Pocetak rata u Sarajevu
-
Eborg
#376 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Kada se prestalo izlaziti "u grad" navečer kao što se to danas radi? Sa naglaskom na multietičnost društva.
Mart, april, maj 1992. god.?
Mart, april, maj 1992. god.?
-
PM72
#377 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Kad je tramvaj prestao raditi
a to ti je 02.maj 1992.
- Dozer
#378 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Mislis, tad su u grad prestali dolaziti oni iz tvoje AP mahale? 
BogU mi, ja i tad visio po gradu
- dust in the wind
#379 Re: Pocetak rata u Sarajevu
PM72 wrote:Tema je o dešavanjima pred rat a ne o kućnom odgoju.Moj rahmetli jaran je bio borac koji se nije bojao ni voda četnika ali duša mu bilo slušat' Cecu i Draganu.Sigurno je da mu babo nije slušao dotične pjevaljke.To ti je ,što kaže narod "vodom".Isto kao što oni oko Kalesije svršavaju kad čuju one cigu-ligu Babajiće i violine.Meni se povraća od toga.Grdnije agresije za uši na svijetu jednostavno nema.Uz gusle naravno.Ali,to neko voli a patriotizam se ne mjeri sadržajem CD-ova i kaseta.
-
PM72
#380 Re: Pocetak rata u Sarajevu
U pravu si.Mada si mi ga šukn'o al' ti halalim.Kao i onoj tvojoj jaranici što mi prije rata reče kako preko vikenda mora kod bake na selo.Kad sam je pitao gdje ona mi reče - na alipašino.Dozer wrote:Mislis, tad su u grad prestali dolaziti oni iz tvoje AP mahale?
-
razonoda
#381 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Kao sto vidis iz ranijih postova = srbi i hrvati su masovno napustali ''mjesana mjesta''. Muslimani nisu imali alternativu, morali su ostati gdje su. Ko je god bio vani znao je sta ce se desiti, domaci to nisu mogli sagledati, niti su htjeli prihvatiti tu situaciju. Jedan od razloga je bio -- toliko smo izmjesani -vjerski - da je nemoguce da cemo se ubijati medjusobom, a i jos uvijek su vjerovali da ce vojska to ipak sprijeciti. Moja familija je jedna od tih.Dr. Kuca wrote:Ali kako vi stariji niste mogli dokuciti sta se radi? Srbi psuju tita ovo ono, bosnjo na metke ide mi smo titini, mi ti se kunemo... Zasto ste bili toliko glupi? Nakon Slovenije i Hrvatske?
-
todd_smith
#382 Re: Pocetak rata u Sarajevu
PM72 wrote:U pravu si.Mada si mi ga šukn'o al' ti halalim.Kao i onoj tvojoj jaranici što mi prije rata reče kako preko vikenda mora kod bake na selo.Kad sam je pitao gdje ona mi reče - na alipašino.Dozer wrote:Mislis, tad su u grad prestali dolaziti oni iz tvoje AP mahale?
- stakasa
#383 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Upravo takorazonoda wrote:Kao sto vidis iz ranijih postova = srbi i hrvati su masovno napustali ''mjesana mjesta''. Muslimani nisu imali alternativu, morali su ostati gdje su. Ko je god bio vani znao je sta ce se desiti, domaci to nisu mogli sagledati, niti su htjeli prihvatiti tu situaciju. Jedan od razloga je bio -- toliko smo izmjesani -vjerski - da je nemoguce da cemo se ubijati medjusobom, a i jos uvijek su vjerovali da ce vojska to ipak sprijeciti. Moja familija je jedna od tih.Dr. Kuca wrote:Ali kako vi stariji niste mogli dokuciti sta se radi? Srbi psuju tita ovo ono, bosnjo na metke ide mi smo titini, mi ti se kunemo... Zasto ste bili toliko glupi? Nakon Slovenije i Hrvatske?
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#384 Re: Pocetak rata u Sarajevu
todd_smith wrote:PM72 wrote:U pravu si.Mada si mi ga šukn'o al' ti halalim.Kao i onoj tvojoj jaranici što mi prije rata reče kako preko vikenda mora kod bake na selo.Kad sam je pitao gdje ona mi reče - na alipašino.Dozer wrote:Mislis, tad su u grad prestali dolaziti oni iz tvoje AP mahale?
BogU mi, ja i tad visio po gradu![]()
![]()
![]()
- helpdesk1
#385 Re: Pocetak rata u Sarajevu
@PM72 ...i nakon odredjenog vremena tvom jaranu ce biti normalno da im ode na noge u neku kafanu na muziku da slusa Cecu, da otvoreno pokazuje koliko ne drzi do svog, pa mozda je bio i na koncertu u Lukavici ...?
Pametan, kazu,uci na greskama, najbolje tudjim, a mi ni na svojim izgleda zadugo necemo. Ne velim da se prave torovi, ali ja makar niti cu zaboraviti, a ni oprostiti onima koji su presli na drugu stranu. Jer za mene postoje ljudi-oni koji su ostali i neljudi-oni koji su razgulili sa druge strane rijeke da mi otmu ono sto je moje. I zamisli jos da takvima idem na noge i da polako pocnem prihvatati obrazac njihovog ponasanja, slusati pjevaljku koja je dijelila postelju sa zlocincem i koja ga sigurno nije odvracala od pljacke i paljevine,a ne, ja ne.
U politici bi se to zvalo (sa njihove strane) strategijsko planiranje
, pripremanje terena za nekad kasnije, sve dotle dok ne bi dosao do faze kada bi npr. poceo izbjeglice koji su doselili u Sarajevo kriviti za sve sto ti se ruzno desava u gradu. A to ce vecina i ciniti od sad pa u narednih 10 godina. Vec sada ima pojedinaca koji javno kazu da je bilo bolje da su ih pobili (Boze sacuvaj). Sramota, ali nazalost, kao sto su nakon '45. zaboravili oni kojima je njegov dzelat bio preci od svog rodjaka , opet su prosli lose u ovom ratu. Nazalost.
Znam da ce vas mnogo poceti o multieticnosti, ali ko je pametan shvatice da u mom postu to nije upitno.
Pametan, kazu,uci na greskama, najbolje tudjim, a mi ni na svojim izgleda zadugo necemo. Ne velim da se prave torovi, ali ja makar niti cu zaboraviti, a ni oprostiti onima koji su presli na drugu stranu. Jer za mene postoje ljudi-oni koji su ostali i neljudi-oni koji su razgulili sa druge strane rijeke da mi otmu ono sto je moje. I zamisli jos da takvima idem na noge i da polako pocnem prihvatati obrazac njihovog ponasanja, slusati pjevaljku koja je dijelila postelju sa zlocincem i koja ga sigurno nije odvracala od pljacke i paljevine,a ne, ja ne.
U politici bi se to zvalo (sa njihove strane) strategijsko planiranje
Znam da ce vas mnogo poceti o multieticnosti, ali ko je pametan shvatice da u mom postu to nije upitno.
-
PM72
#386 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Meni Srbi od januara 1996 nisu uradili ništa ružno pa ne živim dobro.Nisu me lično uvrijedili niti maltretirali.Nisu mi nogirali ženu s posla,ne malteretiraju mi djecu,nisu obili auto i kuću.Na poslu mi ne prave igranke,ne podapinju nogu.U svom sam stadu,jedna od ošišanih ovaca.Čoban mi je isti kao i pred rat.Doduše,njegov isprdak.Ko je kriv? Srbi? Marsovci?CIA?Vatikan? Zaboli me ćošak.
- Dozer
#387 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Sve sto cu reci jeste - generalizacija je majka svakog velikog zajeba.
- helpdesk1
#388 Re: Pocetak rata u Sarajevu
@ PM71 A da pokusas kod njih, mozda ti bude bolje. Ma daj, i kod njih je isto sranje, mozda jos i gore. Problem nas rodjenih Sarajlija je sto mislimo da po defaultu imamo tapiju na sve u gradu. Cim nesto ne mogu i nemam, drugi je kriv.I da znas da nisi u stadu, jer da jesi ne bi se sada zalio. Problem je sto ti ovo stado ne odgovara. Kad ce doci coban koji ce ti biti drag, ne znam, ali i jedan i drugi ce te racunati za kurban. I ovo nema veze sa onima preko rijeke o kojima pisah.
- Dozer
#389 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Pogresno gledate na stvari...ali, to je u svakom slucaju odraz dvodecenijskog ispiranja mozga.
Za mene licno porazno je da vidim da je sintagma "nek' me kolju, samo nek' su moji" sastavni dio danasnjeg mentalnog sklopa skoro svih mladjih od 35... S takvim zivotnim stavom i misljenjem, sto direktno utice na kreiranje kompletnog mentalnog sklopa, ova zemlaj ne da nema buducnosti, nego je pozeljno sto prije iseliti se odavde...
Za mene licno porazno je da vidim da je sintagma "nek' me kolju, samo nek' su moji" sastavni dio danasnjeg mentalnog sklopa skoro svih mladjih od 35... S takvim zivotnim stavom i misljenjem, sto direktno utice na kreiranje kompletnog mentalnog sklopa, ova zemlaj ne da nema buducnosti, nego je pozeljno sto prije iseliti se odavde...
- sinuhe
#390 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Ne bih ja obicni narod nazivao naivnim u ono doba jer cijelo vrijeme su se vodili svakakvi pregovori pa i od pocetka rata do samog kraja. Uslovi za rat u BiH su stvoreni sarajevskim primirjem u januaru 1992 cime su Srbi i Hrvati izigrali medjunarodnu zajednicu.
Pogresno je reci da je SDA bila naivna, druga je stvar sto nisu znali.
Pogresno je reci da je SDA bila naivna, druga je stvar sto nisu znali.
- helpdesk1
#391 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Upravo mislim da cekanjem i indiferentnoscu ta sintagma ima uporiste, ali to nije ono sto sam zelio reci. Ne cinim(o) nista da nam bude bolje, te se stoga ljutim i na sebe. Ali svakako mi nece biti bolje, trazeci rame za plakanje na drugoj strani.Dozer wrote:Pogresno gledate na stvari...ali, to je u svakom slucaju odraz dvodecenijskog ispiranja mozga.
Za mene licno porazno je da vidim da je sintagma "nek' me kolju, samo nek' su moji" sastavni dio danasnjeg mentalnog sklopa ...
- Banksy
#392 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Šta nije tačno od gore pobrojanog?madner wrote:Ovo nije tacno, JNA je prakticno jos i u Maju izvlacila MTS iz kasarni.
Jugoslovenska narodna armija je već krajem 1991. godine počela pripremati opsadu Sarajeva uređujući artiljerijske i druge vatrene položaje na Trebeviću i drugim planinama i brdima oko Sarajeva.
Kada su građani Sarajeva krajem novembra 1991. u naselju Bistrik zaustavili šlepere JNA, koji su prevozili granate i rakete, a vozači pokazali otpremnice kao da prevoze banane, nastala je dvodnevna drama.
Izvjesno je da su Jugoslovenska narodna armija i srpski teritorijalci, kako su se tada zvali, do kraja februara 1992. zaokružili artiljerijski i pješadijski „prsten“ oko Sarajeva.
Razlog je bio dosta jednostavan, nisu imali ljudstvo za sve.
SDS je imao ljudstvo, ali nije jos bilo pod jednom komandom.
Cisto ilustracije radi:Daleko od toga da nisu htjeli, ali nisu mogli sve.Iz pravca Hadzica ka Ilidzi i Lukavici 1. maja 1992. kretala se kolona od 20 do 30 slepera Srbijatransa (iz Nisa), u cijoj pratnji je bio jedan tenk. Prema Lukavici i Blazuju iz pravca Pala otisla je kolonaod 50 slepera Srbijatransa, dok je iz Ilijasa prema Pretisu otislo 16 kamiona i jedan oklopni transporter. Iz pravca Krupac - Vojkovici - Famos kretalo se 50 slepera i jedan tenk. Iz Pretisa je JNA izvlacila municiju kalibra 120 i 122 mm i odvozila u pravcu Semizovca.
Banane novembar '91, do februara '92. Sarajevo okruženo artiljerijom, MTS izvlačen do maja '92.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ne ... tvori-grad
- Dozer
#393 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Ne radi se o ramenu za plakanje, nego o cinjenici da dobar dio i tih Srba i Hrvata nikada nisu bili za rat. Poznato je kako i pod kakvim okolnostima i pritiscima su i jedni i drugi, Srbi pogotovo, napustali Sarajevo. Vecinski to nije bilo zato sto su letili svome jatu, nego iz raznoraznih drugih, nimalo pozitivnih razloga.
- helpdesk1
#394 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Ja ne spomenuh one koji su se ispalili u Australiju ili gdje vec, nego one koji su obukli drugu uniformu. Takvi su jos uvijek na drugoj strani (presli preko rijeke)
- Dozer
#395 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Vjeruj, takvih, a koji su otisli konkretno iz Sarajeva, uopste nije veliki broj. Da se razumijemo - apsolutno nikoga ne branim. Daleko od toga. Medjutim, cinjenice nisu bas onakve kakve su "utvrdjene", tj. vecina ih nije ni otisla iz grada da bi pucali, nego da bi spasili djecu i sebe. Znali su sta se sprema, a istovremeno su bili vecinom zastraseni. CInjenica - da su imali vise muda, ni rata ne bi bilo. Ali...
- helpdesk1
#396 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Vala iz mog naselja je vecina samo presla, ostali u radiusu od 10km i ostavila skoro sve u stanovima jer su se mislili vratiti brzo. Al jbg, zajebase se i onda su vecinu svojih stanova i porusili, da ne mogu drugi korisiti.Svi su otisli na vikendice da malo baste srede,rijetki su rekli da odlaze daleko i zauvijek (svaka njima cast).
Last edited by helpdesk1 on 12/12/2014 15:54, edited 1 time in total.
-
razonoda
#397 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Znam samo jednu''srpskinju' koja je rekla---stid me ko sta ovi rade- svi ostali -ne komentarisu ili ako to rade, na ledjima im je ruka sa 3 prsta.Dozer wrote:Ne radi se o ramenu za plakanje, nego o cinjenici da dobar dio i tih Srba i Hrvata nikada nisu bili za rat. Poznato je kako i pod kakvim okolnostima i pritiscima su i jedni i drugi, Srbi pogotovo, napustali Sarajevo. Vecinski to nije bilo zato sto su letili svome jatu, nego iz raznoraznih drugih, nimalo pozitivnih razloga.
-
razonoda
#398 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Nadam se da ce se javiti neki (sada odrasli)srbi ili hrvati--kako su oni dozivjeli iznenadni odlazak kod ujke kojeg niko nije volio u familiji.
- Ali Kemal
#399 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Ja nisam Bosnjak, ja sam Bosanac!Nomo wrote:leteimicno sam protrcao kroz temu . ali kemal se lazno predstavlja( bosnjak ) na forumu
Sta je tu cudno? Svi su naoruzavali redom. Alija je napravio kardinalnu gresku sto je digao ruke od JNA i mislio da ce mu MUP biti dovoljan. Pocetkom 1992 bosnjacki oficiri su dobili direktivu da napuste JNA i prakticno sve na tanjiru ostavili Srbima. Mogu raja sad pricat Ali Kemal ovo-ono, ali to je cisti fakt.Nomo wrote:fura hdz opcije i nije vrijedan spomena . medjutim cini mi se da je ovdje u pravu . ,,banane ,, nisu setale preko bistrika 91 kako kaze sveznajuca Basnksy nego 92 kako kaze famozni kemo .te ,, banane ,, u stvari rakete zemlja zemlja zrak ili kako vec alija je vrati kukanjcu
To je svojevrstan fenomen, svi su se lozili na rat po medijima, naoruzavali se, a vjerovali da nece biti rata cak i kada je poceo.Nomo wrote:svi relevantni prilozi i prikazi , sjecanja i jednostavno istorija govore u prilog cinjenici da je april 92 godine zadesio gradjane BiH a pogotovo bih muslimane na spavanju
Mislim da ti pogresno rezonujes, problem je bio, a i sada je, u politicarima, kojima prije svega nije nista znacilo nekoliko hiljada zrtava zbog nekih svojih ideja. Sigurno je da su znali da ce biti zrtava, samo nisu ni oni mogli predpostaviti da ce ta cifra dostici 100.000 poginulih i milioni raseljenih i iseljenih.Nomo wrote:oni su tada izgledali kao oni americki vojnici u perl harburu kada su rizojedi sa neba pali na havaje .otprilike tako . cuj straze u sarajevu 91 ? kamo srece da je tako bilo . ja se sjecam samo onih carapana koji su blokirali i parallizirali grad i jedan od njih govori na francuskom .napisacu po vuku , se la ger ,, ovo je rat . nekoliko sds cetnickih govana ( rodjene sarajlije ) sa crnim fantomkama u civlinim odijelima i uglancanim dugim automatskim cijevima je doslovno zaustavilo zivot u sarajevu . da su postojale straze 91 i da je postojala ta svijest kod bih muslimana koju ima svaki narod na svijetu ti bi majmuni bili likvidirani dok si reko keks .ostalo je istorija .
Dzaba tebi straze kada te vode idioti, pusis ga u svakom slucaju.
- zateznistub
#400 Re: Pocetak rata u Sarajevu
Onoga ko te filuje informacijama, jer si premlad da bi sam zakljucivao i znao neke stvari spremi u PM, drito bez međustanica...