Ostati ili otici?
-
klif
Ostavlja utisak. Jesi li u BiH ili u dijaspori?the the wrote:bosnom vladaju opasni tipovi. kombinacija glupana ludaka i lopovluku sklonih seljaka. nema sanse za promjenu stanja. treba ici. treba provesti najljepse godine u miru i blagostanju. to danas nemozes naci u bosni, a ni zadugo ga neces naci u bosni.
i neboj se i kad odes neces otici zauvijek i potpuno. povremeno dolazis, nikad neces moci presjeci veze sa ovim ovde.
al ces moci spasiti sebe koju godinicu od sile i pritiska potpunih idiota. nepravde, osjecaja bespomocnosti, stresa, neimastine, tovara gluposti i neznanja i nesposobnosti koje se svakodnevno slave kao vrhunac ljudskog dometa, nepotizama, namjestanja tendera, poslova, radnih mjesta, nebrige za one kojima je briga potrebna, nebrige za imovinu koja svima sluzi, nebrige za zivotinje i okolis, ministarstava, birokracije, nepismenih novinara, lose a skupe odjece, obuce i tehnike, probusenih ulica, ulomljenih kuca, priljavih i uskih trotara,agresivnih ljudi, rijetko nasmijanih a uglavnom vaznih i namrgodjenih, losih skola, i reketasa-nastavnika, duih redova, nereda i prekoreda, cekanja i nedocekanja, zato idi odmori se malo...
a ako imas djecu i njih ces spasiti koje cega i otvoriti im vrata za neku izvjesniju buducnost.
a onda kad dodjes ponekad, sve ti ovo izgleda simpaticno, jednostavno ne ovisi ti egzistencija o tom... boli te racku...
naravno, sve pod uslovom da dilema otici ili ostati realno postoji. dakle da postoji realna sansa da se ode.
-
capry
boli mene neka stvar sto si ti otisotaxi_driver wrote:razlika je u tome sto mi ne pljujemo po ljudima sto su ostali,nego po drzavi koja nas je natjerala da odemo.dok oni pljuju po nama sto smo otisli.papak_eliminator wrote:Temu ste pretvorili u PLJUC izmedju dijaspore i onih sto su ostali...
ali dok god pljujes po bosni pljuvat cu i ja po tebi
i ne pljujem sto si otiso nego sto saljes kretenske postove koji vrijedjaju nesto sveto!!!!!!!
-
the the
u bosni.klif wrote:Ostavlja utisak. Jesi li u BiH ili u dijaspori?the the wrote:bosnom vladaju opasni tipovi. kombinacija glupana ludaka i lopovluku sklonih seljaka. nema sanse za promjenu stanja. treba ici. treba provesti najljepse godine u miru i blagostanju. to danas nemozes naci u bosni, a ni zadugo ga neces naci u bosni.
i neboj se i kad odes neces otici zauvijek i potpuno. povremeno dolazis, nikad neces moci presjeci veze sa ovim ovde.
al ces moci spasiti sebe koju godinicu od sile i pritiska potpunih idiota. nepravde, osjecaja bespomocnosti, stresa, neimastine, tovara gluposti i neznanja i nesposobnosti koje se svakodnevno slave kao vrhunac ljudskog dometa, nepotizama, namjestanja tendera, poslova, radnih mjesta, nebrige za one kojima je briga potrebna, nebrige za imovinu koja svima sluzi, nebrige za zivotinje i okolis, ministarstava, birokracije, nepismenih novinara, lose a skupe odjece, obuce i tehnike, probusenih ulica, ulomljenih kuca, priljavih i uskih trotara,agresivnih ljudi, rijetko nasmijanih a uglavnom vaznih i namrgodjenih, losih skola, i reketasa-nastavnika, duih redova, nereda i prekoreda, cekanja i nedocekanja, zato idi odmori se malo...
a ako imas djecu i njih ces spasiti koje cega i otvoriti im vrata za neku izvjesniju buducnost.
a onda kad dodjes ponekad, sve ti ovo izgleda simpaticno, jednostavno ne ovisi ti egzistencija o tom... boli te racku...
naravno, sve pod uslovom da dilema otici ili ostati realno postoji. dakle da postoji realna sansa da se ode.
- Fair Life
capry wrote:boli mene neka stvar sto si ti otisotaxi_driver wrote:razlika je u tome sto mi ne pljujemo po ljudima sto su ostali,nego po drzavi koja nas je natjerala da odemo.dok oni pljuju po nama sto smo otisli.papak_eliminator wrote:Temu ste pretvorili u PLJUC izmedju dijaspore i onih sto su ostali...
ali dok god pljujes po bosni pljuvat cu i ja po tebi
i ne pljujem sto si otiso nego sto saljes kretenske postove koji vrijedjaju nesto sveto!!!!!!!

-
klif
u bosni.[/quote]the the wrote:Ostavlja utisak. Jesi li u BiH ili u dijaspori?klif wrote: al ces moci spasiti sebe koju godinicu od sile i pritiska potpunih idiota. nepravde, osjecaja bespomocnosti, stresa, neimastine, tovara gluposti i neznanja i nesposobnosti koje se svakodnevno slave kao vrhunac ljudskog dometa, nepotizama, namjestanja tendera, poslova, radnih mjesta, nebrige za one kojima je briga potrebna, nebrige za imovinu koja svima sluzi, nebrige za zivotinje i okolis, ministarstava, birokracije, nepismenih novinara, lose a skupe odjece, obuce i tehnike, probusenih ulica, ulomljenih kuca, priljavih i uskih trotara,agresivnih ljudi, rijetko nasmijanih a uglavnom vaznih i namrgodjenih, losih skola, i reketasa-nastavnika, duih redova, nereda i prekoreda, cekanja i nedocekanja, zato idi odmori se malo...
To sam pitao samo zbog toga da ne bude zabune. Da sam ovo napisao ja ili neko iz dijaspore, vidjeli bi mi svog boga.
-
mamica papucarka
Stanje u BiH je takvo da svi nisu u jednakim govnima.
Mislim da je lako nekome ko ima kakav takav posao i kakvu takvu platu.
Pa, skrpice se nekako do iduceg prvog. Ali, sta je sa ljudima koji nemaju skoro pa nista. Zive sa roditeljima od njihove penzije. A takvih je danas mnogo.
Moja prijateljica koja je zavrsila fax, a drugi treba jos da diplomira za mjesec dana konkurisala na 10 mjesta. Dobila je samo tri odbijenice. Ostali joj nisu javili ni da nije primljena.
Sta je sa ljudima koji imaju djecu, a plate kasne po nekoliko mjeseci?
Nemojte ljudi napadati nekoga zbog njegovog licnog izbora. Nikada ne znamo zbog cega je neko ostao, ili otisao.
Pa, skrpice se nekako do iduceg prvog. Ali, sta je sa ljudima koji nemaju skoro pa nista. Zive sa roditeljima od njihove penzije. A takvih je danas mnogo.
Moja prijateljica koja je zavrsila fax, a drugi treba jos da diplomira za mjesec dana konkurisala na 10 mjesta. Dobila je samo tri odbijenice. Ostali joj nisu javili ni da nije primljena.
Nemojte ljudi napadati nekoga zbog njegovog licnog izbora. Nikada ne znamo zbog cega je neko ostao, ili otisao.
-
kike
Pitanje.....Koliko cv-a na zapadu trebaš poslati da te zovnu na intervju?Moja prijateljica koja je zavrsila fax, a drugi treba jos da diplomira za mjesec dana konkurisala na 10 mjesta. Dobila je samo tri odbijenice. Ostali joj nisu javili ni da nije primljena.
10 aplikacija nije ništa. šta treba, završiš fax, apliciraš i zovnu te odmah i prime te odmah. Gdje to ima još na svijetu, da odmah tražim vizu za tamo??
-
mamica papucarka
kike wrote:Pitanje.....Koliko cv-a na zapadu trebaš poslati da te zovnu na intervju?Moja prijateljica koja je zavrsila fax, a drugi treba jos da diplomira za mjesec dana konkurisala na 10 mjesta. Dobila je samo tri odbijenice. Ostali joj nisu javili ni da nije primljena.
10 aplikacija nije ništa. šta treba, završiš fax, apliciraš i zovnu te odmah i prime te odmah. Gdje to ima još na svijetu, da odmah tražim vizu za tamo??
Ali zato na zapadu imas mnogo vise ponuda za posao nego u Bosni. U tome je stvar
-
capry
ja sam ''taze'' zavrsio, prije 2 god otprilike i imam dosta raje koji su zavrsili u nekoliko posljednjih godinamama29 wrote:Stanje u BiH je takvo da svi nisu u jednakim govnima.
dok pisem post sjetio sam se samo jedne cure koja jos nije nasla posao
a vi se sigurno dobro sjecate da se i prije rata - u ''zlatnom dobu'' kako ga cesto nazivate - znalo cekati na birou i po nekoliko godina
ali dobro
zaboravljamo mi brzo
ispade da je katastrofa ako neki student- koji je mozda imao prosjek 6,5 - nije nasao posao one sedmice kada je diplomirao
pa ljudi moji danas morate biti najbolji ako hocete da uspijete
nema vise komunizma pa da se sa srednjom skolom moze biti rukovodilac u nekoj firmi gdje ima vise onih koji zapovijedaju nego radnika
sta se moze, sto rece kike nigdje u svijetu nema da se zaposlis tako lahko i odmah
a sta da ta tvoja prijateljica ode vani, mislis da bi radila u struci
a i ja sam sam bio u jako teskoj situaciji
kad sam upisivo fax radila mi je samo stara
inace prosvjetni radnik
stari bio osto bez posla, ja na faxu
ali mi ni tada nije padalo na pamet da kukam
a kamoli sada kada imam poso i solidnu platu
ja ovdje branim ovu moju kategoriju ljudi i hocu da kazem da ima dosta takvih koji rade i koji su uspjeli
i nije bas toliko tesko, mada nije ni lahko
-
mamica papucarka
Ima, hvala Bogu. Ali, isto tako ima i onih koji NISU. Ne zato sto su nesposobni. Ustvari, dosta je onih sto su nesposobini iz razloga sto se ne znaju snaci u trenutnom sranju.capry wrote:ja sam ''taze'' zavrsio, prije 2 god otprilike i imam dosta raje koji su zavrsili u nekoliko posljednjih godinamama29 wrote:Stanje u BiH je takvo da svi nisu u jednakim govnima.
a vi se sigurno dobro sjecate da se i prije rata - u ''zlatnom dobu'' kako ga cesto nazivate - znalo cekati na birou i po nekoliko godina
ali dobro
zaboravljamo mi brzo
ispade da je katastrofa ako neki student- koji je mozda imao prosjek 6,5 - nije nasao posao one sedmice kada je diplomirao
nema vise komunizma pa da se sa srednjom skolom moze biti rukovodilac u nekoj firmi gdje ima vise onih koji zapovijedaju nego radnika
sta se moze, sto rece kike nigdje u svijetu nema da se zaposlis tako lahko i odmah
inace prosvjetni radnik
ja ovdje branim ovu moju kategoriju ljudi i hocu da kazem da ima dosta takvih koji rade i koji su uspjeli
I jako bih voljela da ne branimo "ove nase kategorije", kao sto si ti napisao, nego da gledamo problem u globalu. Tj, da ne mislimo samo na svoje dupe.
Znas sta? Ima nas jos "genijalcina" koji NISMO uspjeli naci posao.
Ustvari, posao je lako naci, ali posao sa redovnom platom, malo teze
ja sam vec jednom pisala o slucaju kada sam na kraju odlucila otic i u momentu kada sam ganjala nekakve dokumente, kad me napade tip sto zapisujem, a sto ne pamtim ono sto mi treba od dokumentacije.
A covjek radi moj posao, tj. ono za sta sam skolovana.
I to me napade rijecima "pa jesi li toliko glupa..."
-
granulo
the the wrote:bosnom vladaju opasni tipovi. kombinacija glupana ludaka i lopovluku sklonih seljaka. nema sanse za promjenu stanja. treba ici. treba provesti najljepse godine u miru i blagostanju. to danas nemozes naci u bosni, a ni zadugo ga neces naci u bosni.
-
capry
okmama29 wrote:Ima, hvala Bogu. Ali, isto tako ima i onih koji NISU. Ne zato sto su nesposobni. Ustvari, dosta je onih sto su nesposobini iz razloga sto se ne znaju snaci u trenutnom sranju.capry wrote:ja sam ''taze'' zavrsio, prije 2 god otprilike i imam dosta raje koji su zavrsili u nekoliko posljednjih godinamama29 wrote:Stanje u BiH je takvo da svi nisu u jednakim govnima.
ali dobro
zaboravljamo mi brzo
inace prosvjetni radnik
I jako bih voljela da ne branimo "ove nase kategorije", kao sto si ti napisao, nego da gledamo problem u globalu. Tj, da ne mislimo samo na svoje dupe.![]()
Znas sta? Ima nas jos "genijalcina" koji NISMO uspjeli naci posao.
Ustvari, posao je lako naci, ali posao sa redovnom platom, malo teze![]()
ja sam vec jednom pisala o slucaju kada sam na kraju odlucila otic i u momentu kada sam ganjala nekakve dokumente, kad me napade tip sto zapisujem, a sto ne pamtim ono sto mi treba od dokumentacije.
A covjek radi moj posao, tj. ono za sta sam skolovana.
I to me napade rijecima "pa jesi li toliko glupa..."
dijelom si u pravu
ispalo je da ja samo mislim o sebi a za ostale me boli
malo sam se neprecizno izrazio
ja sam samo htio kazati kako se ne smije uvijek gledati samo ona losija strana medalja, da ima i ona malo bolja, svjetlija
-
kike
Profesionalna nepravda nije autorsko pravo u BIH. Ima profesionalnih nepravdi i na Zapadu. Između ljudi rođenih u toj zemlji, a kamo li prema strancima.
Ali argument....Tek završila i poslala 10 cv, pa nema intervjua mi je smiješan. naravno da nije lako, naročito za prvi posao, ali ja ne znam nikoga da čeka kao što se čakalo u socijalizmu kako capry reče. tad ni konkursa nije bilo. Sad bar u privatnim firmama, štela je nepoznata riječ, jer ne ide sa profitabilnim karakterom firme. Kao i sve ostalo u životu i faktor sreće igra...
Ali argument....Tek završila i poslala 10 cv, pa nema intervjua mi je smiješan. naravno da nije lako, naročito za prvi posao, ali ja ne znam nikoga da čeka kao što se čakalo u socijalizmu kako capry reče. tad ni konkursa nije bilo. Sad bar u privatnim firmama, štela je nepoznata riječ, jer ne ide sa profitabilnim karakterom firme. Kao i sve ostalo u životu i faktor sreće igra...
-
izbjeglica_iz_besmisla
...Brisati post...
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 02/04/2006 13:24, edited 1 time in total.
-
Nesferatu
http://rapidshare.de/files/16990747/10_ ... u.mp3.html
Najnoviji cd Stig'o Cumur, samo dio pjesme je tu za download....(da ne nosim Edin hak na ledjima...)
Najnoviji cd Stig'o Cumur, samo dio pjesme je tu za download....(da ne nosim Edin hak na ledjima...)
- bosan
Ostati ili otici ? Sta god covjek da izabere zajebace se .Jednostavno smo u takvu situaciju dovedeni da covjek pocinje intenzivno razmisljati o odlasku . Idioti koji vode ovu zemlju ne razmisljaju o buducnosti te iste i njenih gradjana.Cak bi bili sretni da sto veci broj pametnih ljudi napusti zemlju i sebi umanje konkurenciju.Ali nazalost masa ljudi napusta zemlju trazeci neki bolji zivot i ja ih razumijem.Jednostavno ne mogu cekati vise i tapkati u mjestu a godine prolaze.Ako nisi clan neke stranke ,ako nemas dobrih veza ili vlastitog kapitala za pokretanje nekog biznisa ,izgubljen si covjek. I ako pokrenes neki biznis moras biti dobar mutikasa da se odrzis u tim prljavim vodama. Vode su svugdje prljave ali kod nas je to katastrofalno. I ne vidim da ce uskoro biti bolje.Jer drzava ne cini nista da se sta promijeni nabolje. Ne trebamo ocekivati da ce strani investitori uloziti silnu lovu kod nas kad ima mnostvo siromasnih drzava sa jeftinom radnom snagom i gdje ce njihov kapital biti sigurniji. Nase firme kupuju sumnjivi Poljaci i Ukrajinci ,eto koliko smo svijetu interesantni kao trziste.Jebes sistem gdje je politicarima dobro ,ponekom gradjaninu ove zemlje i Kinezima.
I zato postoji nuzna opcija -otici.Naravno kome se posreci , ako to mozemo srecom nazvati.Moras se suocit sa nepoznavanjem jezika ,ne priznavanjem diplome i ne bas gostoljubivim domacinima (jer ko se jos raduje fukarama).Odredi par godina da ti prodje onako u ispitivanju okoline tj dok se ne snadjes ako se uopste snadjes.
U svakom slucaju ces imati sigurniju egzistenciju i izgubiti puno stvari koje nece nikakve pare na svijetu nadoknaditi. Pri odlasku racunaj da ce jedna polovina tebe ostati kod kuce i to ces pokusati djelimicno nadoknaditi odlascima kuci ,telefoniranjem i naravno ovdje na sarajevo-x forumu.Ali zapamti ti nikad vise neces biti TI.
I zato postoji nuzna opcija -otici.Naravno kome se posreci , ako to mozemo srecom nazvati.Moras se suocit sa nepoznavanjem jezika ,ne priznavanjem diplome i ne bas gostoljubivim domacinima (jer ko se jos raduje fukarama).Odredi par godina da ti prodje onako u ispitivanju okoline tj dok se ne snadjes ako se uopste snadjes.
U svakom slucaju ces imati sigurniju egzistenciju i izgubiti puno stvari koje nece nikakve pare na svijetu nadoknaditi. Pri odlasku racunaj da ce jedna polovina tebe ostati kod kuce i to ces pokusati djelimicno nadoknaditi odlascima kuci ,telefoniranjem i naravno ovdje na sarajevo-x forumu.Ali zapamti ti nikad vise neces biti TI.
-
klif
Kako postati BH dijaspora u pet recenica? Bosan, svaka je na mjestu.bosan wrote: I zato postoji nuzna opcija -otici.Naravno kome se posreci , ako to mozemo srecom nazvati.Moras se suocit sa nepoznavanjem jezika ,ne priznavanjem diplome i ne bas gostoljubivim domacinima (jer ko se jos raduje fukarama).Odredi par godina da ti prodje onako u ispitivanju okoline tj dok se ne snadjes ako se uopste snadjes.
-
mamica papucarka
Ali, zavsila je prije osam godina. I nije predavala na oglase za samo svoju struku, nego na sve sto bi mogla radit. Bilo je tu i tamo poslova, ali su plate nikakve ili katastrofalne. I nije joj uopste bilo toliko bitno da nace posao u svojoj struci, nego da nadje posao.kike wrote:Profesionalna nepravda nije autorsko pravo u BIH. Ima profesionalnih nepravdi i na Zapadu. Između ljudi rođenih u toj zemlji, a kamo li prema strancima.
I znam jos X primjera, ali evo samo sam pomenula ovu svoju prijateljicu.
Naravno, znam ljude koji imaju posao i dobre plate. Ali, to je sve po stranim organizacijama.
-
tempora
Mimo svih licnih problema, koji se uglavnom namecu kao globalni problem i time pravdaju misljenja, mi imamo jos jedan drugi problem. A to je nemogucnost da shvatimo promjene u svijetu i da ih prevodimo samima sebi kako bi smanjili svoju netrpeljivost i razne frustracije iz kojih mozemo napadati svakoga ko ne misli kao mi.
Ogromna internacionalna migracija u svijetu vodi ka tome da sve vise ljudi odrzava veze sa vise od jednom zemalja. Taj trend transnacionalizma se iz dana u dan povecava a zemlje iz kojih ovi ljudi potjecu ili se u njima nalaze, traze odgovore na to sta te ljude vezuje ili razdvaja od ove/te nacije. Tako mnoge zemlje postavljaju pitanja lojalnosti prema matici ili zemlji domacinu. Sta je presudno? Mogucnost dvojnog drzavljanstva i odluka za jedno u slucaju "ekstremnih" situacija kao dokaz patriotizma, lojalnosti, pitanja su na koja vlade zele odgovor. Zbog cega? Kome i zasto je upitna lojalnost ili "patriotizam" na osnovu dva, tri pasosa? Apsurdi na koje ne mogu odgovoriti ni oni koji se ovim pitanjima bave.
Bosna je svoj transnacionalizam dobila ratom, te se uglavnom vezuje za dijasporu. No na koji nacin tretirati "unutrasnju dijasporu", one koji posjeduju pasose susjednih drzava i time sebi obezbjedjuju slobodno kretanje, moguce povlastice u susjednim drzava i sl?
Iznova definisati patriotizam? U sto bi se ukljucivalo mozda mjesto boravka kao jedina prava defincija?
Kako se odreci ljudi bezbolno, koji se nalaze i na "domacem" terenu ali posjeduju vise od jednoga drzavljanstva? Da li oni imaju pravo glasa i pravo kritike? I da li oni koji posjeduju samo jedno drzavljanstvo, drzavljanstvo BiH po tome bivaju i jedini pravi patrioti, ljudi nacije!?
Trend migracije se nece ugasiti u BiH, on ce bivati sve veci zbog cega se sve moguce terminologije i diskusije trebaju preformulisati. Jaz koji se postavlja ovim pitanjima prikazuje samo jednu usku sliku, sliku licnog izbora, za koju opet niko, ama bas niko nema prava suditi.
Ali ako gledamo globalno, zemlja je suocena sa vise faktora koji ovu problematiku cine jos kompleksnijom.
Mnogi bi trebali da shvate da ovaj proces nije vezan samo za unutrasnju politiku, vec i globalnu. Zemlja je okrugla i okrece se. A tako i drustva, nacije i drzave mijenjaju svoje oblike postojanja i nacina.
Primjer bi se mogao uzeti na Kinezima, koji su "nedavna" pojava u BiH, kao posljedica globalnih svjetskih migracija. Bosansko stanovnistvo ce se mijenjati, htjeli mi ili ne, jedni ce dolaziti, drugi odlaziti, mozda ne u tako velikom broju kao sto su zemlje zapadne Evrope ili Amerike, ali bit ce ih.
I htjeli mi ili ne oni ce mijenjati nas nacin zivljenja i utjecat cemo jedni na druge. Htjeli mi to ili ne.
Ogromna internacionalna migracija u svijetu vodi ka tome da sve vise ljudi odrzava veze sa vise od jednom zemalja. Taj trend transnacionalizma se iz dana u dan povecava a zemlje iz kojih ovi ljudi potjecu ili se u njima nalaze, traze odgovore na to sta te ljude vezuje ili razdvaja od ove/te nacije. Tako mnoge zemlje postavljaju pitanja lojalnosti prema matici ili zemlji domacinu. Sta je presudno? Mogucnost dvojnog drzavljanstva i odluka za jedno u slucaju "ekstremnih" situacija kao dokaz patriotizma, lojalnosti, pitanja su na koja vlade zele odgovor. Zbog cega? Kome i zasto je upitna lojalnost ili "patriotizam" na osnovu dva, tri pasosa? Apsurdi na koje ne mogu odgovoriti ni oni koji se ovim pitanjima bave.
Bosna je svoj transnacionalizam dobila ratom, te se uglavnom vezuje za dijasporu. No na koji nacin tretirati "unutrasnju dijasporu", one koji posjeduju pasose susjednih drzava i time sebi obezbjedjuju slobodno kretanje, moguce povlastice u susjednim drzava i sl?
Iznova definisati patriotizam? U sto bi se ukljucivalo mozda mjesto boravka kao jedina prava defincija?
Kako se odreci ljudi bezbolno, koji se nalaze i na "domacem" terenu ali posjeduju vise od jednoga drzavljanstva? Da li oni imaju pravo glasa i pravo kritike? I da li oni koji posjeduju samo jedno drzavljanstvo, drzavljanstvo BiH po tome bivaju i jedini pravi patrioti, ljudi nacije!?
Trend migracije se nece ugasiti u BiH, on ce bivati sve veci zbog cega se sve moguce terminologije i diskusije trebaju preformulisati. Jaz koji se postavlja ovim pitanjima prikazuje samo jednu usku sliku, sliku licnog izbora, za koju opet niko, ama bas niko nema prava suditi.
Ali ako gledamo globalno, zemlja je suocena sa vise faktora koji ovu problematiku cine jos kompleksnijom.
Mnogi bi trebali da shvate da ovaj proces nije vezan samo za unutrasnju politiku, vec i globalnu. Zemlja je okrugla i okrece se. A tako i drustva, nacije i drzave mijenjaju svoje oblike postojanja i nacina.
Primjer bi se mogao uzeti na Kinezima, koji su "nedavna" pojava u BiH, kao posljedica globalnih svjetskih migracija. Bosansko stanovnistvo ce se mijenjati, htjeli mi ili ne, jedni ce dolaziti, drugi odlaziti, mozda ne u tako velikom broju kao sto su zemlje zapadne Evrope ili Amerike, ali bit ce ih.
I htjeli mi ili ne oni ce mijenjati nas nacin zivljenja i utjecat cemo jedni na druge. Htjeli mi to ili ne.
-
nineac
Bravo Tempora! Kike ja vrlo pazljivo citam tekstove, ali nemozes taxisti reci kako ti se moze gaditi bosna! Sto mu se nebi gadila? Ja razumijem svakoga ko to kaze! Sta je to nama bosna dala? de malo budi objektivan! Rodio si se tu, i ljudi oko tebe su ti cinili Bosnu ljepom, ali kada jednom krocis u zivot skontas da je cilj vladi da budes glup i da cutis. Sto si ti gluplji to je njima bolje! Neko rece necu da dole zivim pa da mi djeca za 25 godina odu. Potpuno upravu! Pogledaj sta se dole desava. Trazimo promjene, a svakim danom sve nam vise krv sisu. Eto ja sad trenutno zivim u USA, ali vise se osjecam kao da zivim i u BiH i ovdje, jer sve sam dole ostavio kao da cu se sutra vratiti. Ali isto tako svakim danom sve vise i vise preispitujem svoje namjere kada otvorim na itnernetu novine i pogledam sta se dole desava. U americi se nisam rodio, ali se ista ta amerika prema meni odnosi nebrojeno puta bolje nego sto se bosna odnosila. Kike ja i ti dole super zivimo, ali ko smo mi? Koliko je takvih? Pogledaj oko sebe! Jebo tu drzavu ako mene za 500 metara 5 ljudi zaustavi trazeci marku! Osim sto nemozes svaki jebeni dan davati 5km, valja to gledati svaki dan, a jos gore valja njima zivjeti dole. Pitaj takve ljude jesul to oni ostali zbog patriotizma?
A sto se tice posla dole, ja ako se vratim nepada mi na pamet da ocekujem da dobijem poso, a u SDA mene moze neko uclaniti samo preko mene mrtvog! Stoga, price kako je svugdje tesko su za malu djecu. Ja ovdje trebam skolu zavrsiti za godinu, a vec mogu na 5 mjesta dobiti posao, a dosao sam ovdje prije 8 mjeseci!!!
Dole da nemam familijarni biznis mogao bi samo sisati motku za 500km (mozda) mjesecno!
A sto se tice posla dole, ja ako se vratim nepada mi na pamet da ocekujem da dobijem poso, a u SDA mene moze neko uclaniti samo preko mene mrtvog! Stoga, price kako je svugdje tesko su za malu djecu. Ja ovdje trebam skolu zavrsiti za godinu, a vec mogu na 5 mjesta dobiti posao, a dosao sam ovdje prije 8 mjeseci!!!
Dole da nemam familijarni biznis mogao bi samo sisati motku za 500km (mozda) mjesecno!
-
capry
e to i jest poenta majstorenineac wrote:Bravo Tempora! Kike ja vrlo pazljivo citam tekstove, ali nemozes taxisti reci kako ti se moze gaditi bosna! Sto mu se nebi gadila? Ja razumijem svakoga ko to kaze! Sta je to nama bosna dala? de malo budi objektivan! Rodio si se tu, i ljudi oko tebe su ti cinili Bosnu ljepom, ali kada jednom krocis u zivot skontas da je cilj vladi da budes glup i da cutis. Sto si ti gluplji to je njima bolje! Neko rece necu da dole zivim pa da mi djeca za 25 godina odu. Potpuno upravu! Pogledaj sta se dole desava. Trazimo promjene, a svakim danom sve nam vise krv sisu. Eto ja sad trenutno zivim u USA, ali vise se osjecam kao da zivim i u BiH i ovdje, jer sve sam dole ostavio kao da cu se sutra vratiti. Ali isto tako svakim danom sve vise i vise preispitujem svoje namjere kada otvorim na itnernetu novine i pogledam sta se dole desava. U americi se nisam rodio, ali se ista ta amerika prema meni odnosi nebrojeno puta bolje nego sto se bosna odnosila. Kike ja i ti dole super zivimo, ali ko smo mi? Koliko je takvih? Pogledaj oko sebe! Jebo tu drzavu ako mene za 500 metara 5 ljudi zaustavi trazeci marku! Osim sto nemozes svaki jebeni dan davati 5km, valja to gledati svaki dan, a jos gore valja njima zivjeti dole. Pitaj takve ljude jesul to oni ostali zbog patriotizma?
dok god budemo govorili sta nam je bosna dala ne pitajuci se pri tome ni najmanje sta smo mi to dali bosni - necemo naprijed ni centimetra
i logika ti je skroz na skroz pogresna
hajde mi sad molim vas recite koliko to po vama ljudi u bih zivi dobro koliko zivi na rubu egzistencije??
po vama su endemi ljudi koji imaju platu
ma nemojte molim vas
ima dosta i socijalnih slucajeva, znam da ima ali je sigurno vise onih koji sebi mogu priustiti normalan zivot
a ti u USA neces sigurno prosipat onu pamet i logiku sto si je donio iz bosne
izbjegavat porez, kasnit na poso, krast iz firme
da se tako ponasas i u bosni dala bi ti nesto sigurno
svi se prema bosni odnosimo kao prema trinaestom prasetu i onda se pitamo zasto se bosna odnosi macehinski prema nama
podjimo od sebe i ucinimo nesto za dobrobit svih nas a time i drzave
najlakse je pobjec!!!
- danas
de bolan capry olabavi...
sta smo dali bosni?!? -- dali smo najbolje godine, energije, zivaca... evo ljudi u dijaspori koji su SVE ostavili dole; kao sto nesferatu rece, po 50 godina radnog staza, znanje, strucnost, obrazovanje, imovinu -- sve su ostavili toj bosni, citav jedan zivot i sve sto ide sa tim... a i dan-danas pomazu svoju rodbinu dole, kao sto svi ekonomski izvori navode...
javilo se na ovoj temi ljudi koji su bili u rovu svo vrijeme i otisli tek prije par godina, kada su se sve druge opcije za pristojan zivot dole izjalovile; evo santosa covjeka kaze da je ratni vojni invalid i ti imas drskosti da ga sada pitas sta je to on dao za bosnu? po tebi vidim, dijaspora bi najkorisnija bila da je pogubila glave u rovovima ili logorima, da bi sad TI mogao naprdjivati ko jeste a ko nije patriota, i ko jeste a ko nije sta dao za bosnu... upita li tebe ko ovdje sta si TI dao za bosnu?
i jos nesto -- dok god taksista ima BH pasos (pa i cak ako ga nema) moze reci sta god hoce o bosni, pa cak i to da mu se bosna gadi! to je njegovo pravo na kraju krajeva, da misli sta hoce i da kaze sta hoce -- fala bogu, pa nam jos ne mozete zabraniti da pricamo i pisemo, iako bi nas najradije zive zakopali da vam se moze koliko vidim.
i jos nesto -- ma nek ti nemas nista protiv cetnika iz bijeljine koji bijahu na demonstracijama neki dan; sa njima si u koaliciji i sa njima, sve samim "patriotama" koji eto sve dadose za bosnu, mozes... dok meni prijetis. aferim!
sta smo dali bosni?!? -- dali smo najbolje godine, energije, zivaca... evo ljudi u dijaspori koji su SVE ostavili dole; kao sto nesferatu rece, po 50 godina radnog staza, znanje, strucnost, obrazovanje, imovinu -- sve su ostavili toj bosni, citav jedan zivot i sve sto ide sa tim... a i dan-danas pomazu svoju rodbinu dole, kao sto svi ekonomski izvori navode...
javilo se na ovoj temi ljudi koji su bili u rovu svo vrijeme i otisli tek prije par godina, kada su se sve druge opcije za pristojan zivot dole izjalovile; evo santosa covjeka kaze da je ratni vojni invalid i ti imas drskosti da ga sada pitas sta je to on dao za bosnu? po tebi vidim, dijaspora bi najkorisnija bila da je pogubila glave u rovovima ili logorima, da bi sad TI mogao naprdjivati ko jeste a ko nije patriota, i ko jeste a ko nije sta dao za bosnu... upita li tebe ko ovdje sta si TI dao za bosnu?
i jos nesto -- dok god taksista ima BH pasos (pa i cak ako ga nema) moze reci sta god hoce o bosni, pa cak i to da mu se bosna gadi! to je njegovo pravo na kraju krajeva, da misli sta hoce i da kaze sta hoce -- fala bogu, pa nam jos ne mozete zabraniti da pricamo i pisemo, iako bi nas najradije zive zakopali da vam se moze koliko vidim.
i jos nesto -- ma nek ti nemas nista protiv cetnika iz bijeljine koji bijahu na demonstracijama neki dan; sa njima si u koaliciji i sa njima, sve samim "patriotama" koji eto sve dadose za bosnu, mozes... dok meni prijetis. aferim!