Pa dobro slazemo se u principu, samo jos par detalja.VerticalHairFactor wrote:O čemu ti to?vratnik wrote:Pogresno, odnosno prebrzo procitah..
Pa ovo gore sto je VerticalHairFactor (u nastavku vhf) napisao opet znaci da su svi koji ne vjeruju u jednog (abrahamskog boga) nemoralni.. Znaci moramo sve ponovo: ima ljudi koji ne vjeruju u boga (kojeg ovdje nazivaju Alah, Jehwa, Bog). Medju njima ima moralnih: da li oni koji vjeruju to mogu prihvatiti?
Ja napisah da moral kao pojava nema veze sa vjerovanjem u Boga, odnosno sa nevjerovanjem u Boga. Moralnost i vjerovanje nisu dio jednog te istog entiteta. O kakvoj moralnosti vjerovanja u abrahamanskog boga ti pričaš?
Vjerovanje u Boga je pitanje uvjerenja, ne morala - vjernici mogu biti nemoralni, licemjerni, itd., baš kao i nevjernici.
Pitanje je samo u kojoj mjeri i šta jedni i drugi smatraju moralnim odnosno nemoralnim. Obično su tačke spoticanja seks i cuganje, oko ubijanja ljudi se niko ne spori.
Ti kazes da moralnost i vjerovanje nisu dio jednog entiteta, a ja znam ljude koji se nazivaju vjernicima (i postuju rituale) koji su moralnost onog gore covjeka kojeg ja opisah kao divnog komentarisali tako sto bi na kraju dodali (nakon sto bi bilo hvaljenja, te fin, te pomogao, te to i to uradio) dodali, samo mu fali da nam se pridruzi u molitvi. I to izgovoreno kao da je to pravo bitno, najbitnije. Mislim, wtf?
A ovo sto sam gore napisao, i sto me ti pitas o cemu ja: pa nije valjda bitno je li islam, ili krscanstvo, ili judeizam, dok se vjeruje u jednog boga? Tako da je ta izjava poslanika isto tako licemjerna. Znaci, Hopi indijanci koji vjeruju u boga vode, vatre, lista, drveta, medvjeda, pijeska su svi nemoralni? A za razliku od ovih prethodnih ne vode / nisu vodili osvajacke ratove, pokrstavanja, genocid nad ljudima i prirodom.. Ja samo hocu da kazem da moralnosti ima i s bogom i bez. Da uslov za moralnost nije vjera ni nevjera. To je sve.
(I navodim vodu na taj mlin