Senilni akademik
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#376 Re: Senilni akademik
nešto zasrah...dupli post...pardon
Last edited by JoseMujica on 29/05/2011 13:43, edited 1 time in total.
- JoseMujica
#377 Re: Senilni akademik
isto...jebem ti komp 
Last edited by JoseMujica on 29/05/2011 13:45, edited 1 time in total.
- Komrad
#378 Re: Senilni akademik
Ceric moze da kaki koliko hoce... za mene je Bosnjak stanovnik one Bosne i ove Bosne i Hercegovine a kojoj vjeri pripada i da li pripada nekoj je njegova licna stvarJoseMujica wrote: komrad današnji i nekadašnji pojam Bošnjak i nekadašnji Bošnjanin jesu slični pojmovi formalno ali ne i sadržajno. Bošnjanin u današnjem vaktu bi označavao Bosanca a ne Bošnjaka (Bošnjaka-muslimana kako to Cerke voli dodat). Zašto? Zato što fra Ivo Jukić kad piše o Bošnjacima piše o stanovnicima Bosne, Kulin ban kad se obraća "dobrim Bošnjanima" obraća se svojim podanicima, stanovnicima Bosne. Čak i ono "Kalajevo integralno Bošnjaštvo" (kako su mu prilijepili srpski historičari) fokusirano je na svo stanovništvo BiH. Današnji pojam Bošnjak reduciran je na samo jednu etničku skupinu, koju čine bh. muslimani, odnosno dio nekadašnjih narodosnih Muslimana. Ja sam na popisu 91 bio Musliman, a danas sam Bosanac, odnosno ostali (po Ustavu BiH)
Danasnji pojam Bosnjak jeste zvanicno reduciran ali ja cu opet ponoviti da taj naziv pripada svim drzavljanima BiH
- Skijash
#379 Re: Senilni akademik
Nije šija nego je vrat. Floskulama pokušavaš eskivirati činjenicu da je to što propagiraš jedan jako bolestan pristup koji otvara vrata za amnestiju Pavelića i Draže.JoseMujica wrote:nije to pitanje stavljanja u službu beograda već političkog problema izvlačenja najboljeg mogućeg iz najgore moguće situacije.
- Skijash
#380 Re: Senilni akademik
Ima mjesta traženju pravednih rješenja. Svrstavanje na stranu Hitlera ili Miloševića jer su oni u datom trenutku jači je kurvanjski i ne može biti prihvatljivo.Komrad wrote:Otisao si skroz u drugom pravcu ...Skijash wrote:I kažem ti, ako je Pavelić ispravno postupio jer se priklonio jačem i ako je Jasenovac "politički odlična odluka" kako već kažeš, neko je ozbiljno zajebao stvar tokom tvog odgoja. Ti možeš taj šugavi pristup promovisati još 30 godina, a ja ću mu se još 30 godina suprotstavljati. Nikad se neću pomiriti sa tezom da su Draža i Pavelić vukli politički ispravne poteze.JoseMujica wrote:a nemam se za šta pravdati...kad govorim o nekim političkim događajima govorim kroz prizmu političkog a ne etičkog tumačenja.
Ne vjerujem da niko ovdje na forumu podrzava jasenovac, omarsku, vukovar ili nesto slicno
Prva stvar koju trebamo razjasniti jeste da u politici nema mjesta emocijama
- Komrad
#381 Re: Senilni akademik
naravno ti si protiv hitlerovih i milosevicevih zlocina ali nisi protiv bugojna, kazana, trusina, grabovice itd jel?Skijash wrote:
Ima mjesta traženju pravednih rješenja. Svrstavanje na stranu Hitlera ili Miloševića jer su oni u datom trenutku jači je kurvanjski i ne može biti prihvatljivo.
De ba
- Skijash
#382 Re: Senilni akademik
Naravno da sam protiv svih zločina. Nego, je li to pokušaj izjednačavanja strana ?Komrad wrote:naravno ti si protiv hitlerovih i milosevicevih zlocina ali nisi protiv bugojna, kazana, trusina, grabovice itd jel?Skijash wrote:
Ima mjesta traženju pravednih rješenja. Svrstavanje na stranu Hitlera ili Miloševića jer su oni u datom trenutku jači je kurvanjski i ne može biti prihvatljivo.
De ba
-
Baudelaire
#383 Re: Senilni akademik
Bošnjak bi trebao biti ekvivalent Bosancu i Hercegovcu, u nekom idealnom svijetu, ali nije. A razlog što nije je sad druga strana medalje, najveća krivica za to ide Aliji Izetbegoviću i reisu Ceriću, te ovim akademicima tipa Filipovića koji su pokušavali od samog početka devedesetih godina da muslimane profiliraju kao naciju, zasebnu od druge dvije bosanskohercegovačke nacije. To su očigledno i uspjeli, jer reisu je normalno da se u vjerskim govorima obraća Bošnjacima a ne muslimanima. Ja ne poznajem nijednu osobu neislamske vjeroispovijesti da se deklariše kao Bošnjak, a to je žalosno i to je plod politike koja je za cilj imala dijeljenje u nacionalne torove. Zato nam je makar ostalo ovo Bosanci i Hercegovci, stoga treba uticati na to da se i katolik iz Mostara, i pravoslavac iz Banjaluke osjećaju kao Bosanci i Hercegovci prije svega.
- Penicilin
#384 Re: Senilni akademik
Slažem se da cilj JOŠ do kraja nije ostvaren ali je ostvareno ono što je bilo najteže i najvažnije a to je međunarodno priznanje i pravni subjektivitet i suverenitet države Bosne i Hercegovine. Da li je taj suverenitet potpun u svakom smislu? Nije ali je puno lakše graditi puni suverenitet jednom kada imaš međunarodni pravni subjektivitet nego kada samo imaš želje i nade unutar pravnog poretka druge suverene države. Dakle ostvariti međunarodno priznanje i stvoriti novu državu je najteže i taj posao se uvijek ili skupo plaća ili dugo čeka.JoseMujica wrote:
Djelimično si u pravu....jeste najlakše biti general poslije bitke, ali shvati da pokušavamo pretresti činjenice o dešavanjima van uobičajene ideološki skrojene slike. I zadnja stvar koju treba raditi ponavljati floskule iz novina.
Činjenica jeste da je BiH platila krvavo nezavisnost , a pitanje jeste da li je pored tolikih žrtava uopšte ostvaren cilj i da li smo dobili ono za šta smo se borili, nezavisnu i suverenu BiH? Ja mislim da nismo...dobili smo tri etnička feudalna posjeda unutar granica nekadašnje SRBiH! Sad da li je moglo bolje...moguće da jeste, a treba sve kritički promatrati, pa i ovaj dio historije, i reći da uvijek može bolje, pogotovu da se dala prednost sposobnim, a ne podobnim ljudima. Imali smo već jedan kult ličnosti, onaj Titin, sad stvarno ne vidim potrebu da stvaramo još jedan, Alijin. Sad ne bih želio komunicirati na nivou emocija, već činjenica, a mnoge činjenice, za koje donedavno nisam ni sam znao jer su brižljivo skrivane, ne idu u prilog Alijinoj kamarili.
Ako se pažljivo prati historija jedne ideologije, od Islamske dekleracije, pa do prvih izbor (U svojoj vjeri u svojoj zemlji), pa preko Vašingtonskog sporazuma (i islamizacije ARBiH i ostalih institucija državnog sistema, na prvom mjestu školstva), pa do Deytona, i postratne situacije (podsjećam na Sarajevsku dekleraciju i kada je Alija, od strane međunarodne zajednice naćeran na povratak izbjeglih i raseljenih) i do današnjih Cerićevih pjenušavih hutbi dlaka mi fali da kažem da sam ratovao, ne za svoj spostveni život i za svoju zemlju na političkoj platformi Predsjedništva BiH iz 92, već za mali komad svete muslimanske zemlje. Zašto je trebalo 20 godina Islamskoj zajednici da tuži RS za sve porušene džamije? Zašto SDA kao "probosanska" stranka nikad nije pravno ganjala RS da načini izmjene Ustava RS?
Kad se stvari sagledaju iz toga ugla, za mene kao Bosanca, Alijina kamarila zaslužuje jednak prezir kao i Rašina ili Bobanova. Jednostavno kad sve stavim na papir sumnjam u iskrenost ove klike prema državi BiH, jer na kraju uzmi pa pročitaj Alijina djela, pa zaključi sam na temelju najobičnije kvantitativne analize koliko se čovjek bavio Bosnom, a koliko Islamom. Bosna u Alijinoj priči jeste samo objekt, sredstvo za ostvarenje cilja. Šta je cilj bio? Ne znam ni sam. Jednostavno postoji velika disproporcija između onog proklamovanog i onoga što se dešavalo na terenu. Znam samo da je na svakom postrojavanju moje jedinice pred Alijom, a bio nam je često, predsjednik Predsjedništva BiH bio pozdravljan tekbirom!
Evo Dodik uvjerava svoje podanike kako će doći vrijeme kada će se RS moći odcjepiti. To vrijeme može doći samo ukoliko istorijske okolnosti budi nekim slučajem išle isključivo na ruku RS-u. To je nešto tipa da Amerika propadne pa da Rusija postane svjetska sila broj 1 a Srbija njen glani saveznik u Evropi pa da izbije rat između Rusije i Turske pa da u tim okolnostima RS proglasi nezavisnost a Srbija i Rusija daju daju vojnu podršku u slučaju izbijanja rata kako bi se sačuvala teritorija RS-a. Nakon toga Rusija kao dominantna sila zavrće ruku svima da priznaju RS kao nezavisnu državu. Hoću samo da dam primjer kakve su okolnosti potrebne da bi se stvorila nova država i da bi bila priznata. Raspad Jugoslavije, SSSRa i takve stvari se ne dešavaju baš svaki dan a i kad se dešavaju ishodi takvih okolnosti su krajnje neizvjesni po pojedine male teritorije i narode. Mi u BiH smo barem imali prilike na svojoj koži iskusiti padove i uspone država od Osmanskog carstva preko Austrougarske i Jugoslavije. U svim tim procesima Bosna je uvijek bila suviše slaba da vrati suverenitet koji je jednom izgubila u 15. vijeku. Prema tome reći da se moglo lakše doći do države je zamajavanje.
Ja mislim da je BiH istorijski gledano imala ludu sreću da se poklope okolnosti da se uopšte dođe u priliku za obnavljanje državnosti. Da li se na lakši i jednostavnji način mogao ostvariti suverenitet je retoričko pitanje na koji niko ne može dati odgovor. Stvar je u tome da postavljanje takvog pitanja uopšte nema konstruktivan sadržaj niti vodi nekakvom konstruktivnom zaključku. Naravno svako sada kada se sve ovako završilo može kritikovati kako je moglo bolje i jednostavnije ali time se ne postiže ništa drugo do ponižava rezutat onoga što je ostvareno. Ja lično smatram da se u istoriji događaju jedino stvari koje se mogu i moraju desiti. To nije stvar izbora pojedinaca već mnogo šireg spektra sila i odnosa te spleta okolnosti koje uvijek ostavljaju uzak izbor poteza koji na kraju rezultuju događajima koji se pamte.
Kažeš da je prednost data sposobnjim ljudima. Slažem se. Ali to je stvar okolnosti i samo jednog fragmenta ukupnih događaja. Alija je bio dovoljno sposoban da dobije političku podršku naroda. Drugi su se natjecali s njim i Zulfikarpašić i Tunjo i Duraković i Lagumdžija ali narod je htio Aliju. E sad možeš reći narod je budala i vraćamo se na početak teze o besmislenosti takve rasprave. Ja nisam sljedbenik Alijine ideologije niti SDA ideologije. Slažem se da je ta ideeologija bila nakaradna kao i mnoge stvari kojima se ova partija bavila i način kako je birala kadrove itd. Ali to nema veze sa onim o čemu ovdje raspravljamo. Ova rasprava vodi se o Tunjinoj tezi da je BiH trebala ostati vezana za Srbiju i Jugoslaviju i da nikada nije trebala krenuti putem nezavisnosti te da je to najveća Alijina greška. Ono što ja govorim je da je to najveće Alijino ostvarenje pored mnogih drugih grešaka koje mu se s pravom mogu prišiti. Dakle kritički posmatrati SDA je jedna stvar kao i Alijine organizacione sposobnosti u ratu itd. Ali u tom trenutku on je bio taj koji odlučuje o sudbini BiH. Nije bio boljeg jer narod je izabrao njega.
Rezultat je ovo što danas imamo a to je suverena BiH podjeljena iznutra sa nerješenim političkim i ideološkim viđenjem same sebe. Sve to stoji ali po mom mišljenju to je u svakom slučaju puno bolja pozicija nego da je BiH ostala pod srpskom dominacijom. Ako je krajnji cilj moderna prosperitetna građanska sekularna demokratska država BiH iz ove pozicije puno je lakše boriti se za nju nego da još uvijek razmišljamo kako rješavati pitanje suvereniteta i međunarodnog priznanja. Pitanje ideološkog modela, odnosa prema religiji, nacionalnog identiteta, Bošnjaci ili Bosanci, itd mi danas rješavamo u demokratiji i slobodi govora i političkog izražavanja i djelovanja. Dakle mi i dalje rješavamo iste one stvari koje bi rješavali i u nekom drugom državnom okviru.
E sad ako govorimo o Islamskoj deklaraciji i ideologiji SDA i Alije Izetbegovića generalno ja mislim da tu ipak treba biti malo objektivniji nego kako to ti predstavljaš. Alija jeste bio vjernik i islam je definitivno imao uticaj na njegovo političko djelovanje. Međutim treba ipak razdvojiti njegovo razmišljanje i djelovanje u vrijeme kada su muslimani bili samo vjerska skupina u Jugoslaviji kojoj je dat status nacije i njegovog djelovanja u okvirima borbe za državu BiH. Sve ono što mi danas uzimamo zdravo za gotovo prije trideset godina su bile puste želje. I ja bi volio da se 90tih pojavio neko ko bi ujedinio bosance i hercegovce bez obzira na religiju i naciju ali da je politička volja naroda za to postojala neko bi je sigurno prepoznao i istorija bi imala drugačiji tok.
Što se tiče islamizacije ABiH objektivno gledajući može se argumentirati i za i protiv. Ja bi bio sretan da do toga nikada nije došlo i da za tim nije ni bilo nikakve potrebe. Međutim opet kažem danas imamo priliku u puno lakšim okvirima i okolnostima mjenjati stvari i popravljati sve to za čim žalimo što se ikada uopšte desilo. Međutim kao što sam rekao za mene je država BiH i njen suverenitet je iznad svega i u tu priču ne treba mješati politike i ideologije pojedinaca i partija. Šta god da je bio motiv Alije rezultat je tu takav kakav je i na nama je da ga dalje oblikujemo.
Last edited by Penicilin on 29/05/2011 13:55, edited 1 time in total.
- Komrad
#385 Re: Senilni akademik
Skijash wrote:Naravno da sam protiv svih zločina. Nego, je li to pokušaj izjednačavanja strana ?Komrad wrote:naravno ti si protiv hitlerovih i milosevicevih zlocina ali nisi protiv bugojna, kazana, trusina, grabovice itd jel?Skijash wrote:
De ba
A jesi li ti reis Ceric?
Nije pokusaj izjednacavanja strana nego ti hocu reci iako se nije dalo guze cetnicima i nacistima opet su se vrsili zlocini
zato opet kazem... put crne gore je onaj koji smo i mi trebali slijediti i to je sva mudrost onoga sto zelim reci
- JoseMujica
#386 Re: Senilni akademik
whatever Skijash ...ako ti tako kažeš...
politika je sama po sebi bolesna i prljava djelatnost...ako to nisi skontao neću ti ja crtati...razluči želje od stvarnih mogućnosti pa ćeš skontati o čemu pišem...znam da nije lako, etički, to svariti, al nadoći češ nekad kad vidiš uživo kako se stvari odrađuju iza kulisa dok se druga šuplja prosipa javnosti.
razumijem potrebu ljudi da se drže ispravnog i lijepog ali stvarnost je drugačija, odvratna....odvratnija nego što sami sebi možemo priznati....na forumu smo, amonimni
i bar ovdje nema potrebe da lažemo sami sebe
politika je sama po sebi bolesna i prljava djelatnost...ako to nisi skontao neću ti ja crtati...razluči želje od stvarnih mogućnosti pa ćeš skontati o čemu pišem...znam da nije lako, etički, to svariti, al nadoći češ nekad kad vidiš uživo kako se stvari odrađuju iza kulisa dok se druga šuplja prosipa javnosti.
razumijem potrebu ljudi da se drže ispravnog i lijepog ali stvarnost je drugačija, odvratna....odvratnija nego što sami sebi možemo priznati....na forumu smo, amonimni
- Skijash
#387 Re: Senilni akademik
Zločini koji se počinjeni od strane pripadnika ARBiH nisu dio sistematske kampanje i radi se o izolovanim slučajevima. Takvih stvari ima u svakom ratu, što ne znači da treba kapitulirati pred jačim kako bi se izbjeglo Cace, glad i embargo.Komrad wrote:Skijash wrote:Naravno da sam protiv svih zločina. Nego, je li to pokušaj izjednačavanja strana ?Komrad wrote:
naravno ti si protiv hitlerovih i milosevicevih zlocina ali nisi protiv bugojna, kazana, trusina, grabovice itd jel?
De ba
Nije pokusaj izjednacavanja strana nego ti hocu reci iako se nije dalo guze cetnicima i nacistima opet su se vrsili zlocini
- Skijash
#388 Re: Senilni akademik
Znam ja kakva je realnost, ali bi bila još gora da nije ljudi koji se usuđuju kretenima stati na put iako nas to može koštati svega pa i života.JoseMujica wrote:whatever Skijash ...ako ti tako kažeš...
razumijem potrebu ljudi da se drže ispravnog i lijepog ali stvarnost je drugačija, odvratna....odvratnija nego što sami sebi možemo priznati....na forumu smo, amonimnii bar ovdje nema potrebe da lažemo sami sebe
- BiH-x
#389 Re: Senilni akademik
Pa i Bosanci su u 95% slucajeva Bosnjaci. Je li i za to kriv reis?Baudelaire wrote:Bošnjak bi trebao biti ekvivalent Bosancu i Hercegovcu, u nekom idealnom svijetu, ali nije. A razlog što nije je sad druga strana medalje, najveća krivica za to ide Aliji Izetbegoviću i reisu Ceriću, te ovim akademicima tipa Filipovića koji su pokušavali od samog početka devedesetih godina da muslimane profiliraju kao naciju, zasebnu od druge dvije bosanskohercegovačke nacije. To su očigledno i uspjeli, jer reisu je normalno da se u vjerskim govorima obraća Bošnjacima a ne muslimanima. Ja ne poznajem nijednu osobu neislamske vjeroispovijesti da se deklariše kao Bošnjak, a to je žalosno i to je plod politike koja je za cilj imala dijeljenje u nacionalne torove. Zato nam je makar ostalo ovo Bosanci i Hercegovci, stoga treba uticati na to da se i katolik iz Mostara, i pravoslavac
http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... 7013030040
^^Kao sto vidite, grupa naprosto vrvi od pravoslavaca i katolika
Last edited by BiH-x on 29/05/2011 14:05, edited 1 time in total.
-
Baudelaire
#390 Re: Senilni akademik
Opet ih je više nego u Bošnjacima.
- BiH-x
#391 Re: Senilni akademik
Veliki uspjeh.Baudelaire wrote:Opet ih je više nego u Bošnjacima.
No nisi mi odgovorio na pitanje...zasto se Srbi i Hrvati ne izjasnjavaju kao Bosanci?
-
pemanapemani
#392 Re: Senilni akademik
Zar stvarno mislite da bi se Milošević prema Bošnjacima, Hrvatima i Bosancima i Hercegovcima ponašao kao prema Crnogorcima? Prvo, oni su većinom pravoslavci, drugo, ne sjećam se da su se baš 90-ih godina busali crnogorstvom i odmah su uzeli puške u ruke.
Skijas je skroz u pravu. Jesu li oko Podgorice 1991. bili rovovi i teška artiljerija, pa su kao oni skontali da je bolje ostati u savezu sa Srbijom?
Ako ćemo isključivo misliti samo na guzičetine pojedinaca koje smatramo pripadnicima svog tora, onda ne treba laprdati o nekakvoj BiH koja bi kao bila multietnička i u kojoj će ljubičaste krave davati čokolade.
Skijas je skroz u pravu. Jesu li oko Podgorice 1991. bili rovovi i teška artiljerija, pa su kao oni skontali da je bolje ostati u savezu sa Srbijom?
Ako ćemo isključivo misliti samo na guzičetine pojedinaca koje smatramo pripadnicima svog tora, onda ne treba laprdati o nekakvoj BiH koja bi kao bila multietnička i u kojoj će ljubičaste krave davati čokolade.
-
Baudelaire
#393 Re: Senilni akademik
Nažalost, zato što samo ime njihove nacije, implicira da postoji neka druga država, tj. Srbija i Hrvatska, koju smatraju svojom. Zato sam i spomenuo katolike i pravoslavce, ne Srbe i Hrvate.BiH-x wrote:Veliki uspjeh.Baudelaire wrote:Opet ih je više nego u Bošnjacima.
No nisi mi odgovorio na pitanje...zasto se Srbi i Hrvati ne izjasnjavaju kao Bosanci?
- BiH-x
#394 Re: Senilni akademik
Pa dobro; zasto se onda pravoslavci i katolici ne izjasnjavaju kao Bosanci?Baudelaire wrote:Nažalost, zato što samo ime njihove nacije, implicira da postoji neka druga država, tj. Srbija i Hrvatska, koju smatraju svojom. Zato sam i spomenuo katolike i pravoslavce, ne Srbe i Hrvate.BiH-x wrote:Veliki uspjeh.Baudelaire wrote:Opet ih je više nego u Bošnjacima.
-
Baudelaire
#395 Re: Senilni akademik
Izjašnjava se određen dio, mada se slažem da je to minorno u odnosu na ono što bi trebalo biti. Vidi, slažem se ja s tobom da je ovo kompleksna tema i da ti precizan odgovor ne mogu dati, ja sam samo rekao da bi se moralo raditi na tome da se tim ljudima Bosna i Hercegovina približi. U ovom momentu ne izjašnjavaju se jer je ne osjećaju svojom, a razlozi za to su sva politika koja se na ovim prostorima vodila devedesetih.
-
pemanapemani
#396 Re: Senilni akademik
Evo ja sam odrastao u katoličkoj porodici. Većina familije su Hrvati, ali se ja isključivo identificiram sa BiH. Nemam hrvatsko državljanstvo, iako ga stara i brat imaju. Meni ne pada na pamet da se izjašnjavam kao Hrvat, iako bih od toga mogao profitirati. Rađe ću raditi fizičke poslove čitav život, nego pristati da budem ono što nisam.BiH-x wrote:Veliki uspjeh.Baudelaire wrote:Opet ih je više nego u Bošnjacima.
Onda dođe neko kao Komrad i praktički ti kaže da si niko i ništa. Lako je za Komrade i BiH-x, ali kada ti dođu kao prijatelji, pa vagaju svaku tvoju rečenicu nebi li kako dokazali da si ipak ubačeni element.
Imam osjećaj da su pojedinim Bošnjacima u razmišljanju puno bliži konzervativni Srbi i Hrvati, nego Bosanci i Hercegovci.
- BiH-x
#397 Re: Senilni akademik
Citat, molimpemanapemani wrote:Evo ja sam odrastao u katoličkoj porodici. Većina familije su Hrvati, ali se ja isključivo identificiram sa BiH. Nemam hrvatsko državljanstvo, iako ga stara i brat imaju. Meni ne pada na pamet da se izjašnjavam kao Hrvat, iako bih od toga mogao profitirati. Rađe ću raditi fizičke poslove čitav život, nego pristati da budem ono što nisam.BiH-x wrote:Veliki uspjeh.Baudelaire wrote:Opet ih je više nego u Bošnjacima.
Onda dođe neko kao Komrad i praktički ti kaže da si niko i ništa. Lako je za Komrade i BiH-x, ali kada ti dođu kao prijatelji, pa vagaju svaku tvoju rečenicu nebi li kako dokazali da si ipak ubačeni element.
Imam osjećaj da su pojedinim Bošnjacima u razmišljanju puno bliži konzervativni Srbi i Hrvati, nego Bosanci i Hercegovci.
- JoseMujica
#398 Re: Senilni akademik
pemanapemani wrote: Imam osjećaj da su pojedinim Bošnjacima u razmišljanju puno bliži konzervativni Srbi i Hrvati, nego Bosanci i Hercegovci.
kada govorimo o Bošnjaštvu, Srpstvu ili Hrvatstvu govorimo o troglavoj ažbahi
- BiH-x
#399 Re: Senilni akademik
Nego Mujice, da nemas ti mozda odgovor na pitanje zasto se katolici i pravoslavci tako slabo izjasnjavaju kao Bosanci?JoseMujica wrote:pemanapemani wrote: Imam osjećaj da su pojedinim Bošnjacima u razmišljanju puno bliži konzervativni Srbi i Hrvati, nego Bosanci i Hercegovci.konceptualno 100% na isti način razmišljaju.... zato i mrze jedni druge jer im se teritorijalne projekcije preklapaju, a ideologije same po suprotstavljaju jer su istovjetno koncipirane a samo drugim idealima obojene i sve na isti način podjednako isključive
Iskreno me zanima
-
palermo
#400 Re: Senilni akademik
Ne vara te osjećaj. Bilo bi nekako suludo mislii da mentalni sklop koji je danas prevladavjući kod bosanskih Drba i hercegovačkih Hrvata nije prisutan i u dijelu Bošnjaka.pemanapemani wrote:.
Al nemoj da te to obeshrabri. Suštinski postoje samo dvije strane, jedna je za Bosnu i Hercegovinu multietničku, funkcionalnu, evropsku, Bosnu i hercegovinu kao našu domovinu, i postoji ona druga strana. Ta druga strana ima razne varijacije, ali je opet jednostavno druga strana.
I nije nas malo sa ove naše strane.