Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kojeime

#376 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 12/03/2011 22:21, edited 3 times in total.
nista novo

#377 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by nista novo »

Osnova svake religije je zivot poslije zivota, tj. zagrobni zivot. tj. strah od smrti. Znaci nada da ce se zivjeti bolje kad se preselimo na drugi svijet. I to je tako plodno tlo za manipulacije, da nije ni cudo zasto sve religije imaju svoje sljedbenike. I sam vjernik nije vjernik zato sto drugima zeli dobro vec prvenstveno se bori da bi sebi obezbijedio bolje mjesto na drugome svijetu. Zato se i desava da pripadnik jedne religije ne prizna drugu religiju i mrzi clana druge religije koje nije clan, iako obje slicno uce i obje se kunu u iste uzvisene ciljeve. Zato se i desava da se ubija u ime svoje religije i u ime Bozije iako sve kazu ne ubij. I tako dalje, mogao bi do sutra, ali valjda je i ovo dovoljno.
Desert Wind

#378 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by Desert Wind »

nista novo wrote:Osnova svake religije je zivot poslije zivota, tj. zagrobni zivot. tj. strah od smrti. Znaci nada da ce se zivjeti bolje kad se preselimo na drugi svijet. I to je tako plodno tlo za manipulacije, da nije ni cudo zasto sve religije imaju svoje sljedbenike. I sam vjernik nije vjernik zato sto drugima zeli dobro vec prvenstveno se bori da bi sebi obezbijedio bolje mjesto na drugome svijetu. Zato se i desava da pripadnik jedne religije ne prizna drugu religiju i mrzi clana druge religije koje nije clan, iako obje slicno uce i obje se kunu u iste uzvisene ciljeve. Zato se i desava da se ubija u ime svoje religije i u ime Bozije iako sve kazu ne ubij. I tako dalje, mogao bi do sutra, ali valjda je i ovo dovoljno.
bra'o - to je to :thumbup:
Great Cornholio

#379 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by Great Cornholio »

pastirck wrote:
nista novo wrote:povijest covijecanstva gdje religije uzimaju najvise sljedbenika. Bogatima treba da bi bili jos bogatiji, samo toliko.
A ti bi kao oduzimao od bogatih pa davao siromasnim, izadji na sljedecim izborima sa svojom
Robin Hood strankom.
Nema šanse da ta stranka uspije, jer da bi uspio trebaš imati podršku bogatih, a da bi dobio njihovu podršku moraš i sam biti bogat, a ne škodi i ako si dobar sa "božijim ljudima" :mrgreen: Religija nije veliko zlo, a može čak biti i dobro, al' pod uslovom da nije istitucionalizovana. Puno isplatljivije bi bilo kad ne bi bilo posrednika između Boga i ljudi, a i sigurnije po mir u svijetu.
kukuruz_kokicar

#380 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by kukuruz_kokicar »

pastirck wrote:Tema je religija kao put, uputstvo, nadogradnja, staza ka usavrsavanju morala.
Sretan ti put, samo te molim da dok citas znakove tj. uputstva pripazis da namjerno ne pregazis neko drugo zivo bice pod krinkom dobrocinstva ili morala. Ne bi bilo prvi put da se tako nesto desi kada ljudi putuju tim putem.
Na tom putu ima jedno raskrsce koje svaki covjek mora proci u zivotu. Jedan krak je slijepa cesta i podrazumijeva slijepo pracenje uputstva. Drugi krak izgleda kao autoput sa 10 traka koji se racva na bezbroj kozjih stazica kojom ti se cini da niko nikada nije prosao.
Koji je pravi put? Zavisi od putnika. Za nekoga je idealna slijepa cesta koja po definiciji ne vodi nigdje i gdje ni slijepac ne moze zalutati. Kakav god put izaberes, ti si, a ne religija ili ideologija, kriv za posljedice svog izbora.
cikafe

#381 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by cikafe »

kojeime wrote:
BHF_Manijak wrote:
kojeime wrote:
Dakle to je izvor naseg nesporazuma. Vi prepisujete ono sto pise vjerskim knjigama i pricate sta biste zeljeli da bude. Ok, to je tako, slazem se, u knjigama pise to sto pise i nema problema.

Ja za razliku od vas kazem da fakticko stanje na terenu nije onakvo kako pise u kjnigama, da se knjige ne postuju i kao zakjucak izvodim da te knjige ne mogu dovesti do dobrocinstva, jer da mogu, vec bi to uradile.
Mani se suplje Bogati...Da su ljudi takvi genijalci kakvi nisu, ne bi nam silni zakoni trebali i norme ponasanje, predmeti "Etika i ovo", "Etika i ono" itd...Zato mojne pricati o nekoj idili u svijetu...Evo necu od zakona pocinjati, uzmi samo primjer bonton, kakav ti moras(Ne ti bukvalno)hajvan biti da tebi neko mora knjigu napravit od xxx stranica da ti kaze kako je se lijepo ponasati?! :-? :roll: Te ne stavljaj ruke na sto dok jedes, stavi ruku kad zijevas, nemoj ovo, nemoj ono itd itd itd...I to su neke norme ponasanja koje ljudi slijede, a sto?!Ko je ti "izmislio", ko je to napisao?!Opet je i to relativno jer je sve stvar geografskog podrucja, ali nako generalno gledano...Dakle tu pricu ja sam fin jer sam tako odgojen, ja dijelim i pomazem jer tako mislim, mozes macku o rep, sve mi radimo nesto jer nam je "neko tako reko da treba", a ne zato sto mi za tim osjecamo potrebu(I ta potreba koju "osjetimo" je vremeno stecena upravo jer nam je reko neko da je fino uraditi to i to, pomoci tog i tog i slicno...)
Mi ljudi smo nesavrseni i trebaju nam zakoni. Napravili smo zakone, ljudske, ali kako smo nesavrseni niti ih postujemo niti su ti zakoni savrseni (jer smo ih mi napravili). Tu nema dileme, to je tacno.

Ali biblija i kuran nisu ljudski zakoni vec boziji. Pa opet nisu uticali na ljude da se poprave.

Pazi, ne picam o religiji uopsteno vec o temi. Religije ljudima nisu put ka dobrocinstvu i covjeku. To je moje misljenje. Mozda nekim drugim bicima bi bile, ali nama ljudima, ovakvi kakvi smo, nisu. Treba nam nesto jace da bi nas prosvijetlilo. Religije su zakazale, nisu ispunile ulogu putokaza i vodjstva prema dobrocinstvu i covjeku. Cak i da se slozim da nije problem u religijama vec u ljudima opet je problem slijedecii: Religije, ovakve kakve jesu, ne mogu popraviti ljude ovakve kakvi jesmo. Treba nam nesto bolje.
potpis!
ljubav_aha

#382 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote::lol: :lol: :lol:
Najvise volim kada se pomijesaju kruske i jabuke... Kakav to kompot zna ispasti :lol:
Bas me interesuje da sam postavila temu "Kulinarstvo" vi bi raspravljali o kuharima, pa bi presli na konzumente, pa onda na njihov probavni sistem i na kraju bi analizirali output svega toga..

Lubav-aha... ako ne znas otvarati nove teme, molim te javi mi na pp, rado cu te poduciti...

Dobro djelo je dobro djelo bilo od vjernika ili nevjernika, u to nema sumnje. O sistemu kazne i nagradjivanja mozete slobodno raspravljati i sa svojim roditeljima, pa ih pitati da li su i oni taj sistem u vasem odgojnom procesu upraznjavali ili su vas pustili da sami spoznajete svijet i stvari oko sebe...

Ukoliko vec ne vjerujete u ovaj sistem, zasto onda ne radite na dobrovoljnoj bazi, i svom poslodavcu na kraju mjeseca ne kazete "Oprostite, ali meni ne treba nagrada (plata), jer ja ovdje radim zato sto to zelim, a ne da bi bio nagradjen za svoj trud"...

TEMA JE ... RELIGIJA put ka dobrocintvu i covjeku (znaci, sta to religija nalaze i kako nalaze da se rade dobra djela)..
NE GOVORI SE O LJUDIMA... koji praktikuju religiju ili je pogresno praktikuju ili je uopste ne praktikuju...

Ocito da ste analizu djela iz predmeta knjizevnosti propustili... pa vam je kriticka misao ostala strana, ocito da djelo analizirate po sopstvenom nahodjenju, a ne po nahodjenju onoga sto je pisac htio reci...
Pjesnicka sloboda nama sta :lol:
nisam planirala otvoriti novu temu,jer bi se takav akt automatski definirao kao atak ;-)

postoje volonterski radovi,znaci,nije svaki radi iskljucivo orijetniran ka plati > nagradi ;-)

ne mozes izdvajati sisteme,to je prosto nemoguce :lol:
ljubav_aha

#383 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

Warhead wrote:
ljubav_aha wrote:
dobra djela muslimana vs. dobrih djela nemsulimana , :-D
Sta je pitanje? Kako Islam gleda na dobra djela ne muslimana? Ili, sta ako je neko cinio dobra djela a bio ateista? Po tom pitanju Islam je decidan i kaze da Allah dz.s. od svih grijeha nikada nece oprostiti nevjerstvo (kufr) i sirk (mnogobostvo).

Ipak treba imati na umu i da ce nakon smrti Allah dz.s. suditi svakom pojedinacno. U tom postupku ce biti zastupljen koncept apsolutne pravde. To znaci da ce i dobra i losa djela biti ponderisana prema okolnostima u kojima su cinjena. Izmedju ostalog i kakva je bila sredina i vrijeme u kojoj je pojedinac zivio - mozda je bio nemusliman jer do njega nije ni doslo islamsko ucenje. Uglavnom, svaki pojedinac ce biti prica za sebe i neka svako sebe procijeni.

nemuslimana = vjernika drugih relgiija ;-)

inateresatno,kako vjernici muslimani kosntanto optuzuju pogresno vjerovanje vjernika drugih relgija , a da su postavljali citate iz biblije i tore na ovoj temi,to bi bilo super,zar ne :!:
bijela

#384 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by bijela »

šta, a pripadnici drugih religija smatraju da je muslimansko vjerovanje ispravno?
ljubav_aha

#385 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

nista novo wrote:
strongwoman wrote:A ti jarane se vrati na prvu stranicu ovog posta pa procitaj (kad vec do sada nisi naucio kako se cita i pise po forumu)...
Najvise volim forumske kamikaze, uljepsaju mi dan :lol:
Procitao, zato se i javljam, pogresan ti je ´naslov, mogao si staviti " Kuran ili Islam put ka dobrocinstvu i covjeku"
Ispravi me ako sam pogrijesio, ima i drugi religija, ne vidim da ih spominjes, ili one nisu na tom putu...
eh,to je upravo sto spmenuh prije par minuta na prethodnom postu;zasto postavljati misli drugih relgija ,ako se automatksi iskljucuje njihova vrijednost od strane msulimana :!:
ljubav_aha

#386 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:šta, a pripadnici drugih religija smatraju da je muslimansko vjerovanje ispravno?
svaki vjernik prihvata vjerovanje drugog vjenrnika i postuje njegovu religiju

ako vjernici optuzuju druge vjernike drugih religija da su na krivom putu,sto je ,u pricnipu,svrha relgija ka putu dobrocinstva i medjusobnih odnosa

licno,mene iskren vjernik nece udaljiti od sebe,kao sto ne zelim iskrenog vjernika udaljiti od sebe,jer imamo drugacije stavove,ali imamo iste ciljeve,sustina nam je zajdnicka > humanost,uzajamna pomoc i posotvanje
bijela

#387 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by bijela »

ljubav_aha wrote:

ako vjernici optuzuju druge vjernike drugih religija da su na krivom putu,sto je ,u pricnipu,svrha relgija ka putu dobrocinstva i medjusobnih odnosa

licno,mene iskren vjernik nece udaljiti od sebe,kao sto ne zelim iskrenog vjernika udaljiti od sebe,jer imamo drugacije stavove,ali imamo iste ciljeve,sustina nam je zajdnicka > humanost,uzajamna pomoc i posotvanje
možeš ti skontati kakvu svrhu imaju religije (iako pripadnici različitih religija ne priznaju uvjerenja onih drugih kao tačna) kad hoćeš, vjerujem.

ovdje si izostavila jedno 90% religijskih principa i ti to znaš. kao što znaš da se religija ne sastoji samo od dogme (akaida), nego i od etike (ahlaka). postoji razlika u akaidu, ali moralni principi su skoro identični u religijama. akaid je čovjekov odnos prema Bogu i Onostranom, a etika je usmjerena prema ljudima - logički slijed je jasan, kada govorimo o ovoj temi na forumu.
da svaka religija ima u sebi inkorporirane principe koji jamče suživot i lijep odnos prema pripadnicima druge religije zna svaki iole obrazovan čovjek u polju teologije i zbog toga i postoje međureligijske organizacije.
vjerujem da se, eto na primjer, do sada čula za projekat "A common word" (http://www.acommonword.com/).

pogotovo kad je riječ o kršćanima, za koje se na jednom jestu u Kur'anu kaže: svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: "Mi smo kršćani", zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole.
lgG

#388 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by lgG »

bijela wrote:šta, a pripadnici drugih religija smatraju da je muslimansko vjerovanje ispravno?
svako misli da vjeruje u pravu stvar, a onaj drugi grijesi, pa vjerujte.. cak i neki "vjernici" tu smatraju nas zivotinjama, nizom vrstom, sta li, imam takav utisak.. daleko je to od pravog vjernika, od covjeka. Ako je religija put ka dobrocinstvu i covjeku onda smo mi posteno naj.... http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /101001096 ni prvi a sigurno ni posljednji
bijela

#389 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by bijela »

lgG wrote:
svako misli da vjeruje u pravu stvar, a onaj drugi grijesi, pa vjerujte.. cak i neki "vjernici" tu smatraju nas zivotinjama, nizom vrstom, sta li, imam takav utisak.. daleko je to od pravog vjernika, od covjeka. Ako je religija put ka dobrocinstvu i covjeku onda smo mi posteno naj.... http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /101001096 ni prvi a sigurno ni posljednji
tako je, lgG, i ništa time novo nisi dokazao.

postoje vjernici o kojima govoriš i nemoj misliti da se meni i još xy drugih vjernika njihovi postupci ne gade.
kao što postoje ateisti (uprkos proklamovanja moralnosti kojoj nije potreban Bog), čiji mi se postupci gade.

i kao što imaju vjernici koji tebe smatraju nižom vrstom, ima ateista koji smatraju mene zaostalim majmunom koji ne zna koristiti razum.

i šta ćemo sada? ugledati se na gore ili na bolje primjere iz obe grupe?
ljubav_aha

#390 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:
ljubav_aha wrote:

možeš ti skontati kakvu svrhu imaju religije (iako pripadnici različitih religija ne priznaju uvjerenja onih drugih kao tačna) kad hoćeš, vjerujem.

ovdje si izostavila jedno 90% religijskih principa i ti to znaš. kao što znaš da se religija ne sastoji samo od dogme (akaida), nego i od etike (ahlaka). postoji razlika u akaidu, ali moralni principi su skoro identični u religijama. akaid je čovjekov odnos prema Bogu i Onostranom, a etika je usmjerena prema ljudima - logički slijed je jasan, kada govorimo o ovoj temi na forumu.
da svaka religija ima u sebi inkorporirane principe koji jamče suživot i lijep odnos prema pripadnicima druge religije zna svaki iole obrazovan čovjek u polju teologije i zbog toga i postoje međureligijske organizacije.
vjerujem da se, eto na primjer, do sada čula za projekat "A common word" (http://www.acommonword.com/).

pogotovo kad je riječ o kršćanima, za koje se na jednom jestu u Kur'anu kaže: svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: "Mi smo kršćani", zato što među njima ima svećenika i monaha i što se oni ne ohole.
ali,to je problem vjernika i njegovog Boga,i dok je god na licnom nivou,to nije neciji problem

ne razumijem,zasto vjernicima jedne relgije smeta razlicit nacin vjerovanja pripadnika druge relgije,to medjusobno natjecanje je besmisleno

relgijski pricnipi su dio koletkivne pripadnosti,no to,prije svega,ovisi od sredine zivljenja
arte.fakt

#391 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

ljubav_aha wrote:
bijela wrote:
ljubav_aha wrote:

ali,to je problem vjernika i njegovog Boga,i dok je god na licnom nivou,to nije neciji problem

ne razumijem,zasto vjernicima jedne relgije smeta razlicit nacin vjerovanja pripadnika druge relgije,to medjusobno natjecanje je besmisleno

relgijski pricnipi su dio koletkivne pripadnosti,no to,prije svega,ovisi od sredine zivljenja
gdje si ti to vidjela , da je to tako ...
bijela

#392 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by bijela »

ljubav_aha wrote: ali,to je problem vjernika i njegovog Boga,i dok je god na licnom nivou,to nije neciji problem

besmisleno ti je jer nisi u određenoj vjerničkoj skupini, pa ni odnos spram Boga ne doživljavaš osobno. to je ipak, malo dublja tematika da bi se komentirala sa "besmisleno je".
no, ako ti se da čitati, možda ćeš se pronaći u pisnaju frithjofa schouna o trancendentalnom jedinstvu religija.

religijski principi su nepromjenjivi i ne ovise o sredini, pogotovo kad je riječ o etičkim principima.
Warhead

#393 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by Warhead »

ljubav_aha wrote:
Warhead wrote:
ljubav_aha wrote:
dobra djela muslimana vs. dobrih djela nemsulimana , :-D
Sta je pitanje? Kako Islam gleda na dobra djela ne muslimana? Ili, sta ako je neko cinio dobra djela a bio ateista? Po tom pitanju Islam je decidan i kaze da Allah dz.s. od svih grijeha nikada nece oprostiti nevjerstvo (kufr) i sirk (mnogobostvo).

Ipak treba imati na umu i da ce nakon smrti Allah dz.s. suditi svakom pojedinacno. U tom postupku ce biti zastupljen koncept apsolutne pravde. To znaci da ce i dobra i losa djela biti ponderisana prema okolnostima u kojima su cinjena. Izmedju ostalog i kakva je bila sredina i vrijeme u kojoj je pojedinac zivio - mozda je bio nemusliman jer do njega nije ni doslo islamsko ucenje. Uglavnom, svaki pojedinac ce biti prica za sebe i neka svako sebe procijeni.

nemuslimana = vjernika drugih relgiija ;-)

inateresatno,kako vjernici muslimani kosntanto optuzuju pogresno vjerovanje vjernika drugih relgija , a da su postavljali citate iz biblije i tore na ovoj temi,to bi bilo super,zar ne :!:
Vrlo plitak komentar. Normalno je da ja kao musliman vjerujem da je istina ono sto je Allah dz.s. objavio preko poslanika Muhameda a.s.. Nikoga ne optuzujem, meni ni u dzep, ni iz dzepa. Hoces li ti ili bilo ko drugi vjerovati u ono sto ja vjerujem ili u nesto drugo - apsolutno mi je svejedno sve dok mi to ne namecete. Zato sam i napisao kakav je stav Islama po pitanju kojeg si postavila i ne znam sta tu nije jasno. Sta pokusavas da pokazes? Mozes li biti konkretnija?
zijancer

#394 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by zijancer »

Po tom pitanju Islam je decidan i kaze da Allah dz.s. od svih grijeha nikada nece oprostiti nevjerstvo (kufr) i sirk (mnogobostvo).
što ne znači da se šehadet smije koristiti kao alibi za kojekakve greške prema drugim ljudima..bilo svjesno bilo samozavaravanjem..to mi je gore od nevjerstva, jer je otjeralo više ljudi od vjere nego privuklo
cikafe

#395 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by cikafe »

bijela wrote:
ljubav_aha wrote: ali,to je problem vjernika i njegovog Boga,i dok je god na licnom nivou,to nije neciji problem

besmisleno ti je jer nisi u određenoj vjerničkoj skupini, pa ni odnos spram Boga ne doživljavaš osobno. to je ipak, malo dublja tematika da bi se komentirala sa "besmisleno je".
no, ako ti se da čitati, možda ćeš se pronaći u pisnaju frithjofa schouna o trancendentalnom jedinstvu religija.

religijski principi su nepromjenjivi i ne ovise o sredini, pogotovo kad je riječ o etičkim principima.
hmmm... eticki principi se VEOMA razlikuju u razlicitim kulturama i religijama... :D Meni nije eticno da se neko kamenuje do smrti...
arte.fakt

#396 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

cikafe wrote:
bijela wrote:

hmmm... eticki principi se VEOMA razlikuju u razlicitim kulturama i religijama... :D Meni nije eticno da se neko kamenuje do smrti...
jasta ... ali ti je eticno da lupas tek onako ???
bijela

#397 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by bijela »

cikafe wrote:
hmmm... ti misliš da se razlikuju jer ne znaš šta su univerzalni religijski etički principi. misliš da je kamenovanje etički princip :roll:
cikafe

#398 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by cikafe »

bijela wrote:
cikafe wrote:
hmmm... ti misliš da se razlikuju jer ne znaš šta su univerzalni religijski etički principi. misliš da je kamenovanje etički princip :roll:
Ne postoje univerzalni religijski eticki principi! To su samo posudjeni zdravorazumski principi! :D

Naravno da nije, ali je ponasanje koje se smatra za normalno i eticno u nekim sredinama, ali u mojoj ne! :D

Hocu da kazem da muslimani u BiH nemaju isti etički pogled na kamenovanje kao muslimani Irana npr... :D
Last edited by cikafe on 30/11/2010 22:20, edited 1 time in total.
cikafe

#399 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by cikafe »

arte.fakt wrote:jasta ... ali ti je eticno da lupas tek onako ???
Eticnije od kamenovanja do smrti jer neko zaboga ne misli kao ja... :D
arte.fakt

#400 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku

Post by arte.fakt »

cikafe wrote:
arte.fakt wrote:jasta ... ali ti je eticno da lupas tek onako ???
Eticnije od kamenovanja do smrti jer neko zaboga ne misli kao ja... :D
nadji mi dokaz da u islamu ima naredba o kamenovanju na smrt radi razlicitog misljenja ...
Post Reply