Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
fiumano

#376 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fiumano »

RS6_BI_TURBO wrote:Izglancanost okoline ne dolazi sa dugom od 50 mlrd. EUR, nego sa osjecajem za zajednicu i dijeljenje prostora sa drugima, toga u Bosni fali itekako.
a osjećaj za zajednicu i dijeljenje prostora se stiče na početku u svim državama sa striktnom primjenom propisa i zakona !!!!
znači odgojne mjere kao što su kazne, školowanje mladih ljudi i pozitivni propisi npr u HR od kad je krenulo s organiziranim otkupom PET ,staklene i druge ambalaže ne možeš više ni za lijek naći ni jednu praznu bocu odbačenu u prirodi :lol:
zlo zlo

#377 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by zlo zlo »

pa to i jeste poanta.. :lol: Mi svima okolo govorimo kako imamo,dobro nam je itd,'mi hrvati' tkz..a zapravo smo u sranju ko i vi.. :lol:

zbog vanjskih dugova smo jos u vecem sranju od vas..,.. nije ni u jednoj drzavi ex juge dobro, to je realnost..razlike su male.
iamia

#378 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

fiumano :thumbup:

mi se u bosni ne mozemo dogovoriti oko tog otkupa, niti o bilo kojem drugom zakonu.
i to je osnovni problem. BiH drzava je blokirana od onih koji joj ne zeli dobro.
hrvatska je separatiste istjerala i nastavila zivjeti nekim normalnim tokom.
mi moramo uciti zivjeti sa separatistima,, .... ali kako ?

to je osnovni problem sto se tice izglancanosti u BiH.
nema zakona.
ljudi ce u glavama poceti razmisljati o okolini, kada budu placali iz svog dzepa.
nikako drugacije.
nosara

#379 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

fiumano wrote:
RS6_BI_TURBO wrote:Izglancanost okoline ne dolazi sa dugom od 50 mlrd. EUR, nego sa osjecajem za zajednicu i dijeljenje prostora sa drugima, toga u Bosni fali itekako.
a osjećaj za zajednicu i dijeljenje prostora se stiče na početku u svim državama sa striktnom primjenom propisa i zakona !!!!
znači odgojne mjere kao što su kazne, školowanje mladih ljudi i pozitivni propisi npr u HR od kad je krenulo s organiziranim otkupom PET ,staklene i druge ambalaže ne možeš više ni za lijek naći ni jednu praznu bocu odbačenu u prirodi :lol:
Zbog toga sto veliki broj ljudi prezivljava od skupljanja tog smeca, a ne zbog "svijesti", skolovanja i slicnih nebuloza...
fiumano

#380 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fiumano »

uređenost U RH je napravila dosta pomaka na bolje zadnjih godina ali to je još daleko kad se usporedimo s razvijenim sjevernim zemljama
u turističkim mjestima svake godine se bira najuređenije mjesto i djele se priznanja i nagrade

http://www.dubrovnik-riviera.hr/c/237/g ... ska.wshtml

sanitarni prostori u lokalima,restoranima, hotelima itd su pod stalnim nadzorom raznih inspekcija , vlasnici odnosno odgovorne osobe su dužni svaka dva sata počistiti i to ovjeravaju svojim potpisom
eto toliko o "ušminkavanju" Hrvatske
iamia

#381 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

fumiano..
svidja mi se sve oko tog zakona.
to je dostojno svakog respekta.
ali kako da mi to u Bosni izglasamo.. ne znam?
fiumano

#382 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fiumano »

nosara wrote:
fiumano wrote:
Zbog toga sto veliki broj ljudi prezivljava od skupljanja tog smeca, a ne zbog "svijesti", skolovanja i slicnih nebuloza...

mislim da bi trebali skinuti taj ironični osmjeh i konačno svatiti da ima više načina da se postigne neki cilj....no bitno je da je cilj dostignut - u ovom slučaju imamo čistiju Hrvatsku
da li je čiste profesionalne ekipe ili ljudi iz potrebe u to ne ulazim
no najgore bi bilo da ako smo već siromašni onda možemo biti i prljavi...to se isčitava iz vašeg komentara
Dabba

#383 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Dabba »

blazh wrote:Dok Hrvatska donira Bosnu, znaci da joj je jaca ekonomija i bolji standard. :)
Pročitah ovo, :-) , dosta teško se povratih od :lol: , pa da "bacim koju"..

1. Hr ne može sebi donirati, a kamo li drugima. Zamolio bih 2-3 konkretna primjera donacije o
kojoj "cvrkućeš". Konkretne linkove molim ali ne one šta se prikazuje kao donacija, a
pozadina "donacije" je druge prirode.
2. Dok čekam te linkove da spomenem primjer prisilne donacije (tj. klasične HR otimačine) BiH
Hrvatskoj. Buško jezero, koje je na unikatan način na cijelo zemaljskoj kugi postalo vlasništvo
HEP-a. A način je, pazi ovo, HEP je upisan kao vlasnik Buškog jezera... A 'DJE
SU PARE? Koliko znam da se postane vlasnik bilo čega TREBA PLATITI. Bilo ko, bilo šta.

Na isti način kako od tebe tražim da postaviš par konkretnih linkova o tim HR donacijama,
ja stavljam ovaj link koji potvdjuje ovo što sam napisao. Citat iz linka:
"Naime, 1996. godine HEP-u je ustupljeno pravo na korištenje jezera. HEP je tada dobio
uporabnu dozvolu nad ovim jezerom, a već iduće godine upisao se u zemljišne knjige kao
vlasnik Buškog jezera."
Link:
http://buskojezero.com/od-buskog-jezera ... asti-sute/
Ako sam u zabludi oko toga da je BiH defacto donirala Hrvatskoj Buško jezero, evo dajem
ti priliku da me razuvjeriš: jednu sobu tvoga stana/kuće da mi daš na korištenje, a poslije
ćemo da upišemo da je ta soba moje vlasništvo... Na isti način kao što se HEP upisao kao
vlasnik Buškog jezera. A ako pristaješ na moj prijedlog ja ću svima reći da si me donirao,
jer sam GUZOVAČE dobio jednu sobu od tebe. Normalno nemoj me pitati 'DJE SU PARE, jer
to je tvoja "čista i transparentna" donacija meni.... A da li sam u svemu tome ja tebe zajeb'o?
Ma to nije bitno. Kokodakanje o donaciji je bitno... Ja ću kokodakat, a ti će biti "sretan i
ponosan" donator... :run:

3. Još nešto o jednom drugom tipu "donacije". Ljudi u BiH su zajebanti. E sad, zamisli ovo:
kad bi se svi (ali baš svi) BiH-ovci kao zajebanti, onako iz zajebancije dogovorili da jedan
kvartal (dovoljno) ne kupe niti jedan, ali baš niti jedan Hr proizvod.... U kolikoj mjeri i
na koji način bi se to reflektiralo i industrijski "jakoj", uopšteno rečeno "naprednoj i
prosperitetnoj" Hrvatskoj, za čijim proizvodima su "ludi" u EU. A i ti što jesu potrošači HR
proizvoda u EU su uglavnom ex-YU potrošači. Ako shvaćaš šta hoću reći, neusporedivo više
BIH "donira" HR kroz potrošnju HR proizvoda, nego što HR donira ili "donira" u BiH.
Last edited by Dabba on 12/01/2013 12:11, edited 2 times in total.
nosara

#384 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

fiumano wrote:
mislim da bi trebali skinuti taj ironični osmjeh i konačno svatiti da ima više načina da se postigne neki cilj....no bitno je da je cilj dostignut - u ovom slučaju imamo čistiju Hrvatsku
da li je čiste profesionalne ekipe ili ljudi iz potrebe u to ne ulazim
no najgore bi bilo da ako smo već siromašni onda možemo biti i prljavi...to se isčitava iz vašeg komentara
Tema je ekonomija, dakle siromasni gradjani hrvatske prezivljavaju sakupljajuci otpad po kontejnerima... Tacka...

Sta iz tog proizilazi potpuno je efemerno... :D
nosara

#385 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

Dabba wrote: 3. Još nešto o jednom drugom tipu "donacije". Ljudi u BiH su zajebanti. E sad, zamisli ovo: kad bi se svi (ali baš svi) BiH-ovci kao zajebanti, onako iz zajebancije dogovorili da jedan kvartal (dovoljno) ne kupe niti jedan, ali baš niti jedan Hr proizvod.... U kolikoj mjeri i
na koji način bi se to reflektiralo i industrijski "jakoj", uopšteno rečeno "naprednoj i
prosperitetnoj" Hrvatskoj, za čijim proizvodima su "ludi" u EU. A i ti što jesu potrošači HR
proizvoda u EU su uglavnom ex-YU potrošači. Ako shvaćaš šta hoću reći, neusporedivo više
BIH "donira" HR kroz potrošnju HR proizvoda, nego što HR donira ili "donira" u BiH.
... ni srbijanski, a pogotovo slovenacki... Kad taj dan dodje, ovdje ce bit prosperiteta i ljudskog zivota... Dakle, nikad...
fiumano

#386 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fiumano »

zlo zlo wrote:pa to i jeste poanta.. :lol: Mi svima okolo govorimo kako imamo,dobro nam je itd,'mi hrvati' tkz..a zapravo smo u sranju ko i vi.. :lol:

zbog vanjskih dugova smo jos u vecem sranju od vas..,.. nije ni u jednoj drzavi ex juge dobro, to je realnost..razlike su male.
razlike su male !!!!!!! :?

http://cia-world-fact-book.findthedata. ... -vs-Kosovo

mora da ste još opijeni od novogodišnjeg slavlja :D
razlike nisu male nego su ogromne kao svemir....ili ne možda ove dvije ex-YU republike-pokrajine ne ubrajate u to
nešto malo manja razlika je i prema Makedoniji još manja prema BIH
i HR je barem 20 godina iza Slovenije
oni sada protestiraju po Sloveniji ali ne zbog siromaštva nego zbog nepotizma i korumpiranosti vlasti
Slovenci su po mentalnom sklopu uvijek bili posebni....voljeli ih mi ili ne to je tako

stvarno ponekad papir trpi sve....moš mislit da smo svi mi u istom loncu :-)
iamia

#387 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

fiumano,,
imao si par dobrih postova. pogotovo o zakonima za cistocu. kopirao bih sve to od a do z u bosni.
ali ovo je pi3darija.
hahahha
fiumano wrote:[
oni sada protestiraju po Sloveniji ali ne zbog siromaštva nego zbog nepotizma i korumpiranosti vlasti
Slovenci su po mentalnom sklopu uvijek bili posebni....voljeli ih mi ili ne to je tako
:-)
iamia

#388 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

ciaFactboook nije realan prikaz stanja prema BiH.,
na prikazuje ekonomiju koja je u velikom procentu izvan knjiga (puno vecem nego u Hr ili drugim drzavama u Eu)
rad na crno nema nikakvog znacanja u cia factbook.. ali u realnoj ekonomiji ima znacaj.
fiumano

#389 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fiumano »

iamia wrote:ciaFactboook nije realan prikaz stanja prema BiH.,
na prikazuje ekonomiju koja je u velikom procentu izvan knjiga (puno vecem nego u Hr ili drugim drzavama u Eu)
rad na crno nema nikakvog znacanja u cia factbook.. ali u realnoj ekonomiji ima znacaj.
rad na crno,sivo ili ljubičasto ili bilo koja druge boje uvijek ima isti cilj : zahebati zajednicu i svu zaradu pospremiti u privatne novčanike i onda po mogučnosti od te iste zajednice zahtjevati besplatno zdrastvo ,školstvo itd itd
svima je već jasno da što je zajednica uređenija,razvijenija ima i manje rada na crno a siromašnije zajednice imaju veći postotak takvog rada u tamnim nijansama :!:
fiumano

#390 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fiumano »

iamia wrote:fiumano,,
imao si par dobrih postova. pogotovo o zakonima za cistocu. kopirao bih sve to od a do z u bosni.
ali ovo je pi3darija.
hahahha
fiumano wrote:[
:-)
ne znam zašto sam vas razočarao ako sam konstatirao netočni navod i još to potkepio zdravim činjenicama....samo neupučena ili zlonamjerna osoba može stajati iza tvrdnje da su sve države nastale iz raspada YU u istom košu,loncu ili kako god vi to htjeli nazvati ( neki to nazivaju u istom sranju :oops: )
no demokracija je pa svatko može slobodno izraziti svoje mišljenje pa makar spadalo ono u sferu SF
drago mi je da se diskusija razvija i normalno je da imamo različita gledišta ali kad se suočimo s nepristranim činjenicama ( najčešće treće osobe tj stranci ) onda treba i razmisliti malo o njima a ne samo olako preko njih preči
zlo zlo

#391 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by zlo zlo »

eto kad Sloveniju spominjete...ujak mi je strucnjak u jednoj beton firmi u Slo,i bilo je hrpa radnika iz ex yu tamo, sad je ostao samo on..svi ostali stranci su izletili... a domacima.. svima su place upola manje...jasta su da su dobro u slo, totalni kolaps je i tamo odkad su usli u Eu.

Nikome nije dobro.. to je cinjenica..

eto ko kaze da u Hr dobro... evo...

http://www.poslovni.hr/vijesti/blokiran ... nin-194178

primjer.. super nam je :lol:
insomnia99

#392 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by insomnia99 »

e jebiga sad...koliko znam trenutno nije(nekim) ljudima dobro ni u španjolskoj,grčkoj,italiji itd....ali opet su mi te države nekako bolje i razvijenije od hrvatske ili bih, i imaju jaču ekonomiju....iako zbog krize standard života vjerojatno pada...

dobro je korisnik detroid mercy napisao
Na kraju kroz vise tema se je vidjelo da je ovdje potpuno nezahvalno porediti BiH sa bilo kime ili cime, jer u principu se svodi na to da cim se povede rasprava o tome krene, pa u Americi imas beskucnike, u Svici sve skupo, u Svedskoj se radi, nisu oni nista bolji od nas, oni imaju kredite i dr. Tako da je bespredmetno voditi raspravu na forumu gdje se u principu utvrdi da je kod nas isto kao u Sloveniji, mozda kap bolje kod njih , mala razlika izmedju nas i Njemacke jer i tamo neko nekome nesto duguje i dr.
iamia

#393 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

detroit zivi u americi i planira da umre tamo.
sve sto zna o Bosni saznao je citajuci vijesti na internetu.
vise zna o Bosni onaj blazh iz splita nego on..

kada govoris o jacini ekonomije jedne drzave . uviijek stavi u promjer familiju sa zenom i dvoje djece. (to je promjer neke familije).
zena ne radi jer su djeca mala.
znaci jedan muz koji radi i hrani troje osoba plus sebe.

sad kad govoris u takvom promjeru, gledas koja je ekonomija jaca ?
njemacka? jeste jaca. svedska? jeste jaca.. itd.
sad,, slovenija ? hmm,, nije.
covjek koji radi sam u sloveniji ne moze nahraniti zenu i dvoje djece bolje od covjeka u zavidovicima koji je u istoj situaciji.
znaci,,covjek u zavidovicima prima prosjecno 800 Km.
covjek u sloveniji prima 900 Eur.
iamia

#394 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

fiumano wrote:
iamia wrote:ciaFactboook nije realan prikaz stanja prema BiH.,
rad na crno,sivo ili ljubičasto ili bilo koja druge boje uvijek ima isti cilj : zahebati zajednicu i svu zaradu pospremiti u privatne novčanike i onda po mogučnosti od te iste zajednice zahtjevati besplatno zdrastvo ,školstvo itd itd
svima je već jasno da što je zajednica uređenija,razvijenija ima i manje rada na crno a siromašnije zajednice imaju veći postotak takvog rada u tamnim nijansama :!:
rad na crno u Bosni je sigurno najveca krivica vlade (a znamo da se tamo ne mogu o nicemu dogovoriti osim o visokom porezu.)
drugi problem je zdrastvo.
u hrvatskoj na primjer (koliko sam shvatio) oni koji rade nemaju isto zdrastveno kao oni koji ne rade.
znaci, vi imate dodatno zdrastveno koje nudi bolje opcije za zaposlene ljude. tako da ljudi jednostavno nece da rade na crno.
u Bosni je drugacije.
ovdje imaju isto (lose) zdrastveno i oni koji rade legalno i oni nelegalno.
tako da ljudi rado uzimaju poslove na crno, ako ce im to znaciti dodatno 200 maraka u dzepu svaki mjesec.
blazh

#395 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

Milim ovu temu prebacit na humor jer su neki opasno zabrijali. Necu niti odgovarati nekima na pitanja jer su kompleksi zesci. Ako mi priznamo da su slovenci isprednas nekih 10 god po svemu, cemu omalovažavanje činjenice daje hr ispted bih bar isto toliko? Ako vam je lakse tako svarit realnost da ste jedna od najsiromasnijih zemalja europe onda ok, razumijem. Povlacim se iz rasprave, idem dat otkaz na placu od 5500 kn i trazit neki posau bosni za 350 maraka. :shock:
nosara

#396 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

blazh wrote:Milim ovu temu prebacit na humor jer su neki opasno zabrijali. Necu niti odgovarati nekima na pitanja jer su kompleksi zesci. Ako mi priznamo da su slovenci isprednas nekih 10 god po svemu, cemu omalovažavanje činjenice daje hr ispted bih bar isto toliko? Ako vam je lakse tako svarit realnost da ste jedna od najsiromasnijih zemalja europe onda ok, razumijem. Povlacim se iz rasprave, idem dat otkaz na placu od 5500 kn i trazit neki posau bosni za 350 maraka. :shock:
Ono 10 godina ispred nas... :-)

Treba vama uvest bojkot... Svest uvoz iz hr na nivo izvoza, pa da pravimo kalkulaciju...
Po podacima te agencije, u razdoblju od siječnja do kraja srpnja ove godine Hrvatska je u BiH izvezla roba u vrijednosti od 1,226 milijardi konvertibilnih maraka (oko 630 milijuna eura), što čini 14,1 posto ukupnog bosanskohercegovačkog uvoza u tome razdoblju.
Znaci 2,5 milijardi maraka godisnje... Koji smo mi mamlazi... :roll:
iamia

#397 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

blazh wrote:Milim ovu temu prebacit na humor jer su neki opasno zabrijali. Necu niti odgovarati nekima na pitanja jer su kompleksi zesci. Ako mi priznamo da su slovenci isprednas nekih 10 god po svemu, cemu omalovažavanje činjenice daje hr ispted bih bar isto toliko? Ako vam je lakse tako svarit realnost da ste jedna od najsiromasnijih zemalja europe onda ok, razumijem. Povlacim se iz rasprave, idem dat otkaz na placu od 5500 kn i trazit neki posau bosni za 350 maraka. :shock:
ti si na zescim drogama.
blazh

#398 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

nosara wrote:

Treba vama uvest bojkot... Svest uvoz iz hr na nivo izvoza, pa da pravimo kalkulaciju...
Po podacima te agencije, u razdoblju od siječnja do kraja srpnja ove godine Hrvatska je u BiH izvezla roba u vrijednosti od 1,226 milijardi konvertibilnih maraka (oko 630 milijuna eura), što čini 14,1 posto ukupnog bosanskohercegovačkog uvoza u tome razdoblju.
nije pajdo, nego je to ponuda potražnja. ko je bih strani kriv što nema konkurentne i kvalitetne proizvode koji su traženi u hrvatskoj :-)

da nema potražnje za hr proizvodima ne bi ih valjda ni uvozili. nije vrag da ih bacate? još jedan dokaz da je hrvatska ekonomija godinama ispred bih ekonomije. 8-)

shvati da bosna kao siromašna zemlja sa svima ima deficit, znač li to da bi zabranio i uvoz automobila iz njemačke, odjeće iz italije, turske, nafte.. pojma nemaš. :D
iamia

#399 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

hmm..,,kazes to je zbog kvalitetnih produkata iz Hr ??
pa sto ne mozete plasirati te produkte u zapadne zemlje ako su tako kvalitetni ? :lol:

razlog je nacionalna svijest.
a u Bosni pola njezinog stanovnistva preferira nacionalnu svijest susjeda.
otuda i veliki deficit sa tim zemljama.
nosara

#400 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

blazh wrote:
nosara wrote:

nije pajdo, nego je to ponuda potražnja. ko je bih strani kriv što nema konkurentne i kvalitetne proizvode koji su traženi u hrvatskoj :-)

da nema potražnje za hr proizvodima ne bi ih valjda ni uvozili. nije vrag da ih bacate? još jedan dokaz da je hrvatska ekonomija godinama ispred bih ekonomije. 8-)

shvati da bosna kao siromašna zemlja sa svima ima deficit, znač li to da bi zabranio i uvoz automobila iz njemačke, odjeće iz italije, turske, nafte.. pojma nemaš. :D
Prosvjednici protiv gay okupljanja ispred Katedrale vrijeđalil su gay populaciju i to standardanim uvredama, ali bilo je i povika " Za dom spremni!". Također bilo je i "mjerenja visine kukuruza" ispred Katedrale uz pjesmu "Zovi samo zovi".
"Deset godina ispred" u stvari znaci u endehaziji otprije 70 godina... :-)
Locked