30. Dapace, nesto me je strasno naljutilo kod VW-a.
Stric mi je godinama vozio Peugeot 406. Zamjenio ga je prije godinu Passatom CC. Po svakom mjerilu je to kudi kamo ekskluzivnije vozilo. Ne mogu vam opisati zaprepastenje kad sam usao u Passat CC sa gomilom svemirske opreme i kucnuo po plastici koja je istovjetna onoj u Skodi Octaviji ili Fabiji. Tvrda plasticetina samo fino oblikovana sa lijepom teksturom. To na slici izgleda super, ali kad udjes u auto i pipnes.. ajme meni majko! Auto zveci kao velika plasticna igracka. Za njega je kvaliteta plastike u puno starijem Peugeotu 406 vasionski brod. E to me ljuti, a vjerujem i mnoge druge. Prodaju Passate i Golfove po velikim cijenama kao predvodnike klase, a guraju plasticne materijale kao u prava "narodna kola". Ok, ima VW ogranak sa dobrom zavrsnom obradom i nosi 4 prstena na maski, ali ovdje ne pricamo o Audiju. U tom smislu kada gledam na Hyundai, on je po pristupu u zavrsnoj obradi vec premasio Golfa. Nek se ljuti ko sta hoce, ali to je tako.
- agent_zero
#385 Re: novi Hyundai i30
drndalo wrote:Men'se cini da je Kemo obnevidio od Golfitisa, pa zaboravio da i Korejanci odavno imaju svoje R&D odjele, od koih su neki bas u Evropi... Ili su oni tu samo da kradu ideje od Nijemaca, hakiraju im kompjutere i tako to...?
-
Gost1515
- Bakir1
#387 Re: novi Hyundai i30
u kakva strasna greska 
-
Gost1515
#388 Re: novi Hyundai i30
Mah ... amerikanci, jedva dočekali da poguraju malo domaće proizvode ....Bakir1 wrote:u kakva strasna greska
- Bakir1
#389 Re: novi Hyundai i30
zemlja tolerancije, kako napakostise tojodi bezveze.
znas li da su oni radi ovakvih izmisljotina zabranili prodaju audija 200 u nekadasnji birvaktile period
znas li da su oni radi ovakvih izmisljotina zabranili prodaju audija 200 u nekadasnji birvaktile period
-
Gost1515
#390 Re: novi Hyundai i30
znam, znam ... nikad im to oprostiti nećuBakir1 wrote:zemlja tolerancije, kako napakostise tojodi bezveze.
-
juzna_strana
#391 Re: novi Hyundai i30
Hvala na odgovoru i preporuci johntra.johntra wrote:vožnja ti nije problem, jer imaju dva u Hyundaiju na Pofalićima koja se koriste za testove...dizel 1,6 i benzinac, nisam siguran koji...helem, ovaj dizel je skoro full i imaju testovi njegovi na klixu već...vozio sam ga i meni se ne sviđa ofirna turbo rupa, mada kasnije grabi ko zec, i činjenica da je izolacija na većim brzinama truba...naravno, nećeš ga voziti non stop po autoputu, tako da te to ne treba odbijati...ostalo sve ima prolaznu ocjenu, od komfora, načina vožnje, ležanja na cesti i kvaliteta materijala u enterijeru...dobar je auto, nema šta...juzna_strana wrote:Proslo je dosta vremena od diskusije o ovom automobilu,
zivo me zanima jel' neko vozio,kupio,generalno kakva su iskustva ?
Meni djeluje pravo dobar,nazalost nisam ga imao prilike voziti.
Nisam mislio traziti testnu voznu,kontam preci ce mi u naviku a budzet mi nula bodova
Pretpostavljao sam da je dosta bolji od proslog modela,kako na cesti tako i kvalitetom interijera.
Ono sto me cudi je da Korejci ne posvecuju paznju zvucnoj izolaciji a ona je po mom misljenju vrlo bitna.
Al' opet ne sumnjam u njihovu pamet i dostignuca,giganti su to.