Alfa Romeo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
emko1234
#376 Re: Alfa Romeo
nemoj rezonski razmisljat molim te, pokazao si da si normalan sagovornik.
kaze testiranje na pisti? pa nije pista duga 100 km da je neko mogao to auto vozit pola sata i drzat ga na 180 da bi postigao tu potrosnju. vidio sam ja sta kaze test, i dobro procitao. moze se ona vozit s 5-6 litara na otvorenom. nije to nemoguce. ja samo kazem da trosi vise od konkurencije, sto je danak vecoj tezini i tome sto je tako napravljena. i to je sve.
sto se tice moje voznje, ja sam naveo da to nije klasicna gradska voznja. to je vozanje u nocnim satima kad prebacis lijeno u cetvrtu i pustas i dodajes gas, ne saltas nikako, ganjas zelene valove i ne prelazis 70-80. i tad potrosnja pada na ispod 6litara, rekord mi je 5.4. sto se tice prave gradske voznje, kad se pazi, mozes ispod 8 litara po gradu bez problema.
poenta price cijele je da su ljudi koji su pravili 159 htjeli da naprave dobro auto al nisu vodili racuna o nekim drugim stvarima. napravili su robusno auto, al i auto koje ima za par deka losije rezlutate po pitanju karakteristika i potrosnje od direktne konkurecije.
sto se tice potrosnje tvog auta, svaka cast.
ne kazem da ne moze. imate klip na youtubu u kojem se audi a8 s 330ks dizel, s punim tankom vozi od berlina do barselone. 1440km je to auto preslo s punim tankom, prosjecna 5.8.. ako to moze osmak, sto ne bi jedna alfa s cetvtakom mogla trosit isto.
kaze testiranje na pisti? pa nije pista duga 100 km da je neko mogao to auto vozit pola sata i drzat ga na 180 da bi postigao tu potrosnju. vidio sam ja sta kaze test, i dobro procitao. moze se ona vozit s 5-6 litara na otvorenom. nije to nemoguce. ja samo kazem da trosi vise od konkurencije, sto je danak vecoj tezini i tome sto je tako napravljena. i to je sve.
sto se tice moje voznje, ja sam naveo da to nije klasicna gradska voznja. to je vozanje u nocnim satima kad prebacis lijeno u cetvrtu i pustas i dodajes gas, ne saltas nikako, ganjas zelene valove i ne prelazis 70-80. i tad potrosnja pada na ispod 6litara, rekord mi je 5.4. sto se tice prave gradske voznje, kad se pazi, mozes ispod 8 litara po gradu bez problema.
poenta price cijele je da su ljudi koji su pravili 159 htjeli da naprave dobro auto al nisu vodili racuna o nekim drugim stvarima. napravili su robusno auto, al i auto koje ima za par deka losije rezlutate po pitanju karakteristika i potrosnje od direktne konkurecije.
sto se tice potrosnje tvog auta, svaka cast.
ne kazem da ne moze. imate klip na youtubu u kojem se audi a8 s 330ks dizel, s punim tankom vozi od berlina do barselone. 1440km je to auto preslo s punim tankom, prosjecna 5.8.. ako to moze osmak, sto ne bi jedna alfa s cetvtakom mogla trosit isto.
-
preludezalude
#378 Re: Alfa Romeo
U potpunosti se slazem sa tvojim zadnji postom.
Sto se tice alfe 159 mislim da je puno bolja kombinacija 2.0jtdm.
Sto se tice alfe 159 mislim da je puno bolja kombinacija 2.0jtdm.
-
preludezalude
#379 Re: Alfa Romeo
Emko, zna se zasto se ide na pistu da probas auto. Stissni ga i da vidis kako ide, pa malo slalom, pa koci, pa slajdraj. Milion puta sam bio na toj pisti i nikada nisam vidio da neko testira potrosnju ekonomicnom voznjom.
-
emko1234
#380 Re: Alfa Romeo
mislio sam na ovu 159 a ne na tvoju 166.preludezalude wrote:Ispravka: petak
pa dobro, to jest grublja voznja al opet je i pored te cinjenice, s obzirom da se radi o dizel cetvratku, to jedna prilicno solidna cifra, kad je upitanju potrosnja.
eto razumjeli smo se.
-
preludezalude
#381 Re: Alfa Romeo
Zaboravio sam da obrazlozim: puno jaca i brza uz osjetno smanjenu potrosnju.preludezalude wrote: Sto se tice alfe 159 mislim da je puno bolja kombinacija 2.0jtdm.
- adnandus
#382 Re: Alfa Romeo
emko1234 wrote:nisam vozio 159 jtd m.. i nisam vozio nijednu novu alfu dizela.. test tog auta koji sam nasao kaze da auto u prosjeku trosi 9.9 litara na 100km.
evo ja cu ti iz prve ruke reci, da moj prosli auto s 2.0tdi motorom je u prosjeku po gradu normalne voznje bez klime trosio do 8 litara prije cipa. nakon cipa neznatno vise. s tim da sam u nocnom vozanju po gradu, kad se stalno vozi istim tempom znao potrosnju spustit na ispod 6 litara.
na otvorenoj cesti lagane voznje nikad preko 6 litara, a prosjek je znao bit do mora ispod 5 litara.
Molim te možeš li sebi otvoriti temu Audi pa tamo ga kuj u zvijezde, vidiš ovdje je tema Alfa na koju ti gdje se god pojavi na ovom forumu dolijeces sa naakom statistikom pusti nas bolan da uzivamo. Vecinu nas ne interesuje tvoj Audi
Moderatori molim Vas da obratite pažnju pa stvarno više nema smisla. Uguši frajer.
-
hostapler
#384 Re: Alfa Romeo
Jbm ti zivot kako je ovo lud forum.
Covjek pitao koliko trosi 1.8 BENZIN (namjerno velikim slovima) kroz tri stranice se dođe do hvatanja za vratove koliko trosi DIZEL (ponovo namjerno).
Emko je donekle u pravu,AR 159 zeza tezina i to se odrazilo samo na njene performanse. Dinamicke sposobnosti su cak bolje od vecine konkurenata,da ne kazem svih jer bi me mogao neko udaviti.
Sada da se nadovezem na pricu o potrosnji dizela. Iskustva ljudi kojih znam,koji su realni i koji barem mene ne foliraju.
AR 159 1.9 JTDm po gradu trosi realnih 8 lit (nema sanse ispod),a ova potrosnja od prosjecnih 10 lit je suplja kao Titanik jer svi znamo kako se auta na testovima voze. A i sami su rekli da se potrosnja opet moze spustiti na deklarisanih 5-6 lit.
AR 159 2.4 JTDm trosi oko 10 lit po gradu (mozda koja deca gore dole,ali kako kad).
Moje iskustvo sa potrosnjom AR 156 SW 1.9 JTD sa 115 KS (koja po fabrickim podacima ima 1390 kg,ali dodat cu jos 20 kg na vece felge koje sam vozio i plus ja od 120 kg sto dodje nekih 1530 kg) je da nije bilo sanse da je spustim ispod 8.
Tako da potrosnja AR 159 1.9 JTDm od 1500 kg je sasvim realna i u granicama normalnih za taj motor i tu kilazu,znaci oko 8.
Moja 156 je imala losiji odnos KS/kg (jedna KS je nosila 13.3 kg) nego navedena 159 (gdje jedna KS nosi 10 kg) koja cak ima i 6 brzina.
Covjek pitao koliko trosi 1.8 BENZIN (namjerno velikim slovima) kroz tri stranice se dođe do hvatanja za vratove koliko trosi DIZEL (ponovo namjerno).
Emko je donekle u pravu,AR 159 zeza tezina i to se odrazilo samo na njene performanse. Dinamicke sposobnosti su cak bolje od vecine konkurenata,da ne kazem svih jer bi me mogao neko udaviti.
Sada da se nadovezem na pricu o potrosnji dizela. Iskustva ljudi kojih znam,koji su realni i koji barem mene ne foliraju.
AR 159 1.9 JTDm po gradu trosi realnih 8 lit (nema sanse ispod),a ova potrosnja od prosjecnih 10 lit je suplja kao Titanik jer svi znamo kako se auta na testovima voze. A i sami su rekli da se potrosnja opet moze spustiti na deklarisanih 5-6 lit.
AR 159 2.4 JTDm trosi oko 10 lit po gradu (mozda koja deca gore dole,ali kako kad).
Moje iskustvo sa potrosnjom AR 156 SW 1.9 JTD sa 115 KS (koja po fabrickim podacima ima 1390 kg,ali dodat cu jos 20 kg na vece felge koje sam vozio i plus ja od 120 kg sto dodje nekih 1530 kg) je da nije bilo sanse da je spustim ispod 8.
Tako da potrosnja AR 159 1.9 JTDm od 1500 kg je sasvim realna i u granicama normalnih za taj motor i tu kilazu,znaci oko 8.
Moja 156 je imala losiji odnos KS/kg (jedna KS je nosila 13.3 kg) nego navedena 159 (gdje jedna KS nosi 10 kg) koja cak ima i 6 brzina.
- adnandus
-
530i
#386 Re: Alfa Romeo
Nemoj tako, čovjek je ipak čitao testove na internetu.adnandus wrote: Molim te možeš li sebi otvoriti temu Audi pa tamo ga kuj u zvijezde, vidiš ovdje je tema Alfa na koju ti gdje se god pojavi na ovom forumu dolijeces sa naakom statistikom pusti nas bolan da uzivamo. Vecinu nas ne interesuje tvoj Audi
Moderatori molim Vas da obratite pažnju pa stvarno više nema smisla. Uguši frajer.
- adnandus
#387 Re: Alfa Romeo
Ma razumijem ja prijatelju da nekog interesuju razne performanse raznih danasnjih proizvodaca auta, tehnologija je danas puno napredovala i najmanje preinake mogu puno promijeniti, al sto je previse previse je, trubi ba o svom Audiju na svakoj bozijoj temi o automobilima.530i wrote:Nemoj tako, čovjek je ipak čitao testove na internetu.adnandus wrote: Molim te možeš li sebi otvoriti temu Audi pa tamo ga kuj u zvijezde, vidiš ovdje je tema Alfa na koju ti gdje se god pojavi na ovom forumu dolijeces sa naakom statistikom pusti nas bolan da uzivamo. Vecinu nas ne interesuje tvoj Audi
-
sajber87
#388 Re: Alfa Romeo
Ja imam alfu 159 1.9 jtdm od 100 kw 136 ks i po bordu A prosjecna potrosnja mi je 7.6, Isao sam na duzi put i potrosnja po bordu B na otvorenom mi je bila prvih 150 km 4.8, a drugih 250 5.2, doduse trudio sam se da je ne gazim i vozio sam lagano. Po gradu mi trosi izmedju 8 i 8.5. Imam je oko 2 mjeseca. pozzz
-
zeha
#389 Re: Alfa Romeo
Ponovo, po ko zna koji put glupe rasprave. Koja ba potrosnja i u kojem ba to gradu i gradskoj voznji. Sarajevo u 15h ili u 24h, relacija Ilidza-carsija ili carsija i okolne sarajevske brdovite ulice,iskusan vozac ili neko sa P slovom nazad, o cemuu vi ba pricate, to su sulude price i mlacenje prazne slame.
Ja vozim dizela od 110ks pa mi potrosnja u gradu i guzvama moze da varira i 2l, gradska voznja: znaci upali auto, kreni odma , predji 1,5-2 kilometra i ugasi, prii tome prodji 2 semafora sa 3-4 zaustavljanja do semafor stubova. Tako skoro svaki dan, rijetko kad da se napravi5-6 kilometara u cugu, znaci uglavnom hladan motor. Moja potrosnja se krece od 7-9 litara, zavisi od nervoze i godisnjeg doba. To za Alfu 159 koja ima 40ks vise i plus 150kg vise nije mnogo pa cak i kad bi bilo 10-11l.
Vozaci iste nekazu tako:
http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=50838.0
Ja vozim dizela od 110ks pa mi potrosnja u gradu i guzvama moze da varira i 2l, gradska voznja: znaci upali auto, kreni odma , predji 1,5-2 kilometra i ugasi, prii tome prodji 2 semafora sa 3-4 zaustavljanja do semafor stubova. Tako skoro svaki dan, rijetko kad da se napravi5-6 kilometara u cugu, znaci uglavnom hladan motor. Moja potrosnja se krece od 7-9 litara, zavisi od nervoze i godisnjeg doba. To za Alfu 159 koja ima 40ks vise i plus 150kg vise nije mnogo pa cak i kad bi bilo 10-11l.
Vozaci iste nekazu tako:
http://alfisti.hr/forum/index.php?topic=50838.0
-
preludezalude
#390 Re: Alfa Romeo
[quote="emko1234
hvala liku koji vozi auto i koji je potvrdio otprlike ono sto sam i sam naveo. 8-8,5 litara, jaci motor vjerovatno trosi par deca vise i to je blizu 9 litara, ko malo manje prati potrosnju, dobije prosjek od 9,5-10 litara gradske . i to je to.[/quote]
Jaci motor trosi manje.
Moje licno misljenje je da su Italijani pogrijesili prvo sto su napravili maaaalo teze auto a drugo sto su poceli ubacivati te slabije motore. Tu je najslabiji motor trebao biti onaj od 150ks.
hvala liku koji vozi auto i koji je potvrdio otprlike ono sto sam i sam naveo. 8-8,5 litara, jaci motor vjerovatno trosi par deca vise i to je blizu 9 litara, ko malo manje prati potrosnju, dobije prosjek od 9,5-10 litara gradske . i to je to.[/quote]
Jaci motor trosi manje.
Moje licno misljenje je da su Italijani pogrijesili prvo sto su napravili maaaalo teze auto a drugo sto su poceli ubacivati te slabije motore. Tu je najslabiji motor trebao biti onaj od 150ks.
-
emko1234
#391 Re: Alfa Romeo
"Iskustvo sa relativno friškom 159-jtdm s tim motorom. Ima 13000 km, od čega sam ja napravio pola:
Kad je samo grad u pitanju, prosjek se penje na preko 9 litara. To su uglavnom vrlo kratke ture sa stani-kreni vožnjom. Motor se ni ne zagrije, a već se gasi."
"Uff ovo je dobra tema....
Ja lichno mislim da mi Alfa puno trosi u gradu (159 JTDM sa 150ks i do sada 15606km). Evo vec 3-4 meseci vozim je samo gradsku i po board compjuteru stalno je 9.6-9.8."
"Ista stvar! Meni ljeti gradska ode i do 12 l"
"Moja 159 jtdm 16v na autocesti troši oko 7 - 7,5 litara pri brzini oko 140 - 160 km/h,
u gradu
isključivo gradska vožnja, prosječna brzina oko 20 km/h, potrošnja 10 - 10,5 litara,"
sad ce pojedinci napisat da lazu ljudi, nidje veze. kako ce trosit toliko koliko kazu vlasnici. oni je nemaju al znaju da ona manje trosi. i oni novinari sto su je vozili isto lazu, to je sve dio globalne urote protiv alfe.

Kad je samo grad u pitanju, prosjek se penje na preko 9 litara. To su uglavnom vrlo kratke ture sa stani-kreni vožnjom. Motor se ni ne zagrije, a već se gasi."
"Uff ovo je dobra tema....
Ja lichno mislim da mi Alfa puno trosi u gradu (159 JTDM sa 150ks i do sada 15606km). Evo vec 3-4 meseci vozim je samo gradsku i po board compjuteru stalno je 9.6-9.8."
"Ista stvar! Meni ljeti gradska ode i do 12 l"
"Moja 159 jtdm 16v na autocesti troši oko 7 - 7,5 litara pri brzini oko 140 - 160 km/h,
u gradu
isključivo gradska vožnja, prosječna brzina oko 20 km/h, potrošnja 10 - 10,5 litara,"
sad ce pojedinci napisat da lazu ljudi, nidje veze. kako ce trosit toliko koliko kazu vlasnici. oni je nemaju al znaju da ona manje trosi. i oni novinari sto su je vozili isto lazu, to je sve dio globalne urote protiv alfe.
-
motorola01
#392 Re: Alfa Romeo
Bezveze covjeka(emko1234) napadate kad se on jedini ukljucio u ovu raspravu oko potrosnje.Na temi se moze naci da sam ja pitao za potrosnju benzinca 1,8 i dizela 1,9 jtdm i jedini je on pokusao odgovoriti.Da se on nije ukljucio vjerovtano bi jos cekali na neki odgovor u vezi potrosnje.Znaci apsolvirano.Potrosnja u gradu 9-10l,na otvorenom do 7..Prosjecna potrosnja dizela 1,9 jtdm(150KS) se krece oko 8-8,5litara.Puno brate za jednog dizela.Jest da ima 150KS,ali ipak je to dizel i mislim da ne bi trebao trositi(prosjek grad/otvoreno) vise od 7 litara..
-
preludezalude
#393 Re: Alfa Romeo
Jako jednostavno rjesenje za one kojima je to puno: kupis dizela 200kg lakseg sa 100-injak konja i imas manju potrosnju.
-
preludezalude
#394 Re: Alfa Romeo
Sta ti ovo znaci puno prosjecna potrosnja 8-8,5 litara, pa onda ispod kazes da prosjek grad/otvoreno nebi trebao biti visi od 7 litara.motorola01 wrote:Bezveze covjeka(emko1234) napadate kad se on jedini ukljucio u ovu raspravu oko potrosnje.Na temi se moze naci da sam ja pitao za potrosnju benzinca 1,8 i dizela 1,9 jtdm i jedini je on pokusao odgovoriti.Da se on nije ukljucio vjerovtano bi jos cekali na neki odgovor u vezi potrosnje.Znaci apsolvirano.Potrosnja u gradu 9-10l,na otvorenom do 7..Prosjecna potrosnja dizela 1,9 jtdm(150KS) se krece oko 8-8,5litara.Puno brate za jednog dizela.Jest da ima 150KS,ali ipak je to dizel i mislim da ne bi trebao trositi(prosjek grad/otvoreno) vise od 7 litara..
- Qler
#395 Re: Alfa Romeo
Ja ozbiljno razmisljam da uvezem 166 2.4 jtd. tu negdje 2002 godina... Prodam fordaljku i za iste pare uzmem ovu alfu...
-
motorola01
#396 Re: Alfa Romeo
Ako trosi u gradu 10 litara,a na otvorenom 7 litara,onda je prosjecna potrosnja 8,5 litara.preludezalude wrote:Sta ti ovo znaci puno prosjecna potrosnja 8-8,5 litara, pa onda ispod kazes da prosjek grad/otvoreno nebi trebao biti visi od 7 litara.motorola01 wrote:Bezveze covjeka(emko1234) napadate kad se on jedini ukljucio u ovu raspravu oko potrosnje.Na temi se moze naci da sam ja pitao za potrosnju benzinca 1,8 i dizela 1,9 jtdm i jedini je on pokusao odgovoriti.Da se on nije ukljucio vjerovtano bi jos cekali na neki odgovor u vezi potrosnje.Znaci apsolvirano.Potrosnja u gradu 9-10l,na otvorenom do 7..Prosjecna potrosnja dizela 1,9 jtdm(150KS) se krece oko 8-8,5litara.Puno brate za jednog dizela.Jest da ima 150KS,ali ipak je to dizel i mislim da ne bi trebao trositi(prosjek grad/otvoreno) vise od 7 litara..![]()
Pa i nije veca potrosnja od 7 litara.
A to sto kazem da ne bi trebalo ici iznad 7(prosjek) to mislim na ove druge dizele (c5,audi 4,mazda 6,insignia) koji sumnjam da trose 7 litara prosjeka,dok eto utvrdili smo da alfa trosi 8-8,5..Na to sam mislio...
edit:evo sad pogledao ovaj link od "zehe" i u prvom postu covjek kuka na potrosnju od 8,5l.Jbg ipak je to dizel i trebao bi ipak dosta manje trositi(barem nekih 1,5-2).
- sparky
#397 Re: Alfa Romeo
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CA-i-G6R ... re=related[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PyxOY4Cu ... re=related[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PyxOY4Cu ... re=related[/youtube]
-
preludezalude
#398 Re: Alfa Romeo
Moras se malo jasnije izrazavati kad kazes "prosjek". Prosjek mozebiti u gradu, moze biti na otvorenom i moze biti kombinovane voznje. Nema nikakve sanse da bude tako mala razlika u potrosnji izmedju gradske i otvorenog puta. Ako trosi po gradu 10 litara, na otvorenom (ne mislim na auto put jer tu trosi blizu gradske), na otvorenom putu ne smije preci 6 litara. Ako trosi vise onda je nesto neispravno na autu.motorola01 wrote:Ako trosi u gradu 10 litara,a na otvorenom 7 litara,onda je prosjecna potrosnja 8,5 litara.preludezalude wrote:Sta ti ovo znaci puno prosjecna potrosnja 8-8,5 litara, pa onda ispod kazes da prosjek grad/otvoreno nebi trebao biti visi od 7 litara.motorola01 wrote:Bezveze covjeka(emko1234) napadate kad se on jedini ukljucio u ovu raspravu oko potrosnje.Na temi se moze naci da sam ja pitao za potrosnju benzinca 1,8 i dizela 1,9 jtdm i jedini je on pokusao odgovoriti.Da se on nije ukljucio vjerovtano bi jos cekali na neki odgovor u vezi potrosnje.Znaci apsolvirano.Potrosnja u gradu 9-10l,na otvorenom do 7..Prosjecna potrosnja dizela 1,9 jtdm(150KS) se krece oko 8-8,5litara.Puno brate za jednog dizela.Jest da ima 150KS,ali ipak je to dizel i mislim da ne bi trebao trositi(prosjek grad/otvoreno) vise od 7 litara..![]()
Pa i nije veca potrosnja od 7 litara.
A to sto kazem da ne bi trebalo ici iznad 7(prosjek) to mislim na ove druge dizele (c5,audi 4,mazda 6,insignia) koji sumnjam da trose 7 litara prosjeka,dok eto utvrdili smo da alfa trosi 8-8,5..Na to sam mislio...
edit:evo sad pogledao ovaj link od "zehe" i u prvom postu covjek kuka na potrosnju od 8,5l.Jbg ipak je to dizel i trebao bi ipak dosta manje trositi(barem nekih 1,5-2).
-
preludezalude
#399 Re: Alfa Romeo
Ako nekome stvarno trosi na otvorenoj cesti 7 litara, taj treba da se zapita da li on zna voziti auto ekonomicno ili da ode u servis i provjeri sta nije u redu sa autom. Taj auto sa 150ks na otvorenoj cesti nebi smjeo preci 5,5 litara.
- adnandus
#400 Re: Alfa Romeo
A šta ocekujete da auto od 150ks trosi 3.5 litra kupis sebi VW Lupo (zar ne emko) pa se kofrcis sa potrosnjom,malo se stisnes al zato sega potrosnja a alfu gledajte jer razmisljanje o nekoj ekstra ekonomicnosti vozeci ovakva auta nije za svakoga. Onaj ko kupuje alfu ne razmislja o tome koliko ce mu na pumpi ostati para, bar ja nisam tako razmisljao kad sam je kupovao niti vecina ljudi koji voze alfu koje znam a znam ih dosta. Licno moja karavanka 1.9 sa 105ks trosi trenutno po gradu 7,5-8, otvorene cca 5, po mom misljenju vise nego ekonomicno.
A ako trazis ekonomicnost prije nego kupis alfu bolje je nemoj ni kupovati nije za tebe