o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post Reply
Gojeni H

#376 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Gojeni H »

Objektivni navijac wrote:
HVO pristaje na ultimatum isti dan i stavlja se na raspolaganje i komandu ArBiH. 10-11 septembra se aktivira linija prema Ilidzi,najmanje 15-20 civila na Ilidzi,gine od snajperske vatre ArBiH u ta dva dana,njima je rat tek tada poceo.

Na osnovu cega ovo tvrdis?
12 Septembra u 4,20 ujutru krece napad ArBiH na svim pravcima. U napadu ucestvuje ogroman broj jedinica,ArBiH,Policije i paravojnih formacija.

Sta/koga nazivas "paravojnom formacijom"?
Tako da brzo prelazi tenkovska jedinica iz kasarne Dobrosevici i lokalne srpske jedinice dolaze u pomoc . Rekao sam da se radi o organizovanoj kontri
,

Dok sam ja bio u ratu, rtv bih bi ovako izvjestavala kad smo mi nesto zauzimali. Oni napali a mi kontru.
U realnom svijetu, da bi se nesto zauzelo morale su se vrsiti opsezne pripreme a to je jos vise bio slucaj na neprijateljskoj strani. Izvini, ali "spontanost" ne pusim. Posto u nastavku kazes da jeste bilo organizovano, red bi bio da se malo pojasni jesu li to cetnici sve izorganizovali i onda samo cekali da mi napadnemo ili sta? U takvo nesto ne moze se povjerovati.

Kazes ovo:
...jer sam po duznosti ,mjesec dana prije toga popio more rakije i pive sa Srbima iz tih sela i imao sam i proslijedio info o pripremljenosti,opseznosti i snazi kojima srpske snage mogu zapoceti kontraudar.
a onda:
12 Septembra u 4,40 ujutru sam bio u Vreocima,ispaljivao RPG na Pragu,tokom dana sam sa protivoklopom bocno obezbjedzivao izvlacenje nasih jedinica iz Dogloda,navece istoga dana oko 8 navece ,prilikom borbe moga protivoklopnoga tima ,protiv tenka kod skole u Baricama,mi je u tom sukobu partner poginuo a ja sam bio lakse ranjen.

Vi u Sarajevu, ili barem ti,mora da ste fakat bili neki vanzemaljci.
Jer, ovo prvo je u 2 korpusu mogao odradjivati obavjestajac. A ovo drugo pripadnik protivoklopnog voda, eventualno pjesadije.
seln

#377 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by seln »

Mister Yes wrote:
Čuj ako sam ikada bio na Trebeviću znam kakva je konfiguracija.
Cetiri godine...na minobacacu. :wink:
Objektivni navijac

#378 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Objektivni navijac »

Gojeni H wrote:

Ne odgovoram forumasima koji mi sjeckaju i izvlace stvari iz moga posta. Ne razgovaram o ratu sa forumasima koji su premladi. Ne odgovaram forumasima koji svojim pisanjem stoje iza kleronacionalnih ideja i podjela medju Bosancima.
Jedino,mogu odgovoriti na zadnje : Mi u Sarajevu,jesmo bili vanzemaljci :D
seln

#379 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by seln »

Gojeni H wrote:

Ne odgovoram forumasima koji mi sjeckaju i izvlace stvari iz moga posta. Ne razgovaram o ratu sa forumasima koji su premladi. Ne odgovaram forumasima koji svojim pisanjem stoje iza kleronacionalnih ideja i podjela medju Bosancima.
Jedino,mogu odgovoriti na zadnje : Mi u Sarajevu,jesmo bili vanzemaljci :D
Salon namjestaja Karadzic, Srbinje.
Blizanac

#380 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Blizanac »

VjecitiStudent wrote: Nije nama i njima na tom terenu uopće isto bilo, oni su imali artiljerije i municije za artiljeriju u izobilju, za razliku od nas. To je i jedan od ključnih razloga kako su uspjeli uopće doći do Igmana.
Lokvanjske čaire nisu uopće brdo, već proplanci iza kojih je rupa, tu na kraju i ne bi bilo odbrane. Ravnu valu su već bili uzeli, linija se tu bila zaustavila između Međeđe lokve i Karamustafinih čaira.
Ti imaš svoje mišljenje i ja nemam namjeru da ti namećem svoje. Samo govorim svoje viđenje cijele te situacije, iz perspektive nekoga ko je sve to preživio i koji je bio među zadnjih stotinjak ljudi koji su se povukli sa Igmana.

Njihova prednost u naoružanju nije bila karakteristična samo za to ratište već za cijelu BiH, pa ipak nisu tako lahko pravili prodore. Što se tiče Lok.čaira, ja sam ih i nazvao predjelom/rejonom a ne kotom, i bilo je bitno ko ih drži u tom trenutku.

Dakle, ne tvrdim da oni nisu mogli presjeći tu komunikaciju nikada i ni pod kojim uslovima, već sa snagama i mts-om kojim su raspolagali u tom trenutku oni nisu mogli dalje, tj ono što su zauzeli bio je njihov maksimum.
Da bi nastavili, s obzirom na iscrpljujuće borbe i gubitke koje su već imali i s obzirom na konsolidaciju snaga ARBiH te na konfiguraciju terena, njima je trebalo još njamanje par hiljada odmornih i svježih vojnika i još artiljerijskih i oklopnih sredstava, koje su možda i mogli naći ali bi pri tome morali oslabiti neke druge položaje (što je bila šansa za ARBiH), zatim su morali angažovati veliki broj ljudi koji bi te položaje branio nakon osvajanja (u pitanju je ogroman prostor), a oni toga jednostavno nisu imali.
Dozer

#381 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Dozer »

I to je tacno. Oni jednostavno nisu imali ljudstva, pa je cak i prostor koji su kontrolisali za njih vec bio prevelik zalogaj, ali su to prilicno uspjesno nadoknadjivali MTS-om.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#382 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Pitar sa Kariba »

02.05.1992 - 02.05.2017

III P.U. Stari Grad
Smail Medi
Edib Kaldžo
Muris Ćesko

02.05.1993 - 02.05.2017
Selman Šahinagić - Lasta

Lahka vam zemlja bosanska!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#383 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by KatarinaKosaca »

Sami specijalci na temi......rodili se izmedju 1992 i 2017''' :jbt:
muha_sa

#384 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by muha_sa »

http://ba.n1info.com/a151824/Vijesti/Vi ... ajevo.html

Kljuić: Niko nije ponizio svoje branitelje kao Sarajevo

Početkom maja svake godine jedna od aktualnih tema jeste kako i na koji način se obilježava stradanje u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio je da se godišnjica stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici obilježi 3. maja vjerskim obredom i polaganjem vijenaca u Istočnom Sarajavu, odnosno Miljevićima.

Podsjetimo, u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici , proteklih godina, sa cvijećem i vijencima, okupljali su se članovi porodica stradalih i delegacija iz RS da bi obilježavali godišnjicu stradanja vojnika JNA, dok su se dan ranije okupljali Veterani minulog rata i odbrane Sarajeva i BiH okupljeni oko udruženja "Zelene beretke“.

O Dobrovoljačkoj, zbivanjima na današnji dan 92., ali i ostalim temama ovoga jutra za Novi dan govorio je Stjepan Kljujić - član predratnog i ratnog Predsjedništva Republike BiH.

Na pitanje zašto i danas nisu jednake verzije srpske i bošnjačke strane o broju žrtava u Dobrovoljačkoj ulici, Kljuić je kazao:

"To je jedna laž koju su Srbi lansirali. Drugog maja kada su napali Sarajevo bilo je njihovih žrtava, a trećeg maja kada je bila razmjena poginula su tri vojnika i jedna žena muslimanka koja je radila u JNA", kazao je Stjepan Kljuić dodavši:

"Tada je Fikret Abdić došao u Sarajevo. Rekao sam da mu zabrane da se pojavljuje u medijima. Fikret Abdić Babo je očekivao da će zauzeti Predsjedništvo, likvidirati Aliju i onda će on izaći i reći: Mi ostajemo u Jugoslaviji".

Kljuić je kazao da "BiH nije tragedija, BiH je samo bila u ratu".

"BiH nije tragedija, BiH je samo bila u ratu. Nemamo snage ni ljudi koji bi zaštitili jednog Iliju Jurišića. BiH da ima ijednog državnika, rekao bi Vučiću da ne dolazi u BiH bez generala Đukića koji je pobio najviše mladih", kazao je.

Također, kazao je da je "Sarajevo najviše ponizilo svoje branitelje".

"Kada mi je teško, obiđem sarajevska groblja. Mi smo u Sarajevu izdali odbranu BiH. Niko u historiji nije ponizio svoje branitelje kao Sarajevo. Imate ovih što su se nakrali, pa danas pišu pjesme. Biće Bosne, ali će period tuge i sivila dugo trajati", smatra Stjepan Kljuić.
Hadzi Lojo

#386 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Hadzi Lojo »

Imam jedno pitanje za Muhu_sa:
- posto si izjavio na pocetku da ti je Asaf Hadzic bio poznanik, koliko ti je poznata prica o ubistvu Asafa kojeg je izveo oficir srpske fasisticke vojske u domu bivse jna!?
- cuo sam od jednog covjeka koji je navodno bio sudionik dogadjaja da je tog istog oficira spasio iz neznanja blizi clan Asafove familije, koliko ima istine u tome?
Mozda nije mjesto za ovo pitanje ali me kopka ova informacija pa bi te molio ako zelis da odgovoris na privatnu poruku ili ovako javno.
muha_sa

#387 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by muha_sa »

Hadzi Lojo wrote:Imam jedno pitanje za Muhu_sa:
- posto si izjavio na pocetku da ti je Asaf Hadzic bio poznanik, koliko ti je poznata prica o ubistvu Asafa kojeg je izveo oficir srpske fasisticke vojske u domu bivse jna!?
- cuo sam od jednog covjeka koji je navodno bio sudionik dogadjaja da je tog istog oficira spasio iz neznanja blizi clan Asafove familije, koliko ima istine u tome?
Mozda nije mjesto za ovo pitanje ali me kopka ova informacija pa bi te molio ako zelis da odgovoris na privatnu poruku ili ovako javno.
rahmetli Asaf je držo "Mond"--mislim da se tako zvalo--zaboravlja se lagano :-)

fakat ne znam osim ono što su mi raja ispricala kako je ubijen ispred doma (ne u domu) JNA--hinjski, naravno :( krenuo na pregovore i neko od jna bandita kroz prozor puco i ubio ga :(
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#388 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by KatarinaKosaca »

Mislim da se picerija zvala Mod, kod 84 bila...Nije mu taj oficir JNA bio nikakav rod...
muha_sa

#389 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by muha_sa »

KatarinaKosaca wrote:Mislim da se picerija zvala Mod, kod 84 bila...Nije mu taj oficir JNA bio nikakav rod...
:thumbup:

u Piruši--50-ak metara od Zagicevog "Malog raja"--kasnije "84"

sad provjerih s jaranom koji je stanovo tik ispod Asafove kafane--ipak se zvala "Mond"

halalite za OT :D
salik79

#390 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by salik79 »

Ipak postoji glas razuma. Skidam kapu :thumbup:

Obeležavanje 25 godina od Slučaja "Dobrovoljačka"
Četvrt veka laži
http://www.danas.rs/drustvo.55.html?new ... +la%C5%BEi
Post Reply