Sufizam
-
Emi_Nevermind
#376 Re: Sufizam
I osim toga, nisam te pitala da mi protumacis sufizam, a to sta je kome interesantno je subjektivno. Trazila sam odgovor od nekog upoucenog, te molim one neupucne da se idu svadjati s nekim drugim.
- Diwan
#377 Re: Sufizam
do nasih dervisa uopste nije tesko dociAmirEmira wrote:Rekla sam ako neko ZNA. Neko ko ne zna nista o ovom,i nije cu za ovo, i ne ocekujem da ima odgovor,stoga ne znam zasto si se nasao prozvan. Veza izmedju ova dva pravca, sekte, kako zelis, postoji, nije to upitno, zanima me da li u BiH postoji neka vrsta kooperacije, sastajanja, da li se o tome prica, kako je taj rabi dosao do bosanskih dervisa, i slicno. Zato trazim link na nasem. Engleskih ima i u izobilju.
http://www.huffingtonpost.com/stephen-s ... 89875.html
http://www.aulia-e-hind.com/Sufis.html
http://daniel-gigi.suite101.com/abraham ... fi-a255574
http://www.bukisa.com/articles/47828_th ... lah-sufism
- Diwan
#378 Re: Sufizam
Meni se cini, da more bidne nesto od toga oko visockih piramida - kazu da su tamo zadnji put videni ...
-
Mašinac
#379 Re: Sufizam
Do "halapucije" sigurno nije teško doći!Diwan wrote:do nasih dervisa uopste nije tesko dociAmirEmira wrote:Rekla sam ako neko ZNA. Neko ko ne zna nista o ovom,i nije cu za ovo, i ne ocekujem da ima odgovor,stoga ne znam zasto si se nasao prozvan. Veza izmedju ova dva pravca, sekte, kako zelis, postoji, nije to upitno, zanima me da li u BiH postoji neka vrsta kooperacije, sastajanja, da li se o tome prica, kako je taj rabi dosao do bosanskih dervisa, i slicno. Zato trazim link na nasem. Engleskih ima i u izobilju.
http://www.huffingtonpost.com/stephen-s ... 89875.html
http://www.aulia-e-hind.com/Sufis.html
http://daniel-gigi.suite101.com/abraham ... fi-a255574
http://www.bukisa.com/articles/47828_th ... lah-sufism
Pravog derviša nije lako naći jer su oni skriveni poput dragulja. Ono što se može naći na svakom koraku sigurno da zlato nije.
-
Emi_Nevermind
#380 Re: Sufizam
jednako je tesko naci ljude koji znaju voditi inteligentnu konveraciju 
- arzuhal
#381 Re: Sufizam
Da ti kažem: potpuno si u pravu što se mene tiče. Ne znam, zaista, ništa o ikakvom spoju kabalizma i sufizma i nikada za to nisam ni čuo (ništa konkretno kao taj slučaj sa rabinom). Zato ti se izvinjavam i neću ništa progovoriti o ovome više. Ovo velim iskreno i bez truna cinizma i sarkazma. I meni nije namjera svađa - da dodamAmirEmira wrote:I osim toga, nisam te pitala da mi protumacis sufizam, a to sta je kome interesantno je subjektivno. Trazila sam odgovor od nekog upoucenog, te molim one neupucne da se idu svadjati s nekim drugim.
A Allahu: hvala Ti, Gospodaru, što ništa ne znam o tome.
- dr.Gonzo
#382 Re: Sufizam
Evo ovdje u jednoj emisiji gostuju Rabin, Benediktinac i Sufistica (ako se tako kaze) pricaju o misticnim iskustvima
http://www.linktv.org/globalspirit/mystical
Doduse, Rabin vjerovatno nije kabalista, ali to nije ni bitno, mistici se lako dogovore medju sobom
Doduse, Rabin vjerovatno nije kabalista, ali to nije ni bitno, mistici se lako dogovore medju sobom
- arzuhal
#383 Re: Sufizam
To ova sufistkinja:dr.Gonzo wrote:Evo ovdje u jednoj emisiji gostuju Rabin, Benediktinac i Sufistica (ako se tako kaze) pricaju o misticnim iskustvima
Maata Lynn Barron received formal training in classical Sufism from a shaykh in Delhi, India. Maata Lynn founded the non-profit organization The Circle of Light as a vehicle for the transmission of the innate Wisdom, Beauty and Goodness of the divine feminine principle, SHE. Maata Lynn speaks and sits in meditation with people at retreats and conferences around the country.
Da je mistik, ne sporim
- bijela
#384 Re: Sufizam
ommmm SHE..
dočim ovi potonji prve dvije grupe pozicioniraju na sasvim rešpektabilno mjestu - prema tome, dijalog nije moguć, budući da ne nastupamo svi sa jednako ravnopravnih pozicija.
stoga on smatra da je jedini međureligijski dijalog moguć na ovom mističnom nivou, jer se tu pojavljuju novi, posebni, ujedinjujući faktori.....
inače, dr. Rešid Hafizović, kada je riječ o međureligijskom dijalogu smatra da je takav nemoguć na nivou teologije, budući da su Jevreji izbacili iz svete povijesti kršćane, a opet i Jevreji i kršćani muslimane,dr.Gonzo wrote:mistici se lako dogovore medju sobom
dočim ovi potonji prve dvije grupe pozicioniraju na sasvim rešpektabilno mjestu - prema tome, dijalog nije moguć, budući da ne nastupamo svi sa jednako ravnopravnih pozicija.
stoga on smatra da je jedini međureligijski dijalog moguć na ovom mističnom nivou, jer se tu pojavljuju novi, posebni, ujedinjujući faktori.....
-
Emi_Nevermind
#385 Re: Sufizam
zvucalo je iskreno, hvalaarzuhal wrote:Da ti kažem: potpuno si u pravu što se mene tiče. Ne znam, zaista, ništa o ikakvom spoju kabalizma i sufizma i nikada za to nisam ni čuo (ništa konkretno kao taj slučaj sa rabinom). Zato ti se izvinjavam i neću ništa progovoriti o ovome više. Ovo velim iskreno i bez truna cinizma i sarkazma. I meni nije namjera svađa - da dodamAmirEmira wrote:I osim toga, nisam te pitala da mi protumacis sufizam, a to sta je kome interesantno je subjektivno. Trazila sam odgovor od nekog upoucenog, te molim one neupucne da se idu svadjati s nekim drugim.![]()
A Allahu: hvala Ti, Gospodaru, što ništa ne znam o tome.
A Allahu: hvala ti Gospodaru sto sam se rodila ´vaka znatizeljna, bar mi nikad nije dosadno
-
Emi_Nevermind
#386 Re: Sufizam
Pogledala, zanimljiva emisija, i fakat puno toga zajednickog imaju, generalno. Prvenstveno to sto su totalno ZEN, da mi je da sam ovako rahatdr.Gonzo wrote:Evo ovdje u jednoj emisiji gostuju Rabin, Benediktinac i Sufistica (ako se tako kaze) pricaju o misticnim iskustvima
- arzuhal
#387 Re: Sufizam
Jedno vrijeme sam se fino bavio perenijalnom filozofijom (koja, naravno, ne mora nužno imati teološki, odnosno teozofski karakter) i sa velikim zanimanjem iščitavao F. Schouna, T. Burckhardta i ostale/slične pripadnike tog kruga promišljanja. I osnov priče i jest da se, recimo, trojica pripadnika tri različite (u ovom slučaju spomenuto, ali i ne mora) abrahamovske tradicije nikako ne mogu dogovoriti na svjetskoj horizontalnoj ravni, uključujući i praksu i učenje, ali da se itekako mogu složiti i pronaći istost na transcendentnoj ravni. Tako će se, veli se, jedan sufija, jedan kršćanski mistik i jedan indijski jogi veoma brzo ''dogovoriti'' i razumjeti jedan drugog. Između ostalog jer im je i ''jezik'' familijaran.bijela wrote:
inače, dr. Rešid Hafizović, kada je riječ o međureligijskom dijalogu smatra da je takav nemoguć na nivou teologije, budući da su Jevreji izbacili iz svete povijesti kršćane, a opet i Jevreji i kršćani muslimane,
Bavio sam se time, rekoh, iskreno i otvoreno. Sve dok nisam zaključio (na vlastitu odgovornost) da perenijalisti mogu uspjeti samo kao neki elitni klub sa ''5-6 članova'' u kojem će sjediti i, uz čaj i pucketanje vatre iz kamina, do mile volje razglabati o ''transcedentnim istostima'', u otklonu na običnu ''raju''.
I klimnuo sam glavom Ibn Haldunu koji je rekao kako je jedna od najvećih opasnosti po znanje to kada se miješaju, brkaju, poistovjećuju, slivaju jedani u druge filozofijski i teološki pojmovi, termini, jezikoslovlje uopće. Sa time se duboko slažem. A to perenijalizam (ovaj nama poznat, savremeni) upravo čini. I još masu toga.
Sjećam se kako je Rasim Muminović, na odbrani doktorske disertacije Nevada Kahterana, rekao:''Ovi šire maglu (misleći na perenijaliste o kojima je bilo riječi u disertaciji), a Kahteran je zgušnjava!''
- jorgun
#388 Re: Sufizam
Razumjeti se možda hoće, ali se dogovorit neće. Raziće se na samom početku. Pa makar ih bilo samo 5-6.arzuhal wrote:Tako će se, veli se, jedan sufija, jedan kršćanski mistik i jedan indijski jogi veoma brzo ''dogovoriti'' i razumjeti jedan drugog. Između ostalog jer im je i ''jezik'' familijaran.
- arzuhal
#389 Re: Sufizam
U tesavufu/sufizmu se rabe i dva pojma - salik i medžzub. Za neka dublja, slojevitija, preciznija, itsl. značenja i tumačenja, koga to zanima, neka potraži u djelima sufijskih velikana. Ja ću, ovaj put, samo nabaciti neko prostije i jednostavnije razumijevanje ta dva pojma, koristeći se i djelom čuvenog ibn Ataullaha el-Iskenderija, kadasallahu sirruhu.
Ta dva pojma označavaju različitost u Putu.
Napominjem, za one koji su se uputili u izučavanje tesavufa, da ovo koristim samo zbog jednog površnijeg uvida u stvar.
Salik je putnik. To je neko ko se na Putu kreće malim i pribranim koracima. To je neko ko se pridržava svih vjerskih pravila i propisa, jačajući na tom Putu. Na koncu, kao dar Božji za njegov trud, čekaju ga posebna duhovna stanja, otkrovenja, uvidi, posebna vrsta duhovne spoznaje.
Obrnuto, medžzub može biti neko ko uopće ne praktikuje ništa od vjere i ne pridržava se vjerskih propisa, recimo, ali u trenu kada Allah odluči, biva privučen snažnom silom koja je vid darovanja i milosti Božije, koja ga okreće ka Stvoritelju. To je iznenadno, snažno otkrovenje, stanje kojem se insan ne može suprotstaviti.
Ova dva pojma, ova dva stanja želim da ''izvučem'' iz okvira tesavufa i pogledam u ''običnom'' kontekstu vjere uopće.
Salik bi bio insan, vjernik, koji nauči osnove (da ne kažem - sve) propise islama i ide da ih primjenjuje i izvršava. Svojim ustrajnim djelovanjem (istikametom) on se upisuje kao odan i predan. On izvršava sve farzove i sunnete, a onda dodaje i nafile, dobrovoljno djelovanje. On malo-pomalo jača do svog duhovnog zenita. Njegov duhovni zenit, njegov duhovni vrhunac nije tek djelo ''njegovih deset prstiju'', njegovog intelekta, nego plod trajne kiše rosulje kojom ga Allah časti i vodi ka Sebi. I svoje djelovanje i darove u vidu spoznaja taj putnik zahvaljuje Allahu kojem pripada sva hvala i zahvala.
Za razliku od njega, medžzub je osoba koja može biti i u gafletu, nemaru, zaboravu - i onda, u jednom času, samom milošću i darovanjem Allahovim, takva osoba biva snažno uzdrmana, razdrmana i probuđena nekim blijeskom (džezbom), nekom spoznajom, koja je okreće ka Allahu. Tada ta osoba počinje da ide 'unazad', suprotno od načina ''salika''. Počinje da sabire utiske i djeluje.
Tamo odakle je salik krenuo, tamo putuje medžzub, dok salik stiže tamo odakle je počeo medžzub. Jedan svojom praksom stiže do spoznaje i posebnog stanja, drugi upravo tom spoznajom počinje da uvodi i provodi praksu. Jedan ustrajnim i bezbrojnim sedždama uspije da ''progleda'', drugi nakon ''progledavanja'' počinje da čini sedžde...
Ko je tu na početku, a ko na kraju? To pitanje nije uopće važno, a ne mora biti ni tačno postavljeno. Generalno, obojica moraju slijediti ono što je Allahov emr, ono sa čime je došao Pejgamber, alejhi-salatu we selam. To je islam.
Za razliku od ovakvih salika ili medžzuba, postoje i osobe koje kao da su oni, ali nisu ni blizu.
Tako postoji neka vrsta ljudi koji su, na svom putu, prolazili razne tradicije, slijedili različite propise i vjerska načela. Nisu se nalazili komotnim u nekim, pa su mijenjali čitavu jednu tradiciju vjerovanja i djelovanja za drugu, dok se nisu zaustavili u islamu, ili tesavufu/sufizmu, kao jednom islamskom okviru. Pomislili su, osjetili su da bi to mogao biti odgovor na njihovo traženje. Međutim, karakteristika takvih ''putnika'' je u tome što su oni, hodeći raznim putevima, usvajali različite stvari iz raznih tradicija. Oni nisu došli ''čisti'', njihov um nije uzeo abdest i gusul na vratima islama, ili tesavufa, nego su ušli sa svojim željama, htijenjima, zamislima...Ušli su sa svojim prethodnim životima. I onda su počeli da, unutar tog islamskog okvira, da redaju stvari po svom znanju, po svom prethodnom iskustvu - ne tek prihvatajući i čineći ''teslim'', nego unoseći svoje stvari u novu nastambu, krojeći stvar po svom.
Takvi ljudi hodaju unaokolo i pričaju o islamu, o tesavufu, ne shvatajući, počesto, da pričaju o vlastitom i jedinstvenom ćušpajzu kojeg su skuhali, pronalazeći pojedince sličnima sebi sa kojima zajedničko imaju upravo to da su i ti drugi zakuhali neki svoj lonac, neki ćušpajz, pa ih to privlači jednim drugima.
Kada ih neko sluša sa strane, mogao bi se i potpuno oduševiti njihovim govorom.
Ima ljudi čije te riječi o životu na ovome svijetu oduševljavaju i koji se pozivaju na Allaha kao svjedoka za ono što je u srcima njihovim... (el-Bekara, 204.)
Hazreti Selman el-Farisi, radijallahu 'anhu, sušta je suprotnost takvima.
A ima i onih drugih koji, nakon doživljaja ''džezbe'' počnu sa svakakvim praksama, čiji kraj zna samo Allah. Zato je jedan šejh rekao: ''Nekad se u čovjeku stisne govno, a on pomisli - srce!''
Napominjem, za one koji su se uputili u izučavanje tesavufa, da ovo koristim samo zbog jednog površnijeg uvida u stvar.
Salik je putnik. To je neko ko se na Putu kreće malim i pribranim koracima. To je neko ko se pridržava svih vjerskih pravila i propisa, jačajući na tom Putu. Na koncu, kao dar Božji za njegov trud, čekaju ga posebna duhovna stanja, otkrovenja, uvidi, posebna vrsta duhovne spoznaje.
Obrnuto, medžzub može biti neko ko uopće ne praktikuje ništa od vjere i ne pridržava se vjerskih propisa, recimo, ali u trenu kada Allah odluči, biva privučen snažnom silom koja je vid darovanja i milosti Božije, koja ga okreće ka Stvoritelju. To je iznenadno, snažno otkrovenje, stanje kojem se insan ne može suprotstaviti.
Ova dva pojma, ova dva stanja želim da ''izvučem'' iz okvira tesavufa i pogledam u ''običnom'' kontekstu vjere uopće.
Salik bi bio insan, vjernik, koji nauči osnove (da ne kažem - sve) propise islama i ide da ih primjenjuje i izvršava. Svojim ustrajnim djelovanjem (istikametom) on se upisuje kao odan i predan. On izvršava sve farzove i sunnete, a onda dodaje i nafile, dobrovoljno djelovanje. On malo-pomalo jača do svog duhovnog zenita. Njegov duhovni zenit, njegov duhovni vrhunac nije tek djelo ''njegovih deset prstiju'', njegovog intelekta, nego plod trajne kiše rosulje kojom ga Allah časti i vodi ka Sebi. I svoje djelovanje i darove u vidu spoznaja taj putnik zahvaljuje Allahu kojem pripada sva hvala i zahvala.
Za razliku od njega, medžzub je osoba koja može biti i u gafletu, nemaru, zaboravu - i onda, u jednom času, samom milošću i darovanjem Allahovim, takva osoba biva snažno uzdrmana, razdrmana i probuđena nekim blijeskom (džezbom), nekom spoznajom, koja je okreće ka Allahu. Tada ta osoba počinje da ide 'unazad', suprotno od načina ''salika''. Počinje da sabire utiske i djeluje.
Tamo odakle je salik krenuo, tamo putuje medžzub, dok salik stiže tamo odakle je počeo medžzub. Jedan svojom praksom stiže do spoznaje i posebnog stanja, drugi upravo tom spoznajom počinje da uvodi i provodi praksu. Jedan ustrajnim i bezbrojnim sedždama uspije da ''progleda'', drugi nakon ''progledavanja'' počinje da čini sedžde...
Ko je tu na početku, a ko na kraju? To pitanje nije uopće važno, a ne mora biti ni tačno postavljeno. Generalno, obojica moraju slijediti ono što je Allahov emr, ono sa čime je došao Pejgamber, alejhi-salatu we selam. To je islam.
Za razliku od ovakvih salika ili medžzuba, postoje i osobe koje kao da su oni, ali nisu ni blizu.
Tako postoji neka vrsta ljudi koji su, na svom putu, prolazili razne tradicije, slijedili različite propise i vjerska načela. Nisu se nalazili komotnim u nekim, pa su mijenjali čitavu jednu tradiciju vjerovanja i djelovanja za drugu, dok se nisu zaustavili u islamu, ili tesavufu/sufizmu, kao jednom islamskom okviru. Pomislili su, osjetili su da bi to mogao biti odgovor na njihovo traženje. Međutim, karakteristika takvih ''putnika'' je u tome što su oni, hodeći raznim putevima, usvajali različite stvari iz raznih tradicija. Oni nisu došli ''čisti'', njihov um nije uzeo abdest i gusul na vratima islama, ili tesavufa, nego su ušli sa svojim željama, htijenjima, zamislima...Ušli su sa svojim prethodnim životima. I onda su počeli da, unutar tog islamskog okvira, da redaju stvari po svom znanju, po svom prethodnom iskustvu - ne tek prihvatajući i čineći ''teslim'', nego unoseći svoje stvari u novu nastambu, krojeći stvar po svom.
Takvi ljudi hodaju unaokolo i pričaju o islamu, o tesavufu, ne shvatajući, počesto, da pričaju o vlastitom i jedinstvenom ćušpajzu kojeg su skuhali, pronalazeći pojedince sličnima sebi sa kojima zajedničko imaju upravo to da su i ti drugi zakuhali neki svoj lonac, neki ćušpajz, pa ih to privlači jednim drugima.
Kada ih neko sluša sa strane, mogao bi se i potpuno oduševiti njihovim govorom.
Ima ljudi čije te riječi o životu na ovome svijetu oduševljavaju i koji se pozivaju na Allaha kao svjedoka za ono što je u srcima njihovim... (el-Bekara, 204.)
Hazreti Selman el-Farisi, radijallahu 'anhu, sušta je suprotnost takvima.
A ima i onih drugih koji, nakon doživljaja ''džezbe'' počnu sa svakakvim praksama, čiji kraj zna samo Allah. Zato je jedan šejh rekao: ''Nekad se u čovjeku stisne govno, a on pomisli - srce!''
- dr.Gonzo
#390 Re: Sufizam
O tome kakva je i sta je ja radije ne bih govorio, ionako je u emisiji najzanimljivijivija bila prica brata DavidaTo ova sufistkinja:
Maata Lynn Barron received formal training in classical Sufism from a shaykh in Delhi, India. Maata Lynn founded the non-profit organization The Circle of Light as a vehicle for the transmission of the innate Wisdom, Beauty and Goodness of the divine feminine principle, SHE. Maata Lynn speaks and sits in meditation with people at retreats and conferences around the country.
Da je mistik, ne sporim
Meni se cini da "perenijalisti" bas rastjeruju magluJedno vrijeme sam se fino bavio perenijalnom filozofijom (koja, naravno, ne mora nužno imati teološki, odnosno teozofski karakter) i sa velikim zanimanjem iščitavao F. Schouna, T. Burckhardta i ostale/slične pripadnike tog kruga promišljanja. I osnov priče i jest da se, recimo, trojica pripadnika tri različite (u ovom slučaju spomenuto, ali i ne mora) abrahamovske tradicije nikako ne mogu dogovoriti na svjetskoj horizontalnoj ravni, uključujući i praksu i učenje, ali da se itekako mogu složiti i pronaći istost na transcendentnoj ravni. Tako će se, veli se, jedan sufija, jedan kršćanski mistik i jedan indijski jogi veoma brzo ''dogovoriti'' i razumjeti jedan drugog. Između ostalog jer im je i ''jezik'' familijaran.
Bavio sam se time, rekoh, iskreno i otvoreno. Sve dok nisam zaključio (na vlastitu odgovornost) da perenijalisti mogu uspjeti samo kao neki elitni klub sa ''5-6 članova'' u kojem će sjediti i, uz čaj i pucketanje vatre iz kamina, do mile volje razglabati o ''transcedentnim istostima'', u otklonu na običnu ''raju''.
I klimnuo sam glavom Ibn Haldunu koji je rekao kako je jedna od najvećih opasnosti po znanje to kada se miješaju, brkaju, poistovjećuju, slivaju jedani u druge filozofijski i teološki pojmovi, termini, jezikoslovlje uopće. Sa time se duboko slažem. A to perenijalizam (ovaj nama poznat, savremeni) upravo čini. I još masu toga.
Sjećam se kako je Rasim Muminović, na odbrani doktorske disertacije Nevada Kahterana, rekao:''Ovi šire maglu (misleći na perenijaliste o kojima je bilo riječi u disertaciji), a Kahteran je zgušnjava!''
Ako tolika razlicita ucenja imaju veoma slicnu(istu?) sustinu, zar onda nije logicno da se dijalog vodi oko te sustine, a ne oko razlika(koje su po mom misljenju posljedica razlicitih historijskih konteksta u kojima su se ta ucenja pojavila).
- arzuhal
#391 Re: Sufizam
Sasvim tačno, ali zato nije potrebna nikakva posebna, maksuz-filozofija perenijalizma, itsl. To je tako logično i tako normalno da nije normalno to toliko ni isticat, a pogotovo praviti nekakvu filozofiju od toga jer upravo takva varijanta ''isključuje'' normalan, prirodan dijalog, ''uzurpirajući'' jedan prostor za sebe. Vjerujem da me razumiješ, makar se i ne slagao sa mnom.dr.Gonzo wrote: Ako tolika razlicita ucenja imaju veoma slicnu(istu?) sustinu, zar onda nije logicno da se dijalog vodi oko te sustine, a ne oko razlika.
Najljepši i najprirodniji perenijalizam sam ja imao sa najobičnijim ljudima na terenu, da ne kažem kroz razgovor prilikom lopatanja i čišćenja snijega sa pokojnim Matom, komšijom, naprimjer. Pa se onda katolički svećenik iskreno začudi na njegovoj sahrani - odakle toliko muslimana da prisustvuje sahrani, ko je bio taj Mato? Bio normalan čovjek, dobar susjed, vjernik.
Dakle, mene zanima ''baza'', što rek'o Marx. A vajni perenijalisti neka grade svoje transcendentne kule jedinstva i istosti...
- fatamorgana
#392 Re: Sufizam
K'o biva, ovaj prvi, salik je nešto k'o ziheraš, štreber a ovaj drugi medžzub je više onako kreativac, talentiran ....arzuhal wrote:U tesavufu/sufizmu se rabe i dva pojma - salik i medžzub. Za neka dublja, slojevitija, preciznija, itsl. značenja i tumačenja, koga to zanima, neka potraži u djelima sufijskih velikana. Ja ću, ovaj put, samo nabaciti neko prostije i jednostavnije razumijevanje ta dva pojma, koristeći se i djelom čuvenog ibn Ataullaha el-Iskenderija, kadasallahu sirruhu.
- arzuhal
#393 Re: Sufizam
Pa..Možda bi neko to i tako mogao zamisliti.fatamorgana wrote: K'o biva, ovaj prvi, salik je nešto k'o ziheraš, štreber a ovaj drugi medžzub je više onako kreativac, talentiran ....
- Diwan
#394 Re: Sufizam
i obadva su pod Božanskom upravom tj, niti je salik salik, niti je ovaj drugi drugi sa sobom.
Dosta se svijeta fura na ovo drugo - ashk, spoznaja, otkrovenje, 'kreativnost', mada je sve to moguce samo sa Bogom.
Ko veli, ' Što ja moram klanjat, ja sam ti ba ashik'.
jest, malo sutra
Dosta se svijeta fura na ovo drugo - ashk, spoznaja, otkrovenje, 'kreativnost', mada je sve to moguce samo sa Bogom.
jest, malo sutra
- arzuhal
#395 Re: Sufizam
Ako to svedemo na našu prizemniju ravan, to je onda ono:''...jest, al' sam dobar u duši!''Diwan wrote:i obadva su pod Božanskom upravom tj, niti je salik salik, niti je ovaj drugi drugi sa sobom.
jest, malo sutra
- fatamorgana
#396 Re: Sufizam
Ma vidim ja niko nije baš sav svoj ....Diwan wrote:i obadva su pod Božanskom upravom tj, niti je salik salik, niti je ovaj drugi drugi sa sobom.
- fatamorgana
#397 Re: Sufizam
Ma ja, hebo humanost, dobrotu, sad je trendy bit' vjernik ....arzuhal wrote:Ako to svedemo na našu prizemniju ravan, to je onda ono:''...jest, al' sam dobar u duši!''Diwan wrote:i obadva su pod Božanskom upravom tj, niti je salik salik, niti je ovaj drugi drugi sa sobom.
jest, malo sutra
- arzuhal
#398 Re: Sufizam
Fulio si skroz, al' et'...fatamorgana wrote:Ma ja, hebo humanost, dobrotu, sad je trendy bit' vjernik ....arzuhal wrote:Ako to svedemo na našu prizemniju ravan, to je onda ono:''...jest, al' sam dobar u duši!''Diwan wrote:i obadva su pod Božanskom upravom tj, niti je salik salik, niti je ovaj drugi drugi sa sobom.
jest, malo sutra
- fatamorgana
#399 Re: Sufizam
Za mene je zapravo fulio onaj ko postane fanatičan, netolerantan, isključiv u slijeđenju jedne ideje, ideologije ili religije i pri tom zanemari dobrotu, ljudskost, humanost.arzuhal wrote:
Fulio si skroz, al' et'...
Po onome koliko ja znam o sufizmu (sigurno nije puno al' eto) ko ga istinski slijedi postaje bolji insan, voli ljude i tolerantan je i prema onima koji nisu kao on.
Da li je ovo gore pobrojano cilj ili posljedica ne znam ali bilo koje učenje koje ne pomaže ljudima pa postaju čovječniji, mudriji, tolerantniji, otvoreniji ne znam čemu može da služi osim pumpanju nefsa/ega.
- arzuhal
#400 Re: Sufizam
Lijepo si ovo napisao, nije da nisi. Ali ja i dalje ne znam šta želiš da kažeš. Evo, naprimjer, jedna stvar koju nisi mogao fuliti koliko god da si se upoznao sa sufizmom: uvijek, za svagda, na vijeke vjekova - u tesavufu je prvo i zadnje, ''najglavnije'', sama suština cijele priče - sam Allah Uzvišeni i odnos pojedinca spram Njega. Pretpostavljam da si to uvidio. SVE ostalo (recimo sve ljudske kvalitete koje si ti pobrojao) dolazi kao posljedica Njega kao Uzroka ili Uzročnika. Tesavuf ili sufizam ide za tim da pobriše ljudski ego u odnosu na Njega, jer ima samo jedan On, odnosno samo On može reći - posve istinito - ''Ja jesam!''.fatamorgana wrote:Za mene je zapravo fulio onaj ko postane fanatičan, netolerantan, isključiv u slijeđenju jedne ideje, ideologije ili religije i pri tom zanemari dobrotu, ljudskost, humanost.arzuhal wrote:
Fulio si skroz, al' et'...
Po onome koliko ja znam o sufizmu (sigurno nije puno al' eto) ko ga istinski slijedi postaje bolji insan, voli ljude i tolerantan je i prema onima koji nisu kao on.
Da li je ovo gore pobrojano cilj ili posljedica ne znam ali bilo koje učenje koje ne pomaže ljudima pa postaju čovječniji, mudriji, tolerantniji, otvoreniji ne znam čemu može da služi osim pumpanju nefsa/ega.
Obzirom da sufije vjeruju u Kur'an kao Njegovu objavu i prihvataju sve Njegove naredbe, oni sve i provode u svom životu, bez pogovora. Naprotiv, Mevlana Dželaludin Rumi, Rabija Adewija i plejada čuvenih sufija su svi odreda izvršavali sve farzove/naredbe, pa su redovno obavljali namaz, postili, itd. Međutim - i oni su to sami govorili - tvrdili su da se to sve treba činiti iz same ljubavi, iz činjenice da ni nas Allah nije stvorio iz mržnje, nego ljubavi, i da zato nijedan vid ibadeta (obredoslovlja), za nekog ko tvrdi da voli Allaha ili tvrdi da je sam ispunjen ljubavlju, ne smije i ne može biti težak za obaviti, te da to ne čine iz straha od kazne ili želeći nagradu, nego ZATO ŠTO TO TAKO TREBA, JER JE TO ISTINA O KOJOJ NEMA POTREBE DISKUTIRATI!
I upravo ti velikani tesavufa su i govorili: kako neko smije za sebe tvrditi da je, recimo, sufija, a ništa od toga nema osim pustih riječi? Tesavuf je mukotrpan rad, a ne plandovanje u hladovini i smišljanje dosjetki, ispisivanje grafita i tome slično.
Zato: da neko za sebe tvrdi kako je nešto spoznao, kako je ''zaljubljenik'', kako je ovo-ono, a da nema neprestanog ibadeta i dobrih djela iza sebe, da nije neprestano okrenut Gospodaru Svega, da je predan - o čemu se onda priča?
I ovo se, generalno, tiče nas svih, bez obzira kime se mi smatrali i šta tvrdili da jesmo ili nismo.