"Možda je otišla da piša."

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Abacija

#376 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Abacija »

NekoIzMase wrote:
Procitao sam ja uvodni post i veliku vecinu ostalih. Najtuznije od svega je to sto se (generalno u ovoj drzavi) svako pitanje posmatra i provlaci kroz okvire vjere i pripadnosti.
Kad si vec pomenuo vjeru onda si trebao odgovoriti na ovaj post od @KadSeMrtviProbudimo -
KadSeMrtviProbudimo wrote: Subject: "Možda je otišla da piša."
Ahmmed wrote: Ama, samo pokušavam reći, da svako vrijeme ima svoje adete, da proces prilagođavanja nekad ide brže, nekad sporije...Ne mislim da, kad je o ovoj temi riječ, treba zauzimati busije....Pa , il si na strani gospođe Nade ili si protiv nje....Dozvolimo da ima i onih, koji se dijelom slažu sa njenim pisanjem, ali su u njemu pronašli i određene problematične stavove.
Ja znam i one, a riječ je o mojim prijateljima, kojima nazivam selam, a danas rade u državnim institucijama, koji su me zamolili da, kad ih nazovem na mobitel a u radnom vremenu, ne nazivam selam. I to poštujem, i to mi je ok.
Svi znamo koja je ideja pokretanja ove teme, i jedini koji je otvoreno pisao je @uvijek dobar post – a to je činjenica o, u nas, davno započetim i još uvijek aktuelnim, vjerskim fundamentalizmom, najizraženijem kod muslimana. Dakle, niti je tema wc niti doseljavanje stanovništva. Spominjati nečije porijeklo, zavičaje, odakle je ko i kada došao, gdje - je danas klasičan oblik ispoljavanja niskih malograđanskih manira i kompleksa.
O pozdravu je riječ.

Pozdrav je oblik komunikacije među ljudima u nastojanju spajanja osoba različitih kultura, vjera, tradicija, pa čak i jezika, i zbog ovih razloga – što je internacionalniji - svima prepoznatljiviji, to je komunikacija i međuljudska saradnja uspješnija.

Najstariji, najuobičajeniji i najrašireniji pozdrav u svijetu: dobar dan, dobro veče, dobro jutro. Taj pozdrav je postao jednostavno općeprihvaćeni i općerazumljivi komunikacijski code. U svakoj kulturi na svom jeziku. Osim u BiH.

Nedavnom promjenom strukture političke vlasti u BiH i prodorom i utjecajem nacionalnog ispred građanskog identiteta, automatski se javila i nova kultura pozdravljanja, karakteristična i odlučna u odbacivanju svakog oblika prepoznavanja i identificiranja s ranijim izrazito sekularnim režimom, pa se sada svim silama pokušava i kroz novi način pozdravljanja iskazati osobenost i dokazati nacionalni i vjerski identitet.

Po meni, jedan od oblika pokušaja preobražaja bosanskog društva je i pokušaj promjene načina pozdravljanja, unosom vjerskog u već postojeće sekularno, što predstavlja i namjeru legitimiranja tog društva.

Sada je postalo vrlo važno, na jednoj strani se kroz pozdrav jasno legitimirati kod pripadnika vlastite (nacionalne (najčešće „bošnjačke“) i vjerske) grupe, ali takođe i na drugoj strani, prema drugim nacionalnim i vjerskim zajednicama pokazati i istaknuti svoj identitet i osobenost, pa i ponekad agresivno, uzurpirajući pozicije državnih institucija, poistovjećivajući tako državno sa nacionalno-vjerskim.

Na ovaj način je i pozdravljanje, umjesto oblika jezičke komunikacije među ljudima, postalo zapravo „kod prepoznavanja“, dokazivanje nacionalne i vjerske identifikacije.
Kultura pozdravljanja je tako preko noći načinom pozdravljanja preobražena u politiku.

Čak su i neka „zvanična“ muslimanska glasila u BiH pisala o ovoj temi („Preporod“ : „..Selam je univerzalni pozdrav svih muslimana svijeta - od Poslanika do danas. Trebao bi i u nas, bosanskih muslimana, biti preferirajući pozdrav - i pri dolasku, i pri odlasku. Umjesto selama, jedni druge pozdravljamo s merhaba. Ujutro često Bošnjaci jedni drugima kažu, umjesto es-selamu alejkum, sabahajrullah, uvečer kažu akšamhajrullah... Drage djevojčice iz komšiluka, lijepo odgojene, učene u mektebu i u kućama o vrijednosti i važnosti selama, pri susretu sa starijim promrse pitanje: Kako ste?...“ http://www.preporod.com/aida-krziainmen ... dravi.html ) .
Dakle, način pozdravljanja signiran je sa najviše vjerske instance u BiH.

A na građanski pozdrav „dobar dan“ odgovorom „kako ste“ i sl. koriste se ponajviše oni koji nastoje pokazati svoju prisnu i čvrstu nacionalno-vjersku odrednicu (islamsku, npr), pokazujući time, istovremeno, i krajnje nepoštivanje drugog i drukčijeg, te nedostatak osnova lijepog ponašanja, potrebnih modernoj osobi.

P.S.
Kad je već tema pozdrav, ne mogu a da ne spomenem i rukovanje kao oblik komunikacije, odnosno - „upute“, koje sam našao takođe u „Islamskim informativnim novinama Preporod“: „...Ženama rukovanje nije dopušteno s muškarcima prema kojima bi mogle osjetiti požudu, a nisu im ti muškarci dopušteni, ili s onima koji bi prema njima mogli osjetiti požudu i na grijeh ih navesti. Iskreni vjernici i vjernice to znaju, i razumiju, jer svaka zabrana, propis i preporuka Svemilostivog i Mudrog i Poslanika Njegovog imaju svoju vrijednost, značenje i opravdanje...“
Te prisustvo islamskog pozdrava „selam“ u medijima, na što se i autorica kolumne u „Preporodu“ osvrće podobro kritički: „...Pitam se često zašto nema selama u medijima. Donekle je razumljivo odsustvo selama u javnim i državnim medijima, ali na Neovisnoj televiziji Hayat, u emisijama koje vodi pokrivena muslimanka, nema nikakvog smisla ne izgovoriti selam uz dobar dan ili dobra večer. Ili ima smisla s obzirom da urednica i voditeljica ne bira, uglavnom, ni teme ni goste primjerene svojoj, hidžabu neprimjerenoj, odjeći i svome, islamskom ahlaku neprimjerenom, ponašanju.

Voditelji i urednici spomenute televizije, ali i urednici i voditelji u većini ostalih neovisnih elektronskih medija ne nazivaju selam jer im se ne uklapa u programske sheme?! Stide se oni selama u svojoj nesigurnosti, neobrazovanosti, zbunjenosti i neosviješćenosti. Selam se izbjegava, potiskuje i gubi. U većini neovisnih medija postao je rekvizit ramazanskih i bajramskih programa
...“

Eto @Ahmmede, vjerov'o ili ne - nema selama ni na Hayatu... :D

NekoIzMase wrote:
Ne smeta mi licno kako i na koji nacin me neko pozdravlja niti pridajem tome veliku vaznost. Da li je to zdravo, kako ste, sta ima, jeste l' se naspavali... bitno je da se razumijemo i iskazujemo postovanje jedni drugima.
Naprotiv! Upravo tom tvojom nezainteresovanoscu ti se odajes da imas problema sa samopostovanjem, kao i postovanjem drugih.

Kultura postoji da bi se postovanje moglo izraziti, a odustajanje od kulture znaci samo jedno - papanluk.
NekoIzMase

#377 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by NekoIzMase »

Naprotiv! Upravo tom tvojom nezainteresovanoscu ti se odajes da imas problema sa samopostovanjem, kao i postovanjem drugih.

Kultura postoji da bi se postovanje moglo izraziti, a odustajanje od kulture znaci samo jedno - papanluk.
Mogu ja biti papak (kako ti to navodis) ali znam kako i na koji nacin se pozdravljam sa kojom osobom i koliko mi koja od tih osoba znaci.

Moze li jedno pitanje za kulturno osvjestenu osobu od strane nekulturne osobe, ako nije problem? Da li svoju majku i brata pozdravljas sa dobar dan kao i prodavacicu, frizera, itd?
zovemsecrveni

#378 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by zovemsecrveni »

Zanimljiv uvodni tekst, natjerao me na razmišljanje o stvari o kojoj inače ne razmišljam. Ne razmišljam, jer je smatram potpuno nebitnom.
U nekim afričkim plemenima se muškarci pozdravljaju tako što se međusobno dotaknu, pomiluju po testisima. Možda bi o tome bilo zanimljivije pisati.

Ne vidim koja je razlika između autorice koja toliko pati jer joj, zaboga, niko ne odgovara na "dobar dan", sa "dobar dan" i nekoga ko pati jer mu niko ne odgovara na njegov pozdrav sa "alejkumu selam". Ja se sa ljudima pozdravljam na nebrojeno mnogo načina. Svjestan sam da je mnogo ljudi u ovom gradu došlo bukvalno: sa sela. Prema svima imam poštovanja (čak i prema njihovim predrasudama kad je u piranju pozdravljanje). Nenu iz komšiluka pozdravljam sa "merhaba", starije saradnike sa "dobar dan", mlađe saradnike sa "ćao", stare prijatelje sa "đesi legendo", bivšeg profesora sa "selam alejkum" (čovjek hadžija, dakle, hadži-profesor :D )

I nije me briga kako će mi neko odzdraviti. Dok god me ne miluje po testisima.
robijas_

#379 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by robijas_ »

@nejsonka Najjača tema.... Svaka čast. :thumbup:
Znate šta moji dobri ljudi, mi smo ti postali kano pravi seljaci. Ja sam rođena u Sarajevu i odrasla u njemu. Od kako znam za sebe pozdravljalo se da Dobar dan, Dobro jutro i Dobro veće,eeeeeeeee to je bilo do rata. Kada se završio rad došlje iz istočne Bosne su naselile Sarajevo i nametnule nam svoj načim življenja. A mi umjesto da se suprostavimo njima, prihvatili smo to i pomirili se sa tim. Jeste li čuli da danas djeca svoje očeve zovu TATA, NE, sada je BABO. To mi se smučilo i povračami se svaki put kada vidim "velikog muslimana" koji se do jučer pozdravljao sa dobar dan,a sad je odjednom počeo govoriti Selam...
Mi trebamo da nastavimo živjeti kao što smo živjeli i prije 1992 godine.

inace,jako rijetko komentarisem,ali ovakvim forumasima se divim.ti sto si rodjena u sarajevu i odrasla u istom,ne mislis li da bi tvoja pismenost trebala da bude na malo visem nivou?bez ikakve namjere da te uvrijedim,i meni se povraca od tvoje nepismenosti.mislim da je (ne)pismenost tema o kojoj bi trebalo malo vise diskutovati,nego kako se ko pozdravlja.takodje,strogo me iritiraju vjerski pozdravi u javnim institucijama.
buzzer

#380 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by buzzer »

NekoIzMase wrote:Procitao sam ja uvodni post i veliku vecinu ostalih. Najtuznije od svega je to sto se (generalno u ovoj drzavi) svako pitanje posmatra i provlaci kroz okvire vjere i pripadnosti. Ne smeta mi licno kako i na koji nacin me neko pozdravlja niti pridajem tome veliku vaznost. Da li je to zdravo, kako ste, sta ima, jeste l' se naspavali... bitno je da se razumijemo i iskazujemo postovanje jedni drugima.
ovo me podsjetilo na suplju jednog sisackog redarstvenika, strasno zainteresiranog za dijeljenje bh djece prema genetskim proporcijama. helem drot kaze da bi se problem podjeljenog skolstva rijesio uvodjenjem hrvatskog kao jedinog sluzbenog jezika u skolstvu fbih. neTko iz mase, bi li tebi bilo prihvatljivo da ti se iskazuje postovanje sa hvaljen isus? :D
buzzer

#381 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by buzzer »

udrch wrote:
saibaba wrote:kad se neko uvali u budžetsku kasu u dokonim satima svakakve dileme mu padaju napamet... Pa tako i ovoj gospođi ...
Čudi me samo oslobođenje koje umjesto da iskoristi priliku avazovog posrtranja i izbaci sebe kao profesonalnu novinu pušta svakakvim razmaženim gradskim snobovima da pisu tekstove o apsolutno trivijalnim personalnim frustracijama ....
A mene čudi da si jedini ti primjetio ono najvažnije..
Dvije najvažnije dnevne novine koje uveliko kreiraju društvene standarde bave se budalaštinjama, a mi raspravljamo o frustracijama dotične gospođe..urednici tih novina su najveći papci u ovom gradu i preko ovakvih likova se samo prepucavaju..
Neka me pozdravi kako god želi, samo neka me ne gađa kamenom..
A odgovor zavisi do odgoja, ali Bogami i do raspoloženja..
zasto se onda buniti sto sa zidova ucionica na 49% bih povratnicku djecu gleda sveti sava? tamo je takvo raspolozenje.
budalastiNJe fustriranih snobova?
IHAVEDREAM

#382 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by IHAVEDREAM »

Sabahhajrosum, peoples ? Sta mai? (More li vako ?) :oops:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#383 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Toto »

salihh wrote:
Abacija wrote:
salihh wrote:
kako ste :D
Valjda si mislio kako ste BRE? Bratunac Salihe, Bratunac... :roll: :twisted:
salishe, salishe... i bez bre... ko ono provali da je ekavica sasvim ok u bih????? mozda na bn televiziji, u standardnom govoru naroda bih, niti je bila niti ce biti..., a barem u skolama bi trebalo da se uci nekakav standardni knjizevni jezik... ili grijesim
kako ste
more bit bidne da nisam kompetentan, ali ipak:
bre je turska rijec, uzrecica koju su osmanlije donijele na Balkan kad i ostale jezike... kod osmanlija je bilo kao u EU ...u vjerskim institucijama i bogu se obracalo arapskim, kod kadije se zborilo turski a sa ucenjacima si egleniso na perzijskom ..na ulici je bio lokalni jezik, kojeg osmanlije nisu branile... pa ni ti ne bi trebo komandovat: jel treba bez ili sa bre, ako nista jer nisi kompetentan za to
mustafa70

#384 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by mustafa70 »

Mada sam danas "haustorče" iz nebodera, odrastao sam u mahali, ali onoj pravoj, sarajevskoj, jok Boljakov potok, Buća potok, Kobilja glava i ostale glave i glavići koji naseljavaju rubne dijelove naše doline suza.
Selam kod nas nije bio baš odomaćen, sem kod nekih vrlo rijetkih ljudi i uglavnom se pozdravljalo merhaba , akšamhajrola i sabahajrola starije ljude, srednjovječne sa dobar dan, dobro jutro i veče te doviđenja itd., a mlađe sa zdravo, vozdra itd. itd.

80 % današnjih stanovnika Sarajeva se ne zna kulturno i primjereno pozdraviti, jer to kod kuće tj. u seljačkim brlozima gdje su okoćeni od raznih HAMŠA nikada nisu ni naučili, kao uostalom niti bilo šta od bontona i kulture.
Za to ima samo dva lijeka, ili živjeti u svom svijetu ograđen zidom od novopečenih stanovnika kotline tamnog vilajeta, ili ići odavde. Pokušati ih promijeniti te može samo dovesti u nevolju, podsmijeh i žešći belaj.

Što se selamualejkumaša tiče - oni su daleko najopasniji. Čim ga/nju lociraš... :run:
TheMule

#385 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by TheMule »

Znaci kad u New Yorku ili Londonu sretnem nekog investitora ili milionera iz "plemenite" porodice koji nikad nije krocio u blato a kamoli u neku nasu "halu" i kad mi kaze "Hi, how are you?" - "Zdravo, kako si?", zahvaljujuci ovoj temi i lokalnim satro-gradjanima, znacu da je rijec o jednom velikom Bosnjaku iz I. Bosne i provali cu ga da je seljak i da se ulizuje Cericu. Ako ne budem bas raspolozen, mozda cu i "da planem pa da jebem i mater i kako ste...sta te boli k..c kako sam...jesi li doktor da me pitas?" :lol: :lol: :lol: E moji tolerantni gradjani, niste veliki koliko mislite.

Sto se tice "Dobar Dan", svidja mi se i nemam problema s tim kao sluzbenim pozdravom i to koristim kad ne poznajem osobu. Cak mi i smeta kad neko od mojih muslimana misli da je to srpsko kao i "tata". Ciste gluposti.
travnik27 wrote:Ono da se nigdje ne kaze sto gosp. Zdravic rece, "jesil' se naspavo-la, kaze i to bas tamo gdje ti negiras, u Francuskoj.U jutro sa kolegama uz 90% pozdrava dolazi " jesili se naspavao" sto uz seretski osmijeh, otvara jutarnju pricu o protekloj noci.
Na isti fol je bilo vazda u Sarajevu i nikada jutarnje pitanje jesil se naspavao nije bilo interesovanje za zdravstveno odvijanje tvoga stanja koje nije java vec, pokusaj zapocinjanja razgovora. A jutro je jutro, pogotovo dok nisi jos kahveniso !
Dobro napisano!
Prolaznik wrote:[
O skandinavcime ne znam ništa ali o engleskom znam ponešto. Kod njih ima samo You (vi) i nema ti. Ono je ukinuto iz riječnika i gramatike još u srednjem vijeku. Samo u starim Šekspirovim knjigama možeš naći Thou (ti). To malo ko zna.
Ipak, nije to to. Englezi i Amerikanci ne persiraju a vecina ih nema pojma sta je to. Samo oni koji su ucili Spanski i jos se sjecaju znaju za "formalno ti" "Ustedes" ali i tad se pitam dali oni zaista znaju sta to znaci?

Meni je persiranje vrlo lijepo i uljudno. Ne znam zasto neki pozivaju da se izbaci kao i ostatak Evrope. Zaista me boli briga za Evropu. Zar ih moramo kopirati u svemu pa i u nekulturi?
besana wrote: A mosh misliti portira, usudio se reci 'Otishla da pisha" Ja, i? To ona gospodja inace ne pisha? :roll: A sta ces ocekivati od portira, koji ima ili nema osnovnu skolu ( ne podcjenjejem, to je cinjanica) . Jeste trebao je reci "Mozda je u toaletu", ali jebi ga tako ga naucili na selu iz kojeg je vjerovatno protjeran"

Kako stara, sazvakana istroshena, jadna prica :roll:
Slazem se. Zato i jeste portir i za ocekivati je da se tako nesto moze desiti. Treba ga obuciti i to je to.
CAUS-VISOKO wrote:Selam alejk, zdravo bili i vozdra. Ovako pozdravljam kada se radi o vecoj grupi ljudi (pa neka 'uzme' za koga je sta). Ko mi nazove selam, tako i uzvratim. Naprijed procitah provalu kako je selam maltene SDA-ovski 'izum'. (ja sam SDA-vac, tvrda linija) Ne, selam je islamski pozdrav sa jako lijepim znacenjem. Na ostale pozdrave uzvracam zdravo bio/bili a cesto dodam hvala lijepo. Dobar dan, vece i jutro sam izbacio kada sam saznao da je taj pozdrav 'uveden' od strane Jevreja na vijest o preseljenju na Ahiret Pejgambera Muhammeda a.s. Dobar dan, vece i jutro je bez veze. Evo, nedavno su bile poplave. U poplavljena podrucja dolazi delegacija Kantona i mjestanima nazivaju dobar dan. Ma u cijeloj toj muci co'ek bi ih poslao u ... Jel' tako? Ili osaburiti.
U ovo podebljano ne vjerujem. Ko ti je god reko, ili te slago, ili je vjerovatno i ta osoba rekla iz neznanja. Zvuci mi kao tipicna protiv-Jevrejska izmisljotinja.
muha_sa

#386 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by muha_sa »

sabahajrula :D uranili,poranili,zoru prevarili :D jestel se naspavali :?

inace,kako ste :? :D
Gospoda Ministarka

#387 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Gospoda Ministarka »

TheMule wrote:Znaci kad u New Yorku ili Londonu sretnem nekog investitora ili milionera iz "plemenite" porodice koji nikad nije krocio u blato a kamoli u neku nasu "halu" i kad mi kaze "Hi, how are you?" - "Zdravo, kako si?", zahvaljujuci ovoj temi i lokalnim satro-gradjanima, znacu da je rijec o jednom velikom Bosnjaku iz I. Bosne i provali cu ga da je seljak i da se ulizuje Cericu. Ako ne budem bas raspolozen, mozda cu i "da planem pa da jebem i mater i kako ste...sta te boli k..c kako sam...jesi li doktor da me pitas?" :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: :lol:
Pokusavala sam utvrditi i ja sa dvoje britanaca da im korijeni nisu iz IB, ljudi svako malo pitaju "How are you" :D
TheMule

#388 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by TheMule »

muha_sa wrote:sabahajrula :D uranili,poranili,zoru prevarili :D jestel se naspavali :?

Ma evo pisa mi se. Jel' se vama ide da pisate?
Gospoda Ministarka wrote:
TheMule wrote:Znaci kad u New Yorku ili Londonu sretnem nekog investitora ili milionera iz "plemenite" porodice koji nikad nije krocio u blato a kamoli u neku nasu "halu" i kad mi kaze "Hi, how are you?" - "Zdravo, kako si?", zahvaljujuci ovoj temi i lokalnim satro-gradjanima, znacu da je rijec o jednom velikom Bosnjaku iz I. Bosne i provali cu ga da je seljak i da se ulizuje Cericu. Ako ne budem bas raspolozen, mozda cu i "da planem pa da jebem i mater i kako ste...sta te boli k..c kako sam...jesi li doktor da me pitas?" :lol: :lol: :lol:
Pokusavala sam utvrditi i ja sa dvoje britanaca da im korijeni nisu iz IB, ljudi svako malo pitaju "How are you" :D
Ma jesu bona, to nasi seljaci vidjeli asfalt, pa se sad foliraju i to sa akcentom :D
General_Jackson

#389 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by General_Jackson »

Ooooooo uranila jesi l´se naspavala :D :D :D
HAVANA

#390 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by HAVANA »

Dobro jutro.
Prolaznik

#391 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Prolaznik »

CAUS-VISOKO wrote: Dobar dan, vece i jutro sam izbacio kada sam saznao da je taj pozdrav 'uveden' od strane Jevreja na vijest o preseljenju na Ahiret Pejgambera Muhammeda a.s. Dobar dan, vece i jutro je bez veze.
Uf, najjači post do sada.

Ne vjerujem u ove navode jer nisam nikada čuo za ovako nešto. Ako je dio jevrejske populacije slavio Muhamedovu smrt to ze znači da treba generalizirati i cijeli jedan narod poistovječivati sa činom pojedinih primitivaca.

Pošto su četnici u prošlom ratu koristili riječi kao nož, žica i slično, da li to znači da bi trebali da izbacimo te riječi iz našeg riječnika?
General_Jackson

#392 Re: "Možda je otišla da piša."

HAVANA wrote:Dobro jutro.
Dobro jutro.
muha_sa

#393 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:Dobro jutro.
jeblo te vako dobro :D vidis li ti kako snijeg handri -a tebi je dobro jutro :D

inace--sta ima jos :?
Gospoda Ministarka

#394 Re: "Možda je otišla da piša."

General_Jackson wrote:
Ooooooo uranila jesi l´se naspavala :D :D :D
Fine, thank you ... and you, did you sleep well?

Pokusaj pitati na englesskom, bas me zanima da li ces imati istu averziju.
Bolje zvuci, zar ne... samo zato sto nije na nasem jeziku.
HAVANA

#395 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:sabahajrula :D uranili,poranili,zoru prevarili :D jestel se naspavali :?

Nit sam uranio nit poranio, nit zoru prevario a ni naspavo. :twisted:
Inače...vrijeme teško...boli noga lijeva...rame žiga...stolica uredna...mokrio čim sam ustao...doručkovao,popio kafu...
De promijeni malo,neću ti svaki dan objašnjavat zdravstvenu situaciju. :twisted:
muha_sa

#396 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by muha_sa »

nego--jesil kupio ski pas :? da mi proturis koji putA :D
buzzer

#397 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by buzzer »

dobro jutro, neuzubillahi

probaj im otpozdraviti sa selam alejkum, nek se zna ko je gazda.
HAVANA

#398 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by HAVANA »

CAUS-VISOKO wrote:Selam alejk, zdravo bili i vozdra. Ovako pozdravljam kada se radi o vecoj grupi ljudi (pa neka 'uzme' za koga je sta). Ko mi nazove selam, tako i uzvratim. Naprijed procitah provalu kako je selam maltene SDA-ovski 'izum'. (ja sam SDA-vac, tvrda linija) Ne, selam je islamski pozdrav sa jako lijepim znacenjem. Na ostale pozdrave uzvracam zdravo bio/bili a cesto dodam hvala lijepo. Dobar dan, vece i jutro sam izbacio kada sam saznao da je taj pozdrav 'uveden' od strane Jevreja na vijest o preseljenju na Ahiret Pejgambera Muhammeda a.s. Dobar dan, vece i jutro je bez veze. Evo, nedavno su bile poplave. U poplavljena podrucja dolazi delegacija Kantona i mjestanima nazivaju dobar dan. Ma u cijeloj toj muci co'ek bi ih poslao u ... Jel' tako? Ili osaburiti.
:lol:
Ovo me dotuklo :shock: :( Jel ovo istina?Jel nusret potvrdio?
Šta ću sad?
Gospoda Ministarka

#399 Re: "Možda je otišla da piša."

Gospoda Ministarka wrote: Moram li reci kako je ovo za mene kompleksas zena koja nema pametnijih stvari u zivotu osim tog pozdrava, iskreno jebe mi se kako ce me ko pozdraviti, bitno mi je da na kraju dobijem taj hljeb i uslugu po koju sam dosla.
Pozdravljam po nahodenju, u koliko je nesto poslovno onda je uvijek "postovanje" i "dobar dan" "merhaba" u kuci muslimana te takoder "alahimanet", "kako ste" komsijama.
Jebo ti tog covjeka kojem je vrhunac njegove ljudskosti i kulture "Dobar dan"
Ako si se pitao kako se ja pozdravljam, evo citam se sa 2str.

@buzzer, dobro jutro i tebi... ne pozdravljam sa selam alejkum, nisu vjerski nastrojeni i ne ocekuju to.
Pozdravljam se onako kako prilici situaciji i sagovorniku.
General_Jackson

#400 Re: "Možda je otišla da piša."

Gospoda Ministarka

Fine, thank you ... and you, did you sleep well?

Pokusaj pitati na englesskom, bas me zanima da li ces imati istu averziju.

Bolje zvuci, zar ne... samo zato sto nije na nasem jeziku.
Kojem našem jeziku?
Koliko mi se činilo jučer ja i ti ne govorimo istim jezikom, ili te je noć tako promijenila?
Da lijepo sam se naspavao hvala na pitanju.
Locked