"Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
no_sikiriki

#376 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by no_sikiriki »

Ateista wrote: 20/10/2022 13:02 Po meni je ok da postoje zasebne teme za one vrste nasilja koje su izrazene i predstavljaju specifican problem u drustvu. Pored nasilja nad zenama je isto tako specificno na svoj nacin vrsnjacko nasilje da realno treba zasebnu temu, mozda ima jos neko ali mi ne pada na pamet. Ne mislim da ovakve teme umanjuju ostale tipove nasilja, vec samo stavljaju vise folus na jedan tip koji je izrazen u drustvu.

Edit: razliciti su uzrozi za neke vrste nasilja pa ima smisla da imaju razlicite teme.
To je to. :thumbup:
moonca

#377 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by moonca »

Tema je u Oktobru . mjesecu svijesti o nasilju u porodici kao i vrshnjackom..
darius_maximus

#378 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 20/10/2022 13:02
darius_maximus wrote: 20/10/2022 12:50

Ne govorim o generalizacijama, one su ok.
Generalizacije pomažu čovječanstvu da napreduje i usađene su u ljudski mozak s ciljem opstanka.

Govorim da je nebitan rod, spol, starost, boja kože, itd.
Slomljen nos, napuklo rebro, ubistvo, to su sve zločini, bez obzira ko je žrtva.

Daj takvim ljudima sredstva da se bore i kažnjavaj počinioce, vrši edukaciju i riješio si općenito problem.
Zašto je bitna podgrupa ljudi koji su žrtve i zašto bi postojalo 15 tema, umjesto jedne, s aspekta društva?
Po meni je ok da postoje zasebne teme za one vrste nasilja koje su izrazene i predstavljaju specifican problem u drustvu. Pored nasilja nad zenama je isto tako specificno na svoj nacin vrsnjacko nasilje da realno treba zasebnu temu, mozda ima jos neko ali mi ne pada na pamet. Ne mislim da ovakve teme umanjuju ostale tipove nasilja, vec samo stavljaju vise folus na jedan tip koji je izrazen u drustvu.

Edit: razliciti su uzrozi za neke vrste nasilja pa ima smisla da imaju razlicite teme.
Ja govorim o nasilju medju odraslim osobama (trenutno).

Ne razumijem zašto mora biti "Black Lives Matter" situacija u kojoj se prvo pitamo šta ćemo s jednom grupom ljudi?
Imaš domaćinstvo, imaš osobe koje su u vezi/braku, primijetiš nasilje, prijaviš.
Je li bitno stvarno koje genitalije ima koja osoba?

Mislim da ovo samo stvara bespotrebne tabore i uvijek je neko u defanzivi, umjesto da se zajedno borimo protiv istog problema, nasilnika.
Kao i kod BLM, gdje se više bijelci brane da nisu rasisti, nego da se ljudi pozabave pitanjem policijske obuke, dostupnosti oružja, kazni, itd.

Apsolutno se slažem da postoje drugi problemi i vrste nasilja.
Ja mogu nabrojati barem još 4-5 ogromnih problema, ali ne želim da skrećem priču u tom smjeru.
moonca

#379 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by moonca »

GandalfSivi wrote: 20/10/2022 11:21
moonca wrote: 20/10/2022 03:18 Jel' ga napustila nakon te vecheri?
Nemam pojma, ali ti garantujem da je slijedeci put dva puta razmislio prije nego sto je digao ruku na nju…
Problem u Bosni je.. shto che se dolazak poicije zavrshiti. bez ikakvih posljedica za njega .. mozda opomena.. usmena..itd ako nije zena vidljivo povrijedjena..
no_sikiriki

#380 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by no_sikiriki »

darius_maximus wrote: 20/10/2022 13:25 Ja govorim o nasilju medju odraslim osobama (trenutno).

Ne razumijem zašto mora biti "Black Lives Matter" situacija u kojoj se prvo pitamo šta ćemo s jednom grupom ljudi?
Imaš domaćinstvo, imaš osobe koje su u vezi/braku, primijetiš nasilje, prijaviš.

Mislim da ovo samo stvara bespotrebne tabore i uvijek je neko u defanzivi, umjesto da se zajedno borimo protiv istog problema, nasilnika.
Kao i kod BLM, gdje se više bijelci brane da nisu rasisti, nego da se ljudi pozabave pitanjem policijske obuke, dostupnosti oružja, kazni, itd.

Ja mogu nabrojati barem još 4-5 ogromnih problema, ali ne želim da skrećem priču u tom smjeru.
Meni sad već zvuči kao da relativizuješ i izjednačavaš, kao da se u porodicama dešava da žene tuku muškarce u jednakoj mjeri.
Naravno da nas ima svakakvih i da nisu jedni cvjećke, a drugi nasilnici, ali problem nasilja nad ženama je specifičan problem iz milion razloga koji su nabrojani na ovoj temi. Ne možemo na isti način govoriti o tom nasilju, kao i nekakvim mafijaškim/kriminalnim tučama ili nasilju roditelja nad djecom, npr.
Hakiz

#381 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 20/10/2022 13:53
darius_maximus wrote: 20/10/2022 13:25 Ja govorim o nasilju medju odraslim osobama (trenutno).

Meni sad već zvuči kao da relativizuješ i izjednačavaš, kao da se u porodicama dešava da žene tuku muškarce u jednakoj mjeri.
Naravno da nas ima svakakvih i da nisu jedni cvjećke, a drugi nasilnici, ali problem nasilja nad ženama je specifičan problem iz milion razloga koji su nabrojani na ovoj temi. Ne možemo na isti način govoriti o tom nasilju, kao i nekakvim mafijaškim/kriminalnim tučama ili nasilju roditelja nad djecom, npr.
Kažem ja, žene se same pretvaraju u osobe sa posebnim potrebama.
no_sikiriki

#382 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by no_sikiriki »

Hakiz wrote: 20/10/2022 13:56 Kažem ja, žene se same pretvaraju u osobe sa posebnim potrebama.
Znači, i djeca, tinejdžeri, mafijaši/kriminalci su svi sa "posebnim potrebama"? Jer se radi o različitim temama?
Hakiz

#383 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 20/10/2022 13:59
Hakiz wrote: 20/10/2022 13:56 Kažem ja, žene se same pretvaraju u osobe sa posebnim potrebama.
Znači, i djeca, tinejdžeri, mafijaši/kriminalci su svi sa "posebnim potrebama"? Jer se radi o različitim temama?
Svi koji traže da se nasilje nad njima posmatra drugačije nego nasilje nad drugima.

Što se mene tiče, može i to. Priznamo da ne želimo ravnopravnost i onda tražimo da se nasilje nad nama posmatra kao gore od nasilja nad drugima.

Djeca, veoma stare osobe i osobe koje imaju invaliditet (fizički ili mentalni) koji im onemogućava da se same o sebi brinu mogu biti izuzetak od stavljanja svih u isti koš. Ostali ne mogu. Svakako spol nije razlog. I uz to pitanje, da li je udaranje osobe koja je po spolu muškarac, bilder, 120 kg a nije deb'o, zdravog, a koji traži da pravno/rodno u dokumentima bude žena nasilje nad ženom ili nije? Da li je ubijanje te osobe femicid?

Znači, ili ravnopravnost ili neravnopravnost. Da izaberemo.
no_sikiriki

#384 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by no_sikiriki »

Hakiz wrote: 20/10/2022 14:03 Svi koji traže da se nasilje nad njima posmatra drugačije nego nasilje nad drugima.

Što se mene tiče, može i to. Priznamo da ne želimo ravnopravnost i onda tražimo da se nasilje nad nama posmatra kao gore od nasilja nad drugima.

Djeca, veoma stare osobe i osobe koje imaju invaliditet (fizički ili mentalni) koji im onemogućava da se same o sebi brinu mogu biti izuzetak od stavljanja svih u isti koš. Ostali ne mogu. Svakako spol nije razlog. I uz to pitanje, da li je udaranje osobe koja je po spolu muškarac, bilder, 120 kg a nije deb'o, zdravog, a koji traži da pravno/rodno u dokumentima bude žena nasilje nad ženom ili nije? Da li je ubijanje te osobe femicid?

Pričanje o nekoj temi gdje se govori o određenoj kategoriji ne znači da su ti ljudi nešto "iznad" drugih ljudi. Ne znam da je ijedna osoba na ovoj temi rekla da je ženski život važniji od muškog.
Tema je zasebna od drugih tema, jer ima svoje uzroke/kontekste, kao što to imaju i druge teme gdje su žrtve djeca, muškarci, itd.
Nasilje je nasilje, kome god da se desilo/dešava. I svaki život je vrijedan.

Ali ti to sve svakako znaš. :wink:
darius_maximus

#385 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by darius_maximus »

Ne, ja govorim upravo o univerzalnom pravu, bez relativiziranja.
Nije bitno koliko ko jako može udariti i kojim riječima se vrši psihološko nasilje.
Ko god ga vrši, treba trpiti posljedice. Tačka.

Ovo što vi radite je relativiziranje nasilja među odraslim osobama u domaćinstvu.
Već se vide i termini kao "izjednačavaš", "u jednakoj mjeri", itd.
Koga izjednačavam? Muškarce i žene?

Opet ponavljam, nisam ulazio u druge oblike nasilja, a ima ih mašala.
To kada bih uradio, također bi bilo relativiziranje, jer postavljam ovaj problem u odnos s drugim, jednako bitnim, pa ako jedan nije riješen, zašto bi ovaj bio.
moonca

#386 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by moonca »

1 in 3 women and 1 in 4 men have been physically abused by an intimate partner, and 1 in 5 women and 1 in 7 men have been severely physically abused by an intimate partner.
..
General War

#387 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by General War »

GandalfSivi wrote: 20/10/2022 11:24
General War wrote: 20/10/2022 10:12 Ovo je vijek zena i zenskih prava, ako im se ne svidja ili su izlozene nasilju mogu otici u roku od 5 minuta...nista ih apsolutno ne sprjecava niti je to danas stid, sve ostalo je lafina i pretjerivanje, ovih feministickih udruzenja koje se ko biva bave pravima zena a rade sve suprotno od interesa same zene.
Puna tema muskarcina (ali u q.cu) koji bi rado objasnili zenama sta one trebaju da urade…
A sta ti predlazes, da skupa zive al da ga salje u bajbokanu kad joj qurcu cejf?
_Reds_

#388 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by _Reds_ »

Nije svako nasilje isto.
Tačno je da su muškarci skloniji fizičkom nasilju, jer su jači.
Ali isto tako zanemaruje se psihičko nasilje, kojem su mnoge žene sklone.
no_sikiriki

#389 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by no_sikiriki »

darius_maximus wrote: 20/10/2022 14:15 Ne, ja govorim upravo o univerzalnom pravu, bez relativiziranja.
Nije bitno koliko ko jako može udariti i kojim riječima se vrši psihološko nasilje.

Ovo što vi radite je relativiziranje nasilja među odraslim osobama u domaćinstvu.

To kada bih uradio, također bi bilo relativiziranje, jer postavljam ovaj problem u odnos s drugim, jednako bitnim, pa ako jedan nije riješen, zašto bi ovaj bio.
Pričaš o nasilju u porodici u kontekstu toga kao da i žene lemaju svoje muževe/momke.
Mislim, čula sam za nekoliko takvih slučajeva u svom životu.
O tome govorim kad kažem "u jednakoj mjeri". Je li hoćeš da kažeš da griješim i da ima jednak broj žena koje tuku/ubijaju svoje muževe?
Hakiz

#390 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 20/10/2022 14:11
Hakiz wrote: 20/10/2022 14:03 Svi koji traže da se nasilje nad njima posmatra drugačije nego nasilje nad drugima.

Pričanje o nekoj temi gdje se govori o određenoj kategoriji ne znači da su ti ljudi nešto "iznad" drugih ljudi. Ne znam da je ijedna osoba na ovoj temi rekla da je ženski život važniji od muškog.
Tema je zasebna od drugih tema, jer ima svoje uzroke/kontekste, kao što to imaju i druge teme gdje su žrtve djeca, muškarci, itd.
Nasilje je nasilje, kome god da se desilo/dešava. I svaki život je vrijedan.

Ali ti to sve svakako znaš. :wink:
To ti je isto kao priča HDZ-a da štiti prava naroda sa jedne strane, ali prvenstveno Hrvatskog, a sa druge strane priča da ako štitiš građanska, individualna prava svakog građanina, automatski štitiš i njegova prava kao pripadnika nekog, bilo kojeg, naroda.

Pa, jesi li za HDZ verziju BiH ili za građansku :lol:
darius_maximus

#391 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by darius_maximus »

no_sikiriki wrote: 20/10/2022 14:21
darius_maximus wrote: 20/10/2022 14:15 Ne, ja govorim upravo o univerzalnom pravu, bez relativiziranja.

Pričaš o nasilju u porodici u kontekstu toga kao da i žene lemaju svoje muževe/momke.
O tome govorim kad kažem "u jednakoj mjeri". Je li hoćeš da kažeš da griješim i da ima jednak broj žena koje tuku/ubijaju svoje muževe?
Kao prvo, koristiš riječi kao "lemati" da izdvojiš kako samo muškarci to mogu.
Žena se vjerovatno onda može "pokoškati" ili nekoga "klepiti", ali "izlemati" može samo majka dijete ili muškarac ženu.

Kao drugo, ne govorim o nasilju u porodici, jer to uključuje i zlostavljanje djece.
Govorim o odnosu u domaćinstvu između dvije odrasle osobe (vjenčane ili nevjenčane).

Kao treće, nije samo fizičko nasilje-nasilje.
Ako se neko od njih dvoje izdere u javnosti, ili opali šamar, to je nasilje.
Ako neko od njih dvoje finansijski ili emotivno zlostavlja ono drugo, to je nasilje.
Ako neko od njih dvoje ucjenjuje npr. oduzimanjem djece, to je nasilje.

Ako mene lično pitaš jesu li žene i muškarci generalno jednaki, moje je mišljenje da nisu.
Muškarci jesu skloniji fizičkom nasilju i fizički su jači, ja to ne sporim.

Međutim, reći da je samo "lemanje" i ubistvo nasilje je suludo.
Zato treba univerzalno zabraniti i osuditi svaki oblik nasilja, od fizičkog do psihološkog/emotivnog/finansijskog.
Sve ostalo je samo podilaženje jednoj grupi ljudi.
Ateista

#392 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Ateista »

darius_maximus wrote: 20/10/2022 13:25
Ateista wrote: 20/10/2022 13:02
Po meni je ok da postoje zasebne teme za one vrste nasilja koje su izrazene i predstavljaju specifican problem u drustvu. Pored nasilja nad zenama je isto tako specificno na svoj nacin vrsnjacko nasilje da realno treba zasebnu temu, mozda ima jos neko ali mi ne pada na pamet. Ne mislim da ovakve teme umanjuju ostale tipove nasilja, vec samo stavljaju vise folus na jedan tip koji je izrazen u drustvu.

Vrsnjacko nasilje sam uzeo kao primjer samo.
Razumijem ja tebe sta hoces da kazes, slazem se da se treba boriti protiv svake vrste nasilja, bez obzira na spol, rasu, vjeru i slicno, te da ovakve teme znaju dovesti do formiranja tabora, da su nekad zrtve ili oni koji pripadaju grupi koja je cesto zrtva previse agresivni i prema onima koji nisu nasilnici ako spadaju u drugi tabor i slicno.
Fazon je u tome sto razlicite vrste nasilja imaju razlicite uzroke i samim tim na razlicite nacine se treba boriti protiv istog. Ako bi imali jednu temu previse bi se razvodnila, tesko je imati jedno rjesenje za sve vrste nasilja.
Evo mozemo uzeti za primjer upravo rasizam prema crncima, nasilje prema lgbt populaciji, svako je specificno na svoj nacin, zavisi od lokacije jer nije svako svugdje izrazeno. Tesko bi bilo na istoj temi govoriti o sva tri ova nasilja recimo.
Stoji to da se bikelci nekad moraju pravdati da nisu rasisti, muskarci da nisu nasilnici, strait ljudi da ne bi prebili pedera i slicno, to bi bilo i kad se ne bi posebno isticali odredjeni oblici naselja i to je poseban problem.
no_sikiriki

#393 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by no_sikiriki »

darius_maximus wrote: 20/10/2022 14:40
no_sikiriki wrote: 20/10/2022 14:21

Žena se vjerovatno onda može "pokoškati" ili nekoga "klepiti", ali "izlemati" može samo majka dijete ili muškarac ženu.

Kao drugo, ne govorim o nasilju u porodici, jer to uključuje i zlostavljanje djece.
Govorim o odnosu u domaćinstvu između dvije odrasle osobe (vjenčane ili nevjenčane).

Ako neko od njih dvoje finansijski ili emotivno zlostavlja ono drugo, to je nasilje.

Ako mene lično pitaš jesu li žene i muškarci generalno jednaki, moje je mišljenje da nisu.

Zato treba univerzalno zabraniti i osuditi svaki oblik nasilja, od fizičkog do psihološkog/emotivnog/finansijskog.
Da, slažem se da postoje različite vrste nasilja. I da mogu žene psihički zlostavljati svoje partnere.
Ali koliko znam ova konkretna tema/protesti su ponajviše o ubistvu i fizičkom nasilju nad ženama, a kojem obično prethode i drugi oblici nasilja. Iz razloga što je to na našim prostorima u zadnje vrijeme sve češće i češće i što nema adekvatnih rješenja.

A koliko vidim složio si se da su muškarci fizički jači i skloniji fizičkom nasilju nad ženom, nego obratno.
Kao što rekoh, ja ne vidim razloga zašto se ne bi pričalo i osuđivao svaki vid nasilja. Postojanjem ove teme ne "umanjuje" se nasilje nad drugim kategorijama, kao što te neki vide.
darius_maximus

#394 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by darius_maximus »

Ateista wrote: 20/10/2022 14:48
darius_maximus wrote: 20/10/2022 13:25

Vrsnjacko nasilje sam uzeo kao primjer samo.
Razumijem ja tebe sta hoces da kazes, slazem se da se treba boriti protiv svake vrste nasilja, bez obzira na spol, rasu, vjeru i slicno, te da ovakve teme znaju dovesti do formiranja tabora, da su nekad zrtve ili oni koji pripadaju grupi koja je cesto zrtva previse agresivni i prema onima koji nisu nasilnici ako spadaju u drugi tabor i slicno.
Fazon je u tome sto razlicite vrste nasilja imaju razlicite uzroke i samim tim na razlicite nacine se treba boriti protiv istog. Ako bi imali jednu temu previse bi se razvodnila, tesko je imati jedno rjesenje za sve vrste nasilja.
Evo mozemo uzeti za primjer upravo rasizam prema crncima, nasilje prema lgbt populaciji, svako je specificno na svoj nacin, zavisi od lokacije jer nije svako svugdje izrazeno. Tesko bi bilo na istoj temi govoriti o sva tri ova nasilja recimo.
Stoji to da se bikelci nekad moraju pravdati da nisu rasisti, muskarci da nisu nasilnici, strait ljudi da ne bi prebili pedera i slicno, to bi bilo i kad se ne bi posebno isticali odredjeni oblici naselja i to je poseban problem.
Ne, ja ne govorim o 100 drugih oblika nasilja (LGBT, rasizam, itd.).
Ja govorim ovoj temi, muško-ženski odnosi i nasilje.
Uzrok nije različit, jer oboje počinje s odgojem, prihvaćenosti u društvu, itd.

To što je prihvaćeno da žensko može ošamariti muškarca, a muškarac ne može ošamariti ženu ne može se svaliti na "različit uzrok".
Ljudi koji su u zajednici ne bi trebali trpiti nasilje.
Opet kažem, sve ostalo je samo podilaženje.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#395 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by Chmoljo »

mogul ja malo zakuhati? mogu? hvala :D

https://detektor.ba/2017/12/28/zabranje ... -za-djecu/

ovo je nešto što se u praksi jako često dešava. vjerujte mi.

znam i za jedan strašan slučaj gdje majka u ovoj raboti uspjela. nje više nema, a otac je postao stranac.

centar za socijalni rad? bolje da ne počnem pričati...

nego... jel ovo nasilje? ucjenjivanje djetetom?
darius_maximus

#396 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by darius_maximus »

Chmoljo wrote: 20/10/2022 15:13 mogul ja malo zakuhati? mogu? hvala :D

znam i za jedan strašan slučaj gdje majka u ovoj raboti uspjela. nje više nema, a otac je postao stranac.

Da, naravno, već sam spomenuo iznad.
Dijete je popularan način za ucjenjivanje.
100% nasilje, naravno.
crveni_makovi

#397 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by crveni_makovi »

Medju ovih 196 oceva koji su dobili starateljstvo na stetu majki je moja susjeda koju je muz fizicki i psihicki zlostavljao, pri cemu joj je nerijetko udarao glavom od zid. Djevojcica za cije se starateljstvo izborio sasvim opravdano ima smetnje u razvoju, odgaja je najvise djed jer je ocu svejedno da se posvecuje i provodi vrijeme s djetetom. U zlostavljanju moje susjede je ucestvovala i njegova majka inace uciteljica koja je penziju zaradila radeci s djecom u skoli.
darius_maximus

#398 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by darius_maximus »

no_sikiriki wrote: 20/10/2022 14:50
darius_maximus wrote: 20/10/2022 14:40

Da, slažem se da postoje različite vrste nasilja. I da mogu žene psihički zlostavljati svoje partnere.
Ali koliko znam ova konkretna tema/protesti su ponajviše o ubistvu i fizičkom nasilju nad ženama, a kojem obično prethode i drugi oblici nasilja. Iz razloga što je to na našim prostorima u zadnje vrijeme sve češće i češće i što nema adekvatnih rješenja.

A koliko vidim složio si se da su muškarci fizički jači i skloniji fizičkom nasilju nad ženom, nego obratno.
Kao što rekoh, ja ne vidim razloga zašto se ne bi pričalo i osuđivao svaki vid nasilja. Postojanjem ove teme ne "umanjuje" se nasilje nad drugim kategorijama, kao što te neki vide.
Da ne komentarišem dvoličnost priče o "drugim oblicima nasilja", jer je bitno samo ko "lema", samo da se osvrnem na drugu stvar.
Umanjuje se itekako, jer se fokusira samo na spol žrtve, ne na sam čin.
Pored toga se antagonizira čitava jedna grupa ljudi i dobije se ono o čemu sam pričao na početku.
"Naši" protiv "njihovih", što će dovesti do posebnih problema dugoročno.

Kao što je sada "White Lives Matter" problem, sutra će "nasilje nad muškarcima" biti viđeno kao pokret kojim se umanjuje problem žena.
Sve zato što ne možemo prihvatiti da "all lives matter" nego se svi bore samo za sebe i "svoju" grupu.
no_sikiriki

#399 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by no_sikiriki »

Chmoljo wrote: 20/10/2022 15:13 mogul ja malo zakuhati? mogu? hvala :D

Da, naravno. Ovo je porazno. I apsolutno zaslužuje temu za sebe.
Znam ovakve slučajeve i skidam kapu svim očevima koji se bore za svoju djecu i za ravnopravno učešće u njihovim životima. Ne mogu uopće shvatiti um nekoga ko hoće nekome da ospori pravo na roditeljstvo zbog raskida.
I zamisli neko sad otvori tu temu, a ja kažem, "da, loše je to, ali šta će nam ova tema ovako posebno, što je ne staviš u neku zajedničku temu o svim vrstama nasilja?"
no_sikiriki

#400 Re: "Nisam tražila" STOP NASILJU NAD ŽENAMA

Post by no_sikiriki »

darius_maximus wrote: 20/10/2022 15:37 Da ne komentarišem dvoličnost priče o "drugim oblicima nasilja", jer je bitno samo ko "lema", samo da se osvrnem na drugu stvar.
Umanjuje se itekako, jer se fokusira samo na spol žrtve, ne na sam čin.
Pored toga se antagonizira čitava jedna grupa ljudi i dobije se ono o čemu sam pričao na početku.
"Naši" protiv "njihovih", što će dovesti do posebnih problema dugoročno.

Kao što je sada "White Lives Matter" problem, sutra će "nasilje nad muškarcima" biti viđeno kao pokret kojim se umanjuje problem žena.
Sve zato što ne možemo prihvatiti da "all lives matter" nego se svi bore samo za sebe i "svoju" grupu.
Dobro, očito imamo drugačije viđenje stvari.
Post Reply