Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
tripioce

#376 Re: Satovi

Post by tripioce »

Hvala na pojasnjenju. Jos samo da ima neka web stranica da im vidim ponudu prije nego sto odem? Ima li?
O'zone
Globalni moderator

#377 Re: Satovi

Post by O'zone »

tripioce wrote:Hvala na pojasnjenju. Jos samo da ima neka web stranica da im vidim ponudu prije nego sto odem? Ima li?
http://www.tissot.ch/
http://www.jacques-lemans.com/ Ovo je i za Jaques lemans i za Alpha Saphir
Doxa na žalost nema web stranicu za nazovimo ih "normalne modele" nego samo za SUB-ronilačke satove http://www.doxawatches.com/
http://www.bulovaprecisionist.com/en/collections/ Bulova
O'zone
Globalni moderator

#378 Re: Satovi

Post by O'zone »

Ja sad skontao da nisam nikad postavio sliku mog sata :mrgreen:

Image

I jedan koji mi je ostao od oca-Omikron

Image
ChataDodajStaHoces

#379 Re: Satovi

Post by ChataDodajStaHoces »

O'zone wrote:Ja sad skontao da nisam nikad postavio sliku mog sata :mrgreen:

Image
Jednostavnost + kvalitet - Odlican izbor :D

alemaa - Fossil i Heuer su sjajni, odlican izbor :thumbup:

Ja inace nisam ljubitelj ovih "fejk" satova, ala Esprit, D&G i te ostale modne marke...
Sajo---:

#380 Re: Satovi

Post by Sajo---: »

smoki_choko wrote:najbolji sat na svijetu, cudo tehnike i tehnologije :shock:
http://www.urwerk.com/watches_110.asp

URWERK U-110
Image

Da li je ovo cudo vec u slobodnoj prodaji? Da li ce cijena biti prilagodjena siroj populaciji, ili je ipak namijenjen iskljucivo za izuzetno bogate?! Do sada nisam bio upoznat sa Urwerkovim radovima, tako da i ne znam za kakvu klijentelu prave satove!
Sajo---:

#381 Re: Satovi

Post by Sajo---: »

Sada sam malo citao o Urwerku. U glavnom, 50.000 plus. Prakticno, 49.000 razloga zasto nikada necu imati njihov sat. :D :D
O'zone
Globalni moderator

#382 Re: Satovi

Post by O'zone »

alemaa wrote:Tissot ..dobar izbor, mada nemamo nijedan od Tissota u kolekciji..sto ne znaci da nece biti..
Meni je dobra i Festina..imaju dobrih modela a kvalitet prije svega..
Zavidim na Tag-u zvijer je :mrgreen:

Što se Festine tiče nemam ništa protiv ali ja je iskreno nikad ne bih izabrao za sebe :D
tripioce

#383 Re: Satovi

Post by tripioce »

Gledao sam satove koje ste mi preporucili, ali su preskupi :( . Kazu cijene otisle gore.

Sto mi mozete reci o satovima Nautica? Lijepo izgledaju, cijena prihvatljiva. Sad jos samo da mi vi date vas komentar.

Hvala i sori ako vas gnjavim
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 03/05/2023 22:09, edited 2 times in total.
O'zone
Globalni moderator

#385 Re: Satovi

Post by O'zone »

tripioce wrote:Gledao sam satove koje ste mi preporucili, ali su preskupi :( . Kazu cijene otisle gore.

Sto mi mozete reci o satovima Nautica? Lijepo izgledaju, cijena prihvatljiva. Sad jos samo da mi vi date vas komentar.

Hvala i sori ako vas gnjavim
Koje si modele gledao?
smoki_choko

#386 Re: Satovi

Post by smoki_choko »

Sajo---: wrote:
smoki_choko wrote:najbolji sat na svijetu, cudo tehnike i tehnologije :shock:
http://www.urwerk.com/watches_110.asp

URWERK U-110
Image

Da li je ovo cudo vec u slobodnoj prodaji? Da li ce cijena biti prilagodjena siroj populaciji, ili je ipak namijenjen iskljucivo za izuzetno bogate?! Do sada nisam bio upoznat sa Urwerkovim radovima, tako da i ne znam za kakvu klijentelu prave satove!
ovo je tek novi sat, izasao skoro. nisam mogao jos da mu nadjem cijenu. a oni prave satove za bogatu klijentelu. ako imas par stotina hiljada maraka nece ti biti problem
http://www.chrono24.com/hr/urwerk/index.htm
tripioce

#387 Re: Satovi

Post by tripioce »

O'zone wrote: Koje si modele gledao?
Isao redom i gledao one koji mi se svidjaju.

Je li valjaju ista ovi Nautica da idem dalje ako ih se ne isplati gledat?
Qler

#388 Re: Satovi

Post by Qler »

Eh evo moje kompletne kolekcije, doduse, moje i od starog, ali sve je to nase :D

Image
BlackCaviar

#389 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

O'zone wrote:

Tissot koristi ETA mehanizme (quartz i automatic) Eta je najveći švicarski proizvođač satnih mehanizama i koriste ih mimo Tissota i Longines,Rado,Omega,Tag Hauer,Breitling,Oris, jednim dijelom IWC (samo Valjoux kalibre od 7750 do 7754) kao i dosta manjih i jeftinijih kompanija iz Švice te trenutno nema kvalitetniji mehanizama na tržištu osim Patek Philippe-ovih i Vacheron Constantin-ovih koje su usput dvije najstarije kompanije za proizvodnju satova i satnih mehanizama u svijetu ali zato koštaju :-) :skoljka:.
Imam neke primjedbe :)
Tissot koristi ETA mehanizme, Longines isto, Rado vjerovatno (nisam upućen u njih),Omega u svoje satove ETA-u ubacuje u jeftinije modele a počela je i co-axial kao i njihov in-house 8500, Tag Heuer mislim da ima nekakav svoj in-house mehanizam calibre 1887 a-la Seiko, Breitling povlači iz prodaje neke modele sa ETA-om kao što je Chronomat, a pretpostavlja se da će povući i Navitimer i Steelfish kako bi u njih ubacili svoj nedavno napravljeni in-house B01, za IWC se slažem.
ETA mehanizmi su najpoznatiji mehanizmi na svijetu i većina firmi ih ugrađuje u svoje satove, ali daleko od toga da nema kvalitetnijeg mehanizma osim od onih u Pateku i VC-u. Zaboravio si masu drugih poput Zenith, Rolex, Panerai, Blancpain, Girard-Perregaux, Glashutte, Jaeger-LeCoultre, A. Lange & Söhne, Audemars Piguet, Grand Seiko, Ulysse Nardin, Hublot...
Nemam ništa protiv ETA-e, naprotiv, sljedeći sat bi trebao imati u sebi ETA-u. :)
alemaa wrote: Moj dragi je inace freak za satovima tako da ja nemam problema kad su u pitanju rodjendani, godisnjice i sl..
Taj Tag Carrera mi se nikako ne uklapa u tu fensi-šmensi klapu. Koliko ga je platio?
O'zone
Globalni moderator

#390 Re: Satovi

Post by O'zone »

BlackCaviar wrote: Imam neke primjedbe :)
Tissot koristi ETA mehanizme, Longines isto, Rado vjerovatno (nisam upućen u njih),Omega u svoje satove ETA-u ubacuje u jeftinije modele a počela je i co-axial kao i njihov in-house 8500, Tag Heuer mislim da ima nekakav svoj in-house mehanizam calibre 1887 a-la Seiko, Breitling povlači iz prodaje neke modele sa ETA-om kao što je Chronomat, a pretpostavlja se da će povući i Navitimer i Steelfish kako bi u njih ubacili svoj nedavno napravljeni in-house B01, za IWC se slažem.
ETA mehanizmi su najpoznatiji mehanizmi na svijetu i većina firmi ih ugrađuje u svoje satove, ali daleko od toga da nema kvalitetnijeg mehanizma osim od onih u Pateku i VC-u. Zaboravio si masu drugih poput Zenith, Rolex, Panerai, Blancpain, Girard-Perregaux, Glashutte, Jaeger-LeCoultre, A. Lange & Söhne, Audemars Piguet, Grand Seiko, Ulysse Nardin, Hublot...
Nemam ništa protiv ETA-e, naprotiv, sljedeći sat bi trebao imati u sebi ETA-u. :)
Imam i ja par primjedbi :wink: (nije po nikakvom redosljedu nego kako mi je padalo na pamet :mrgreen: )

Neke od ovih mehanizama nisam naveo jer: 1. nisam se sjetio 2. nije toliko ni bitno jer ih nema toliko na našem tržištu (imam dosta ljudi kojima kad spomenem Zenith oni kažu "Ma j..beš te ruske satove" :mrgreen: )
Seiko izostavljam jer je japanac i ne želim ga stavljati u rang sa švicarcima (to je moje lično mišljenje i ako neke stvari govore protiv mene :mrgreen: )

Omega u svoje modele postavlja ETA znači sve modele samo što su neki sa određenim korekcijama. Što se tiče Co-axial 8500 kalibra to je prvi mehanizam koji je izašao iz Omege i to 2007 godine dizajnirali su ga Omegini inženjeri ali opet u saradnji sa ETA-om i njihovim inžinjerima, ali su sva prava na korištenje i na ime ostavili samo za sebe tačnije niko drugi ne može koristit taj mehanizam.

Tag ima svoje mehanizme ali im je baza ETA (recimo TAG Heuer kalibar 16-baza Valjoux 7750,TAG Heuer kalibar 1 baza ETA 6497-2 etc). Prvi "in house" Tagovi mehanizmi su V4,kalibar 360 i kalibar S a među zadnjima je 1887 koji je opet baziran na Seiko 6S37 mehanizmu (jOpet nije njihov za razliku od B01 koji je rađen od 0) .

Breitling još uvjek koristi ETA mehanizme i to: Valjoux 7750,ETA 2824,ETA 2834,ETA 2892 plus imaju i Lemaniu 1873 i 187 te jedan njihov mehanizam koji si naveo B01 koji će od proljeća ove godine biti i u Navitimer-u ali će ostati i ETA još par godina. Za napuštanje ETE kriva je Swatch group a ne Breitling oni bi ih i dalje koristili (ispod sam naveo zašto*).

Meni je ustvari drago da se stare kompanije vraćaju proizvodnji svojih mehanizama, jer su 80-tih godina zbog propadanja švicarske satne industrije čemu je uzrok bio nagli prodor jeftinih i veoma preciznih elektronskih satova iz zemlje izlazećeg sunca sve bile primorane da pređu na ETA mehanizme odnosno dio njih da se pridruži Swatch group-u radi opstanka istih. *Međutim Swatch group-a je to iskoristila i uvela monopol na satne mehanizme a zadnje što su pokušali da urade jeste da zabrane prodaju mehanizama odnosno baza mehanizama izvan grupacije al' im EU to nije dozvolila međutim to je izazvalo nezadovoljstvo korisnika mehanizama i sad svi počinju da prave svoje tako da je ETA najviše nadrljala u svemu.

Zašto napisah sve ovo zato što mislim da ćemo dobijati kvalitetnije satove kad se svako bude borio sa svojim dizajnom,mehanizmom i cijenom za dio svog kolača.

Ne zamjerite na ovakvom pisanju :mrgreen:
BlackCaviar

#391 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

Ne draj mi Seiko :evil:
Po mom mišljenju oni su iznad Taga, Longinesa i ekipe... samo što im je fatalna greška što proizvode satove od 100$ do 10000$ i preko i zbog toga ljudi na njih ne pomišljaju jer ne ulijevaju dozu luksuza.
Npr. pričaš sa likom koji nosi Seiko 5, a ti nosiš GS

I meni je naravno drago što kompanije počinju praviti svoje mehanizme. Sad im predstoji dokazivanje, kao npr. Breitlingu.

PS jesil aktiviran na nekom forumu orjentiranom na satove? Vidim da znaš poprilično :)
permanentan

#392 Re: Satovi

Post by permanentan »

Odlicna tema :) i sam sam veliki zaljubljenik u satove i ne mogu sebe ni zamisliti bez sata na ruci... Nisu to vrhunski satovi jer se bas i nema love za njih, ali nadam se jednog dana...
Evo i mojih ljubimaca

Swatch Irony
Image
draga uspomena iz mladjih dana

Guess Waterpro
Image
Image
svakodnevna varijanta vec par godina

Guess Genuine Diamond
Image
Image
najnoviji ljubimac
ChataDodajStaHoces

#393 Re: Satovi

Post by ChataDodajStaHoces »

BlackCaviar wrote:Ne draj mi Seiko :evil:
Po mom mišljenju oni su iznad Taga, Longinesa i ekipe... samo što im je fatalna greška što proizvode satove od 100$ do 10000$ i preko i zbog toga ljudi na njih ne pomišljaju jer ne ulijevaju dozu luksuza.
Seiko 5 je po meni jedan od najkvalitetnijih i najizdrzljivijih satova ikad proizvedenih a dostupan svakom djepu :D

Jeste li vidjeli moderne "geek" varijante Tokyo Flash - http://www.tokyoflash.com/en/watches/1/ Namjeravam sebi ovaj naruciti cisto da imam nesto novo u kolekciji i kad mi je cejf promijenim :mrgreen:

Image
O'zone
Globalni moderator

#394 Re: Satovi

Post by O'zone »

BlackCaviar wrote:Ne draj mi Seiko :evil:

I meni je naravno drago što kompanije počinju praviti svoje mehanizme. Sad im predstoji dokazivanje, kao npr. Breitlingu.

PS jesil aktiviran na nekom forumu orjentiranom na satove? Vidim da znaš poprilično :)
Seiko 5 = Golf II =Svetinja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Izvini ali fakati ih ne mogu da poredim jer neko ko je počeo da proizvodi satove recimo 1832-Longines ili 1848-Omega ili 1860 -Tag naspram Seiku -1960 džaba ne ide... i ako nedvojim uopšte u njihovu kvalitetu niti želim da govorim nešto protiv njih jer su stvarno jaki (drugi po jačini Japanski brend iza Citizena) jer o ukusima se ne raspravlja svako nosi ono što mu leži pa da li to bio Patek Philippe od 50 000 KM ili pijačni sat od 20 KM...

Za forume nisam vezan(osim za ovaj)a o satovima moram da znam jer sam svakodnevo vezan za njih :skoljka:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#395 Re: Satovi

Post by JoseMujica »

Jel ovo Ivo Sanader starto temu? :lol: :lol: :lol:

probao Swatch, Jamesbond edition i radi i dan danas i ne treba mi ništa bolje...cijena ovih swatchova je od 100 do 150 KM :thumbup:
smoki_choko

#396 Re: Satovi

Post by smoki_choko »

JoseMujica wrote:Jel ovo Ivo Sanader starto temu? :lol: :lol: :lol:

probao Swatch, Jamesbond edition i radi i dan danas i ne treba mi ništa bolje...cijena ovih swatchova je od 100 do 150 KM :thumbup:
ivo senader je prekuco ovu temu davno :-)
O'zone
Globalni moderator

#397 Re: Satovi

Post by O'zone »

JoseMujica wrote:Jel ovo Ivo Sanader starto temu? :lol: :lol: :lol:

Jes,jes u neka stara dobra vremena, sad na žalost u Austriji ima dostupnu samo lokalnu marku Jaques Lemans :mrgreen: :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#398 Re: Satovi

Post by Truba »

ja kontam sebi neki na dlakavu ruku staviti :D

sta da uzme recimo do 250 :D
O'zone
Globalni moderator

#399 Re: Satovi

Post by O'zone »

komi wrote:ja kontam sebi neki na dlakavu ruku staviti :D

sta da uzme recimo do 250 :D
Ako je baš dlakava nemoj uzimati metalnu narukvicu bićeš depiliran :mrgreen: samo koža i kaučuk. Svašta se može uzeti za 250 KM od Swatcha,Casia, Jaques Leman-a, dosta modnih brendova, ipak morat ćeš malo prošetati po radnjama da vidiš šta ti odgovara.
BlackCaviar

#400 Re: Satovi

Post by BlackCaviar »

O'zone wrote:
Seiko 5 = Golf II =Svetinja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Izvini ali fakati ih ne mogu da poredim jer neko ko je počeo da proizvodi satove recimo 1832-Longines ili 1848-Omega ili 1860 -Tag naspram Seiku -1960 džaba ne ide... i ako nedvojim uopšte u njihovu kvalitetu niti želim da govorim nešto protiv njih jer su stvarno jaki (drugi po jačini Japanski brend iza Citizena) jer o ukusima se ne raspravlja svako nosi ono što mu leži pa da li to bio Patek Philippe od 50 000 KM ili pijačni sat od 20 KM...

Za forume nisam vezan(osim za ovaj)a o satovima moram da znam jer sam svakodnevo vezan za njih :skoljka:
Historija Seika tu piše i koje godine je osnovan http://en.wikipedia.org/wiki/Seiko
Longines živi na osnovu onoga što na brojčaniku piše "Swiss Made". Firma sa preko 100 godina tradicije nema svoj mehanizam u satovima, odnosno njihovo je samo kućište (one sitne dorade tipa ženevskih šara na rotoru mehanizma me ne zanimaju) i gdje je tu urarstvo. Za sat od 3000€ očekujem da ima svoj mehanizam koji su napravili inžinjeri te firme, a ne kupljen pa samo naljepljen rotor. Ponavljam, gdje je tu urarstvo?
Dosta ljudi mislim da im se ne isplati i da je skupo, ali koliko Breitling ima prihoda prodavajući tuđi mehanizam ireklamirajući toliku "urarsku tradiciju" (banalno gledajuću, ljudi u tvornici trpaju ETA-e u kućišta). Sad su izbacili B01 koji je pun dječijih bolesti i digli cijene u nebesa.

Seiko. 130 godina povijesti, više patenata nego većina "velikih" igrača zajedno, i sve prozvodi in-house, znači ne kupuje niti šaraf. To je kompanije koju su švicarci izbacili sa svojih takmičenja. Izmislili su COSC certifikat koji mogu imati samo švicarski proizvođači, a Grand Seiko ga kolje.
Rolex, za njega je vjerovatno čulo pola stanovnika Zemlje. Svoj mehanizam imaju koji je odličan, ali pronašli recept za profit, a to je reklama. Tako su i uspjeli. Realno, Rolex nije bolji od Seika sa 9S55 mehanizmom. U kriznim godinama su ulagali u razvoj i razvili Spring Drive.
Ako naprimjer uporediš Grand Seiko ili Seiko Credor sa Omegom, vidio bi da Omega tek pokušava postići svoj "golden age".

Zamisli da na Seiku piše swiss made.
Post Reply