Nastavak UZPa

Post Reply
Skijaš

#376 Re: Nastavak UZPa

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:
Skijaš wrote:
pasha078 wrote:
Ko su to moji? Ne znam ima li ko sa slicnim idejama.
'nači truba ?
Mozda, mozda ne, nemam pojma.

Ovo je forum covjece, ja nisam ovdje dosao da regrutujem ljude u neku partiju, samo iznosim svoje licno misljenje.
A ja ti kažem da je tvoje mišljenje za stranice Arke, dok se moje mišljenje recimo može argumentovati konkretnim primjerima. Pri formiranju vlasti od strane Platforme, Sarajevo je pokazalo dovoljnu dozu odlučnosti da odjebe HDZ da su se Amerikanci, Nijemci i OHR upetljali i podržali formiranje vlasti bez HDZ-a. Kad su ljige to pokušali eskivirati odlukom CIK-a, OHR je onda i CIK-u puk'o tać i vlast se formiralo bez HDZ-a.

Znači ovo što ja tražim prolazi, to tvoje se ne smije ni izgovoriti, osim na Palama i u anonimnosti foruma.
Skijaš

#377 Re: Nastavak UZPa

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:
Skijaš wrote:
pasha078 wrote:

Mozda, mozda ne, nemam pojma.

Ovo je forum covjece, ja nisam ovdje dosao da regrutujem ljude u neku partiju, samo iznosim svoje licno misljenje.
A ja ti kažem da je tvoje mišljenje za stranice Arke, dok se moje mišljenje recimo može argumentovati konkretnim primjerima. Pri formiranju vlasti od strane Platforme, Sarajevo je pokazalo dovoljnu dozu odlučnosti da odjebe HDZ da su se Amerikanci, Nijemci i OHR upetljali i podržali formiranje vlasti bez HDZ-a. Kad su ljige to pokušali eskivirati odlukom CIK-a, OHR je onda i CIK-u puk'o tać i vlast se formiralo bez HDZ-a.

Znači ovo što ja tražim prolazi, to tvoje se ne smije ni izgovoriti, osim na Palama i u anonimnosti foruma.
Platforma? Koliko se sjecam tako je dobro frecerala da su izgubili na narednim izborima.

Ne kontam kakav tacno rezlutat imas? To sto si izgurao hdz? To ti je vrhunac uspjeha?
Pričamo o uplitanju stranaca, ti kažeš neće, ja kažem hoće i to dokažem konkretnim primjerom. I umjesto da ti pokušaš argumentovati kako tvoja ideja takođe ima nekakve, bilo kakve, šanse da dobije krila, ti se provučeš kroz konopce i van ringa počneš kuhati grah.
Skijaš

#378 Re: Nastavak UZPa

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:To upetljavanje o kom govoris je minorno
Meni je neko na forumu pričao kako se ne petljaju, sad sam malo zbunjen :-)
Skijaš

#379 Re: Nastavak UZPa

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:Ali ti trubis jednako samo jos malo da sacekamo pa ce roda zvana MZ sve donijeti
Ja kažem da Sarajevo treba biti odlučnije i saveznici će pomoći. Dok ti tvrdiš da treba povesti rat koji bi za cilj imao podjelu BiH :-D
Skijaš

#380 Re: Nastavak UZPa

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:
Skijaš wrote:
pasha078 wrote:To upetljavanje o kom govoris je minorno
Meni je neko na forumu pričao kako se ne petljaju, sad sam malo zbunjen :-)
Petljaju se i u vezi carinske politike al ne pricamo o tome.
ergo:

Image
Skijaš

#381 Re: Nastavak UZPa

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:
Skijaš wrote:
pasha078 wrote:Ali ti trubis jednako samo jos malo da sacekamo pa ce roda zvana MZ sve donijeti
Ja kažem da Sarajevo treba biti odlučnije i saveznici će pomoći. Dok ti tvrdiš da treba povesti rat koji bi za cilj imao podjelu BiH :-D
A kako ta tvoja ‘odlucna stranka’ kotira?
Da ima samo predsjednika, sekretara i blagajnika, u Sarajevu je jača od tvoje, koja uopšte ne postoji jer takvu niko ne smije ni registrovati.
Skijaš

#382 Re: Nastavak UZPa

Post by Skijaš »

pasha078 wrote:
Skijaš wrote:
Salu na stranu, ta tvoja ‘odlucnost’ bi rezultirala istim stvarima o kojim ja govorim: sukobi, rat, konacna podjela. Valjda kontas to
Pokušaj, naći će se nešto garsonjere u Haagu i za tebe

nego, ovo je bilo zabavno, odavno se nisam ovako ismijao :thumbup:
palermo

#383 Re: Nastavak UZPa

Post by palermo »

Gojeni H wrote:
palermo wrote: Pa mi već imamo državu sa večinski lojalnim stanovništvom. Ako je Bošnjaka 50 % na popisu, ako imaš makar par postotaka Srba i Hrvata koji su lojalni ovoj državi onda se već došao do nekih 60% . Malo li je, pa ni u Crnoj gori nema više lojalnih državi, pitanje je ima li i u Makedoniji, da ne nabrajam dalje.
Nadam se da se zezas? Na mig Srbije ili Albanije Crna Gora puca k'o ledenica. Makedonija? Ima forumas @Alekso ... neka ti kaze koliko je jaka makedonska vlast u Gostivaru i Tetovu. Zapadna Makedonija je bure baruta, ali su i Makodnci haman k'o i mi okay s tim da se zivi rahat patnja.
Od ovih 40 % koji nisu lojalni ovoj državi imaš makar polovicu koji mogu prihvatiti bez nekih velikijh problema da žive u ovoj državi. Zbog čega onda takav pesimizam. Neki dan u jednu mostarsku školu sa hrvatskim nastavnim planom i programom, došao ministar Bošnjak (ne tipa Džeralda Selmana, nego pravi Bošnjak što bi se reklo mumin) i dva-tri sata vazio profesorima škole (a 90 % njih su Hrvati) i nikome nije bilo čudno. To je još do prije par godina bilo nezamislivo.
Neke stvari se mijenjaju, sporo, ali ipak mijenjaju.Možda je to za naše živote sporo, jebi ga.

Jačati ekonomiju, držati se univerzalnih ljudskih principa, mijenjati važeći sistem vrijednosti......koliko god ovo izgledalo frazerski, to je jedini put za opstanak Bosne i Hercegovine i Bošnjaka kao političkog naroda, dakle naroda koji odlučuje o sebi i naroda koji ima svoju perspektivu

Slažem se da ni podjela ne treba biti tabu tema, samo ja, dakle ja ne govorim u ,množini, nikako ne vidim šta bi to Bošnjaci dobili sa njom.

Ponovo, nismo sposobni da prihvatimo cinjenice. Nebitno je sta isprdci dva velikodrzavna projekta misle. Kad je vlastelin nesto pitao kmeta?
Hrvatski i srpski velikodrzavni projekti su suvise jaki i NIKADA nece odustati od (barem) dijelova BiH.
Sve pet, ali meni se čini da si ti ovdje samo argumentirao zašto bi podjela BiH bila samo jedan sifizov posao koji ne samo da ne bi riješio pitanje Bosne i Hercegovine i Bošnjaka nego bi naprotiv samo ojačao velikosrpske i velikohrvatske aspiracije.Ako su jednom uspjeli ubijediti Bošnjake, zašto ne bi i drugi put ?
A Crna gora i Makedonija su samo dokaz da naša situacija i nije toliko specifična, a ne vidim da se unutar makedonskog i crnogorskog naroda javljaju ideje o podjeli zemlje
apsidejzi

#384 Re: Nastavak UZPa

Post by apsidejzi »

Skijaš wrote:
Ja ne bih vjerovao strancima na rijec. Alija Izetbegovic je pocetkom 90tih poslusao strance i krenuo odlucnije pa se ovi samo izmakeli i rekli: mi smo samo predlozili, nista nismo obecali.

Bosnjaci ne smiji biti odlucniji (tako makar ja tumacim trenutnu Bakirovu politiku) jer Rusi imaju upetljane prste u BiH i odmah ce napuckati srbe i to ti je rat. On se nada da ce EU uraditi neki odvazniji potez a oni supci ne smiju od rusije. Evropa bi nas rado primila ali nece zbog srba dok god koketiraju s rujanima. Tako da se status quo nastavlja.

Ja mislim da je za Bosnjake trenutno najbolje jacati ekonomiju, graditi ceste, povezivati se avionskim saobracajem, praviti sto vise kulturnih dogadjaja poput SFFa i sl. Dejton ostaviti po stranu jos jednu deceniju dok hrvati prirodno izumru i postanu totalna manjina a srbi se ekonomski iscrpe zbog izolacije. Valjda se nece u medjuvremenu pokrhati rusi i zapad jer bi i kod nas odmah krenulo.
stakasa

#385 Re: Nastavak UZPa

Post by stakasa »

apsidejzi wrote:
Skijaš wrote:
Ja ne bih vjerovao strancima na rijec. Alija Izetbegovic je pocetkom 90tih poslusao strance i krenuo odlucnije pa se ovi samo izmakeli i rekli: mi smo samo predlozili, nista nismo obecali.

Bosnjaci ne smiji biti odlucniji (tako makar ja tumacim trenutnu Bakirovu politiku) jer Rusi imaju upetljane prste u BiH i odmah ce napuckati srbe i to ti je rat. On se nada da ce EU uraditi neki odvazniji potez a oni supci ne smiju od rusije. Evropa bi nas rado primila ali nece zbog srba dok god koketiraju s rujanima. Tako da se status quo nastavlja.

Ja mislim da je za Bosnjake trenutno najbolje jacati ekonomiju, graditi ceste, povezivati se avionskim saobracajem, praviti sto vise kulturnih dogadjaja poput SFFa i sl. Dejton ostaviti po stranu jos jednu deceniju dok hrvati prirodno izumru i postanu totalna manjina a srbi se ekonomski iscrpe zbog izolacije. Valjda se nece u medjuvremenu pokrhati rusi i zapad jer bi i kod nas odmah krenulo.
Ako nas oni crveni tepisi ne iscupaju nece nista :D
daddy-kool

#386 Re: Nastavak UZPa

Post by daddy-kool »

Gojeni H wrote:
Hrvatski i srpski velikodrzavni projekti su suvise jaki i NIKADA nece odustati od (barem) dijelova BiH.
Ne bih se složio. Mislim da je hrvatski velikodržavni projekt u BiH dobrim dijelom ispucan. Ovo što je preostalo su nade da će Srbi podijeliti BiH pa da i oni nešto ušićare. Mišljenja sam, a ne znači da sam i upravu, da je moguće političkim manevrisanjem suzbiti i smiriti neprijateljske namjere Zagreba.

Kod Srba je to na drugom nivou, prvo ima ih mnogo više u BiH, a drugo to im je i zadnja šansa da nešto od velikosrpskog projekta i ostvare. Dok hrvatsko društvo i elita nisu jednoglasni u prioritetu i izvedbi svog velikodržavnog projekta, kod Srba tu nema pucanja u redovima. Prije ili kasnije, ali unutar sljedeće decenije, nam slijedi sudar sa beogradskim velikodržavnim planovima.
Novak20

#387 Re: Nastavak UZPa

Post by Novak20 »

apsidejzi wrote:

[/quote]

Valjda se Hrvati dosjete da nađu svoje katolibane potpomognute kršćanima iz Sirije i Iraka i pođu ih naseljavati u "kibucima" polupraznih općina poput Vareša, Travnika, Kaknja, Maglaja, Bugojna....

Jeste smiješno ali nije neizvodivo.
daddy-kool

#388 Re: Nastavak UZPa

Post by daddy-kool »

Gojeni H wrote:
daddy-kool wrote:Možemo li prije navođenja rješenja (podjela, rat etc) usaglasiti šta je i zbog čega je problem koji pokušavamo riješiti?

Šta rješenje treba da postigne, šta je idealni ishod?
:thumbup: :bih: Najjaci si!

Ovo jeste pitanje svih pitanja. Cak i da se podijelimo, dobijemo relativno odbranjivu teritoriju, skoro 100% lojalno stanovnistvo, sta je slijedece?
U kakvom drustvu zelimo da zivimo? Decentralizovanom, sa uzorom na neka iskustva iz SFRJ, ali ovaj put sa stvarnim mehanizmom odlucivanja, od nivoa mjesne zajednice, sa direktnim predstavnicima za vise nivoe? Anglo-saksonski parlamentarni model, ... takodje sa dvije partije sa mnostvom interesnih grupa u svakoj?
Rigorozni zakoni po pitanju nasilnog kriminala i korupcije u vlasti, polu-autokratski model a la Singapur?
Biranje regionalnog/kantonalnog sudije, tuzioca i nacelnika policije, direktnim glasanjem gradjana, uz obavezujucu podrsku drzave? :?
Ja i ti bi se tu začas dogovorili.

Mislio sam na nešto drugo.
Država Bošnjacima svakako treba kao okvir, ustrojstvo i međunarodna zaštita, kao pravni mehanizam za izgradnju društva.
Mišljanja sam da nam je strateški i civilizacijski imperativ ulazak u EU i njemačko-centralnoevropsku geopolitičku orbitu.
Takođe sam miišljenja da bi bila historijska greška gubitak bosanskog identiteta, a što bi se desilo izgradnjom bošnjačke nation state. Bosna mora ostati otvorena za useljavanje i integraciju drugačijih.

Građanski ustrojena BiH je po meni daleko najbolje rješenje.

Ali za bilo kakvu promjenu ustroja ili čak podjelu države neophodan je ili amin velikih sila (Dayton 2) ili oružani sukob sa nedvosmislenim pobjednikom.
daddy-kool

#389 Re: Nastavak UZPa

Post by daddy-kool »

pasha078 wrote:
Problem je da danas gledamo i samo to pitanje kroz prizmu nacionalnih odnosa. Npr, eto samo federacija, da je napravimo funkcionalnijom, bilo koji prijedlog ce biti prvo razmatran kroz prizmu sta mi dobijamo/gubimo u nacionalnom smislu (ispred ekonomskog ili bilo kog drugog) i kod hrvata i kod bosnjaka.

Pokusavam reci da je samo pitanje drzavnog uredjenja, u smislu potpitanja koja si naveo, nemoguce postaviti objektivno, dok god smo u dejtonskim okvirima.
Potpuno si upravu, neophodno je promijeniti ustroj države. Za takvo nešto je ogroman pritisak međunarodnog faktora i zavrtanje ruku čitavom regionu, ili novi sukob nakon kojeg bi se promijenilo uređenje. Realniji je sukob.
radostan dan

#390 Re: Nastavak UZPa

Post by radostan dan »

oj, ubiše ova dvojica...hoćete li napokon krenuti preko čemerna, izdržat se više ne može?

Image
apsidejzi

#391 Re: Nastavak UZPa

Post by apsidejzi »

A zar je tako tesko uraditi ono sto je Anto Nobilo predlozio kod Senada u CD-u? Priznas da imas 14 mjeseci pogresne politike, odreknes je se, platis zrtvama po 220.000 kuna i ispadnes gospodin coek. Svi te u Evropi cijene zbog toga, Bosnjaci te takodjer cijene zbog toga, srbima pokazes da si milion puta bolji od njih jer, hem si saradjivao sa Haskim sudom, hem si priznao pogresnu politiku. Srbi ispadaju karine i onda imas pravo da im moralises koliko hoces. S druge strane, ispada da se takmicis sa srbima ko ima bolju naciju praveci mitove a njih ne mozes pobijediti u tom primitivnom sportu. Pogotovo jer si ispao levat i sve dao Hagu. Mislim, samo ce te ismijavati. Ovako, progutas i uzdignute glave odes u Evropu bas kao slovenci.

Mislim, ono sto je on predlozio ce samo pojacati Hrvatstvo a ne umanjiti ga. Jesu li njemci manje njemci zato sto su priznali da su imali pogresnu politiku par godina. Isto i japanci. Vidi ih sad. Svi ih vole, cak im se i dive. S druge strane, Rusi koji su pobijedili te njemce sa saveznicima su i dalje karine i niko ih ne gotivi.

Fakat, ovo je trenutak kad hrvastvo bira izmedju uzdizanja na evropske vrijednosti ili spustanje na srpski nivo. Hrvatska bira da krene putem Slovenije ili Srbije.

Bosnjaci su otvorili poziciju hrvatima da "se operu" na moralnoj osnovi. Bakir je dao veoma umjerene izjave o "staroj i novoj politici" cime je omogucio hrvatskoj da se odrekne tih par losih mjeseci. Boracka udruzenja su isto tako poslala poruke koje ne napadaju Hrvatsku. Sad je prava prilika da se izdignu iznad balkanskih krkanluka. Mozda ipak ne mogu. Mozda je Evropa jos uvijek daleko, iako su fizicki u EU?
daddy-kool

#392 Re: Nastavak UZPa

Post by daddy-kool »

apsidejzi wrote: Pogotovo jer si ispao levat i sve dao Hagu.
Ne bih se složio.
Kratkoročno možda boli, ali istina je uvijek najbolja.
Čak šta više ona im otvara vrata koja ne bi imali laganjem i sakrivanjem.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#393 Re: Nastavak UZPa

Post by JoseMujica »

dokumenti pričaju više od tisoču jezika

Image
stakasa

#394 Re: Nastavak UZPa

Post by stakasa »

apsidejzi wrote:A zar je tako tesko uraditi ono sto je Anto Nobilo predlozio kod Senada u CD-u? Priznas da imas 14 mjeseci pogresne politike, odreknes je se, platis zrtvama po 220.000 kuna i ispadnes gospodin coek. Svi te u Evropi cijene zbog toga, Bosnjaci te takodjer cijene zbog toga, srbima pokazes da si milion puta bolji od njih jer, hem si saradjivao sa Haskim sudom, hem si priznao pogresnu politiku. Srbi ispadaju karine i onda imas pravo da im moralises koliko hoces. S druge strane, ispada da se takmicis sa srbima ko ima bolju naciju praveci mitove a njih ne mozes pobijediti u tom primitivnom sportu. Pogotovo jer si ispao levat i sve dao Hagu. Mislim, samo ce te ismijavati. Ovako, progutas i uzdignute glave odes u Evropu bas kao slovenci.

Mislim, ono sto je on predlozio ce samo pojacati Hrvatstvo a ne umanjiti ga. Jesu li njemci manje njemci zato sto su priznali da su imali pogresnu politiku par godina. Isto i japanci. Vidi ih sad. Svi ih vole, cak im se i dive. S druge strane, Rusi koji su pobijedili te njemce sa saveznicima su i dalje karine i niko ih ne gotivi.

Fakat, ovo je trenutak kad hrvastvo bira izmedju uzdizanja na evropske vrijednosti ili spustanje na srpski nivo. Hrvatska bira da krene putem Slovenije ili Srbije.

Bosnjaci su otvorili poziciju hrvatima da "se operu" na moralnoj osnovi. Bakir je dao veoma umjerene izjave o "staroj i novoj politici" cime je omogucio hrvatskoj da se odrekne tih par losih mjeseci. Boracka udruzenja su isto tako poslala poruke koje ne napadaju Hrvatsku. Sad je prava prilika da se izdignu iznad balkanskih krkanluka. Mozda ipak ne mogu. Mozda je Evropa jos uvijek daleko, iako su fizicki u EU?
Jadan ne bio kakvih par mjeseci... Herceg Bosna je osnovana prije 26 godina i ima vecu podrsku nego tad u Grudama. Prije 25 godina su ubijeni videniji Bosnjaci u Prozoru i otada vise ne kriju sta i kako hoce. Cuj par mjeseci pogresne politike. Na stranu uticaj tih sto stoje iza Herceg Bosne, jok eto ce se oni sami posut pepelom po glavi i rec bezveze nam je ono bilo hajde sta je bilo da se plati
stakasa

#395 Re: Nastavak UZPa

Post by stakasa »

JoseMujica wrote:dokumenti pričaju više od tisoču jezika

Image
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
General War

#396 Re: Nastavak UZPa

Post by General War »

apsidejzi wrote:
Skijaš wrote:

To bosnjacima dobro ekonomski ide :shock: :-)
apsidejzi

#397 Re: Nastavak UZPa

Post by apsidejzi »

stakasa wrote:
apsidejzi wrote:A zar je tako tesko uraditi ono sto je Anto Nobilo predlozio kod Senada u CD-u? Priznas da imas 14 mjeseci pogresne politike, odreknes je se, platis zrtvama po 220.000 kuna i ispadnes gospodin coek. Svi te u Evropi cijene zbog toga, Bosnjaci te takodjer cijene zbog toga, srbima pokazes da si milion puta bolji od njih jer, hem si saradjivao sa Haskim sudom, hem si priznao pogresnu politiku. Srbi ispadaju karine i onda imas pravo da im moralises koliko hoces. S druge strane, ispada da se takmicis sa srbima ko ima bolju naciju praveci mitove a njih ne mozes pobijediti u tom primitivnom sportu. Pogotovo jer si ispao levat i sve dao Hagu. Mislim, samo ce te ismijavati. Ovako, progutas i uzdignute glave odes u Evropu bas kao slovenci.

Jadan ne bio kakvih par mjeseci... Herceg Bosna je osnovana prije 26 godina i ima vecu podrsku nego tad u Grudama. Prije 25 godina su ubijeni videniji Bosnjaci u Prozoru i otada vise ne kriju sta i kako hoce. Cuj par mjeseci pogresne politike. Na stranu uticaj tih sto stoje iza Herceg Bosne, jok eto ce se oni sami posut pepelom po glavi i rec bezveze nam je ono bilo hajde sta je bilo da se plati
Rat sa hrvatima gdje su ova sestorica osudjenih uradili sta su uradili, trajao je (od ideje do primirja) nesto jace od godinu dana. U to je bio umjesan Tudjman i ministri iz Hrvatske i to je Hag sad presudio. Nakon tog sukoba, Hrvatska je mnogo pomogla BiH (vjerovatno pritisnuta od strane zapada al sta je tu je) i odustali su od ideje Herceg Bosne (zvanicno). Dolaskom Mesica na vlast, Hrvatska je skroz promijenila stranu i dosla na civilizacijski dio modernog svijeta. Poslali su svu dokumentaciju u Hag, odradili su sta su mogli i sad im se malo to odbilo od glavu.

Ja licno, kao bosnjak, ne bih ovo odbijanje od glavu shvatao previse katastrofalno. Jest, bio je period pogresne politike prema BiH ali je definitivno bio mnogo duzi period dobre politike prema BiH. To se isto tako ne smije ignorisati od strane bosnjaka. Ako Hrvatska krene ovim putem, slijedice ih bosanski hrvati sigurno i to ce ojacati BiH. U suprotnom, danasnji hrvatski HDZ ne radi nista drugo nego nastavlja UZP koji je onaj HDZ poceo.

Meni se, nazalost cini, da oni ipak naginju onom HDZ-u nego modernoj evropskoj hrvatskoj. Steta.
JThomas

#398 Re: Nastavak UZPa

Post by JThomas »

ako je riječ o 14 mjeseci koji su završili davno, onda je već gotovo, i nemaju čega da se odreknu. ali nije.

ta politika je u suštini dvolična cijelo vrijeme. u isto vrijeme imaš stranu a i stranu b koje bi trebale biti kontradiktorne...ali nisu, nego sviraju odjednom. i oni isto tako pričaju mi smo pomagali, primali izbjeglice kao da to isključuje postojanje dretelja, heliodroma i na kraju krajeva ideje etnički čiste, samo hrvatske hercegovine južno od neke x granice.
Mirza007

#399 Re: Nastavak UZPa

Post by Mirza007 »

stakasa wrote:
JoseMujica wrote:dokumenti pričaju više od tisoču jezika

Image
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Samo da se original dokumenta nije vec "izgubio"? Ako nije, prebaciti za u trezor CBBiH istog momenta i staviti kerbere na vrata.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#400 Re: Nastavak UZPa

Post by JoseMujica »

Mirza007 wrote: Samo da se original dokumenta nije vec "izgubio"? Ako nije, prebaciti za u trezor CBBiH istog momenta i staviti kerbere na vrata.
nemojte samo bakira na vrata...zadnji put kad je s babom boravio u tom trezoru nestalo je 15miliona DM iz njega, koje je morao narod vratiti :roll:
Post Reply