Zato ćeš večeras sam pratiti ovu političku i transseksualnu (ovako se piše) manifestaciju.
Chill dude, slažem se da ima politike, to niko ne spori.
Moderator: _BataZiv_0809
Måneskin - I WANNA BE YOUR SLAVE (Official Video) puštati ovakvima na repeatdale cooper wrote: ↑14/05/2022 18:49 Kao prvo Eurosong nije nikakva organizacija. To je manifestacija koju organizuje European Broadcasting Union (EBU) odnosno Europska
radiodifuzijska unija čije su članice većina europskih (i neke neevropske) zemlje, uključujući i našu. Kao i u svakoj sličnoj organizaciji
politike ima, ali sumnjam da im je agenda transseksualna.Osim toga ne bira EBU predstavnike ispred zemalja, biraju
žiriji i/ili publika samih zemalja učesnica.
Novinarka iz Kine: "Valter" je za mnoge izvor znanja o Sarajevu, u BiH sam se zaljubila preko Eurosonga
Kineskinja Huizhi Chen vjerovatno je najinteresantnija novinarka sa Dalekog istoka, barem kada je u pitanju mišljenje građana naše zemlje.
Naime, Chen u Kini vodi stranicu sa vijestima iz BiH na bosanskom jeziku koji je počela učiti samostalno prije četiri godine. Danas, Chen planira prvi put doći u našu zemlju, a povodom toga Klix.ba portal je s njom napravio svojevrsni intervju dobrodošlice.
Kada se rodilo interesovanje za BiH?
Ja sam interes za BiH na početku pokazala samo zbog pjesme, zbog Eurosonga 2012. godine, kada sam se zaljubila u pjesmu "Korake ti znam" Maye Sar. Tada sam odlučila naučiti bosanski jezik. Pratim Eurosong od 2007. godine i volim pjesmu "Bistra voda" iz 2009., ali čudno je da tada nisam mislila na učenje bosanskog.
Diplomirala sam engleski jezik i studirala njemački tri semestra. Mislila sam da bi bilo interesantno da vidim je li moguće samostalno naučiti neki strani jezik.
Kako građani u tvojoj zemlji reaguju na tvoj hobi i kakav je njihov odnos prema BiH?
Prije dvije godine sam na kineskom twitteru weibo.com napravila stranicu gdje prevodim vijesti iz BiH i promovišem bh. turizam i muziku. Imam više od hiljadu čitatelja. Zanimljivo je da mnogi misle da živim u BiH ili da sam Bosanka, jer je moja stranica jedina u Kini koja piše isključivo o BiH.
Kada je riječ o sadržajima na toj stranici, moja proizvoljna redakcijska politika je takva da se treba znati sve o BiH što je potrebno. To znači da su moji čitatelji upoznati o složenosti politike, lošim privrednim prilikama, terorističkim napadama i smogu u BiH, pored svega drugoga. Ali najtraženije informacije ostaju vijesti o fudbalskoj reprezentaciji i poznatim bh. fudbalerima kao što su Edin Džeko i Miralem Pjanić.
Ustvari, mnogi su počeli da me prate u ljeto 2014. godine, tokom Svjetskog prvenstva u Brazilu. Ima i drugih koji me prate zbog Zvjezdana Misimovića i Sejada Salihovića koji su igrali za kineski klub Guizhou Renhe. Mislim da je sport pravi ambasador vaše zemlje u Kini.
Treba reći i da se ljudi prema BiH odnose na više načina. Jedna djevojka je podijelila sliku svog omiljenog srebrenog tanjira u kući koji je kupio njen stric kad je radio u Sarajevu kao kuhar za kinesku ambasadu. Jedan momak se još uvijek sjeća posjete i okusa kupusa kod svog bosanskog prijatelja kad je bio student u SAD-u.
Uglavnom, mislim da su ljudi upućeniji i zainteresovaniji za BiH, a sve više ljudi mi se obraća u vezi s informacijama za vize za Bosnu i Hercegovinu.

ESC je dio evropske tradicije 20. stojleća, kultni dogadjaj u duhu šlager-festivala iz 50.-ih i 60.ih godina prošlog vijeka. U mojoj se kući gleda otkako znam za sebe, čim sam počela pisati, svi bi uzeli papir i olovku da ocjenjujemo svoje kandidate i to je ostala tradicija do danas. Suština je uvijek bila zabava, evropsko zajedništvo, festivalska atmosfera i... glasanje! Što se mene tiče, da čujem EBS špicu i idem pravo na glasanje, festival ne bi puno izgubio na smislu.Sara03 wrote: ↑14/05/2022 19:33 Ama, samo veselo narode.![]()
Većina će vjerovatno sutra zaboraviti da je noć prije uopće bio Eurosong.![]()
Meni je najtužnije što se na našim prostorima proziva ovakva manifestacija, kao da svi gledaju Sanremo. Ustvari se najviše gleda Grand Show i tome slično. Mislim, neka gleda ko hoće, ja neću. Ali mi nekako glupo, pomalo licemjerno, da se istovremeno toliko kenja na ESC.
Svako svoje i hajmo dalje.![]()
Upravo
I meni uvodni taktovi Te Deuma bude posebne emocije. Nostalgija i sve što ide uz to.piupiu wrote: ↑14/05/2022 20:49 ESC je dio evropske tradicije 20. stojleća, kultni dogadjaj u duhu šlager-festivala iz 50.-ih i 60.ih godina prošlog vijeka. U mojoj se kući gleda otkako znam za sebe, čim sam počela pisati, svi bi uzeli papir i olovku da ocjenjujemo svoje kandidate i to je ostala tradicija do danas. Suština je uvijek bila zabava, evropsko zajedništvo, festivalska atmosfera i... glasanje! Što se mene tiče, da čujem EBS špicu i idem pravo na glasanje, festival ne bi puno izgubio na smislu.U svakom slučaju, nezaobilazni dio evropske pop-kulture na koji se potpuno bestpotrebno gleda s visoka, isto k'o da nam 80% države povazdan sjedi i sluša Debisija i Smetanu, a ne Šerifa Konjevića.
Jedan od rijetkih dogadjaja gdje je veselje glavna poanta. A to mora biti super! Biti super, biti, biti, biti... super!
![]()
Dance pjesma devedesetih
BHT duguje nekoliko miliona eura EBU-u i dok ne vrate dug, nema Eurovizije za BiH